Rodi

Kort nieuws

Kerstkoor

HOORN - In de Koepelkerk aan het Grote Noord 15 in Hoorn vindt zondag 24 december (kerstavond) om 18.00 uur een viering voor kinderen plaats. Voor deze avond wordt een gelegenheidskoor geformeerd waaraan kinderen kunnen deelnemen. Kinderen tot ongeveer tien jaar zijn van harte welkom om te komen zingen. Er wordt gerepeteerd tot de kerst in het Stilte Centrum van de Koepelkerk op de woensdag van 15.30 tot 16.15 uur. Het koor staat onder leiding van Monique de Meza en Mark Heerink. Meer informatie: Monique de Meza, mm.de.meza@tabor.nl of 06-16370778.
Goede-doelenmarkt

HOORN - Diverse organisaties die de gemeenschap in Hoorn beter en mooier wil maken, presenteren zich zaterdag 9 december om 12.00 uur tijdens de goede doelenmarkt in de Cyriacus- en Franciscuskerk aan het Grote Noord. De goede doelen bieden demonstraties aan, mooie producten, een goed gesprek, lekkere etenswaren en interactieve uitleg. Dit alles wordt omlijst met live muziek op piano, orgel en zang.
Koersbal
HOORN - In wijkcentrum De Huesmolen in Hoorn zijn nog enkele plekken vrij bij de koersbalgroep op de dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. Koersbal is zeer geschikt voor senioren die naast eenvoudig en rustig bewegen ook van een beetje wedstrijdspanning houden. De kosten zijn 8,50 euro per maand, inclusief een kopje koffie of thee. Kom een keer een kijkje nemen! Meer informatie: 0229-234390.
IJsbaan Roode Steen
HOORN - De Roode Steen in Hoorn is van donderdag 7 december tot en met zondag 7 januari omgetoverd tot een winters ijstafereel. Hier wordt een 250 vierkante meter grote ijsvloer aangelegd. Het geheel krijgt een nostalgische uitstraling midden op een fraai verlichte Roode Steen. De afgeschermde boarding geeft aan jong en oud de mogelijkheid om de eerste slagen op het ijs te zetten. Er is bewust gekozen voor een niet-overdekte baan. Door middel van lichtslingers krijgt de Hoornse ijsbaan de allure en uitstraling van een knus en sfeervol kerstevent. Ook komt er een aparte tent voor de koek en zopie. Ook zijn gedurende het event schaatsen beschikbaar. De ijsbaan is een gezamenlijk initiatief van Stichting de Roode Steen en 'Ik Hou van Hoorn'. Aan wethouder Ben Tap de eer om de ijsbaan 7 december feestelijk te openen!
Kerstconcert Spiro Musica

ZWAAG - In de dorpskerk aan de Kerkelaan 8 in Zwaag verzorgt Spiro Musica zaterdag 9 december om 20.00 een adventconcert. Op het programma staat muziek van onder andere Ruther, Purcell en Britten. Kaarten kosten tien euro per stuk (inclusief een glaasje glühwein na afloop). Kinderen tot veertien jaar hebben vrij entree. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.spiromusica.nl of aan de deur.
Kunst

HOORN - Onder de noemer 'Samen kijken naar kunst' verzorgen De Blauwe Schuit en de Bibliotheek Hoorn kunstlezingen op maandagmiddag in de bibliotheek. Kunsthistorica Juliette Verhofstad neemt deelnemers wekelijks mee op kunstreis langs diverse onderwerpen. De lezingen zijn bedoeld voor kunstliefhebbers in Hoorn en omstreken die hun kennis over kunst willen verdiepen. Alle lezingen zijn van 14.00 tot 15.30 uur en vinden plaatst in Bibliotheek Hoorn aan de Wisselstraat 8. Data: 4 december 'De Bergense School' en 11 december 'Japanse kunst & architectuur: oud en nieuw'. Aanmelden voor de lezingen vooraf is gewenst, maar niet verplicht. Stuur een e-mail naar inschrijven@blauweschuit.nl o.v.v. naam en het aantal personen. Kosten zijn vijf euro per lezing. Betaling vindt contant plaats voorafgaand aan de lezing. Koffie en thee worden verzorgd.
Kerstconcert Heilige Matteüsparochie

