Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Vakantiebestemming achtertuin

Aan het begin van het jaar worden de plannen al gemaakt voor de zomervakantie. Bestemmingen worden besproken, op internet wordt rondgesnuffeld, er is voorpret. Maar veel mensen hebben simpelweg geen cent te makken. Die gebruiken het vakantiegeld om opgelopen achterstanden in te lopen. Om gaten te dichten. Deze mensen brengen de vakantieperiode met hun kinderen door in de eigen achtertuin. En juist de groep mensen die het hele jaar al bezig is om de eindjes aan elkaar te knopen, te beknibbelen op zaken waar eigenlijk niet op beknibbeld mag worden, zou er zo mee geholpen zijn om even de eigen omgeving achter zich te kunnen laten en zich over te geven aan een zorgeloze periode. Met name ook voor kinderen kan een vakantie van grote betekenis zijn. Ze hebben vooraf het plezier om zich erop te verheugen. Achteraf blijven ze een herinnering houden die ze kunnen koesteren.
En dat kan. Echt. Wie zich verdiept in de mogelijkheden komt uit bij instanties die vakanties regelen voor mensen die niet op vakantie kunnen. Zo is er de stichting Rita (Rotterdams Initiatief Toerisme Anders). Bij de Stichting Rita's Reisbureau worden mensen die wat 'over' hebben gekoppeld aan mensen die wat 'te weinig' hebben. Particulieren en stichtingen stellen daarbij voor één of meerdere weken een vakantieaccommodatie ter beschikking. De accommodaties liggen verspreid over heel Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.
Naast Rita bestaan er ook andere stichtingen met dezelfde doelstellingen. De stichting Mara bijvoorbeeld. Wie zich erin verdiept zal zich verbazen over de mogelijkheden. Woningruil is een andere veelgebruikte oplossing. Vakantie vieren door gewoon de vakantie door te brengen in het huis van een ander in een ander deel van Nederland, om van daaruit bezienswaardigheden van de betreffende regio te bezoeken. Met het bijkomende voordeel dat er gelijk iemand is om gedurende de vakantie op de huisdieren en het huis te letten.
Ook zijn er vele activiteiten die niets kosten: wandelen, fietsen, zwemmen. Nederland heeft natuurgebieden te over en ook aan gratis zwemwater is hier geen gebrek. Elke stad of dorp organiseert in de zomer attracties, van popfestivals tot sportweken, waar je gratis naar toe kunt. Hou de huis-aan-huisbladen in de gaten of ga bijvoorbeeld naar de website van de gemeente of die van een andere leuke plaats. Veel activiteiten staan vaak al maanden van tevoren opgesomd.
Het boek 'Nederland voor nop' dat verkrijgbaar is in de bibliotheek somt een heleboel leuke uitjes op. Een gids speciaal voor gratis dagjes uit. Er is nog veel voor niets te zien en te doen in Nederland. In deze gids staan, alfabetisch op plaatsnaam geordend, circa 2000 ideeën voor een gratis dagje uit. Grote en kleine evenementen, musea, markten, natuurgebieden, optochten, gebouwen, lunchconcerten etc. in grote en kleine plaatsen. Op het internet zijn diverse veilingsites te vinden waarop je kunt bieden op vakanties en hotelovernachtingen. Wie hiervoor de tijd neemt, kan voor een paar tientjes een week in een bungalowpark zitten. De achtertuin kan altijd nog.

Artikel geplaatst op zondag 08 april 2018 - 06:00


Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer... Column Carrousel - Wally Ooms West-Friesland gefeliciteerd met Westfrisaweg De Westfrisiaweg is al vrijwel geheel in gebruik. Uitvoerend bouwbedrijf Heijmans is doende met de laatste werkzaamheden. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 november door gedeputeerde Elisabeth Post en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Elisabeth zal het die dag met Cora ongetwijfeld niet hebben... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn: vernieuwer van de HafabraHet is deze maand 125 jaar geleden dat Gerard Boedijn, die geldt als één van de grootste vernieuwers van de muziek voor harmonieorkest, fanfare en brassband, in Europa in Hoorn werd geboren. Boedijns geboortehuis aan de Draafsingel, nummer 5, recht tegenover de Oosterpoort, werd in...