Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Een dag zonder plastic. Kan dat?

In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge Nederlander Boyan Slat is met een megaproject bezig om deze soep middels gigantische verzamelarmen te verwerken en de oceanen te ontdoen van deze vernietigende drijvende tijdbommen.
Hopelijk gaat hij succesvol zijn , maar we kunnen uiteraard ook beginnen bij de bron. Daartoe verzocht ik onlangs enkele West-Friese politieke partijen mee te doen aan een experiment: een dag zonder plastic bij het doen van de dagelijkse boodschappen. Alleen een katoenen zak mocht worden meegenomen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven en inmiddels hebben de verschillende politieke kopstukken verslag gedaan. De bevindingen zijn bedroevend. Iedereen was het over één ding eens: wie plastic wil mijden moet zijn inkopen vooral niet doen in de supermarkt. Behoudens de glazen potten honing, enkele groenten, olijfolie en nog wat losse producten is de dagelijkse super niet de beste plek om je dag plasticloos te beginnen. Op dus naar de kleinere speciaalzaken. Een enkeling slaagde er in om voor het ontbijt een eitje te scoren dat was verpakt in recyclebaar papier. Brood kan nergens zonder omhullend plastic worden gekocht. Voor yoghurt, cruesli, thee, koffie en toiletpapier geldt hetzelfde. Onvindbaar. Vleeswaren bij de slager worden uitsluitend verpakt in plastic. Van de warenautoriteit mág een slager zelfs de vleeswaren niet onverpakt meegeven. De kaas van de kaas- en notenspeciaalzaak kon slechts op 1 manier de winkel verlaten: verpakt in plastic. Bij de groenteboer werd her en der nog wel een papieren zak gescoord. De veelgehoorde vraag waarom je in vredesnaam iets niet in plastic verpakt wilt hebben werd keurig beantwoord: experimentje. Waarna begripvol werd geknikt.
De leukste suggestie zal wel nooit ten uitvoer kunnen worden gebracht, maar wil ik u niet onthouden. Elk huishouden zou daarbij de beschikking moeten krijgen over een afzuiginstallatie, waarin alle huishoudelijke plastic kan verdwijnen. Zo wordt voorkomen dat het plastic weer in de openbare ruimte terecht komt. Dit weggezogen plastic belandt in centrale ruimtes, alwaar de eerste bewerking plaatsvindt: verkruimeling. De kleine deeltjes worden in etappes weer verder gezogen richting Groningen. Naar de plasticverwerkende industrie in Slochteren. De leidingen die ooit werden gebruikt om gas te transporteren naar alle huishoudens en bedrijven in Nederland, worden daarmee gebruikt om in omgekeerde richting ons land te bevrijden van overlastgevende plastic troep. Zo wordt PVC uiteindelijk omgevormd tot PVG (Plastic van Groningen). Het idee is inmiddels getransporteerd naar de landelijke politiek. Nog niets van vernomen tot nu toe.

Artikel geplaatst op zondag 11 februari 2018 - 06:00Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Verdorven Wanneer wij over ruim anderhalve week twee minuten stilte in acht nemen om de doden te gedenken die hun leven voor onze vrijheid gaven, zoals de vijf mannen wiens namen onder het grote reliëf op de fusilladeplaats voor de Grote Kerk in het centrum staan gebeiteld, is het ook... Column Carrousel - Wally Ooms Vakantiebestemming achtertuinAan het begin van het jaar worden de plannen al gemaakt voor de zomervakantie. Bestemmingen worden besproken, op internet wordt rondgesnuffeld, er is voorpret. Maar veel mensen hebben simpelweg geen cent te makken. Die gebruiken het vakantiegeld om opgelopen achterstanden in te lopen. Om gaten te dichten. Deze mensen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Hoorn Huizen Straten Mensen om meer redenen een bijzonder boekIn 1982 gaven Oud Hoorn, Stadsherstel en het Bureau Monumentenzorg van de gemeente Hoorn ‘Hoorn Huizen Straten Mensen’ uit, een unieke inventarisatie van woningen en gebouwen in de Hoornse binnenstad. Van alle panden werden de kadastrale gegevens opgenomen en voor zover... Column Carrousel - Wally Ooms Pechtold, Buma, Rutte: ze hebben hier niks te zoekenHet is weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 21 maart mogen we weer naar het schoolgebouw, het wijkcentrum of een ander stembureau. De verkiezingsstrijd is in alle hevigheid losgebarsten. Met heel veel holle kreten. Politici die in de afgelopen vier jaar... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Suleyman Reis alias Dirkie de Veenboer Vorige maand schreef ik over Bontekoe en de Barbarijse zeerovers. Het zou zo het onderwerp van een stripverhaal kunnen zijn. En dat was het ook. Al in de tweede strip van Kapitein Rob - zie illustratie - speelde de Veenboer een rol. Bontekoe wordt... Column Carrousel - Wally Ooms Een dag zonder plastic. Kan dat?In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge...