Rodi

Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn

(Foto: aangeleverd)

Gerard Boedijn (vervolg)

Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer schilders die naar Hoorn uitweken of er graag kwamen. De Haer is onder andere leermeester geweest van jonge Hoornse kunstenaars als Jan Homan en Adriaan Volkers. In Duitsland is men vele jaren op zoek naar twee schilderijen die De Haer in Hoorn van een violist heeft geschilderd. Verblijfplaats onbekend. Noch de naam van de geportretteerde. Het ene is het schilderij dat u hierbij ziet en dat altijd in de werk- en studeerkamer van Boedijn aan de J.P. Coenstraat heeft gehangen. Het tweede is een doek van een violist in rokkostuum. Beide keren staat de Hoornse musicus en componist Gerard Boedijn model. Het tweede schilderij is nog steeds onvindbaar.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog leerde Boedijn prof. Smulders van het Luikse Koninklijk Conservatorium kennen, die hem deed kennismaken met de moderne muziekstromingen uit die tijd. In 1917 keerde Boedijn in Hoorn terug. Een jaar later werd hij dirigent van Zang- en Orkestvereeniging Sappho en in 1919 accepteerde Boedijn de directie van het fanfareorkest De Herleving in Zwaag. Bij gebrek aan een fiets, liep hij wekelijks, soms twee keer per week, van Hoorn naar Zwaag. Twee jaar later voegde het Hoornse Harmonieorkest Kunst na Arbeid zich in deze rij. In 1927 verhuisde de familie Boedijn naar Veendam waar Gerard Boedijn de leiding van de nieuwe muziekschool op zich nam. Toch bleven West-Friesland en dan met name zijn geboortestad Hoorn trekken. Na vijf jaar keerde hij op vertrouwde grond terug waar Kunst na Arbeid en Sappho hem graag weer in de armen sloten. Daar kon het gezin echter niet van leven, zodat zijn echtgenote, een begenadigd pianiste, er een eigen lespraktijk op na moest houden.
Over Boedijn doen tal van anekdotes de ronde. Tijdens de oorlog was hij zijn fiets aan de bezetter kwijt geraakt. Omdat de treinen nauwelijks nog reden had hij, voor een concert dat hij in Enkhuizen zou dirigeren, een jongensfietsje geregeld. Boedijn van meer dan gemiddelde lengte had de panden van zijn rokkostuum op de rug vastgespeld om te voorkomen dat die tussen de spaken zouden wapperen en met de knieën onder zijn kin fietste hij naar de haringstad.
Boedijn is voor zijn grote inzet voor de blaasmuziek en zijn eminente composities die nog steeds tot het vaste repertoire van harmonie- en fanfareorkesten behoren, vaak gelauwerd. Talloze prijzen vielen hem ten deel. Ook voor beiaardmuziek, een instrument dat hij ook bespeelde.
Eén prijs hebben zijn biografen steeds weggemoffeld: de Staatsprijs voor muziek in 1943. Toegekend door de door de Duitsers aangestelde secretaris-generaal van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten, de NSB’er Tobie Goedewaagen. Hij kreeg de prijs voor zijn verdiensten voor de als volks betitelde blaasmuziek. De NSB, met haar focus op de volkseigenheid in onze cultuur, moest niets hebben van al die elitaire moderne muziek. Dat deze prijs Boedijn na de oorlog niet kwalijk genomen werd, blijkt uit het feit dat hij dezelfde prijs in 1951 weer mocht ontvangen, terwijl hem jaren later een meer dan verdiende koninklijke onderscheiding ten deel viel.
Egbert Ottens

Artikel geplaatst op zondag 02 december 2018 - 06:00

Foto'sReacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Zit er nog muziek in Hoorn Rock 'N' Roll Sunday? Al tien jaar lang bruist het in Hoorn als Rock 'N' Roll Sunday wordt gehouden. Tienduizenden bezoekers, velen met vetkuif of petticoat, komen in het voorjaar naar de stad om te kijken en te luisteren naar nationale en internationale bands.... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn VrijheidTachtig jaar geleden, op 1 september 1939, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Duitsland viel Polen binnen. Twee dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. Na andere landen was ons land op 10 mei 1940 aan de beurt. Iets meer dan twintig jaar had Europa vrede gekend na de... Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer...