Rodi

Kort nieuws

Groei & Bloei

HOORN - Groei & Bloei verzorgt binnenkort twee cursussen: de korte cursus 'Voorjaarsbloemwerk' en de cursus 'Bloemstyling algemeen'. Bij de cursus Voorjaarsbloemwerk gebruiken de deelnemers drie maal een glazen schaal in verschillende stijlen. Bloemen, blad, groen en bij materialen, evenals hulpmiddelen worden door de docente meegenomen. Na afloop van elke les gaan de deelnemers met een prachtig arrangement naar huis. De cursus is onder leiding van Tineke Out. Data: donderdag 24 januari, 14 februari en 14 maart van 9.30 tot 12.00 uur. Locatie: De Blauwe Schuit aan de Vredehofstraat 7a in Hoorn. Opgeven via groeibloeihoorn.workshops@gmail.com. De cursus Bloemstyling vindt plaats op maandag 21 januari, 11 februari en 11 maart van 19.45 tot 21.45 uur, ook in De Blauwe Schuit. Docent is Joke Hottentot. Opgeven via groeibloeihoorn.bloemstyling@gmail.com.
Winterwandeling

OUDENDIJK - Vanuit eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk 2 in Oudendijk start zondag 20 januari om 13.30 uur een winterwandeling. De gids laat de mooiste plekjes van de veenpolder Beetskoog en Werelderfgoed Beemster zien. De wandeling is ongeveer 8,4 kilometer lang. De kosten zijn 3,5 euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar betalen 5 euro. Meer informatie: 0229-541275.
Artrose

HOORN - De vakgroep Orthopedie van het Dijklander Ziekenhuis verzorgt dinsdag 22 januari een voorlichtingsavond over artrose (slijtage) van de heup en knie. De bijeenkomst - van 19.00 tot 20.45 uur - is bedoeld voor mensen die meer willen weten over artrose en de behandelingsmogelijkheden. Orthopedisch chirurg Jeremy Amaya, een verpleegkundig specialist orthopedie, een wijkverpleegkundige en een fysiotherapeut, zijn aanwezig om presentaties te geven en vragen te beantwoorden. De toegang is gratis. Belangstellenden zijn vanaf 18.45 uur welkom in het Dijklander Ziekenhuis, locatie Hoorn, Maelsonstraat 3. Aanmelden kan via patientenservicepunt@westfriesgasthuis.nl of 0229-257613.
Sociaal Eetcafé

OPPERDOES - In de Torenschouw aan de Torenstraat 17 in Opperdoes vindt dinsdag 22 januari het Sociaal Eetcafé plaats. Op het menu staat kipfilet met zoete kerriesaus en spekjes, aardappelkoekjes en groentefantasie en het nagerecht is mango-ijs met slagroom. Senioren, chronisch zieken, mantelzorgers en alleenstaanden zijn van harte welkom om te komen eten. Kosten zijn tien euro, exclusief drankjes. De zaal is geopend om 17.00 uur en om 17.30 uur wordt het diner geserveerd. Opgeven kan bij Jos Klaver: 0227-542250.
Vrijmibo-Grey

HOORN - Gezellig samen zijn en lekker kletsen met leeftijdsgenoten onder het genot van een drankje en borrelhapje; dat is de vrijmibo-Grey. De eerste van 2019 staat v vrijdag 25 januari gepland in het Huis Verloren aan de Kerkstraat 10b in Hoorn. De deuren gaan om 17.00 uur open. De entree is gratis.
Stamboomonderzoek

