Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Zijn we hittebestendig?

Het aanhoudende fraaie weer wordt door vrijwel iedereen met enthousiasme ontvangen. De stranden zijn overbevolkt, de terrassen lopen vol en kunnen de drukte niet aan, ijsverkopers weten niet wat ze meemaken, de campings in Nederland kennen een ongekende drukte, verre vakantiereizen worden omgezet naar binnenlandse bestemmingen en het onvermijdelijke hitteplan is weer van stal gehaald. In Nederland regelland ligt voor alles wel een plan van aanpak klaar. Er wordt geadviseerd voldoende te drinken, de woning koel te houden en lichamelijke inspanning te beperken. Het droogterecord uit 1976 is inmiddels gebroken.
De tropische omstandigheden hebben nog niet geleid tot echt grote problemen, wel is duidelijk dat ons land niet is voorbereid op dergelijke weersomstandigheden. Strooiwagens rijden rond tegen smeltend asfalt, bruggen blijven dicht door uitgezet metaal, gestort beton kan binnen 3 seconden belopen worden, koken aan het fornuis wordt beperkt tot het minimum, de dieren weten niet waar ze het moeten zoeken, werken in de buitenlucht leidt tot inperkende maatregelen in de bouw, tropenroosters worden ingesteld, oogsten mislukken, de dijken staan onder druk, er is sprake van verminderde luchtkwaliteit en meer smog in de steden.
Geadviseerd wordt het waterverbruik zoveel mogelijk te beperken. In bepaalde gebieden in Nederland geldt al een sproeiverbod, waarbij water halen uit sloten en vaarten voor het sproeien van de tuin en zelfs de landbouwgrond leidt tot een boete. Het waterbedrijf Groningen heeft de druk verlaagd om aan de vraag te kunnen voldoen. Bosbranden behoren niet meer tot de uitzonderingen en het zwemwater is lang niet overal even veilig. De kans dat het water niet schoon genoeg is en gezondheidsklachten veroorzaakt loopt op naarmate de temperatuur blijft stijgen.
Het klimaat verandert en extreem weer komt steeds vaker voor. Slechts 2,5% van al het water op aarde is zoet, de rest is zout water. Van dat zoete water is slechts 1% drinkbaar. Langdurige hitte zorgt ervoor dat het oppervlaktewater opdroogt, wat zorgt voor algen in het water en nóg minder beschikbaar water.
We staan voor grote uitdagingen.

Artikel geplaatst op zondag 29 juli 2018 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 't Stadhuys van Hoorn in centrum AmsterdamHoorn heeft drie stadhuizen. Het oude dat zich in de Statenpoort, ofwel het Statenlogement bevond, op de hoek van de Nieuwsteeg en de Nieuwstraat en het huidige aan de Nieuwe Steen, gebouwd tussen 1975 en 1981 naar een ontwerp van het Alkmaarse architectenbureau van... Column Carrousel - Wally Ooms Woningnood neemt schrikbarende vormen aanTerwijl de gemeente Hoorn de meest fantastische plannen aan het ontwikkelen was voor een te koop staand stuk grond in Zwaag en daarover 34 bijeenkomsten in de planning had staan, is een projectontwikkelaar rond te tafel gaan zitten met de grondeigenaar en zijn ze tot zaken... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 1618In de geschiedenis van ons land is 1618 één van de kanteljaren. Stadhouder en legeraanvoerder in dienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden Maurits (zie hierboven, bron: Rijksmuseum) erft na het overlijden van zijn oudere halfbroer Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, de titel Prins van... Column Carrousel - Wally Ooms Westfries landschap wordt geschiedenisEeuwenlang waren kerken, watertorens en klassieke windmolens de beeldbepalende elementen in ons polderlandschap. Door het oprichten van megawindturbines wordt nu in hoog tempo gewerkt om dat beeld te laten verdwijnen. Deze horizonvervuilers worden verspreid over het hele land ingezet om te kunnen voldoen aan een energievraagstuk dat... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Een nieuwe torenspits?De komende jaren zullen Kerkplein en Grote Kerk een grote metamorfose ondergaan. Het gehele plein wordt opnieuw ingericht. De plannen voor de herinrichting van het Kerkplein zijn in overleg met belanghebbenden en belangstellenden tot stand gekomen. Het Kerkplein – met uitzondering van de achterzijde van de kerk waar... Column Carrousel - Wally Ooms Zijn we hittebestendig?Het aanhoudende fraaie weer wordt door vrijwel iedereen met enthousiasme ontvangen. De stranden zijn overbevolkt, de terrassen lopen vol en kunnen de drukte niet aan, ijsverkopers weten niet wat ze meemaken, de campings in Nederland kennen een ongekende drukte, verre vakantiereizen worden omgezet naar binnenlandse bestemmingen en het...