Rodi

Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn

(Afbeelding: aangeleverd)

Cadeau aan de stad: Hoorn in de twintigste eeuw

Oud Hoorn bestaat honderd jaar. Als kers op de taart wordt zondagmiddag 19 november het boek 'Hoorn in de twintigste eeuw' gepresenteerd, tijdens een jubileumbijeenkomst in Schouwburg Het Park. Het boek is een cadeau aan de stad van de jubilerende vereniging.
Tien jaar geleden werd de hertaling in hedendaags Nederlands door Jan Plekker en Rob Resoort, van de Kroniek van de stad Hoorn van onze stadgenoot dokter Theodorus Velius uitgegeven. Hij beschrijft de stadsgeschiedenis vanaf het vroegste begin tot aan 1630, het jaar van zijn overlijden. Na hem namen enkele geschiedschrijvers het stokje over. In de loop van de negentiende eeuw werd het stil op dit terrein. Voor Oud Hoorn schreef Jos Leenders 'Hij komt van Hoorn' over de lange negentiende eeuw in onze stad. Dat kwam in 2012 uit. Beide boeken waren een succes en snel uitverkocht. Met 'Hoorn in de twintigste eeuw' completeert Oud Hoorn de geschiedschrijving van Hoorn tot het begin van de huidige eeuw. Het boek dat bijna 900 pagina’s telt en meer dan 1250 illustraties, komt in twee delen uit. Het kan worden gezien als het familiealbum van Hoorn in de voorbije eeuw.
Een groep enthousiaste en deskundige schrijvers uit de gelederen van de vereniging, Horinezen en ‘import’, heeft een reeks aan onderwerpen onder de loep genomen: stedenbouw en volkshuisvesting, bevolking, onderwijs, sport, economie, gezondheidszorg, sociale zaken, kunst en cultuur, religie, openbaar bestuur, politie en brandweer, de Tweede Wereldoorlog en monumentenzorg en archeologie. De verschillende hoofdstukken maken deel uit van het integrale verhaal van Hoorn, maar zijn ook zelfstandig te lezen. Voor wie slechts een deel van de eeuw in Hoorn heeft meegemaakt is het boek net zo lezenswaardig als voor wie hier geboren is. Het staat vol on-, en minder bekende en vergeten verhalen, aangevuld met bekende en onbekende foto’s, illustraties en kaarten.
Het boek wordt in een kloek formaat uitgegeven. De beide delen zijn een juweel voor op de boekentafel of in de boekenkast. Voorintekening (met een sterk gereduceerde prijs) loopt nog tot dit weekend (t/m dinsdag 22 augustus). Ook is een bijpassende cassette verkrijgbaar. Dat moet op het inschrijvingsformulier dat op de website van Oud Hoorn – www.oudhoorn.nl – is te vinden, worden aangegeven. Daar staat ook meer informatie over het boek. Voor vragen kan worden gemaild naar secretaris@oudhoorn.nl, of telefonisch via 0229 273570. Een prachtig cadeau zonder meer, voor uzelf of voor een ander. Maar ook een bijzonder geschenk voor de decembermaand. Helemaal met de luxe cassette. Mis het niet, durf ik te schrijven. Een aanrader.
Egbert Ottens

Artikel geplaatst op vrijdag 18 augustus 2017 - 06:00

Foto's
Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Een dag zonder plastic. Kan dat?In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Bontekoe en de Barbarijse zeerovers Op 28 december 1618 vaart Willem IJsbrantsz Bontekoe de haven van Hoorn uit als schipper van de Nieuw Hoorn voor zijn legendarische reis naar Indië. Het konvooi van de VOC bestaat uit zeven schepen. De Nieuw Hoorn verliest na enkele weken de andere schepen uit... Column Carrousel - Wally Ooms Verborgen armoedeJe hoort het steeds vaker: Nederland is een rijk land. Een heel rijk land. Veel mensen met een uitkering horen dit nieuws, gezeten op een bankstel van Noppes en kijkend naar een bij Wehkamp op afbetaling gekochte televisie, in een huis dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Er is... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Trien de Haan, revolutionair socialisteAls er ooit nog eens een biografie geschreven moet worden, dan over Trien de Haan. Dat heeft de vroegere Hoornse wethouder Willem Wiese ooit gezegd. Het heeft lang geduurd, maar die biografie ligt er. En wat voor één! ‘Kom vrouwen, aangepakt! De revolutie van socialiste Trien... Column Carrousel - Wally Ooms Handwerkslieden steeds schaarserPiet, onze loodgieter, zou zich vanwege een uiterst hinderlijke verstopping naar ons huis spoeden om dit euvel te verhelpen. Daarbij veronderstelde ik dat hij zou komen met een handzaam attribuut dat langzaam edoch soepel opgedraaid zou worden tot de plek des onheils. Dat bleek een uiterst ouderwetse gedachte.... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Sint Maarten 2017Laat ik het, ondanks die andere heilige voor de deur, nog even over zijn kortelings alweer verdwenen ook zo gulle collega Maarten hebben. En dat naar aanleiding van diens naamfeest 2017. Tot 1966 hield Hoorn er overigens een merkwaardig afwijkende St. Maartentraditie op na. Het werd hier in...