HOORN - De afdeling Oostelijk West-Friesland van de Nederlandse Genealogische Vereniging verzorgt weer een cursus Stamboomonderzoek voor beginners. De cursus wordt gegeven in het Westfries Archief aan de Blauwe Berg 5c in Hoorn en bestaat uit vier middagen. Cursusdata zijn 1 en 15 februari en 1 en 15 maart, steeds op vrijdag van 14.00 tot 16.15 uur. Na een inleidende bijeenkomst worden op de vervolgmiddagen de Burgerlijke Stand, het Bevolkingsregister, de DTB’s en een stukje Rechterlijk en Notarieel Archief behandeld. Ook wordt uitgebreid aandacht geschonken aan het onderzoek via internet, zowel websites van archieven als genealogieën van derden. Verder komen de genealogische computerprogramma’s GensDataPro, Aldfaer en Pro-Gen aan bod. Tot slot wordt aandacht besteed aan het schrijven van een familiegeschiedenis. Aanmelden kan tot 25 januari via e-mail: voorzitter-owf@ngv.nl of gerrikind@quicknet.nl. Bellen kan ook: 0229-591746 of 0299-401662.
Week van Gebed

HOORN - 'Recht voor ogen' is het thema van de internationale Week van Gebed voor de eenheid van de christenen. Deze gebedsweek is een initiatief van de Raad van Kerken en MissieNederland en vindt elk voorjaar plaats. Dit jaar is de Week van Gebed van 20 tot en met 27 januari. Christenen in de hele wereld komen dan samen om te bidden voor de nood in de wereld, het land, hun stad en voor elkaar. Door heel Nederland zijn honderden plaatselijke gemeenten uit verschillende kerkverbanden actief bij de gebedsweek betrokken. Ook in Hoorn. Gebedsgroep Gideon is dankbaar dat zij ook dit jaar de Week van Gebed in Hoorn in samenwerking met diverse gemeentes kan aanbieden en beleven. Elke dag is er een gebedsbijeenkomst. Ieder die mee wil bidden, is hartelijk welkom. De gebedssamenkomsten vinden plaats op: zondag 20 januari in Het Lichtbaken, Maelsonstraat 6 in Hoorn, van 19.00 tot 20.15 uur. Het thema is 'Geloof en recht'. De overige avonden worden gehouden in Het Octaaf, J.D. Polstraat 1 in Hoorn, van 19.00 tot 20.00 uur. Elke bijeenkomst heeft een eigen thema: maandag 21 januari 'Oprecht zijn', dinsdag 22 januari 'Allesomvattende liefde', woensdag 23 januari 'Wees tevreden', donderdag 24 januari 'Een groot geloof', vrijdag 25 januari 'Het hoopgevende licht'. Meer informatie: 0229-551637 of m.boelens@quicknet.nl.
Beter op de Been

MEDEMBLIK - Het aantal valongevallen blijft stijgen, vooral onder 85-plussers. Daarom heeft Omring de valpreventiecursus Beter op de Been ontwikkeld. Deze cursus start woensdag 6 februari in Medemblik. Met de training 'Beter op de Been' van Omring gaan de deelnemers zelf aan de slag om vallen te voorkomen. De training bestaat uit twee delen. In het eerste deel krijgen de cursisten informatie over valrisico’s en hoe deze te vermijden zijn. Het tweede deel bestaat uit oefeningen. Met deze oefeningen werken de deelnemers aan een betere conditie en meer spierkracht. Zo verbetert het evenwicht en wordt de kans op vallen kleiner. De cursus bestaat uit vier lessen van anderhalf uur. Aanmelden kan tot uiterlijk 29 januari via www.omringpas.nl of 088-2067999. De kosten van deze training worden in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar.
Alpha

HOORN - Ontmoeten, vragen en ontdekken; dat staat tijdens Alpha centraal. Alpha is een introductie in het christelijk geloof die ook in Hoorn wordt aangeboden. Deze gaat dinsdag 29 januari van start. In dertien interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdekken de deelnemers wat het christelijk geloof inhoudt. Elke avond begint met een maaltijd. Hét moment om elkaar op een ontspannen manier goed te leren kennen. Na de maaltijd luisteren de Alpha-deelnemers naar een kort, inspirerend verhaal. Elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal waarover de Alpha-deelnemers doorpraten in kleine gespreksgroepen. De cursus is gratis en wordt gegeven van 18.30 tot 21.15 uur op Dampten 16 in Hoorn. Mail voor informatie en aanmelding naar: alpha.lifebuilders@gmail.com. Bellen kan ook: 06-12935381.
Ontdekkingsreis

HOORN - Liefhebbers van muziek en verhalen kunnen zondag 27 januari om 14.30 uur genieten van de voorstelling 'Alhambra revisited' in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn. Via beelden, muziek en verhalen brengt het publiek een bezoek aan het Alhambra in Granada, een stad waar in de Middeleeuwen Joden, Christenen en Islamieten naast elkaar leefden. Ze botsten, maar ontdekten ook elkaars culturele rijkdom. Gottfrid van Eck vertelt boeiende verhalen over het Alhambra en begeleidt op klarinet. Muzikanten uit drie verschillende culturen, met Nederlandse, Joodse en Arabisch-Israëlische wortels, spelen het muzikale hofleven van het Alhambra tevoorschijn. Toegangsprijs is vijf euro.
Fiesta

HOORN - Symfonieorkest Sinfonia brengt met 'Fiesta' een nieuw programma met gevarieerde klassieke muziek, geïnspireerd op diverse Spaanse dansen. Feestelijke muziek, want Sinfonia bestaat negentig jaar in 2019. Het concert vindt zondag 27 januari om 15.00 uur plaats in de Oosterkerk aan het Grote Oost in Hoorn. De Spaanse violist Edgar Pujol is solist in de virtuoze Zigeunerweisen van Pablo de Sarasate en in het prachtige andante van Edouard Lalo's symphonie Espagnole. De bekende Pavane van Fauré wordt opgeluisterd met zang van het kamerkoor Spiro Musica. Er klinkt verrassende muziek van Glinka en De Falla en ook de feestelijke Carmen suite van Bizet ontbreekt niet. Meer informatie en tickets: www.sinfoniahoorn.nl.
Testament

GROOTEBROEK - Seniorenraad Stede Broec organiseert woensdag 6 februari - in samenwerking met notaris Hans van der Horst en oud-huisarts Cees Miedema - een informatiemiddag over het levenstestament, erfrecht en medische verklaringen. De middag vindt plaats in dorpshuis de Stek, Op den Hoef 36 in Grootebroek. Goed voorbereid op onverwachte situaties? Wie regelt de zaken voor iemand die niet in de gelegenheid is om een eigen wil te bepalen, bijvoorbeeld door een geestelijke of lichamelijke ziekte of door andere onverwachte omstandigheden? Voor die gevallen is het mogelijk om een persoon de bevoegdheid te geven de zaken te regelen. Wensen en medische verklaringen kunnen vastgelegd worden in een levenstestament. Natuurlijk is er ook gelegenheid om vragen te stellen. De middag duurt van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.
Broadway

ZWAAG - Musical popkoor Broadway biedt bewoners van de wijk Bangert Oosterpolder in Zwaag de unieke kans om te ervaren hoe leuk, gezellig en ontspannend zingen kan zijn. Te beginnen op donderdag 7 februari in de Grote Beer (wijkcentrum Grote Waal). In vijf repetities worden nummers ingestudeerd die op 14 maart door het projectkoor in MFA De Kreek in Bangert Oosterpolder als een miniconcert worden uitgevoerd. Op die avond kunnen familie en vrienden of buurtgenoten komen luisteren en kijken in De Kreek naar het resultaat van dit project. Broadway geeft voor dit project toegang tot de online oefenmogelijkheden en de bladmuziek. Daarnaast voorziet zij ieder die mee gaat doen van een ‘buddy’, een doorgewinterd koorlid die helpt waar nodig. En, omdat er nu al veel van de koorleden in Bangert Oosterpolder wonen is carpoolen naar de Grote Waal geen probleem. Opgeven kan via www.broadwayhoorn.nl.
Verteldiner

