Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Zijn we hittebestendig?

Het aanhoudende fraaie weer wordt door vrijwel iedereen met enthousiasme ontvangen. De stranden zijn overbevolkt, de terrassen lopen vol en kunnen de drukte niet aan, ijsverkopers weten niet wat ze meemaken, de campings in Nederland kennen een ongekende drukte, verre vakantiereizen worden omgezet naar binnenlandse bestemmingen en het onvermijdelijke hitteplan is weer van stal gehaald. In Nederland regelland ligt voor alles wel een plan van aanpak klaar. Er wordt geadviseerd voldoende te drinken, de woning koel te houden en lichamelijke inspanning te beperken. Het droogterecord uit 1976 is inmiddels gebroken.
De tropische omstandigheden hebben nog niet geleid tot echt grote problemen, wel is duidelijk dat ons land niet is voorbereid op dergelijke weersomstandigheden. Strooiwagens rijden rond tegen smeltend asfalt, bruggen blijven dicht door uitgezet metaal, gestort beton kan binnen 3 seconden belopen worden, koken aan het fornuis wordt beperkt tot het minimum, de dieren weten niet waar ze het moeten zoeken, werken in de buitenlucht leidt tot inperkende maatregelen in de bouw, tropenroosters worden ingesteld, oogsten mislukken, de dijken staan onder druk, er is sprake van verminderde luchtkwaliteit en meer smog in de steden.
Geadviseerd wordt het waterverbruik zoveel mogelijk te beperken. In bepaalde gebieden in Nederland geldt al een sproeiverbod, waarbij water halen uit sloten en vaarten voor het sproeien van de tuin en zelfs de landbouwgrond leidt tot een boete. Het waterbedrijf Groningen heeft de druk verlaagd om aan de vraag te kunnen voldoen. Bosbranden behoren niet meer tot de uitzonderingen en het zwemwater is lang niet overal even veilig. De kans dat het water niet schoon genoeg is en gezondheidsklachten veroorzaakt loopt op naarmate de temperatuur blijft stijgen.
Het klimaat verandert en extreem weer komt steeds vaker voor. Slechts 2,5% van al het water op aarde is zoet, de rest is zout water. Van dat zoete water is slechts 1% drinkbaar. Langdurige hitte zorgt ervoor dat het oppervlaktewater opdroogt, wat zorgt voor algen in het water en nóg minder beschikbaar water.
We staan voor grote uitdagingen.

Artikel geplaatst op zondag 29 juli 2018 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Zit er nog muziek in Hoorn Rock 'N' Roll Sunday? Al tien jaar lang bruist het in Hoorn als Rock 'N' Roll Sunday wordt gehouden. Tienduizenden bezoekers, velen met vetkuif of petticoat, komen in het voorjaar naar de stad om te kijken en te luisteren naar nationale en internationale bands.... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn VrijheidTachtig jaar geleden, op 1 september 1939, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Duitsland viel Polen binnen. Twee dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. Na andere landen was ons land op 10 mei 1940 aan de beurt. Iets meer dan twintig jaar had Europa vrede gekend na de... Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer...