Rodi

Column Carrousel - Wally Ooms

De planeetredders rukken op

In Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen en gebouwen volgeplempt met zonnepanelen. Die mogen wat kosten. En niet alleen geld. Wie daarover valt is een afvallige. Een ontkenner, die om de oren wordt geslagen met nietszeggende grafieken en diagrammen van beduidende en onbeduidende bron, die kennelijk moeten aantonen dat het flink mis is. Wetenschappers die een ander geluid laten horen worden weggehoond.
Al dat geld, al die honderden miljarden euro's, gaat niet naar huisvesting. Ondanks een onthutsende woningnood. Ook niet naar een totaal onderbezette politiemacht. Blauw op straat wordt een verdrongen begrip. De ziekenhuizen en andere zorginstellingen staan ook niet op het lijstje en dienen het te doen met minder specialisten en helpende handen. Het onderwijs moet het ook stellen met bescheidener middelen en een historisch diepterecord aan leerkrachten. Overal hoor je dezelfde geluiden: hoge werkdruk, lage beloning, personeelstekort. Er wordt geen extra geld voor vrijgemaakt. Er zijn andere prioriteiten. De planeet moet gered worden en daar moet alles voor wijken.
In Duitsland is eenzelfde ontwikkeling gaande. Gigantische investeringen zijn gedaan om CO2, de grote boosdoener, uit het luchtruim te bannen. Er verrezen en verrijzen omvangrijke zonne- en windmolenparken. Enorme gebiedsdelen worden opgeofferd. Lieflijke vergezichten en doorkijkjes worden doorkliefd met zwaaipalen. De wind en de zon blijken evenwel onbetrouwbare bondgenoten in een toenemende vraag naar elektriciteit. Zelfs als er tienmaal zoveel geïnvesteerd wordt in windmolens en zonnepanelen is het onvoldoende om te kunnen voldoen aan de snel oplopende vraag. Nu moeten conventionele energiecentrales zorgen voor de stabiliteit. Daarnaast wordt een beroep gedaan op buurlanden als Frankrijk, Oostenrijk en Polen waar de bezetenheid het nog niet heeft gewonnen van het gezond verstand. Ook daar wil men de luchtvervuiling te lijf, maar niet met schijnoplossingen. Voor de vervaardiging van windturbines, zonnepanelen en batterijen voor elektrische auto's wordt ongebreideld gebruik gemaakt van zeldzame aardmetalen, het industriële goud. Met een ongekende milieuvervuiling inclusief radioactief afval tot gevolg in productielanden als China, Congo, Brazilië en Rusland, waar dan ook terecht een rapport over is verschenen met de alleszeggende titel 'De dodelijke keerzijde van windenergie'. Misdaad kent vele verschijningsvormen.
Er zullen weer anderen opstaan die de 'ongemakkelijke waarheid' gaan verkondigen. Dat de planeet naar de verdoemenis gaat als we niet pijlsnel ingrijpen. Het is tenslotte al heel lang twee voor twaalf. En ze hebben gelijk. Weg met die verschrikkelijke luchtvervuiling, met die plastic-ellende, met die ontbossing, met die roofbouw op de planeet. Dáár zal de prioriteit op moeten liggen. Niet op de warmtepomp bij tante Evelien, die geen idee heeft hoe ze nog aan geld moet komen om haar eten te betalen.
Er moeten vele honderden miljarden worden uitgetrokken om de zaak weer in balans te krijgen. Voor een adequate politiemacht, voor scholing, voor huisvesting, voor de zorg, voor het milieu en ook nog eens voor de energievoorziening. Beleidsmakers in Nederland zouden tussen de windmolens door eens naar Duitsland moeten kijken om te zien hoe het niet moet. Daar kijkt men inmiddels door de nog steeds vervuilde lucht naar de hemel. Hopend op een wonder.

Artikel geplaatst op zondag 13 januari 2019 - 06:00


Reacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Zit er nog muziek in Hoorn Rock 'N' Roll Sunday? Al tien jaar lang bruist het in Hoorn als Rock 'N' Roll Sunday wordt gehouden. Tienduizenden bezoekers, velen met vetkuif of petticoat, komen in het voorjaar naar de stad om te kijken en te luisteren naar nationale en internationale bands.... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn VrijheidTachtig jaar geleden, op 1 september 1939, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Duitsland viel Polen binnen. Twee dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. Na andere landen was ons land op 10 mei 1940 aan de beurt. Iets meer dan twintig jaar had Europa vrede gekend na de... Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer...