Rodi

Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn

Suleyman Reis alias Dirkie de Veenboer

Vorige maand schreef ik over Bontekoe en de Barbarijse zeerovers. Het zou zo het onderwerp van een stripverhaal kunnen zijn. En dat was het ook. Al in de tweede strip van Kapitein Rob - zie illustratie - speelde de Veenboer een rol. Bontekoe wordt nadat zijn schip is gekaapt met zijn bemanning naar Algiers gebracht. Hun lot is weinig hoopvol. Meestal wacht een slavenbestaan. Behalve wie wordt vrijgekocht of zich tot de islam bekeert. Die wordt vrij man. Algiers is de uitvalsbasis van de kapervloot van de Turkse groot-admiraal Suleyman Reis, de gesel van de Middellandse Zee. Maar hij is bovendien een oud-plaatsgenoot van Bontekoe. Geboren in Hoorn als Dirkie Ivan de Veenboer! Horinezen onder elkaar.
Veensteken, zoals zijn vader, lijkt de jonge Dirk niets. Het ruime sop lokt en de winsten die in verre oorden behaald worden. In 1606 scheept hij in als schrijver bij Simon de Danser uit Dordrecht, één van de Barbarijse zeerovers. Al snel ziet Dirk, die als schrijver vermoedelijk ook de boekhouding van de buit bijhoudt, dat de grootste rovers aan wal wonen. Dirkie begint voor zichzelf, met kaperbrieven van de Staten van Zeeland. Het legt hem geen windeieren. Het is echter druk voor de kusten van Afrika. Meer kapers maken de zeeën onveilig. Tot in de Egeïsche Zee. Dirk meet zich een nieuwe naam aan: Suleyman Reis, Reis betekent aanvoerder. Suleyman berooft de schepen van een aantal concurrenten. Omdat de handelsvloot van de sultan van Constantinopel ook veel last van hen ervaart benoemt deze Dirk tot groot-admiraal. De Zeeuwse kaperbrieven worden ingewisseld voor die van de sultan, het gereformeerde geloof voor de islam. Toch knaagt de heimwee zijn hele leven aan hem. Naar Holland maar vooral naar Hoorn. De Staten van Holland laten zich niet vermurwen. Zij willen hem niet terugzien. Terugkeer is ondenkbaar. Suleyman blijft banneling in zijn zelf gekozen oord.
Belangstelling voor gevangen zeelieden heeft Suleyman niet. Met de slavenhandel laat hij zich niet in. Maar voor Hollanders, zeker als het Horinezen zijn, klopt zijn hart nog steeds. Hij koopt Bontekoe en zijn jongere broer voor 750 zilveren realen vrij. Een vermogen in die tijd. Maar je doet wat voor een plaatsgenoot, al krijgt Bontekoe zijn schip niet terug. En Dirkie niet de dank van Bontekoe. Later typeert hij Suleyman als ‘ruwe bolster, blanke pit’, maar kan voor zijn bekering van het ‘ware geloof’ tot de islam, geen enkel respect opbrengen.
Oktober 1620 sterft Dirkie de Veenboer in een gevecht voor de Spaanse kust met uitgerekend een kleine Hollandse vloot. David Pietersz. de Vries is een van de kapiteins. Geboren in La Rochelle, nadien woonachtig in Hoorn. De Vries schrijft erover: ‘Ook vernam ik toen dat mijn kleine kameraad die voor mijn boeg lag [de fluit van schipper Pauwels, eveneens van Hoorn] een zeer gelukkig schot loste op de admiraal der Algerijnen. De kogel doodde een piraat en rukte admiraal Veenboer een been af. Hij was de bekende Hollandse renegaat.’ Het woord renegaat werd in die tijd gebruikt voor iemand die van religie veranderde. David Pietersz. de Vries speelt jaren later nog een rol in het leven van Jan Pietersz. Coen. Stof voor later wellicht.
Egbert Ottens

Artikel geplaatst op zondag 25 februari 2018 - 06:00

Foto's
Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Pechtold, Buma, Rutte: ze hebben hier niks te zoekenHet is weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 21 maart mogen we weer naar het schoolgebouw, het wijkcentrum of een ander stembureau. De verkiezingsstrijd is in alle hevigheid losgebarsten. Met heel veel holle kreten. Politici die in de afgelopen vier jaar... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Suleyman Reis alias Dirkie de Veenboer Vorige maand schreef ik over Bontekoe en de Barbarijse zeerovers. Het zou zo het onderwerp van een stripverhaal kunnen zijn. En dat was het ook. Al in de tweede strip van Kapitein Rob - zie illustratie - speelde de Veenboer een rol. Bontekoe wordt... Column Carrousel - Wally Ooms Een dag zonder plastic. Kan dat?In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Bontekoe en de Barbarijse zeerovers Op 28 december 1618 vaart Willem IJsbrantsz Bontekoe de haven van Hoorn uit als schipper van de Nieuw Hoorn voor zijn legendarische reis naar Indië. Het konvooi van de VOC bestaat uit zeven schepen. De Nieuw Hoorn verliest na enkele weken de andere schepen uit... Column Carrousel - Wally Ooms Verborgen armoedeJe hoort het steeds vaker: Nederland is een rijk land. Een heel rijk land. Veel mensen met een uitkering horen dit nieuws, gezeten op een bankstel van Noppes en kijkend naar een bij Wehkamp op afbetaling gekochte televisie, in een huis dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Er is... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Trien de Haan, revolutionair socialisteAls er ooit nog eens een biografie geschreven moet worden, dan over Trien de Haan. Dat heeft de vroegere Hoornse wethouder Willem Wiese ooit gezegd. Het heeft lang geduurd, maar die biografie ligt er. En wat voor één! ‘Kom vrouwen, aangepakt! De revolutie van socialiste Trien...