Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Zijn we hittebestendig?

Het aanhoudende fraaie weer wordt door vrijwel iedereen met enthousiasme ontvangen. De stranden zijn overbevolkt, de terrassen lopen vol en kunnen de drukte niet aan, ijsverkopers weten niet wat ze meemaken, de campings in Nederland kennen een ongekende drukte, verre vakantiereizen worden omgezet naar binnenlandse bestemmingen en het onvermijdelijke hitteplan is weer van stal gehaald. In Nederland regelland ligt voor alles wel een plan van aanpak klaar. Er wordt geadviseerd voldoende te drinken, de woning koel te houden en lichamelijke inspanning te beperken. Het droogterecord uit 1976 is inmiddels gebroken.
De tropische omstandigheden hebben nog niet geleid tot echt grote problemen, wel is duidelijk dat ons land niet is voorbereid op dergelijke weersomstandigheden. Strooiwagens rijden rond tegen smeltend asfalt, bruggen blijven dicht door uitgezet metaal, gestort beton kan binnen 3 seconden belopen worden, koken aan het fornuis wordt beperkt tot het minimum, de dieren weten niet waar ze het moeten zoeken, werken in de buitenlucht leidt tot inperkende maatregelen in de bouw, tropenroosters worden ingesteld, oogsten mislukken, de dijken staan onder druk, er is sprake van verminderde luchtkwaliteit en meer smog in de steden.
Geadviseerd wordt het waterverbruik zoveel mogelijk te beperken. In bepaalde gebieden in Nederland geldt al een sproeiverbod, waarbij water halen uit sloten en vaarten voor het sproeien van de tuin en zelfs de landbouwgrond leidt tot een boete. Het waterbedrijf Groningen heeft de druk verlaagd om aan de vraag te kunnen voldoen. Bosbranden behoren niet meer tot de uitzonderingen en het zwemwater is lang niet overal even veilig. De kans dat het water niet schoon genoeg is en gezondheidsklachten veroorzaakt loopt op naarmate de temperatuur blijft stijgen.
Het klimaat verandert en extreem weer komt steeds vaker voor. Slechts 2,5% van al het water op aarde is zoet, de rest is zout water. Van dat zoete water is slechts 1% drinkbaar. Langdurige hitte zorgt ervoor dat het oppervlaktewater opdroogt, wat zorgt voor algen in het water en nóg minder beschikbaar water.
We staan voor grote uitdagingen.

Artikel geplaatst op zondag 29 juli 2018 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer... Column Carrousel - Wally Ooms West-Friesland gefeliciteerd met Westfrisaweg De Westfrisiaweg is al vrijwel geheel in gebruik. Uitvoerend bouwbedrijf Heijmans is doende met de laatste werkzaamheden. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 november door gedeputeerde Elisabeth Post en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Elisabeth zal het die dag met Cora ongetwijfeld niet hebben... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn: vernieuwer van de HafabraHet is deze maand 125 jaar geleden dat Gerard Boedijn, die geldt als één van de grootste vernieuwers van de muziek voor harmonieorkest, fanfare en brassband, in Europa in Hoorn werd geboren. Boedijns geboortehuis aan de Draafsingel, nummer 5, recht tegenover de Oosterpoort, werd in... Column Carrousel - Wally Ooms Van Klazien uit Zalk naar farmaceutisch geboefteBij Klazien uit Zalk, die ooit grote bekendheid genoot door haar natuurmiddelen tegen bepaalde aandoeningen, wist je tenminste waar je aan toe was. De grote ziektes liet ze aan zich voorbijgaan, maar voor vrijwel alle kwaaltjes en aandoeningen had ze wel een op kruiden... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 't Stadhuys van Hoorn in centrum AmsterdamHoorn heeft drie stadhuizen. Het oude dat zich in de Statenpoort, ofwel het Statenlogement bevond, op de hoek van de Nieuwsteeg en de Nieuwstraat en het huidige aan de Nieuwe Steen, gebouwd tussen 1975 en 1981 naar een ontwerp van het Alkmaarse architectenbureau van...