Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

West-Friesland gefeliciteerd met Westfrisaweg

De Westfrisiaweg is al vrijwel geheel in gebruik. Uitvoerend bouwbedrijf Heijmans is doende met de laatste werkzaamheden. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 november door gedeputeerde Elisabeth Post en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Elisabeth zal het die dag met Cora ongetwijfeld niet hebben over dat vervelende, maandenlang durende akkefietje met bouwer Heijmans. Voor 200 miljoen euro was Heijmans aan de slag gegaan om de 42 kilometer lange Westfrisiaweg tussen Heerhugowaard en Enkhuizen op te waarderen. Tijdens de werkzaamheden kwam Heijmans tot de ontdekking dat uit het vooronderzoek van Grontmij naar de bodemgesteldheid (ingeschakeld door de provincie) niet duidelijk was geworden dat de bodem te slap was en er op veel plaatsen kabels en leidingen lagen, hetgeen een meerwerk van maanden zou betekenen. Deze kosten zouden door de provincie betaald moeten worden. Daar dacht de provincie, bij monde van gedeputeerde Elisabeth Post, anders over. Langdurig gesteggel volgde en uiteindelijk een totale stillegging der werkzaamheden. Heijmans haalde eind 2016 materieel en mensen terug en liet het aankomen op een rechtszaak. Elisabeth in totale verbijstering achterlatend. Een conflict met zo'n grote bouwer was toch van een andere orde dan een papieren gevecht met instanties. De bouwkeetwalm greep haar naar de keel. Maanden later werd het conflict beslecht en de financiële schade via een schikking verdeeld. Dat impliceerde een toekenning van tientallen miljoenen meer aan Heijmans, welk bedrag uit een andere pot gehaald moest worden. Heijmans ging daarna voortvarend aan de slag, inclusief het aanpakken van de slappe bodem met voorbelastingen, EPS en heel veel palen. Inmiddels is het bedrijf doende met de laatste loodjes.
Het projectbureau N23 Westfrisiaweg van de provincie Noord-Holland is zeer trots op wat er allemaal bereikt is en zeer positief over de samenwerking met Heijmans. Het Brabantse bedrijf heeft een schitterende weg gerealiseerd met vele rotondes, fietsonderdoorgangen en viaducten. Bij de megaklus is 4 miljoen kuub grond verzet, 280.000 ton asfalt gestort, duizenden meters geluidsscherm en 50.000 meter aan geleiderails aangebracht. Dit alles werd dankzij een vernuftige fasering gerealiseerd terwijl de bestaande weg gewoon in gebruik bleef, zodat dagelijks tienduizenden automobilisten met een beperkte mate van hinder het verloop der werkzaamheden op de voet konden volgen.
Met de totaal vernieuwde Westfrisiaweg hebben we een verbeterde doorstroming en een verhoogde verkeersveiligheid voor zowel automobilisten als fietsers. We zijn in onze regio een schitterende verbinding rijker.

Artikel geplaatst op zondag 18 november 2018 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Zit er nog muziek in Hoorn Rock 'N' Roll Sunday? Al tien jaar lang bruist het in Hoorn als Rock 'N' Roll Sunday wordt gehouden. Tienduizenden bezoekers, velen met vetkuif of petticoat, komen in het voorjaar naar de stad om te kijken en te luisteren naar nationale en internationale bands.... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn VrijheidTachtig jaar geleden, op 1 september 1939, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Duitsland viel Polen binnen. Twee dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. Na andere landen was ons land op 10 mei 1940 aan de beurt. Iets meer dan twintig jaar had Europa vrede gekend na de... Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer...