Rodi

‘Op luchtige manier heftige onderwerpen bespreken’
Stichting Tweestrijd spoort jongeren aan om te praten

Faraaz: "Door met elkaar te praten begrijp je elkaar beter, respecteer je een ander en kun je beter rekening met elkaar houden." (Foto: Vincent de Vries/RM)

HOORN - ‘Niemand weet eigenlijk hoe ik mij voel. Soms word ik helemaal gek van mezelf en wil ik mezelf het liefst pijn doen.’ ‘Mijn vader ging de keuken binnen en pakte een mes. Hij kwam de woonkamer binnen en stak m’n moeder zes of zeven keer overal. Ik en mijn zusje zagen het gebeuren’. Stichting Tweestrijd ontvangt regelmatig brieven van jongeren die niet meer weten wat ze moeten doen. Erover praten is lastig. “En daar proberen wij juist iets aan te doen. Praten lucht enorm op”, aldus Faraaz Ramdjanbeg (23), voorzitter van Stichting Tweestrijd.


Stichting Tweestrijd is in september 2013 begonnen als ‘Project Tweestrijd’. “Ik heb het project toen samen opgezet met een groep vrienden die allemaal één of meerdere vrienden verloren aan de gevolgen van kanker of door zelfdoding”, legt Faraaz uit. “In 2011 verongelukte een vriend van mij, in 2012 pleegde een vriendin zelfmoord en in 2013 gebeurde dat helaas nóg eens. Klap na klap dus. Vanuit school kregen we gelukkig heel veel steun, maar er kwam veel op ons af. We merkten dat veel kinderen op school somber werden na deze gebeurtenissen. We voelden dat we daar iets mee moesten doen.” Met al hun kennis, ervaring en deskundigheid zetten de vrienden zich sindsdien belangeloos in voor jongeren die met heftige problemen te maken krijgen. “Daarbij gebruiken we onder andere muziek als uitlaadklep. Zo zijn we ook begonnen. We namen een videoclip op met als boodschap: praat als je iets dwarszit. Die clip ging viral. Veel jongeren voelden zich aangesproken. Zo is het balletje gaan rollen en richtten we in 2015 de stichting op.”

Emoties
Sindsdien verzorgt Stichting Tweestrijd onder andere gastlessen op scholen. Tijdens die lessen proberen Faraaz en zijn team de jongeren op een luchtige en speelse manier aan het praten te krijgen. “Het uiteindelijke doel is dat ze hun emoties tonen in de klas. De drempel die veel jongeren daarbij voelen, proberen we weg te nemen. Vaak komen heftige onderwerpen aan bod, zoals zelfmoord, pesten en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat alles bespreekbaar is, op een zorgvuldige manier. De vrijwilligers die de gastlessen verzorgen, stellen zich zelf ook kwetsbaar op en vertellen over de dingen die zij meegemaakt hebben of waar ze mee worstelen. Vaak zie je dan dat jongeren vanzelf gaan praten. Door met elkaar te praten begrijp je elkaar beter, respecteer je een ander en kun je beter rekening met elkaar houden.”

Hey! Het is oké!
In april zond de EO het drieluik ‘Tweestrijd’ uit op televisie. “Wij waren erg onder de indruk van het programma. Het koppelen van terminale jongeren aan suïcidale jongeren is een concept dat ooit door ons bedacht is en waarmee onze stichting begonnen is. Wij vinden het dan ook een enorme eer dat ons concept de basis is geweest voor dit tv-programma en dat het ook de naam van de stichting gekregen heeft. Verder mochten wij als stichting ook meedenken over de campagne ‘Hey! Het is oké’ van het ministerie van VWS. De spotjes zijn regelmatig op televisie te zien. Mensen die depressief zijn, willen er vaak wel over praten, maar vinden het lastig om zelf het gesprek te beginnen. Met deze campagne wil het ministerie van VWS depressie bespreekbaar maken.”
Sociale druk
Naast zijn studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam, zijn bijbaan bij de Lidl in Hoorn én bij Stichting Netwerk (als jongerenwerker), steekt Faraaz al zijn tijd in de stichting. “Ik ben er zeven dagen per week mee bezig. Maar ik doe het graag! De groep vrijwilligers waar ik mee werk voelt als familie. We zijn een hechte groep.” Na de gastlessen ontvangt de stichting regelmatig brieven van jongeren. “De inhoud is vaak erg heftig. Wanneer wij van mening zijn dat iemand hulp nodig heeft, zetten we schoolmaatschappelijk werk in of nemen we contact op met de zorgcoördinatoren van school.” De stichting wordt steeds vaker door scholen gevraagd om gastlessen te verzorgen. “De behoefte is duidelijk aanwezig. Jongeren vinden het vaak lastig om over hun problemen te praten. Ze schamen zich of denken dat ze er negatieve aandacht mee ‘uitlokken’. Die norm, die binnen veel klassen helaas heerst, moet veranderd worden. Jongeren ervaren een enorme sociale druk. Ze moeten van zichzelf presteren en mooie succesverhalen kunnen vertellen. Sociale media versterken dat gevoel nog eens. Het lijkt wel alsof iedereen speciaal wil zijn, maar met ‘gewoon’ zijn is helemaal niets mis. Dan ben je eigenlijk heel bijzonder”, besluit Faraaz.
Meer weten? Kijk op www.stichtingtweestrijd.nl of op de Facebookpagina. Mailen kan ook: info@stichtingtweestrijd.nl. Financiële steun is altijd welkom. Met donaties kan Stichting Tweestrijd onder andere gastcolleges geven, lezingen organiseren, hulp verlenen, jongerendagen organiseren en promotiemateriaal aanschaffen. Donaties kunnen gedaan worden op het volgende rekeningnummer: NL51 INGB 0689232020, t.n.v. Stichting Tweestrijd. De stichting heeft de ANBI-status waardoor het voor particulieren en bedrijven fiscaal aantrekkelijk is om donaties te doen.

