Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Woningnood neemt schrikbarende vormen aan

Terwijl de gemeente Hoorn de meest fantastische plannen aan het ontwikkelen was voor een te koop staand stuk grond in Zwaag en daarover 34 bijeenkomsten in de planning had staan, is een projectontwikkelaar rond te tafel gaan zitten met de grondeigenaar en zijn ze tot zaken gekomen. De boel is verkocht. Geen kans op de zo keihard nodige woningen en al helemaal niet op een aldaar te realiseren sportcomplex dat zijn weerga niet kent en waarover al door velen gedagdroomd werd. De gemeente Hoorn zal aanvoeren dat eerst de sportverenigingen er uit dienen te komen. Maar die komen er zonder duwtje in de rug niet uit. Elke sportvereniging zal tot de laatste snik blijven doorknokken om op het eigen complex te kunnen blijven. Ondanks schrikbarende ledentallen en ondanks weinig rooskleurige financiële situaties. Een club in Venhuizen heeft zelfs enkele jaren geleden het complete bejaardenhuis ingeschreven als lid. Het bleek uitstel van executie. Binnen afzienbare tijd zullen de clubs die het moeilijk hebben bij de gemeente aankloppen. Er zullen van gemeentewege hoge borsten worden opgezet. En er zal worden ingewilligd.
Op het belendende stukje grond in Zwaag heeft een club Tiny House-liefhebbers het oog laten vallen. Dat willen ze graag verkrijgen voor een gematst prijsje. De gunfactor zou daarbij de doorslaggevende factor moeten zijn. Bij bepaalde politieke partijen gaan de duimen al omhoog. Ondanks de enorme schaarste aan bouwgrond.
Gelijktijdig staan de bewoners van de te slopen flats aan de Siriusstraat in Hoorn over enkele dagen op straat. Ondanks een geregistreerde inschrijftijd van soms meer dan 7 jaar is er met geen mogelijkheid een huis voor ze te vinden. De opgegeven gemiddelde zoektijd van 3,1 jaar wordt door alle betrokkenen weggehoond. "Goochelen met cijfers" noemen ze het. Wat hen te doen staat is hun spullen opslaan en een langdurig bezoek afleggen aan een park, een bereidwillige kennis, een recreatiewoning, een kerkgenootschap, een leegstaand gebouw. Hun problemen zijn zelfs nog groter. Zonder huisadres geen uitkering, geen bankrekening, geen verzekering, geen dienstverband.
Flexwoningen neerzetten lijkt de meest voor de hand liggende oplossing. Maar de gemeente beweert tegen beter weten in de woningnood anderszins te kunnen oplossen, waarbij evenwel spoedzoekers het bos in worden gestuurd. De parken raken overbevolkt.
Gelukkig gaan er ook veel dingen goed in Hoorn. De NVVP heeft onlangs bekendgemaakt dat de gemeente Hoorn in de top 100 staat van Buurvriendelijke Gemeenten. Om maar eens wat te noemen.

Artikel geplaatst op zondag 23 september 2018 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Zit er nog muziek in Hoorn Rock 'N' Roll Sunday? Al tien jaar lang bruist het in Hoorn als Rock 'N' Roll Sunday wordt gehouden. Tienduizenden bezoekers, velen met vetkuif of petticoat, komen in het voorjaar naar de stad om te kijken en te luisteren naar nationale en internationale bands.... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn VrijheidTachtig jaar geleden, op 1 september 1939, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Duitsland viel Polen binnen. Twee dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. Na andere landen was ons land op 10 mei 1940 aan de beurt. Iets meer dan twintig jaar had Europa vrede gekend na de... Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer...