Rodi

Kort nieuws

Digitale veiligheid

HOORN - De HCC!-SeniorenAcademie presenteert woensdag 19 april een bijeenkomst 'Digitale veiligheid' voor de beginnende en de minder gevorderde computergebruikers in het Sport Centrum, Holenweg 14a in Hoorn. De presentatie begint om 10.00 uur. De toegang is gratis voor leden van de HCC; niet-leden zijn van harte uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst. Van deze presentatie is een handleiding verkrijgbaar. Na de pauze is er in het tweede uur gelegenheid tot het stellen van vragen. Meer informatie: 06-83351218 of f.bieri@hccnet.nl.
Houtblazers

HOORN - Het houtblazersensemble (volwassenen) van Muziekschool Boedijn zoekt musici. Zij zoeken vooral naar amateurmusici die fluit, klarinet of fagot spelen op licht gevorderdenniveau (ongeveer vier jaar les). Kom een keer vrijblijvend meespelen op de dinsdagavond van 20.00 tot 21.00 uur bij muziekschool Boedijn op de Noorderstraat 3 in Hoorn. Het ensemble speelt muziek uit alle windstreken en uiteenlopende stijlen onder leiding van Barbara Langendijk.
VRIJ Festival

HOORN - Na twee succesvolle eerdere edities van VRIJ Festival, wordt ook in 2017 de vrijheid gevierd op vrijdag 5 mei in de binnenstad van Hoorn. Om 16.00 uur start een muzikaal spektakel op de Roode Steen met een line-up vol verrassingen. De band Maison Tonale trapt af met live-housemuziek met invloeden vanuit de jazz, soul, funk, lounge en Latin. Vervolgens treden om en om diverse dj's en bands op waaronder Nick White (dj), de Hoornse band Van Onder, Safari Jus (dj) en Stuart Mavis. Wanneer de avond valt over het plein, kunnen de voetjes van de vloer bij dj Juliette Claire. Deze act wordt opgevolgd door het bekende duo Engel & Just. VRIJ Festival 2017 wordt spectaculair afgesloten met de beste hits uit de jaren tachtig en negentig door de vrienden van Terug naar Toen, tevens de headliner van het festival. Om 23.00 uur is het VRIJ Festival afgelopen. Meer informatie op Facebook (VRIJ Festival) en op Twitter: @vrijfestival .
Stabat Mater
OOSTERLEEK - Een bijzonder concert vindt zondag 16 april plaats in de Oosterlekerkerk in Oosterleek. Het Pergolesi Ensemble brengt het Stabat Mater van Pergolesi. Het Stabat Mater is barokmuziek die oorspronkelijk geschreven is voor de paastijd. Dit fameuze Stabat Mater van Pergolesi is na de Mattheus passie het meest bekende paas oratorium, een weergaloos stuk muziek dat steeds weer tot tranen toe weet te ontroeren. Ook in deze versie voor twee vrouwenstemmen met saxofoonkwartet slaagt het werk er in binnen het tijdsbestek van een uur een volkomen paasgevoel te geven. Ervaar dit meeslepende Stabat Mater op paaszondag in de serene sfeer en intieme akoestiek van de Oosterlekerkerk. Aanvang: 13.00 uur. Toegang: 17,50 euro. Tickets online bestellen via: www.pergolesi.nl. Kaarten ook te koop voorafgaand aan het concert in de kerk.
Vrijwilligers gezocht

HOORN - Bij kwetsbare ouderen is door allerlei omstandigheden hun sociale leven vaak beperkt. WonenPlus Hoorn is op zoek naar vrijwilligers die met ouderen in gesprek willen over hoe ze meer contacten kunnen krijgen of bestaande contacten kunnen verdiepen. Of hoe de oudere ondersteuning kan krijgen van familie, vrienden, buren en vrijwilligers. Voor ouderen kan het veel betekenen wanneer ze beter weten op wie zij een beroep kunnen doen en wanneer hun sociale contacten toenemen. Affiniteit met de doelgroep ouderen (in gemeente Hoorn) én goede gespreksvaardigheden? Neem dan bij interesse contact op met René Doodeman, coördinator project Samenkracht via 088-0075140 of r.doodeman@dewering.nl.
Orgelconcert
HOORN - Stichting Concertfonds Hoornse Orgels presenteert maandag 17 april - tweede paasdag - het eerste orgelconcert van dit seizoen. Dit concert in de Koepelkerk aan het Grote Noord 15 in Hoorn staat in het teken van opera. Organist Gijs Boelen brengt een programma ten gehore met de titel ‘Rondom Georges Bizet’. Tijdens dit concert kan het publiek luisteren naar muziek uit de theater- en de operawereld van onder meer Georges Bizet, Jacques Offenbach en Adolphe Adam. Aanvang 15.30 uur. De toegang is gratis, met na afloop een collecte. Meer informatie: www.orgelconcerten-hoorn.nl.
Autopuzzeltocht

OOSTERLEEK - De Evenementencommissie Oosterleek verzorgt tijdens de paasdag een autopuzzeltocht. Deze is ongeveer 135 kilometer lang en gaat langs unieke plekjes in Noord-Holland. Tijdens de tocht kunnen deelnemers in een gezellig stadje uitstappen en een mooie wandeling maken. Zo gaan zij al puzzelend door de straatjes en langs pleinen, winkeltjes en terrasjes. Een ideaal dagje uit voor een vriendengroep of familie-uitje. Beide paasdagen is het mogelijk om deze tocht te rijden. Daarna is dat mogelijk op de woensdagen en in de weekeinden. Dit gaat door tot en met eind oktober. Reserveren kan via 0229-503150. Starten kan vanaf 11.00 uur. Deelname kost 6,50 euro p.p. Wie de reis- en vragenformulieren invult en inlevert, maakt kans op prijzen. De eerste prijs is een waardebon van honderd euro.
Zouaven Selectiedag

GROOTEBROEK - Talentvolle voetballers die zichzelf goed genoeg vinden voor de jeugdopleiding van De Zouaven en om de vierde divisie O17 te spelen, kunnen dinsdag 18 april langskomen tijdens de selectiedag. Deze is bedoeld voor spelers die in het seizoen 2017/2018 uitkomen in de categorie 'Onder17'. Wie deze dag een goede indruk maakt, komt in aanmerking voor een stageperiode bij het selectie-elftal. Aanvang 19.00 uur. Aanmelden kan via www.vvdezouaven.nl. Het complex van De Zouaven is te vinden aan de Raadhuislaan 8 in Grootebroek.
Dwangklachten

HOORN - De Angst Dwang en Fobie-stichting start donderdag 20 april met een gespreksgroep voor mensen met angst- of dwangklachten, zoals smetvrees, controledwang en dwanggedachten. Eén op de vijf mensen heeft hiermee te kampen. Zij kunnen in deze gespreksgroep andere mensen ontmoeten met dezelfde soort problemen. Door ervaringen te delen ervaren zij steun, begrip en herkenning en krijgen zij praktische tips om de angst de baas te worden. Twee getrainde ervaringsdeskundigen begeleiden de groep. De bijeenkomsten vinden plaats in wijkcentrum Kersenboogerd, Brederodegracht 1 in Hoorn op donderdag 11 mei, 15 juni en 13 juli van 19.30 tot 21.30 uur. Meer informatie en aanmelding: www.adfstichting.nl. E-mail: trainingen@adfstichting.nl. Telefoon: 0900-2008711.
Boek in Beeld
ENKHUIZEN - De Westfriese Bibliotheken organiseren dinsdag 18 april Boek in Beeld: Hidden Figures in Cinema Enkhuizen. Deze indrukwekkende film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over racisme, emancipatie en de impact van de opkomende technologie. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de onderwerpen zijn nog verrassend actueel. Op vertoon van hun bibliotheekpas, krijgen bezoekers korting. De film start om 14.00 uur in de Drommedaris, Paktuinen 1 in Enkhuizen. Meer informatie: www.cinemaenkhuizen.nl.
Kruiden
HOORN - Bij Groei & Bloei afdeling Hoorn verzorgt kruidendeskundige Trudy van Diepen donderdag 20 april een presentatie over kruiden en zalven. Zij vertelt meer over de mogelijkheden die medicinale kruiden kunnen bieden. Met haar assistent maakt Trudy deze avond ook een zalf. Aanwezigen kunnen dit kopen (neem dan zelf een klein afsluitbaar potje mee). De bijeenkomst vindt plaats in cultureel centrum de Huesmolen, Huesmolen 60 in Hoorn. Aanvang 20.00 uur. Niet-leden betalen 2,50 euro entree.
Knutselcarrousel

HOORN - De grote tafel in de Molshoop bij MAK Blokweer in Blokker staat in de meivakantie vol met knutselspullen. Tijdens openingstijden kunnen kinderen aanschuiven wanneer ze willen. MAK is in de meivakantie geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De knutselcarrousel staat klaar van 22 tot en met 30 april. Kosten zijn twee euro per kind (inclusief materialen). Reserveren is niet nodig. Het adres is Kloosterhout 1-2. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.
Taaltrainer

