Rodi

'We gaan nog even door'
Nieuwe album dertig jaar actieve Wolter Kroes is uit

Wolter Kroes tijdens de promotie van zijn album bij RTV Zaanstreek, Weekend Ochtend Show 13 oktober. (Foto: Tessa Meijer)


WESTZAAN - Zijn nieuwste album heet 'We gaan nog even door'. Een toepasselijke titel, want Wolter Kroes zit dertig jaar in het vak en als het aan de Westzaner ligt, viert hij over twintig jaar zijn vijftigjarig jubileum. Zijn album kwam vrijdag 12 oktober uit en daarmee zet de Zaankanter een nieuwe stap in zijn toch al succesvolle carrière. "Het is een soort prestigeproject, want voor het eerst heb ik het nu helemaal zelf gedaan, zonder platenmaatschappij!"

Door Daan Ruijter
"Het is mijn duurste album ooit. We hebben met de beste muzikanten, met de top van Nederland gewerkt. Het ziet er fantastisch uit en zo klinkt het ook. Zelf heb ik ook een aantal nummers geschreven. Ik ben ontzettend trots. Een spannend verhaal is het ook wel, want je mist nu wel de know-how van een platenbaas."

Album


Het album is herkenbaar. Kroes: "Wolter Kroes is Wolter Kroes. Op mijn album staan mooie ballads en up-temponummers die we live hebben ingespeeld. Dat heb ik van Willem van Kooten geleerd. Als je iets doet, moet je het goed doen!" Van Nederlands zakenman en voormalig radiopersoonlijkheid Van Kooten kreeg Kroes als jonge zanger een contract aangeboden.

"Ik heb altijd gemaakt waar ik achter sta", vervolgt Kroes. "Je moet een repertoire maken dat bij je past. Daardoor zing ik nu al vier liedjes van mijn eigen album." De zanger heeft vertrouwen in zijn nieuwe plaat: "Ik weet zeker dat het aanslaat! Het publiek en de fans omarmen me nog steeds. Daar ben ik hen heel dankbaar voor. We staan er sterker in dan ooit en ik heb meer optredens dan ooit", klinkt het enthousiast.

En zo staat Kroes dinsdag 4 december in een uitverkocht Carré. Zaterdag 30 maart zorgt hij voor muzikaal plezier in AFAS Live. Natuurlijk komen daar echte Kroes-klassiekers als 'Laat me los', 'Ik heb de hele nacht liggen dromen' en 'Viva Hollandia' langs, maar er is vanzelfsprekend meer. "Ik ga uiteraard ook een aantal liederen van 'We gaan nog even door' spelen."

Hoe het begon


Kroes was als jongen al met muziek bezig. "Op mijn vijfde drumde ik al. Ik heb tot mijn vijftiende les gehad. Daarna ging ik optreden en ook zingen in bandjes. Toen ik negentien was, gaf mijn moeder me op voor een talentenjacht in Wormerveer. Ik haatte talentenjachten, maar ik won wel, als zanger. Vanaf dat moment begon het te lopen. We richtten mijn bedrijf Wolter Kroes Produkties op en mijn vader ging het geluid doen."

Het contrast met nu en het begin is groot. Kroes weet nog dat hij in diezelfde periode gevraagd werd om op een krat op te treden voor de toenmalige V&D in Zaandam. Het exacte jaar weet de geboren Wormerveerder niet meer, maar het moet 1988 geweest zijn. Het jaar waarin Oranje Europees Kampioen werd, niet vermoedend dat hij twintig jaar later de EK 2008-voetbalhit Viva Hollandia zou scoren.

In zijn carrière bewandelt Kroes zo de weg van de geleidelijkheid. "Als beginnend zanger kende niemand me nog, maar ik ging steeds meer in lokale kroegen optreden. Het was in de bierhoek omkleden en dan de kroeg in. Vanuit de Zaanstreek kreeg ik meer bekendheid en werd ik op steeds meer plekken in Noord-Holland gevraagd. De vlek werd steeds breder."

In 1995 bracht Kroes zijn album 'Laat me los' uit. Dat werd een groot succes. Naar aanleiding daarvan kwam hij onder meer bij Paul de Leeuw op tv. Daarmee kwam de zanger nog meer in beeld. "Ik wist toen nog niet dat ik op één in de hitlijsten zou komen en gouden platen zou ontvangen. Dat had ik destijds eigenlijk nooit verwacht. Ik ben blij dat ik tot nu toe mag terugkijken op een mooie carrière. Opdat ik er nog minimaal twintig jaar aan mag toevoegen!"

Artikel geplaatst op donderdag 18 oktober 2018 - 08:00

Foto'sZaanstad
Directievoorzitter Rabobank Zaanstreek bestuurslid Zaanse Uitdaging ZAANDAM - Directievoorzitter Ariënne Kooter van Rabobank Zaanstreek is als algemeen lid toegetreden tot het bestuur van Stichting Zaanse Uitdaging. Kooter vervangt haar oud-collega André Rolloos. Landelijk bestaan 67 regionale Uitdagingen. Het is gebruikelijk dat een Rabobank-vertegenwoordiger onderdeel uitmaakt van een regionaal stichtingsbestuur. De overige bestuursleden van de Zaanse Uitdaging... Mitchell Boldewijn Regio College mbo-ambassadeur ZAANDAM - Gelijke kansen voor alle mbo'ers om te bereiken wat ze willen, welk niveau een student ook doet. Dat is waar student bedrijfsadministrateur Mitchell Boldewijn (21) naar streeft. Als enige Noord-Hollandse mbo-student stond Mitchell vandaag, samen met negen andere mbo-studenten, in de finale van de landelijke ambassadeursverkiezing. Wij zijn... Kookpotten en kanonnen, beleef het soldatenleven
Historische rondleiding door Fort K’ijk
UITGEEST - Altijd al eens een echt fort van binnen willen bekijken? Kom dan donderdag 6 december van 13.30 tot 14.30 uur naar Fort K'ijk. Ontdek meer over het leven van de 263 soldaten in dit fort, hoe ze sliepen en hoe het 'kiekeboe' kanon werkte, en later een prachtig...
Start wedstrijdseizoen LH met een zilveren medaille NIEUWPOORT - Vorig weekend heeft de rhönradafdeling van gymnastiekvereniging Lycurgus-Hygiëa zich van haar beste kant laten zien in Nieuwpoort, bij Rotterdam. Daar werden de clubteam wedstrijden gehouden door collega vereniging Salto in samenwerking met de KNGU. Voor deze wedstrijden waren door LH 3 teams samengesteld waarvan ieder teamlid aan twee... Geef kapotte spullen een tweede leven ZAANDAM – In de Stadboerderij Darwinpark is vrijdag 14 december een Repaircafé. Vrijwillige reparateurs repareren met veel plezier niet meer werkende of kapotte spullen, denk daarbij aan broodroosters, videorecorders, (wekker)radio's, koffiezetapparaten, speelgoed en klokken. Maar ook kleding zoals lange broeken, overhemden, gordijnen. Vrijwilliger Repaircafé Rita Melk is enthousiast over de... Pietenfeest bij Fort K'IJK UITGEEST - Kom naar het Pietenfeest bij Fort K’IJK (Fort bij Krommeniedijk) op zaterdag 1 december. Van 12.00 tot 16.00 uur staat het fort helemaal in het teken van Sinterklaas. Een vrolijke middag vol gezelligheid voor het hele gezin en de entree is gratis. In de Theeschenkerij kunnen kinderen een... Voorstellingen Nationaal Theaterweekend bekend
O.a. De Verleiders en Theater Terra (4) voor slechts 10 euro
ZAANDAM – Voor slechts 10 euro naar de nieuwste voorstelling van De Verleiders of naar de familiemusical 'Kikker en de Vallende Ster' (4) van Theater Terra in het Zaantheater? Het kan tijdens het Nationaal Theaterweekend. Van vrijdag 25 t/m zondag 27 januari ademt heel Nederland theater. Ook de deuren van...
Basiscursus Acteren voor volwassenen bij Thomuz ZAANDAM - Voor de mensen die in het nieuwe jaar toe zijn aan een nieuwe uitdaging heeft Theaterschool Thomuz een leuke oplossing. Een acteercursus biedt hiervoor een mogelijkheid om je creativiteit te kunnen ontdekken en te ontwikkelen. Niet alleen heeft acteren zin om je later bij een toneelvereniging te voegen... Koeien eerste rang bij Knollendam OOSTKNOLLENDAM - Sportcomplex 'Aan de dijk' van omnivereniging Knollendam is al sinds de oprichting in 1932 fraai gelegen. Midden in het dorp, tussen de Zaan en natuurgebied Wormer- en Jisperveld. Bij de dorpsclub staan koeien derhalve altijd eerste rang. Die kunnen - vrijwel dagelijks - kiezen uit voetbal-, tennis- en... Arthur van Dijk voorgedragen als nieuwe commissaris van de Koning van Noord-Holland NOORD-HOLLAND - Provinciale Staten van Noord-Holland (PS) dragen de heer Arthur Th. H. van Dijk voor als commissaris van de Koning, bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat hebben zij afgelopen maandag besloten. Als Van Dijk volgend jaar wordt geïnstalleerd, is hij de 17e commissaris van Noord-Holland. PS... Fantastische opbrengst door Mont Ventoux-team REGIO - De Mont Ventoux is een berg in het departement Vaucluse in het zuiden van Frankrijk. Hij wordt ook wel de Reus van de Provence genoemd. Het Mont Ventoux-team Huis aan het Water fietste, holde en wandelde in augustus deze 1912 meter hoge berg op om geld in te... Sinterklaasmusical bij FluXus ZAANDAM - Balletstudio DanZin en FluXus presenteren zondag 2 december om 12.00 uur in de Verkadezaal van FluXus aan de Westzijde 148 in Zaandam de musical 'Het grote Sinterklaasfeest' mét een speciale gast. De musical gaat over De Sint die zoek is en alleen kan worden gevonden als de kinderen... Sinterklaasbingo ZAANDAM - In het Boko-Centrum in Zaandam wordt dinsdag 27 november een sinterklaasbingo gehouden. Aanvang 14.00 uur, zaal open 13.30 uur. Tussendoor wordt er een tombola gehouden. De kosten voor een bingoboekje zijn 3,50 euro voor 8 ronden en voor de tombola kosten 5 lootjes 2 euro. Het Boko-Centrum bevindt... Bestuursakkoord Ruimtelijke Adaptatie REGIO - Het Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen tekenden 20 november het Bestuursakkoord Ruimtelijke Adaptatie. Met dit akkoord zetten de gezamenlijke overheden de schouders onder een klimaatbestendige inrichting van Nederland door samen 600 miljoen euro te investeren in maatregelen die schade door droogte, hittestress en wateroverlast moeten beperken. De droogte... Inschrijving Carols from Scratch gestart ZAANDAM - De jaarlijkse Carols from Scratch dag bij FluXus valt dit keer op zaterdag 8 december. De inschrijving is gestart. Na een dag kerstliederen instuderen is er om 16.30 uur een presentatie in de Westzijderkerk in Zaandam. De muziek kan eventueel al vanaf 25 november afgehaald worden. De dag...

