Rodi

'Een mooie, maar ook emotionele laatste loop'
Tiende en laatste editie Nadine OK Run wordt grote happening

Tien edities van de Nadine OK Run levert een schat aan mooie herinneringen op. (Foto's: Celia's Fotografie en aangeleverd)

SCHARWOUDE - Wie altijd al een keer mee wil doen aan de Nadine OK Run óf wie graag nóg een keer meedoet, moet deze kans pakken: zondag 14 oktober vindt namelijk de tiende én allerlaatste editie van de Nadine OK Run in Scharwoude plaats. En dat heeft volgens organisator Jacques Beemsterboer helemaal niets te maken met het feit dat hij en zijn vrouw Wanda afgelopen maart van Hoorn naar Doesburg verhuisd zijn. "Natuurlijk geeft het me een dubbel gevoel, maar na tien keer is het mooi geweest. Het is goed zo. Bovendien hebben we ons punt - lopen tegen zinloos geweld - duidelijk gemaakt en dat was ons doel."


Zoals elk jaar kunnen deelnemers kiezen uit een run van vijf of tien kilometer. "Vorig jaar maakten we eenmalig een uitstapje naar Hoorn, waar liefhebbers een halve marathon konden lopen. Dat was op uitnodiging van de gemeente Hoorn en het pakte heel leuk uit. Maar dit jaar concentreren we ons weer helemaal op de run in Scharwoude. Juist omdat het de laatste keer is", benadrukt Jacques. Ook dit jaar doet weer een aantal bekende deelnemers mee aan de loop. "Deze keer verschijnen premier Mark Rutte, in 2012 ook al van de partij, en minister Sander Dekker aan de start. Ik ben ontzettend blij met hun komst. Dat geldt ook voor Fred Teeven, Attje Kuiken, RTL-nieuwslezeres Merel Westrik, topatlete Nadine Broersen en wethouder Samir Bashara die dit jaar meelopen. Dat waardeer ik heel erg." Leuk om te weten: voor mensen die liever niet hardlopen, biedt de organisatie een acht kilometer lange wandelroute door de natuur, grotendeels over asfalt. Deze start om 10.35 uur.

Vrede
De tiende Nadine OK Run staat in het teken van vrede. "In mijn ogen een krachtig thema. Op deze manier maken we een statement voor dit begrip dat verder gaat dan geweldsbestrijding. Ik hoop dat het mensen aan het denken zet. Vrede is toch hetgeen wat we met z'n allen willen nastreven." De deelnemers van de Nadine OK Run laten zich sponsoren. De opbrengst van de loop gaat naar diverse goede doelen, waaronder Fier in Leeuwarden, een expertise- en behandelcentrum voor meiden uit geweldssituaties. "Een fantastische organisatie die we in ons hart gesloten hebben." Ook Wakker Dier en Bears in Mind zijn het waard om genoemd te worden. Benieuwd naar alle goede doelen die de Nadine Foundation steunt? Kijk dan op www.nadinefoundation.nl.
Kids

Ook bij de allerlaatste editie van de Nadine OK Run is de start van de jeugdloop (klokslag 10.30 uur) bij het pannenkoekenhuis Ootje Konkel. De route van één kilometer voert de kids (voorafgegaan door een heuse politiemotor met gillende sirene) dwars door het gereedstaande lopersveld. "De kinderen hebben dus zo'n vijfhonderd man publiek en dat is natuurlijk fantastisch voor ze. Voor de winnaars in vier categorieën is er een aparte huldiging. Zij verdienen een bijzondere herinnering. Bovendien krijgen alle lopertjes een bon voor een gratis pannenkoek bij Ootje Konkel.
Tot grote vreugde van Jacques leveren derdejaarsleerlingen van SG Newton in Hoorn ook tijdens deze laatste editie een grote bijdrage. "Vijf jaar werken we alweer samen met deze school. De leerlingen krijgen sowieso een startnummer en ze brengen sponsorgeld in. Wie niet wil lopen, krijgt een taak tijdens de run, zoals het bemannen van de waterposten."
Mooie momenten

Tien edities van de Nadine OK Run levert natuurlijk een schat aan mooie herinneringen op. "Bepaalde momenten springen er echt uit, zoals het groepje kitesurfers dat in 2015 op spectaculaire wijze vanaf het water aankwam, onder leiding van surfer Stephan van den Berg die dat jaar ook het startschot verzorgde. En uiteraard de deelname van Mark Rutte in 2012. Hij was een grote publiekstrekker, want dat jaar deed een recordaantal deelnemers mee: achthonderd. Prachtig! In 2016 was een cross onderdeel van de run en moesten de deelnemers onderweg met een polsstok over slootjes springen. Dat zorgde voor een leuke uitdaging en bovendien leverde het mooie plaatjes op. Ach, er zijn zóveel noemenswaardige momenten geweest. Ik weet zeker dat we dit jaar een mooie laatste editie krijgen. Ook emotioneel natuurlijk. De loop is zó met Nadine (Jacques dochter die in 2006 vermoord werd door haar ex-vriend, red.) verweven. Zij was zelf ook een hardloopster. Als ik dan al die mensen tijdens de loop bij elkaar zie, geeft dat mij een heel intens gevoel. En natuurlijk rekenen we dit jaar op extra veel deelnemers. We hopen op achthonderd mensen, dat zou fantastisch zijn!"
Wie mee wil doen aan deze laatste Nadine OK Run, kan zich inschrijven via www.nadine-ok-run.nl. Meer informatie, bijvoorbeeld alle starttijden, is ook op deze site te vinden. Startnummers ophalen en op de dag zelf inschrijven kan van 9.00 tot 10.00 uur bij appartementencomplex Meerzicht aan de T. van der Meerstraat in Scharwoude. Er is een gepijlde route naar de start bij het pannenkoekenhuis aan de IJsselmeerdijk. Deelnemers die met de auto komen, worden naar parkeerterreinen van Ooms Bouw en Ontwikkeling en Strukton aan de Dorpsstraat in Scharwoude geleid. De organisatie roept mensen wel op om op de fiets te komen. Meer informatie: 06-27265357.

