Rodi

Kort nieuws

Bamestra Nova

ZWAAG - Het Noord-Hollandse zangensemble Bamestra Nova (onder leiding van Jean-Luc Vriend uit Zwaag) verzorgt in de maand december drie kerstconcerten. Een van die drie concerten is in de hervormde kerk aan de Kerkelaan 8 in Zwaag op zondag 9 december om 15.00 uur. Niet alleen wordt het kerstoratorium van Camille Saint-Saens uitgevoerd, er komt ook een keur van herkenbare kerstliederen voorbij. Van lang tot kort geleden, van klassiek tot jazz. Kaarten reserveren kan via kaarten@bamestranova.nl. Een entreekaartje kopen bij ingang van de kerk kan ook.

Drie keer bingo
HOORN - In wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, vindt donderdag 13 en zondag 16 december van 13.30 tot 15.30 uur een bingomiddag plaats. Daarnaast is in het wijkcentrum donderdag 27 december om 13.30 uur een extra feestelijke kerstbingo met leuke prijzen. Deelname kost vijftig eurocent per kaart. Meer informatie: 0229 855700 of zaagtand@netwerkhoorn.nl.

Springlevende honderdjarige

HOORN - Oratoriumvereniging Soli Deo Gloria bestaat honderd jaar. Op dit moment telt het koor 83 leden en viert het zondag 16 december om 14.30 uur springlevend zijn jubileum met een feestelijk concert in de Oosterkerk aan het Grote Oost 58-60 in Hoorn. Op het programma staan de felicitatiecantate nr. 214 van Bach, de Krönungsmesse van Mozart en het Magnificat van Rutter. Het wordt een feestelijk programma waarin Soli met het Eenhoornzegel geëerd wordt voor de betekenis die ze afgelopen eeuw voor de stad heeft gehad. Burgemeester Jan Nieuwenburg ontvangt het gedenkschrift van Soli. Een deel van deze geschiedenis is nu al in de gang van de Oosterkerk in een expositie te zien. Met het heffen van het glas wordt ten slotte een springlevende honderdjarige in het zonnetje gezet. Het concert begint om 14.30 uur. Meer informatie en het bestellen van kaarten: www.solideogloria-hoorn.nl.
Glijtoren

SCHELLINKHOUT - Spelen met water en zand, over de sloot balanceren, met de kabelbaan tussen de bomen roetsjen, hutten bouwen, klauteren in het klimparcours; kinderen kunnen heerlijk spelen, ravotten en ontdekken in Natuurspeeltuin Skik in Schellinkhout. Dankzij financiële bijdrage van de gemeente Drechterland is de basisaanleg van de natuurspeeltuin gerealiseerd en kan er al volop gespeeld worden. Kinderen uit Schellinkhout hebben vorig jaar mee geholpen bij het ontwerp voor de natuurspeeltuin. In september hebben kinderen van de Jan Luykenschool letterlijk hun steentje bijgedragen bij de metselwerkzaamheden in de speeltuin. Op het verlanglijstje van de kinderen staat nog een mooie glijbaan en het compleet maken van het klimparcours. Rabobank West-Friesland en Jantje Beton gaan de natuurspeeltuin met een mooi bedrag ondersteunen. Maar daarmee zijn ze er nog niet helemaal. Daarom is de stichting Natuurspeeltuin Skik gestart met crowdfunding via 'Het lukt ons' om zo de laatste eindjes bij elkaar te breien. Wie helpt mee? Een bedrag overmaken kan via www.hetluktons.nl: 'Een Glijtoren voor Natuurspeeltuin Skik'. Bedrijven krijgen een eervolle vermelding als ze de speeltuin met minimaal vijfhonderd sponsoren.
Kerst met Leger des Heils

REGIO - Het Leger des Heils organiseert in december meerdere activiteiten. Zo is het Leger des Heils aanwezig met de welbekende kerstpot op verschillende locaties in Hoorn, Enkhuizen en Bovenkarspel. Ook zijn ze zaterdag 15 december present op de lichtjesavond in Enkhuizen met muziek en warme chocolademelk. Zondag 16 december vindt om 10.00 uur het familiekerstfeest plaats in het korpsgebouw aan de Murillostraat 22 in Bovenkarspel. De kledingwinkels van het Leger des Heils houden kerstverkoop. Verder is iedereen welkom tijdens de kerstnachtdienst op maandag 24 december om 22.00 uur en de kerstwijdingsdienst op dinsdag 25 december om 11.30 uur. Tijdens deze dienst genieten bezoekers samen van een brunch. Als klap op de vuurpijl verkoopt het Leger des Heils dit jaar ook weer oliebollen. Vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december kan iedereen verse oliebollen halen. Deze worden gebakken voor de Welkoop, Industrieweg 15g in Grootebroek. Meer weten? Kijk op www.legerdesheils.nl/korpsbovenkarspel of bel 0228-513136.
Carol-scratch

HOORN - In het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn, wordt zaterdag 15 december een Carol-scratch georganiseerd. Dit is een bijeenkomst waarbij de aanwezigen eenmalig Engelse Christmas Carols (traditionele Engelse kerstliederen) drie- tot vierstemmig oefenen en ter afsluiting de ingestuurde liederen zingen voor belangstellenden. Publiek is vanaf 16.00 uur van harte welkom. Wie zich opgeeft, krijgt thuis de gekozen muziek en gelegenheid een oefensite te gebruiken voor zijn/haar toonsoort. Zaterdag 15 december worden de stemmen samengevoegd en wordt er geoefend. De bijeenkomst begint dan om 12.00 uur. Tot 16.00 uur wordt gerepeteerd, daarna is er voor wie het horen wil een klein concertje. De scratch wordt geleid door Jan Maarten Koeman en Peter Zandberg. Jan Maarten Koeman is koordirigent met veel ervaring met festivals van ‘lessons and carols' en Peter Zandberg is een ervaren tovenaar op het orgel. Opgeven kan via carolscratchforeestenhuis@gmail.com of 06-29409658. Van de deelnemers wordt een bijdrage van vijf euro gevraagd in de kosten.
Veenweidengebieden

HOORN - De KNNVafdeling Hoorn/West-Friesland heeft Inga Tessel (KNNV lid en boswachter bij Staatsbosbeheer Veenweiden) bereid gevonden om maandag 10 december in wijkcentrum Kersenboogerd (Brederodegracht 1 in Hoorn) een lezing te verzorgen over de veenweidegebieden. In de lezing laat zij belangstellenden kennismaken met haar werkgebied dat gelegen is boven het Noordzeekanaal en onder de lijn Alkmaar-Hoorn. De zaal gaat om 19.45 uur open. De toegang is gratis maar een bijdrage in de kosten wordt gewaardeerd. Meer informatie: Jan-Pieter de Krijger (n.h.secretaris@hoorn.knnv.nl).
Verbouwing Dorcas Winkel

HOORN - De Dorcas Winkel aan de Van Aalstweg in Hoorn draaide afgelopen 15 november alweer een jaar. Veel mensen hebben de winkel ontdekt. Door het grote succes werd de winkel al snel te klein. Toen de mogelijkheid kwam om ook het aangrenzende pand te mogen huren, werden de plannen om uit te breiden in gang gezet. Om te realiseren dat er één mooie grote winkelruimte ontstaat, wordt in de maand januari verbouwd en heringericht. De kledingafdeling wordt uitgebreid en diverse afdelingen worden verplaatst. Er komt meer ruimte voor verzamelspullen en er wordt een gedeelte ingericht met brocante artikelen. Na de verbouwing is er veel meer plek voor meubels. De verwachting is dat in de laatste week van januari meubels ingebracht kunnen worden om de winkel mee te vullen. Bedden en witgoed worden echter niet aangenomen. Om de verbouwing soepel te laten verlopen, is de winkel tijdelijk gesloten. Voor die tijd houdt Dorcas Winkel Hoorn een spectaculaire verbouwingsopruiming. Van 13 tot en met 22 december geldt namelijk op alles vijftig procent korting. Medio februari volgt dan de heropening. Na de nieuwe start is de winkel ook op dinsdag van 12.00 tot 16.00 uur open. Daarom zijn ook meer vrijwilligers nodig. Interesse? Neem contact op via dorcaswinkelhoorn@dorcas.nl of 0229-820395.
Scrooge

HOORN - De traditionele Srooge-voorstellingen in het Westfries Museum aan de Roode Steen in Hoorn beleven een jubileum. Voor de tiende keer is het wereldberoemde kerstverhaal van Charles Dickens te beleven in het Westfries Museum. De Hoornse regisseur en acteur Frederik de Groot kruipt dit jaar negen keer met hart en ziel in de huid van aartsvrek Scrooge. Hij wordt begeleid door fluitiste Saskia van der Hall en gitarist Hans Bakker. Er zijn voorstellingen van zaterdag 15 tot en met donderdag 27 december. Scrooge wordt gespeeld in de Schutterijzaal van het museum en de voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Reserveer plaats(en) voor een van de voorstellingen op 15, 16, 22, 23, 26 en 27 december via www.wfm.nl/scrooge. Er is een voorstelling om 13.30 uur en om 15.30 uur.
Kinetische kunst

HOORN - Wie wil weten wat kinetische kunst is, kan dat vrijdag 14 december ontdekken tijdens de avondlezing 'Kunstgeschiedenis!' in de Blauwe Schuit, Vredehofstraat 7a in Hoorn. Kunsthistorica Juliette Verhofstad vertelt van 20.00 tot 21.30 uur meer over deze speelse en interactieve kunstvorm. Entree is vijf euro. Meer informatie en aanmelden: www.blauweschuit.nl.
Back-up

HOORN - De HCC!-SeniorenAcademie geeft woensdag 19 december een lezing over 'Workshop beveiliging modem, antivirus rescue cd/stick en back-up maken van Windows'. De bijeenkomst vindt van 10.00 tot 12.00 uur plaats in het Sport Centrum, Holenweg 14a in Hoorn. Meer informatie: 06-83351218 of f.bieri@hccnet.nl.
Kerstmarkt
ENKHUIZEN - In de binnenstad van Enkhuizen vindt vrijdag 21 december van 14.00 tot 21.00 uur een kerstmarkt plaats. Op verschillende plaatsen in de Westerstraat kunnen bezoekers genieten van liveoptredens van diverse kerstacts. Op de kramen is kerstgerelateerde koopwaar te vinden, maar ook artikelen voor het winterwonen in of bij huis. De kerstmarkt wordt in opdracht van Winkelstad Enkhuizen uitgevoerd door Zuiderzeeambachten Enkhuizen en Marktevenementen.
Bronstijd

BOVENKARSPEL - Nieuwsgierig naar de eerste bewoners van West-Friesland en hoe ze leefden? Volwassenen en kinderen vanaf tien jaar gaan mee terug naar de Bronstijd op zondag 16 december om 14.00 uur in de bovenzaal van het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel. Amateurarcheologen Frank Pennekamp en Maureen Kok geven een lezing met fotopresentatie en nemen enkele archeologische vondsten mee. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Het is mogelijk om eigen archeologische vondsten mee te brengen en te laten bekijken.
Sjoelen

HOORN - Iedereen is zondag 16 december van harte welkom in wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, om een middagje te sjoelen. De middag duurt van 13.00 tot 16.30 uur en de kosten zijn 2,50 euro. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie: 0229-855700 of zaagtand@netwerkhoorn.nl.
Roken Pas

ZWAAG/BLOKKER - Bridgeclub Roken Pas start woensdagmiddag 9 januari een bridgecursus voor beginners in De Witte Valk aan de Dorpsstraat 175 in Zwaag. Docent Kees de Lange laat in korte tijd zien dat iedereen dit spel onder de knie kan krijgen. Na elf prikkelende avonden gaan de deelnemers door het leven als bridgespelers. De lessen duren circa 2,5 uur. Opgave en inlichtingen: ca.delange@quicknet.nl of 0228-562374. Roken Pas heeft twee speelsessies: op maandagavond in Het Gouden Hoofd aan de Westerblokker in Blokker en in De Witte Valk in Zwaag.

Artikel geplaatst op donderdag 06 december 2018 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Hoorn
Help vogels de winter door BLOKKER - In de winter krijgen vogels het moeilijk als het vriest en sneeuwt. Zaadjes, bessen en insecten zijn in de natuur dan maar heel weinig te vinden. In de winter waarderen vogels wat extra voer, want ze leggen geen wintervoorraad aan zoals eekhoorns doen. Het is dan ook een... Dier van de Week HOORN - Sam is een lieve, gecastreerde kater van elf jaar oud. Hij is naar het asiel gebracht omdat zijn vrouwtje moest verhuizen en hem niet kon meenemen. Sam is een aanhankelijke knuffelkat die bij zijn eigen mensen gezellig op schoot ligt. Hij was vroeger twee andere katten gewend in... D’r op uit MuziekEnkhuizen- Woe 20 febr - Derek and Julia uit Engeland verzorgen het voorprogramma in de Folk-Club Enkhuizen met traditionele Engelse en Ierse folk en seasongs. Locatie: Die Port van Cleve, Dijk 74-76. Toegang gratis. Meer info: 0228-314903. Oosterleek- Zon 17 febr - Valentijnsjam met The Clue in Herbergh 't IJsselmeer,... Kort nieuws LezingHOORN - Vereniging Oud Hoorn verzorgt dinsdag 19 februari om 20.00 uur de lezing: Antisemitisme in de naoorlogse tijd door Remco Ensel. Antisemitisme blijkt ook na de oorlog een onuitroeibaar verschijnsel en staat de laatste tijd in de belangstelling. Remco Ensel geeft in zijn lezing een overzicht van de ontwikkelingen... 'Blij dat we deze stap gemaakt hebben'
Portugese droom komt uit voor Sabine, José en Sem
HOORN - Sabine Kolken, José Fernandes Crispim en hun zoontje Sem begonnen afgelopen juli aan een groot avontuur: het Hoornse gezin verhuisde naar Portugal om daar een bed and breakfast op te zetten: Quinta do Rio Alva. Op de voorpagina van deze krant vertelden Sabine en José vlak voor vertrek...

Eerste paal voor nieuw schoolgebouw

ZWAAG - Een feestelijke gebeurtenis in de wijk Bangert en Oosterpolder in Zwaag: obs Socrates sloeg donderdag 14 februari op het bouwterrein naast de Kreek de eerste paal van het nieuwe schoolgebouw. Aan het eind van dit jaar wordt het spiksplinternieuwe gebouw opgeleverd en hebben de kinderen alle ruimte om...
Robot Phi bezoekt cliënten Philadelphia ZWAAG - Stichting Philadelphia, locatie Schouwmeester in Zwaag, kreeg woensdag 13 februari bezoek van de sociale robot Phi om kennis te maken met de cliënten en begeleiders. Ook de locaties Dorpsstraat (Zwaag), Timpaan (Kersenboogerd) en Kolgans (Nibbixwoud) waren hierbij uitgenodigd. De sociale robot leert om mensen met een verstandelijke beperking... Kaleidoscopische knutsel BLOKKER - Weleens door een kaleidoscoop gekeken? Kinderen kunnen deze voorjaarsvakantie hun fantasie prikkelen en hun eigen kaleidoscoop knutselen bij MAK Blokweer in Blokker. Aan de balie in het bezoekerscentrum kunnen kinderen een bakje met materialen halen waarmee ze een eigen voorjaarsvakantie-knutsel gaan maken. De knutsel is geschikt voor alle... Blues on Sunday met Sweet Bourbon HOORN - Sweet Bourbon staat zondag 24 februari op het podium van Radio501 Blues on Sunday LIVE in Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. In 2014 ziet Sweet Bourbon het levenslicht in Nijmegen en sinds die tijd toert de groep door Nederland met livemuziek. De band bestaat uit vijf mannen en... Workshop 'Lentestuk maken' HOORN - Haal de lente in de tuin of op het balkon door donderdag 7 maart mee te doen met de workshop 'Lentestuk maken'. De buurtgroep Risdam-Noord Groen! organiseert in samenwerking met Rozetka Mooy, docent aan het Clusius College, een workshop. Rozetka leert de deelnemers hoe je met bolletjes en... Halve Maen zoekt enthousiaste vrijwilligers voor laatste seizoen HOORN - Voor het laatste seizoen in Hoorn zoekt de Halve Maen enthousiaste mensen die het leuk vinden om hun passie voor maritieme zaken en de Gouden Eeuw te delen met bezoekers. De Halve Maen is op zoek naar gastheren en -vrouwen en gidsen die willen werken op de vaste... Ridder-knutselmiddag HOORN - Kom gezellig knutselen in het Museum van de 20e Eeuw op donderdag 21 februari van 13.30 tot 16.00 uur. Bezoek meteen de spannende nieuwe tentoonstelling 'Floris, 50 jaar jeugdheld'. De knutselmiddag sluit goed aan bij deze tentoonstelling over een jonge, dappere ridder. Jeugdige bezoekers kunnen (tegen een kleine... Te paard naar middeleeuwen MEDEMBLIK/HOORN - Ridder Jacoba komt zondag 17 februari om 14.00 uur naar het kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, in Medemblik en zondag 24 februari om 15.00 uur naar Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn. Een muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar. Jacoba kan alles! In bomen klimmen, paardrijden,...

Stoomtram ontwaakt uit winterslaap

WOGNUM/HOORN - Na een korte winterslaap wordt het vuur in stoomlocomotief 30 weer opgestookt. De 111-jaar oude locomotief neemt bezoekers van de Museumstoomtram deze voorjaarsvakantie mee Op Stoomtramavontuur. Jong en oud beginnen de ontdekkingsreis op het museumterrein en de werkplaats van de stoomtram in Hoorn. Daarna volgt een rit met...
Dier van de Week HOORN - Katia is een lieve, gesteriliseerde poes van circa tien jaar oud. Ze heeft een hele tijd buiten gezworven voordat het uiteindelijk lukte om haar te vangen. In het asiel heeft ze nog een tijdje volgehouden dat ze niks van mensen moest hebben, maar inmiddels vindt ze het toch... Kort nieuws WinterwandelingOUDENDIJK - Vanuit eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk 2 in Oudendijk start zondag 10 februari om 14.00 uur een winterwandeling. De gids laat de mooiste plekjes van veenpolder Beetskoog en Werelderfgoed Beemster zien. De wandeling is circa 8,4 kilometer lang. Kosten: 3,50 euro (kinderen betalen 2 euro). Meer... D’r op uit MuziekOosterleek- Zon 10 febr - Optreden van de formatie Devil in the Kitchen in Folkclub Oosterleek, Herbergh 't IJsselmeer. Aanvang 14.30 uur, entree 6 euro. Meer info: 0229-503150.Hoorn- Programma Manifesto, Holenweg 14c: vrij 15 febr optreden van Focus (Thijs van Leer, Menno Gootjes, Udo Pannekeet en Pierre van der Linden).... Indisch Palet: vijftig kunstwerken van twintig kunstenaars HOORN - Meer dan vijftig kunstwerken van bijna twintig verschillende kunstenaars over Indië vormen letterlijk een Indisch palet. Hun verschillende stijlen en technieken, de tijd waarin ze werkten, de vorm van hun kunst zijn samen een veelkleurig mozaïek. Het Westfries Museum aan de Roode Steen in Hoorn exposeert van 10... West-Friese schaakverenigingen starten cursus REGIO - De West-Friese schaakverenigingen slaan de handen ineen en starten in maart met een cursus 'Leren schaken' om beginnende schakers wegwijs te maken op het bord met de 64 velden. Mensen die al kunnen schaken, zijn van harte welkom bij de training 'Van huis- tot clubschaker', een cursus voor... Een nieuwe, West-Friese liefde?
Vrijgezellen doen oproep in deze krant
REGIO - Vrijgezellen uit de regio doen in deze krant een oproep aan vrijgezellen in West-Friesland: wie trekt de stoute schoenen aan en gaat opzoek naar een nieuwe, West-Friese liefde? Acht dames en heren nemen een sprong in het diepe en willen graag een praatje maken of een date. Lees...