Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Oorlogskinderen

Dodenherdenking wordt opgevolgd door Bevrijdingsdag met de daarbij behorende herinneringen aan de zinloosheid en de omvang van de laatste wereldoorlog en de vele miljoenen slachtoffers. Het volgende waargebeurde verhaal is slechts een voorbeeld van het leed dat een oorlog met zich meebrengt.
Hoog in de Franse Alpen speelde zich lang geleden een tragedie af in een vrijwel van de buitenwereld afgesloten dorpje. Slechts bereikbaar via een bergrug, daarna een vallei, om vervolgens weer de klim naar boven te maken, alwaar een honderdtal primitieve huizen beschutting bood tegen de hitte, de mistral en de regen. Van comfort was geen sprake. Het waren praktisch ingerichte huizen van uit de natuur verkregen materialen als steen en hout.
Voor de tweede keer in de historie van het bescheiden gehucht was de complete mannelijke bevolking afgevoerd om deel te nemen aan een zinloze oorlog. Met als gevolg dat de vrouwelijke bevolking hun vaders, echtgenoten, verloofden en vrienden nimmer zouden terugzien. De in diepe rouw gedompelde vrouwen zochten troost bij elkaar en bespraken de consequenties. Ze kenden de gevolgen nog van een eerdere oorlog: geen mannen, geen kinderen. De rouwverwerking kreeg mede gestalte doordat een meisje huilend van woede met haar zinloos geworden trouwjurk een vogelverschrikker aankleedde. De ouders van de beoogde bruidegom volgden met diens bruidspak. Sindsdien leefde het vrouwendorp onder het toeziend oog van het paar dat nooit heeft bestaan.
Tijdens gesprekken, die veelal op het dorpsplein werden gevoerd, kwam langzaamaan het besef dat de optie om zich bij deze situatie neer te leggen niet te verdragen was. Jonge vrouwen die in de kracht van hun leven waren, die uitzagen naar het in de toekomst liggende moederschap, koesterden de wens om de natuurlijke drang tot voortplanting te volvoeren.
De mistral, de zon, de omstandigheden en de wijn hadden invloed op hun benevelde gemoedstoestand. Bij een van hen kwam bij een der samenkomsten het hoge woord eruit: zodra zich een man aandient in ons isolate dorp wordt dat ons aller man. Om leven in onze buiken te brengen, om leven in het dorp te brengen. We zullen geen liefde voor hem voelen, we hebben slechts zijn zaad nodig. Zonder uitzondering knikten de vrouwen en gaven zich over aan hun fantasie. Het hoefde niet aan te voelen als een vorm van ontrouw aan de hun ontvallenen, het was puur de wens om het dorp, hun gemeenschap, te laten voortbestaan. Bij de daaropvolgende onderlinge en gezamenlijke gesprekken was de spanning voelbaar en hoorbaar. De smachtende vrouwen zagen uit naar de komst van de man die de vader zou worden van alle nog te verwekken kinderen. Twee jaar duurde het vooraleer de vrouwen op de bergtop na hun vallei de verschijning van een man zagen opdoemen. Verkild van schrik en brandend van verlangen zagen ze een man die zich in hun richting begaf en weldra het dorp zou betreden. Jean, de reizende hoefsmid, voldeed bij veler herhaling aan de verwachtingen en weldra klonken er weer vrolijke kindergeluiden in het dorp.
Als niet een der vrouwen deze hele geschiedenis had laten optekenen bij een notaris zou het nooit tot de buitenwereld zijn doorgedrongen. Ver na haar dood kwam het verhaal daardoor naar buiten.
Waarbij de vraag zich opdringt of er mogelijk ergens in Nederland iets soortgelijks zich heeft afgespeeld.

Artikel geplaatst op zondag 06 mei 2018 - 06:00


Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Zit er nog muziek in Hoorn Rock 'N' Roll Sunday? Al tien jaar lang bruist het in Hoorn als Rock 'N' Roll Sunday wordt gehouden. Tienduizenden bezoekers, velen met vetkuif of petticoat, komen in het voorjaar naar de stad om te kijken en te luisteren naar nationale en internationale bands.... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn VrijheidTachtig jaar geleden, op 1 september 1939, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Duitsland viel Polen binnen. Twee dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. Na andere landen was ons land op 10 mei 1940 aan de beurt. Iets meer dan twintig jaar had Europa vrede gekend na de... Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer...