Rodi

‘Op luchtige manier heftige onderwerpen bespreken’
Stichting Tweestrijd spoort jongeren aan om te praten

Faraaz: "Door met elkaar te praten begrijp je elkaar beter, respecteer je een ander en kun je beter rekening met elkaar houden." (Foto: Vincent de Vries/RM)

HOORN - ‘Niemand weet eigenlijk hoe ik mij voel. Soms word ik helemaal gek van mezelf en wil ik mezelf het liefst pijn doen.’ ‘Mijn vader ging de keuken binnen en pakte een mes. Hij kwam de woonkamer binnen en stak m’n moeder zes of zeven keer overal. Ik en mijn zusje zagen het gebeuren’. Stichting Tweestrijd ontvangt regelmatig brieven van jongeren die niet meer weten wat ze moeten doen. Erover praten is lastig. “En daar proberen wij juist iets aan te doen. Praten lucht enorm op”, aldus Faraaz Ramdjanbeg (23), voorzitter van Stichting Tweestrijd.


Stichting Tweestrijd is in september 2013 begonnen als ‘Project Tweestrijd’. “Ik heb het project toen samen opgezet met een groep vrienden die allemaal één of meerdere vrienden verloren aan de gevolgen van kanker of door zelfdoding”, legt Faraaz uit. “In 2011 verongelukte een vriend van mij, in 2012 pleegde een vriendin zelfmoord en in 2013 gebeurde dat helaas nóg eens. Klap na klap dus. Vanuit school kregen we gelukkig heel veel steun, maar er kwam veel op ons af. We merkten dat veel kinderen op school somber werden na deze gebeurtenissen. We voelden dat we daar iets mee moesten doen.” Met al hun kennis, ervaring en deskundigheid zetten de vrienden zich sindsdien belangeloos in voor jongeren die met heftige problemen te maken krijgen. “Daarbij gebruiken we onder andere muziek als uitlaadklep. Zo zijn we ook begonnen. We namen een videoclip op met als boodschap: praat als je iets dwarszit. Die clip ging viral. Veel jongeren voelden zich aangesproken. Zo is het balletje gaan rollen en richtten we in 2015 de stichting op.”

Emoties
Sindsdien verzorgt Stichting Tweestrijd onder andere gastlessen op scholen. Tijdens die lessen proberen Faraaz en zijn team de jongeren op een luchtige en speelse manier aan het praten te krijgen. “Het uiteindelijke doel is dat ze hun emoties tonen in de klas. De drempel die veel jongeren daarbij voelen, proberen we weg te nemen. Vaak komen heftige onderwerpen aan bod, zoals zelfmoord, pesten en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat alles bespreekbaar is, op een zorgvuldige manier. De vrijwilligers die de gastlessen verzorgen, stellen zich zelf ook kwetsbaar op en vertellen over de dingen die zij meegemaakt hebben of waar ze mee worstelen. Vaak zie je dan dat jongeren vanzelf gaan praten. Door met elkaar te praten begrijp je elkaar beter, respecteer je een ander en kun je beter rekening met elkaar houden.”

Hey! Het is oké!
In april zond de EO het drieluik ‘Tweestrijd’ uit op televisie. “Wij waren erg onder de indruk van het programma. Het koppelen van terminale jongeren aan suïcidale jongeren is een concept dat ooit door ons bedacht is en waarmee onze stichting begonnen is. Wij vinden het dan ook een enorme eer dat ons concept de basis is geweest voor dit tv-programma en dat het ook de naam van de stichting gekregen heeft. Verder mochten wij als stichting ook meedenken over de campagne ‘Hey! Het is oké’ van het ministerie van VWS. De spotjes zijn regelmatig op televisie te zien. Mensen die depressief zijn, willen er vaak wel over praten, maar vinden het lastig om zelf het gesprek te beginnen. Met deze campagne wil het ministerie van VWS depressie bespreekbaar maken.”
Sociale druk
Naast zijn studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam, zijn bijbaan bij de Lidl in Hoorn én bij Stichting Netwerk (als jongerenwerker), steekt Faraaz al zijn tijd in de stichting. “Ik ben er zeven dagen per week mee bezig. Maar ik doe het graag! De groep vrijwilligers waar ik mee werk voelt als familie. We zijn een hechte groep.” Na de gastlessen ontvangt de stichting regelmatig brieven van jongeren. “De inhoud is vaak erg heftig. Wanneer wij van mening zijn dat iemand hulp nodig heeft, zetten we schoolmaatschappelijk werk in of nemen we contact op met de zorgcoördinatoren van school.” De stichting wordt steeds vaker door scholen gevraagd om gastlessen te verzorgen. “De behoefte is duidelijk aanwezig. Jongeren vinden het vaak lastig om over hun problemen te praten. Ze schamen zich of denken dat ze er negatieve aandacht mee ‘uitlokken’. Die norm, die binnen veel klassen helaas heerst, moet veranderd worden. Jongeren ervaren een enorme sociale druk. Ze moeten van zichzelf presteren en mooie succesverhalen kunnen vertellen. Sociale media versterken dat gevoel nog eens. Het lijkt wel alsof iedereen speciaal wil zijn, maar met ‘gewoon’ zijn is helemaal niets mis. Dan ben je eigenlijk heel bijzonder”, besluit Faraaz.
Meer weten? Kijk op www.stichtingtweestrijd.nl of op de Facebookpagina. Mailen kan ook: info@stichtingtweestrijd.nl. Financiële steun is altijd welkom. Met donaties kan Stichting Tweestrijd onder andere gastcolleges geven, lezingen organiseren, hulp verlenen, jongerendagen organiseren en promotiemateriaal aanschaffen. Donaties kunnen gedaan worden op het volgende rekeningnummer: NL51 INGB 0689232020, t.n.v. Stichting Tweestrijd. De stichting heeft de ANBI-status waardoor het voor particulieren en bedrijven fiscaal aantrekkelijk is om donaties te doen.

Artikel geplaatst op woensdag 09 mei 2018 - 11:25

Foto's
Reacties (0)


Reageer

Hoorn
Planten en vlinders SCHARWOUDE - KNNV Hoorn/West-Friesland verzorgt zondag 27 mei een excursie over de relatie tussen planten en vlinders op de Suyderbraeck. De Suyderbraeck is een particulier maar openbaar toegankelijk natuurgebiedje rondom een opnieuw uitgegraven oud wiel. De excursie start om 12.00 uur op de Suyderbraeck, verzamelen bij de ingang op de... Openstelling bijbelse tuin Foreestenhuis HOORN - De bijbelse tuin achter het Foreestenhuis in Hoorn staat weer volop in bloei. Tussen mei en augustus, op de laatste vrijdag van de maand, is de tuin te bezichtigen. Dus kom langs op 25 mei, 29 juni, 27 juli of 25 augustus tussen 13.30 en 16.30 uur. In... Lage Landen brengt parels uit het Rijks naar Hoorn HOORN - Het Westfries Museum aan de Roode Steen in Hoorn presenteert van 10 juni tot 1 oktober de reizende tentoonstelling Lage Landen. Een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van veertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met een tiental recente... Dier van de Week HOORN - Brava is een lieve, gesteriliseerde poes van circa drie jaar oud. Ze is gevangen op een camping waar een grote groep verwilderde katten rondloopt, alleen bleek Brava hartstikke tam te zijn! Brava is een zachtaardig poesje dat dol is op knuffelen. Ze zal misschien wel even tijd nodig... Kort nieuws MiddeleeuwenMEDEMBLIK - Bij Kasteel Radboud aan de Oudevaartsgat 8 in Medemblik vinden tijdens het pinksterweekend allerlei middeleeuwse activiteiten plaats. Het Verbond van Christophorus heeft een onderhoudend en spannend programma voor bezoekers samengesteld. Zondag 20 en maandag 21 mei vindt om 12.00 uur een zwaardvecht-duel plaats. Wie van de ridders gaat... D’r op uit MuziekOosterleek- Zon 27 mei - Optreden van The Mordants in Herbergh 't IJsselmeer. Muziek uit de jaren 60. Aanvang 14.30 uur, entree 6 euro.Hoorn- Zat 26 mei - Optreden van rapper Jacin Trill in Manifesto, Holenweg 14c. Supports: Jowners en KB Sessions. Het optreden van Jacin begint om 00.00 uur.... 'We maken er een gezellige dag van'
Help mee flyeren voor de Honderd van Hoorn
HOORN - De meeste mensen in de gemeente Hoorn hebben 'm ondertussen al op de deurmat gekregen: de 'uitnodiging om niet te vergeten' van Vrijwilligerspunt. In samenwerking met de gemeente Hoorn, MEE & de Wering, Stichting Geriant, Omring en Wilgaerden is Vrijwilligerspunt op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten...
Stratentoernooi bij TV De Balletuin ZWAAG - Bij Tennisvereniging de Balletuin in park Risdam-Noord, aan de Weegbree 80a in Zwaag, vindt van 18 tot en met 23 juni het stratentoernooi plaats. Iedereen van twaalf jaar en ouder kan meedoen aan dit tennistoernooi. Leenrackets en ballen zijn beschikbaar. Zaterdag 16 en zondag 17 juni is er... Werenfridus weer 'thuis' aan De Keyzerstraat HOORN - 'Welkom thuis'. Met deze woorden sprak rector Hans Peeters maandag de medewerkers van Tabor College Werenfridus toe. Na een grootschalige verbouwing, waarna het oude Werenfridus nog nauwelijks te herkennen is, is er nu dan eindelijk de terugkeer naar de vertrouwde maar compleet vernieuwde school aan De Keyzerstraat in... Wandeling door Drachterveld BLOKKER - De oeverzwaluwen zijn er weer! Wordt het weer zo’n broedsucces als vorig jaar? Zondag 27 mei start om 14.00 uur onder leiding van IVN-gidsen een Drachterveld-rondwandeling bij het Wijzenddijkje in Blokker. Vanaf het dijkje en de heuvel hebben fietsers/wandelaars een goed zicht op dit fraaie gebied, maar wandelend... Avondlichtmarkt HOORN - Centrum ouderenzorg Avondlicht aan de Geldelozeweg 66 in Hoorn houdt woensdag 30 mei haar jaarlijkse Avondlichtmarkt van 13.30 tot 16.30 uur. Op deze markt kan jong en oud lekker rondstruinen langs kraampjes, creatief bezig zijn, lekkere hapjes proeven en relaxen op het heerlijke terras. De Avondlichtmarkt is een... Stoomtram trekken met Rotaryclub De Eenhoorn HOORN - Rotaryclub De Eenhoorn uit Hoorn organiseert in samenwerking met Museumstoomtram Hoorn-Medemblik het unieke event Stoomtram Trekken. Tien teams strijden om de titel door met maximaal tien personen per team de wereldberoemde stoomtram Bello voort te trekken over een lengte van honderd meter. Hiermee wordt mogelijk zelfs een record... Open weekend bezoektuin 'Beleef 't' WESTWOUD - De bezoektuin 'Beleef 't' in Westwoud gaat zijn zevende 'beleefseizoen' in. Zaterdag 26 en zondag 27 mei houdt de tuin - gelegen aan het Wijzenddijkje 19 Westwoud - een open weekend. De inspirerende tuin van 5500 vierkante meter met zeven verschillende tuinimpressies is een plek waar bezoekers kunnen... Voetballen in Het Park tijdens Hoornse Stadsfeesten HOORN - Tijdens de Hoornse Stadsfeesten wordt gevoetbald in Schouwburg Het Park! Zaterdag 16 juni wordt de vlakke vloerzaal van Het Park voor even omgetoverd tot sportzaal en vindt er een uniek evenement plaats, namelijk een vriendschappelijk zaalvoetbaltoernooi voor de jeugd van vijf tot en met twaalf jaar. Theo Viset,... Vier de lente bij MAK Blokweer BLOKKER - De lente hangt in de lucht! De schapen worden geschoren, de natuur bloeit op en iedereen zit vol lentekriebels. Dat wordt zondag 27 mei gevierd tijdens SPRING!, een lentefair voor het hele gezin bij MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker. De hele dag door zijn er activiteiten en... Swingen tijdens Rock ‘n Roll Festival HOORN - Haal de brylcreem, petticoats en witte kousjes maar tevoorschijn, want zondag 27 mei vindt het Rock 'n Roll Festival plaats in de Hoornse binnenstad. De jaren vijftig en zestig komen deze dag weer helemaal tot leven. Op twintig locaties in en om de binnenstad treden nationale en internationale... Bezoek de Kynologen Club West-Friesland op Dag van de Hond ZWAAG - Voor de achtste keer vindt zondag 27 mei de landelijke Dag van de Hond plaats. Deze dag opent de Kynologen Club West-Friesland (KCWF) aan de Roskam 3 in Zwaag haar deuren voor iedereen die geïnteresseerd is in honden en in activiteiten met honden. Dit jaar staat de dag... Dier van de Week HOORN - Logan is een gecastreerde kater van circa één jaar oud. Hij is gevangen op een camping waar een grote groep verwilderde katten rondloopt, alleen bleek Logan hartstikke tam te zijn. Hij is duidelijk niet veel gewend en nog wat schrikachtig, maar als hij je eenmaal kent, wil hij... Kort nieuws Vrijwilliger gezochtOOSTERBLOKKER - De Zwaluw, één van de buitenlocaties van ODC de Carrousel, is op zoek naar een vrijwilliger. De Carrousel biedt dagbesteding aan kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking. De Zwaluw heeft een eigen lokaal binnen basisschool de Pancratius in Oosterblokker, waar kinderen tussen de vier en twaalf... D’r op uit MuziekOosterleek- Zon 13 mei - Muziekmiddag van de Folkclub Oosterleek in Herbergh 't IJsselmeer m.m.v. de Zuid-Afrikaanse band '1925Band'. Aanvang 14.30 uur, entree 6 euro. Meer info: 0229-503150.Bovenkarspel- Zon 13 mei - Optreden Dudok Kwartet Amsterdam in Hét Postkantoor, Hoofdstraat 17. Aanvang 11.00 uur. Meer info: www.hetpostkantoor.info.TheaterHoorn- Zat 12 en...