Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

West-Friesland gefeliciteerd met Westfrisaweg

De Westfrisiaweg is al vrijwel geheel in gebruik. Uitvoerend bouwbedrijf Heijmans is doende met de laatste werkzaamheden. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 november door gedeputeerde Elisabeth Post en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Elisabeth zal het die dag met Cora ongetwijfeld niet hebben over dat vervelende, maandenlang durende akkefietje met bouwer Heijmans. Voor 200 miljoen euro was Heijmans aan de slag gegaan om de 42 kilometer lange Westfrisiaweg tussen Heerhugowaard en Enkhuizen op te waarderen. Tijdens de werkzaamheden kwam Heijmans tot de ontdekking dat uit het vooronderzoek van Grontmij naar de bodemgesteldheid (ingeschakeld door de provincie) niet duidelijk was geworden dat de bodem te slap was en er op veel plaatsen kabels en leidingen lagen, hetgeen een meerwerk van maanden zou betekenen. Deze kosten zouden door de provincie betaald moeten worden. Daar dacht de provincie, bij monde van gedeputeerde Elisabeth Post, anders over. Langdurig gesteggel volgde en uiteindelijk een totale stillegging der werkzaamheden. Heijmans haalde eind 2016 materieel en mensen terug en liet het aankomen op een rechtszaak. Elisabeth in totale verbijstering achterlatend. Een conflict met zo'n grote bouwer was toch van een andere orde dan een papieren gevecht met instanties. De bouwkeetwalm greep haar naar de keel. Maanden later werd het conflict beslecht en de financiële schade via een schikking verdeeld. Dat impliceerde een toekenning van tientallen miljoenen meer aan Heijmans, welk bedrag uit een andere pot gehaald moest worden. Heijmans ging daarna voortvarend aan de slag, inclusief het aanpakken van de slappe bodem met voorbelastingen, EPS en heel veel palen. Inmiddels is het bedrijf doende met de laatste loodjes.
Het projectbureau N23 Westfrisiaweg van de provincie Noord-Holland is zeer trots op wat er allemaal bereikt is en zeer positief over de samenwerking met Heijmans. Het Brabantse bedrijf heeft een schitterende weg gerealiseerd met vele rotondes, fietsonderdoorgangen en viaducten. Bij de megaklus is 4 miljoen kuub grond verzet, 280.000 ton asfalt gestort, duizenden meters geluidsscherm en 50.000 meter aan geleiderails aangebracht. Dit alles werd dankzij een vernuftige fasering gerealiseerd terwijl de bestaande weg gewoon in gebruik bleef, zodat dagelijks tienduizenden automobilisten met een beperkte mate van hinder het verloop der werkzaamheden op de voet konden volgen.
Met de totaal vernieuwde Westfrisiaweg hebben we een verbeterde doorstroming en een verhoogde verkeersveiligheid voor zowel automobilisten als fietsers. We zijn in onze regio een schitterende verbinding rijker.

Artikel geplaatst op zondag 18 november 2018 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer... Column Carrousel - Wally Ooms West-Friesland gefeliciteerd met Westfrisaweg De Westfrisiaweg is al vrijwel geheel in gebruik. Uitvoerend bouwbedrijf Heijmans is doende met de laatste werkzaamheden. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 november door gedeputeerde Elisabeth Post en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Elisabeth zal het die dag met Cora ongetwijfeld niet hebben... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn: vernieuwer van de HafabraHet is deze maand 125 jaar geleden dat Gerard Boedijn, die geldt als één van de grootste vernieuwers van de muziek voor harmonieorkest, fanfare en brassband, in Europa in Hoorn werd geboren. Boedijns geboortehuis aan de Draafsingel, nummer 5, recht tegenover de Oosterpoort, werd in... Column Carrousel - Wally Ooms Van Klazien uit Zalk naar farmaceutisch geboefteBij Klazien uit Zalk, die ooit grote bekendheid genoot door haar natuurmiddelen tegen bepaalde aandoeningen, wist je tenminste waar je aan toe was. De grote ziektes liet ze aan zich voorbijgaan, maar voor vrijwel alle kwaaltjes en aandoeningen had ze wel een op kruiden... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 't Stadhuys van Hoorn in centrum AmsterdamHoorn heeft drie stadhuizen. Het oude dat zich in de Statenpoort, ofwel het Statenlogement bevond, op de hoek van de Nieuwsteeg en de Nieuwstraat en het huidige aan de Nieuwe Steen, gebouwd tussen 1975 en 1981 naar een ontwerp van het Alkmaarse architectenbureau van... Column Carrousel - Wally Ooms Woningnood neemt schrikbarende vormen aanTerwijl de gemeente Hoorn de meest fantastische plannen aan het ontwikkelen was voor een te koop staand stuk grond in Zwaag en daarover 34 bijeenkomsten in de planning had staan, is een projectontwikkelaar rond te tafel gaan zitten met de grondeigenaar en zijn ze tot zaken...