HOORN - Vrijwilligerspunt helpt met Taaltrainer Westfriesland laaggeletterden met het beter leren lezen en schrijven. Door het grote succes heeft Vrijwilligerspunt de hulp nodig van nóg meer deskundige en enthousiaste vrijwilligers. Een op de negen Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Voor hen is het lastig om gedrukte of geschreven informatie te verwerken en hierdoor kunnen zij minder goed functioneren in de samenleving, thuis of op het werk. Begin mei start een nieuwe training om taaltrainer te worden. De trainingen vinden plaats op 3, 10, 17 en 24 mei, om 13.30 uur in Hoorn. Voorafgaand aan de training krijgen deelnemers een intakegesprek. Wie de training heeft gevolgd, wordt daarna aan enkele laaggeletterden gekoppeld. De taaltrainer en de laaggeletterde komen voor een periode van een jaar minimaal één keer per week bij elkaar. Daarbij maakt de taaltrainer gebruik van de lesmethode en de lesmaterialen van Stichting Lezen en Schrijven. Om laaggeletterden goed te kunnen helpen, bezit de taaltrainer een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal en is hij of zij geduldig. Ook inlevingsvermogen hebben en betrokkenheid zijn erg belangrijk. Het is een pré als de taaltrainer ervaring heeft in het onderwijs of met coaching. Aanmelden en meer informatie: Anna Ligthart, 0229-216499 of a.ligthart@vrijwilligerspunt.com.
Groene ruilochtend

ZWAAG - Groei & Bloei afdeling Hoorn verzorgt zaterdag 22 april een Groene Ruilochtend in de tuin van Ben en Bets Gitzels aan de Dorpsstraat 249 in Zwaag. Bezoekers kunnen langskomen met planten, stekken of zaaigoed. Zij kunnen op deze manier tegen een kleine prijs planten van elkaar kopen en tevens de gebruiksaanwijzing erbij krijgen. Daar gaat het tenslotte om bij Groei & Bloei: het verspreiden van kennis over groen. Rinske de Boer uit Purmerend komt met een leuk assortiment waaronder bijzondere eenjarigen. Vergeet niet om lege doosjes/kratjes mee te nemen voor het vervoer. Iedereen is tussen 10.00 en 13.00 uur van harte welkom.
Broodfonds

HOOGKARSPEL - Het Broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo’n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. West-Friesland krijgt er een Broodfonds bij, na een speciale informatieavond op woensdag 19 april in Bantam, Streekweg 202 in Hoogkarspel. Twee West-Friese ondernemers uit Hoorn en Bovenkarspel namen het initiatief voor deze bijeenkomst. Het Broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun. De avond is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een Broodfonds willen starten. De bijeenkomst start om 19.30 uur. Aanmelden via info@broodfonds.nl. Meer informatie: www.broodfonds.nl.
Zangavond

HOORN - In de recreatieruimte van het Betsy Perk aan het Betsy Perk in Hoorn wordt zondag 16 april een zangavond gehouden. Deze avond is een initiatief van christenen uit verschillende kerken in de omgeving. Het begint om 19.30 uur met een kopje koffie of thee en duurt tot circa 21.30 uur, inclusief een pauze. Er wordt gezongen uit Joh. de Heer en Opwekking, waarbij men ook zelf liederen op mag geven. Dit alles onder begeleiding van enthousiaste muzikanten. Jong en oud is welkom. Meer informatie: 0229-275845 of 551885.
Open huis Westfriesland.TV

HOORN - Altijd al willen weten hoe het er aan toe gaat bij een regionale tv-zender, die alleen via internet uitzendt? Zaterdag 22 april houdt Westfriesland.TV van 10.00 tot 17.00 uur een open huis aan de Wilhelminalaan 2a in Hoorn. Enthousiaste vrijwilligers laten zien wat er allemaal bij komt kijken. Zo kunnen bezoekers actief meedoen met diverse onderdelen, zoals het werken met meerderde camera’s of een fotocamera, interviewen, kijken hoe een green screen werkt en het presenteren voor een autocue. En wat komt er kijken bij het maken van een videomontage? Er loopt een fotograaf rond om alles vast te leggen en alle vragen met betrekking tot fotografie te beantwoorden. Deze dag kunnen nieuwe vrijwilligers zich ook aanmelden om aan de slag te gaan bij Westfriesland.TV. Ook kunnen zij zich inschrijven voor diverse workshops. Meer informatie: www.westfriesland.TV en Facebook.
Schaakrelaas