Artikel geplaatst op woensdag 09 mei 2018 - 11:25

Foto'sHoorn
Dier van de Week HOORN - Luna is een mooie, gesteriliseerde poes van circa acht jaar oud. Omdat ze gevonden is, is helaas niets bekend over haar achtergrond. Luna wil graag geknuffeld worden als ze je eenmaal kent, maar ze is wel erg onzeker/schrikkerig en ze heeft tijd nodig om te wennen. Ze reageert... D’r op uit MuziekHoorn- Zon 21 okt - Optreden van Johnny Feel Good in Radio501 Blues on Sunday in poppodium Manifesto, Holenweg 14c. Met speciale gast blueslegende Oscar Benton. Aanvang 14.30 uur. Tickets en meer info: www.manifesto-hoorn.nl. - 26 t/m 28 okt en 2 t/m 4 nov - Kamermuziekfestival op diverse locaties in... Theatergroep TDPD speelt 'Familie' van Maria Goos HOORN / ENKHUIZEN - Theatergroep TDPD (Tussen De Planken Door) is een Noord-Hollands gezelschap van ambitieuze amateurspelers. Voor de vierde keer brengt TDPD-theater een nieuwe bezetting bijeen om een voorstelling neer te zetten in Theater Het Pakhuis in Hoorn (18 november) en Theater de Drom in Enkhuizen (8 december). Dit... Uitwisseling De Boterhal - De Ploegh HOORN - Voor de tweede keer vindt een uitwisseling plaats tussen de kunstenaarsverenigingen De Ploegh in Amersfoort en De Boterhal in Hoorn. Vijftien kunstenaars van De Ploegh tonen hun werk in De Boterhal en omgekeerd laten vijftien kunstenaars van De Boterhal hun kunstwerken zien in Galerie De Ploegh. De expositie... Kort nieuws JeugdschaaktoernooiZWAAG - Het jaarlijks terugkerende Grand Prix jeugdschaaktoernooi vindt zondag 21 oktober plaats in cultureel centrum de Plataan, Pastoor Nuijenstraat 1 in Zwaag. Het toernooi - dat deel uitmaakt van de GP-cyclus van de Noord-Hollandse Schaakbond - wordt dit jaar gesponsord door het bedrijf Finbotx. Het jeugdschaaktoernooi trekt elk jaar... Doe- en praatgroep voor jongeren HOORN - Als een ouder een psychisch en/of verslavingsprobleem heeft, dan worden kinderen en jongeren thuis vaak met stressvolle situaties geconfronteerd. Vaak voelen zij aan dat het niet goed gaat met hun ouder en reageren daar allemaal anders op. Woensdag 31 oktober start in Hoorn de doe- en praatgroep voor... Verwondering in tiende Theater van de Nacht
Beleef een magische en spannende avond bij MAK Blokweer
BLOKKER - MAK Blokweer presenteert zaterdag 27 oktober - tijdens de landelijke Nacht van de Nacht - voor de tiende keer het Theater van de Nacht. Een avontuurlijke avond voor het hele gezin, vol verwondering in en over het donker. Dit jaar is het thema 'Verhalen van de Nacht'. Je...
Populaire schrijfster te gast in Museum van de 20e Eeuw HOORN - Annegreet van Bergen houdt zondag 4 november in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn een lezing over haar nieuwe boek 'Het goede leven'. Zij is vooral bekend als auteur van de bestseller 'Gouden jaren – Hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd'.... Twee kampioenen bij Urbanus ZWAAG - De Pupillen (8 tot 12 jaar) en de Junioren (16 tot 21 jaar) van honk- en softbalvereniging Urbanus zijn vorig weekend kampioen geworden in hun klasse door klinkende zeges te boeken op het honkbalcomplex in Zwaag. Daarmee worden de inspanningen van Urbanus in een sterkere jeugd nu al... Brandweer nodigt 65-plussers uit voor lunch in kazerne HOORN - De brandweer nodigt 65-plussers uit om gezellig samen te komen lunchen in de brandweerkazerne. Naast een lekkere lunch krijgen de bezoekers een rondleiding door de kazerne en tips over veilig wonen. De bijeenkomst, genaamd Broodje Brandweer, opent met een korte presentatie over