Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Een dag zonder plastic. Kan dat?

In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge Nederlander Boyan Slat is met een megaproject bezig om deze soep middels gigantische verzamelarmen te verwerken en de oceanen te ontdoen van deze vernietigende drijvende tijdbommen.
Hopelijk gaat hij succesvol zijn , maar we kunnen uiteraard ook beginnen bij de bron. Daartoe verzocht ik onlangs enkele West-Friese politieke partijen mee te doen aan een experiment: een dag zonder plastic bij het doen van de dagelijkse boodschappen. Alleen een katoenen zak mocht worden meegenomen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven en inmiddels hebben de verschillende politieke kopstukken verslag gedaan. De bevindingen zijn bedroevend. Iedereen was het over één ding eens: wie plastic wil mijden moet zijn inkopen vooral niet doen in de supermarkt. Behoudens de glazen potten honing, enkele groenten, olijfolie en nog wat losse producten is de dagelijkse super niet de beste plek om je dag plasticloos te beginnen. Op dus naar de kleinere speciaalzaken. Een enkeling slaagde er in om voor het ontbijt een eitje te scoren dat was verpakt in recyclebaar papier. Brood kan nergens zonder omhullend plastic worden gekocht. Voor yoghurt, cruesli, thee, koffie en toiletpapier geldt hetzelfde. Onvindbaar. Vleeswaren bij de slager worden uitsluitend verpakt in plastic. Van de warenautoriteit mág een slager zelfs de vleeswaren niet onverpakt meegeven. De kaas van de kaas- en notenspeciaalzaak kon slechts op 1 manier de winkel verlaten: verpakt in plastic. Bij de groenteboer werd her en der nog wel een papieren zak gescoord. De veelgehoorde vraag waarom je in vredesnaam iets niet in plastic verpakt wilt hebben werd keurig beantwoord: experimentje. Waarna begripvol werd geknikt.
De leukste suggestie zal wel nooit ten uitvoer kunnen worden gebracht, maar wil ik u niet onthouden. Elk huishouden zou daarbij de beschikking moeten krijgen over een afzuiginstallatie, waarin alle huishoudelijke plastic kan verdwijnen. Zo wordt voorkomen dat het plastic weer in de openbare ruimte terecht komt. Dit weggezogen plastic belandt in centrale ruimtes, alwaar de eerste bewerking plaatsvindt: verkruimeling. De kleine deeltjes worden in etappes weer verder gezogen richting Groningen. Naar de plasticverwerkende industrie in Slochteren. De leidingen die ooit werden gebruikt om gas te transporteren naar alle huishoudens en bedrijven in Nederland, worden daarmee gebruikt om in omgekeerde richting ons land te bevrijden van overlastgevende plastic troep. Zo wordt PVC uiteindelijk omgevormd tot PVG (Plastic van Groningen). Het idee is inmiddels getransporteerd naar de landelijke politiek. Nog niets van vernomen tot nu toe.

Artikel geplaatst op zondag 11 februari 2018 - 06:00Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Een dag zonder plastic. Kan dat?In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Bontekoe en de Barbarijse zeerovers Op 28 december 1618 vaart Willem IJsbrantsz Bontekoe de haven van Hoorn uit als schipper van de Nieuw Hoorn voor zijn legendarische reis naar Indië. Het konvooi van de VOC bestaat uit zeven schepen. De Nieuw Hoorn verliest na enkele weken de andere schepen uit... Column Carrousel - Wally Ooms Verborgen armoedeJe hoort het steeds vaker: Nederland is een rijk land. Een heel rijk land. Veel mensen met een uitkering horen dit nieuws, gezeten op een bankstel van Noppes en kijkend naar een bij Wehkamp op afbetaling gekochte televisie, in een huis dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Er is... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Trien de Haan, revolutionair socialisteAls er ooit nog eens een biografie geschreven moet worden, dan over Trien de Haan. Dat heeft de vroegere Hoornse wethouder Willem Wiese ooit gezegd. Het heeft lang geduurd, maar die biografie ligt er. En wat voor één! ‘Kom vrouwen, aangepakt! De revolutie van socialiste Trien... Column Carrousel - Wally Ooms Handwerkslieden steeds schaarserPiet, onze loodgieter, zou zich vanwege een uiterst hinderlijke verstopping naar ons huis spoeden om dit euvel te verhelpen. Daarbij veronderstelde ik dat hij zou komen met een handzaam attribuut dat langzaam edoch soepel opgedraaid zou worden tot de plek des onheils. Dat bleek een uiterst ouderwetse gedachte.... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Sint Maarten 2017Laat ik het, ondanks die andere heilige voor de deur, nog even over zijn kortelings alweer verdwenen ook zo gulle collega Maarten hebben. En dat naar aanleiding van diens naamfeest 2017. Tot 1966 hield Hoorn er overigens een merkwaardig afwijkende St. Maartentraditie op na. Het werd hier in...