Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Vakantiebestemming achtertuin

Aan het begin van het jaar worden de plannen al gemaakt voor de zomervakantie. Bestemmingen worden besproken, op internet wordt rondgesnuffeld, er is voorpret. Maar veel mensen hebben simpelweg geen cent te makken. Die gebruiken het vakantiegeld om opgelopen achterstanden in te lopen. Om gaten te dichten. Deze mensen brengen de vakantieperiode met hun kinderen door in de eigen achtertuin. En juist de groep mensen die het hele jaar al bezig is om de eindjes aan elkaar te knopen, te beknibbelen op zaken waar eigenlijk niet op beknibbeld mag worden, zou er zo mee geholpen zijn om even de eigen omgeving achter zich te kunnen laten en zich over te geven aan een zorgeloze periode. Met name ook voor kinderen kan een vakantie van grote betekenis zijn. Ze hebben vooraf het plezier om zich erop te verheugen. Achteraf blijven ze een herinnering houden die ze kunnen koesteren.
En dat kan. Echt. Wie zich verdiept in de mogelijkheden komt uit bij instanties die vakanties regelen voor mensen die niet op vakantie kunnen. Zo is er de stichting Rita (Rotterdams Initiatief Toerisme Anders). Bij de Stichting Rita's Reisbureau worden mensen die wat 'over' hebben gekoppeld aan mensen die wat 'te weinig' hebben. Particulieren en stichtingen stellen daarbij voor één of meerdere weken een vakantieaccommodatie ter beschikking. De accommodaties liggen verspreid over heel Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.
Naast Rita bestaan er ook andere stichtingen met dezelfde doelstellingen. De stichting Mara bijvoorbeeld. Wie zich erin verdiept zal zich verbazen over de mogelijkheden. Woningruil is een andere veelgebruikte oplossing. Vakantie vieren door gewoon de vakantie door te brengen in het huis van een ander in een ander deel van Nederland, om van daaruit bezienswaardigheden van de betreffende regio te bezoeken. Met het bijkomende voordeel dat er gelijk iemand is om gedurende de vakantie op de huisdieren en het huis te letten.
Ook zijn er vele activiteiten die niets kosten: wandelen, fietsen, zwemmen. Nederland heeft natuurgebieden te over en ook aan gratis zwemwater is hier geen gebrek. Elke stad of dorp organiseert in de zomer attracties, van popfestivals tot sportweken, waar je gratis naar toe kunt. Hou de huis-aan-huisbladen in de gaten of ga bijvoorbeeld naar de website van de gemeente of die van een andere leuke plaats. Veel activiteiten staan vaak al maanden van tevoren opgesomd.
Het boek 'Nederland voor nop' dat verkrijgbaar is in de bibliotheek somt een heleboel leuke uitjes op. Een gids speciaal voor gratis dagjes uit. Er is nog veel voor niets te zien en te doen in Nederland. In deze gids staan, alfabetisch op plaatsnaam geordend, circa 2000 ideeën voor een gratis dagje uit. Grote en kleine evenementen, musea, markten, natuurgebieden, optochten, gebouwen, lunchconcerten etc. in grote en kleine plaatsen. Op het internet zijn diverse veilingsites te vinden waarop je kunt bieden op vakanties en hotelovernachtingen. Wie hiervoor de tijd neemt, kan voor een paar tientjes een week in een bungalowpark zitten. De achtertuin kan altijd nog.

Artikel geplaatst op zondag 08 april 2018 - 06:00


Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Straatnamen: een ereschuldBegin juni 1945 vond - zie foto - een grote manifestatie plaats op de Roode Steen. De Hoornse onderduikers hadden de bijeenkomst georganiseerd om hun ‘pleegouders’ en de leden van de Hoornse KP en de LO, de organisatie die landelijk actief was bij de opvang van en de... Column Carrousel - Wally Ooms AP maakt jacht op SinterklaasDe Autoriteit Persoonsgegevens is bevoegd om boetes op te leggen bij overtredingen van de Wet bescherming persoonsgegevens. Sinds 25 mei is een nieuwe privacywetgeving van kracht, waardoor vele Facebookgebruikers zich in het nauw gedreven voelen. Ze vragen zich af of ze nog wel een foto mogen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Op zwartMet de uitspraak van de kantonrechter onlangs in een zaak van een uitgever tegen Erfgoed Leiden heeft de rechter veel archieven, musea, bibliotheken en erfgoedinstellingen voor een dilemma gesteld. De rechter vindt op basis van de Auteurswet dat alle instellingen die hun beeldbank online hebben staan eerst van de... Column Carrousel - Wally Ooms OorlogskinderenDodenherdenking wordt opgevolgd door Bevrijdingsdag met de daarbij behorende herinneringen aan de zinloosheid en de omvang van de laatste wereldoorlog en de vele miljoenen slachtoffers. Het volgende waargebeurde verhaal is slechts een voorbeeld van het leed dat een oorlog met zich meebrengt. Hoog in de Franse Alpen speelde zich lang... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Verdorven Wanneer wij over ruim anderhalve week twee minuten stilte in acht nemen om de doden te gedenken die hun leven voor onze vrijheid gaven, zoals de vijf mannen wiens namen onder het grote reliëf op de fusilladeplaats voor de Grote Kerk in het centrum staan gebeiteld, is het ook... Column Carrousel - Wally Ooms Vakantiebestemming achtertuinAan het begin van het jaar worden de plannen al gemaakt voor de zomervakantie. Bestemmingen worden besproken, op internet wordt rondgesnuffeld, er is voorpret. Maar veel mensen hebben simpelweg geen cent te makken. Die gebruiken het vakantiegeld om opgelopen achterstanden in te lopen. Om gaten te dichten. Deze mensen...