Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Van Klazien uit Zalk naar farmaceutisch geboefte

Bij Klazien uit Zalk, die ooit grote bekendheid genoot door haar natuurmiddelen tegen bepaalde aandoeningen, wist je tenminste waar je aan toe was. De grote ziektes liet ze aan zich voorbijgaan, maar voor vrijwel alle kwaaltjes en aandoeningen had ze wel een op kruiden uit de natuur gebaseerd 'geneesmiddel'. Het dragen van een kastanje om de nieren en bloedvaten een handje te helpen, tijm smeren bij verkoudheid, het blad van de smalle weegbree tegen bloeden, de wortel van het helmkruid tegen aambeien, thee van brandnetelblad voor lichamelijke verkwikking, een havermoutbadje tegen vermoeide voeten. Stuk voor stuk redelijk onschuldige middelen waar de medische wereld zich meermaals kritisch over heeft uitgelaten. Zelf overleed Klazien aan een bloedziekte, waartegen klaarblijkelijk even geen plant voorhanden was.
Van aanmerkelijk minder onschuldige aard zijn bepaalde voortbrengselen uit de farmaceutische industrie. Deze bedrijfstak verricht onderzoek naar de mogelijkheden om te komen tot geneesmiddelen tegen allerlei ziektes en doet derhalve uitstekend werk. Over het algemeen gaat een langdurig proces vooraf aan de uiteindelijke productie. Ook voor medicijnen die aan slechts weinig patiënten verkocht kunnen worden en dus wel duur moeten zijn. Om te voorkomen dat al dat onderzoekswerk teniet wordt gedaan doordat een concurrent het geneesmiddel simpelweg namaakt, worden deze beschermd middels patenten. Zo wordt het alleenrecht verworven op geneesmiddelen en daar gaat het gelijk ook heel vaak mis. Een fabrikant kan immers vragen wat hij maar wil. Niemand die inzicht heeft in de ontwikkelingskosten, zodat er niet kan worden geageerd tegen de verkoopprijs. Daarnaast zijn er voorbeelden genoeg van geneesmiddelen die honderd keer of meer over de oorspronkelijke prijs zijn gegaan. Niet uit schaarste van grondstoffen, maar uit zakelijk gewin. Des te ernstiger de ziekte, des te afhankelijker de patiënt. Met torenhoge prijzen als gevolg.
Vanuit de medische wereld klinken steeds vaker geluiden om dit geldverslindende systeem een halt toe te roepen. In verschillende universiteiten en klinieken wordt met specialisten gewerkt aan de ontwikkeling van geneesmiddelen die minstens zo goed werken als de gepatenteerde, maar dan wel voor een fractie van de prijs kunnen worden verstrekt. De farmaceutische industrie, waar vele honderden miljarden in omgaan, ziet dat fenomeen als pure concurrentie en gooit alles in de strijd om te voorkomen dat de tarieven moeten worden herzien. Uiteraard met hele ritsen advocaten, maar ook door geld vrij te maken voor corruptie, premies en reisjes voor artsen, ziekenhuizen, specialisten, inkopers, drogisten of apothekers die voldoende afnemen, omkoping, financiële schikkingen en boetes, die uiteraard allemaal in de prijzen worden verwerkt.
Het wachten is op een geneesmiddel tegen hebzucht.

Artikel geplaatst op zondag 21 oktober 2018 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer... Column Carrousel - Wally Ooms West-Friesland gefeliciteerd met Westfrisaweg De Westfrisiaweg is al vrijwel geheel in gebruik. Uitvoerend bouwbedrijf Heijmans is doende met de laatste werkzaamheden. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 november door gedeputeerde Elisabeth Post en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Elisabeth zal het die dag met Cora ongetwijfeld niet hebben... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn: vernieuwer van de HafabraHet is deze maand 125 jaar geleden dat Gerard Boedijn, die geldt als één van de grootste vernieuwers van de muziek voor harmonieorkest, fanfare en brassband, in Europa in Hoorn werd geboren. Boedijns geboortehuis aan de Draafsingel, nummer 5, recht tegenover de Oosterpoort, werd in...