Rodi

‘Met je hart maak je de beste beslissingen’
Jacques en Wanda zetten Nadine Foundation voort in Doesburg

“Nadine nemen we mee in ons hart, zij is altijd bij ons.” (Foto: aangeleverd)

HOORN - De Hanzestad Doesburg ligt aan de IJssel in de provincie Gelderland. Sinds 28 maart is dit de nieuwe woonplaats van Jacques en Wanda Beemsterboer. Zij verruilende hun Hoornse appartement aan het IJsselmeer voor een appartement in Doesburg dat uitkijkt over de IJssel. “Het is hier in één woord geweldig!”, laat Jacques weten. “Hoorn was voor ons prima, maar we willen niet meer terug.”

De verhuizing van Jacques en Wanda riep bij veel mensen wél vragen op: hoe zit het dan met de Nadine Foundation? En gaat de Nadine OK Run wel door dit jaar? “De foundation zetten we vanuit Doesburg gewoon voort. En wat betreft de Nadine OK Run; die staat zoals elk jaar op de tweede zondag van oktober gepland. Dit jaar 14 oktober dus. Helaas is dit wel de laatste editie. Dit besluit heeft echter niets met onze verhuizing te maken. Na tien jaar vinden we het mooi geweest. We hebben ons punt - lopen tegen zinloos geweld - wel gemaakt en dat was ons doel.” Leuk om te vermelden is dat Mark Rutte dit jaar meeloopt, net als zes jaar geleden. Fred Teeven is ook van de partij. “Verder is de oud-burgemeester van Hoorn, Onno van Veldhuizen, uitgenodigd. Mocht hij in de gelegenheid zijn, dan is hij er vast en zeker bij. De huidige Hoornse burgemeester, Jan Nieuwenburg, is er sowieso; hij is een van de deelnemers. Ten slotte kunnen we ook vertellen dat Merel Westrik, RTL-nieuwslezeres, aan de start verschijnt.”

Vlinderrots
De Vlinderrots, het monument voor slachtoffers van geweld, in het Noorderplantsoen in Hoorn blijft natuurlijk ook. “Roser Vlug gaat de rots beheren, zij zorgt voor het onderhoud. Maar Wanda en ik blijven verantwoordelijk.” De lezingen die Jacques in het gevangeniswezen verzorgt, gaan ook gewoon door. “Ik wil mijn verhaal over Nadine en de gevolgen van haar overlijden blijven vertellen. Het werkt namelijk. Dat is uit onderzoek inmiddels gebleken. Gedetineerden die het programma ‘Herstel in Beeld’ hebben gevolgd, worden serieus aan het denken gezet.” De inkomsten die Jacques met de lezingen genereert, gaan onder meer naar Fier in Leeuwarden, een expertise- en behandelcentrum voor meiden uit geweldssituaties. “Een fantastische organisatie. De boerderij die op het terrein te vinden is, is vernoemd naar Nadine: Nadines Fiere Farm. Het geld dat wij inzamelen, wordt onder meer besteed aan het onderhoud van deze boerderij en het voer voor de dieren. De Nadine Foundation steunt overigens nog veel meer goede doelen. Deze zijn te vinden op de website.”


Rust
De verhuizing naar Doesburg geeft Jacques en Wanda een dubbel gevoel. “Laat ik voorop stellen dat het positieve gevoel overheerst”, lacht Jacques. “Hoorn ademt voor ons veel verdriet. Daar hebben we het ergste meegemaakt wat een mens kan overkomen (dochter Nadine werd in 2006 vermoord door haar ex-vriend, red.). Ik denk dat Doesburg ons wat dat betreft meer rust biedt. Onze dochter Jacqueline en haar gezin hadden sowieso al plannen om een huis in deze regio te kopen. Hun woning in Hoorn staat nog te koop, maar het is de bedoeling dat ze zo snel mogelijk ook deze kant op komen.” Wanda vult aan: “Jacqueline en ik hebben elkaar na de dood van Nadine beloofd dat we nooit ver bij elkaar gaan wonen. Vandaar deze stap; wij gaan onze dochter en haar gezin achterna. Op dit moment schrijf ik mijn tweede boek en ik merkte dat ik in Hoorn de rust niet kon vinden. Dat kan ik in Doesburg wél. En Nadine nemen we natuurlijk mee in ons hart, zij is altijd bij ons”, benadrukt Wanda.
Pelgrimage
Waar Jacques en Wanda ook zéker mee doorgaan, is de Stichting Pelgrimage Slachtoffers Geweldsmisdrijven (PSG), waar zij in 2017 mede-oprichters van waren. “De stichting organiseert eens per jaar een pelgrimage naar Lourdes, bedoeld voor mensen die een dierbare door een geweldsmisdrijf hebben verloren”, legt Wanda uit. “Zij gaan samen op reis en vertellen elkaar hun verhaal. Het biedt troost en bemoediging. Wij hebben het zelf ervaren als een warm bad waarin je terechtkomt. Je vindt steun bij lotgenoten die soms woordeloos begrijpen wat je allemaal achter de rug hebt.” Het team van begeleiders bestaat uit geestelijk verzorgers van het RK Justitiepastoraat en een casemanager van Slachtofferhulp Nederland. Daarnaast gaat Wanda als ervaringsdeskundige mee. “De bijeenkomsten, vieringen en rituelen - zoals de Kruisweg en de Lichtprocessie - geven niet alleen kippenvelervaringen, maar helpen ook om emoties te delen en met elkaar onder woorden te brengen.” Dit jaar is deze bijzondere reis van 26 september tot en met 1 oktober. Interesse? Meer informatie is te vinden op www.stichtingpsg.nl.
Het bevalt Jacques en Wanda goed in Doesburg. “Wel wachten we met smart op Jacqueline en haar gezin. Die missen we natuurlijk enorm. Maar we weten dat dat wel goed komt.” Wanda: “Met je hart maak je uiteindelijk de beste beslissingen. En weet je wat zo mooi is? We wonen in Doesburg nu aan de IJssel, in Hoorn woonden we aan het IJsselmeer. Door het water blijven we dus tóch met Hoorn verbonden.”
Meer weten? Kijk op www.nadinefoundation.nl. Ook is hier alle informatie te vinden over de Nadine OK Run die zondag 14 oktober plaatsvindt.

