Rodi

'Die dankbaarheid geeft me positieve energie'
Weggeefhoek Westfriesland viert met dertienduizend leden vijfjarig bestaan

"De Weggeefhoek zie ik als mijn kindje." (Foto: Foto Hoekstra)

ENKHUIZEN - Het is bijna een fulltimebaan, maar ze doet het met liefde. Francisca Jansen uit Enkhuizen richtte vijf jaar geleden de Weggeefhoek Westfriesland op en beheert op dit moment de Facebookpagina in haar eentje. "Een hele klus, die me zo'n acht uur per dag kost, maar ik vind het ontzettend leuk om te doen. De dankbaarheid die ik ervoor terug krijg geeft me veel voldoening en positieve energie. En dat motiveert mij alleen maar om ermee door te gaan!" Vanwege het jubileum komt de Weggeefhoek zondag 16 juli op Facebook met een live-uitzending. Leden kunnen meedoen aan een quiz, waarmee zij mooie prijzen in de wacht kunnen slepen.


Dat de behoefte aan een West-Friese Weggeefhoek groot is, bleek vijf jaar geleden al. "In no time hadden we duizend leden. En ook nu nog komen er elke dag zo'n veertig mensen bij, waardoor we nu op ruim dertienduizend leden zitten." De Facebookgroep waar mensen hun overtollige spullen gratis weg kunnen geven, werkt met een lotingsysteem. "Op deze manier krijgt iedereen een eerlijke kans. Per dag worden ongeveer dertig advertenties geplaatst. Een drukte van jewelste dus!"

Lootje graag


Duidelijke gebruiksregels op de Weggeefhoek zijn voor Francisca heel belangrijk. "Dat werkt zowel voor de leden als voor mij het beste. Zo hebben we sinds kort als regel dat mensen alleen mogen reageren met 'lootje graag'. Geen overbodige teksten of argumenten erbij. Het klinkt misschien streng, maar die duidelijkheid verklaart voor een groot deel het succes van deze Weggeefhoek. Ook de diverse acties die ik organiseer, waarderen de leden. Dankzij een groot aantal vaste sponsors kunnen we regelmatig een leuke prijs verloten. De afgelopen week hebben we ook - vanwege het jubileum - elke dag een aantal prijzen kunnen weggeven!"

Live-uitzending


Tijdens de live-uitzending krijgen de leden 25 vragen voorgeschoteld waarbij onder andere de algemene kennis wordt getest. "Daarnaast komen ook vragen over de Weggeefhoek en West-Friesland aan bod. Na de uitzending krijgt iedereen een kwartier de tijd om de juiste antwoorden naar mij in een persoonlijk bericht te versturen. Maandag 17 juli, de dag dat de Weggeefhoek officieel vijf jaar bestaat, maak ik de prijswinnaars bekend. We geven onder meer een taart, een knipbeurt en een fotoshoot weg. De prijzen worden allemaal beschikbaar gesteld door onze sponsors, die we uiteraard heel dankbaar zijn!"

Kindje


Hoewel het haar veel tijd kost, blijft Francisca zonder twijfel beheerder van deze groep. "Ik zie het als mijn kindje. Ik heb de Weggeefhoek vanaf begin af aan opgebouwd en ik merk dat mensen er zó blij mee zijn. Regelmatig komen leden bij me aan de deur om me te bedanken. Deze mensen komen vaak nét niet in aanmerking voor de Voedselbank en daarom is de Weggeefhoek enorm belangrijk. Eén ding is zeker: deze hoek blijft bestaan!" Ze lacht: "Dus ik zou zeggen: op naar de tien jaar!"
De live-uitzending op zondag 16 juli begint om 13.00 uur. Iedereen vanaf achttien jaar kan lid worden van de Weggeefhoek Westfriesland. De leden zijn woonachtig in West-Friesland (inwoners van Schagen en Alkmaar zijn ook welkom).

Artikel geplaatst op donderdag 13 juli 2017 - 15:00Reacties (0)


Reageer

Enkhuizen
Dagje Walibi voor Enkhuizer tieners ENKHUIZEN - Het tiener- en jongerenwerk van Welwonen verzorgt woensdag 24 augustus een dagtrip naar Walibi. Tachtig tieners van twaalf tot en met vijftien jaar die in Enkhuizen wonen, kunnen mee. De kosten zijn twintig euro per persoon. Dit is voor de bus en een entreekaartje. Het inschrijfformulier komt 24... Eindejaarsfoto's REGIO - Het schooljaar zit erop en dus kan de vakantie beginnen! Maar natuurlijk niet voordat er op school op leuke wijze afscheid is genomen. Heb jij leuke foto's gemaakt van een eindejaarsactiviteit op school? Stuur ze op naar redactie.drom@rodi.nl (uiterlijk maandag 24 juli 11.00 uur) en wie weet staan... Maak kans op filmkaartjes ENKHUIZEN - In samenwerking met Cinema Enkhuizen biedt Weekblad de Drom deze week twee kaarten aan voor de film Une Vie. Normandië, 1819. Jeanne Le Perthuis des Vauds is een over-beschermde jonge vrouw vol kinderdromen. Ze heeft nog maar net de nonnenschool en haar studies achter zich gelaten als ze... Evenementenkalender MuziekEnkhuizen- Evenementen in The Dubliner (Dijk 80): 21 juli Johan Kruizinga, 22 juli Blue Flame.MarktBovenkarspel- Zat 7 okt - In het Vereenigingsgbouw in Bovenkarspel is een tweedehands kinderkleding- en speelgoedmarkt, van 9.30 tot 12.00 uur. De entree is gratis. Meer informatie: Rina Klein, 06-54208763 of tweedehandsmarkten@gmail.com.ExpositieAndijkt/m 9 september - Marius... Steiger bij speeltuin Oosterweed GROOTEBROEK - Het duurde even, maar het resultaat mag er zijn: een duurzame, robuuste steiger naast de speeltuin. Op deze wijze kan een rondje varen gecombineerd worden met een bezoekje aan de prachtige speeltuin in de wijk Oosterweed in Grootebroek. En hij is uitgevoerd met een heuse visplaats die natuurlijk... Londens koor zingt in Westerkerk ENKHUIZEN - De Harrow Choral Society uit Londen komt zondag 30 juli met ongeveer vijftig zangers en zangeressen naar de Westerkerk in Enkhuizen. Zij laten bezoekers genieten van 'koormuziek voor bezinning'. Het repertoire bevat werken van de 15e tot de 21e eeuw. Het koor staat onder leiding van Simon Williams....

Hemmeromloop in aantocht

HEM - In Hem wordt traditioneel op de laatste zondag van augustus de Hemmeromloop georganiseerd. De 31e editie vindt dan ook zondag 27 augustus plaats. Dit sportieve evenement kenmerkt zich door het snelle en gezellige parcours door het dorpslint en over polderweggetjes en werd door voormalig directeur van Le Champion...
Stadswandeling in teken van ‘Drommedaris’ ENKHUIZEN - De gidsen van Oud Enkhuizen verzorgen woensdag 26 juli een van de populairste wandelingen van het seizoen: 'Drommedaris'. Zij verwelkomen graag weer alle boeren, burgers en buitenlui voor een boeiende, gratis stadswandeling. Er wordt verzameld om 19.30 uur op het Landje van Top. De Drommedaris, de robuuste verdedigingstoren... Bestuur Inloophuis Pisa weer op volle sterkte HOORN - Na een kortstondige wervingscampagne is Inloophuis Pisa uit Hoorn er in geslaagd om een tweetal uiterst bekwame vrouwen aan haar bestuur toe te voegen. Deze wervingscampagne was nodig aangezien een tweetal bestuursleden hun functie neerleggen. Algemeen bestuurslid Cor van Vliet kan zijn bestuursfunctie niet langer combineren met andere... Holland Music Sessions in de Drom ENKHUIZEN - Publiek kan zondag 30 juli om 11.00 uur genieten van het zondagochtendconcert 'Holland Music Sessions' in de Drommedaris, Paktuinen 1 in Enkhuizen. Met trots presenteert de Drommedaris ook deze zomer weer een serie van vijf zondagochtendconcerten in samenwerking met The International Holland Music Sessions. Maar liefst 111 gepassioneerde... Londens koor in Westerkerk ENKHUIZEN - De Harrow Choral Society uit Londen komt zondagmiddag 30 juli naar de Westerkerk in Enkhuizen om een concert te geven. Het koor bestaat uit circa veertig leden, staat onder leiding van Simon Williams en geeft het concert als titel mee: ‘Music for Contemplation’ (muziek voor bezinning). De vaste... Zomervakantie in De Witte Schuur ENKHUIZEN - De hele zomervakantie is er van alles te doen in MEC De Witte Schuur in Enkhuizen! Leuke activiteiten om te onthaasten voor het hele gezin en natuurlijk ook voor opa’s en oma’s met de kleinkinderen. Gezellig picknicken? Iedereen kan een picknickmand bestellen, in het natuurspeelplein spelen en in... Orgelconcert in hervormde kerk VENHUIZEN - Organist Arjan Wouters verzorgt vrijdag 4 augustus een orgelconcert in de hervormde kerk in Venhuizen. Aanvang 20.00 uur. Kaarten zijn vanaf een half uur voor aanvang in de kerk verkrijgbaar voor tien euro. Meer informatie: orgel.venhuizen@gmail.com en www.zingenenzo.com.

'We kijken weer vooruit!'
Reddingsbrigade terug op Enkhuizerzand

ENKHUIZEN - Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost, maar het is gelukt; de post van Vrijwillige Reddingsbrigade Enkhuizen - die in juni 2012 door brandstichting eindigde in een hoopje smeulend as en verwrongen staal - is zo goed als klaar! "We zijn ontzettend blij met het resultaat...
Mantelzorger Stede Broec ervaart minder druk STEDE BROEC - De gemeente Stede Broec startte in 2015 een aanbesteding voor een nieuw project 'tijd voor respijt': vervangende zorg ter ondersteuning van de mantelzorger. Dit om bestaande voorzieningen in kaart te brengen binnen de gemeente Stede Broec en bij tekorten dit te stimuleren. Door de kennis, professionaliteit en... Nieuwe burgemeester geïnstalleerd STEDE BROEC - In de openbare raadsvergadering van donderdag 13 juli is Ronald Wortelboer geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Stede Broec. Na de beëdiging door de heer Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, droeg loco-burgemeester Nico Slagter de ambtsketen aan over aan Ronald Wortelboer. Zomerexpositie in Bessie LUTJEBROEK - In het oude kerkje ‘Bessie’ aan de P.J.Jongstraat 85 in Lutjebroek is tot zondag 20 augustus een expositie te zien onder de titel 'Kunst uit Noord-Holland'. Zo divers als waar de kunstenaars vandaan komen, zo divers is ook de kunst die wordt aangeboden. De deelnemende elf kunstenaars zijn:... Enigmahuis op reis naar Visafslag ENKHUIZEN - In het Wilhelminaplantsoen in Enkhuizen is er eind juli een huttendorpweek. Daarom gaan de vrijwilligers van het Enigmahuis woensdag 26 en vrijdag 28 juli op reis naar de Visafslag aan de Havenweg. Ook daar krijgen bezoekers koffie of thee en is de gezelligheid van het Enigmahuis te vinden....

'Die dankbaarheid geeft me positieve energie'
Weggeefhoek Westfriesland viert met dertienduizend leden vijfjarig bestaan

ENKHUIZEN - Het is bijna een fulltimebaan, maar ze doet het met liefde. Francisca Jansen uit Enkhuizen richtte vijf jaar geleden de Weggeefhoek Westfriesland op en beheert op dit moment de Facebookpagina in haar eentje. "Een hele klus, die me zo'n acht uur per dag kost, maar ik vind het...
Orgelconcert met Everhard Zwart VENHUIZEN - Everhard Zwart verzorgt vrijdag 21 juli het orgelconcert in de Hervormde kerk in Venhuizen, zoon van de vermaarde organist Willem-Hendrik Zwart en kleinzoon van ‘het instituut op orgelgebied’, Jan Zwart. De aanvang is 20.00 uur. Zijn eerste orgelconcert gaf Everhard Zwart in de zomer van 1979 in de...