Rodi

Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn

(Afbeelding: aangeleverd)

Cadeau aan de stad: Hoorn in de twintigste eeuw

Oud Hoorn bestaat honderd jaar. Als kers op de taart wordt zondagmiddag 19 november het boek 'Hoorn in de twintigste eeuw' gepresenteerd, tijdens een jubileumbijeenkomst in Schouwburg Het Park. Het boek is een cadeau aan de stad van de jubilerende vereniging.
Tien jaar geleden werd de hertaling in hedendaags Nederlands door Jan Plekker en Rob Resoort, van de Kroniek van de stad Hoorn van onze stadgenoot dokter Theodorus Velius uitgegeven. Hij beschrijft de stadsgeschiedenis vanaf het vroegste begin tot aan 1630, het jaar van zijn overlijden. Na hem namen enkele geschiedschrijvers het stokje over. In de loop van de negentiende eeuw werd het stil op dit terrein. Voor Oud Hoorn schreef Jos Leenders 'Hij komt van Hoorn' over de lange negentiende eeuw in onze stad. Dat kwam in 2012 uit. Beide boeken waren een succes en snel uitverkocht. Met 'Hoorn in de twintigste eeuw' completeert Oud Hoorn de geschiedschrijving van Hoorn tot het begin van de huidige eeuw. Het boek dat bijna 900 pagina’s telt en meer dan 1250 illustraties, komt in twee delen uit. Het kan worden gezien als het familiealbum van Hoorn in de voorbije eeuw.
Een groep enthousiaste en deskundige schrijvers uit de gelederen van de vereniging, Horinezen en ‘import’, heeft een reeks aan onderwerpen onder de loep genomen: stedenbouw en volkshuisvesting, bevolking, onderwijs, sport, economie, gezondheidszorg, sociale zaken, kunst en cultuur, religie, openbaar bestuur, politie en brandweer, de Tweede Wereldoorlog en monumentenzorg en archeologie. De verschillende hoofdstukken maken deel uit van het integrale verhaal van Hoorn, maar zijn ook zelfstandig te lezen. Voor wie slechts een deel van de eeuw in Hoorn heeft meegemaakt is het boek net zo lezenswaardig als voor wie hier geboren is. Het staat vol on-, en minder bekende en vergeten verhalen, aangevuld met bekende en onbekende foto’s, illustraties en kaarten.
Het boek wordt in een kloek formaat uitgegeven. De beide delen zijn een juweel voor op de boekentafel of in de boekenkast. Voorintekening (met een sterk gereduceerde prijs) loopt nog tot dit weekend (t/m dinsdag 22 augustus). Ook is een bijpassende cassette verkrijgbaar. Dat moet op het inschrijvingsformulier dat op de website van Oud Hoorn – www.oudhoorn.nl – is te vinden, worden aangegeven. Daar staat ook meer informatie over het boek. Voor vragen kan worden gemaild naar secretaris@oudhoorn.nl, of telefonisch via 0229 273570. Een prachtig cadeau zonder meer, voor uzelf of voor een ander. Maar ook een bijzonder geschenk voor de decembermaand. Helemaal met de luxe cassette. Mis het niet, durf ik te schrijven. Een aanrader.
Egbert Ottens

Artikel geplaatst op vrijdag 18 augustus 2017 - 06:00

Foto's
Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Miskend genieEnkele maanden geleden schreef ik over de leraar wis- en natuurkunde aan de Hoornse Rijks HBS, Henri Naber. In de jaren twintig van de vorige eeuw voer hij met zijn eenpersoonsduikboot door de Hoornse wateren. Zijn leven lang vocht hij voor eerherstel van zijn grote voorbeeld, de door de... Column Carrousel - Wally Ooms Vermissing bleek vergissingOnlangs maakte de politie ons via de media deelgenoot van opgedane frustratie na een zoektocht naar een 16-jarig meisje. Een bezorgde moeder had kenbaar gemaakt dat haar dochter rond 20.00 uur een rondje was gaan hardlopen, maar om middernacht nog steeds niet thuis was, waardoor de ongerustheid groot... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Cadeau aan de stad: Hoorn in de twintigste eeuwOud Hoorn bestaat honderd jaar. Als kers op de taart wordt zondagmiddag 19 november het boek 'Hoorn in de twintigste eeuw' gepresenteerd, tijdens een jubileumbijeenkomst in Schouwburg Het Park. Het boek is een cadeau aan de stad van de jubilerende vereniging. Tien... Column Carrousel - Wally Ooms HVC haalt eruit wat erin zit Aan de reeks onzalige besluiten die afvalverwerker HVC er in de loop der jaren doorheen heeft gedrukt kan een nieuwe worden toegevoegd: betalen voor grof vuil en snoeiafval. In een eerder stadium werden de huishoudens in de regio al geconfronteerd met het verplicht plaatsen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Pier en de Zwarte Hoop in Hoorn?In de Staatkundige Historie van Holland (van circa 1760) staat een gruwelijke, maar ook vreemde prent. Grote Pier en zijn qua gestalte al even indrukwekkende neef Wierd – waarvan later is komen vast te staan dat zij geen familie waren – staan op het... Column Carrousel - Wally Ooms VolksleedAls de volksliederen gespeeld worden bij internationale wedstrijden wordt veelal met enige jaloezie gekeken naar de uit volle borst meezingende sporters, die met de hand op het hart gloeien van trots dat ze daar staan en de zichtbare bereidheid hebben om tot het uiterste te gaan. Wij Hollanders hebben het...