Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Een dag zonder plastic. Kan dat?

In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge Nederlander Boyan Slat is met een megaproject bezig om deze soep middels gigantische verzamelarmen te verwerken en de oceanen te ontdoen van deze vernietigende drijvende tijdbommen.
Hopelijk gaat hij succesvol zijn , maar we kunnen uiteraard ook beginnen bij de bron. Daartoe verzocht ik onlangs enkele West-Friese politieke partijen mee te doen aan een experiment: een dag zonder plastic bij het doen van de dagelijkse boodschappen. Alleen een katoenen zak mocht worden meegenomen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven en inmiddels hebben de verschillende politieke kopstukken verslag gedaan. De bevindingen zijn bedroevend. Iedereen was het over één ding eens: wie plastic wil mijden moet zijn inkopen vooral niet doen in de supermarkt. Behoudens de glazen potten honing, enkele groenten, olijfolie en nog wat losse producten is de dagelijkse super niet de beste plek om je dag plasticloos te beginnen. Op dus naar de kleinere speciaalzaken. Een enkeling slaagde er in om voor het ontbijt een eitje te scoren dat was verpakt in recyclebaar papier. Brood kan nergens zonder omhullend plastic worden gekocht. Voor yoghurt, cruesli, thee, koffie en toiletpapier geldt hetzelfde. Onvindbaar. Vleeswaren bij de slager worden uitsluitend verpakt in plastic. Van de warenautoriteit mág een slager zelfs de vleeswaren niet onverpakt meegeven. De kaas van de kaas- en notenspeciaalzaak kon slechts op 1 manier de winkel verlaten: verpakt in plastic. Bij de groenteboer werd her en der nog wel een papieren zak gescoord. De veelgehoorde vraag waarom je in vredesnaam iets niet in plastic verpakt wilt hebben werd keurig beantwoord: experimentje. Waarna begripvol werd geknikt.
De leukste suggestie zal wel nooit ten uitvoer kunnen worden gebracht, maar wil ik u niet onthouden. Elk huishouden zou daarbij de beschikking moeten krijgen over een afzuiginstallatie, waarin alle huishoudelijke plastic kan verdwijnen. Zo wordt voorkomen dat het plastic weer in de openbare ruimte terecht komt. Dit weggezogen plastic belandt in centrale ruimtes, alwaar de eerste bewerking plaatsvindt: verkruimeling. De kleine deeltjes worden in etappes weer verder gezogen richting Groningen. Naar de plasticverwerkende industrie in Slochteren. De leidingen die ooit werden gebruikt om gas te transporteren naar alle huishoudens en bedrijven in Nederland, worden daarmee gebruikt om in omgekeerde richting ons land te bevrijden van overlastgevende plastic troep. Zo wordt PVC uiteindelijk omgevormd tot PVG (Plastic van Groningen). Het idee is inmiddels getransporteerd naar de landelijke politiek. Nog niets van vernomen tot nu toe.

Artikel geplaatst op zondag 11 februari 2018 - 06:00


Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer... Column Carrousel - Wally Ooms West-Friesland gefeliciteerd met Westfrisaweg De Westfrisiaweg is al vrijwel geheel in gebruik. Uitvoerend bouwbedrijf Heijmans is doende met de laatste werkzaamheden. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 november door gedeputeerde Elisabeth Post en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Elisabeth zal het die dag met Cora ongetwijfeld niet hebben... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn: vernieuwer van de HafabraHet is deze maand 125 jaar geleden dat Gerard Boedijn, die geldt als één van de grootste vernieuwers van de muziek voor harmonieorkest, fanfare en brassband, in Europa in Hoorn werd geboren. Boedijns geboortehuis aan de Draafsingel, nummer 5, recht tegenover de Oosterpoort, werd in... Column Carrousel - Wally Ooms Van Klazien uit Zalk naar farmaceutisch geboefteBij Klazien uit Zalk, die ooit grote bekendheid genoot door haar natuurmiddelen tegen bepaalde aandoeningen, wist je tenminste waar je aan toe was. De grote ziektes liet ze aan zich voorbijgaan, maar voor vrijwel alle kwaaltjes en aandoeningen had ze wel een op kruiden... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 't Stadhuys van Hoorn in centrum AmsterdamHoorn heeft drie stadhuizen. Het oude dat zich in de Statenpoort, ofwel het Statenlogement bevond, op de hoek van de Nieuwsteeg en de Nieuwstraat en het huidige aan de Nieuwe Steen, gebouwd tussen 1975 en 1981 naar een ontwerp van het Alkmaarse architectenbureau van... Column Carrousel - Wally Ooms Woningnood neemt schrikbarende vormen aanTerwijl de gemeente Hoorn de meest fantastische plannen aan het ontwikkelen was voor een te koop staand stuk grond in Zwaag en daarover 34 bijeenkomsten in de planning had staan, is een projectontwikkelaar rond te tafel gaan zitten met de grondeigenaar en zijn ze tot zaken...