Rodi

Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn

(Foto: aangeleverd)

Gerard Boedijn (vervolg)

Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer schilders die naar Hoorn uitweken of er graag kwamen. De Haer is onder andere leermeester geweest van jonge Hoornse kunstenaars als Jan Homan en Adriaan Volkers. In Duitsland is men vele jaren op zoek naar twee schilderijen die De Haer in Hoorn van een violist heeft geschilderd. Verblijfplaats onbekend. Noch de naam van de geportretteerde. Het ene is het schilderij dat u hierbij ziet en dat altijd in de werk- en studeerkamer van Boedijn aan de J.P. Coenstraat heeft gehangen. Het tweede is een doek van een violist in rokkostuum. Beide keren staat de Hoornse musicus en componist Gerard Boedijn model. Het tweede schilderij is nog steeds onvindbaar.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog leerde Boedijn prof. Smulders van het Luikse Koninklijk Conservatorium kennen, die hem deed kennismaken met de moderne muziekstromingen uit die tijd. In 1917 keerde Boedijn in Hoorn terug. Een jaar later werd hij dirigent van Zang- en Orkestvereeniging Sappho en in 1919 accepteerde Boedijn de directie van het fanfareorkest De Herleving in Zwaag. Bij gebrek aan een fiets, liep hij wekelijks, soms twee keer per week, van Hoorn naar Zwaag. Twee jaar later voegde het Hoornse Harmonieorkest Kunst na Arbeid zich in deze rij. In 1927 verhuisde de familie Boedijn naar Veendam waar Gerard Boedijn de leiding van de nieuwe muziekschool op zich nam. Toch bleven West-Friesland en dan met name zijn geboortestad Hoorn trekken. Na vijf jaar keerde hij op vertrouwde grond terug waar Kunst na Arbeid en Sappho hem graag weer in de armen sloten. Daar kon het gezin echter niet van leven, zodat zijn echtgenote, een begenadigd pianiste, er een eigen lespraktijk op na moest houden.
Over Boedijn doen tal van anekdotes de ronde. Tijdens de oorlog was hij zijn fiets aan de bezetter kwijt geraakt. Omdat de treinen nauwelijks nog reden had hij, voor een concert dat hij in Enkhuizen zou dirigeren, een jongensfietsje geregeld. Boedijn van meer dan gemiddelde lengte had de panden van zijn rokkostuum op de rug vastgespeld om te voorkomen dat die tussen de spaken zouden wapperen en met de knieën onder zijn kin fietste hij naar de haringstad.
Boedijn is voor zijn grote inzet voor de blaasmuziek en zijn eminente composities die nog steeds tot het vaste repertoire van harmonie- en fanfareorkesten behoren, vaak gelauwerd. Talloze prijzen vielen hem ten deel. Ook voor beiaardmuziek, een instrument dat hij ook bespeelde.
Eén prijs hebben zijn biografen steeds weggemoffeld: de Staatsprijs voor muziek in 1943. Toegekend door de door de Duitsers aangestelde secretaris-generaal van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten, de NSB’er Tobie Goedewaagen. Hij kreeg de prijs voor zijn verdiensten voor de als volks betitelde blaasmuziek. De NSB, met haar focus op de volkseigenheid in onze cultuur, moest niets hebben van al die elitaire moderne muziek. Dat deze prijs Boedijn na de oorlog niet kwalijk genomen werd, blijkt uit het feit dat hij dezelfde prijs in 1951 weer mocht ontvangen, terwijl hem jaren later een meer dan verdiende koninklijke onderscheiding ten deel viel.
Egbert Ottens

Artikel geplaatst op zondag 02 december 2018 - 06:00

Foto'sReacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer... Column Carrousel - Wally Ooms West-Friesland gefeliciteerd met Westfrisaweg De Westfrisiaweg is al vrijwel geheel in gebruik. Uitvoerend bouwbedrijf Heijmans is doende met de laatste werkzaamheden. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 november door gedeputeerde Elisabeth Post en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Elisabeth zal het die dag met Cora ongetwijfeld niet hebben... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn: vernieuwer van de HafabraHet is deze maand 125 jaar geleden dat Gerard Boedijn, die geldt als één van de grootste vernieuwers van de muziek voor harmonieorkest, fanfare en brassband, in Europa in Hoorn werd geboren. Boedijns geboortehuis aan de Draafsingel, nummer 5, recht tegenover de Oosterpoort, werd in... Column Carrousel - Wally Ooms Van Klazien uit Zalk naar farmaceutisch geboefteBij Klazien uit Zalk, die ooit grote bekendheid genoot door haar natuurmiddelen tegen bepaalde aandoeningen, wist je tenminste waar je aan toe was. De grote ziektes liet ze aan zich voorbijgaan, maar voor vrijwel alle kwaaltjes en aandoeningen had ze wel een op kruiden... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn 't Stadhuys van Hoorn in centrum AmsterdamHoorn heeft drie stadhuizen. Het oude dat zich in de Statenpoort, ofwel het Statenlogement bevond, op de hoek van de Nieuwsteeg en de Nieuwstraat en het huidige aan de Nieuwe Steen, gebouwd tussen 1975 en 1981 naar een ontwerp van het Alkmaarse architectenbureau van... Column Carrousel - Wally Ooms Woningnood neemt schrikbarende vormen aanTerwijl de gemeente Hoorn de meest fantastische plannen aan het ontwikkelen was voor een te koop staand stuk grond in Zwaag en daarover 34 bijeenkomsten in de planning had staan, is een projectontwikkelaar rond te tafel gaan zitten met de grondeigenaar en zijn ze tot zaken...