Een magisch feest met plek voor iedereen

SINTSTAD ZAANSTAD - Van overal stromen de complimenten binnen bij gemeente Zaanstad voor de zeer geslaagde editie van de landelijke intocht van Sinterklaas afgelopen zaterdag. Voor Sinterklaas zelf was het ook een prachtige dag 'om nooit meer te vergeten'. Een staalblauwe lucht en draaiende molens in feeststand zorgden voor unieke...
Tot rust gekomen van alle pietenstress? SINTSTAD ZAANSTAD - In de aanloop naar de intocht van Sint Nicolaas en zijn vrolijke hulpjes konden volwassenen - en natuurlijk ook kinderen - een kleurplaat inkleuren. Om tot rust te komen van alle pietenstress - of gewoon omdat kleuren leuk kan zijn. Daarbij mochten ze hun eigen 'voorkleur' aangeven... Verdachte zaak-Milica ontkent moord ZAANDAM - Hüseyin A., verdacht van het verkrachten en doden van de 19-jarige Milica van Doorn in 1992, heeft maandag 19 november aan het begin van zijn proces verklaard dat hij onschuldig is. Hij zegt dat hij destijds een seksuele relatie had met Van Doorn. Dat zou verklaren dat zijn... Prelude Zaanse Winterfair WESTZAAN - In het Regthuys in Westzaan wordt 6 december een prelude voor de Westzaanse Winterfair gehouden. Het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor treedt op samen met Young Piano Master Tobias Borsboom en solisten. Het koor telt twintig leden en staat onder leiding van Serge Latychev. Het repertoire bestaat uit liturgische gezangen... Ouderdom van de aarde KOOG AAN DE ZAAN - Geoloog Paul Garner spreekt zaterdag 24 november over de ouderdom van de aarde in Koog aan de Zaan. Een geoloog houdt zich bezig met de geschiedenis van de aarde. Paul Garner komt uit het Verenigd Koninkrijk en verblijft een aantal dagen in Nederland en Vlaanderen.... Rosmolenwijk steunt echtpaar ter Velde met Zero Waste Feestweek ZAANDAM - In de week dat het Zaanse echtpaar Edwin en Liesbeth ter Velde met een voertuig gemaakt van afvalplastic en rijdend op zonne-energie naar de Zuidpool vertrekt, steunt de wijk waarin zij wonen hen met een Zero Waste Feestweek. De Rosmolenwijk gaat voor Zero Waste! Eind november vertrekken Edwin... Sugar-artist Iman Eloise weer in de prijzen BIRMINGHAM/UTRECHT - Iman Eloise uit Westzaan heeft deelgenomen aan de Nederlands kampioenschap taartdecoratie in de Jaarbeurs in Utrecht. Ze koos dit jaar voor het onderdeel 'sugar art flowers'. Iman vertelt trots: "Bij het onderdeel 'sugar art flowers' is het de bedoeling dat je levensechte bloemen van suiker maakt voor op... Dameskoor Evergreen zingt met Harry Slinger WORMER - Nadat ze afgelopen september met Marco Bakker zongen, verzorgt dameskoor Evergreen zondagmiddag 9 december om 14.30 uur haar eigen winter-/kerstconcert. Aan dit concert gaat weer een bekende Nederlander meewerken. Dit keer is het de in Westzaan woonachtige Harry Slinger. Als dat geen succes wordt? Bovendien treden ze eind... Poppenvoorstelling
Waar is Pietje nu?
WORMERVEER - In de Vermaning in Wormerveer wordt zondag 25 november een vrolijke Sinterklaasvoorstelling gehouden door stichting Potitco. Het kanariepietje van Zwarte Piet is zoek...Het vogeltje is gevlogen. Dus wordt het hele Pietenhuis op z'n kop gezet en blijken er heel wat vreemde vogels rond te vliegen. Maar Pietje, nee......
Sinterklaasfeest in sporthal De Struijck ZAANDAM - Speeltuin vereniging Theresia en de Zaanse Roller Club Pauwin vieren dit jaar samen het sinterklaasfeest op zondag 25 november 2018 in Sporthal de Struijck. Het feest is voor kinderen tot en met 12 jaar. Het feest begint om klokslag 15.00 uur en de sporthal gaat om 14.30 uur... Werkzaamheden spoorwegoverbouwing Houtveldweg ZAANDAM - Hegeman Bouw & Infra (HBI) realiseert de spooroverbouwing inclusief fietsenstalling aan de Houtveldweg. De eerste werkzaamheden gaan vanaf zaterdag 8 tot maandag 10 december plaatsvinden. De werkzaamheden zijn nodig voor het aanpassen van de stationshal en sluiten aan op een reeds geplande gedeeltelijke buitendienststellingen van de sporen in... Recycle Sint: speelgoed ruilen in plaats van kopen SINTSTAD ZAANSTAD - Hoe van Sinterklaas een duurzaam en slim feestje te maken? Zaanse Sabine Pols heeft wel een idee. Zij kwam het initiatief Recycle Sint tegen, een ruilmarkt voor speelgoed, en besloot dit ook in Zaandam te organiseren. Donderdagavond 22 november kun je in Het Element in Zaandam speelgoed... Klassieke toptalenten in kerkje Markenbinnen MARKENBINNEN - Drie jonge vrouwen komen vrijdagavond 30 november naar Markenbinnen om te laten horen op welk punt zij in hun muziekcarrière zijn beland. Alle drie studeren zij nu nog aan het Conservatorium van Amsterdam en hebben al veel mooie prijzen mogen ontvangen. Het zijn Sophie Schreurs op klarinet Lotte... Basisschool Toermalijn in actie voor Sulawesi WORMERVEER - Basisschoolkinderen uit Wormerveer doen tot 14 december een Heitje voor een karweitje. Ze doen klusjes, optredens of houden een collecte voor een goed doel: hun medemensen helpen!.Dat doen de kinderen op Toermalijn elk jaar. De opbrengst van de Schoolactie is dit jaar bestemd voor Giro 555 Sulawesi. Door... Let's veganize, een avontuur op westelijk halfrond
Twee meiden in een Mercedes hebben een missie, een klein hondje en een bezorgde moeder
door Yvette van der DoesSANTA MONICA/ZAANDAM - Terwijl hier in Sintstad Zaanstad de pieten op rokende Zaanse schoorstenen afkomen - zo zochten Neomi Hotting en Susanne Kaandorp juist een vluchtweg ver weg van de rook en de uitslaande vlammen van de grote bosbrand in Californië. Het stel is daar sinds...