Rodi

Kort nieuws

Winterwandeling

OUDENDIJK - Vanuit eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk 2 in Oudendijk start zondag 10 februari om 14.00 uur een winterwandeling. De gids laat de mooiste plekjes van veenpolder Beetskoog en Werelderfgoed Beemster zien. De wandeling is circa 8,4 kilometer lang. Kosten: 3,50 euro (kinderen betalen 2 euro). Meer informatie: 0229-541275.
Week van de Euthanasie

HOORN - De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) verzorgt dinsdag 12 februari, in de Week van de Euthanasie, een informatiebijeenkomst in Avondlicht aan de Geldelozeweg 66 in Hoorn. Belangstellenden kunnen hier terecht voor al hun vragen over euthanasie en vrijwillig levenseinde. De NVVE-medewerkers gaan graag met hen in gesprek. Er wordt tijdens een korte lezing ingegaan op de zorgvuldigheidseisen die de wet stelt aan het verlenen van euthanasie en het belang van een kraakheldere wilsverklaring. De bijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur, de lezing van 14.30 tot 15.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is gewenst. Dat kan via www.nvve.nl/weekvan .
Senioren Overleg

ENKHUIZEN - Het Senioren Overleg Enkhuizen (SOE) houdt woensdag 13 februari in De Nieuwe Doelen, Spoorstraat 2 in Enkhuizen, een themamiddag over dementie. Het SOE heeft Jos Lankreijer uitgenodigd, specialist betreffende dementie. Vervolgens komt Maretty van den Mosselaar. Zij heeft een 'clownstherapie' ontwikkeld voor mensen met dementie, denkelijk beter bekend als Verhip. Aanvang 14.30 uur, entree vier euro.
Doperscafé

TWISK - De Doopsgezinde Gemeenschap in Twisk houdt zondag 10 februari om 16.00u in de kerk aan de Dorpsweg 149 haar eerste Doperscafé. Als gastspreker heeft de gemeenschap Pieter Nes uitgenodigd, chairman van de nes education society, die een school met weeshuis en kledingherstelatelier bouwt in Kenia. Het Doperscafé legt een verbinding tussen de Doopsgezinde manier van geloven en een maatschappelijk actueel onderwerp. Iedereen die interesse heeft is welkom. De toegang is gratis. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de kerkgemeenschap en een vrijwillige donatie voor het nes education society-project.
Amfibieën

HOORN - De KNNV afdeling Hoorn/West-Friesland heeft Tariq Stark bereid gevonden om maandag 11 februari een lezing te geven over amfibieën en de bedreigingen die op de loer liggen. Tariq is verbonden aan stichting Ravon (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland). Diverse ziektes bedreigen amfibieënpopulaties in heel Nederland. Ook in Noord-Holland liggen deze ziektes op de loer. Tariq gaat daar in zijn lezing op in. Aanvang 20.00 uur in wijkcentrum Kersenboogerd, Brederodegracht 1 in Hoorn. Meer informatie bij Jan-Pieter de Krijger: n.h.secretaris@hoorn.knnv.nl.
Lezing

HOORN - Vereniging Oud Hoorn verzorgt 19 februari om 20.00 uur de lezing: Antisemitisme in de naoorlogse tijd door Remco Ensel. Antisemitisme blijkt ook na de oorlog een onuitroeibaar verschijnsel en staat de laatste tijd in de belangstelling. Remco Ensel geeft in zijn lezing een overzicht van de ontwikkelingen in Nederland, hij gaat in op verschillende benaderingen en laat vervolgens zien hoe in Nederland antisemitische haatspraak zich manifesteert zonder dat de discussie over wat eronder moet worden verstaan is verstomd. Er zijn nationale trends die sinds de oorlog mede verband houden met de relatie tot de Holocaust en Israël. Deze laten zien dat antisemitisme verwant is aan herinneringspolitiek, nationalisme en processen van in- en uitsluiting. De lezing wordt gegeven in Foreestenhuis, aan Grote Oost 43. Toegangsprijs voor leden 3,50 en voor niet-leden 5 euro. Kaarten bestellen kan via lezingen@oudhoorn.nl.
Zeilen

