Rodi

Kort nieuws

Prinsbekendmaking

OOSTERBLOKKER - Carnavalsvereniging de Blockeniers presenteert vrijdag 16 november de prinsbekendmaking in de Harmonie aan de Oosterblokker 38 in Oosterblokker. Wie wordt de nieuwe prins of prinses van de Blockeniers? En wie wordt de adjudant of adjudante? En wie zijn de hofdames? De deuren zijn om 21.00 uur open. Om 23.11 uur wordt het nieuwe decorum bekendgemaakt. Party Top zorgt voor de muziek.
Sint in Enkhuizen

ENKHUIZEN - De boot van Sint Nicolaas zet zaterdag 17 november koers naar Enkhuizen. De ontvangstpiet staat om 13.15 uur op de kade, waar het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps sinterklaasliedjes speelt. Piet loopt naar de Snouck van Loosen Stichting waar hij met waarnemend burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper vanaf het bordes wacht tot de boot met Sint arriveert. Rond 13.30 uur vaart de boot langs de Drommedaris en meert hij aan aan de Dijk. Sinterklaas wordt door de ontvangstpiet en de burgemeester begroet. Als de kinderen nog een paar liedjes hebben gezongen, vertrekt de Sint om ongeveer 14.00 uur naar het centrum. De route gaat van de Dijk via de Wilhelminabrug naar de Paktuinen. Daarna gaat de stoet via de Prinsenstraat rechtsom de Westerstraat in. De gympieten gaan voorop, gevolgd door de brandweerauto met daarop de beatpiet. Hij zorgt voor muziek waarop leerlingen van de Enkhuizer Balletschool danspasjes uitvoeren. Hierna komt de bakkerskar met de pepernoten. De Blaaspieten sluiten de stoet en blazen vrolijke sintdeuntjes. Onderweg heeft de Sint volop de tijd kinderhandjes te schudden.
EHBO aan kinderen

ENKHUIZEN - Het Rode Kruis, afdeling West-Friesland, biedt zaterdag 10 en 17 november van 9.00 tot 13.00 uur de cursus 'EHBO aan baby’s en kinderen'. Tijdens de acht uur durende cursus worden alle EHBO-vaardigheden geoefend die nodig zijn om een kind in veiligheid te brengen. De cursus wordt afgesloten met een geregistreerd certificaat 'Eerste hulp aan kinderen' dat is goedgekeurd door de rijksoverheid. De cursus wordt gegeven in het Rode-Kruisgebouw, Plataanstraat 22 in Enkhuizen. EHBO-cursussen worden vaak door zorgverzekeraars vergoed. Aanmelden kan via opleidingen@rodekruis-westfriesland.nl.
Banketstavenactie

HOORN - Lions Club Hoorn Velius verkoopt voor het tiende jaar op rij banketstaven. De opbrengst daarvan komt ten goede aan de Voedselbank West-Friesland. Zowel particulieren als bedrijven en verenigingen kunnen deze roomboter-banketstaven met echte amandelspijs bestellen bij de Lionsclub. Ze worden tussen 26 november en 5 december geleverd. De banketstaven kosten 4,50 euro per stuk. Bij afname van honderd of meer staven geldt een korting. Bestellen kan tot 11 november via e-mail: hoorn-velius@lions.nl (onder vermelding van aantal, naam, adres en telefoonnummer). Bestellingen vanaf vijf stuks worden gratis afgeleverd. Lions Club Hoorn Velius ondersteunt naast de Voedselbank diverse andere goede doelen, zoals de Kinderkledingbank in West-Friesland, de dag- & nachtopvang (dno-Doen) in Hoorn, Los Cachorros in Peru en watertanks in Kenia. Meer informatie over de Lionsclub is te vinden op www.hoorn-velius.lions.nl.
Vogeltentoonstelling