brandveiligheid. Hierin geeft de brandweer eenvoudige,... Reünie op Tabor College Werenfridus HOORN - Tabor College Werenfridus houdt zaterdag 3 november een reünie met als thema 'Ontmoeten in het nieuwe gebouw'. Daarmee komt de school tegemoet aan de wens van veel oud-leerlingen en oud-medewerkers die massaal hebben laten weten het nieuwe gebouw graag van binnen te willen bekijken. Na een grootschalige verbouwing... Pompoenlampionnen maken BLOKKER - Kinderen tussen de zes en twaalf jaar kunnen zondag 4 november bij MAK Blokweer een pompoen uithollen en een lampion maken. Deze activiteit is van 11.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 15.30 uur. Het adres is Kloosterhout 1-2 in Blokker. De kosten zijn 4,50 euro per... Mozart Cantat in Het Octaaf HOORN - Mozart Cantat geeft zaterdag 3 november een herfstconcert in kerkelijk centrum Het Octaaf aan de J.D. Pollstraat 1 in Hoorn. Naast werk van Wolfgang Amadeus Mozart zijn ook het Laudate Jehovam van George Philip Telemann, de hymne Hör mein Bittten van Felix Mendelssohn Bartholdy en het Casta diva... Dier van de Week HOORN - Jan is een Jack Russell-reutje van één jaar oud. Hij is naar het asiel gebracht omdat zijn eigenaar fulltime ging werken. Jan is een vrolijk allemansvriendje dat drie grotere kinderen gewend is in huis. Hij is heel speels en niet moe te krijgen. Jan ging regelmatig een stuk... D’r op uit MuziekHoorn- Zon 14 okt - Optreden van The Oldtime Stringband (bluegrass, oldtime en americana) en Tildon Krautz (apalachian folkmuziek, bluegrass, jazz en pop) in Het Huis Verloren aan de Kerkstraat. Aanvang 16.00 uur, entree 10 euro. Meer info: www.huisverloren.nl. - In poppodium Manifesto, Holenweg 14c: vrij 19 okt optredens van... Gezelligheid en spanning op Hoornse Bordspellendag
Ontdek de nieuwste (bord)spellen en probeer ze zelf uit
HOORN - In wijkcentrum De Zaagtand aan de Sint Eloystraat 106 in Hoorn vindt zondag 14 oktober van 11.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse Hoornse Bordspellendag plaatst. Kom langs en ontdek wat de nieuwste (bord)spellen zijn. Natuurlijk mogen bezoekers ze ook zelf uitproberen. Schermpjes van telefoons en computers worden steeds...
Kort nieuws SchaatsenHOORN / HOOGKARSPEL - Schaatstrainingsgroep (STG) Solid Aqua is 1 oktober gestart met de trainingen op het ijs van kunstijsbaan De Westfries in Hoorn. Jeugdleden die al een beetje kunnen schaatsen zijn welkom bij STG Solid Aqua om met plezier beter te leren schaatsen. Zij kunnen maandag- en woensdag van... Flintstones-tentoonstelling in Museum van de 20e Eeuw HOORN - Yabba Dabba Doo! Het Museum van de 20e Eeuw eert de Flintstones - inmiddels al bijna zestig jaar oud - met een tentoonstelling die te zien is van 13 oktober tot en met 3 maart 2019. Behalve veel prachtige, originele Flintstones-memorabilia is er veel te doen voor jong... Pisa zoekt versterking voor team gastvrouwen en -heren HOORN - Inloophuis Pisa heeft een stabiel team van vrijwillige gastvrouwen en -heren. Toch kan het gebeuren dat iemand weggaat of zijn/haar aandacht aan andere zaken wil of moet schenken. Dát, gecombineerd met een uitbreiding in het aanbod en dus een toename van werkzaamheden, betekent momenteel dat Pisa op zoek... Skotwal-achttal in Het Park HOORN - In de Othellozaal van Schouwburg Het Park in Hoorn gaan zaterdag 20 oktober de stoelen aan de kant. Dan pakt Skotwal flink uit met een stevige acht man sterke band. De drie mannen van Skotwal krijgen met hun West-Friese country steeds meer bekendheid in de regio. Dat stemt...