Rodi

‘Met je hart maak je de beste beslissingen’
Jacques en Wanda zetten Nadine Foundation voort in Doesburg

“Nadine nemen we mee in ons hart, zij is altijd bij ons.” (Foto: aangeleverd)

HOORN - De Hanzestad Doesburg ligt aan de IJssel in de provincie Gelderland. Sinds 28 maart is dit de nieuwe woonplaats van Jacques en Wanda Beemsterboer. Zij verruilende hun Hoornse appartement aan het IJsselmeer voor een appartement in Doesburg dat uitkijkt over de IJssel. “Het is hier in één woord geweldig!”, laat Jacques weten. “Hoorn was voor ons prima, maar we willen niet meer terug.”

De verhuizing van Jacques en Wanda riep bij veel mensen wél vragen op: hoe zit het dan met de Nadine Foundation? En gaat de Nadine OK Run wel door dit jaar? “De foundation zetten we vanuit Doesburg gewoon voort. En wat betreft de Nadine OK Run; die staat zoals elk jaar op de tweede zondag van oktober gepland. Dit jaar 14 oktober dus. Helaas is dit wel de laatste editie. Dit besluit heeft echter niets met onze verhuizing te maken. Na tien jaar vinden we het mooi geweest. We hebben ons punt - lopen tegen zinloos geweld - wel gemaakt en dat was ons doel.” Leuk om te vermelden is dat Mark Rutte dit jaar meeloopt, net als zes jaar geleden. Fred Teeven is ook van de partij. “Verder is de oud-burgemeester van Hoorn, Onno van Veldhuizen, uitgenodigd. Mocht hij in de gelegenheid zijn, dan is hij er vast en zeker bij. De huidige Hoornse burgemeester, Jan Nieuwenburg, is er sowieso; hij is een van de deelnemers. Ten slotte kunnen we ook vertellen dat Merel Westrik, RTL-nieuwslezeres, aan de start verschijnt.”

Vlinderrots
De Vlinderrots, het monument voor slachtoffers van geweld, in het Noorderplantsoen in Hoorn blijft natuurlijk ook. “Roser Vlug gaat de rots beheren, zij zorgt voor het onderhoud. Maar Wanda en ik blijven verantwoordelijk.” De lezingen die Jacques in het gevangeniswezen verzorgt, gaan ook gewoon door. “Ik wil mijn verhaal over Nadine en de gevolgen van haar overlijden blijven vertellen. Het werkt namelijk. Dat is uit onderzoek inmiddels gebleken. Gedetineerden die het programma ‘Herstel in Beeld’ hebben gevolgd, worden serieus aan het denken gezet.” De inkomsten die Jacques met de lezingen genereert, gaan onder meer naar Fier in Leeuwarden, een expertise- en behandelcentrum voor meiden uit geweldssituaties. “Een fantastische organisatie. De boerderij die op het terrein te vinden is, is vernoemd naar Nadine: Nadines Fiere Farm. Het geld dat wij inzamelen, wordt onder meer besteed aan het onderhoud van deze boerderij en het voer voor de dieren. De Nadine Foundation steunt overigens nog veel meer goede doelen. Deze zijn te vinden op de website.”


Rust
De verhuizing naar Doesburg geeft Jacques en Wanda een dubbel gevoel. “Laat ik voorop stellen dat het positieve gevoel overheerst”, lacht Jacques. “Hoorn ademt voor ons veel verdriet. Daar hebben we het ergste meegemaakt wat een mens kan overkomen (dochter Nadine werd in 2006 vermoord door haar ex-vriend, red.). Ik denk dat Doesburg ons wat dat betreft meer rust biedt. Onze dochter Jacqueline en haar gezin hadden sowieso al plannen om een huis in deze regio te kopen. Hun woning in Hoorn staat nog te koop, maar het is de bedoeling dat ze zo snel mogelijk ook deze kant op komen.” Wanda vult aan: “Jacqueline en ik hebben elkaar na de dood van Nadine beloofd dat we nooit ver bij elkaar gaan wonen. Vandaar deze stap; wij gaan onze dochter en haar gezin achterna. Op dit moment schrijf ik mijn tweede boek en ik merkte dat ik in Hoorn de rust niet kon vinden. Dat kan ik in Doesburg wél. En Nadine nemen we natuurlijk mee in ons hart, zij is altijd bij ons”, benadrukt Wanda.
Pelgrimage
Waar Jacques en Wanda ook zéker mee doorgaan, is de Stichting Pelgrimage Slachtoffers Geweldsmisdrijven (PSG), waar zij in 2017 mede-oprichters van waren. “De stichting organiseert eens per jaar een pelgrimage naar Lourdes, bedoeld voor mensen die een dierbare door een geweldsmisdrijf hebben verloren”, legt Wanda uit. “Zij gaan samen op reis en vertellen elkaar hun verhaal. Het biedt troost en bemoediging. Wij hebben het zelf ervaren als een warm bad waarin je terechtkomt. Je vindt steun bij lotgenoten die soms woordeloos begrijpen wat je allemaal achter de rug hebt.” Het team van begeleiders bestaat uit geestelijk verzorgers van het RK Justitiepastoraat en een casemanager van Slachtofferhulp Nederland. Daarnaast gaat Wanda als ervaringsdeskundige mee. “De bijeenkomsten, vieringen en rituelen - zoals de Kruisweg en de Lichtprocessie - geven niet alleen kippenvelervaringen, maar helpen ook om emoties te delen en met elkaar onder woorden te brengen.” Dit jaar is deze bijzondere reis van 26 september tot en met 1 oktober. Interesse? Meer informatie is te vinden op www.stichtingpsg.nl.
Het bevalt Jacques en Wanda goed in Doesburg. “Wel wachten we met smart op Jacqueline en haar gezin. Die missen we natuurlijk enorm. Maar we weten dat dat wel goed komt.” Wanda: “Met je hart maak je uiteindelijk de beste beslissingen. En weet je wat zo mooi is? We wonen in Doesburg nu aan de IJssel, in Hoorn woonden we aan het IJsselmeer. Door het water blijven we dus tóch met Hoorn verbonden.”
Meer weten? Kijk op www.nadinefoundation.nl. Ook is hier alle informatie te vinden over de Nadine OK Run die zondag 14 oktober plaatsvindt.

Artikel geplaatst op woensdag 11 april 2018 - 15:00

Foto'sHoorn
Dier van de Week HOORN - Sonia is een kniehoog teefje van bijna twee jaar oud. Het is een vrolijke, enthousiaste hond die wel waaks is naar vreemden. Ze kan loslopen in het park en reageert goed op de meeste andere honden, maar in huis kan ze beter als enige hond geplaatst worden. Sonia... D’r op uit MuziekMidwoud- Zon 23 sept - Sixtiesband de Stoel speelt om 15.30 uur in eetcafé Halfweg, Buurt 20 in Midwoud. Vele herkenbare, Engels en Nederlandstalige nummers om mee te zingen of de voetjes van de vloer.Zwaag- Zat 29 sept - 30 Dancing Party in de Witte Valk, Dorpsstraat 175. Uitgaan, dansen,... Mannenkoorconcert in Het Octaaf HOORN - Het mannenkoor Westerlauwers uit Friesland zingt zaterdag 20 oktober om 19.30 uur n Het Octaaf aan de J.D. Pollstraat 1in Hoorn. Er is ook samenzang en er zijn instrumentale intermezzo's. Het koor staat onder leiding van dirigent Jan Hibma. Jan Kroeske begeleidt het koor op orgel, Sebastiaan Schippers... Komische musical met diepere laag
Westend brengt 'Wat zien ik?!' op de planken
HOORN - Na producties als 'Zorro' en 'Oliver' brengt musicalvereniging Westend uit Hoorn nu een musical van Nederlandse bodem naar Schouwburg Het Park: 'Wat Zien Ik?!'. De musical vol Amsterdamse humor én schrijnende plotwendingen wordt begeleid door een live orkest. De oer-Hollandse comedy 'Wat Zien ik?!' speelt zich af op...
Twintig jaar bijbelse tuin HOORN - De Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn viert zondag 30 september dat de bijbelse tuin achter het Foreestenhuis aan het Grote Oost 43 in Hoorn twintig jaar bestaat. Dat gebeurt met een feestelijke bijeenkomst in het Foreestenhuis, waaraan Erik Post (verteltheater), Jan Maarten Koeman (musicus) en verschillende leden van de tuinploeg... Kort nieuws Sociaal eetcaféOPPERDOES - Het sociaal eetcafé is dinsdag 25 september weer open. Senioren, chronisch zieken, mantelzorgers en alleenstaanden zijn vanaf 17.00 uur welkom bij Jos Klaver in Torenschouw, Torenstraat 17 in Opperdoes. Op het menu staat Ierse runderstoofpot met groente en aardappelkroketjes en een heerlijke Brusselse wafel met warme kersen... Kansen pakken op weg naar nieuwe (loop)baan HOORN - Schouwburg Het Park in Hoorn staat maandag 8 oktober in het teken van kansen pakken op weg naar een nieuwe (loop)baan. In de ochtend kunnen West-Friese vrouwen inspiratie opdoen, workshops volgen en potentiële werkgevers ontmoeten bij Kracht on Tour. In de middag kunnen alle cliënten van WerkSaam Westfriesland... Hoorn beweegt HOORN - Bij het sportcomplex aan de Holenweg in Hoorn vindt zondag 23 september het Hoorn Beweegt Festival plaats. Iedereen is tussen 11.00 en 15.00 uur welkom om kennis te maken met het sport- en beweegaanbod van Hoorn: van balsporten en zwemmen tot vechtsporten en schaatsen. Kinderen kunnen zich uitleven... Vrijwilligerstekort? Gebruik maatschappelijke stagiaires REGIO - Veel verenigingen en stichtingen kampen tegenwoordig met een tekort aan vrijwilligers. Of het nou gaat om het draaien van bardiensten, trainen van de jeugd, verkopen van kaartjes bij de speeltuin, of helpen in de activiteitenbegeleiding bij ouderen; het zijn allemaal functies waar momenteel vrijwilligers voor gezocht worden. Nu... Dorcas Winkel Hoorn breidt uit HOORN - Dorcas Winkel Hoorn biedt een zeer divers aanbod; van kleding tot speelgoed, van boeken tot knutselspullen en natuurlijk veel huishoudelijke artikelen en woonaccessoires. Veel mensen weten inmiddels de weg te vinden en komen regelmatig in de winkel. Begin 2019 wordt de winkel flink uitgebreid zodat er meer ruimte... Dier van de Week HOORN - Jax is een mooie, gecastreerde kater van twee jaar oud. Hij is naar het asiel gebracht omdat er een baby op komt was en Jax regelmatig een tik of een hap geeft tijdens het aaien. Jax is een echte vrijbuiter die graag buiten speelt en lekker zijn eigen... D’r op uit MuziekEnkhuizen- Vrij 21 sept - Optreden van de band Six Ways op het podium van de Drommedaris, Paktuinen 1. Aanvang 21.00 uur, vrij entree. Meer info: www.drom.nl of 0228-312076.Andijk- Zat 22 sept - Optreden van de tienkoppige soulband Soulsville bij Club Jazz & Pop in Cultura aan de Kleingouw 112-113.... 'Een mooie, maar ook emotionele laatste loop'
Tiende en laatste editie Nadine OK Run wordt grote happening
SCHARWOUDE - Wie altijd al een keer mee wil doen aan de Nadine OK Run óf wie graag nóg een keer meedoet, moet deze kans pakken: zondag 14 oktober vindt namelijk de tiende én allerlaatste editie van de Nadine OK Run in Scharwoude plaats. En dat heeft volgens organisator Jacques...
Kort nieuws Online zelfhulpREGIO - In samenwerking met een aantal gemeenten in de regio biedt GGZ Noord-Holland-Noord gratis online zelfhulpmodules voor mensen met milde psychische problemen. De modules bieden inzicht en tips bij veelvoorkomende klachten als piekeren, (werk)stress, somberheid en slecht slapen. De zelfhulpmodules zijn te vinden via de website van GGZ... Personenrijtuig 86 van Staatsmijn Emma keert terug op de rails HOORN - Rijtuig SME 86 heeft deze week met succes zijn afleveringsproefrit gemaakt bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Een 2,5 jaar durende en duizenden uren kostende restauratie door een team van conservatoren, vrijwillige vakmensen en stagiaires is hiermee voltoord. De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het VSB Cultuurfonds, het... Expositie Randi Vettewinkel in Galerie Westfriesgasthuis HOORN - Randi Vettewinkel exposeert tot zaterdag 4 januari 2019 in de galerie van het Westfriesgasthuis (afdeling E, eerste verdieping) in Hoorn. Haar schilderijen vormen een soort dagboek, een fictieve briefwisseling. De omgeving die ze daarvoor kiest - stations, publieke gebouwen, landschappen of andere inspiratiebronnen - reflecteren haar eigen ervaringen.... Cursus 'Omgaan met mensen met een depressie' HOORN - Een echte depressie is geen sombere bui die na een paar dagen vanzelf verdwijnt. Heeft iemand in de familie of directe omgeving een depressie? Het eigen leven kan daardoor flink beïnvloed worden. Wie dicht bij deze persoon leeft, kan zelf ook het gevoel krijgen in een sociaal isolement... Slotconcert Abendmusiken met stadsorganist Mark Heerink HOORN - In de Koepelkerk aan het Grote Noord in Hoorn vindt zaterdag 22 september om 17.00 uur het slotconcert van het seizoen 2018 plaats in de serie 'Abendmusiken'. Deze keer geen cantate van Bach, maar een van zijn zogenoemde 'Lutherse Missen', de Missa in g-klein, BWV 235, uitgevoerd door... Rommelmarkt HOORN - Camping 't Venhof, De Hulk 6a in Hoorn, houdt zondag 16 september van 11.00 tot 15.00 uur een rommelmarkt. Wie ook iets wil verkopen, kan met een eigen kleed of kraampje komen. De kosten zijn vijf euro per plaats. Inbreng vanaf 10.30 uur. Aanmelden kan via 0229-551371 of... Dijk- en Duinenroute BLOKKER - De Westfriese Toerclub verzorgt zondag 23 september twee fietstoertochten onder de noemer 'Dijk- en Duinenroute'. Deelnemers kunnen kiezen uit een route van zeventig of van honderd kilometer. Het zijn vrije toertochten en deelnemers bepalen hun eigen tempo. Starten kan tussen 9.00 en 9.30 uur bij Handbal Vereniging Blokker,...