HOORN - Dirk Beemster presenteert en signeert zaterdag 22 april zijn nieuwe boek ‘Vuurtoren, een schaakrelaas’ in de Hoornse Boekhandel, Grote Noord 11 in Hoorn. Vanaf 14.00 uur is de schrijver aanwezig en leest hij voor uit het relaas. Beemster verhaalt over Peter Houtman, de oprichter van een overdag schaakgroep, waar niet winnen en verliezen, maar het spelplezier op de voorgrond staat. De groep belandt in vier verschillende cafés in Hoorn, waar het uitgangspunt van de stichter telkens onderuit wordt gehaald. Ook Houtman zelf schendt zijn principes. De vriendschappelijke sfeer wordt geschaad door onderlinge ruzies, die soms uitmonden in vechtpartijen of zelfs eerwraak. Zal de idealist Houtman in het geweld standhouden? Het wel en wee van schaakclub Vuurtoren wordt in een hilarische stijl verteld. Tijdens de boekpresentatie wordt een rapidschaaktoernooi gehouden. Spelers van de schaakverenigingen Caissa-De Eenhoorn en de Vuurtoren spelen zes ronden schaakpartijen van twee keer tien minuten.

Tweestemmige folk

VENHUIZEN - The Lasses - bestaande uit Sophie ter Schure en Margot Limburg - treedt zondag 23 april op in cultureel centrum De Triangel aan de Kerkweg 113 in Venhuizen. The Lasses speelt traditionele folkmuziek, eigen werk en klassiekers uit de folktraditie. Aanvang 15.30 uur. Entree is 10 euro (kinderen tot zestien jaar betalen 6,50 euro). Reserveren: informatie@triangel-venhuizen.nl. Meer informatie: www.thelasses.nl.
Ouderen Orkest
HOORN - Het Noord-Hollands Ouderen Orkest geeft zondag 23 en 30 april haar traditionele voorjaarsconcert in Schouwburg Het Park in Hoorn. Een feestelijk concert onder leiding van de Landsmeerse dirigent Luc Mager, die zijn tienjarig jubileum bij de vereniging viert. Luc brengt met het ruim honderd leden tellende harmonieorkest een afwisselend programma met onder andere de ouverture van Nabucco (Verdi), de vrolijke Oriënt Express (Philip Sparke), de heerlijke polka Böhmischer Traum en de popklassieker Bohemian Rhapsody. Ook speelt het orkest samen met de sopraan Sabine Kirsten. Verder laat de violist Sergei Fedosjeenko uit Rusland het publiek genieten van onder andere de Meditiation uit de opera Thais (Massenet). De concerten beginnen om 11.30 uur. Kaarten bestellen: nhoo@vodafonethuis@.nl. Meer informatie: www.nhoo.nl.
Stinzenplanten

HOORN - De KNNV afdeling Hoorn/West-Friesland verzorgt zondag 23 april een excursie 'stinzenplanten bekijken in het Dr. Jac. P. Thijssepark in Amstelveen'. Stinzenplanten zijn oorspronkelijk uitheemse gewassen, meestal zijn het bolgewassen. Ze zijn in Nederland ingevoerd vooral om buitenplaatsen, landgoederen en de erven van welvarende boerenhoeves mee te versieren. Daarna zijn ze zich door uitzaaien en uitlopen gaan verspreiden. Het Thijssepark is aangelegd als een smalle strook grenzend aan de Hoornsloot, de waterscheiding met het Amsterdamse Bos. Het park is ontworpen tussen 1940 en 1960 in Engelse landschapsstijl en kreeg de naam Thijssepark als eerbetoon aan de grondlegger van natuurstudie en natuurbescherming. De KNNV-excursie door het Dr. Jac. P. Thijssepark belooft een mooie wandeling te worden, waarbij, naast de stinzenplanten, ook veel andere voorjaarsbloeiers te bewonderen zijn. Verzamelen om 9.00 uur op het parkeerterrein Het Dampten in Hoorn. Van daaruit wordt gezamenlijk met auto's naar Amstelveen gereden. De kosten van de autorit worden onderling verdeeld. Graag van tevoren aan melden bij Anneloes ter Horst, 0226-452990 of 06-17628020. Mailen kan ook: anneloes59@planet.nl.
Toerclub

BLOKKER - De Westfriese Toerclub verzorgt zondag 23 april de fietstocht 'Beemster op z’n mooist'. Dit is een vrije toertocht die ook open staat voor niet-leden. Er zijn twee afstanden: 65 en 90 kilometer. Starttijd is tussen 9.00 en 9.30 uur. De start en finish zijn bij handbalvereniging Blokker, Noorderdracht 42a in Blokker. Onderweg is een koffiestop ingelast om de spieren even te ontspannen. Meer informatie: www.wftu.eu.
Orgelconcert

