Rodi

'Een mooie, maar ook emotionele laatste loop'
Tiende en laatste editie Nadine OK Run wordt grote happening

Tien edities van de Nadine OK Run levert een schat aan mooie herinneringen op. (Foto's: Celia's Fotografie en aangeleverd)

SCHARWOUDE - Wie altijd al een keer mee wil doen aan de Nadine OK Run óf wie graag nóg een keer meedoet, moet deze kans pakken: zondag 14 oktober vindt namelijk de tiende én allerlaatste editie van de Nadine OK Run in Scharwoude plaats. En dat heeft volgens organisator Jacques Beemsterboer helemaal niets te maken met het feit dat hij en zijn vrouw Wanda afgelopen maart van Hoorn naar Doesburg verhuisd zijn. "Natuurlijk geeft het me een dubbel gevoel, maar na tien keer is het mooi geweest. Het is goed zo. Bovendien hebben we ons punt - lopen tegen zinloos geweld - duidelijk gemaakt en dat was ons doel."


Zoals elk jaar kunnen deelnemers kiezen uit een run van vijf of tien kilometer. "Vorig jaar maakten we eenmalig een uitstapje naar Hoorn, waar liefhebbers een halve marathon konden lopen. Dat was op uitnodiging van de gemeente Hoorn en het pakte heel leuk uit. Maar dit jaar concentreren we ons weer helemaal op de run in Scharwoude. Juist omdat het de laatste keer is", benadrukt Jacques. Ook dit jaar doet weer een aantal bekende deelnemers mee aan de loop. "Deze keer verschijnen premier Mark Rutte, in 2012 ook al van de partij, en minister Sander Dekker aan de start. Ik ben ontzettend blij met hun komst. Dat geldt ook voor Fred Teeven, Attje Kuiken, RTL-nieuwslezeres Merel Westrik, topatlete Nadine Broersen en wethouder Samir Bashara die dit jaar meelopen. Dat waardeer ik heel erg." Leuk om te weten: voor mensen die liever niet hardlopen, biedt de organisatie een acht kilometer lange wandelroute door de natuur, grotendeels over asfalt. Deze start om 10.35 uur.

Vrede
De tiende Nadine OK Run staat in het teken van vrede. "In mijn ogen een krachtig thema. Op deze manier maken we een statement voor dit begrip dat verder gaat dan geweldsbestrijding. Ik hoop dat het mensen aan het denken zet. Vrede is toch hetgeen wat we met z'n allen willen nastreven." De deelnemers van de Nadine OK Run laten zich sponsoren. De opbrengst van de loop gaat naar diverse goede doelen, waaronder Fier in Leeuwarden, een expertise- en behandelcentrum voor meiden uit geweldssituaties. "Een fantastische organisatie die we in ons hart gesloten hebben." Ook Wakker Dier en Bears in Mind zijn het waard om genoemd te worden. Benieuwd naar alle goede doelen die de Nadine Foundation steunt? Kijk dan op www.nadinefoundation.nl.
Kids

Ook bij de allerlaatste editie van de Nadine OK Run is de start van de jeugdloop (klokslag 10.30 uur) bij het pannenkoekenhuis Ootje Konkel. De route van één kilometer voert de kids (voorafgegaan door een heuse politiemotor met gillende sirene) dwars door het gereedstaande lopersveld. "De kinderen hebben dus zo'n vijfhonderd man publiek en dat is natuurlijk fantastisch voor ze. Voor de winnaars in vier categorieën is er een aparte huldiging. Zij verdienen een bijzondere herinnering. Bovendien krijgen alle lopertjes een bon voor een gratis pannenkoek bij Ootje Konkel.
Tot grote vreugde van Jacques leveren derdejaarsleerlingen van SG Newton in Hoorn ook tijdens deze laatste editie een grote bijdrage. "Vijf jaar werken we alweer samen met deze school. De leerlingen krijgen sowieso een startnummer en ze brengen sponsorgeld in. Wie niet wil lopen, krijgt een taak tijdens de run, zoals het bemannen van de waterposten."
Mooie momenten

Tien edities van de Nadine OK Run levert natuurlijk een schat aan mooie herinneringen op. "Bepaalde momenten springen er echt uit, zoals het groepje kitesurfers dat in 2015 op spectaculaire wijze vanaf het water aankwam, onder leiding van surfer Stephan van den Berg die dat jaar ook het startschot verzorgde. En uiteraard de deelname van Mark Rutte in 2012. Hij was een grote publiekstrekker, want dat jaar deed een recordaantal deelnemers mee: achthonderd. Prachtig! In 2016 was een cross onderdeel van de run en moesten de deelnemers onderweg met een polsstok over slootjes springen. Dat zorgde voor een leuke uitdaging en bovendien leverde het mooie plaatjes op. Ach, er zijn zóveel noemenswaardige momenten geweest. Ik weet zeker dat we dit jaar een mooie laatste editie krijgen. Ook emotioneel natuurlijk. De loop is zó met Nadine (Jacques dochter die in 2006 vermoord werd door haar ex-vriend, red.) verweven. Zij was zelf ook een hardloopster. Als ik dan al die mensen tijdens de loop bij elkaar zie, geeft dat mij een heel intens gevoel. En natuurlijk rekenen we dit jaar op extra veel deelnemers. We hopen op achthonderd mensen, dat zou fantastisch zijn!"
Wie mee wil doen aan deze laatste Nadine OK Run, kan zich inschrijven via www.nadine-ok-run.nl. Meer informatie, bijvoorbeeld alle starttijden, is ook op deze site te vinden. Startnummers ophalen en op de dag zelf inschrijven kan van 9.00 tot 10.00 uur bij appartementencomplex Meerzicht aan de T. van der Meerstraat in Scharwoude. Er is een gepijlde route naar de start bij het pannenkoekenhuis aan de IJsselmeerdijk. Deelnemers die met de auto komen, worden naar parkeerterreinen van Ooms Bouw en Ontwikkeling en Strukton aan de Dorpsstraat in Scharwoude geleid. De organisatie roept mensen wel op om op de fiets te komen. Meer informatie: 06-27265357.