HOORN - De Vogelvrienden presenteren zaterdag 10 en zondag 11 november hun jaarlijkse vogeltentoonstelling in wijkcentrum Huesmolen, Huesmolen 60 in Hoorn. De show heeft een nationaal karakter; ook vogelaars van buiten de vereniging kunnen inzenden. Openingstijden: zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en zondag van 10.00 tot 15.00 uur. Meer informatie: mj.vanderaa@quicknet.nl of vogelvriendenhoorn.nl.
Pop- en volksmuziek
BERKHOUT - Popkoor OtherWise en muziekgroep De Blauwe Lotus verzorgen zaterdag 17 november muziekavond in de Berkhouterkerk, Kerkebuurt 172 in Berkhout. Het popkoor presenteert deze avond naast wat ouder werk ook vrij recente nummers als 'Sunny Days' van Armin van Buuren en 'Perfect' van Ed Sheeran. Bewerkingen van de nummers zijn als vanouds van de muzikale leider Frank Hoebe. Ter afwisseling brengt De Blauwe Lotus, een groep muzikale mensen uit de buurt van Hensbroek en Wognum, een scala aan volksmuziek met voornamelijk Ierse achtergrond. Aanvang 20.00 uur. Entree tien euro. Reserveren: sitakoelemeijer@gmail.com.
Reanimatie

HOORN - Stichting Reanimatie Onderwijs West-Friesland (partner van de Hartstichting) verzorgt maandag 19 november een nieuwe reanimatie/AED-cursus voor leken in het Westfriesgasthuis in Hoorn. De les duurt van 18.50 tot 22.45 uur. Daarnaast verzorgt de stichting een herhalingsles AED: woensdag 5 december in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Tijd: van 19.20 tot 21.30 uur. Meer informatie: Bep Renshoff, 0229-236729. Inschrijven kan via www.reanimatie-westfriesland.nl
Miniconcerten

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum presenteert ook dit jaar weer miniconcerten in het atrium van het binnenmuseum. Deze kleine, intieme concerten vinden plaats op verschillende zondagen in de periode tot en met 25 maart 2019. De miniconcerten starten om 12.00 uur, duren anderhalf uur en zijn vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het Zuiderzeemuseum. Deze nieuwe serie bestaat ook weer uit een heel afwisselend muziekaanbod, dat tot stand kwam in samenwerking met de GitaarSalon en producent Zeegers Postma. Bijzonder: alle optredens zijn akoestisch en worden uitgevoerd zonder versterker. Zondag 11 november brengt Frédéric Dorfmann verschillende chansons. Meer informatie: www.zuiderzeemuseum.nl.
Insecten

HOORN - De KBP houdt woensdag 14 november een themamiddag in het Rode Kruisgebouw aan de Vredehofstraat in Hoorn. Adrie van Bohemen en Frans Jongeleen vertellen alles over het nut en de noodzaak van bijen en insecten. Aanvang 14.00 uur. Entree is drie euro.
Oudejaarsconference

OPPERDOES - Arie Vuyk speelt zaterdag 17 november zijn oudejaarsconference 'Vlak voor de finish' in de Dorpskerk van Opperdoes aan de Kerkebuurt 16. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie en reserveren: www.dorpskerkopperdoes.nl.
Pels-orgel

VENHUIZEN - Organist Minne Veldman speelt vrijdag 16 november op het Pels-orgel in de hervormde kerk aan de Kerkweg 113 in Venhuizen. Hij verzorgt een gevarieerd programma met werken van diverse componisten. Aanvang 20.00 uur. Entree tien euro (kinderen tot en met elf jaar vijf euro). Meer informatie: www.zingenenzo.com.
Lion

HOORN - In het Foreestenhuis aan het Grote Oost 43 in Hoorn is maandag 12 november de film 'Lion' te zien. De film gaat over het vijfjarige jongetje Saroo dat op een klein station in India zijn broer is kwijtgeraakt. Hij klimt in een treinstel om hem te zoeken, maar raakt per ongeluk opgesloten en komt helemaal alleen aan de andere kant van India in Calcutta terecht. Hij zwerft wekenlang door de straten van de grote stad tot hij wordt opgenomen door een weeshuis. Uiteindelijk wordt Saroo geadopteerd door een Australisch echtpaar bij wie hij gelukkig opgroeit. Als hij bijna dertig is, gaat Saroo met behulp van Google Earth op zoek naar het station waar hij al die jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Aanvang 20.00 uur, entree vijf euro.
Voorlezen

HOOGKARSPEL - Wie heeft affiniteit met kinderen tussen de nul en vier jaar oud en vindt het leuk om voorleesochtenden te begeleiden op een muzikale en interactieve manier? De Westfriese Bibliotheken is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de voorleesochtenden. Middels een professionele workshop krijgen de vrijwilligers allerlei handvatten aangereikt. De bieb start met deze voorleesochtenden op twee locaties, namelijk in Medemblik en Enkhuizen. De vrijwilligers ontvangen een groepje ouders met kleine kinderen. Het doel van de ochtenden is om ouders enthousiast te maken om thuis meer te gaan voorlezen. Dinsdag 20 november vindt in de bieb van Hoogkarspel een workshop plaats, van 9.30 tot 12.00 uur. Belangstelling? Aanmelden kan bij Marian Blom via mblom@westfriesebibliotheken.nl of 0228-743943.
Twee moeders

HOORN - Twee moeders, twee boeken: 'Blauw gras' (dagboekroman) en 'Anders kind' (roman). Allebei een kind met een slechte start. Een prematuur van zevenhonderd gram en een kind met het Cornelia de Lange Syndroom. Twee andere situaties, maar wel dezelfde rollercoaster van emoties. Deze twee moeders, Elly Godijn en Monique Kroezen, gaan donderdag 22 november met elkaar in gesprek in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Zij stellen zich kwetsbaar op, nemen het publiek mee in hun verhaal en gaan kort in gesprek met hun kinderarts. Na afloop is het mogelijk om met elkaar in gesprek te gaan. Deze avond is voor iedereen gratis toegankelijk. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden kan via info@godijnpublishing.nl.
Digitale veiligheid

HOORN - De HCC!-SeniorenAcademie presenteert woensdag 21 november in het Sport Centrum aan de Holenweg 14a in Hoorn een bijeenkomst voor de beginnende en de minder gevorderde computergebruikers. De ochtend staat in het teken van digitale veiligheid. Aanvang 10.00 uur. Meer informatie: 06-83351218 of f.bieri@hccnet.nl .
Jubileumconcert

HOORN - Het Haagse ensemble Cappella Stella Maris bestaat tien jaar en geeft zondag 18 november een concert in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn. Dit vocaal ensemble is gespecialiseerd in muziek uit de vijftiende en zestiende eeuw. Onder leiding van Mikae Natsuyama streeft het ensemble naar een zo getrouw mogelijke uitvoering van deze muziek en doet dat op hoog niveau. Aanvang 15.00 uur. Het concert vindt plaats onder auspiciën van de Stichting Hoorn-Oude Muziek Nu. Kaartverkoop via www.oudemuzieknu.nl, 06-49108889 of vanaf 14.30 uur aan de zaal.
Zondagmiddagsalon

HOORN - Schilder Sjaak Kooij is zondag 18 november te gast tijdens de Zondagmiddagsalon in De Boterhal, Kerkplein 39 in Hoorn. De schilderijen van Kooij grijpen je bij de keel. De schilder plaatst zijn al dan niet gemaskerde personages in vervallen, desolate decors die lijken te zijn gesitueerd aan de rafelranden van de samenleving. Inspiratie voor deze in hoge mate vervreemdende situaties deed hij onder andere op in Detroit, volgens hem ‘het afvalputje van de samenleving’, waar hij in 2016 een aantal studiemaanden doorbracht. De scènes die Kooij schildert verbeelden de waanzin van alledag, zegt hij zelf. De vraag is of er niet een (nog) diepere grond achter schuilt. Daarover, en over zijn bijzondere onderzoekende techniek, wil hij het op deze Zondagmiddagsalon met zijn toehoorders hebben. Maar ook over de absurditeit in zijn recentere werk, dat zijn oorsprong vindt in de klassieke Commedia dell’arte. Aanvang 15.00 uur. Meer informatie: Magda Frandsen, 06-23039477, www.sjaakkooij.com en www.boterhal.com.
Winterfair

LUTJEBROEK - Creativiteit en gezelligheid gaan hand in hand tijdens de winterfair die zondag 18 november in café De Paus aan de P.J. Jongstraat 96 in Lutjebroek plaatsvindt. Een flink aantal hobbyisten uit de omgeving exposeert en verkoopt zelfgemaakte creaties. Daarnaast is een aantal middenstanders uit Lutjebroek en Hoogkarspel aanwezig. Bezoekers kunnen meedoen aan een fotoshoot en kinderen mogen cupcakes versieren. Iedereen is tussen 12.00 en 17.00 uur van harte welkom, de toegang is gratis.
Herberg Hoorn

HOORN - De voorbereidingen voor de vierde editie van Herberg Hoorn zijn in volle gang. In december laat Herberg Hoorn de stad opnieuw bruisen met tal van activiteiten die samen bijdragen aan een gevoel van verbondenheid, het delen van talent en laten zien wat Hoorn in huis heeft. En dit alles in het thema 'Stad van Ontmoeting'. Om Herberg Hoorn ook dit jaar tot een prachtige beleving te maken, is stichting Herberg Hoorn op zoek naar individuen, clubjes, verenigingen, orkesten en koren die willen aanhaken. Wie muziek maakt, goed is in verhalen vertellen, theater maakt of een ander verrassend idee heeft, kan zich aanmelden via aanmelden.herberg@gmail.com. Daarnaast zijn ook vrijwilligers welkom. Interesse? Stuur een berichtje naar bovengenoemd mailadres. Bekijk het voorlopige programma op www.herberghoorn.nl.
Ruzie

HOORN - In wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, vindt donderdag 29 november van 9.30 tot 11.30 uur de gratis workshop 'Omgaan met ruzie tussen kinderen' plaats. Doelgroep van de workshop zijn ouders/opvoeders met kinderen in de leeftijd tot twaalf jaar. De rol van ouders/opvoeders bij ruzie tussen kinderen staat centraal in deze bijeenkomst. Ouders/opvoeders ontvangen tips die kunnen helpen kinderen te leren problemen op te lossen en goed met anderen om te gaan. Aanmelden kan via www.ggdhn.nl/cursussen. Meer informatie: cursusbureau@ggdhn.nl of 088-0100557.
Conversatielessen

OPPERDOES - Op basisschool De Wegwijzer in Opperdoes start in januari 2019 een conversatielessen voor anderstaligen. Deze lessen zijn bedoeld voor mensen die beter Nederlands willen spreken, aangevuld met eenvoudige lees- en schrijfoefeningen. De lessen zijn één keer per week en duren anderhalf uur. De definitieve keuze van de lesdag is afhankelijk van de beschikbaarheid van zowel deelnemers als docent. Aanmelden kan door te bellen naar Taalhuis Westfriesland: 0229-745067. Mailen mag ook: info@taalhuiswf.nl.

Artikel geplaatst op donderdag 08 november 2018 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Hoorn
Snoepen van de aarde BLOKKER - De grond is niet overal hetzelfde. Elke dieren- en plantensoort heeft een grondsoort waar hij het liefst op leeft. Er zijn zelfs dieren en vogels die grond eten! Welke dieren zijn dit, welke grondsoort vinden ze lekker en waarom? Tijdens de doe-middag van zondag 10 februari kunnen kinderen... Vrijgezellen opgelet! REGIO - Na drie succesvolle edities van 'West-Fries zoekt West-Fries', verschijnt binnenkort in deze krant de vierde editie! Vrijgezel en op zoek naar een nieuwe liefde, maar geen zin in een langeafstandsrelatie of gewoon een zwak voor een echte West-Fries? Trek dan de stoute schoenen aan, stuur een mailtje mét... Floris, vijftig jaar een jeugdheld HOORN - Het Museum van de 20e Eeuw, Krententuin 24 in Hoorn, brengt van 3 februari tot en met 15 september een expositie over de befaamde tv-serie 'Floris'. Het is in 2019 exact vijftig jaar geleden dat de serie werd uitgezonden. Deze tentoonstelling geeft de fans van toen veel plezier... Managers en bestuurders laten zich opsluiten in Pisa HOORN - Op Wereldkankerdag - maandag 4 februari - laten zes managers en bestuurders uit West-Friesland zich vrijwillig 'opsluiten' in Inloophuis Pisa aan de Draafsingel in Hoorn. Zij zetten hun overtuigingskracht, charme en netwerk in om geld in te zamelen voor het goede doel. De groep bestaat uit Ad Geerdink,... Ode aan Led Zeppelin HOORN - Physical Graffiti brengt zaterdag 2 februari in Manifesto aan de Holenweg 14c in Hoorn een ode aan de beginjaren van Led Zeppelin. Klassiekers als Good Times Bad Times, Dazed And Confused en Whole Lotta Love komen voorbij. In het tweede deel van de in totaal 2,5 uur durende... Fiesta HOORN - Symfonieorkest Sinfonia brengt met 'Fiesta' een nieuw programma met gevarieerde klassieke muziek, geïnspireerd op diverse Spaanse dansen. Feestelijke muziek, want Sinfonia bestaat negentig jaar in 2019. Het concert vindt zondag 27 januari om 15.00 uur plaats in de Oosterkerk aan het Grote Oost in Hoorn. De Spaanse violist... Jeugdprins voor Blockeniers BLOKKER - Carnavalsvereniging De Blockeniers in Blokker is nu helemaal compleet. Naast de grote prins, adjudant, hofdames en Raad van Elf is er nu ook een jeugdversie. Na een spetterende act werd de jeugd gepresenteerd aan het rijk der Blockeniers. Een heus circuskoor gaf een optreden. Dit koor bestond uit... Veel bezoekers voor Westfries Museum en Halve Maen HOORN - Het Westfries Museum heeft in 2018 bijna 42.000 bezoekers getrokken, iets meer dan het jaar ervoor. VOC-museumschip de Halve Maen sloot het jaar af met 19.651 bezoekers, 6.500 meer dan in 2017. De Halve Maen had nog niet eerder zoveel bezoekers. Sinds 2015 is sprake van een structurele... Dier van de Week HOORN - Dana is een grote teef (60 kg) van zes jaar oud. Het is een vriendelijke hond die vier kinderen gewend is in huis. Ze werd altijd aangelijnd uitgelaten (meestal aan een flexi) en ze loopt goed mee aan de riem. Ze geeft geen problemen met andere honden, maar... D’r op uit MuziekHoorn- Programma poppodium Manifesto, Holenweg 14c: vrij 25 jan Michelle David & the Gospel Sessions. Aanvang 21.00 uur. Zat 26 jan Metal Manifesto met brute death metal. Aanvang 21.00 uur. Zon 27 jan Radio501 Live on Stage: Mojo Hand (bluesband). Aanvang 14.30 uur. Tickets en meer info: www.manifesto-hoorn.nl. ExpositiesHoorn- T/m...