WESTWOUD - In de Sint Martinuskerk in Westwoud is zondag 10 december een kerstconcert met koormuziek en samenzang waaraan vier koren van de Heilige Matteüsparochie deelnemen: Marcanto onder leiding van Gerard Arendsen, Zingenderwijs onder leiding van Jan Vlaar, Grote Waalkoor onder leiding van Alwies Cock en Eigenwijs onder leiding van Ruwald Diderich. Aan dit concert verlenen verder ook medewerking de trompettisten Jurre Terhorst en Rinus Lakeman en de organisten Marianne Habets en Mark Heerink. Het concert begint om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur. In de pauze is er koffie, thee en glühwein. Het adres van de kerk is Dr. Nuijensstraat 78. De toegang is gratis en na afloop is er een collecte. Maar informatie: Mark Heerink, m.heerink@planet.nl of 06-23400843.
Orgelconcert

VENHUIZEN - Willeke Smits geeft vrijdag 15 december om 20.00 uur een orgelconcert op het Pels & Van Leeuwen-orgel in de hervormde kerk in Venhuizen. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten zijn vanaf een half uur voor aanvang in de kerk verkrijgbaar à tien euro. Kinderen tot twaalf jaar betalen vijf euro. Verdere informatie: orgel.venhuizen@gmail.com of kijk op www.zingenenzo.com.
Wereldwinkel Hoorn
HOORN - De vrijwilligers van Wereldwinkel Hoorn aan de Kruisstraat 20 staan weer klaar om het werk van sint en piet makkelijk te maken door een groot assortiment leuke, originele en betaalbare cadeautjes uit derdewereldlanden aan te bieden. En natuurlijk worden die dan ook nog ingepakt in vrolijk sinterklaaspapier. Ook aan het kerstfeest is gedacht. Er zijn allerlei fairtrade-kerstartikelen te koop zoals kerststalletjes, boomversiering, raamhangers, kerstversiering, kaarsen en kerstkaarten van Floris (gerecycled papier), Unicef en Amnesty International.
Shorttrack

HOORN - Op IJsbaan De Westfries aan de Westfriese Parkweg in Hoorn wordt vrijdag 8 december de eerste van een drietal Shorttrack Interclub Fun Games georganiseerd. De organisatie van de eerste wedstrijd is in handen van Shorttrack Hoorn. In de komende weken worden gelijksoortige wedstrijden gehouden in Haarlem en Alkmaar. Het doel van deze wedstrijden is om shorttrackers uit heel Noord-Holland van alle leeftijden en alle niveaus gezamenlijk te laten sporten. Shorttrack is namelijk een tak van de schaatssport die zich hiervoor goed leent. Een wedstrijd kan verreden worden op zowel vaste als shorttrackschaatsen. De eerste wedstrijd start om 18.45 uur. Beschermende kleding is te huur. Meer informatie: Anouk Karel, 06-31097860 of info@shorttrackhoorn.nl.
Cyrano
HOORN - Toneelgroep Drie Maal Plankenkoorts speelt vrijdag 8 december om 20.30 uur de voorstelling Cyrano in Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn. Iedereen kent de man met de imposante neus. Het klassieke verhaal over Cyrano de Bergerac. Maar het gaat over zoveel meer, en is nog altijd actueel. Drie Maal Plankenkoorts duikt vol overgave in dit heldenepos en maakt er een geheel eigen voorstelling van. Humor en tragiek strijden om voorrang in een romantisch verhaal over schoonheidsidealen, waardigheid en bedrog, maar bovenal: de liefde. Kaarten reserveren: www.pakhuishoorn.nl.
Crowdfunding voor concert

