Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Van Klazien uit Zalk naar farmaceutisch geboefte

Bij Klazien uit Zalk, die ooit grote bekendheid genoot door haar natuurmiddelen tegen bepaalde aandoeningen, wist je tenminste waar je aan toe was. De grote ziektes liet ze aan zich voorbijgaan, maar voor vrijwel alle kwaaltjes en aandoeningen had ze wel een op kruiden uit de natuur gebaseerd 'geneesmiddel'. Het dragen van een kastanje om de nieren en bloedvaten een handje te helpen, tijm smeren bij verkoudheid, het blad van de smalle weegbree tegen bloeden, de wortel van het helmkruid tegen aambeien, thee van brandnetelblad voor lichamelijke verkwikking, een havermoutbadje tegen vermoeide voeten. Stuk voor stuk redelijk onschuldige middelen waar de medische wereld zich meermaals kritisch over heeft uitgelaten. Zelf overleed Klazien aan een bloedziekte, waartegen klaarblijkelijk even geen plant voorhanden was.
Van aanmerkelijk minder onschuldige aard zijn bepaalde voortbrengselen uit de farmaceutische industrie. Deze bedrijfstak verricht onderzoek naar de mogelijkheden om te komen tot geneesmiddelen tegen allerlei ziektes en doet derhalve uitstekend werk. Over het algemeen gaat een langdurig proces vooraf aan de uiteindelijke productie. Ook voor medicijnen die aan slechts weinig patiënten verkocht kunnen worden en dus wel duur moeten zijn. Om te voorkomen dat al dat onderzoekswerk teniet wordt gedaan doordat een concurrent het geneesmiddel simpelweg namaakt, worden deze beschermd middels patenten. Zo wordt het alleenrecht verworven op geneesmiddelen en daar gaat het gelijk ook heel vaak mis. Een fabrikant kan immers vragen wat hij maar wil. Niemand die inzicht heeft in de ontwikkelingskosten, zodat er niet kan worden geageerd tegen de verkoopprijs. Daarnaast zijn er voorbeelden genoeg van geneesmiddelen die honderd keer of meer over de oorspronkelijke prijs zijn gegaan. Niet uit schaarste van grondstoffen, maar uit zakelijk gewin. Des te ernstiger de ziekte, des te afhankelijker de patiënt. Met torenhoge prijzen als gevolg.
Vanuit de medische wereld klinken steeds vaker geluiden om dit geldverslindende systeem een halt toe te roepen. In verschillende universiteiten en klinieken wordt met specialisten gewerkt aan de ontwikkeling van geneesmiddelen die minstens zo goed werken als de gepatenteerde, maar dan wel voor een fractie van de prijs kunnen worden verstrekt. De farmaceutische industrie, waar vele honderden miljarden in omgaan, ziet dat fenomeen als pure concurrentie en gooit alles in de strijd om te voorkomen dat de tarieven moeten worden herzien. Uiteraard met hele ritsen advocaten, maar ook door geld vrij te maken voor corruptie, premies en reisjes voor artsen, ziekenhuizen, specialisten, inkopers, drogisten of apothekers die voldoende afnemen, omkoping, financiële schikkingen en boetes, die uiteraard allemaal in de prijzen worden verwerkt.
Het wachten is op een geneesmiddel tegen hebzucht.

Artikel geplaatst op zondag 21 oktober 2018 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn: vernieuwer van de HafabraHet is deze maand 125 jaar geleden dat Gerard Boedijn, die geldt als één van de grootste vernieuwers van de muziek voor harmonieorkest, fanfare en brassband, in Europa in Hoorn werd geboren. Boedijns geboortehuis aan de Draafsingel, nummer 5, recht tegenover de Oosterpoort, werd in... Column Carrousel - Wally Ooms Van Klazien uit Zalk naar farmaceutisch geboefteBij Klazien uit Zalk, die ooit grote bekendheid genoot door haar natuurmiddelen tegen bepaalde aandoeningen, wist je tenminste waar je aan toe was. De grote ziektes liet ze aan zich voorbijgaan, maar voor vrijwel alle kwaaltjes en aandoeningen had ze wel een op kruiden... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 't Stadhuys van Hoorn in centrum AmsterdamHoorn heeft drie stadhuizen. Het oude dat zich in de Statenpoort, ofwel het Statenlogement bevond, op de hoek van de Nieuwsteeg en de Nieuwstraat en het huidige aan de Nieuwe Steen, gebouwd tussen 1975 en 1981 naar een ontwerp van het Alkmaarse architectenbureau van... Column Carrousel - Wally Ooms Woningnood neemt schrikbarende vormen aanTerwijl de gemeente Hoorn de meest fantastische plannen aan het ontwikkelen was voor een te koop staand stuk grond in Zwaag en daarover 34 bijeenkomsten in de planning had staan, is een projectontwikkelaar rond te tafel gaan zitten met de grondeigenaar en zijn ze tot zaken... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 1618In de geschiedenis van ons land is 1618 één van de kanteljaren. Stadhouder en legeraanvoerder in dienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden Maurits (zie hierboven, bron: Rijksmuseum) erft na het overlijden van zijn oudere halfbroer Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, de titel Prins van... Column Carrousel - Wally Ooms Westfries landschap wordt geschiedenisEeuwenlang waren kerken, watertorens en klassieke windmolens de beeldbepalende elementen in ons polderlandschap. Door het oprichten van megawindturbines wordt nu in hoog tempo gewerkt om dat beeld te laten verdwijnen. Deze horizonvervuilers worden verspreid over het hele land ingezet om te kunnen voldoen aan een energievraagstuk dat...