Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Verborgen armoede

Je hoort het steeds vaker: Nederland is een rijk land. Een heel rijk land. Veel mensen met een uitkering horen dit nieuws, gezeten op een bankstel van Noppes en kijkend naar een bij Wehkamp op afbetaling gekochte televisie, in een huis dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Er is veel schrijnende armoede. Onlangs zijn er weer verschillende acties geweest om te zorgen dat mensen die het niet zo breed hebben iets extra's konden krijgen rond de feestdagen. De pakketten konden worden opgehaald en bij die gelegenheid kwamen vele verhalen naar boven. Mensen die de huur eigenlijk niet kunnen betalen en daarom maar bezuinigen op hoogstnoodzakelijke uitgaven als eten en drinken. Mensen die financiële achterstanden oplopen bij Hoogheemraadschap, verzekering e.d. en daardoor nog verder in de problemen komen vanwege administratie- en incassokosten. Een heel groot probleem voor velen is ook de zorgverzekering en het eigen risico, waardoor ze plots geconfronteerd worden met facturen van vele honderden euro's. Ook daar moet dan weer een betalingsregeling voor worden getroffen, waardoor er nooit enige ruimte is voor noodzakelijke aankopen. Gezonde mensen boffen maar.
En dan is er nog de woningnood, waardoor hele gezinnen verblijven op ongewenste locaties tegen ongehoord hoge prijzen. Het woningaanbod van de verschillende woningbouwverenigingen is al een lange reeks van jaren niet toereikend. Mensen staan vaak jarenlang op een wachtlijst en kunnen slechts lijdzaam toezien dat de in hun ogen onterechte toewijzing gaat naar mensen die nog lang niet zoveel jaren op de wachtlijst staan. Onlangs plaatste iemand een bericht op facebook waaruit zonneklaar naar voren kwam dat het aanbod minimaal is. In haar geval kwam slechts 1 woning in aanmerking waar 449 reacties op waren gekomen. Het kan dus best nog wel een paar jaartjes duren vooraleer deze mevrouw aan de beurt is. En dat is buitengewoon triest.
De woningbouwverenigingen is verzocht meer te bouwen en minder huizen in de verkoop te doen, maar het gewenste effect daarvan zal nog jaren op zich laten wachten.
Pogingen van de verschillende gemeentes om daar iets aan te doen worden veelal gedwarsboomd door een snel in het leven geroepen actiecomité om te voorkomen dat nu juist in hun buurt een oplossing wordt gevonden voor de woningnood. In Nederland is iedereen altijd zeer begaan met de noden der mensen zolang het zich maar afspeelt op een stevige afstand van hun eigen achtertuin.
De oorzaak van de woningnood vindt mede zijn oorsprong in de financiële crisis die we nu achter de rug schijnen te hebben. Bouwbedrijven hadden het moeilijk en er werd slechts mondjesmaat gewerkt aan de ernstig onder druk staande woningvoorraad. Daar kwam het vluchtelingenprobleem nog eens achteraan, waardoor de inhaalslag nog moeilijker te maken is. Temeer omdat veel van de bouwvakkers inmiddels niet meer actief zijn in de bouw en er dus een beroep moet worden gedaan op projectontwikkelaars wier grootste prioriteit niet ligt op het binnen de perken houden van de prijzen en sociale woningbouw.
Armoede kent vele varianten.

Artikel geplaatst op zondag 14 januari 2018 - 06:00


Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer... Column Carrousel - Wally Ooms West-Friesland gefeliciteerd met Westfrisaweg De Westfrisiaweg is al vrijwel geheel in gebruik. Uitvoerend bouwbedrijf Heijmans is doende met de laatste werkzaamheden. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 november door gedeputeerde Elisabeth Post en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Elisabeth zal het die dag met Cora ongetwijfeld niet hebben... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn: vernieuwer van de HafabraHet is deze maand 125 jaar geleden dat Gerard Boedijn, die geldt als één van de grootste vernieuwers van de muziek voor harmonieorkest, fanfare en brassband, in Europa in Hoorn werd geboren. Boedijns geboortehuis aan de Draafsingel, nummer 5, recht tegenover de Oosterpoort, werd in...