Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

De pijp aan Sint Maarten geven

Tussen al het Sinterklaasgeweld, dat tegenwoordig het hele jaar voortduurt en de zich al in de zomermaanden aandienende Kerstmis trippelt nog een klein, teder en onschuldig fenomeentje: Sint Maarten. De oorsprong ervan is volstrekt onduidelijk en inmiddels irrelevant. Het is er gewoon.
Als stadsjoch met weinig of geen Sint Maartenervaring mocht ik ooit in Venhuizen met mijn neefjes en nichtjes de buurt in om bij de mensen aan te bellen en iets te zingen over 11 november, of over Sint Maarten en een koe die naar de slager moest, of ene Sinte Maarten Mik Mak. Na een van deze liederen ten gehore te hebben gebracht volgde geen applaus, maar een overvloed aan snoepgoed. Onwaarschijnlijke hoeveelheden lekkernij werden ons overhandigd of gedeponeerd in daartoe meegebrachte en dus goed van pas komende lampionnen. Je wist veelal van gekkigheid niet waar je het laten moest. Na over mijn eerste verbazing te zijn heengestapt werd het verwachtingspatroon gaandeweg bijgesteld, waardoor de inontvangstname van een tweetal taaipopjes al werd ervaren als een lichte teleurstelling. Snel door dus naar het volgende huis, waar steevast binnen enkele seconden na aanvang van ons lied de deur werd opengedaan door een goedlachse mevrouw of meneer die ons complimenteerde en chocolademuizen, pepernoten, schuimpjes, taaitaai, spekjes, marsepein of andere verrukkelijkheden toeschoof. Wat een onbekommerd geluk.
Als het aan mij had gelegen waren we doorgegaan tot ver na middernacht, maar een verstandig familielid achtte de tijd rijp om de bijna niet te torsen hoeveelheden snoep richting huis te transporteren. Daar stond tante Gon, de liefste tante van de hele wereld, ons toe om nog wat lekkers tot ons te nemen om gelukzalig de bedstee te betreden, ons reeds verkneukelend over de volgende morgen om de berg snoep te doorploegen.
Enkele dagen geleden was het weer zover. Al het klaargelegde lekkers moest toereikend zijn om de horden kinderen blij te maken. Het wachten was op de deurbel en de vrolijk klinkende Sinterremaartens. De deurbel hebben we precies vier keer gehoord. Liedjes nauwelijks. En de kinderen waren allemaal wel erg groot.
Op facebook zag ik postings en reacties van mensen met soortgelijke ervaringen. Sint Maarten is kennelijk uitgetrippeld. Nog slechts in stand gehouden door enkele dappere volhouders of misschien wel hongerigen. Waar ik dan maar hoopvol aan toevoeg dat het er in de dorpen of andere stadsdelen misschien geheel anders aan toegaat. Zeg me dat ik het mis heb.

Artikel geplaatst op zondag 19 november 2017 - 06:00Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Pechtold, Buma, Rutte: ze hebben hier niks te zoekenHet is weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 21 maart mogen we weer naar het schoolgebouw, het wijkcentrum of een ander stembureau. De verkiezingsstrijd is in alle hevigheid losgebarsten. Met heel veel holle kreten. Politici die in de afgelopen vier jaar... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Suleyman Reis alias Dirkie de Veenboer Vorige maand schreef ik over Bontekoe en de Barbarijse zeerovers. Het zou zo het onderwerp van een stripverhaal kunnen zijn. En dat was het ook. Al in de tweede strip van Kapitein Rob - zie illustratie - speelde de Veenboer een rol. Bontekoe wordt... Column Carrousel - Wally Ooms Een dag zonder plastic. Kan dat?In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Bontekoe en de Barbarijse zeerovers Op 28 december 1618 vaart Willem IJsbrantsz Bontekoe de haven van Hoorn uit als schipper van de Nieuw Hoorn voor zijn legendarische reis naar Indië. Het konvooi van de VOC bestaat uit zeven schepen. De Nieuw Hoorn verliest na enkele weken de andere schepen uit... Column Carrousel - Wally Ooms Verborgen armoedeJe hoort het steeds vaker: Nederland is een rijk land. Een heel rijk land. Veel mensen met een uitkering horen dit nieuws, gezeten op een bankstel van Noppes en kijkend naar een bij Wehkamp op afbetaling gekochte televisie, in een huis dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Er is... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Trien de Haan, revolutionair socialisteAls er ooit nog eens een biografie geschreven moet worden, dan over Trien de Haan. Dat heeft de vroegere Hoornse wethouder Willem Wiese ooit gezegd. Het heeft lang geduurd, maar die biografie ligt er. En wat voor één! ‘Kom vrouwen, aangepakt! De revolutie van socialiste Trien...