Rodi

Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn

Mobilisatie, Krententuin Hoorn, 1939. (Foto: aangeleverd)

Vrijheid

Tachtig jaar geleden, op 1 september 1939, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Duitsland viel Polen binnen. Twee dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. Na andere landen was ons land op 10 mei 1940 aan de beurt. Iets meer dan twintig jaar had Europa vrede gekend na de Eerste Wereldoorlog van 1914-1918, die 8,5 miljoen mensenlevens eiste. Volgend jaar herdenken we dat ons land een ongekend lange periode van 75 jaar vrede kent. Het aantal Nederlanders dat de oorlog bewust heeft meegemaakt slinkt snel. Hun aandeel bedraagt nog geen vijf procent. Dat betekent ook dat er nauwelijks meer verhalen uit de eerste hand komen. Het vreemde doet zich voor dat naarmate de oorlog verder weg ligt er steeds meer over de oorlog wordt geschreven en verteld. Alsof de verhalen nu pas los komen. Misschien komt het omdat de eerste generatie, degenen die de oorlog bewust hebben meegemaakt, zeker zij die tijdens de oorlog verzet pleegden, er na de oorlog niet of nauwelijks over wilden praten. Het kwam te dicht bij. Ze wilden er niet voortdurend aan worden herinnerd. Het was al vreselijk genoeg als ze de slaap niet konden vatten, of in angstige dromen, de vreselijke gebeurtenissen telkens herbeleefden. Daar wilde men anderen niet mee lastig vallen. Bovendien kregen de echte helden vaak niet de eer die hen toekwam. Na de oorlog werd hen zelfs verweten dat ze er wel beter van waren geworden. Ook hier in Hoorn. Of ze kregen te horen dat zij er de schuld van waren dat de Duitsers vijf Amsterdamse verzetsmensen op 4 januari 1945 als represaille voor de moord op een landverrader, die tientallen onderduikers, verzetsmensen en Joden had opgehaald, voor de Grote Kerk werden gefusilleerd. Je moet maar durven. Op je handen zitten gedurende die vijf jaar en daarna oordelen.
Dit en volgend jaar zal in toenemende mate aandacht aan oorlog en vrijheid worden besteed. Het merendeel van de inwoners van ons land heeft nooit oorlog op eigen Nederlandse bodem gekend. Zij missen de niet aflatende dreiging van onderdrukking en geweld. Veel nieuwe Nederlanders kennen dat gevoel wel. Zij weten wat het is om have en goed achter te laten op de vlucht voor oorlog, geweld, honger en ziekte. Om hun kinderen een veilige toekomst te bieden. Dit en volgend jaar zal ook in Hoorn uitgebreid stil worden gestaan bij het kostbare goed dat vrijheid heet. Gemeente, Comité 40-45 en Vereniging Oud Hoorn zijn met de voorbereidingen begonnen. Samen met het onderwijs wordt aan een educatief programma gewerkt voor het komende jaar. Er wordt gedacht aan bijzondere tentoonstellingen. En eind dit jaar moet er een boek uitkomen waarin de oorlog in Hoorn centraal staat. Er leeft wel eens de gedachte dat het hier in Hoorn allemaal meeviel. Vergeleken met zwaar getroffen plaatsen als Rotterdam, Den Helder, Arnhem, is dat ook zo. Dat wil echter niet zeggen dat er in Hoorn niets gebeurde. Integendeel. Het boek wordt rijk geïllustreerd. U hoort er gaande het jaar meer van, want ik schrijf het. Mocht u nog bijzondere verhalen hebben uit of over die tijd, of foto’s, dan kunt u dat, liefst per mail, doorgeven aan Vereniging Oud Hoorn: info@oudhoorn.nl. Misschien kunnen we er wat mee in het boek of de expositie die Comité 40-45 jaarlijks organiseert.
Egbert Ottens

Artikel geplaatst op zondag 27 januari 2019 - 06:00

Foto'sReacties (0)


Reageer

Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms Zit er nog muziek in Hoorn Rock 'N' Roll Sunday? Al tien jaar lang bruist het in Hoorn als Rock 'N' Roll Sunday wordt gehouden. Tienduizenden bezoekers, velen met vetkuif of petticoat, komen in het voorjaar naar de stad om te kijken en te luisteren naar nationale en internationale bands.... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn VrijheidTachtig jaar geleden, op 1 september 1939, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Duitsland viel Polen binnen. Twee dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. Na andere landen was ons land op 10 mei 1940 aan de beurt. Iets meer dan twintig jaar had Europa vrede gekend na de... Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer...