Rodi

Kort nieuws

Muziek en Baby

HOORN - (Groot)ouders en hun kindjes tussen de zes maanden en één jaar zijn vrijdag 29 juni om 11.00 uur van harte welkom in de bibliotheek Kersenboogerd om samen te zingen. Onder begeleiding van Ellen de Jong van Muziekschool Boedijn belooft het een unieke ervaring te worden. Deze workshop wordt gegeven in het kader van het programma Boekstart. Samen zingen stimuleert net als samen (voor)lezen de taalontwikkeling van baby's. BoekStart is een leesprogramma dat speciaal is ontwikkeld voor baby’s. Onderzoek bevestigt dat kinderen die als baby zijn voorgelezen het beter doen op school. Reserveer de laatste kaarten voor Muziek en Baby via www.bibliotheekhoorn.nl.

Jubileumconcert

MEDEMBLIK - Koor Unicaal werd vijftig jaar geleden opgericht. Het jubileumconcert wordt zondag 24 juni om 14.30 uur gehouden in het St. Pieter, Ridderstraat in Medemblik, met als thema Zonnewende. Dit was van oorsprong een Germaans offerfeest dat plaatsvond bij volle maan in de winter en in de zomer. De Zonnewende luidt het begin in van de zomer, de de langste dag wordt dan gevierd. Het publiek kan genieten van frisse, zonnige en zomerse muziek. Kaarten à 5 euro zijn verkrijgbaar bij het St. Pieter of aan de kassa.
Autisme
HOORN - Meer weten over autisme, behandelmogelijkheden en tips? Kom dan naar de bijeenkomst op donderdag 28 juni vanaf 19.00 uur in GGZ Hoorn aan de Maelsonstraat 2. De laatste jaren is er steeds meer bekend geworden over autisme bij volwassenen. Soms is bij mensen het autisme lang onopgemerkt gebleven. Autisme wordt in deze gevallen vaak pas opgemerkt op het moment dat er grote veranderingen spelen of wanneer gekeken wordt naar achterliggende factoren van terugkerende problemen: waarom loopt het in het leven telkens anders dan bij andere mensen? Tijdens de bijeenkomst krijgen de aanwezigen van Debbie Rens informatie over verschillende vormen van autisme, behandel- en begeleidingsmogelijkheden en adviezen voor mensen in de omgeving. Debbie is SPV (Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige) en heeft ruime ervaring in het werken met mensen met autisme. Daarnaast vertelt een ervaringsdeskundige uit eigen ervaring wat hem of haar geholpen heeft. Er is ruim gelegenheid voor het stellen van vragen. Aanmelden is gewenst: 088-6565010.
Simokos Outdoor

GROOTEBROEK - Volleybalvereniging Simokos presenteert zondag 8 juli het jaarlijkse Outdoortoernooi aan de Raadhuislaan in Grootebroek. Aan dit gezelligheidstoernooi kunnen teams in allerlei samenstellingen meedoen. Het thema is 'Let's go Orange'. Er wordt gespeeld tussen 12.00 en 16.00 uur. Teams kunnen zich inschrijven voor de volgende categorieën: 6x6 recreanten; 4x4 gevorderden 1e en 2e klasse; 2x2 jeugdteams. Inschrijven kan tot 30 juni via de website: www.simokos.nl.
Koor Unciaal

MEDEMBLIK - Het is al weer vijftig jaar geleden dat Koor Unciaal werd opgericht. Wat begonnen is met een viering in het verenigingsgebouw St. Pieter, is nu uitgegroeid tot een koor dat bijna elke maand een viering verzorgt in de St. Martinuskerk in Medemblik. Ook worden uitstapjes gemaakt naar andere parochies of gemeentes (katholiek of protestants). Voor het vijftigjarig jubileum geeft het koor zondag 24 juni in het verenigingsgebouw St. Pieter een concert met als thema 'Zonnewende', een van oorsprong Germaans offerfeest dat plaatsvond bij volle maan. De Zonnewende luidt het begin in van de zomer. Het concert staat daarom in het teken van frisse, zonnige en zomerse muziek. Aanvang 14.30 uur. Kaarten kosten vijf euro en zijn verkrijgbaar bij het St. Pieter (Ridderstraat 9 in Medemblik) of aan de kassa.
Keezmiddag

BOVENKARSPEL - Hans Veerman verzorgt elke maand een keezmiddag in 't Stadsplein aan de Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel. De eerstvolgende keer is zondag 24 juni. De middag begint om 13.30 uur. Kom gezellig met familie of vrienden een spelletje doen! Er zijn prijzen te winnen. Meer informatie en aanmelden: www.tstadsplein.nl.
Kinderclub

HOORN - Kinderclub Voltreffer van Het Lichtbaken houdt zaterdag 30 juni de afsluiting van het kinderclubseizoen. Er worden spelletjes gedaan en om 12.00 uur eten de kinderen samen patat. Verder kunnen de kinderen luisteren naar een bijbelverhaal en wordt er samen gezongen. Alle kinderen tussen de vier en twaalf jaar zijn om 10.30 uur van harte welkom bij Het Lichtbaken, Maelsonstraat 6 in Hoorn. De toegang is gratis. Neem gerust een vriendje of vriendinnetje mee! De kinderclub start zaterdag 1 september weer. Daarna is er elke tweede en vierde zaterdag van de maand een bijeenkomst. Vragen? Stuur een mailtje naar kinderclubvoltreffer@gmail.com.
Girls Only

ZWAAG - Een nieuw zangproject gaat binnenkort van start in Zwaag: een popzangkwartet voor vrouwen: Girls Only!. Er zijn acht repetities op dinsdagavond (19.15 tot 21.15 uur) en uiteraard een optreden. De eerste repetitie is 4 september, de laatste is 18 december. De audities vinden dinsdagavond 3 juli plaats. Aanmelden of meer informatie: mariekeduinmusic@gmail.com of kijk op www.mariekeduin.nl.
Zwemvierdaagse

HEM - Zwembad Het Hemmerven aan de Hertog Willemweg 68 in Hem houdt van maandag 2 tot en met vrijdag 6 juli de zwemvierdaagse. Belangstellenden kunnen deze week vier dagen banen zwemmen tussen 11.30 en 20.00 uur. Vrijdag wordt de week afgesloten met een barbecue om 17.30 uur. Om 19.00 uur start een aantal rondjes kienen. Kaarten voor deze zwemvierdaagse kosten zes euro. Deelnemers tot en met tien jaar zwemmen per dag tien banen en iedereen vanaf elf jaar zwemt twintig banen. De hele week zijn er activiteiten, zoals broodbakken, centen duiken, spelletjesmiddag op woensdag, pannenkoeken en poffertjes eten. Meer informatie staat op www.hemmerven.nl.
Zwanger, gezond en fit

MEDEMBLIK - GGD Hollands Noorden start maandag 25 juni een cursus 'Zwanger, gezond en fit!' in Medemblik. Bij deze cursus ligt de nadruk op actief bewegen, houding en conditie. Vanaf ongeveer 25 weken zwangerschap kan gestart worden met de cursus. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten die in de avonduren plaatsvinden. Bij één van de lessen is ook de partner welkom. Tijd: van 19.30 tot 20.45 uur. Locatie: CJG St. Maartenshof, St. Maartenshof 36f in Medemblik. Aanmelden en meer informatie: www.ggdhollandsnoorden.nl/cursussen . E-mail: cursusbureau@ggdhn.nl. Telefoon: 088-0100557.
Concert Martinuskerk
SCHELLINKHOUT - De Russische pianiste Julia Achkinazy geeft zondag 24 juni een recital in de Martinuskerk aan de Dorpsweg 116 in Schellinkhout. Zij speelt werken van Schumann, Liszt, Ravel, Skriabin en Rachmaninoff. Het concert begint om 15.00 uur. Reserveren: 0229-503145 of 501726.
Recreatieve triatlon

HOORN - Senioren kunnen vrijdag 29 juni meedoen aan een recreatieve triatlon. Deze bestaat uit drie onderdelen: vijfhonderd meter zwemmen, twintig kilometer fietsen en vijf kilometer wandelen. De triatlon is geen wedstrijd, er wordt geen tijd opgenomen. Ook senioren met een minder goede conditie kunnen meedoen. De triatlon wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van zwembad De Waterhoorn en de Stichting Sportwandelschool Hoorn. Om 11.00 uur start het eerste onderdeel: zwemmen. De deelnemers zwemmen op eigen tempo twintig banen. Hier krijgen zij dertig minuten de tijd voor. Het tweede onderdeel (fietsen) start om 12.15 uur bij voetbalvereniging Always Forward in Hoorn. Er is een route uitgezet van twintig kilometer door West-Friesland. De deelnemers fietsen op een eigen fiets, dit mag ook een elektrische fiets zijn. Het derde en laatste onderdeel is wandelen. Onder begeleiding van de Sportwandelschool Hoorn West-Friesland wandelen de deelnemers een route van vijf kilometer. De deelnemers kunnen ook kiezen voor nordic walking. Start en finish bij Always Forward. Tussen elk onderdeel is er een korte pauze in de kantine van de voetbalvereniging. Na het zwemmen is er gelegenheid om de meegebrachte lunch op te eten. Na het fietsen staat voor iedereen koffie en thee klaar. Aanmelden kan bij Team Sport via 0229-252200 of teamsport@hoorn.nl. Aanmelden kan tot en met donderdag 28 juni 12.00 uur. Deelname kost vijf euro per deelnemer. Dit is inclusief entree voor het zwembad, koffie of thee en een deelnemerscertificaat. Deelnemers kunnen zich 29 juni vanaf 10.30 uur melden in het restaurant van De Waterhoorn.
Tramharmonie

MEDEMBLIK - De Amsterdamse Tramharmonie geeft donderdag 5 juli een concert in de Bonifaciuskerk aan het Kerkplein in Medemblik. Het vijftigkoppige orkest laat deze avond horen hoe gevarieerd het blaasmuziekrepertoire kan zijn. Aanvang 20.30 uur. De toegang is gratis.
Swaegh Open

ZWAAG - De 38e editie van het tennistoernooi Swaegh Open gaat zaterdag 14 juli van start bij tv Swaegh aan de Dorpsstraat 225 in Zwaag. Er worden ruim tweehonderd wedstrijden gespeeld. Zaterdag 21 juli is de traditionele feestavond en zondag 22 juli staan de finales gepland. Rond 18.00 uur wordt het toernooi afgesloten met een act en aansluitend de prijsuitreiking. Ook gaat de barbecue dan aan. Inschrijven kan tot en met 5 juli via www.toernooi.nl. Meer informatie over tv Swaegh: www.tvswaegh.nl.
Musical Summer School

ENKHUIZEN - Kinderen tussen de zes en vijftien jaar kunnen deze zomervakantie hun creatieve en theatrale hart ophalen met zingen, toneelspelen en dansen. Ook deze zomer wordt weer een vierdaagse musical-bootcamp georganiseerd. In deze vierde editie van de Musical Summer School gaan de kinderen onder leiding van de ervaren musical- en dansdocent Menno Leemhuis aan de slag met een zelfgeschreven script waarin de ultieme strijd tussen het goede en het slechte de hoofdrol speelt. Musical Summer School is een initiatief van Theater Academie Enkhuizen. Toneel- of danservaring is niet vereist. De kinderen krijgen vier dagen lang les in zang, toneel en dans maar ook in stage-fighting en decorbouw. Aan het einde van de week worden de aangeleerde kunsten opgevoerd voor de ouders in de Drommedaris in Enkhuizen. De Summer School is dit jaar in de eerste, tweede en laatste week van de zomervakantie (week 30, 31 en 35). Aanmelden of meer informatie: info@theateracademieEnkhuizen.nl.
Wandelvrijwilligers

HOORN - Gezond Natuur Wandelen slaat aan. Het concept is eenvoudig: elke week een uur samen wandelen door mooie gebieden. Ook in Hoorn wordt nu wekelijks gewandeld vanuit MAK Blokweer. Gezond Natuur Wandelen is enkele jaren geleden in Noord-Holland ontstaan en er lopen nu duizenden mensen mee in vier provincies. Vanwege het succes zijn er nieuwe vrijwilligers nodig. Ook het enthousiasme voor de natuur of het wandelen overbrengen op anderen en een keer per week (of per maand) een wandelgroep begeleiden? Geef dan op! Per wandeling zijn er twee begeleiders. Nieuwe vrijwilligers krijgen een gratis dagcursus van de wandelbond (KWBN) en een EHBO-cursus aangeboden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Johan Stuart, j.stuart@landschapnoordholland.nl of 088-0064476. Meer informatie: www.gezondnatuurwandelen.nl.
Gratis yogales

HOORN - Yoga Club Hoorn biedt vanaf vrijdag 22 september eens per twee weken een gratis yogales aan, speciaal voor mensen die krap bij kas zitten. De les is op donatiebasis, de deelnemers mogen geven wat ze willen. De donatie gaat naar het Leger des Heils. De les is van 12.00 tot 13.00 uur. Aanmelden kan op www.yogaclubhoorn.nl.
Vrijwilligersprijs

HOORN - Vrijwilligerspunt houdt vrijdag 7 december, de Nationale Vrijwilligersdag, de feestelijke uitreiking van de Hoornse Vrijwilligersprijs 2018 in SG Newton in Hoorn. Er worden prijzen uitgereikt aan de juniorvrijwilliger, vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie van het jaar 2018. Het belooft een sprankelende avond te worden ter ere van alle Hoornse vrijwilligers en organisaties. Kandidaten voor de prijs kunnen worden aangemeld door organisaties, verenigingen en particulieren via de website www.hoornsevrijwilligersprijs.nl. Aanmelden kan tot 5 oktober.

Artikel geplaatst op vrijdag 22 juni 2018 - 06:00


Hoorn
Help vogels de winter door BLOKKER - In de winter krijgen vogels het moeilijk als het vriest en sneeuwt. Zaadjes, bessen en insecten zijn in de natuur dan maar heel weinig te vinden. In de winter waarderen vogels wat extra voer, want ze leggen geen wintervoorraad aan zoals eekhoorns doen. Het is dan ook een... Dier van de Week HOORN - Sam is een lieve, gecastreerde kater van elf jaar oud. Hij is naar het asiel gebracht omdat zijn vrouwtje moest verhuizen en hem niet kon meenemen. Sam is een aanhankelijke knuffelkat die bij zijn eigen mensen gezellig op schoot ligt. Hij was vroeger twee andere katten gewend in... D’r op uit MuziekEnkhuizen- Woe 20 febr - Derek and Julia uit Engeland verzorgen het voorprogramma in de Folk-Club Enkhuizen met traditionele Engelse en Ierse folk en seasongs. Locatie: Die Port van Cleve, Dijk 74-76. Toegang gratis. Meer info: 0228-314903. Oosterleek- Zon 17 febr - Valentijnsjam met The Clue in Herbergh 't IJsselmeer,... Kort nieuws LezingHOORN - Vereniging Oud Hoorn verzorgt dinsdag 19 februari om 20.00 uur de lezing: Antisemitisme in de naoorlogse tijd door Remco Ensel. Antisemitisme blijkt ook na de oorlog een onuitroeibaar verschijnsel en staat de laatste tijd in de belangstelling. Remco Ensel geeft in zijn lezing een overzicht van de ontwikkelingen... 'Blij dat we deze stap gemaakt hebben'
Portugese droom komt uit voor Sabine, José en Sem
HOORN - Sabine Kolken, José Fernandes Crispim en hun zoontje Sem begonnen afgelopen juli aan een groot avontuur: het Hoornse gezin verhuisde naar Portugal om daar een bed and breakfast op te zetten: Quinta do Rio Alva. Op de voorpagina van deze krant vertelden Sabine en José vlak voor vertrek...

Eerste paal voor nieuw schoolgebouw

ZWAAG - Een feestelijke gebeurtenis in de wijk Bangert en Oosterpolder in Zwaag: obs Socrates sloeg donderdag 14 februari op het bouwterrein naast de Kreek de eerste paal van het nieuwe schoolgebouw. Aan het eind van dit jaar wordt het spiksplinternieuwe gebouw opgeleverd en hebben de kinderen alle ruimte om...
Robot Phi bezoekt cliënten Philadelphia ZWAAG - Stichting Philadelphia, locatie Schouwmeester in Zwaag, kreeg woensdag 13 februari bezoek van de sociale robot Phi om kennis te maken met de cliënten en begeleiders. Ook de locaties Dorpsstraat (Zwaag), Timpaan (Kersenboogerd) en Kolgans (Nibbixwoud) waren hierbij uitgenodigd. De sociale robot leert om mensen met een verstandelijke beperking... Kaleidoscopische knutsel BLOKKER - Weleens door een kaleidoscoop gekeken? Kinderen kunnen deze voorjaarsvakantie hun fantasie prikkelen en hun eigen kaleidoscoop knutselen bij MAK Blokweer in Blokker. Aan de balie in het bezoekerscentrum kunnen kinderen een bakje met materialen halen waarmee ze een eigen voorjaarsvakantie-knutsel gaan maken. De knutsel is geschikt voor alle... Blues on Sunday met Sweet Bourbon HOORN - Sweet Bourbon staat zondag 24 februari op het podium van Radio501 Blues on Sunday LIVE in Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. In 2014 ziet Sweet Bourbon het levenslicht in Nijmegen en sinds die tijd toert de groep door Nederland met livemuziek. De band bestaat uit vijf mannen en... Workshop 'Lentestuk maken' HOORN - Haal de lente in de tuin of op het balkon door donderdag 7 maart mee te doen met de workshop 'Lentestuk maken'. De buurtgroep Risdam-Noord Groen! organiseert in samenwerking met Rozetka Mooy, docent aan het Clusius College, een workshop. Rozetka leert de deelnemers hoe je met bolletjes en... Halve Maen zoekt enthousiaste vrijwilligers voor laatste seizoen HOORN - Voor het laatste seizoen in Hoorn zoekt de Halve Maen enthousiaste mensen die het leuk vinden om hun passie voor maritieme zaken en de Gouden Eeuw te delen met bezoekers. De Halve Maen is op zoek naar gastheren en -vrouwen en gidsen die willen werken op de vaste... Ridder-knutselmiddag HOORN - Kom gezellig knutselen in het Museum van de 20e Eeuw op donderdag 21 februari van 13.30 tot 16.00 uur. Bezoek meteen de spannende nieuwe tentoonstelling 'Floris, 50 jaar jeugdheld'. De knutselmiddag sluit goed aan bij deze tentoonstelling over een jonge, dappere ridder. Jeugdige bezoekers kunnen (tegen een kleine... Te paard naar middeleeuwen MEDEMBLIK/HOORN - Ridder Jacoba komt zondag 17 februari om 14.00 uur naar het kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, in Medemblik en zondag 24 februari om 15.00 uur naar Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn. Een muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar. Jacoba kan alles! In bomen klimmen, paardrijden,...

