Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Een dag zonder plastic. Kan dat?

In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge Nederlander Boyan Slat is met een megaproject bezig om deze soep middels gigantische verzamelarmen te verwerken en de oceanen te ontdoen van deze vernietigende drijvende tijdbommen.
Hopelijk gaat hij succesvol zijn , maar we kunnen uiteraard ook beginnen bij de bron. Daartoe verzocht ik onlangs enkele West-Friese politieke partijen mee te doen aan een experiment: een dag zonder plastic bij het doen van de dagelijkse boodschappen. Alleen een katoenen zak mocht worden meegenomen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven en inmiddels hebben de verschillende politieke kopstukken verslag gedaan. De bevindingen zijn bedroevend. Iedereen was het over één ding eens: wie plastic wil mijden moet zijn inkopen vooral niet doen in de supermarkt. Behoudens de glazen potten honing, enkele groenten, olijfolie en nog wat losse producten is de dagelijkse super niet de beste plek om je dag plasticloos te beginnen. Op dus naar de kleinere speciaalzaken. Een enkeling slaagde er in om voor het ontbijt een eitje te scoren dat was verpakt in recyclebaar papier. Brood kan nergens zonder omhullend plastic worden gekocht. Voor yoghurt, cruesli, thee, koffie en toiletpapier geldt hetzelfde. Onvindbaar. Vleeswaren bij de slager worden uitsluitend verpakt in plastic. Van de warenautoriteit mág een slager zelfs de vleeswaren niet onverpakt meegeven. De kaas van de kaas- en notenspeciaalzaak kon slechts op 1 manier de winkel verlaten: verpakt in plastic. Bij de groenteboer werd her en der nog wel een papieren zak gescoord. De veelgehoorde vraag waarom je in vredesnaam iets niet in plastic verpakt wilt hebben werd keurig beantwoord: experimentje. Waarna begripvol werd geknikt.
De leukste suggestie zal wel nooit ten uitvoer kunnen worden gebracht, maar wil ik u niet onthouden. Elk huishouden zou daarbij de beschikking moeten krijgen over een afzuiginstallatie, waarin alle huishoudelijke plastic kan verdwijnen. Zo wordt voorkomen dat het plastic weer in de openbare ruimte terecht komt. Dit weggezogen plastic belandt in centrale ruimtes, alwaar de eerste bewerking plaatsvindt: verkruimeling. De kleine deeltjes worden in etappes weer verder gezogen richting Groningen. Naar de plasticverwerkende industrie in Slochteren. De leidingen die ooit werden gebruikt om gas te transporteren naar alle huishoudens en bedrijven in Nederland, worden daarmee gebruikt om in omgekeerde richting ons land te bevrijden van overlastgevende plastic troep. Zo wordt PVC uiteindelijk omgevormd tot PVG (Plastic van Groningen). Het idee is inmiddels getransporteerd naar de landelijke politiek. Nog niets van vernomen tot nu toe.

Artikel geplaatst op zondag 11 februari 2018 - 06:00


Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Straatnaamgeving in HoornVoor het Kwartaalblad Oud Hoorn 1987-4 schreef Leo Hoogeveen een artikel over straatnaamgeving in de periode 1950-1965. Het is een treurigstemmend klaaglied. Want wat was de praktijk? Op voordracht van burgemeester en wethouders stelde de gemeenteraad straatnamen vast die met hetzelfde gemak werden vergeten, geschrapt omdat het plan... Column Carrousel - Wally Ooms Inwoners ontevreden over inzameling HVC: rapportcijfer 3,2Onderzoekjes. We worden er tegenwoordig mee doodgegooid: "De Nederlander wil vaker op reis", of "West-Friezen tevreden over supermarktaanbod". En niemand die iemand kent die ooit heeft deelgenomen aan deze 'onderzoekjes'. "Wie betaalt, bepaalt" is een veelgehoorde term als het gaat om de relatie opdrachtgever... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Straatnamen: een ereschuldBegin juni 1945 vond - zie foto - een grote manifestatie plaats op de Roode Steen. De Hoornse onderduikers hadden de bijeenkomst georganiseerd om hun ‘pleegouders’ en de leden van de Hoornse KP en de LO, de organisatie die landelijk actief was bij de opvang van en de... Column Carrousel - Wally Ooms AP maakt jacht op SinterklaasDe Autoriteit Persoonsgegevens is bevoegd om boetes op te leggen bij overtredingen van de Wet bescherming persoonsgegevens. Sinds 25 mei is een nieuwe privacywetgeving van kracht, waardoor vele Facebookgebruikers zich in het nauw gedreven voelen. Ze vragen zich af of ze nog wel een foto mogen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Op zwartMet de uitspraak van de kantonrechter onlangs in een zaak van een uitgever tegen Erfgoed Leiden heeft de rechter veel archieven, musea, bibliotheken en erfgoedinstellingen voor een dilemma gesteld. De rechter vindt op basis van de Auteurswet dat alle instellingen die hun beeldbank online hebben staan eerst van de... Column Carrousel - Wally Ooms OorlogskinderenDodenherdenking wordt opgevolgd door Bevrijdingsdag met de daarbij behorende herinneringen aan de zinloosheid en de omvang van de laatste wereldoorlog en de vele miljoenen slachtoffers. Het volgende waargebeurde verhaal is slechts een voorbeeld van het leed dat een oorlog met zich meebrengt. Hoog in de Franse Alpen speelde zich lang...