Artikel geplaatst op woensdag 11 april 2018 - 15:00

Foto's
Reacties (0)


Reageer

Hoorn
Kort nieuws Jeu de boulesZWAAG - Petanquevereniging de Bouledozers in Zwaag verzorgt zaterdag 21 en zondag 22 april het Nationaal Kampioenschap Tête-à-tête. De opening wordt rond 9.30 uur verricht door sportwethouder Ben Tap. De wedstrijden beginnen om 10.00 uur, zowel op zaterdag als op zondag. Beide dagen gaan de wedstrijden tot ongeveer... Hoornse inwoners investeren 1,6 miljoen euro in duurzamere woningen HOORN - Inwoners uit Hoorn hebben voor 1,6 miljoen euro aan geplande duurzame investeringen staan voor hun woning. Het gaat om 250 huishoudens die een aanvraag hebben gedaan voor de subsidie energiebesparende maatregelen. Vanaf 15 januari 2018 konden geïnteresseerden een aanvraag doen. Het subsidiebudget van 100.000 euro voor bestaande particuliere... Kom zwemmen in Noord-Hollands water REGIO - Het zwemseizoen start dit jaar officieel dinsdag 1 mei en loopt tot 1 oktober. In Noord-Holland zijn ruim 150 officiële zwemplekken waar de veiligheid en de waterkwaliteit regelmatig worden gecontroleerd. Actuele informatie over de zwemplekken staat ook dit zwemseizoen weer op www.zwemwater.nl. Tussen 1 mei en 1 oktober... Dier van de Week HOORN - Moortje is een lieve, gesteriliseerde poes van acht jaar oud. Ze is in het asiel terechtgekomen doordat haar baas overleed. Moortje is voor haar eigen mensen een aanhankelijke poes, maar ze heeft altijd als enige kat bij een oudere dame gewoond en is niks gewend qua drukte. Als... D’r op uit MuziekOosterleek- Zon 22 apr - Ierse folkmiddag met muziek van de band Coracle (met de Ierse zanger Mr. Jim Spiers) in Herbergh 't IJsselmeer. Aanvang 14.30 uur, entree 6 euro. Meer info: 0229-503150.Hoorn- Zon 22 apr - Café Chantant met Nederlandse kleinkunstliedjes in café JP Coen, Veemarkt. Aanvang 16.00 uur,... Dromehof ZWAAG - Stichting Dromehof, voorheen Goed voor Oud, bestaat drie jaar. De stichting zet zich in voor eenzame ouderen in West-Friesland en heeft sinds december een nieuwe kringloopwinkel geopend aan De Oude Veiling 22 in Zwaag. Om het driejarig bestaan te vieren worden zondag 22 april de heringerichte bovenverdieping heropend... Sponsor-obstakelrun voor Inloophuis Pisa HOORN - De Battle4Life, die donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) plaatsvindt in en om het Julianapark in Hoorn, wordt georganiseerd voor en door Inloophuis Pisa. De sponsor-obstakelrun heeft een laagdrempelig karakter, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen. Op dit moment staat de teller op ruim zevenhonderd deelnemers. Er zijn vier categorieën:... Zwaags Oranjefestival ZWAAG - Op sportpark 't Krijt aan de Wilhelminastraat in Zwaag bruist het vrijdag 27 april weer van de activiteiten. De tenten worden weer opgebouwd, het podium wordt opgetrokken en de hamburgers en sausen worden in groten getale geleverd. Traditioneel start de versierde oranje fietsparade om 13.30 uur. De kinderspellen... Veertig jaar Oranjevereniging Blokker-Oosterblokker
Groot feest op Beursplein
BLOKKER - Haal de oranje spullen weer tevoorschijn en hang de vlaggen uit! Vrijdag 27 april viert Nederland weer Koningsdag. Oranjevereniging Blokker-Oosterblokker is er helemaal klaar voor. Het Beursplein in Blokker is dé plek waar jong en oud zich de hele dag kan vermaken. Op het plein staan verschillende kinderattracties...
