Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Verborgen armoede

Je hoort het steeds vaker: Nederland is een rijk land. Een heel rijk land. Veel mensen met een uitkering horen dit nieuws, gezeten op een bankstel van Noppes en kijkend naar een bij Wehkamp op afbetaling gekochte televisie, in een huis dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Er is veel schrijnende armoede. Onlangs zijn er weer verschillende acties geweest om te zorgen dat mensen die het niet zo breed hebben iets extra's konden krijgen rond de feestdagen. De pakketten konden worden opgehaald en bij die gelegenheid kwamen vele verhalen naar boven. Mensen die de huur eigenlijk niet kunnen betalen en daarom maar bezuinigen op hoogstnoodzakelijke uitgaven als eten en drinken. Mensen die financiële achterstanden oplopen bij Hoogheemraadschap, verzekering e.d. en daardoor nog verder in de problemen komen vanwege administratie- en incassokosten. Een heel groot probleem voor velen is ook de zorgverzekering en het eigen risico, waardoor ze plots geconfronteerd worden met facturen van vele honderden euro's. Ook daar moet dan weer een betalingsregeling voor worden getroffen, waardoor er nooit enige ruimte is voor noodzakelijke aankopen. Gezonde mensen boffen maar.
En dan is er nog de woningnood, waardoor hele gezinnen verblijven op ongewenste locaties tegen ongehoord hoge prijzen. Het woningaanbod van de verschillende woningbouwverenigingen is al een lange reeks van jaren niet toereikend. Mensen staan vaak jarenlang op een wachtlijst en kunnen slechts lijdzaam toezien dat de in hun ogen onterechte toewijzing gaat naar mensen die nog lang niet zoveel jaren op de wachtlijst staan. Onlangs plaatste iemand een bericht op facebook waaruit zonneklaar naar voren kwam dat het aanbod minimaal is. In haar geval kwam slechts 1 woning in aanmerking waar 449 reacties op waren gekomen. Het kan dus best nog wel een paar jaartjes duren vooraleer deze mevrouw aan de beurt is. En dat is buitengewoon triest.
De woningbouwverenigingen is verzocht meer te bouwen en minder huizen in de verkoop te doen, maar het gewenste effect daarvan zal nog jaren op zich laten wachten.
Pogingen van de verschillende gemeentes om daar iets aan te doen worden veelal gedwarsboomd door een snel in het leven geroepen actiecomité om te voorkomen dat nu juist in hun buurt een oplossing wordt gevonden voor de woningnood. In Nederland is iedereen altijd zeer begaan met de noden der mensen zolang het zich maar afspeelt op een stevige afstand van hun eigen achtertuin.
De oorzaak van de woningnood vindt mede zijn oorsprong in de financiële crisis die we nu achter de rug schijnen te hebben. Bouwbedrijven hadden het moeilijk en er werd slechts mondjesmaat gewerkt aan de ernstig onder druk staande woningvoorraad. Daar kwam het vluchtelingenprobleem nog eens achteraan, waardoor de inhaalslag nog moeilijker te maken is. Temeer omdat veel van de bouwvakkers inmiddels niet meer actief zijn in de bouw en er dus een beroep moet worden gedaan op projectontwikkelaars wier grootste prioriteit niet ligt op het binnen de perken houden van de prijzen en sociale woningbouw.
Armoede kent vele varianten.

Artikel geplaatst op zondag 14 januari 2018 - 06:00Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Op zwartMet de uitspraak van de kantonrechter onlangs in een zaak van een uitgever tegen Erfgoed Leiden heeft de rechter veel archieven, musea, bibliotheken en erfgoedinstellingen voor een dilemma gesteld. De rechter vindt op basis van de Auteurswet dat alle instellingen die hun beeldbank online hebben staan eerst van de... Column Carrousel - Wally Ooms OorlogskinderenDodenherdenking wordt opgevolgd door Bevrijdingsdag met de daarbij behorende herinneringen aan de zinloosheid en de omvang van de laatste wereldoorlog en de vele miljoenen slachtoffers. Het volgende waargebeurde verhaal is slechts een voorbeeld van het leed dat een oorlog met zich meebrengt. Hoog in de Franse Alpen speelde zich lang... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Verdorven Wanneer wij over ruim anderhalve week twee minuten stilte in acht nemen om de doden te gedenken die hun leven voor onze vrijheid gaven, zoals de vijf mannen wiens namen onder het grote reliëf op de fusilladeplaats voor de Grote Kerk in het centrum staan gebeiteld, is het ook... Column Carrousel - Wally Ooms Vakantiebestemming achtertuinAan het begin van het jaar worden de plannen al gemaakt voor de zomervakantie. Bestemmingen worden besproken, op internet wordt rondgesnuffeld, er is voorpret. Maar veel mensen hebben simpelweg geen cent te makken. Die gebruiken het vakantiegeld om opgelopen achterstanden in te lopen. Om gaten te dichten. Deze mensen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Hoorn Huizen Straten Mensen om meer redenen een bijzonder boekIn 1982 gaven Oud Hoorn, Stadsherstel en het Bureau Monumentenzorg van de gemeente Hoorn ‘Hoorn Huizen Straten Mensen’ uit, een unieke inventarisatie van woningen en gebouwen in de Hoornse binnenstad. Van alle panden werden de kadastrale gegevens opgenomen en voor zover... Column Carrousel - Wally Ooms Pechtold, Buma, Rutte: ze hebben hier niks te zoekenHet is weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 21 maart mogen we weer naar het schoolgebouw, het wijkcentrum of een ander stembureau. De verkiezingsstrijd is in alle hevigheid losgebarsten. Met heel veel holle kreten. Politici die in de afgelopen vier jaar...