SCHARDAM - Kinderen tussen de acht en twaalf jaar die een coole sport willen doen, zijn van harte welkom om te zeilen bij Watersportvereniging Schardam. De lessen beginnen met één speciale les in het Koggenbad in De Goorn, waar de kinderen leren omslaan, de zwemvesten testen en spelletjes doen. Na de meivakantie beginnen de 'echte' lessen in Schardam (beginners op de maandagavond). Het seizoen bestaat uit tien lessen. Enthousiast geworden? Stuur een mailtje naar jeugdzeilen@wsvschardam.nl. Bellen of appen kan ook: 06-81690763.
Alzheimer Café

HOORN - Het Alzheimer Café Hoorn houdt woensdag 20 februari een bijeenkomst in het Hoge Hop, Roerdomp 2 in Hoorn. Het onderwerp van deze avond luidt: 'Na de diagnose. Wat voor impact heeft het op ons?'. Wat verandert er voor mij en mijn omgeving? Hoe gaan we hiermee om? Welke begeleiding is er mogelijk? Als deskundige wordt er een echtpaar uitgenodigd. De gespreksleider van deze avond is Irene van de Kamer. Het programma begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie: Ellen Bos-Ruijer, e.ruijer@geriant.nl of 0229-741741.
Struuntocht

ENKHUIZEN - Kaarten voor de eerste editie van de Westfriese Struuntocht zijn nu te koop. Deelnemers wandelen zaterdag 23 maart vanaf 19.00 uur door de straten van Enkhuizen op zoek naar de bijzondere, soms monumentale, panden, naar verborgen straatjes, bedrijven, scholen en moderne architectuur. "Het wordt een avond wandelen, ontdekken en beleven", aldus voorzitter van de stichting Westfriese Struuntocht Henk Driessen. De wandeling is circa zeven kilometer lang. Ook is er een speciale, verkorte route voor kinderen. Met de Westfriese Struuntocht wil de organisatie geld ophalen voor twee goede doelen in West-Friesland: Stichting Leergeld Westfriesland en Kinder Kleding Bank Hoorn. Deelnemers krijgen de gelegenheid om binnen te kijken in instellingen en gebouwen waar men normaal niet zo gauw komt. De organiserende partijen zijn trots op wat Enkhuizen te bieden heeft. "Dat willen we aan iedereen laten zien; Enkhuizen boeit!", aldus secretaris Natalie Huijsman. De organisatie is een samenwerking van vier serviceclubs in/rond Enkhuizen: Kiwanis Westfriesland, Lions Enkhuizen, Rotary Enkhuizen en JCI Het Grootslag. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.westfriesestruuntocht.nl/tickets en www.drom.nl/drommedaris/evenement/westfriese-struuntocht/.
Buurtfilmfestival

HOORN - Stichting Buuf houdt zondag 7 april - in samenwerking met Cinema Oostereiland - een filmmiddag over en dóór bewoners van Hoorn en omstreken. Amateurs, studenten en professionele film- en vlogliefhebbers worden uitgedaagd om hun eigen film of vlog in te sturen. Enkele voorbeelden van onderwerpen die ter sprake komen in de films tijdens het eerste Buurtfilmfestival Hoorn zijn: hoe gaat het er aan toe in een hospice, welke dromen hebben leerlingen van de Praktijkschool over thuis, waarom is het zo leuk om in een koor te zingen en wie is Rosanne Botman? Een deskundige jury met onder andere de jonge filmmaker Jos van Meerveld en filmkenner Bert Laan beoordeelt alle filmpjes en kent prijzen toe, inclusief scholierenprijs. Stichting Buuf bestaat uit diverse leden die zelf werkzaam zijn bij de publieke omroep en/of productiehuizen. Het belooft een festival te worden waarbij persoonlijke verhalen uit Hoorn en omgeving worden ontleed. Deze zondagmiddag hopen de organisatoren veel kijkpubliek te ontvangen en te laten zien wat er allemaal speelt in Hoorn en omgeving. Makers met ideeën voor een mooie, korte persoonlijke film kunnen die indienen via de website www.buurtfilmfestivalhoorn.nl. Het Buurtfilmfestival begint 7 april om 14.00 uur in Cinema Oostereiland in Hoorn.
Oudersupportgroep

