Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kick

Over twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel angst bij huisdieren, een vaak vergeten groep. Maar het gebruik van vuurwerk is al lang niet meer voorbehouden tot de laatste dagen van het jaar. Gedurende het hele jaar wordt (illegaal) vuurwerk veelal misbruikt door hangjongeren. Het verschaft ze een gevoel van macht om een dergelijk wapen in handen te hebben en is een vrijbrief tot agressief groepsgedrag en buurtterreur. Een bom gooien in de richting van een passant is een groepsbeleving waar met volle teugen van genoten wordt. Honden hebben hun voorkeur. Die zeggen niks terug en geven de 'mooiste' reacties. Ze springen in het rond als een dolle. En houden blijvende schade over, want voortaan schrikken ze van elk onverklaarbaar hard geluid. Hoe ze aan dat vuurwerk komen zou niet mogelijk moeten zijn, maar feit is dat het altijd verkrijgbaar is. In bepaalde woonwijken wordt vrijwel dagelijks op willekeurige tijdstippen op bommen gelijkend vuurwerk tot ontploffing gebracht. Hele woonwijken daarmee schrik aanjagend. Vooral degenen die zich in de directe omgeving bevinden. Die door hen veroorzaakte schrik geeft ze een kick.
Onlangs verscheen een oproep op Facebook, waarin een hondenbezitter uiteenzette wat vuurwerk doet met huisdieren. Zeker bij dieren die al getraumatiseerd zijn en volledig flippen zodra er weer een bom tot ontploffing wordt gebracht. Dit alles speelt zich af in een park, waar het inmiddels schering en inslag is en waar vuurwerk wordt gebruikt op paden en in prullenbakken. Aanspreken op verantwoordelijkheid scoort niet. Politie bellen net zo min. "Ze hebben overal lak aan", aldus de berichtplaatser. "Zelfs na vriendelijk vragen stoppen ze niet met vuurwerk gooien."
Het medium televisie met spotjes van SIRE ("Je bent een rund als je met vuurwerk stunt") en 'Postbus 51' werd veelal ingezet om bewustwording te verkrijgen over bepaalde onderwerpen, zoals huiselijk geweld en ook vuurwerkmisbruik. Maar de jeugd is al lang afgehaakt bij het medium tv. Hun communicatie en bron van informatie loopt via de social media, waar het predikaat 'sociaal' overigens best wel aan slijtage onderhevig is. Volgens experts zal er meer voorlichting op scholen gegeven moeten worden en andere vormen van massacommunicatie. Er wordt geroepen om meer blauw op straat, cameratoezicht, preventief fouilleren (illegaal vuurwerkbezit is strafbaar) en sociale controle. Tot nu toe is weinig te horen over een aanpak bij de bron. Bij de vuurwerkhandelaren, die meestal via het internet hun 'epic shocks, rockets, nitraten en super shocks' slijten.
De roep om een vuurwerkverbod wordt echter steeds luider. Geen particuliere verkoop meer. Het nieuwe jaar beginnen zonder gewonden en overlast, zodat ook ziekenhuispersoneel, eerste hulpposten, brandweermensen en politieagenten op een normale manier afscheid kunnen nemen van het oude jaar. Met intact gebleven prullenbakken, brievenbussen en containers. Zonder milieuvervuiling, geluidsoverlast en voor het leven beschadigde personen en dieren.

Artikel geplaatst op zondag 16 december 2018 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer... Column Carrousel - Wally Ooms West-Friesland gefeliciteerd met Westfrisaweg De Westfrisiaweg is al vrijwel geheel in gebruik. Uitvoerend bouwbedrijf Heijmans is doende met de laatste werkzaamheden. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 november door gedeputeerde Elisabeth Post en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Elisabeth zal het die dag met Cora ongetwijfeld niet hebben... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn: vernieuwer van de HafabraHet is deze maand 125 jaar geleden dat Gerard Boedijn, die geldt als één van de grootste vernieuwers van de muziek voor harmonieorkest, fanfare en brassband, in Europa in Hoorn werd geboren. Boedijns geboortehuis aan de Draafsingel, nummer 5, recht tegenover de Oosterpoort, werd in...