Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Pechtold, Buma, Rutte: ze hebben hier niks te zoeken

Het is weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 21 maart mogen we weer naar het schoolgebouw, het wijkcentrum of een ander stembureau. De verkiezingsstrijd is in alle hevigheid losgebarsten. Met heel veel holle kreten. Politici die in de afgelopen vier jaar knelpunten niet op de agenda hebben weten te krijgen, beloven dat ze dat nu binnen een maand gaan realiseren. Ammehoela!
Steeds meer maatschappelijke opgaven liggen op het bordje van de gemeente. Daar worden de keuzes gemaakt die ertoe doen voor veel burgers. Daar wordt beleid concreet. En het verschil gemaakt. De gemeenten in West-Friesland moeten nog aantrekkelijker, duurzamer en welvarender worden. Geen idee dan ook waarom we plotseling de hoofden van landelijke politici zien opduiken in allerlei media en in sommige plaatsen bloemetjes, pennetjes, tasjes of andere prullaria uitdelen. Die hebben toch vanuit Den Haag geen enkel zicht op lokale zaken.
Alleen al om die reden is het alleszins redelijk om op een lokale partij te stemmen. Met idealistische en betrokken mensen die kunnen kijken en luisteren naar wat er speelt en naar wat de inwoners willen en die los van landelijke richtlijnen en politieke dogma's hun stem kunnen laten gelden bij aangelegenheden die de bewoners raken. Dan hebben we het onder andere over veiligheid, wonen, activiteiten in stad of dorp, evenementen, milieu, jongeren, verkeerstechnische zaken, parkeren, sport, cultuur, economie, werkgelegenheid, zorg, ondersteuning bij integratie, bestrijding van eenzaamheid en de zorg voor ouderen. Allemaal zaken die de mensen raken in hun dagelijkse doen en laten. Het algemeen belang dient voorop te staan. Niet de specifieke belangen van een bepaalde klasse of doelgroep.
Als burger stem je op kandidaten van de politieke partijen in de eigen gemeente. Wie 18 jaar of ouder is en de Nederlandse nationaliteit heeft mag stemmen. Ook EU-burgers en niet EU-burgers die minimaal vijf jaar legaal in Nederland wonen mogen stemmen.
Lokale partijen verdienen om uiteenlopende redenen de voorkeur. Waarbij het niet gaat om links of rechts, maar om deugdelijkheid en het verkleinen van de afstand tussen burgers en lokale overheid. Een puur lokale partij, voortgekomen en geworteld in de plaatselijke samenleving, zal altijd een plaats blijven houden in de gemeenteraad. Wie woonachtig is in de gemeente Hoorn en vertrouwen heeft in uw nederige columnist vindt mij op Lijst 7 van de Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP). Omringd door familieleden en vrienden. Mensen buiten Hoorn zullen er hopelijk in slagen een eveneens betrouwbaar en slagvaardig persoon te vinden.

Artikel geplaatst op zondag 11 maart 2018 - 06:00Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Pechtold, Buma, Rutte: ze hebben hier niks te zoekenHet is weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 21 maart mogen we weer naar het schoolgebouw, het wijkcentrum of een ander stembureau. De verkiezingsstrijd is in alle hevigheid losgebarsten. Met heel veel holle kreten. Politici die in de afgelopen vier jaar... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Suleyman Reis alias Dirkie de Veenboer Vorige maand schreef ik over Bontekoe en de Barbarijse zeerovers. Het zou zo het onderwerp van een stripverhaal kunnen zijn. En dat was het ook. Al in de tweede strip van Kapitein Rob - zie illustratie - speelde de Veenboer een rol. Bontekoe wordt... Column Carrousel - Wally Ooms Een dag zonder plastic. Kan dat?In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Bontekoe en de Barbarijse zeerovers Op 28 december 1618 vaart Willem IJsbrantsz Bontekoe de haven van Hoorn uit als schipper van de Nieuw Hoorn voor zijn legendarische reis naar Indië. Het konvooi van de VOC bestaat uit zeven schepen. De Nieuw Hoorn verliest na enkele weken de andere schepen uit... Column Carrousel - Wally Ooms Verborgen armoedeJe hoort het steeds vaker: Nederland is een rijk land. Een heel rijk land. Veel mensen met een uitkering horen dit nieuws, gezeten op een bankstel van Noppes en kijkend naar een bij Wehkamp op afbetaling gekochte televisie, in een huis dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Er is... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Trien de Haan, revolutionair socialisteAls er ooit nog eens een biografie geschreven moet worden, dan over Trien de Haan. Dat heeft de vroegere Hoornse wethouder Willem Wiese ooit gezegd. Het heeft lang geduurd, maar die biografie ligt er. En wat voor één! ‘Kom vrouwen, aangepakt! De revolutie van socialiste Trien...