Wie rijdt een blokje om?
De Hoge Hop groot tekort aan chauffeurs

HOORN - De dagbesteding in Omringlocatie De Hoge Hop aan de Roerdomp in Hoorn wordt dagelijks bezocht door vele cliënten uit Hoorn en omgeving. De vrijwillige chauffeurs zorgen ervoor dat zij veilig en wel worden gehaald en gebracht voor een zinvolle invulling van de dag. Op dit moment heeft De...
Kort nieuws Groei & BloeiHOORN - Groei & Bloei verzorgt binnenkort twee cursussen: de korte cursus 'Voorjaarsbloemwerk' en de cursus 'Bloemstyling algemeen'. Bij de cursus Voorjaarsbloemwerk gebruiken de deelnemers drie maal een glazen schaal in verschillende stijlen. Bloemen, blad, groen en bij materialen, evenals hulpmiddelen worden door de docente meegenomen. Na afloop... Indische pracht HOORN - Rondom de expositie 'Indische Pracht' vinden zondag 20 januari in het Westfries Museum aan de Roode Steen in Hoorn een exclusieve lezing en rondleiding plaats in samenwerking met Hortus Leiden. Oud-hortulana Carla Teune geeft een lezing over tropische specerijen. Aansluitend leidt fotograaf Dennis A-Tjak de bezoekers rond langs... E-health REGIO - Omring en de Westfriese Bibliotheken komen van maandag 21 tot en met vrijdag 25 januari naar de inwoners van West-Friesland met een mobiel DigiLAB. Tijdens dit evenement vragen zij aandacht voor e-health en kunnen bezoekers van het mobiel DigiLAB kennismaken met digitale ondersteuning in de zorg. Deze activiteit... Ospylac kleurt oranje HOORN - Carnavalsvereniging Ospylac in Hoorn houdt zaterdag 26 januari haar Prinsenbal en zondag 27 januari de jeugdmiddag in Het Huis Verloren, Kerkstraat 10b in Hoorn. Zaterdagavond 26 januari kleurt de zaal oranje. Ospylac bewijst maar weer eens dat je niet van voetbal hoeft te houden om oranje te dragen.... ALL-IN tennist voor ouderen met dementie HOORN - Tennisschool ALL-IN heeft zijn nieuwe goede doel gevonden voor het Ferry Holster Benefiet Toernooi dat zaterdag 2 februari plaatsvindt. Alle deelnemers zetten zich in voor ouderen met dementie. Het Ferry Holster ALL-IN Benefiet Toernooi is een jaarlijks terugkerend evenement in het Sportcentrum Hoorn, waarbij alle tennissers zich inzetten... Drieduizend euro voor Leergeld West-Friesland WOGNUM - In de protestantse kerk het Vierkant in Wognum werd zondag 13 januari een bedrag van drieduizend euro overhandigd aan Stichting Leergeld West-Friesland. In 2018 hebben de gemeenteleden het bedrag bijeen gespaard door het organiseren van diverse acties zoals een kerstmarkt, twee wandeltochten, een fietstocht en een filmavond. Doel... Twee leesclubs starten in Hoorn HOORN - De allereerste Week van de Leesclub vindt van 28 januari tot en met 3 februari plaats. Doel van deze week is om het lezen te stimuleren. Deelnemen in een leesclub helpt daarbij. Bovendien is het een ideale gelegenheid om mensen met dezelfde interesses te ontmoeten. In Hoorn starten... Help vogels de winter door BLOKKER - In de winter krijgen vogels het moeilijk als het vriest en sneeuwt. Zaadjes, bessen en insecten zijn in de natuur dan maar heel weinig te vinden. In de winter waarderen vogels wat extra voer, want ze leggen geen wintervoorraad aan zoals eekhoorns doen. Het is dan ook een... Dier van de Week HOORN - Speedy is een leuke, gecastreerde kater van circa één jaar oud. Hij is met een aantal andere katten gevangen tijdens een vangactie. In het asiel bleek dat Speedy niet wild is; stiekem is hij dol op knuffelen! Hij is nog wel een enorme held op sokken en in...