VENHUIZEN - Organist Dirk Out speelt maandag 17 april - tweede paasdag - op het Pels & Van Leeuwen-orgel in de hervormde kerk in Venhuizen. Aanvang 20.00 uur. Kaarten zijn voorafgaand aan het concert in de kerk verkrijgbaar. Meer informatie: orgel.venhuizen@gmail.com. Kijk ook op www.zingenenzo.com.
Lokale duurzaamheid

HOORN - Michel Smiers en Wietske Glandorf verzorgen donderdag 20 april in De Zwarte Olifant in Hoorn een inspiratieworkshop over lokale duurzaamheid. De workshop is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in duurzaamheid en energietransitie in de eigen buurt. Deelnemers krijgen inzicht in de ontwikkelingen en concrete ideeën over hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van de uitstoot van CO2. Meedoen aan de workshop is gratis. Koffie en thee zijn voor eigen rekening. Aanvang 19.30 uur aan het Nieuwe Noord 12 in Hoorn. Aanmelden kan bij Michel Smiers (06-49818438) of Wietske Glandorf (06-24512366).
Pubquiz

OUDENDIJK - In de kerk van Oudendijk aan de Dorpsweg 24 vindt zaterdag 22 april een pubquiz plaats. Groepen van maximaal zes personen kunnen zich inschrijven. De quiz bevat vragen over onder meer geschiedenis, muziek, film en wetenschap. Deelname kost vijf euro per persoon. Inschrijven kan via e-mail: evenementen@kerkoudendijk.nl. Aanvang 20.00 uur.
Paasactie

HOORN - De Hoornse kerken hebben ook dit jaar weer een Paasactie georganiseerd voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Vrijwilligers van de kerken hebben voor het 24e jaar ruim tweehonderd paastassen samengesteld en bezorgd bij mensen thuis. Naast diverse lekkernijen wordt ook informatie ingesloten over de achtergrond van het paasfeest. Op deze manier proberen de Hoornse kerken een lichtpuntje door te geven. Voor een dergelijke actie is geldelijke steun noodzakelijk. Wie de werkgroep wil steunen, kan een bedrag overmaken op rekening NL96 INGB 0000143501 t.n.v. de Interkerkelijke Werkgroep Apostolaat in Hoorn o.v.v. Paasactie.
Bloemenbom
BOVENKARSPEL - IVN West-Friesland nodigt kinderen en (groot)ouders uit om zondag 23 april een 'bloemenbom' te gaan maken. Op deze manier kunnen zij de insecten een beetje helpen, want deze dieren kunnen niet zonder bloemen; het is hun voedselbron. De IVN-gidsen vertellen over verschillende soorten zaad. Daarna maken bezoekers een bloemenbom van verschillende soorten bloemenzaad. Deze zadenbol neemt iedereen mee naar huis om in de tuin of een bloembak te planten. Leuk en leerzaam voor kinderen om hun eigen minituintje te zien bloeien. Aanvang 14.00 uur bij IVN in het Streekbos Paviljoen aan de Veilingweg in Bovenkarspel.

'Verlies niet de moed'

MEDEMBLIK - In het kader van de 4-meiherdenking heeft de Commissie Kunst & Cultuur van de Stichting Bonifaciuskerk Medemblik dit jaar gekozen voor een film. Het is de commissie gelukt om een bijzondere voorstelling naar Medemblik te halen: de indrukwekkende film 'Verlies niet de moed'. Deze film, gebaseerd op het gelijknamige boek, is gemaakt door Hella de Jonge en gaat over het leven van haar vader, Eli Asser, met wie zij aanvankelijk een moeizame relatie had. Vrijdag 28 april verzorgt Hella zelf de inleiding in de Bonifaciuskerk aan het Kerkplein 9 in Medemblik. Haar echtgenoot, cabaretier Freek de Jonge, verzorgt passende muziek en liederen. Aanvang 20.00 uur, entree tien euro (scholieren tot zestien jaar betalen 7,50 euro). Reserveren: info@praktischprojectmeubel.nl of 0227-540015 (dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur).
Storytrail
HOORN - Wie kent het geheim van de Hoornse haring? Waarom in Schipper Bontekoe zo beroemd geworden? Kom het ontdekken én beleven tijdens de Storytrail-stadswandeling door Hoorn op zondag 30 april. Het belooft een mix te worden van verhalen, theater en historie. Verhalenverteller Johannes van theatergezelschap Stadsavonturen is de gids. Hij neemt de wandelaars mee terug naar de Gouden Eeuw, toen Hoorn een van de belangrijkste steden was van heel Holland. Wandelend door de oude binnenstad ontmoeten de wandelaars de helden en schurken van toen. De wandeling start om 14.00 uur op de Rode Steen bij het standbeeld van J.P. Coen. Reserveren: www.storytrail.nl/stadswandeling-hoorn. Wie vóór 27 april reserveert met de kortingscode STORYTRAIL7BS8964, krijgt vijf euro korting.
Oranjeconcert
MEDEMBLIK - Het Westfries Mannenkoor - onder leiding van Frank de Ruijter - verzorgt zondag 23 april voor de zevende maal het Oranjeconcert in de Bonifaciuskerk. Organist Dirk Out en met pianist Hans Weenink verlenen hun medewerking. Aanvang 15.00 uur, toegang acht euro.
Schilderijen gezocht

