Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Een dag zonder plastic. Kan dat?

In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge Nederlander Boyan Slat is met een megaproject bezig om deze soep middels gigantische verzamelarmen te verwerken en de oceanen te ontdoen van deze vernietigende drijvende tijdbommen.
Hopelijk gaat hij succesvol zijn , maar we kunnen uiteraard ook beginnen bij de bron. Daartoe verzocht ik onlangs enkele West-Friese politieke partijen mee te doen aan een experiment: een dag zonder plastic bij het doen van de dagelijkse boodschappen. Alleen een katoenen zak mocht worden meegenomen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven en inmiddels hebben de verschillende politieke kopstukken verslag gedaan. De bevindingen zijn bedroevend. Iedereen was het over één ding eens: wie plastic wil mijden moet zijn inkopen vooral niet doen in de supermarkt. Behoudens de glazen potten honing, enkele groenten, olijfolie en nog wat losse producten is de dagelijkse super niet de beste plek om je dag plasticloos te beginnen. Op dus naar de kleinere speciaalzaken. Een enkeling slaagde er in om voor het ontbijt een eitje te scoren dat was verpakt in recyclebaar papier. Brood kan nergens zonder omhullend plastic worden gekocht. Voor yoghurt, cruesli, thee, koffie en toiletpapier geldt hetzelfde. Onvindbaar. Vleeswaren bij de slager worden uitsluitend verpakt in plastic. Van de warenautoriteit mág een slager zelfs de vleeswaren niet onverpakt meegeven. De kaas van de kaas- en notenspeciaalzaak kon slechts op 1 manier de winkel verlaten: verpakt in plastic. Bij de groenteboer werd her en der nog wel een papieren zak gescoord. De veelgehoorde vraag waarom je in vredesnaam iets niet in plastic verpakt wilt hebben werd keurig beantwoord: experimentje. Waarna begripvol werd geknikt.
De leukste suggestie zal wel nooit ten uitvoer kunnen worden gebracht, maar wil ik u niet onthouden. Elk huishouden zou daarbij de beschikking moeten krijgen over een afzuiginstallatie, waarin alle huishoudelijke plastic kan verdwijnen. Zo wordt voorkomen dat het plastic weer in de openbare ruimte terecht komt. Dit weggezogen plastic belandt in centrale ruimtes, alwaar de eerste bewerking plaatsvindt: verkruimeling. De kleine deeltjes worden in etappes weer verder gezogen richting Groningen. Naar de plasticverwerkende industrie in Slochteren. De leidingen die ooit werden gebruikt om gas te transporteren naar alle huishoudens en bedrijven in Nederland, worden daarmee gebruikt om in omgekeerde richting ons land te bevrijden van overlastgevende plastic troep. Zo wordt PVC uiteindelijk omgevormd tot PVG (Plastic van Groningen). Het idee is inmiddels getransporteerd naar de landelijke politiek. Nog niets van vernomen tot nu toe.

Artikel geplaatst op zondag 11 februari 2018 - 06:00


Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Woningnood neemt schrikbarende vormen aanTerwijl de gemeente Hoorn de meest fantastische plannen aan het ontwikkelen was voor een te koop staand stuk grond in Zwaag en daarover 34 bijeenkomsten in de planning had staan, is een projectontwikkelaar rond te tafel gaan zitten met de grondeigenaar en zijn ze tot zaken... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 1618In de geschiedenis van ons land is 1618 één van de kanteljaren. Stadhouder en legeraanvoerder in dienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden Maurits (zie hierboven, bron: Rijksmuseum) erft na het overlijden van zijn oudere halfbroer Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, de titel Prins van... Column Carrousel - Wally Ooms Westfries landschap wordt geschiedenisEeuwenlang waren kerken, watertorens en klassieke windmolens de beeldbepalende elementen in ons polderlandschap. Door het oprichten van megawindturbines wordt nu in hoog tempo gewerkt om dat beeld te laten verdwijnen. Deze horizonvervuilers worden verspreid over het hele land ingezet om te kunnen voldoen aan een energievraagstuk dat... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Een nieuwe torenspits?De komende jaren zullen Kerkplein en Grote Kerk een grote metamorfose ondergaan. Het gehele plein wordt opnieuw ingericht. De plannen voor de herinrichting van het Kerkplein zijn in overleg met belanghebbenden en belangstellenden tot stand gekomen. Het Kerkplein – met uitzondering van de achterzijde van de kerk waar... Column Carrousel - Wally Ooms Zijn we hittebestendig?Het aanhoudende fraaie weer wordt door vrijwel iedereen met enthousiasme ontvangen. De stranden zijn overbevolkt, de terrassen lopen vol en kunnen de drukte niet aan, ijsverkopers weten niet wat ze meemaken, de campings in Nederland kennen een ongekende drukte, verre vakantiereizen worden omgezet naar binnenlandse bestemmingen en het... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Straatnaamgeving in HoornVoor het Kwartaalblad Oud Hoorn 1987-4 schreef Leo Hoogeveen een artikel over straatnaamgeving in de periode 1950-1965. Het is een treurigstemmend klaaglied. Want wat was de praktijk? Op voordracht van burgemeester en wethouders stelde de gemeenteraad straatnamen vast die met hetzelfde gemak werden vergeten, geschrapt omdat het plan...