Fotografeer een stolp REGIO - Wie maakt de mooiste foto van een stolpboerderij? Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Boerderijenstichting Noord-Holland ‘Vrienden van de stolp’ en het Westfries Genootschap houden van 21 april tot 25 juni de fotowedstrijd ‘Fotografeer een Stolp’, dit in het kader van de campagne Red de Stolp. De winnaar mag een... Verhaal achter stille tocht bewaard in Westfries Archief HOORN - Joost Schrickx draagt donderdag 26 april om 10.00 uur zijn in 2017 gemaakte film 'De Oorlog van mijn vader' over aan het Westfries Archief. Deze overdracht beslaat bovendien al het niet in deze spraakmakende documentaire vertoonde filmmateriaal met onder meer uitgebreide interviews met ooggetuigen. Het verhaal achter de... Asielkatten zoeken vrijwilligers HOORN - Het dierentehuis Hoorn is voor de ochtenden (maandag tot en met zondag) op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het verzorgen van de katten. Enthousiaste dierenliefhebbers vanaf zestien waar die op vaste tijden kunnen komen, zijn van harte welkom. Ook mensen die één ochtendje per week beschikbaar... Zeemeerminnen welkom bij MonoVinzz ZWAAG - Het nieuwe seizoen van zwembad de Wijzend in Zwaag gaat zaterdag 28 april van start. De opening is om 10.00 uur en om 11.00 uur verzorgt vinzwemclub MonoVinzz, net als vorig jaar, een korte demonstratie. De demonstratie van dit jaar is speciaal gericht op alle zeemeerminnen onder ons.... Dick Beers Nederlands Kampioen kolf 2018 NOORD-SCHARWOUDE - Op de kolfbaan van Concordia in Noord Scharwoude is afgelopen week het Nederlands kampioenschap kolf gespeeld. Van maandag tot en met vrijdag verschenen bijna 200 spelers aan de start voor hun eerste ronde, waarna op zaterdag de besten terug mochten komen. Vooraf waren de verwachtingen qua geslagen punten... Plant een zaadje deze meivakantie BLOKKER - Een zaadje planten, het langzaam zien groeien en er uiteindelijk van kunnen eten is een bijzondere ervaring. Kinderen kunnen in de meivakantie - van 28 april tot en met 6 mei - bij MAK Blokweer een biologisch afbreekbaar kweekbakje komen knutselen en er een zaadje in planten om... Pubquiz levert 3500 euro op voor Stichting Leergeld ZWAAG - Serviceclub De Ronde Tafel 130 - Drechterland, een ondernemersclub die lokale serviceprojecten actief en op eigen wijze ondersteunt, overhandigde maandag 16 april in Zwaag een cheque aan Stichting Leergeld West-Friesland. Afgelopen februari organiseerde de serviceclub een pubquiz, die met tweehonderd deelnemers een enorm succes was. De opbrengst van... Kort nieuws RepaircaféHOORN - Iets te repareren? Ga bij het Repaircafé in wijkcentrum Grote Waal, Grote Beer 3 in Hoorn, samen met het enthousiaste team aan de slag. Een broek inkorten? Een kapotte stofzuiger of zelfs een koelkast die niet meer werkt? Niet weggooien maar samen repareren! Kom langs op de dinsdagmiddag...

Vriendenkring Zwaag speelt 'Hotel op Stelten'

ZWAAG - Toneelvereniging Vriendenkring in Zwaag speelt dit jaar de komedie ‘Hotel op Stelten’ van Anthony Mariott en Bob Grant. Het verhaal speelt zich af in een hotel dat duidelijk betere tijden heeft gekend. Dokter Gronsveld arriveert in een hotel dat duidelijk betere tijden heeft gekend, in de hoop een...
Dier van de Week HOORN - Noesse is een lieve, gesteriliseerde poes van circa elf jaar. Ze was gevonden en vond in het asiel al snel een nieuwe baas, maar nu is ze helaas teruggebracht omdat ze de andere kat in huis opjoeg. Het asiel zoekt voor haar nu dus een nieuw adres zonder... D’r op uit MuziekBlokker- Zon 15 apr - Optreden van The Mordants in Het Gouden Hoofd, Westerblokker 80. Muziek uit de jaren 60 en 70. Aanvang 16.00 uur, vrij entree.Berkhout- Zon 15 apr - Liedjesprogramma 'If you're happy (and you know it)' door Ageeth de Haan in de Berkhouter kerk, Kerkebuurt 172. Ageeth...