Artikel geplaatst op donderdag 13 september 2018 - 13:00


Hoorn
Dier van de Week HOORN - Sonia is een kniehoog teefje van bijna twee jaar oud. Het is een vrolijke, enthousiaste hond die wel waaks is naar vreemden. Ze kan loslopen in het park en reageert goed op de meeste andere honden, maar in huis kan ze beter als enige hond geplaatst worden. Sonia... D’r op uit MuziekMidwoud- Zon 23 sept - Sixtiesband de Stoel speelt om 15.30 uur in eetcafé Halfweg, Buurt 20 in Midwoud. Vele herkenbare, Engels en Nederlandstalige nummers om mee te zingen of de voetjes van de vloer.Zwaag- Zat 29 sept - 30 Dancing Party in de Witte Valk, Dorpsstraat 175. Uitgaan, dansen,... Mannenkoorconcert in Het Octaaf HOORN - Het mannenkoor Westerlauwers uit Friesland zingt zaterdag 20 oktober om 19.30 uur n Het Octaaf aan de J.D. Pollstraat 1in Hoorn. Er is ook samenzang en er zijn instrumentale intermezzo's. Het koor staat onder leiding van dirigent Jan Hibma. Jan Kroeske begeleidt het koor op orgel, Sebastiaan Schippers... Komische musical met diepere laag
Westend brengt 'Wat zien ik?!' op de planken
HOORN - Na producties als 'Zorro' en 'Oliver' brengt musicalvereniging Westend uit Hoorn nu een musical van Nederlandse bodem naar Schouwburg Het Park: 'Wat Zien Ik?!'. De musical vol Amsterdamse humor én schrijnende plotwendingen wordt begeleid door een live orkest. De oer-Hollandse comedy 'Wat Zien ik?!' speelt zich af op...
Twintig jaar bijbelse tuin HOORN - De Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn viert zondag 30 september dat de bijbelse tuin achter het Foreestenhuis aan het Grote Oost 43 in Hoorn twintig jaar bestaat. Dat gebeurt met een feestelijke bijeenkomst in het Foreestenhuis, waaraan Erik Post (verteltheater), Jan Maarten Koeman (musicus) en verschillende leden van de tuinploeg... Kort nieuws Sociaal eetcaféOPPERDOES - Het sociaal eetcafé is dinsdag 25 september weer open. Senioren, chronisch zieken, mantelzorgers en alleenstaanden zijn vanaf 17.00 uur welkom bij Jos Klaver in Torenschouw, Torenstraat 17 in Opperdoes. Op het menu staat Ierse runderstoofpot met groente en aardappelkroketjes en een heerlijke Brusselse wafel met warme kersen... Kansen pakken op weg naar nieuwe (loop)baan HOORN - Schouwburg Het Park in Hoorn staat maandag 8 oktober in het teken van kansen pakken op weg naar een nieuwe (loop)baan. In de ochtend kunnen West-Friese vrouwen inspiratie opdoen, workshops volgen en potentiële werkgevers ontmoeten bij Kracht on Tour. In de middag kunnen alle cliënten van WerkSaam Westfriesland... Hoorn beweegt HOORN - Bij het sportcomplex aan de Holenweg in Hoorn vindt zondag 23 september het Hoorn Beweegt Festival plaats. Iedereen is tussen 11.00 en 15.00 uur welkom om kennis te maken met het sport- en beweegaanbod van Hoorn: van balsporten en zwemmen tot vechtsporten en schaatsen. Kinderen kunnen zich uitleven... Vrijwilligerstekort? Gebruik maatschappelijke stagiaires REGIO - Veel verenigingen en stichtingen kampen tegenwoordig met een tekort aan vrijwilligers. Of het nou gaat om het draaien van bardiensten, trainen van de jeugd, verkopen van kaartjes bij de speeltuin, of helpen in de activiteitenbegeleiding bij ouderen; het zijn allemaal functies waar momenteel vrijwilligers voor gezocht worden. Nu... Dorcas Winkel Hoorn breidt uit HOORN - Dorcas Winkel Hoorn biedt een zeer divers aanbod; van kleding tot speelgoed, van boeken tot knutselspullen en natuurlijk veel huishoudelijke artikelen en woonaccessoires. Veel mensen weten inmiddels de weg te vinden en komen regelmatig in de winkel. Begin 2019 wordt de winkel flink uitgebreid zodat er meer ruimte... Dier van de Week HOORN - Jax is een mooie, gecastreerde kater van twee jaar oud. Hij is naar het asiel gebracht omdat er een baby op komt was en Jax regelmatig een tik of een hap geeft tijdens het aaien. Jax is een echte vrijbuiter die graag buiten speelt en lekker zijn eigen... D’r op uit MuziekEnkhuizen- Vrij 21 sept - Optreden van de band Six Ways op het podium van de Drommedaris, Paktuinen 1. Aanvang 21.00 uur, vrij entree. Meer info: www.drom.nl of 0228-312076.Andijk- Zat 22 sept - Optreden van de tienkoppige soulband Soulsville bij Club Jazz & Pop in Cultura aan de Kleingouw 112-113.... 'Een mooie, maar ook emotionele laatste loop'
Tiende en laatste editie Nadine OK Run wordt grote happening
SCHARWOUDE - Wie altijd al een keer mee wil doen aan de Nadine OK Run óf wie graag nóg een keer meedoet, moet deze kans pakken: zondag 14 oktober vindt namelijk de tiende én allerlaatste editie van de Nadine OK Run in Scharwoude plaats. En dat heeft volgens organisator Jacques...
Kort nieuws Online zelfhulpREGIO - In samenwerking met een aantal gemeenten in de regio biedt GGZ Noord-Holland-Noord gratis online zelfhulpmodules voor mensen met milde psychische problemen. De modules bieden inzicht en tips bij veelvoorkomende klachten als piekeren, (werk)stress, somberheid en slecht slapen. De zelfhulpmodules zijn te vinden via de website van GGZ... Personenrijtuig 86 van Staatsmijn Emma keert terug op de rails HOORN - Rijtuig SME 86 heeft deze week met succes zijn afleveringsproefrit gemaakt bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Een 2,5 jaar durende en duizenden uren kostende restauratie door een team van conservatoren, vrijwillige vakmensen en stagiaires is hiermee voltoord. De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het VSB Cultuurfonds, het... Expositie Randi Vettewinkel in Galerie Westfriesgasthuis HOORN - Randi Vettewinkel exposeert tot zaterdag 4 januari 2019 in de galerie van het Westfriesgasthuis (afdeling E, eerste verdieping) in Hoorn. Haar schilderijen vormen een soort dagboek, een fictieve briefwisseling. De omgeving die ze daarvoor kiest - stations, publieke gebouwen, landschappen of andere inspiratiebronnen - reflecteren haar eigen ervaringen.... Cursus 'Omgaan met mensen met een depressie' HOORN - Een echte depressie is geen sombere bui die na een paar dagen vanzelf verdwijnt. Heeft iemand in de familie of directe omgeving een depressie? Het eigen leven kan daardoor flink beïnvloed worden. Wie dicht bij deze persoon leeft, kan zelf ook het gevoel krijgen in een sociaal isolement... Slotconcert Abendmusiken met stadsorganist Mark Heerink HOORN - In de Koepelkerk aan het Grote Noord in Hoorn vindt zaterdag 22 september om 17.00 uur het slotconcert van het seizoen 2018 plaats in de serie 'Abendmusiken'. Deze keer geen cantate van Bach, maar een van zijn zogenoemde 'Lutherse Missen', de Missa in g-klein, BWV 235, uitgevoerd door... Rommelmarkt HOORN - Camping 't Venhof, De Hulk 6a in Hoorn, houdt zondag 16 september van 11.00 tot 15.00 uur een rommelmarkt. Wie ook iets wil verkopen, kan met een eigen kleed of kraampje komen. De kosten zijn vijf euro per plaats. Inbreng vanaf 10.30 uur. Aanmelden kan via 0229-551371 of... Dijk- en Duinenroute BLOKKER - De Westfriese Toerclub verzorgt zondag 23 september twee fietstoertochten onder de noemer 'Dijk- en Duinenroute'. Deelnemers kunnen kiezen uit een route van zeventig of van honderd kilometer. Het zijn vrije toertochten en deelnemers bepalen hun eigen tempo. Starten kan tussen 9.00 en 9.30 uur bij Handbal Vereniging Blokker,...