OUDENDIJK - VerVOER-ing is zaterdag 2 en zondag 3 februari het thema van het verteldiner in het kerkje van Oudendijk aan de Dorpsweg 24. Ook dit jaar presenteert de kok een avondvullend vijfgangendiner. Meesterverteller Willard Mans neemt de aanwezigen mee in 'VerVOER-ing'. Aanvang zaterdag om 18.30 uur, zondag om 17.30 uur. Meer informatie en tickets: www.kerkoudendijk.nl.
Buurtfilmfestival

HOORN - Stichting Buuf houdt zondag 7 april - in samenwerking met Cinema Oostereiland - een filmmiddag over en dóór bewoners van Hoorn en omstreken. Amateurs, studenten en professionele film- en vlogliefhebbers worden uitgedaagd om hun eigen film of vlog in te sturen. Enkele voorbeelden van onderwerpen die ter sprake komen in de films tijdens het eerste Buurtfilmfestival Hoorn zijn: hoe gaat het er aan toe in een hospice, welke dromen hebben leerlingen van de Praktijkschool over thuis, waarom is het zo leuk om in een koor te zingen en wie is Rosanne Botman? Een deskundige jury met onder andere de jonge filmmaker Jos van Meerveld en filmkenner Bert Laan beoordeelt alle filmpjes en kent prijzen toe, inclusief scholierenprijs. Stichting Buuf bestaat uit diverse leden die zelf werkzaam zijn bij de publieke omroep en/of productiehuizen. Het belooft een festival te worden waarbij persoonlijke verhalen uit Hoorn en omgeving worden ontleed. Deze zondagmiddag hopen de organisatoren veel kijkpubliek te ontvangen en te laten zien wat er allemaal speelt in Hoorn en omgeving. Makers met ideeën voor een mooie, korte persoonlijke film kunnen die indienen via de website www.buurtfilmfestivalhoorn.nl. Het Buurtfilmfestival begint 7 april om 14.00 uur in Cinema Oostereiland in Hoorn.
IRONMAN naar West-Friesland

REGIO - De IRONMAN komt in 2019 naar West-Friesland. In het weekend van 7 juli vinden een olympische en sprinteditie van de wereldberoemde triatlonwedstrijd plaats. Ook komt er een wedstrijd voor de jeugd en een Nightrun van het sportspektakel. In 2020 wordt het triatlonfestival uitgebreid met een IRONMAN 70.3. Naast West-Friesland vindt er in Nederland in augustus ook een IRONMAN plaats in Maastricht. Belangrijkste wedstrijd in beide plaatsen is de olympische afstand, de zogenoemde IRONMAN 5i50 met 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Daarnaast staat de zogenoemde IRONMAN 4:18:4, een sprintversie met 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en 4 kilometer hardlopen op het programma. Op de zaterdag voor de wedstrijden is een IRONKIDS-wedstrijd voor jeugd tot veertien jaar. Het parcours is in Hoorn en de omliggende gemeenten. Vrijdagavond staat de Nightrun, een funrun van vijf kilometer, gepland. Op zondag bij de olympische afstand is er in het centrum van Hoorn op de Roode Steen een finishparty met rode loper en dj. De sprintwedstrijd vindt zaterdagavond plaats. In 2020 komt ook de IRONMAN 70.3 naar West-Friesland. Dat is een triatlon met 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen. De zeven West-Friese gemeenten steunen het evenement van harte. "Dit is geweldig nieuws voor de regio", zegt wethouder Ben Tap van Hoorn. "IRONMAN is een strek merk en levert veel publiciteit op. Daarnaast is het evenement goed voor de ondernemers in de regio. Ook moedigt de IRONMAN sporten in brede zin aan. Het past dan ook prima in de stimulering van de breedtesport die de West-Friese gemeenten voor ogen hebben. Jeugd, amateurs en professionals komen in deze opzet ook aan hun trekken." Kijk voor meer informatie op www.ironman.com/netherlands-events.

