Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Vakantiebestemming achtertuin

Aan het begin van het jaar worden de plannen al gemaakt voor de zomervakantie. Bestemmingen worden besproken, op internet wordt rondgesnuffeld, er is voorpret. Maar veel mensen hebben simpelweg geen cent te makken. Die gebruiken het vakantiegeld om opgelopen achterstanden in te lopen. Om gaten te dichten. Deze mensen brengen de vakantieperiode met hun kinderen door in de eigen achtertuin. En juist de groep mensen die het hele jaar al bezig is om de eindjes aan elkaar te knopen, te beknibbelen op zaken waar eigenlijk niet op beknibbeld mag worden, zou er zo mee geholpen zijn om even de eigen omgeving achter zich te kunnen laten en zich over te geven aan een zorgeloze periode. Met name ook voor kinderen kan een vakantie van grote betekenis zijn. Ze hebben vooraf het plezier om zich erop te verheugen. Achteraf blijven ze een herinnering houden die ze kunnen koesteren.
En dat kan. Echt. Wie zich verdiept in de mogelijkheden komt uit bij instanties die vakanties regelen voor mensen die niet op vakantie kunnen. Zo is er de stichting Rita (Rotterdams Initiatief Toerisme Anders). Bij de Stichting Rita's Reisbureau worden mensen die wat 'over' hebben gekoppeld aan mensen die wat 'te weinig' hebben. Particulieren en stichtingen stellen daarbij voor één of meerdere weken een vakantieaccommodatie ter beschikking. De accommodaties liggen verspreid over heel Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.
Naast Rita bestaan er ook andere stichtingen met dezelfde doelstellingen. De stichting Mara bijvoorbeeld. Wie zich erin verdiept zal zich verbazen over de mogelijkheden. Woningruil is een andere veelgebruikte oplossing. Vakantie vieren door gewoon de vakantie door te brengen in het huis van een ander in een ander deel van Nederland, om van daaruit bezienswaardigheden van de betreffende regio te bezoeken. Met het bijkomende voordeel dat er gelijk iemand is om gedurende de vakantie op de huisdieren en het huis te letten.
Ook zijn er vele activiteiten die niets kosten: wandelen, fietsen, zwemmen. Nederland heeft natuurgebieden te over en ook aan gratis zwemwater is hier geen gebrek. Elke stad of dorp organiseert in de zomer attracties, van popfestivals tot sportweken, waar je gratis naar toe kunt. Hou de huis-aan-huisbladen in de gaten of ga bijvoorbeeld naar de website van de gemeente of die van een andere leuke plaats. Veel activiteiten staan vaak al maanden van tevoren opgesomd.
Het boek 'Nederland voor nop' dat verkrijgbaar is in de bibliotheek somt een heleboel leuke uitjes op. Een gids speciaal voor gratis dagjes uit. Er is nog veel voor niets te zien en te doen in Nederland. In deze gids staan, alfabetisch op plaatsnaam geordend, circa 2000 ideeën voor een gratis dagje uit. Grote en kleine evenementen, musea, markten, natuurgebieden, optochten, gebouwen, lunchconcerten etc. in grote en kleine plaatsen. Op het internet zijn diverse veilingsites te vinden waarop je kunt bieden op vakanties en hotelovernachtingen. Wie hiervoor de tijd neemt, kan voor een paar tientjes een week in een bungalowpark zitten. De achtertuin kan altijd nog.

Artikel geplaatst op zondag 08 april 2018 - 06:00


Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 't Stadhuys van Hoorn in centrum AmsterdamHoorn heeft drie stadhuizen. Het oude dat zich in de Statenpoort, ofwel het Statenlogement bevond, op de hoek van de Nieuwsteeg en de Nieuwstraat en het huidige aan de Nieuwe Steen, gebouwd tussen 1975 en 1981 naar een ontwerp van het Alkmaarse architectenbureau van... Column Carrousel - Wally Ooms Woningnood neemt schrikbarende vormen aanTerwijl de gemeente Hoorn de meest fantastische plannen aan het ontwikkelen was voor een te koop staand stuk grond in Zwaag en daarover 34 bijeenkomsten in de planning had staan, is een projectontwikkelaar rond te tafel gaan zitten met de grondeigenaar en zijn ze tot zaken... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 1618In de geschiedenis van ons land is 1618 één van de kanteljaren. Stadhouder en legeraanvoerder in dienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden Maurits (zie hierboven, bron: Rijksmuseum) erft na het overlijden van zijn oudere halfbroer Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, de titel Prins van... Column Carrousel - Wally Ooms Westfries landschap wordt geschiedenisEeuwenlang waren kerken, watertorens en klassieke windmolens de beeldbepalende elementen in ons polderlandschap. Door het oprichten van megawindturbines wordt nu in hoog tempo gewerkt om dat beeld te laten verdwijnen. Deze horizonvervuilers worden verspreid over het hele land ingezet om te kunnen voldoen aan een energievraagstuk dat... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Een nieuwe torenspits?De komende jaren zullen Kerkplein en Grote Kerk een grote metamorfose ondergaan. Het gehele plein wordt opnieuw ingericht. De plannen voor de herinrichting van het Kerkplein zijn in overleg met belanghebbenden en belangstellenden tot stand gekomen. Het Kerkplein – met uitzondering van de achterzijde van de kerk waar... Column Carrousel - Wally Ooms Zijn we hittebestendig?Het aanhoudende fraaie weer wordt door vrijwel iedereen met enthousiasme ontvangen. De stranden zijn overbevolkt, de terrassen lopen vol en kunnen de drukte niet aan, ijsverkopers weten niet wat ze meemaken, de campings in Nederland kennen een ongekende drukte, verre vakantiereizen worden omgezet naar binnenlandse bestemmingen en het...