Stoomtram ontwaakt uit winterslaap

WOGNUM/HOORN - Na een korte winterslaap wordt het vuur in stoomlocomotief 30 weer opgestookt. De 111-jaar oude locomotief neemt bezoekers van de Museumstoomtram deze voorjaarsvakantie mee Op Stoomtramavontuur. Jong en oud beginnen de ontdekkingsreis op het museumterrein en de werkplaats van de stoomtram in Hoorn. Daarna volgt een rit met...
Dier van de Week HOORN - Katia is een lieve, gesteriliseerde poes van circa tien jaar oud. Ze heeft een hele tijd buiten gezworven voordat het uiteindelijk lukte om haar te vangen. In het asiel heeft ze nog een tijdje volgehouden dat ze niks van mensen moest hebben, maar inmiddels vindt ze het toch... Kort nieuws WinterwandelingOUDENDIJK - Vanuit eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk 2 in Oudendijk start zondag 10 februari om 14.00 uur een winterwandeling. De gids laat de mooiste plekjes van veenpolder Beetskoog en Werelderfgoed Beemster zien. De wandeling is circa 8,4 kilometer lang. Kosten: 3,50 euro (kinderen betalen 2 euro). Meer... D’r op uit MuziekOosterleek- Zon 10 febr - Optreden van de formatie Devil in the Kitchen in Folkclub Oosterleek, Herbergh 't IJsselmeer. Aanvang 14.30 uur, entree 6 euro. Meer info: 0229-503150.Hoorn- Programma Manifesto, Holenweg 14c: vrij 15 febr optreden van Focus (Thijs van Leer, Menno Gootjes, Udo Pannekeet en Pierre van der Linden).... Indisch Palet: vijftig kunstwerken van twintig kunstenaars HOORN - Meer dan vijftig kunstwerken van bijna twintig verschillende kunstenaars over Indië vormen letterlijk een Indisch palet. Hun verschillende stijlen en technieken, de tijd waarin ze werkten, de vorm van hun kunst zijn samen een veelkleurig mozaïek. Het Westfries Museum aan de Roode Steen in Hoorn exposeert van 10... West-Friese schaakverenigingen starten cursus REGIO - De West-Friese schaakverenigingen slaan de handen ineen en starten in maart met een cursus 'Leren schaken' om beginnende schakers wegwijs te maken op het bord met de 64 velden. Mensen die al kunnen schaken, zijn van harte welkom bij de training 'Van huis- tot clubschaker', een cursus voor... Een nieuwe, West-Friese liefde?
Vrijgezellen doen oproep in deze krant
REGIO - Vrijgezellen uit de regio doen in deze krant een oproep aan vrijgezellen in West-Friesland: wie trekt de stoute schoenen aan en gaat opzoek naar een nieuwe, West-Friese liefde? Acht dames en heren nemen een sprong in het diepe en willen graag een praatje maken of een date. Lees...