Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Verborgen armoede

Je hoort het steeds vaker: Nederland is een rijk land. Een heel rijk land. Veel mensen met een uitkering horen dit nieuws, gezeten op een bankstel van Noppes en kijkend naar een bij Wehkamp op afbetaling gekochte televisie, in een huis dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Er is veel schrijnende armoede. Onlangs zijn er weer verschillende acties geweest om te zorgen dat mensen die het niet zo breed hebben iets extra's konden krijgen rond de feestdagen. De pakketten konden worden opgehaald en bij die gelegenheid kwamen vele verhalen naar boven. Mensen die de huur eigenlijk niet kunnen betalen en daarom maar bezuinigen op hoogstnoodzakelijke uitgaven als eten en drinken. Mensen die financiële achterstanden oplopen bij Hoogheemraadschap, verzekering e.d. en daardoor nog verder in de problemen komen vanwege administratie- en incassokosten. Een heel groot probleem voor velen is ook de zorgverzekering en het eigen risico, waardoor ze plots geconfronteerd worden met facturen van vele honderden euro's. Ook daar moet dan weer een betalingsregeling voor worden getroffen, waardoor er nooit enige ruimte is voor noodzakelijke aankopen. Gezonde mensen boffen maar.
En dan is er nog de woningnood, waardoor hele gezinnen verblijven op ongewenste locaties tegen ongehoord hoge prijzen. Het woningaanbod van de verschillende woningbouwverenigingen is al een lange reeks van jaren niet toereikend. Mensen staan vaak jarenlang op een wachtlijst en kunnen slechts lijdzaam toezien dat de in hun ogen onterechte toewijzing gaat naar mensen die nog lang niet zoveel jaren op de wachtlijst staan. Onlangs plaatste iemand een bericht op facebook waaruit zonneklaar naar voren kwam dat het aanbod minimaal is. In haar geval kwam slechts 1 woning in aanmerking waar 449 reacties op waren gekomen. Het kan dus best nog wel een paar jaartjes duren vooraleer deze mevrouw aan de beurt is. En dat is buitengewoon triest.
De woningbouwverenigingen is verzocht meer te bouwen en minder huizen in de verkoop te doen, maar het gewenste effect daarvan zal nog jaren op zich laten wachten.
Pogingen van de verschillende gemeentes om daar iets aan te doen worden veelal gedwarsboomd door een snel in het leven geroepen actiecomité om te voorkomen dat nu juist in hun buurt een oplossing wordt gevonden voor de woningnood. In Nederland is iedereen altijd zeer begaan met de noden der mensen zolang het zich maar afspeelt op een stevige afstand van hun eigen achtertuin.
De oorzaak van de woningnood vindt mede zijn oorsprong in de financiële crisis die we nu achter de rug schijnen te hebben. Bouwbedrijven hadden het moeilijk en er werd slechts mondjesmaat gewerkt aan de ernstig onder druk staande woningvoorraad. Daar kwam het vluchtelingenprobleem nog eens achteraan, waardoor de inhaalslag nog moeilijker te maken is. Temeer omdat veel van de bouwvakkers inmiddels niet meer actief zijn in de bouw en er dus een beroep moet worden gedaan op projectontwikkelaars wier grootste prioriteit niet ligt op het binnen de perken houden van de prijzen en sociale woningbouw.
Armoede kent vele varianten.

Artikel geplaatst op zondag 14 januari 2018 - 06:00Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Een dag zonder plastic. Kan dat?In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Bontekoe en de Barbarijse zeerovers Op 28 december 1618 vaart Willem IJsbrantsz Bontekoe de haven van Hoorn uit als schipper van de Nieuw Hoorn voor zijn legendarische reis naar Indië. Het konvooi van de VOC bestaat uit zeven schepen. De Nieuw Hoorn verliest na enkele weken de andere schepen uit... Column Carrousel - Wally Ooms Verborgen armoedeJe hoort het steeds vaker: Nederland is een rijk land. Een heel rijk land. Veel mensen met een uitkering horen dit nieuws, gezeten op een bankstel van Noppes en kijkend naar een bij Wehkamp op afbetaling gekochte televisie, in een huis dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Er is... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Trien de Haan, revolutionair socialisteAls er ooit nog eens een biografie geschreven moet worden, dan over Trien de Haan. Dat heeft de vroegere Hoornse wethouder Willem Wiese ooit gezegd. Het heeft lang geduurd, maar die biografie ligt er. En wat voor één! ‘Kom vrouwen, aangepakt! De revolutie van socialiste Trien... Column Carrousel - Wally Ooms Handwerkslieden steeds schaarserPiet, onze loodgieter, zou zich vanwege een uiterst hinderlijke verstopping naar ons huis spoeden om dit euvel te verhelpen. Daarbij veronderstelde ik dat hij zou komen met een handzaam attribuut dat langzaam edoch soepel opgedraaid zou worden tot de plek des onheils. Dat bleek een uiterst ouderwetse gedachte.... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Sint Maarten 2017Laat ik het, ondanks die andere heilige voor de deur, nog even over zijn kortelings alweer verdwenen ook zo gulle collega Maarten hebben. En dat naar aanleiding van diens naamfeest 2017. Tot 1966 hield Hoorn er overigens een merkwaardig afwijkende St. Maartentraditie op na. Het werd hier in...