Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Vakantiebestemming achtertuin

Aan het begin van het jaar worden de plannen al gemaakt voor de zomervakantie. Bestemmingen worden besproken, op internet wordt rondgesnuffeld, er is voorpret. Maar veel mensen hebben simpelweg geen cent te makken. Die gebruiken het vakantiegeld om opgelopen achterstanden in te lopen. Om gaten te dichten. Deze mensen brengen de vakantieperiode met hun kinderen door in de eigen achtertuin. En juist de groep mensen die het hele jaar al bezig is om de eindjes aan elkaar te knopen, te beknibbelen op zaken waar eigenlijk niet op beknibbeld mag worden, zou er zo mee geholpen zijn om even de eigen omgeving achter zich te kunnen laten en zich over te geven aan een zorgeloze periode. Met name ook voor kinderen kan een vakantie van grote betekenis zijn. Ze hebben vooraf het plezier om zich erop te verheugen. Achteraf blijven ze een herinnering houden die ze kunnen koesteren.
En dat kan. Echt. Wie zich verdiept in de mogelijkheden komt uit bij instanties die vakanties regelen voor mensen die niet op vakantie kunnen. Zo is er de stichting Rita (Rotterdams Initiatief Toerisme Anders). Bij de Stichting Rita's Reisbureau worden mensen die wat 'over' hebben gekoppeld aan mensen die wat 'te weinig' hebben. Particulieren en stichtingen stellen daarbij voor één of meerdere weken een vakantieaccommodatie ter beschikking. De accommodaties liggen verspreid over heel Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.
Naast Rita bestaan er ook andere stichtingen met dezelfde doelstellingen. De stichting Mara bijvoorbeeld. Wie zich erin verdiept zal zich verbazen over de mogelijkheden. Woningruil is een andere veelgebruikte oplossing. Vakantie vieren door gewoon de vakantie door te brengen in het huis van een ander in een ander deel van Nederland, om van daaruit bezienswaardigheden van de betreffende regio te bezoeken. Met het bijkomende voordeel dat er gelijk iemand is om gedurende de vakantie op de huisdieren en het huis te letten.
Ook zijn er vele activiteiten die niets kosten: wandelen, fietsen, zwemmen. Nederland heeft natuurgebieden te over en ook aan gratis zwemwater is hier geen gebrek. Elke stad of dorp organiseert in de zomer attracties, van popfestivals tot sportweken, waar je gratis naar toe kunt. Hou de huis-aan-huisbladen in de gaten of ga bijvoorbeeld naar de website van de gemeente of die van een andere leuke plaats. Veel activiteiten staan vaak al maanden van tevoren opgesomd.
Het boek 'Nederland voor nop' dat verkrijgbaar is in de bibliotheek somt een heleboel leuke uitjes op. Een gids speciaal voor gratis dagjes uit. Er is nog veel voor niets te zien en te doen in Nederland. In deze gids staan, alfabetisch op plaatsnaam geordend, circa 2000 ideeën voor een gratis dagje uit. Grote en kleine evenementen, musea, markten, natuurgebieden, optochten, gebouwen, lunchconcerten etc. in grote en kleine plaatsen. Op het internet zijn diverse veilingsites te vinden waarop je kunt bieden op vakanties en hotelovernachtingen. Wie hiervoor de tijd neemt, kan voor een paar tientjes een week in een bungalowpark zitten. De achtertuin kan altijd nog.

Artikel geplaatst op zondag 08 april 2018 - 06:00Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Vakantiebestemming achtertuinAan het begin van het jaar worden de plannen al gemaakt voor de zomervakantie. Bestemmingen worden besproken, op internet wordt rondgesnuffeld, er is voorpret. Maar veel mensen hebben simpelweg geen cent te makken. Die gebruiken het vakantiegeld om opgelopen achterstanden in te lopen. Om gaten te dichten. Deze mensen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Hoorn Huizen Straten Mensen om meer redenen een bijzonder boekIn 1982 gaven Oud Hoorn, Stadsherstel en het Bureau Monumentenzorg van de gemeente Hoorn ‘Hoorn Huizen Straten Mensen’ uit, een unieke inventarisatie van woningen en gebouwen in de Hoornse binnenstad. Van alle panden werden de kadastrale gegevens opgenomen en voor zover... Column Carrousel - Wally Ooms Pechtold, Buma, Rutte: ze hebben hier niks te zoekenHet is weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 21 maart mogen we weer naar het schoolgebouw, het wijkcentrum of een ander stembureau. De verkiezingsstrijd is in alle hevigheid losgebarsten. Met heel veel holle kreten. Politici die in de afgelopen vier jaar... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Suleyman Reis alias Dirkie de Veenboer Vorige maand schreef ik over Bontekoe en de Barbarijse zeerovers. Het zou zo het onderwerp van een stripverhaal kunnen zijn. En dat was het ook. Al in de tweede strip van Kapitein Rob - zie illustratie - speelde de Veenboer een rol. Bontekoe wordt... Column Carrousel - Wally Ooms Een dag zonder plastic. Kan dat?In de oceanen drijft een plasticsoep van gigantische omvang. Naast het feit dat dit een verschrikkelijke aanblik oplevert, breekt deze plastic brei zeer langzaam af in deeltjes die weer terechtkomen in de vissen en de vogels en daarmee uiteindelijk weer bij de mens. De jonge... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Bontekoe en de Barbarijse zeerovers Op 28 december 1618 vaart Willem IJsbrantsz Bontekoe de haven van Hoorn uit als schipper van de Nieuw Hoorn voor zijn legendarische reis naar Indië. Het konvooi van de VOC bestaat uit zeven schepen. De Nieuw Hoorn verliest na enkele weken de andere schepen uit...