Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Handwerkslieden steeds schaarser

Piet, onze loodgieter, zou zich vanwege een uiterst hinderlijke verstopping naar ons huis spoeden om dit euvel te verhelpen. Daarbij veronderstelde ik dat hij zou komen met een handzaam attribuut dat langzaam edoch soepel opgedraaid zou worden tot de plek des onheils. Dat bleek een uiterst ouderwetse gedachte. Toen de deurbel had geklonken en de deur open werd gedaan stormde Piet, gewapend met een indrukwekkend apparaat, het huis in. Geen tijd voor plichtplegingen, geen flauwekul. Al die tijdrovende prietpraat was niks voor Piet. Achter hem aan ontwaarden wij een indrukwekkend, op een brandweerslang gelijkend aanhangsel, dat later tot de afzuiginstallatie bleek te behoren. In een poep en een zucht was de verstopping verholpen, waarna Piet met dezelfde snelheid verdween als waarmee hij was gekomen. En passant meldde hij nog dat het klaar was. Het afwerken van de betalingen behoorde niet tot zijn takenpakket. Dat bleek zijn vrouw te doen. De nota viel alleszins mee.
Dit alles speelde zich af in een tijd dat er nog voldoende handwerkslieden waren. Timmerlieden liepen nog rond met houtkrullen in het haar en potlood achter het oor, metselaars waren herkenbaar aan de spatten specie op de overall, stukadoors hadden witte stippen in het gelaat en elektriciens liepen standaard met een tang in de handen met zwartgeblakerde vingertoppen.
Onlangs was er wederom aanleiding een beroep te doen op een vakman. Navraag leerde dat het niet eenvoudig zou zijn om iemand te vinden, hetgeen ons zeer bevreemdde. Maar het bleek te kloppen. De agenda's bleken overvol en als we geluk hadden, dan zou de klus binnen enkele weken geklaard kunnen worden. Nog verbazingwekkender was dat we op voorhand de prijs te horen kregen. Die bleek vele malen hoger te liggen dan de door ons gemaakte inschatting. Weliswaar viel de arbeidsduur mee, maar dat weerhield de specialist er niet van om voor enkele uren werk een bedrag in rekening te brengen van 690 euro. "Inclusief voorrijkosten en btw" meldde de dienstdoende medewerker op geruststellende toon. En er diende gelijk af te worden gerekend. Vanwege de urgentie zijn we daarmee akkoord gegaan. Het was ons tenslotte gelukt eindelijk iemand te vinden die bereid was de klus te klaren.
Waarom het bijna ondoenlijk is om een vakman te vinden die binnen een redelijk tijdsbestek en voor een aanvaardbaar tarief aan de slag gaat is ons duidelijk geworden. Er bestaat een schreeuwende behoefte aan handwerkslieden. Het tekort aan loodgieters, timmerlieden, elektriciens en andere bouwtechnische beroepen begint dramatische vormen aan te nemen. De oorzaak moet gevonden worden in opvoeding, opleiding en onderwaardering.
Tijdens de opvoeding wijzen ouders hun kinderen er op dat het verstandiger is om niet te kiezen voor een beroep waarbij met gereedschap moet worden gewerkt. Bij de opleidingen wordt steeds minder aandacht besteed aan deze beroepsmogelijkheden en mede daardoor wordt een vak in de technische sector steeds minder gewaardeerd. Ook de beloning is veelal geen aanmoediging om te kiezen voor een van de genoemde vakken. Daarnaast komt het zelden voor dat meisjes zich ervoor interesseren. Wie aan jongeren vraagt wat ze willen worden krijgt nooit te horen dat het loodgietersvak hun voorkeur heeft. Veelal rol je in zo'n beroep. Van vader op zoon, of van oom op neef.
We kunnen ons rijk rekenen met een grote schare belastingadviseurs, economen, managers, advocaten, wetenschappers, programmeurs en een enorme hoeveelheid kantoorfunctionarissen, al deze mensen wonen in huizen en maken gebruik van de aanwezige voorzieningen. Die zullen aangelegd en onderhouden moeten worden. Hopelijk kan de bewustwording en daarmee de scholing en waardering snel komen. Omdat we die vaklieden keihard nodig hebben.

Artikel geplaatst op zondag 17 december 2017 - 06:00Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Verborgen armoedeJe hoort het steeds vaker: Nederland is een rijk land. Een heel rijk land. Veel mensen met een uitkering horen dit nieuws, gezeten op een bankstel van Noppes en kijkend naar een bij Wehkamp op afbetaling gekochte televisie, in een huis dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Er is... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Trien de Haan, revolutionair socialisteAls er ooit nog eens een biografie geschreven moet worden, dan over Trien de Haan. Dat heeft de vroegere Hoornse wethouder Willem Wiese ooit gezegd. Het heeft lang geduurd, maar die biografie ligt er. En wat voor één! ‘Kom vrouwen, aangepakt! De revolutie van socialiste Trien... Column Carrousel - Wally Ooms Handwerkslieden steeds schaarserPiet, onze loodgieter, zou zich vanwege een uiterst hinderlijke verstopping naar ons huis spoeden om dit euvel te verhelpen. Daarbij veronderstelde ik dat hij zou komen met een handzaam attribuut dat langzaam edoch soepel opgedraaid zou worden tot de plek des onheils. Dat bleek een uiterst ouderwetse gedachte.... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Sint Maarten 2017Laat ik het, ondanks die andere heilige voor de deur, nog even over zijn kortelings alweer verdwenen ook zo gulle collega Maarten hebben. En dat naar aanleiding van diens naamfeest 2017. Tot 1966 hield Hoorn er overigens een merkwaardig afwijkende St. Maartentraditie op na. Het werd hier in... Column Carrousel - Wally Ooms De pijp aan Sint Maarten gevenTussen al het Sinterklaasgeweld, dat tegenwoordig het hele jaar voortduurt en de zich al in de zomermaanden aandienende Kerstmis trippelt nog een klein, teder en onschuldig fenomeentje: Sint Maarten. De oorsprong ervan is volstrekt onduidelijk en inmiddels irrelevant. Het is er gewoon. Als stadsjoch met... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn KogelvangerJe zou het niet denken, maar ooit, in de laatste decennia van de negentiende eeuw, was Hoorn het centrum van de schietsport in ons land. Bovendien kende de schietsport in Hoorn meer verenigingen dan er nu voetbalverenigingen zijn. Zes wel te verstaan, waarvan twee voor de jeugd. Okay: de voetbalclubs...