MEDEMBLIK - De Stichting Bonifaciuskerk Medemblik wil graag een uniek klassiek orkestconcert op zaterdagavond 3 februari 2018 mogelijk maken met medewerking van dirigent Jan Laan, een orkest van professionele musici en de jonge Medemblikker concertpianist Ramon van Engelenhoven. Tijdens dit concert worden twee werken van Beethoven, de 7e symfonie én het 4e pianoconcert, uitgevoerd. Het concert vindt plaats in de Bonifaciuskerk in Medemblik. De stichting kan dit niet alleen bekostigen en is daarom een crowdfundingsactie via www.hetluktons.nl begonnen om dit concert financieel (verantwoord) te kunnen organiseren en faciliteren. Bijdragen vanaf tien euro zijn van harte welkom. De actie loopt tot 10 december. Meer informatie: www.bonifaciusmedemblik.nl.
Snert-winterwandelingen

OUDENDIJK - Eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk 2 in Oudendijk verzorgt zondag 10, 17 en vrijdag 29 december snert-winterwandelingen. De gids laat de mooiste plekjes van de veenpolder Beetskoog en Werelderfgoed Beemster zien. Start 13.30 uur. De wandeling is ongeveer 8,4 kilometer lang. Kosten: 3,50 euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar 2 euro. Meer informatie en reserveren: 0229-541275.
Sportdebat

HOORN - Het Hoorns SportCollectief nodigt alle tachtig Hoornse sportverenigingen én de lokale politiek uit het gesprek aan te gaan om te spreken over de kracht van sport. Dit Hoornse Sportdebat vindt maandag 11 december om 20.00 uur plaats in Sportcentrum Hoorn. Het sportcampagneteam van het Hoorns SportCollectief heeft de ambitie dat in de gemeente Hoorn sport een goede positie heeft in het coalitieakkoord dat na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gevormd wordt. De politieke partijen en de sportclubs krijgen deze avond de kans hun standpunten naar voren te brengen. De vraag staat centraal hoe de sport in Hoorn kan bijdragen aan een gelukkigere, gezondere en slimmere samenleving. In een spannend debat wordt duidelijkheid gevraagd van de Hoornse politiek over hun visie op sport en sportverenigingen. Sportverenigingen krijgen de kans op te komen voor hun belangen. Gespreksleiders deze avond zijn Ted van der Bruggen en Hidde Sijbrands.
Alzheimer Café

HOORN - Alzheimer Café Hoorn houdt woensdag 13 december een bijeenkomst in De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn. Het onderwerp deze middag luidt: ‘Wat vind IK ervan?’. Gespreksleider is Jeanet Lakeman. Koffie en thee staan om 14.30 uur klaar. Het programma start om 15.00 uur. De toegang is gratis. Bezoekers hoeven zich niet van tevoren aan te melden. Meer informatie: Jeanet Lakeman, jlakeman@omring.nl of 0229-291800.
Ontmoetingen

HOORN - 'Onvergetelijke ontmoetingen' is een activiteit voor Hoornse inwoners met geheugenverlies of (beginnende) dementie. Indien gewenst kan de mantelzorger meekomen, maar dit is niet noodzakelijk. Zij kunnen vanaf dinsdag 12 december in wijkcentrum Kersenboogerd terecht voor het leggen van contacten, emotionele steun, informatie en advies en voor een leuke vrijetijdsbesteding. De groep in de Kersenboogerd is op dinsdag van 10.00 tot 13.00 uur. Doorlopend kunnen nieuwe deelnemers zich aanmelden. Deelname kost vijf euro per persoon, inclusief consumpties en lunch. Meer informatie bij Nanda Leeuw, bereikbaar in wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, 0229-855700 of n.leeuw@netwerkhoorn.nl. Kijk ook op www.netwerkhoorn.nl.
Kiekendieven
HOORN - Madeleine Postma (medewerker Werkgroep Grauwe Kiekendief) verzorgt maandag 11 december om 20.00 uur een lezing in wijkcentrum Kersenboogerd, Brederodegracht 1 in Hoorn. Zij neemt de aanwezigen mee op reis met de kiekendieven. Eerst komen de algemene kenmerken van de verschillende soorten kiekendieven aan bod. Daarna gaat Madeleine in op de meer specifieke kenmerken. De zaal is om 19.45 uur open. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Werkzoekenden

HOORN - Anita Kreeftmeijer organiseert, als vrijwillige eventmanager bij de Broekriem, een workshop voor actieve werkzoekenden. Vrijdag 15 december vindt van 10.00 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Wisselstraat 8 Hoorn de workshop 'Het merk JIJ' plaats, verzorgd door loopbaancoach Marit Visser. In deze interactieve workshop leren de werkzoekende zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt en/of het sollicitatiegesprek. Deelname is gratis, er is alleen een bijdrage van 1,50 euro voor de koffie en thee. Opgave via www.debroekriem.nl.
Kerstmiddag

MIDWOUD - Seniorenvereniging Noorder Koggenland houdt zondag 17 december de traditionele kerstmiddag in de Post, Tripkouw 28 in Midwoud. Deze middag is er een optreden van Ina Broekhuizen-Slot. Zij heeft van de West-Friese taal min of meer haar levenswerk gemaakt en laat de aanwezigen horen hoe mooi je de gebeurtenissen van het leven kunt verwoorden. De verhalen van Ina worden omlijst door muziek van accordeoniste Clazien Visser. De middag begint om 14.00 uur. Er is ook een kerstmaaltijd, verzorgd door de Post. Wie vegetarisch is of een dieet volgt, kan dit bij opgave melden. Opgeven kan bij Henny Ramakers, Populierenlaan 34 in Abbekerk. Telefoon: 0229-581817. De kosten bedragen per persoon 20 euro (inclusief de maaltijd, koffie en een drankje). Niet-leden kunnen het middagprogramma bijwonen. De kosten zijn dan 12,50 euro. Introducés die het hele programma willen meemaken betalen 25 euro. Het bedrag kan overgemaakt worden op NL70 RBRB 0944 3704 03, t.n.v. Seniorenvereniging Noorder Koggenland, o.v.v. kerstmiddag.
Ontbijt voor Senioren

HOORN - Herberg Hoorn organiseert in samenwerking met ‘Kerst op het Plein’ zondag 17 december een bijzonder ontbijt voor senioren. Net als Herberg Hoorn staat ook dit ontbijt geheel in het teken van ontmoetingen. Het ontbijt vindt plaats in de verwarmde tent die voor Kerst op het Plein op de Noorderveemarkt staat opgesteld. Er is livemuziek met optredens van het Carol Inn Choir en zangduo Dick & Melissa. De aanvang is om 10.00 uur en deelname is gratis. Aanmelden kan vanaf nu bij Monique Oostendorp via moniqueoostendorp@live.nl.
Workshop songwriting

HOORN - Muziekschool Boedijn en poppodium Manifesto bieden in 2018 workshops songwriting aan voor beginnende en gevorderde muzikanten. Danny van Tiggele, gitarist van de band 'Mister & Mississippi', begeleidt gedurende drie avonden aspirant of gevorderde songwriters tijdens deze workshop. De workshops zijn op donderdagavonden vanaf 20.00 uur en wel 8, 15 en 22 februari. De week erna, 1 maart, krijgen de deelnemers de mogelijkheid om hun nieuwe nummer te spelen op het DonderPopCafe! (is niet verplicht). Aanmelden en meer informatie bij Efraim van Veen via e.v.veen@netwerkhoorn.nl of 06-18634913.

Artikel geplaatst op zaterdag 02 december 2017 - 06:00


Hoorn
Dier van de Week HOORN - Jan is een Jack Russell-reutje van één jaar oud. Hij is naar het asiel gebracht omdat zijn eigenaar fulltime ging werken. Jan is een vrolijk allemansvriendje dat drie grotere kinderen gewend is in huis. Hij is heel speels en niet moe te krijgen. Jan ging regelmatig een stuk... D’r op uit MuziekHoorn- Zon 14 okt - Optreden van The Oldtime Stringband (bluegrass, oldtime en americana) en Tildon Krautz (apalachian folkmuziek, bluegrass, jazz en pop) in Het Huis Verloren aan de Kerkstraat. Aanvang 16.00 uur, entree 10 euro. Meer info: www.huisverloren.nl. - In poppodium Manifesto, Holenweg 14c: vrij 19 okt optredens van... Gezelligheid en spanning op Hoornse Bordspellendag
Ontdek de nieuwste (bord)spellen en probeer ze zelf uit
HOORN - In wijkcentrum De Zaagtand aan de Sint Eloystraat 106 in Hoorn vindt zondag 14 oktober van 11.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse Hoornse Bordspellendag plaatst. Kom langs en ontdek wat de nieuwste (bord)spellen zijn. Natuurlijk mogen bezoekers ze ook zelf uitproberen. Schermpjes van telefoons en computers worden steeds...
Kort nieuws SchaatsenHOORN / HOOGKARSPEL - Schaatstrainingsgroep (STG) Solid Aqua is 1 oktober gestart met de trainingen op het ijs van kunstijsbaan De Westfries in Hoorn. Jeugdleden die al een beetje kunnen schaatsen zijn welkom bij STG Solid Aqua om met plezier beter te leren schaatsen. Zij kunnen maandag- en woensdag van... Flintstones-tentoonstelling in Museum van de 20e Eeuw HOORN - Yabba Dabba Doo! Het Museum van de 20e Eeuw eert de Flintstones - inmiddels al bijna zestig jaar oud - met een tentoonstelling die te zien is van 13 oktober tot en met 3 maart 2019. Behalve veel prachtige, originele Flintstones-memorabilia is er veel te doen voor jong... Pisa zoekt versterking voor team gastvrouwen en -heren HOORN - Inloophuis Pisa heeft een stabiel team van vrijwillige gastvrouwen en -heren. Toch kan het gebeuren dat iemand weggaat of zijn/haar aandacht aan andere zaken wil of moet schenken. Dát, gecombineerd met een uitbreiding in het aanbod en dus een toename van werkzaamheden, betekent momenteel dat Pisa op zoek... Skotwal-achttal in Het Park HOORN - In de Othellozaal van Schouwburg Het Park in Hoorn gaan zaterdag 20 oktober de stoelen aan de kant. Dan pakt Skotwal flink uit met een stevige acht man sterke band. De drie mannen van Skotwal krijgen met hun West-Friese country steeds meer bekendheid in de regio. Dat stemt... 'Onbegrip maakt POTS nóg moeilijker'
Esmée had jarenlang hartkloppingen zonder juiste diagnose
HOORN - Naar schatting hebben zo'n 34.000 Nederlanders last van ernstige duizeligheid en uitputting ten gevolge van het Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom, afgekort POTS. Gemiddeld duurt het echter vier jaar voordat zij de juiste diagnose krijgen. Deze maand vragen POTS-patiënten aandacht voor deze aandoening van het autonome zenuwstelsel én zamelen...
Seniorenkoren geven miniconcerten HOORN - De 39e editie van de Senioren Zangersdag vindt woensdag 17 oktober in de Regenboogzaal van wijkcentrum De Huesmolen (Huesmolen 60 in Hoorn) plaats. Burgemeester Jan Nieuwenburg opent de dag om 10.00 uur. Daarna treden zes seniorenkoren uit Hoorn en omstreken op, elk met een miniconcert van twintig minuten.... Dier van de Week HOORN - Brechtje is een lieve, gesteriliseerde poes van circa drie jaar oud. Omdat ze gevonden is, is helaas niets bekend over haar achtergrond. In elk geval is Brechtje dol op aandacht en knuffelen, maar ze moet wel een klik met je hebben want anders kan ze ook ineens een... D’r op uit MuziekHoorn- Zat 13 okt - Purple Project (Prins tribute) in Manifesto, Holenweg 14c. Dé Noord-Hollandse Prince-tributeband. Aanvang 21.00 uur. Tickets en info: www.manifesto-hoorn.nl. Oosterleek- Zon 7 okt - Oosterleek Back to the Sixties: optreden van de formatie The Cosy Rockers in Herbergh 't IJsselmeer. Aanvang 14.30 uur, entree 6 euro.... 'Ik weet van mezelf wanneer het fout gaat'
