Rodi

Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn

(Foto: aangeleverd)

't Stadhuys van Hoorn in centrum Amsterdam

Hoorn heeft drie stadhuizen. Het oude dat zich in de Statenpoort, ofwel het Statenlogement bevond, op de hoek van de Nieuwsteeg en de Nieuwstraat en het huidige aan de Nieuwe Steen, gebouwd tussen 1975 en 1981 naar een ontwerp van het Alkmaarse architectenbureau van prof. Tauber, dat volgens Oud Hoorn een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst verdient. Het derde stadhuis staat in Amsterdam. Of beter gezegd: hangt in Amsterdam. In de Spuistraat. Het oudste stadhuis van Hoorn stond op de Roode Steen. De contouren daarvan zijn in het plaveisel te zien. Dat gebouw werd aan het begin van de Bataafse Republiek in 1795 wegens bouwvalligheid gesloten en twee jaar later gesloopt. Al voor 1420 stond een houten raadhuis op de Roode Steen. Een acte uit 1400 spreekt namelijk van een Raithuys.
Dat oude stadhuis aan de Roode Steen is door de eeuwen heen door verschillende kunstenaars in beeld vastgelegd. Op een van de oudste prenten (Feyken Rijp, 1706) telt het stadhuis aan de westkant twee ramen minder dan latere prenten en schilderijen tonen, waar vijf ramen te zien zijn. De in Hoorn geboren tekenaar en kalligraaf Adriaan Doesjan (1714-1817) heeft het stadhuis ook getekend. Het Westfries Museum bezit een bijzondere, door het ontbreken van perspectief, amateuristisch ogende prent van zijn hand, waarop het stadhuis in een prachtig blauw is opgezet. Het stadhuis was gebouwd van Belgisch blauwe hardsteen dat voornaam oogt en inderdaad een blauwe zweem vertoont. Om dat blauw te accentueren was het ook nog eens blauw geschilderd.
Nu Amsterdam. Al in 1624 bevond zich op de plek van de huidige Dominicuskerk een rooms-katholieke schuilkerk. Die had haar naam te danken aan een gevelsteen met opschrift ’t Stadhuys van Hoorn. In 1763 werd de steen met Louis XV-achtige lijst herplaatst in de nieuw gebouwde gevel. Een eeuw later werd op deze plek de huidige Dominicuskerk gebouwd. In de kerk van Pierre Cuypers was de steen, ondanks dat deze de naamgever van de schuilkerk was, naar een onopvallende plek, hoog in de onderbouw van de nooit afgebouwde toren op de hoek van de Korte Korsjespoortsteeg weggewerkt. In Cuypers neogotische stijl was daar geen plek voor. Eind vorige eeuw werd de steen op verzoek van de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen naar de Spuistraatgevel overgebracht. Voor de restauratie van de steen heeft de tekening van Doesjan model gestaan. Qua kleur sluit het stadhuis op de gevelsteen volledig bij Doesjan aan. Maar qua vorm niet. Of het moet het oudste plaatje van het stadhuis op de Roode Steen zijn. Daarop zijn beide delen van het gebouw ter weerszijde van de hoge trap naar het bordes bijna gelijk van maat. Zo heeft het Hoornse stadhuis in Amsterdam meer weg van het spiegelbeeld van dat wat ooit op de Roode Steen stond.
Egbert Ottens

Artikel geplaatst op zondag 07 oktober 2018 - 06:00

Foto'sReacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Zit er nog muziek in Hoorn Rock 'N' Roll Sunday? Al tien jaar lang bruist het in Hoorn als Rock 'N' Roll Sunday wordt gehouden. Tienduizenden bezoekers, velen met vetkuif of petticoat, komen in het voorjaar naar de stad om te kijken en te luisteren naar nationale en internationale bands.... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn VrijheidTachtig jaar geleden, op 1 september 1939, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Duitsland viel Polen binnen. Twee dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. Na andere landen was ons land op 10 mei 1940 aan de beurt. Iets meer dan twintig jaar had Europa vrede gekend na de... Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer...