Rodi

Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn

(Foto: aangeleverd)

De mannen achter de Maquette Hoorn 1650

Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85).
Als medewerker van een bouwkundig ontwerpbureau van een Amerikaanse oliemaatschappij in de VS was Jack Buiten in de ban geraakt van het bouwen van maquettes. Na terugkeer pakte hij die draad op toen hij naar Hoorn verhuisde. Voor het Westfries Museum maakte hij maquettes van enkele belangrijke gebouwen uit de Gouden Eeuw. Eenmaal de smaak te pakken liet de historische binnenstad van Hoorn hem niet meer los. Zo groeide het idee om een historische maquette van de stad te maken, op het toppunt van haar macht. In 1981 begon Buiten aan de immense klus. Als basis nam hij de vogelvluchtkaart uit 1649 van de beroemde zeventiende eeuwse Amsterdamse cartograaf Joan Willemsz. Blaeu. Dat was nog niet zo eenvoudig, want op die kaart zijn slechts 28 panden historisch gezien enigszins verantwoord weergegeven. Voor de rest had Blaeu de straten en straatjes met rijen uniforme woonhuizen aangekleed. Zo zag de stad er toentertijd niet uit. Voor Buiten was dat geen probleem, maar een uitdaging. Op basis van ander bronnenmateriaal liet hij zijn fantasie de vrije loop. Al snel ervoer hij dat de hele stad met de havens en de Zuiderzee een klus zou worden die hij niet alleen af kon, wilde er nog een stip aan de horizon liggen waarop het werk klaar zou zijn. Een oproep in het Kwartaalblad van Oud Hoorn leverde acht vrijwilligers op. Onder hen de in Hoorn van zijn wapperende manen en zwierige jassen bekende tandarts Bob Habes. Deze stelde de enorme zolder boven zijn monumentale 18e eeuwse, in Louis XIV-stijl gebouwde pand aan de Gouw 7 beschikbaar. In de dertiger jaren van de 19e eeuw werkte en woonde één van de belangrijkste schrijvers van ons land er, Trijntje Bosboom-Toussaint, in dienst bij een notaris als gouvernante, maar dat terzijde. Haar eigen kamer is altijd in de oude staat gebleven. Ik hoop nu nog.
Met grote precisie werd jaar in jaar aan de maquette gewerkt. Knutselen mag je eigenlijk niet zeggen. Alle gebouwen, de monumentale als de iele woonhuisjes, moesten qua maat en schaal kloppen. En ook de haven moest de welvaart en drukte van het midden van de zeventiende eeuw uitstralen, met vele tientallen scheepjes. In 1987 was het klaar en kon de uit zestien delen met een totale oppervlakte van dertig m2 bestaande maquette aan een rondreis door de stad beginnen. Tot 1993 stond de maquette in de armenkerk in de Noorderkerk. Daarna vond de maquette onderdak in het Museum van de Twintigste Eeuw aan de Bierkade. Toen dat museum zich op het Oostereiland vestigde, was het Westfries Museum geïnteresseerd. Marchel de Bruin restaureerde de maquette, waarna deze in 2013, ondersteund met filmische projecties, in de fraai ingerichte kelders onder het Statencollege aan de Rode Steen, een nieuwe start maakte. Daar geeft deze publiekstrekker een schitterend beeld van onze zeventiende eeuwse en sindsdien historisch in tact gebleven stad. Met dank wat de maquette betreft aan Jack Buiten en Bob Habes.
Egbert Ottens

Artikel geplaatst op zondag 30 december 2018 - 06:00

Foto'sReacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer... Column Carrousel - Wally Ooms West-Friesland gefeliciteerd met Westfrisaweg De Westfrisiaweg is al vrijwel geheel in gebruik. Uitvoerend bouwbedrijf Heijmans is doende met de laatste werkzaamheden. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 november door gedeputeerde Elisabeth Post en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Elisabeth zal het die dag met Cora ongetwijfeld niet hebben... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn: vernieuwer van de HafabraHet is deze maand 125 jaar geleden dat Gerard Boedijn, die geldt als één van de grootste vernieuwers van de muziek voor harmonieorkest, fanfare en brassband, in Europa in Hoorn werd geboren. Boedijns geboortehuis aan de Draafsingel, nummer 5, recht tegenover de Oosterpoort, werd in...