Artikel geplaatst op donderdag 13 september 2018 - 13:00


Hoorn
McHappy Day bij McDonald's Hoorn HOORN - McDonald's Hoorn aan de Kleine Wijzend 1 in Berkhout viert woensdag 21 november McHappy Day. Dit is de dag waarop McDonald's alle gasten bedankt voor de donaties aan het Ronald McDonald Kinderfonds. Om dit groots te vieren presenteert McDonald's deze dag van 11.00 tot 19.00 uur allerlei extra... Slank in vijf weken HOORN - Er beter uitzien, jezelf fitter voelen en gezonder leven; wie wil dat niet? Maar hoe pak je het aan als je op de lange termijn gezonder en fitter wilt leven? Hoe houd je het vol met dagelijks verleidingen als de luie stoel, televisie en snacks? Het initiatief 'Slank... Dier van de Week HOORN - Feline is een leuk, gesteriliseerd poesje van circa twee jaar oud. Ze is buiten gevangen en haar eigenaar heeft zich nooit gemeld. Feline is een zachtaardig poesje dat nu nog een beetje schuchter is, maar als ze je eenmaal kent, is ze dol op knuffelen. Hoe ze op... D’r op uit MuziekHoorn- Zon 18 nov - Optreden Lijda and the Shakers in café 't Schippershuis, Veermanskade 1. Aanvang 16.00 uur, vrij entree. Hoorn- Vrij 23 nov - Optreden van de bands 'The Ex' en 'Howrah' in Manifesto, Holenweg 14c. Dj Rob Kooiman verzorgt de voor- en afterparty. Aanvang 21.00 uur. Tickets... Dertigste verjaardag gevierd of dertig jaar getrouwd? REGIO - West-Friesland op Zondag viert 16 december een feestje: de krant bestaat dertig jaar! Die dag komt West-Friesland op Zondag met een speciale en feestelijke jubileumuitgave boordevol verhalen die allemaal iets met het getal dertig te maken hebben. Daar hebben we onze lezers voor nodig. We zijn bijvoorbeeld op... Kort nieuws VoorlezenHOOGKARSPEL - Wie heeft affiniteit met kinderen tussen de nul en vier jaar oud en vindt het leuk om voorleesochtenden te begeleiden op een muzikale en interactieve manier? De Westfriese Bibliotheken is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de voorleesochtenden. Middels een professionele workshop krijgen de vrijwilligers allerlei handvatten aangereikt.... 'Je bent wat je leest'
Ronald Giphart in bibliotheek Hoorn
HOORN - Nederland Leest Ambassadeur Ronald Giphart is donderdag 22 november in Bibliotheek Hoorn aan de Wisselstraat. We kennen Ronald Giphart als een zeer begenadigd schrijver, maar hij weet alles van eten en drinken. Het thema van Nederland Leest - 'Je bent wat je leest' - is hem dan ook...
Dertiende jaarboek Historisch Hoogkarspel-Westwoud WESTWOUD - Met gepaste trots presenteerde de Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud maandag 12 november in De Lindeboom in Westwoud haar dertiende jaarboek ‘Rondom de Leeuw’. De redactie is er wederom in geslaagd een jaarboek te maken met een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Het jaarboek strekt zich uit van de bronstijd tot... The Blue Devils in De Schalm WESTWOUD - Sixtiesband The Blue Devils geeft zondag 25 november een optreden in dorpshuis/café De Schalm, Dr. Nuijensstraat 14b in Westwoud. Zij brengen het publiek mee terug naar de jaren zestig. Zo komt muziek van Elvis, Buddy Holly, Peter Koelewijn en Johnny Lion & Jumping Jewels voorbij. Aanvang 15.00 uur,... Blues on Sunday met Muddy Waters Tribute Band HOORN - De Muddy Waters Tribute Band speelt zondag 25 november in Radio501 Blues on Sunday op het podium van Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. De groep beoogt geen kopie te zijn van de oorspronkelijke Muddy Waters Band, maar is een eerbetoon aan de 'Father of the Blues' en is... 'De vele gezichten van Sinterklaas' HOORN - Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, verzorgt dinsdag 27 november in het Foreestenhuis aan het Grote Oost 43 in Hoorn een lezing over de vele gezichten van Sinterklaas. Met veel humor brengt 'klasoloog' Geerdink een verrassend verhaal over Nederlands populairste traditie, waarover altijd wel wat te doen... 'Fantastische dynamiek tussen ouder en kind'
Vader en dochter uit Hoorn in 'Jij&Ik voor War Child'
HOORN - Wieke (14) en haar vader Menno Doorenspleet (43) uit Hoorn doen woensdag 21 november mee aan ‘Jij&Ik voor War child’ op NPO1. Tijdens de uitzending zingen vier ouder-kindkoppels live bekende hits voor een groot publiek. Het nieuwe element aan de tv-show is dat tijdens deze editie de kijker...
Struinen en eten op nieuwe N307 REGIO - Belangstellenden konden zaterdag 10 november een kijkje nemen op de spiksplinternieuwe N307. Het evenement, met marktkramen, foodtrucks, sport- en kinderactiviteiten, werd goed bezocht. Iedereen kon deze dag zien wat er na jaren inspanning van het project geworden is. De kippen van het MAK BLOKKER - Hoeveel eieren legt een kip? Zijn kippen slimme dieren? Waarom pikken ze altijd op de grond? Kom zondag 18 november van alles te weten over de kippen van MAK Blokweer. Deze Maks' doe-middag, van 14.00 tot 15.30 uur, is voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar... Fonte di Musica in schutterijzaal HOORN - Het dubbelkwartet Fonte di Musica verzorgt zondag 18 november twee optredens in de schutterijzaal van het Westfries Museum. Om 14.00 en 15.00 uur brengt het dubbelkwartet een divers palet ten gehore, van diepreligieuze gebeden tot frivole dansmuziekjes en van ernstige levenswijsheden tot schalkse volksliedjes. De acht leden van... Blauwe Schuit exposeert bij Turf HOORN - De Blauwe Schuit exposeert in de maanden november en december bij Grand Café Turf aan de Gedempte Turfhaven 19 in Hoorn. Zij laten werken zien van verschillende cursisten uit vier verschillende groepen, waaronder fotografie, gemengde techniek, acrylverf en potloodtekeningen. Openingstijden zijn zondag en maandag van 10.00 tot 18.00... Double V dankzij crowdfunding naar WK in China HOORN - Het dansteam Double V uit Hoorn vertrekt binnenkort naar China. Zondag 2 december vindt daar in Shenzhen het wereldkampioenschap Latin formatiedansen plaats, waar het Hoornse team Nederland vertegenwoordigt. In deze dansstijl worden door acht dansparen, synchroon dansend, figuren gevormd op de dansvloer; Latin-dansen in teamverband dus. Afgelopen oktober... Muziektrio uit Hoorn treedt op met Roxeanne Hazes HOORN - Het muziektrio van Theatergroep Eenhoorn uit Hoorn werd onlangs verrast met het nieuws dat ze met Roxeanne Hazes mogen optreden op het Knoop Gala 2018. Ze waren dolblij. Voor de achtste keer organiseren de NTR en HandicapNL het Knoop Gala, waarbij muzikale talenten met een verstandelijke beperking in... Dier van de Week HOORN - Luca is een lieve, gecastreerde kater van vijf jaar oud. Het is een vriendelijke kat die graag geknuffeld wordt en gezellig bij je op schoot ligt. Luca is naar het asiel gebracht omdat hij in huis plaste, waarschijnlijk doordat het niet goed ging tussen hem en de andere... D’r op uit MuziekHauwert- Vrij 16 nov - De Noord-Hollandse groep Dark Rosie treedt om 20.15 uur op in de Witte kerk, Hauwert 95 in Hauwert. Toegang: 12,50 euro. Naast kaartverkoop aan de kerkdeur reserveren via hauwertinconcert@gmail.com. Zie ook www.darkrosie.nl en www.hauwertinconcert.nl.Blokker- Zat 17 nov - 30 Dancing Party in De Nadorst, Westerblokker...