Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Pechtold, Buma, Rutte: ze hebben hier niks te zoeken

Het is weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 21 maart mogen we weer naar het schoolgebouw, het wijkcentrum of een ander stembureau. De verkiezingsstrijd is in alle hevigheid losgebarsten. Met heel veel holle kreten. Politici die in de afgelopen vier jaar knelpunten niet op de agenda hebben weten te krijgen, beloven dat ze dat nu binnen een maand gaan realiseren. Ammehoela!
Steeds meer maatschappelijke opgaven liggen op het bordje van de gemeente. Daar worden de keuzes gemaakt die ertoe doen voor veel burgers. Daar wordt beleid concreet. En het verschil gemaakt. De gemeenten in West-Friesland moeten nog aantrekkelijker, duurzamer en welvarender worden. Geen idee dan ook waarom we plotseling de hoofden van landelijke politici zien opduiken in allerlei media en in sommige plaatsen bloemetjes, pennetjes, tasjes of andere prullaria uitdelen. Die hebben toch vanuit Den Haag geen enkel zicht op lokale zaken.
Alleen al om die reden is het alleszins redelijk om op een lokale partij te stemmen. Met idealistische en betrokken mensen die kunnen kijken en luisteren naar wat er speelt en naar wat de inwoners willen en die los van landelijke richtlijnen en politieke dogma's hun stem kunnen laten gelden bij aangelegenheden die de bewoners raken. Dan hebben we het onder andere over veiligheid, wonen, activiteiten in stad of dorp, evenementen, milieu, jongeren, verkeerstechnische zaken, parkeren, sport, cultuur, economie, werkgelegenheid, zorg, ondersteuning bij integratie, bestrijding van eenzaamheid en de zorg voor ouderen. Allemaal zaken die de mensen raken in hun dagelijkse doen en laten. Het algemeen belang dient voorop te staan. Niet de specifieke belangen van een bepaalde klasse of doelgroep.
Als burger stem je op kandidaten van de politieke partijen in de eigen gemeente. Wie 18 jaar of ouder is en de Nederlandse nationaliteit heeft mag stemmen. Ook EU-burgers en niet EU-burgers die minimaal vijf jaar legaal in Nederland wonen mogen stemmen.
Lokale partijen verdienen om uiteenlopende redenen de voorkeur. Waarbij het niet gaat om links of rechts, maar om deugdelijkheid en het verkleinen van de afstand tussen burgers en lokale overheid. Een puur lokale partij, voortgekomen en geworteld in de plaatselijke samenleving, zal altijd een plaats blijven houden in de gemeenteraad. Wie woonachtig is in de gemeente Hoorn en vertrouwen heeft in uw nederige columnist vindt mij op Lijst 7 van de Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP). Omringd door familieleden en vrienden. Mensen buiten Hoorn zullen er hopelijk in slagen een eveneens betrouwbaar en slagvaardig persoon te vinden.

Artikel geplaatst op zondag 11 maart 2018 - 06:00


Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer... Column Carrousel - Wally Ooms West-Friesland gefeliciteerd met Westfrisaweg De Westfrisiaweg is al vrijwel geheel in gebruik. Uitvoerend bouwbedrijf Heijmans is doende met de laatste werkzaamheden. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 november door gedeputeerde Elisabeth Post en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Elisabeth zal het die dag met Cora ongetwijfeld niet hebben... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn: vernieuwer van de HafabraHet is deze maand 125 jaar geleden dat Gerard Boedijn, die geldt als één van de grootste vernieuwers van de muziek voor harmonieorkest, fanfare en brassband, in Europa in Hoorn werd geboren. Boedijns geboortehuis aan de Draafsingel, nummer 5, recht tegenover de Oosterpoort, werd in... Column Carrousel - Wally Ooms Van Klazien uit Zalk naar farmaceutisch geboefteBij Klazien uit Zalk, die ooit grote bekendheid genoot door haar natuurmiddelen tegen bepaalde aandoeningen, wist je tenminste waar je aan toe was. De grote ziektes liet ze aan zich voorbijgaan, maar voor vrijwel alle kwaaltjes en aandoeningen had ze wel een op kruiden... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 't Stadhuys van Hoorn in centrum AmsterdamHoorn heeft drie stadhuizen. Het oude dat zich in de Statenpoort, ofwel het Statenlogement bevond, op de hoek van de Nieuwsteeg en de Nieuwstraat en het huidige aan de Nieuwe Steen, gebouwd tussen 1975 en 1981 naar een ontwerp van het Alkmaarse architectenbureau van... Column Carrousel - Wally Ooms Woningnood neemt schrikbarende vormen aanTerwijl de gemeente Hoorn de meest fantastische plannen aan het ontwikkelen was voor een te koop staand stuk grond in Zwaag en daarover 34 bijeenkomsten in de planning had staan, is een projectontwikkelaar rond te tafel gaan zitten met de grondeigenaar en zijn ze tot zaken...