HOORN - De expositiecommissie van de Vereniging Oud Hoorn is naarstig op zoek naar schilderijen die karakteristieke plekken van Hoorn laten zien. Het is de bedoeling dat die schilderijen deel gaan uitmaken van een expositie in het onderkomen van de vereniging in Het Pakhuis aan Onder de Boompjes in Hoorn. Het eeuwfeest van Oud Hoorn is de directe aanleiding voor de expositie. Voor de eerste periode (mei tot en met juni) wordt gezocht naar werk van schilders, die ruwweg in de eerste helft van de vorige eeuw in Hoorn zijn geboren of daar een groot deel van hun leven werkzaam zijn geweest, bijvoorbeeld vader en zoon Ooijevaar, Wouter Ydo , Adriaan Volkers en Jaap Langereis. In de herfst van dit jaar komen de 'jongere' schilders aan bod. In de zomermaanden zijn in Het Pakhuis koppen van markante inwoners van Hoorn te zien, bijvoorbeeld van de legendarische Peukie Snel, getekend door Adriaan Volkers. Wie denkt een schilderij voor deze exposities in huis te hebben en dit schilderij ook gedurende de duur van een tentoonstelling beschikbaar wil stellen, kan een reactie sturen naar info@oudhoorn.nl.
Vonkvrij

BLOKKER - De vereniging Vonkvrij houdt zondag 30 april van 10.00 tot 15.00 uur een grote ruilbeurs in de Nadorst, Westerblokker 171 in Blokker. De beurs is bedoeld voor verzamelaars van lucifermerken, sigarenbandjes en suikerzakjes. De toegang bedraagt 0,50 eurocent. Meer informatie: 0229-215681 of rstuut@lucifer-merken.nl. Kijk ook op www.lucifer-merken.nl.
4-meiherdenking

BLOKKER - Tijdens de jaarlijkse 4-meiherdenking in de rk-parochie Heilige Michaël aan de Plantage 29 in Blokker wordt het verhaal verteld van de familie van Kholoud Almobayed. Zij is van Syrische afkomst en woont al geruime tijd in Nederland. Khaloud vertelt het verhaal van haar familie in oorlogsgebied. Verder draagt Sarah van der Hoek, jeugdstadsdichter van Hoorn, een gedicht voor. Daarnaast voert wethouder Theo van Eyck namens de gemeente Hoorn en Drechterland het woord. Ook worden gedichten van leerlingen van de St. Pancratiusschool uit Oosterblokker voorgedragen. Dit wordt afgewisseld door pianospel met zang van Charlotte Oldenbeuving en Saskia Jillink. Aanvang 19.00 uur op donderdag 4 mei. Rond 19.40 uur wandelt iedereen in een stille tocht naar het oorlogsmonument aan de Westerblokker voor de twee minuten stilte.
Boeken en elpees gezocht
OUDENDIJK - Voor de grote jaarlijkse boekenmarkt in de kerk van Oudendijk - die zaterdag 20 en zondag 21 mei plaatsvindt - worden boeken, elpees en dvd's gezocht. Dus ruim de kast thuis op, haal de zolder of schuur leeg. Bel naar Theo Lursen (06-53739854) of mail naar theolursen@hetnet.nl. De spullen worden opgehaald.
Amuse- en schildertour

TWISK - Het nieuwe evenement AmusantTwisk vindt zondag 18 juni van 12.00 tot 17.00 uur in Twisk plaats. Dit is een amuse-tour in combinatie met een schildersdag door het hele dorp. Verschillende schilders en culinaire aanbieders hebben hun medewerking al toegezegd. Bezoekers ontvangen tegen betaling een kaart, waarmee ze een aantal ‘amuses’ kunnen proeven op verschillende locaties in Twisk. De deelnemers kunnen onderweg culinair genieten, de schilderwerken ‘in de maak’ bewonderen en een praatje maken met de makers. Meer informatie: www.nuttwisk.nl.
Lourdesreis

REGIO - In de Westfriese Lourdes Vliegreis 2017 (van 27 september tot en met 2 oktober) zijn nog vrije plaatsen, in het groepshotel én het zorghotel. Het zorghotel is dé uitgelezen plek voor mensen die zorg of verpleegkundige hulp nodig hebben. De zorgvrijwilligers verlenen alle benodigde hulp op elk gewenst tijdstip. Wie ook als (zorg)vrijwilliger mee wil naar Lourdes, kan een mailtje sturen naar henk.smits@vnb.nl. Wie graag als deelnemer mee wil, kan bellen of mailen met Harry Vet: 0228-514040 / ham.vet@quicknet.nl.

Artikel geplaatst op zondag 16 april 2017 - 06:00Reacties (0)


Reageer

Hoorn
Planten en vlinders SCHARWOUDE - KNNV Hoorn/West-Friesland verzorgt zondag 27 mei een excursie over de relatie tussen planten en vlinders op de Suyderbraeck. De Suyderbraeck is een particulier maar openbaar toegankelijk natuurgebiedje rondom een opnieuw uitgegraven oud wiel. De excursie start om 12.00 uur op de Suyderbraeck, verzamelen bij de ingang op de... Openstelling bijbelse tuin Foreestenhuis HOORN - De bijbelse tuin achter het Foreestenhuis in Hoorn staat weer volop in bloei. Tussen mei en augustus, op de laatste vrijdag van de maand, is de tuin te bezichtigen. Dus kom langs op 25 mei, 29 juni, 27 juli of 25 augustus tussen 13.30 en 16.30 uur. In... Lage Landen brengt parels uit het Rijks naar Hoorn HOORN - Het Westfries Museum aan de Roode Steen in Hoorn presenteert van 10 juni tot 1 oktober de reizende tentoonstelling Lage Landen. Een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van veertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met een tiental recente... Dier van de Week HOORN - Brava is een lieve, gesteriliseerde poes van circa drie jaar oud. Ze is gevangen op een camping waar een grote groep verwilderde katten rondloopt, alleen bleek Brava hartstikke tam te zijn! Brava is een zachtaardig poesje dat dol is op knuffelen. Ze zal misschien wel even tijd nodig... Kort nieuws MiddeleeuwenMEDEMBLIK - Bij Kasteel Radboud aan de Oudevaartsgat 8 in Medemblik vinden tijdens het pinksterweekend allerlei middeleeuwse activiteiten plaats. Het Verbond van Christophorus heeft een onderhoudend en spannend programma voor bezoekers samengesteld. Zondag 20 en maandag 21 mei vindt om 12.00 uur een zwaardvecht-duel plaats. Wie van de ridders gaat... D’r op uit MuziekOosterleek- Zon 27 mei - Optreden van The Mordants in Herbergh 't IJsselmeer. Muziek uit de jaren 60. Aanvang 14.30 uur, entree 6 euro.Hoorn- Zat 26 mei - Optreden van rapper Jacin Trill in Manifesto, Holenweg 14c. Supports: Jowners en KB Sessions. Het optreden van Jacin begint om 00.00 uur.... 'We maken er een gezellige dag van'
Help mee flyeren voor de Honderd van Hoorn
HOORN - De meeste mensen in de gemeente Hoorn hebben 'm ondertussen al op de deurmat gekregen: de 'uitnodiging om niet te vergeten' van Vrijwilligerspunt. In samenwerking met de gemeente Hoorn, MEE & de Wering, Stichting Geriant, Omring en Wilgaerden is Vrijwilligerspunt op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten...
Stratentoernooi bij TV De Balletuin ZWAAG - Bij Tennisvereniging de Balletuin in park Risdam-Noord, aan de Weegbree 80a in Zwaag, vindt van 18 tot en met 23 juni het stratentoernooi plaats. Iedereen van twaalf jaar en ouder kan meedoen aan dit tennistoernooi. Leenrackets en ballen zijn beschikbaar. Zaterdag 16 en zondag 17 juni is er... Werenfridus weer 'thuis' aan De Keyzerstraat HOORN - 'Welkom thuis'. Met deze woorden sprak rector Hans Peeters maandag de medewerkers van Tabor College Werenfridus toe. Na een grootschalige verbouwing, waarna het oude Werenfridus nog nauwelijks te herkennen is, is er nu dan eindelijk de terugkeer naar de vertrouwde maar compleet vernieuwde school aan De Keyzerstraat in... Wandeling door Drachterveld BLOKKER - De oeverzwaluwen zijn er weer! Wordt het weer