Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Pechtold, Buma, Rutte: ze hebben hier niks te zoeken

Het is weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 21 maart mogen we weer naar het schoolgebouw, het wijkcentrum of een ander stembureau. De verkiezingsstrijd is in alle hevigheid losgebarsten. Met heel veel holle kreten. Politici die in de afgelopen vier jaar knelpunten niet op de agenda hebben weten te krijgen, beloven dat ze dat nu binnen een maand gaan realiseren. Ammehoela!
Steeds meer maatschappelijke opgaven liggen op het bordje van de gemeente. Daar worden de keuzes gemaakt die ertoe doen voor veel burgers. Daar wordt beleid concreet. En het verschil gemaakt. De gemeenten in West-Friesland moeten nog aantrekkelijker, duurzamer en welvarender worden. Geen idee dan ook waarom we plotseling de hoofden van landelijke politici zien opduiken in allerlei media en in sommige plaatsen bloemetjes, pennetjes, tasjes of andere prullaria uitdelen. Die hebben toch vanuit Den Haag geen enkel zicht op lokale zaken.
Alleen al om die reden is het alleszins redelijk om op een lokale partij te stemmen. Met idealistische en betrokken mensen die kunnen kijken en luisteren naar wat er speelt en naar wat de inwoners willen en die los van landelijke richtlijnen en politieke dogma's hun stem kunnen laten gelden bij aangelegenheden die de bewoners raken. Dan hebben we het onder andere over veiligheid, wonen, activiteiten in stad of dorp, evenementen, milieu, jongeren, verkeerstechnische zaken, parkeren, sport, cultuur, economie, werkgelegenheid, zorg, ondersteuning bij integratie, bestrijding van eenzaamheid en de zorg voor ouderen. Allemaal zaken die de mensen raken in hun dagelijkse doen en laten. Het algemeen belang dient voorop te staan. Niet de specifieke belangen van een bepaalde klasse of doelgroep.
Als burger stem je op kandidaten van de politieke partijen in de eigen gemeente. Wie 18 jaar of ouder is en de Nederlandse nationaliteit heeft mag stemmen. Ook EU-burgers en niet EU-burgers die minimaal vijf jaar legaal in Nederland wonen mogen stemmen.
Lokale partijen verdienen om uiteenlopende redenen de voorkeur. Waarbij het niet gaat om links of rechts, maar om deugdelijkheid en het verkleinen van de afstand tussen burgers en lokale overheid. Een puur lokale partij, voortgekomen en geworteld in de plaatselijke samenleving, zal altijd een plaats blijven houden in de gemeenteraad. Wie woonachtig is in de gemeente Hoorn en vertrouwen heeft in uw nederige columnist vindt mij op Lijst 7 van de Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP). Omringd door familieleden en vrienden. Mensen buiten Hoorn zullen er hopelijk in slagen een eveneens betrouwbaar en slagvaardig persoon te vinden.

Artikel geplaatst op zondag 11 maart 2018 - 06:00Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Op zwartMet de uitspraak van de kantonrechter onlangs in een zaak van een uitgever tegen Erfgoed Leiden heeft de rechter veel archieven, musea, bibliotheken en erfgoedinstellingen voor een dilemma gesteld. De rechter vindt op basis van de Auteurswet dat alle instellingen die hun beeldbank online hebben staan eerst van de... Column Carrousel - Wally Ooms OorlogskinderenDodenherdenking wordt opgevolgd door Bevrijdingsdag met de daarbij behorende herinneringen aan de zinloosheid en de omvang van de laatste wereldoorlog en de vele miljoenen slachtoffers. Het volgende waargebeurde verhaal is slechts een voorbeeld van het leed dat een oorlog met zich meebrengt. Hoog in de Franse Alpen speelde zich lang... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Verdorven Wanneer wij over ruim anderhalve week twee minuten stilte in acht nemen om de doden te gedenken die hun leven voor onze vrijheid gaven, zoals de vijf mannen wiens namen onder het grote reliëf op de fusilladeplaats voor de Grote Kerk in het centrum staan gebeiteld, is het ook... Column Carrousel - Wally Ooms Vakantiebestemming achtertuinAan het begin van het jaar worden de plannen al gemaakt voor de zomervakantie. Bestemmingen worden besproken, op internet wordt rondgesnuffeld, er is voorpret. Maar veel mensen hebben simpelweg geen cent te makken. Die gebruiken het vakantiegeld om opgelopen achterstanden in te lopen. Om gaten te dichten. Deze mensen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Hoorn Huizen Straten Mensen om meer redenen een bijzonder boekIn 1982 gaven Oud Hoorn, Stadsherstel en het Bureau Monumentenzorg van de gemeente Hoorn ‘Hoorn Huizen Straten Mensen’ uit, een unieke inventarisatie van woningen en gebouwen in de Hoornse binnenstad. Van alle panden werden de kadastrale gegevens opgenomen en voor zover... Column Carrousel - Wally Ooms Pechtold, Buma, Rutte: ze hebben hier niks te zoekenHet is weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 21 maart mogen we weer naar het schoolgebouw, het wijkcentrum of een ander stembureau. De verkiezingsstrijd is in alle hevigheid losgebarsten. Met heel veel holle kreten. Politici die in de afgelopen vier jaar...