Artikel geplaatst op donderdag 17 januari 2019 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Hoorn
Help vogels de winter door BLOKKER - In de winter krijgen vogels het moeilijk als het vriest en sneeuwt. Zaadjes, bessen en insecten zijn in de natuur dan maar heel weinig te vinden. In de winter waarderen vogels wat extra voer, want ze leggen geen wintervoorraad aan zoals eekhoorns doen. Het is dan ook een... Dier van de Week HOORN - Sam is een lieve, gecastreerde kater van elf jaar oud. Hij is naar het asiel gebracht omdat zijn vrouwtje moest verhuizen en hem niet kon meenemen. Sam is een aanhankelijke knuffelkat die bij zijn eigen mensen gezellig op schoot ligt. Hij was vroeger twee andere katten gewend in... D’r op uit MuziekEnkhuizen- Woe 20 febr - Derek and Julia uit Engeland verzorgen het voorprogramma in de Folk-Club Enkhuizen met traditionele Engelse en Ierse folk en seasongs. Locatie: Die Port van Cleve, Dijk 74-76. Toegang gratis. Meer info: 0228-314903. Oosterleek- Zon 17 febr - Valentijnsjam met The Clue in Herbergh 't IJsselmeer,... Kort nieuws LezingHOORN - Vereniging Oud Hoorn verzorgt dinsdag 19 februari om 20.00 uur de lezing: Antisemitisme in de naoorlogse tijd door Remco Ensel. Antisemitisme blijkt ook na de oorlog een onuitroeibaar verschijnsel en staat de laatste tijd in de belangstelling. Remco Ensel geeft in zijn lezing een overzicht van de ontwikkelingen... 'Blij dat we deze stap gemaakt hebben'
Portugese droom komt uit voor Sabine, José en Sem
HOORN - Sabine Kolken, José Fernandes Crispim en hun zoontje Sem begonnen afgelopen juli aan een groot avontuur: het Hoornse gezin verhuisde naar Portugal om daar een bed and breakfast op te zetten: Quinta do Rio Alva. Op de voorpagina van deze krant vertelden Sabine en José vlak voor vertrek...

Eerste paal voor nieuw schoolgebouw

ZWAAG - Een feestelijke gebeurtenis in de wijk Bangert en Oosterpolder in Zwaag: obs Socrates sloeg donderdag 14 februari op het bouwterrein naast de Kreek de eerste paal van het nieuwe schoolgebouw. Aan het eind van dit jaar wordt het spiksplinternieuwe gebouw opgeleverd en hebben de kinderen alle ruimte om...
Robot Phi bezoekt cliënten Philadelphia ZWAAG - Stichting Philadelphia, locatie Schouwmeester in Zwaag, kreeg woensdag 13 februari bezoek van de sociale robot Phi om kennis te maken met de cliënten en begeleiders. Ook de locaties Dorpsstraat (Zwaag), Timpaan (Kersenboogerd) en Kolgans (Nibbixwoud) waren hierbij uitgenodigd. De sociale robot leert om mensen met een verstandelijke beperking... Kaleidoscopische knutsel BLOKKER - Weleens door een kaleidoscoop gekeken? Kinderen kunnen deze voorjaarsvakantie hun fantasie prikkelen en hun eigen kaleidoscoop knutselen bij MAK Blokweer in Blokker. Aan de balie in het bezoekerscentrum kunnen kinderen een bakje met materialen halen waarmee ze een eigen voorjaarsvakantie-knutsel gaan maken. De knutsel is geschikt voor alle... Blues on Sunday met Sweet Bourbon HOORN - Sweet Bourbon staat zondag 24 februari op het podium van Radio501 Blues on Sunday LIVE in Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. In 2014 ziet Sweet Bourbon het levenslicht in Nijmegen en sinds die tijd toert de groep door Nederland met livemuziek. De band bestaat uit vijf mannen en... Workshop 'Lentestuk maken' HOORN - Haal de lente in de tuin of op het balkon door donderdag 7 maart mee te doen met de workshop 'Lentestuk maken'. De buurtgroep Risdam-Noord Groen! organiseert in samenwerking met Rozetka Mooy, docent aan het Clusius College, een workshop. Rozetka leert de deelnemers hoe je met bolletjes en... Halve Maen zoekt enthousiaste vrijwilligers voor laatste seizoen HOORN - Voor het laatste seizoen in Hoorn zoekt de Halve Maen enthousiaste mensen die het leuk vinden om hun passie voor maritieme zaken en de Gouden Eeuw te delen met bezoekers. De Halve Maen is op zoek naar gastheren en -vrouwen en gidsen die willen werken op de vaste... Ridder-knutselmiddag HOORN - Kom gezellig knutselen in het Museum van de 20e Eeuw op donderdag 21 februari van 13.30 tot 16.00 uur. Bezoek meteen de spannende nieuwe tentoonstelling 'Floris, 50 jaar jeugdheld'. De knutselmiddag sluit goed aan bij deze tentoonstelling over een jonge, dappere ridder. Jeugdige bezoekers kunnen (tegen een kleine... Te paard naar middeleeuwen MEDEMBLIK/HOORN - Ridder Jacoba komt zondag 17 februari om 14.00 uur naar het kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, in Medemblik en zondag 24 februari om 15.00 uur naar Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn. Een muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar. Jacoba kan alles! In bomen klimmen, paardrijden,...

Stoomtram ontwaakt uit winterslaap

WOGNUM/HOORN - Na een korte winterslaap wordt het vuur in stoomlocomotief 30 weer opgestookt. De 111-jaar oude locomotief neemt bezoekers van de Museumstoomtram deze voorjaarsvakantie mee Op Stoomtramavontuur. Jong en oud beginnen de ontdekkingsreis op het museumterrein en de werkplaats van de stoomtram in Hoorn. Daarna volgt een rit met...
Dier van de Week HOORN - Katia is een lieve, gesteriliseerde poes van circa tien jaar oud. Ze heeft een hele tijd buiten gezworven voordat het uiteindelijk lukte om haar te vangen. In het asiel heeft ze nog een tijdje volgehouden dat ze niks van mensen moest hebben, maar inmiddels vindt ze het toch... Kort nieuws WinterwandelingOUDENDIJK - Vanuit eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk 2 in Oudendijk start zondag 10 februari om 14.00 uur een winterwandeling. De gids laat de mooiste plekjes van veenpolder Beetskoog en Werelderfgoed Beemster zien. De wandeling is circa 8,4 kilometer lang. Kosten: 3,50 euro (kinderen betalen 2 euro). Meer... D’r op uit MuziekOosterleek- Zon 10 febr - Optreden van de formatie Devil in the Kitchen in Folkclub Oosterleek, Herbergh 't IJsselmeer. Aanvang 14.30 uur, entree 6 euro. Meer info: 0229-503150.Hoorn- Programma Manifesto, Holenweg 14c: vrij 15 febr optreden van Focus (Thijs van Leer, Menno Gootjes, Udo Pannekeet en Pierre van der Linden).... Indisch Palet: vijftig kunstwerken van twintig kunstenaars HOORN - Meer dan vijftig kunstwerken van bijna twintig verschillende kunstenaars over Indië vormen letterlijk een Indisch palet. Hun verschillende stijlen en technieken, de tijd waarin ze werkten, de vorm van hun kunst zijn samen een veelkleurig mozaïek. Het Westfries Museum aan de Roode Steen in Hoorn exposeert van 10... West-Friese schaakverenigingen starten cursus REGIO - De West-Friese schaakverenigingen slaan de handen ineen en starten in maart met een cursus 'Leren schaken' om beginnende schakers wegwijs te maken op het bord met de 64 velden. Mensen die al kunnen schaken, zijn van harte welkom bij de training 'Van huis- tot clubschaker', een cursus voor... Een nieuwe, West-Friese liefde?
Vrijgezellen doen oproep in deze krant
REGIO - Vrijgezellen uit de regio doen in deze krant een oproep aan vrijgezellen in West-Friesland: wie trekt de stoute schoenen aan en gaat opzoek naar een nieuwe, West-Friese liefde? Acht dames en heren nemen een sprong in het diepe en willen graag een praatje maken of een date. Lees...