Simone van der Vlugt presenteert historische roman in Westfries Museum
HOORN - Bestsellerauteur Simone van der Vlugt heeft haar nieuwste historische roman Het Schaduwspel vrijdag 29 juni gepresenteerd in het Westfries Museum in Hoorn. In de roman beschrijft Van der Vlugt het veelbewogen leven van regentendochter Eva Ment en haar huwelijk met gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen, waaraan al na vier jaar een tragisch einde komt door de dood van Coen in 1629.
Van der Vlugt is een van Nederlands grootste roman- en thrillerschrijfsters. Haar boeken verschijnen over de hele wereld. Voor haar nieuwste roman werd ze geïnspireerd door haar geboorteplaats Hoorn. Op twaalfjarige leeftijd verhuisde ze, maar de historische kant van Hoorn is haar altijd blijven interesseren. Van der Vlugt liep meermaals langs het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn, maar zocht een geschikter personage voor een roman dan Coen. Zo kwam ze uit op Eva Ment, de echtgenote van Jan Pieterszoon Coen.
In het voorjaar van 1627 reizen Jan en Eva met hun pasgeboren dochtertje naar de Oost. Ze worden vergezeld door de moeder van Eva, haar oudste zus Lysbet en broertje Gerrit. Na een zeereis vol ontberingen worden ze als vorsten onthaald in Batavia. Er volgt een periode van gewenning, maar vooral van vele verliezen. Gedesillusioneerd reist Eva na een verblijf van bijna drie jaar terug naar Amsterdam. Simone van der Vlugt kan als geen ander een historisch verhaal tot leven wekken. Het Schaduwspel biedt een magistrale inkijk in een periode uit de Nederlandse geschiedenis die meer dan ooit onderwerp van discussie is.
De presentatie van Het Schaduwspel vond niet voor niets in het Westfries Museum plaats. Simone van der Vlugt presenteerde haar nieuwste roman voor de beroemde huwelijksportretten van Jan Pieterszoon Coen en Eva Ment. Coen, op dat moment 38 jaar, kijkt je zelfverzekerd en met een serieuze blik aan. Zijn hand is vastberaden op zijn heup geplaatst. De twintig jaar jongere Eva Ment draagt dure ringen, parels en een sierlijke waaier gevat in een gouden montuur. Ze is gekleed in zware damast met heuprollen. De Hoornse schilder Jacob Waben geeft beide echtelieden een bijna koninklijke allure mee. Tegenover de portretten hangt de oudste geschilderde kaart van Batavia, gemaakt in 1627. De kaart geeft een schitterend beeld van deze hoofdvestiging van de VOC in Azië, waar een groot deel van de roman zich afspeelt.
Meer weten over de tijd van Eva Ment en Jan Pieterszoon Coen? Kijk op www.wfm.nl/eva-ment.