Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

De pijp aan Sint Maarten geven

Tussen al het Sinterklaasgeweld, dat tegenwoordig het hele jaar voortduurt en de zich al in de zomermaanden aandienende Kerstmis trippelt nog een klein, teder en onschuldig fenomeentje: Sint Maarten. De oorsprong ervan is volstrekt onduidelijk en inmiddels irrelevant. Het is er gewoon.
Als stadsjoch met weinig of geen Sint Maartenervaring mocht ik ooit in Venhuizen met mijn neefjes en nichtjes de buurt in om bij de mensen aan te bellen en iets te zingen over 11 november, of over Sint Maarten en een koe die naar de slager moest, of ene Sinte Maarten Mik Mak. Na een van deze liederen ten gehore te hebben gebracht volgde geen applaus, maar een overvloed aan snoepgoed. Onwaarschijnlijke hoeveelheden lekkernij werden ons overhandigd of gedeponeerd in daartoe meegebrachte en dus goed van pas komende lampionnen. Je wist veelal van gekkigheid niet waar je het laten moest. Na over mijn eerste verbazing te zijn heengestapt werd het verwachtingspatroon gaandeweg bijgesteld, waardoor de inontvangstname van een tweetal taaipopjes al werd ervaren als een lichte teleurstelling. Snel door dus naar het volgende huis, waar steevast binnen enkele seconden na aanvang van ons lied de deur werd opengedaan door een goedlachse mevrouw of meneer die ons complimenteerde en chocolademuizen, pepernoten, schuimpjes, taaitaai, spekjes, marsepein of andere verrukkelijkheden toeschoof. Wat een onbekommerd geluk.
Als het aan mij had gelegen waren we doorgegaan tot ver na middernacht, maar een verstandig familielid achtte de tijd rijp om de bijna niet te torsen hoeveelheden snoep richting huis te transporteren. Daar stond tante Gon, de liefste tante van de hele wereld, ons toe om nog wat lekkers tot ons te nemen om gelukzalig de bedstee te betreden, ons reeds verkneukelend over de volgende morgen om de berg snoep te doorploegen.
Enkele dagen geleden was het weer zover. Al het klaargelegde lekkers moest toereikend zijn om de horden kinderen blij te maken. Het wachten was op de deurbel en de vrolijk klinkende Sinterremaartens. De deurbel hebben we precies vier keer gehoord. Liedjes nauwelijks. En de kinderen waren allemaal wel erg groot.
Op facebook zag ik postings en reacties van mensen met soortgelijke ervaringen. Sint Maarten is kennelijk uitgetrippeld. Nog slechts in stand gehouden door enkele dappere volhouders of misschien wel hongerigen. Waar ik dan maar hoopvol aan toevoeg dat het er in de dorpen of andere stadsdelen misschien geheel anders aan toegaat. Zeg me dat ik het mis heb.

Artikel geplaatst op zondag 19 november 2017 - 06:00


Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 't Stadhuys van Hoorn in centrum AmsterdamHoorn heeft drie stadhuizen. Het oude dat zich in de Statenpoort, ofwel het Statenlogement bevond, op de hoek van de Nieuwsteeg en de Nieuwstraat en het huidige aan de Nieuwe Steen, gebouwd tussen 1975 en 1981 naar een ontwerp van het Alkmaarse architectenbureau van... Column Carrousel - Wally Ooms Woningnood neemt schrikbarende vormen aanTerwijl de gemeente Hoorn de meest fantastische plannen aan het ontwikkelen was voor een te koop staand stuk grond in Zwaag en daarover 34 bijeenkomsten in de planning had staan, is een projectontwikkelaar rond te tafel gaan zitten met de grondeigenaar en zijn ze tot zaken... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 1618In de geschiedenis van ons land is 1618 één van de kanteljaren. Stadhouder en legeraanvoerder in dienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden Maurits (zie hierboven, bron: Rijksmuseum) erft na het overlijden van zijn oudere halfbroer Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, de titel Prins van... Column Carrousel - Wally Ooms Westfries landschap wordt geschiedenisEeuwenlang waren kerken, watertorens en klassieke windmolens de beeldbepalende elementen in ons polderlandschap. Door het oprichten van megawindturbines wordt nu in hoog tempo gewerkt om dat beeld te laten verdwijnen. Deze horizonvervuilers worden verspreid over het hele land ingezet om te kunnen voldoen aan een energievraagstuk dat... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Een nieuwe torenspits?De komende jaren zullen Kerkplein en Grote Kerk een grote metamorfose ondergaan. Het gehele plein wordt opnieuw ingericht. De plannen voor de herinrichting van het Kerkplein zijn in overleg met belanghebbenden en belangstellenden tot stand gekomen. Het Kerkplein – met uitzondering van de achterzijde van de kerk waar... Column Carrousel - Wally Ooms Zijn we hittebestendig?Het aanhoudende fraaie weer wordt door vrijwel iedereen met enthousiasme ontvangen. De stranden zijn overbevolkt, de terrassen lopen vol en kunnen de drukte niet aan, ijsverkopers weten niet wat ze meemaken, de campings in Nederland kennen een ongekende drukte, verre vakantiereizen worden omgezet naar binnenlandse bestemmingen en het...