Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

De pijp aan Sint Maarten geven

Tussen al het Sinterklaasgeweld, dat tegenwoordig het hele jaar voortduurt en de zich al in de zomermaanden aandienende Kerstmis trippelt nog een klein, teder en onschuldig fenomeentje: Sint Maarten. De oorsprong ervan is volstrekt onduidelijk en inmiddels irrelevant. Het is er gewoon.
Als stadsjoch met weinig of geen Sint Maartenervaring mocht ik ooit in Venhuizen met mijn neefjes en nichtjes de buurt in om bij de mensen aan te bellen en iets te zingen over 11 november, of over Sint Maarten en een koe die naar de slager moest, of ene Sinte Maarten Mik Mak. Na een van deze liederen ten gehore te hebben gebracht volgde geen applaus, maar een overvloed aan snoepgoed. Onwaarschijnlijke hoeveelheden lekkernij werden ons overhandigd of gedeponeerd in daartoe meegebrachte en dus goed van pas komende lampionnen. Je wist veelal van gekkigheid niet waar je het laten moest. Na over mijn eerste verbazing te zijn heengestapt werd het verwachtingspatroon gaandeweg bijgesteld, waardoor de inontvangstname van een tweetal taaipopjes al werd ervaren als een lichte teleurstelling. Snel door dus naar het volgende huis, waar steevast binnen enkele seconden na aanvang van ons lied de deur werd opengedaan door een goedlachse mevrouw of meneer die ons complimenteerde en chocolademuizen, pepernoten, schuimpjes, taaitaai, spekjes, marsepein of andere verrukkelijkheden toeschoof. Wat een onbekommerd geluk.
Als het aan mij had gelegen waren we doorgegaan tot ver na middernacht, maar een verstandig familielid achtte de tijd rijp om de bijna niet te torsen hoeveelheden snoep richting huis te transporteren. Daar stond tante Gon, de liefste tante van de hele wereld, ons toe om nog wat lekkers tot ons te nemen om gelukzalig de bedstee te betreden, ons reeds verkneukelend over de volgende morgen om de berg snoep te doorploegen.
Enkele dagen geleden was het weer zover. Al het klaargelegde lekkers moest toereikend zijn om de horden kinderen blij te maken. Het wachten was op de deurbel en de vrolijk klinkende Sinterremaartens. De deurbel hebben we precies vier keer gehoord. Liedjes nauwelijks. En de kinderen waren allemaal wel erg groot.
Op facebook zag ik postings en reacties van mensen met soortgelijke ervaringen. Sint Maarten is kennelijk uitgetrippeld. Nog slechts in stand gehouden door enkele dappere volhouders of misschien wel hongerigen. Waar ik dan maar hoopvol aan toevoeg dat het er in de dorpen of andere stadsdelen misschien geheel anders aan toegaat. Zeg me dat ik het mis heb.

Artikel geplaatst op zondag 19 november 2017 - 06:00


Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Straatnaamgeving in HoornVoor het Kwartaalblad Oud Hoorn 1987-4 schreef Leo Hoogeveen een artikel over straatnaamgeving in de periode 1950-1965. Het is een treurigstemmend klaaglied. Want wat was de praktijk? Op voordracht van burgemeester en wethouders stelde de gemeenteraad straatnamen vast die met hetzelfde gemak werden vergeten, geschrapt omdat het plan... Column Carrousel - Wally Ooms Inwoners ontevreden over inzameling HVC: rapportcijfer 3,2Onderzoekjes. We worden er tegenwoordig mee doodgegooid: "De Nederlander wil vaker op reis", of "West-Friezen tevreden over supermarktaanbod". En niemand die iemand kent die ooit heeft deelgenomen aan deze 'onderzoekjes'. "Wie betaalt, bepaalt" is een veelgehoorde term als het gaat om de relatie opdrachtgever... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Straatnamen: een ereschuldBegin juni 1945 vond - zie foto - een grote manifestatie plaats op de Roode Steen. De Hoornse onderduikers hadden de bijeenkomst georganiseerd om hun ‘pleegouders’ en de leden van de Hoornse KP en de LO, de organisatie die landelijk actief was bij de opvang van en de... Column Carrousel - Wally Ooms AP maakt jacht op SinterklaasDe Autoriteit Persoonsgegevens is bevoegd om boetes op te leggen bij overtredingen van de Wet bescherming persoonsgegevens. Sinds 25 mei is een nieuwe privacywetgeving van kracht, waardoor vele Facebookgebruikers zich in het nauw gedreven voelen. Ze vragen zich af of ze nog wel een foto mogen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Op zwartMet de uitspraak van de kantonrechter onlangs in een zaak van een uitgever tegen Erfgoed Leiden heeft de rechter veel archieven, musea, bibliotheken en erfgoedinstellingen voor een dilemma gesteld. De rechter vindt op basis van de Auteurswet dat alle instellingen die hun beeldbank online hebben staan eerst van de... Column Carrousel - Wally Ooms OorlogskinderenDodenherdenking wordt opgevolgd door Bevrijdingsdag met de daarbij behorende herinneringen aan de zinloosheid en de omvang van de laatste wereldoorlog en de vele miljoenen slachtoffers. Het volgende waargebeurde verhaal is slechts een voorbeeld van het leed dat een oorlog met zich meebrengt. Hoog in de Franse Alpen speelde zich lang...