Rodi

Kort nieuws

Bamestra Nova

ZWAAG - Het Noord-Hollandse zangensemble Bamestra Nova (onder leiding van Jean-Luc Vriend uit Zwaag) verzorgt in de maand december drie kerstconcerten. Een van die drie concerten is in de hervormde kerk aan de Kerkelaan 8 in Zwaag op zondag 9 december om 15.00 uur. Niet alleen wordt het kerstoratorium van Camille Saint-Saens uitgevoerd, er komt ook een keur van herkenbare kerstliederen voorbij. Van lang tot kort geleden, van klassiek tot jazz. Kaarten reserveren kan via kaarten@bamestranova.nl. Een entreekaartje kopen bij ingang van de kerk kan ook.

Drie keer bingo
HOORN - In wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, vindt donderdag 13 en zondag 16 december van 13.30 tot 15.30 uur een bingomiddag plaats. Daarnaast is in het wijkcentrum donderdag 27 december om 13.30 uur een extra feestelijke kerstbingo met leuke prijzen. Deelname kost vijftig eurocent per kaart. Meer informatie: 0229 855700 of zaagtand@netwerkhoorn.nl.

Springlevende honderdjarige

HOORN - Oratoriumvereniging Soli Deo Gloria bestaat honderd jaar. Op dit moment telt het koor 83 leden en viert het zondag 16 december om 14.30 uur springlevend zijn jubileum met een feestelijk concert in de Oosterkerk aan het Grote Oost 58-60 in Hoorn. Op het programma staan de felicitatiecantate nr. 214 van Bach, de Krönungsmesse van Mozart en het Magnificat van Rutter. Het wordt een feestelijk programma waarin Soli met het Eenhoornzegel geëerd wordt voor de betekenis die ze afgelopen eeuw voor de stad heeft gehad. Burgemeester Jan Nieuwenburg ontvangt het gedenkschrift van Soli. Een deel van deze geschiedenis is nu al in de gang van de Oosterkerk in een expositie te zien. Met het heffen van het glas wordt ten slotte een springlevende honderdjarige in het zonnetje gezet. Het concert begint om 14.30 uur. Meer informatie en het bestellen van kaarten: www.solideogloria-hoorn.nl.
Glijtoren

SCHELLINKHOUT - Spelen met water en zand, over de sloot balanceren, met de kabelbaan tussen de bomen roetsjen, hutten bouwen, klauteren in het klimparcours; kinderen kunnen heerlijk spelen, ravotten en ontdekken in Natuurspeeltuin Skik in Schellinkhout. Dankzij financiële bijdrage van de gemeente Drechterland is de basisaanleg van de natuurspeeltuin gerealiseerd en kan er al volop gespeeld worden. Kinderen uit Schellinkhout hebben vorig jaar mee geholpen bij het ontwerp voor de natuurspeeltuin. In september hebben kinderen van de Jan Luykenschool letterlijk hun steentje bijgedragen bij de metselwerkzaamheden in de speeltuin. Op het verlanglijstje van de kinderen staat nog een mooie glijbaan en het compleet maken van het klimparcours. Rabobank West-Friesland en Jantje Beton gaan de natuurspeeltuin met een mooi bedrag ondersteunen. Maar daarmee zijn ze er nog niet helemaal. Daarom is de stichting Natuurspeeltuin Skik gestart met crowdfunding via 'Het lukt ons' om zo de laatste eindjes bij elkaar te breien. Wie helpt mee? Een bedrag overmaken kan via www.hetluktons.nl: 'Een Glijtoren voor Natuurspeeltuin Skik'. Bedrijven krijgen een eervolle vermelding als ze de speeltuin met minimaal vijfhonderd sponsoren.
Kerst met Leger des Heils

REGIO - Het Leger des Heils organiseert in december meerdere activiteiten. Zo is het Leger des Heils aanwezig met de welbekende kerstpot op verschillende locaties in Hoorn, Enkhuizen en Bovenkarspel. Ook zijn ze zaterdag 15 december present op de lichtjesavond in Enkhuizen met muziek en warme chocolademelk. Zondag 16 december vindt om 10.00 uur het familiekerstfeest plaats in het korpsgebouw aan de Murillostraat 22 in Bovenkarspel. De kledingwinkels van het Leger des Heils houden kerstverkoop. Verder is iedereen welkom tijdens de kerstnachtdienst op maandag 24 december om 22.00 uur en de kerstwijdingsdienst op dinsdag 25 december om 11.30 uur. Tijdens deze dienst genieten bezoekers samen van een brunch. Als klap op de vuurpijl verkoopt het Leger des Heils dit jaar ook weer oliebollen. Vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december kan iedereen verse oliebollen halen. Deze worden gebakken voor de Welkoop, Industrieweg 15g in Grootebroek. Meer weten? Kijk op www.legerdesheils.nl/korpsbovenkarspel of bel 0228-513136.
Carol-scratch

HOORN - In het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn, wordt zaterdag 15 december een Carol-scratch georganiseerd. Dit is een bijeenkomst waarbij de aanwezigen eenmalig Engelse Christmas Carols (traditionele Engelse kerstliederen) drie- tot vierstemmig oefenen en ter afsluiting de ingestuurde liederen zingen voor belangstellenden. Publiek is vanaf 16.00 uur van harte welkom. Wie zich opgeeft, krijgt thuis de gekozen muziek en gelegenheid een oefensite te gebruiken voor zijn/haar toonsoort. Zaterdag 15 december worden de stemmen samengevoegd en wordt er geoefend. De bijeenkomst begint dan om 12.00 uur. Tot 16.00 uur wordt gerepeteerd, daarna is er voor wie het horen wil een klein concertje. De scratch wordt geleid door Jan Maarten Koeman en Peter Zandberg. Jan Maarten Koeman is koordirigent met veel ervaring met festivals van ‘lessons and carols' en Peter Zandberg is een ervaren tovenaar op het orgel. Opgeven kan via carolscratchforeestenhuis@gmail.com of 06-29409658. Van de deelnemers wordt een bijdrage van vijf euro gevraagd in de kosten.
Veenweidengebieden

HOORN - De KNNVafdeling Hoorn/West-Friesland heeft Inga Tessel (KNNV lid en boswachter bij Staatsbosbeheer Veenweiden) bereid gevonden om maandag 10 december in wijkcentrum Kersenboogerd (Brederodegracht 1 in Hoorn) een lezing te verzorgen over de veenweidegebieden. In de lezing laat zij belangstellenden kennismaken met haar werkgebied dat gelegen is boven het Noordzeekanaal en onder de lijn Alkmaar-Hoorn. De zaal gaat om 19.45 uur open. De toegang is gratis maar een bijdrage in de kosten wordt gewaardeerd. Meer informatie: Jan-Pieter de Krijger (n.h.secretaris@hoorn.knnv.nl).
Verbouwing Dorcas Winkel

HOORN - De Dorcas Winkel aan de Van Aalstweg in Hoorn draaide afgelopen 15 november alweer een jaar. Veel mensen hebben de winkel ontdekt. Door het grote succes werd de winkel al snel te klein. Toen de mogelijkheid kwam om ook het aangrenzende pand te mogen huren, werden de plannen om uit te breiden in gang gezet. Om te realiseren dat er één mooie grote winkelruimte ontstaat, wordt in de maand januari verbouwd en heringericht. De kledingafdeling wordt uitgebreid en diverse afdelingen worden verplaatst. Er komt meer ruimte voor verzamelspullen en er wordt een gedeelte ingericht met brocante artikelen. Na de verbouwing is er veel meer plek voor meubels. De verwachting is dat in de laatste week van januari meubels ingebracht kunnen worden om de winkel mee te vullen. Bedden en witgoed worden echter niet aangenomen. Om de verbouwing soepel te laten verlopen, is de winkel tijdelijk gesloten. Voor die tijd houdt Dorcas Winkel Hoorn een spectaculaire verbouwingsopruiming. Van 13 tot en met 22 december geldt namelijk op alles vijftig procent korting. Medio februari volgt dan de heropening. Na de nieuwe start is de winkel ook op dinsdag van 12.00 tot 16.00 uur open. Daarom zijn ook meer vrijwilligers nodig. Interesse? Neem contact op via dorcaswinkelhoorn@dorcas.nl of 0229-820395.
Scrooge

HOORN - De traditionele Srooge-voorstellingen in het Westfries Museum aan de Roode Steen in Hoorn beleven een jubileum. Voor de tiende keer is het wereldberoemde kerstverhaal van Charles Dickens te beleven in het Westfries Museum. De Hoornse regisseur en acteur Frederik de Groot kruipt dit jaar negen keer met hart en ziel in de huid van aartsvrek Scrooge. Hij wordt begeleid door fluitiste Saskia van der Hall en gitarist Hans Bakker. Er zijn voorstellingen van zaterdag 15 tot en met donderdag 27 december. Scrooge wordt gespeeld in de Schutterijzaal van het museum en de voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Reserveer plaats(en) voor een van de voorstellingen op 15, 16, 22, 23, 26 en 27 december via www.wfm.nl/scrooge. Er is een voorstelling om 13.30 uur en om 15.30 uur.
Kinetische kunst

HOORN - Wie wil weten wat kinetische kunst is, kan dat vrijdag 14 december ontdekken tijdens de avondlezing 'Kunstgeschiedenis!' in de Blauwe Schuit, Vredehofstraat 7a in Hoorn. Kunsthistorica Juliette Verhofstad vertelt van 20.00 tot 21.30 uur meer over deze speelse en interactieve kunstvorm. Entree is vijf euro. Meer informatie en aanmelden: www.blauweschuit.nl.
Back-up

HOORN - De HCC!-SeniorenAcademie geeft woensdag 19 december een lezing over 'Workshop beveiliging modem, antivirus rescue cd/stick en back-up maken van Windows'. De bijeenkomst vindt van 10.00 tot 12.00 uur plaats in het Sport Centrum, Holenweg 14a in Hoorn. Meer informatie: 06-83351218 of f.bieri@hccnet.nl.
Kerstmarkt
ENKHUIZEN - In de binnenstad van Enkhuizen vindt vrijdag 21 december van 14.00 tot 21.00 uur een kerstmarkt plaats. Op verschillende plaatsen in de Westerstraat kunnen bezoekers genieten van liveoptredens van diverse kerstacts. Op de kramen is kerstgerelateerde koopwaar te vinden, maar ook artikelen voor het winterwonen in of bij huis. De kerstmarkt wordt in opdracht van Winkelstad Enkhuizen uitgevoerd door Zuiderzeeambachten Enkhuizen en Marktevenementen.
Bronstijd

BOVENKARSPEL - Nieuwsgierig naar de eerste bewoners van West-Friesland en hoe ze leefden? Volwassenen en kinderen vanaf tien jaar gaan mee terug naar de Bronstijd op zondag 16 december om 14.00 uur in de bovenzaal van het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel. Amateurarcheologen Frank Pennekamp en Maureen Kok geven een lezing met fotopresentatie en nemen enkele archeologische vondsten mee. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Het is mogelijk om eigen archeologische vondsten mee te brengen en te laten bekijken.
Sjoelen

HOORN - Iedereen is zondag 16 december van harte welkom in wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, om een middagje te sjoelen. De middag duurt van 13.00 tot 16.30 uur en de kosten zijn 2,50 euro. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie: 0229-855700 of zaagtand@netwerkhoorn.nl.
Roken Pas

ZWAAG/BLOKKER - Bridgeclub Roken Pas start woensdagmiddag 9 januari een bridgecursus voor beginners in De Witte Valk aan de Dorpsstraat 175 in Zwaag. Docent Kees de Lange laat in korte tijd zien dat iedereen dit spel onder de knie kan krijgen. Na elf prikkelende avonden gaan de deelnemers door het leven als bridgespelers. De lessen duren circa 2,5 uur. Opgave en inlichtingen: ca.delange@quicknet.nl of 0228-562374. Roken Pas heeft twee speelsessies: op maandagavond in Het Gouden Hoofd aan de Westerblokker in Blokker en in De Witte Valk in Zwaag.

Artikel geplaatst op donderdag 06 december 2018 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Hoorn
Uitreiking Hoornse Vrijwilligersprijs HOORN - In SG Newton in Hoorn werd vrijdag 7 december - op Nationale Vrijwilligersdag - voor de derde keer de Hoornse Vrijwilligersprijs uitgereikt. De afgelopen weken hebben 6.487 mensen in Hoorn hun stem uitgebracht op hun favoriete genomineerde vrijwilliger. Tijdens een feestelijk diner, verzorgd door de leerlingen van SG... Kerstvakantie in Westfries Museum met 'Winters van weleer' HOORN - Het Westfries Museum biedt in de kerstvakantie een familieprogramma rond het thema 'Winters van weleer'. Buiten, op de Roode Steen, ligt een overdekte ijsbaan (tot en met 5 januari). Binnen kunnen bezoekers kennismaken met de Kleine IJstijd en het winterplezier in de zeventiende eeuw. Het hele museum is... Inzamelen voor eenzame ouderen rond kerst ZWAAG - Stichting Dromehof zamelt dit jaar spullen in voor de kerstactie die jaarlijks wordt georganiseerd. Doel van de inzameling is om zoveel mogelijk pakketten te maken die worden uitgedeeld tijdens een persoonlijk bezoekje aan de ouderen. In de kringloopwinkel van Dromehof vindt de inzameling plaats tot en met 15... Dier van de Week HOORN - Sootie is een leuke, gesteriliseerde poes van circa twee jaar oud. Ze is met haar kittens gevangen toen ze liep te zwerven bij een tuindersbedrijf. Sootie gedroeg zich eerst als een wilde kat, maar na verloop van tijd kwam ze tot rust en inmiddels vindt ze het stiekem... D’r op uit MarktenOosterblokker- Zon 9 dec - Winterfair in Cultureel Centrum Pancratius, Oosterblokker 98. Kraampjes en optredens van een gelegenheidsorkest. Geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Entree 1 euro, kinderen onder de 12 jaar gratis (onder begeleiding). Meer info: www.ccp.nu.Scharwoude- Zon 9 dec - Kerstmarkt in Meerzicht, T. vd Meerstraat, van 11.00... Kort nieuws Bamestra Nova ZWAAG - Het Noord-Hollandse zangensemble Bamestra Nova (onder leiding van Jean-Luc Vriend uit Zwaag) verzorgt in de maand december drie kerstconcerten. Een van die drie concerten is in de hervormde kerk aan de Kerkelaan 8 in Zwaag op zondag 9 december om 15.00 uur. Niet alleen wordt het... Zingenderwijs OOSTERBLOKKER - Zangkoor Zingenderwijs geeft zondag 16 december om 14.00 uur een kerstconcert in cultureel centrum Pancratius, Oosterblokker 98 in Oosterblokker. De toegang is gratis. 'Onder de indruk van de resultaten'
eDepot voor West-Friese regio komt dichterbij
HOORN - Met de ontwikkeling van het Westfries eDepot zet West-Friesland een belangrijke stap naar een regionale digitale archiefbewaarplaats. Dinsdag 4 december ondertekenden Dirk Dekema, directeur van het Westfries Archief, en Hans Mannaert, CEO Divault, het contract voor de realisatie van een digitaal depot. Elke overheidsorganisatie, ook de gemeenten, moet...
Kindermiddag op ijsbaan Roode Steen HOORN - Herberg Hoorn organiseert én bundelt in december opnieuw verschillende soorten activiteiten in de stad, die samen bijdragen aan een gevoel van verbondenheid, het delen van talent en laten zien wat Hoorn in huis heeft. Zo is er zondag 16 december een kindermiddag op en rond de ijsbaan op... Ookerst! BLOKKER - Het koor Ooker heeft een mooi, creatief, enerverend jaar achter de rug en kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Om dit jaar stemmig af te sluiten geeft 'Ooker – een koor met spirit' een kerstconcert op maandagavond 17 december in de dorpskerk aan de Westerblokker 105 in Blokker.... Museum zoekt herinneringen aan Floris HOORN - Het Museum van de 20e Eeuw aan de Krententuin 24 in Hoorn toont van 1 februari tot en met 15 september 2019 een expositie over de befaamde tv-serie 'Floris'. Het is in 2019 exact vijftig jaar geleden dat de serie werd uitgezonden. In de tentoonstelling is ook plek... Westfries Museum toont nieuwe aanwinsten HOORN - Het Westfries Museum aan de Roode Steen heeft twee voor Hoorn belangrijke werken kunnen aanschaffen, dankzij financiële bijdragen van de Vrienden van het Westfries Museum, de Kerkmeijer-De Regt Stichting en het Le Cocq-Planckenfonds. Het gaat om een tekening van Johannes Bosboom en een olieverfschilderij van Hendrik Willebrord Jansen.... Wind meten bij MAK BLOKKER - Het weer meten en voorspellen; hoe werkt dat eigenlijk? Kinderen tussen de zes en twaalf jaar kunnen daar zondag 16 december achterkomen bij MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker. Zij mogen zelf een instrument maken waarmee je de kracht van de wind goed in de gaten kunt houden.... Kerst met het Hoorns Kamerkoor HOORN - Het Hoorns Kamerkoor geeft zondag 16 december een kerstconcert in het Westfries Museum aan de Roode Steen in Hoorn. Het koor staat onder leiding van dirigent Arnold Bakker en zingt onder andere 'Es ist ein Ros entsprungen', 'Nu sijt willekome', 'Ding dong! merrily on high' en 'Shepherds in... Winter-kerst-editie Café Chantant HOORN - De winter-kerst-editie van Café Chantant vindt zondag 16 december plaats in café JP Coen aan de Veemarkt in Hoorn. Het programma bestaat uit vileine liedjes tussen cabaret en kleinkunst. Enigszins stoute en tegendraadse Nederlandstalige teksten, humor en licht sarcasme als pleister op de onvolkomenheden van het leven. Het... Sfeervolle kerstmarkt in Bonifaciuskerk MEDEMBLIK – In de Bonifaciuskerk wordt 7 en 8 december de Dickens kunst- en kerstfair gehouden. Na weken van voorbereiding is de kerk omgetoverd tot een fantastische ambiance, waar het kerstgevoel overweldigend is. Het is elk jaar spannend of er voldoende groen aanwezig is om de hele kerk te decoreren.... Dier van de Week HOORN - Bolletje is een lieve, gesteriliseerde poes van elf jaar oud. Ze is in het dierenasiel gekomen omdat ze al een geruime tijd buiten leefde. Ze was bang voor de honden die op haar vorige adres woonden en wilde daardoor niet meer in huis komen. Ze wordt graag geknuffeld,... D’r op uit MarktenHoorn- Zat 8 dec - Kerstmarkt in de Oosterkerk aan het Grote Oost, georganiseerd door koorleden van Soli Deo Gloria. Open van 10.30 tot 15.00 uur. ExpositiesHoorn- T/m 20 jan - Het Westfries Museum aan de Roode Steen exposeert 'Indische Pracht': 40 werken van fotograaf Dennis A-Tjak. Hij laat zijn... Kort nieuws Herberg HoornHOORN - De voorbereidingen voor de vierde editie van Herberg Hoorn zijn in volle gang. Van 15 tot en met 26 december laat Herberg Hoorn de stad opnieuw bruisen met tal van activiteiten die samen bijdragen aan een gevoel van verbondenheid, het delen van talent en laten zien wat... Red een kerst, koop een kerstboom HOORN - Leden van Rotaryclub Hoorn-de Compagnie houden een actie om Nordmannen te verkopen, om verzorgingshuis Westerhaven in Hoorn aan nieuwe kunstkerstbomen te helpen. Wie een kerstboom bij deze actie koopt, draagt zo een steentje bij aan het goede doel. Westerhaven biedt zorg en steun aan 230 mensen en is,...