Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Handwerkslieden steeds schaarser

Piet, onze loodgieter, zou zich vanwege een uiterst hinderlijke verstopping naar ons huis spoeden om dit euvel te verhelpen. Daarbij veronderstelde ik dat hij zou komen met een handzaam attribuut dat langzaam edoch soepel opgedraaid zou worden tot de plek des onheils. Dat bleek een uiterst ouderwetse gedachte. Toen de deurbel had geklonken en de deur open werd gedaan stormde Piet, gewapend met een indrukwekkend apparaat, het huis in. Geen tijd voor plichtplegingen, geen flauwekul. Al die tijdrovende prietpraat was niks voor Piet. Achter hem aan ontwaarden wij een indrukwekkend, op een brandweerslang gelijkend aanhangsel, dat later tot de afzuiginstallatie bleek te behoren. In een poep en een zucht was de verstopping verholpen, waarna Piet met dezelfde snelheid verdween als waarmee hij was gekomen. En passant meldde hij nog dat het klaar was. Het afwerken van de betalingen behoorde niet tot zijn takenpakket. Dat bleek zijn vrouw te doen. De nota viel alleszins mee.
Dit alles speelde zich af in een tijd dat er nog voldoende handwerkslieden waren. Timmerlieden liepen nog rond met houtkrullen in het haar en potlood achter het oor, metselaars waren herkenbaar aan de spatten specie op de overall, stukadoors hadden witte stippen in het gelaat en elektriciens liepen standaard met een tang in de handen met zwartgeblakerde vingertoppen.
Onlangs was er wederom aanleiding een beroep te doen op een vakman. Navraag leerde dat het niet eenvoudig zou zijn om iemand te vinden, hetgeen ons zeer bevreemdde. Maar het bleek te kloppen. De agenda's bleken overvol en als we geluk hadden, dan zou de klus binnen enkele weken geklaard kunnen worden. Nog verbazingwekkender was dat we op voorhand de prijs te horen kregen. Die bleek vele malen hoger te liggen dan de door ons gemaakte inschatting. Weliswaar viel de arbeidsduur mee, maar dat weerhield de specialist er niet van om voor enkele uren werk een bedrag in rekening te brengen van 690 euro. "Inclusief voorrijkosten en btw" meldde de dienstdoende medewerker op geruststellende toon. En er diende gelijk af te worden gerekend. Vanwege de urgentie zijn we daarmee akkoord gegaan. Het was ons tenslotte gelukt eindelijk iemand te vinden die bereid was de klus te klaren.
Waarom het bijna ondoenlijk is om een vakman te vinden die binnen een redelijk tijdsbestek en voor een aanvaardbaar tarief aan de slag gaat is ons duidelijk geworden. Er bestaat een schreeuwende behoefte aan handwerkslieden. Het tekort aan loodgieters, timmerlieden, elektriciens en andere bouwtechnische beroepen begint dramatische vormen aan te nemen. De oorzaak moet gevonden worden in opvoeding, opleiding en onderwaardering.
Tijdens de opvoeding wijzen ouders hun kinderen er op dat het verstandiger is om niet te kiezen voor een beroep waarbij met gereedschap moet worden gewerkt. Bij de opleidingen wordt steeds minder aandacht besteed aan deze beroepsmogelijkheden en mede daardoor wordt een vak in de technische sector steeds minder gewaardeerd. Ook de beloning is veelal geen aanmoediging om te kiezen voor een van de genoemde vakken. Daarnaast komt het zelden voor dat meisjes zich ervoor interesseren. Wie aan jongeren vraagt wat ze willen worden krijgt nooit te horen dat het loodgietersvak hun voorkeur heeft. Veelal rol je in zo'n beroep. Van vader op zoon, of van oom op neef.
We kunnen ons rijk rekenen met een grote schare belastingadviseurs, economen, managers, advocaten, wetenschappers, programmeurs en een enorme hoeveelheid kantoorfunctionarissen, al deze mensen wonen in huizen en maken gebruik van de aanwezige voorzieningen. Die zullen aangelegd en onderhouden moeten worden. Hopelijk kan de bewustwording en daarmee de scholing en waardering snel komen. Omdat we die vaklieden keihard nodig hebben.

Artikel geplaatst op zondag 17 december 2017 - 06:00Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Vakantiebestemming achtertuinAan het begin van het jaar worden de plannen al gemaakt voor de zomervakantie. Bestemmingen worden besproken, op internet wordt rondgesnuffeld, er is voorpret. Maar veel mensen hebben simpelweg geen cent te makken. Die gebruiken het vakantiegeld om opgelopen achterstanden in te lopen. Om gaten te dichten. Deze mensen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Hoorn Huizen Straten Mensen om meer redenen een bijzonder boekIn 1982 gaven Oud Hoorn, Stadsherstel en het Bureau Monumentenzorg van de gemeente Hoorn ‘Hoorn Huizen Straten Mensen’ uit, een unieke inventarisatie van woningen en gebouwen in de Hoornse binnenstad. Van alle panden werden de kadastrale gegevens opgenomen en voor zover... Column Carrousel - Wally Ooms Pechtold, Buma, Rutte: ze hebben hier niks te zoekenHet is weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 21 maart mogen we weer naar het schoolgebouw, het wijkcentrum of een ander stembureau. De verkiezingsstrijd is in alle hevigheid losgebarsten. Met heel veel holle kreten. Politici die in de afgelopen vier jaar... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Suleyman Reis alias Dirkie de Veenboer Vorige maand schreef ik over Bontekoe en de Barbarijse zeerovers. Het zou zo het onderwerp van een stripverhaal kunnen zijn. En dat was het ook. Al in de tweede strip van Kapitein Rob - zie illustratie - speelde de Veenboer een rol. Bontekoe wordt... Column Carrousel - Wally Ooms Een dag zonder plastic. Kan dat?In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Bontekoe en de Barbarijse zeerovers Op 28 december 1618 vaart Willem IJsbrantsz Bontekoe de haven van Hoorn uit als schipper van de Nieuw Hoorn voor zijn legendarische reis naar Indië. Het konvooi van de VOC bestaat uit zeven schepen. De Nieuw Hoorn verliest na enkele weken de andere schepen uit...