HOORN - Brijder Jeugd organiseert elke tweede woensdag van de maand een ondersteuningsavond voor ouders van jongeren die problematisch gamen, gokken of alcohol of drugs gebruiken. Op de avonden is een preventiedeskundige van Brijder Jeugd aanwezig. Het doel van de avond is ouders met elkaar in contact brengen zodat zij ervaringen kunnen uitwisselen. De bijeenkomsten vinden plaats elke tweede woensdag van de maand van 19.30 tot 21.00 uur op de locatie van Brijder aan het Keern 33d in Hoorn. Meer informatie: Corina van der Laan, corina.van.der.laan@brijder.nl of 06-52568152. Inschrijven kan via Brijder Preventie/Jeugd Alkmaar: 088-3582260 of preventie@brijder.nl .
IRONMAN naar West-Friesland

REGIO - De IRONMAN komt in 2019 naar West-Friesland. In het weekend van 7 juli vinden een olympische en sprinteditie van de wereldberoemde triatlonwedstrijd plaats. Ook komt er een wedstrijd voor de jeugd en een Nightrun van het sportspektakel. In 2020 wordt het triatlonfestival uitgebreid met een IRONMAN 70.3. Naast West-Friesland vindt er in Nederland in augustus ook een IRONMAN plaats in Maastricht. Belangrijkste wedstrijd in beide plaatsen is de olympische afstand, de zogenoemde IRONMAN 5i50 met 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Daarnaast staat de zogenoemde IRONMAN 4:18:4, een sprintversie met 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en 4 kilometer hardlopen op het programma. Op de zaterdag voor de wedstrijden is een IRONKIDS-wedstrijd voor jeugd tot veertien jaar. Het parcours is in Hoorn en de omliggende gemeenten. Vrijdagavond staat de Nightrun, een funrun van vijf kilometer, gepland. Op zondag bij de olympische afstand is er in het centrum van Hoorn op de Roode Steen een finishparty met rode loper en dj. De sprintwedstrijd vindt zaterdagavond plaats. In 2020 komt ook de IRONMAN 70.3 naar West-Friesland. Dat is een triatlon met 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen. De zeven West-Friese gemeenten steunen het evenement van harte. "Dit is geweldig nieuws voor de regio", zegt wethouder Ben Tap van Hoorn. "IRONMAN is een strek merk en levert veel publiciteit op. Daarnaast is het evenement goed voor de ondernemers in de regio. Ook moedigt de IRONMAN sporten in brede zin aan. Het past dan ook prima in de stimulering van de breedtesport die de West-Friese gemeenten voor ogen hebben. Jeugd, amateurs en professionals komen in deze opzet ook aan hun trekken." Kijk voor meer informatie op www.ironman.com/netherlands-events.

Artikel geplaatst op vrijdag 08 februari 2019 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Hoorn
Help vogels de winter door BLOKKER - In de winter krijgen vogels het moeilijk als het vriest en sneeuwt. Zaadjes, bessen en insecten zijn in de natuur dan maar heel weinig te vinden. In de winter waarderen vogels wat extra voer, want ze leggen geen wintervoorraad aan zoals eekhoorns doen. Het is dan ook een... Dier van de Week HOORN - Sam is een lieve, gecastreerde kater van elf jaar oud. Hij is naar het asiel gebracht omdat zijn vrouwtje moest verhuizen en hem niet kon meenemen. Sam is een aanhankelijke knuffelkat die bij zijn eigen mensen gezellig op schoot ligt. Hij was vroeger twee andere katten gewend in... D’r op uit MuziekEnkhuizen- Woe 20 febr - Derek and Julia uit Engeland verzorgen het voorprogramma in de Folk-Club Enkhuizen met traditionele Engelse en Ierse folk en seasongs. Locatie: Die Port van Cleve, Dijk 74-76. Toegang gratis. Meer info: 0228-314903. Oosterleek- Zon 17 febr - Valentijnsjam met The Clue in Herbergh 't IJsselmeer,... Kort nieuws LezingHOORN - Vereniging Oud Hoorn verzorgt dinsdag 19 februari om 20.00 uur de lezing: Antisemitisme in de naoorlogse tijd door Remco Ensel. Antisemitisme blijkt ook na de oorlog een onuitroeibaar verschijnsel en staat de laatste tijd in de belangstelling. Remco Ensel geeft in zijn lezing een overzicht van de ontwikkelingen... 'Blij dat we deze stap gemaakt hebben'
Portugese droom komt uit voor Sabine, José en Sem
HOORN - Sabine Kolken, José Fernandes Crispim en hun zoontje Sem begonnen afgelopen juli aan een groot avontuur: het Hoornse gezin verhuisde naar Portugal om daar een bed and breakfast op te zetten: Quinta do Rio Alva. Op de voorpagina van deze krant vertelden Sabine en José vlak voor vertrek...

Eerste paal voor nieuw schoolgebouw

ZWAAG - Een feestelijke gebeurtenis in de wijk Bangert en Oosterpolder in Zwaag: obs Socrates sloeg donderdag 14 februari op het bouwterrein naast de Kreek de eerste paal van het nieuwe schoolgebouw. Aan het eind van dit jaar wordt het spiksplinternieuwe gebouw opgeleverd en hebben de kinderen alle ruimte om...
Robot Phi bezoekt cliënten Philadelphia ZWAAG - Stichting Philadelphia, locatie Schouwmeester in Zwaag, kreeg woensdag 13 februari bezoek van de sociale robot Phi om kennis te maken met de cliënten en begeleiders. Ook de locaties Dorpsstraat (Zwaag), Timpaan (Kersenboogerd) en Kolgans (Nibbixwoud) waren hierbij uitgenodigd. De sociale robot leert om mensen met een verstandelijke beperking... Kaleidoscopische knutsel BLOKKER - Weleens door een kaleidoscoop gekeken? Kinderen kunnen deze voorjaarsvakantie hun fantasie prikkelen en hun eigen kaleidoscoop knutselen bij MAK Blokweer in Blokker. Aan de balie in het bezoekerscentrum kunnen kinderen een bakje met materialen halen waarmee ze een eigen voorjaarsvakantie-knutsel gaan maken. De knutsel is geschikt voor alle... Blues on Sunday met Sweet Bourbon HOORN - Sweet Bourbon staat zondag 24 februari op het podium van Radio501 Blues on Sunday LIVE in Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. In 2014 ziet Sweet Bourbon het levenslicht in Nijmegen en sinds die tijd toert de groep door Nederland met livemuziek. De band bestaat uit vijf mannen en... Workshop 'Lentestuk maken' HOORN - Haal de lente in de tuin of op het balkon door donderdag 7 maart mee te doen met de workshop 'Lentestuk maken'. De buurtgroep Risdam-Noord Groen! organiseert in samenwerking met Rozetka Mooy, docent aan het Clusius College, een workshop. Rozetka leert de deelnemers hoe je met bolletjes en... Halve Maen zoekt enthousiaste vrijwilligers voor laatste seizoen HOORN - Voor het laatste seizoen in Hoorn zoekt de Halve Maen enthousiaste mensen die het leuk vinden om hun passie voor maritieme zaken en de Gouden Eeuw te delen met bezoekers. De Halve Maen is op zoek naar gastheren en -vrouwen en gidsen die willen werken op de vaste... Ridder-knutselmiddag HOORN - Kom gezellig knutselen in het Museum van de 20e Eeuw op donderdag 21 februari van 13.30 tot 16.00 uur. Bezoek meteen de spannende nieuwe tentoonstelling 'Floris, 50 jaar jeugdheld'. De knutselmiddag sluit goed aan bij deze tentoonstelling over een jonge, dappere ridder. Jeugdige bezoekers kunnen (tegen een kleine... Te paard naar middeleeuwen MEDEMBLIK/HOORN - Ridder Jacoba komt zondag 17 februari om 14.00 uur naar het kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, in Medemblik en zondag 24 februari om 15.00 uur naar Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn. Een muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar. Jacoba kan alles! In bomen klimmen, paardrijden,...

Stoomtram ontwaakt uit winterslaap

WOGNUM/HOORN - Na een korte winterslaap wordt het vuur in stoomlocomotief 30 weer opgestookt. De 111-jaar oude locomotief neemt bezoekers van de Museumstoomtram deze voorjaarsvakantie mee Op Stoomtramavontuur. Jong en oud beginnen de ontdekkingsreis op het museumterrein en de werkplaats van de stoomtram in Hoorn. Daarna volgt een rit met...
Dier van de Week HOORN - Katia is een lieve, gesteriliseerde poes van circa tien jaar oud. Ze heeft een hele tijd buiten gezworven voordat het uiteindelijk lukte om haar te vangen. In het asiel heeft ze nog een tijdje volgehouden dat ze niks van mensen moest hebben, maar inmiddels vindt ze het toch... Kort nieuws WinterwandelingOUDENDIJK - Vanuit eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk 2 in Oudendijk start zondag 10 februari om 14.00 uur een winterwandeling. De gids laat de mooiste plekjes van veenpolder Beetskoog en Werelderfgoed Beemster zien. De wandeling is circa 8,4 kilometer lang. Kosten: 3,50 euro (kinderen betalen 2 euro). Meer... D’r op uit MuziekOosterleek- Zon 10 febr - Optreden van de formatie Devil in the Kitchen in Folkclub Oosterleek, Herbergh 't IJsselmeer. Aanvang 14.30 uur, entree 6 euro. Meer info: 0229-503150.Hoorn- Programma Manifesto, Holenweg 14c: vrij 15 febr optreden van Focus (Thijs van Leer, Menno Gootjes, Udo Pannekeet en Pierre van der Linden).... Indisch Palet: vijftig kunstwerken van twintig kunstenaars HOORN - Meer dan vijftig kunstwerken van bijna twintig verschillende kunstenaars over Indië vormen letterlijk een Indisch palet. Hun verschillende stijlen en technieken, de tijd waarin ze werkten, de vorm van hun kunst zijn samen een veelkleurig mozaïek. Het Westfries Museum aan de Roode Steen in Hoorn exposeert van 10... West-Friese schaakverenigingen starten cursus REGIO - De West-Friese schaakverenigingen slaan de handen ineen en starten in maart met een cursus 'Leren schaken' om beginnende schakers wegwijs te maken op het bord met de 64 velden. Mensen die al kunnen schaken, zijn van harte welkom bij de training 'Van huis- tot clubschaker', een cursus voor... Een nieuwe, West-Friese liefde?
Vrijgezellen doen oproep in deze krant
REGIO - Vrijgezellen uit de regio doen in deze krant een oproep aan vrijgezellen in West-Friesland: wie trekt de stoute schoenen aan en gaat opzoek naar een nieuwe, West-Friese liefde? Acht dames en heren nemen een sprong in het diepe en willen graag een praatje maken of een date. Lees...