Ervaringsdeskundige John Wallaart start lotgenotengroep 'bipolaire stoornis'
HOORN - Bij RCO De Hoofdzaak in Hoorn start vrijdag 19 oktober een nieuwe lotgenotengroep, bedoeld voor mensen met een bipolaire stoornis. De groep wordt geleid door twee ervaren ervaringsdeskundigen, onder wie John Wallaart (56) uit Hoorn. "Het is een ziekte die niet alleen voor jezelf, maar ook voor je...
Horden & Schimmel in de Zondagmiddagsalon HOORN - Kunstenaars Annelies Horden en Gerda Schimmel zijn zondag 14 oktober te gast in de Zondagmiddagsalon in de Boterhal, Kerkplein 39 in Hoorn. Allebei zijn zij lid van Kunstenaarsverenging Hoorn en omstreken. Deze middag vertellen zij meer over hun werk, wat hen beweegt en inspireert en hoe zij te... Kort nieuws Op RoetHOORN - De kaartverkoop voor de nieuwste voorstelling van stichting Op Roet uit Hoorn is van start gegaan. 'Friends to Be…' heet de nieuwe productie waarin Oost en West elkaar ontmoeten. Ofwel: wat gebeurt er als een Arabier een Westerling tegenkomt? Twee acteurs uit verschillende culturen onderzoeken of zij... De Baanbreker zoekt handige vrijwilligers HOORN / ENKHUIZEN - De Baanbreker is een stichting die niet kan bestaan zonder de hulp en inzet van vrijwilligers. Dankzij deze inzet is het mogelijk om activiteiten aan te bieden voor mensen met een beperking. Op dit moment is de organisatie op zoek naar vrijwilligers voor het houtatelier op... Bomen over bomen in natuurpark Blokweer BLOKKER - Er groeien meer dan honderd verschillende soorten bomen en struiken in natuurpark Blokweer. Elke soort heeft zijn eigen verhaal. Kom tijdens een herfstwandeling op zondag 14 oktober de mooiste en eigenaardigste bomen van het natuurpark bekijken. Tijdens de wandeling vertelt Hans Timmerman, die nauw betrokken is bij het... Dier van de Week HOORN - Tigra is een lieve, gesteriliseerde poes van circa twee jaar oud. Ze is gevonden in het Streekbos, waar ze al een tijd liep te zwerven. Ze is heel zachtaardig en aanhankelijk en het is een raadsel waarom haar eigenaar zich niet gemeld heeft. Bij drukte kan ze wat... D’r op uit MarktenOosterblokker- Zon 30 sept - Vlooienmarkt in Cultureel Centrum Pancratius van 10.00 tot 16.00 uur. Entree 1 euro. Kinderen jonger dan 12 jaar onder begeleiding gratis. Adres: Oosterblokker 98. Meer informatie: www.ccp.nu.Hoorn- Zon 30 sept - De straat Spinner in Risdam-Zuid houdt een grote rommelmarkt. Bewoners verkopen voor hun huis... Herfsttocht BLOKKER - De Westfriese Toerclub houdt zondag 7 oktober twee fietstoertochten onder de noemer 'Herfsttocht'. Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden: 65 en 90 kilometer. Het gaat om vrije toertochten. De start is om 9.00 uur bij Handbal Vereniging Blokker, Noorderdracht 42a in Blokker. Meer informatie: www.wftc.eu. Gratis parkeren aan rand binnenstad Hoorn op koopzondagen HOORN - Bezoekers van Hoorn kunnen vanaf 1 oktober op (super)koopzondagen gratis parkeren aan de rand van de Hoornse binnenstad. Dat besloot de gemeenteraad dinsdag 25 september. Ondernemers vragen al langere tijd om gratis parkeren op koopzondagen. Het nieuwe college van B en W in Hoorn heeft dit voornemen ook...