zo’n broedsucces als vorig jaar? Zondag 27 mei start om 14.00 uur onder leiding van IVN-gidsen een Drachterveld-rondwandeling bij het Wijzenddijkje in Blokker. Vanaf het dijkje en de heuvel hebben fietsers/wandelaars een goed zicht op dit fraaie gebied, maar wandelend... Avondlichtmarkt HOORN - Centrum ouderenzorg Avondlicht aan de Geldelozeweg 66 in Hoorn houdt woensdag 30 mei haar jaarlijkse Avondlichtmarkt van 13.30 tot 16.30 uur. Op deze markt kan jong en oud lekker rondstruinen langs kraampjes, creatief bezig zijn, lekkere hapjes proeven en relaxen op het heerlijke terras. De Avondlichtmarkt is een... Stoomtram trekken met Rotaryclub De Eenhoorn HOORN - Rotaryclub De Eenhoorn uit Hoorn organiseert in samenwerking met Museumstoomtram Hoorn-Medemblik het unieke event Stoomtram Trekken. Tien teams strijden om de titel door met maximaal tien personen per team de wereldberoemde stoomtram Bello voort te trekken over een lengte van honderd meter. Hiermee wordt mogelijk zelfs een record... Open weekend bezoektuin 'Beleef 't' WESTWOUD - De bezoektuin 'Beleef 't' in Westwoud gaat zijn zevende 'beleefseizoen' in. Zaterdag 26 en zondag 27 mei houdt de tuin - gelegen aan het Wijzenddijkje 19 Westwoud - een open weekend. De inspirerende tuin van 5500 vierkante meter met zeven verschillende tuinimpressies is een plek waar bezoekers kunnen... Voetballen in Het Park tijdens Hoornse Stadsfeesten HOORN - Tijdens de Hoornse Stadsfeesten wordt gevoetbald in Schouwburg Het Park! Zaterdag 16 juni wordt de vlakke vloerzaal van Het Park voor even omgetoverd tot sportzaal en vindt er een uniek evenement plaats, namelijk een vriendschappelijk zaalvoetbaltoernooi voor de jeugd van vijf tot en met twaalf jaar. Theo Viset,... Vier de lente bij MAK Blokweer BLOKKER - De lente hangt in de lucht! De schapen worden geschoren, de natuur bloeit op en iedereen zit vol lentekriebels. Dat wordt zondag 27 mei gevierd tijdens SPRING!, een lentefair voor het hele gezin bij MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker. De hele dag door zijn er activiteiten en... Swingen tijdens Rock ‘n Roll Festival HOORN - Haal de brylcreem, petticoats en witte kousjes maar tevoorschijn, want zondag 27 mei vindt het Rock 'n Roll Festival plaats in de Hoornse binnenstad. De jaren vijftig en zestig komen deze dag weer helemaal tot leven. Op twintig locaties in en om de binnenstad treden nationale en internationale... Bezoek de Kynologen Club West-Friesland op Dag van de Hond ZWAAG - Voor de achtste keer vindt zondag 27 mei de landelijke Dag van de Hond plaats. Deze dag opent de Kynologen Club West-Friesland (KCWF) aan de Roskam 3 in Zwaag haar deuren voor iedereen die geïnteresseerd is in honden en in activiteiten met honden. Dit jaar staat de dag... Dier van de Week HOORN - Logan is een gecastreerde kater van circa één jaar oud. Hij is gevangen op een camping waar een grote groep verwilderde katten rondloopt, alleen bleek Logan hartstikke tam te zijn. Hij is duidelijk niet veel gewend en nog wat schrikachtig, maar als hij je eenmaal kent, wil hij... Kort nieuws Vrijwilliger gezochtOOSTERBLOKKER - De Zwaluw, één van de buitenlocaties van ODC de Carrousel, is op zoek naar een vrijwilliger. De Carrousel biedt dagbesteding aan kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking. De Zwaluw heeft een eigen lokaal binnen basisschool de Pancratius in Oosterblokker, waar kinderen tussen de vier en twaalf... D’r op uit MuziekOosterleek- Zon 13 mei - Muziekmiddag van de Folkclub Oosterleek in Herbergh 't IJsselmeer m.m.v. de Zuid-Afrikaanse band '1925Band'. Aanvang 14.30 uur, entree 6 euro. Meer info: 0229-503150.Bovenkarspel- Zon 13 mei - Optreden Dudok Kwartet Amsterdam in Hét Postkantoor, Hoofdstraat 17. Aanvang 11.00 uur. Meer info: www.hetpostkantoor.info.TheaterHoorn- Zat 12 en...