Rodi

'We kijken weer vooruit!'
Reddingsbrigade terug op Enkhuizerzand

Vrijwillige Reddingsbrigade Enkhuizen is weer helemaal terug en bewaakt deze zomer - met hulp van Reddingsbrigade De Streek - elk weekend het Enkhuizerzand. Wie VRE wil helpen als vrijwilliger of als sponsor voor de aanschaf van een éigen rescueboard is van harte welkom! (Foto's: Foto Hoekstra)

ENKHUIZEN - Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost, maar het is gelukt; de post van Vrijwillige Reddingsbrigade Enkhuizen - die in juni 2012 door brandstichting eindigde in een hoopje smeulend as en verwrongen staal - is zo goed als klaar! "We zijn ontzettend blij met het resultaat en kijken met nieuwe, positieve energie uit naar de toekomst", vertelt secretaris Cor Mud. Tot en met eind augustus wordt bij mooi weer elk weekend het Enkhuizerzand volop bewaakt.


De Vrijwillige Reddingsbrigade Enkhuizen (VRE) heeft de reddingspost - met beneden een EHBO-post en botenhuis, en boven een ruime trainingsruimte - met minimaal geld vanaf de grond toe opnieuw opgebouwd. "We hebben veel donaties gekregen van West-Friese bedrijven, zowel in geldbedragen als in materiaal", vertelt voorzitter Roeland Kleton. "Zonder hen hadden we niets kunnen beginnen. Toch duurde het nog twee jaar voordat er iets stond. En omdat deze containers in slechte staat waren, hebben we met de vrijwilligers vele klusuren erin gestoken om er een mooie post van te maken. Van de vloeren, de wanden en de elektriciteit tot een nieuw dak; alles moest aangepakt worden. Eigenlijk is nu alleen het frame van de container nog ongewijzigd." Twee jaar geleden is het bestuur vernieuwd. "Dat zorgde voor een frisse wind. Sinds september hebben we alle nog liggende klussen structureel aangepakt en afgemaakt zodat we deze zomer weer volop het Enkhuizerzand kunnen bewaken."

Nieuwe leden


De afgelopen jaren vond toezicht vanuit de auto plaats, met een klein clubje mensen. "Inmiddels werken we samen met Reddingsbrigade De Streek", laat vrijwilliger Frank Weijens weten. "Zij stellen hun leden beschikbaar. En omdat zij voor hun diploma uren moeten draaien, snijdt het mes aan twee kanten. We hebben nu elk weekend een gegarandeerde bezetting en daar krijgen we positieve reacties op. We zijn weer zichtbaar, met meer mensen die het volledige strand in de gaten kunnen houden en natuurlijk een mooie post van waaruit we onder meer eerste hulp kunnen verlenen, mét een AED tot onze beschikking." Toch hoopt VRE uiteindelijk weer genoeg nieuwe, éigen leden te werven voor bewakingstaken. Roeland: "We hebben strandwachters nodig om te garanderen dat de Reddingsbrigade Enkhuizen blijft bestaan. Zeker met de plannen voor het nieuwe strand, want dan moeten we aan veel eisen voldoen. Het zou natuurlijk fijn zijn als we daar met een mooie club mensen aan kunnen werken." Wie tussen de 7 en 99 jaar is en in het bezit van minimaal een B-diploma, is welkom. "Voor wie van zwemmen houdt, maar niet van wedstrijden, is dit geweldig! Bovendien leer je met een team omgaan en hebben we het hele jaar door leuke activiteiten op de agenda staan. Na de zomervakantie, op maandagavond, starten de lessen weer in het zwembad." VRE is ook op zoek naar extra instructeurs en bestuursleden.

Wens


Naast nieuwe vrijwilligers, heeft VRE nog één wens: een eigen rescueboard. "De boot gebruiken we voor activiteiten buiten het strand om, bijvoorbeeld tijdens evenementen of voor bewakingstaken vanuit de Veiligheidsregio, maar deze kunnen we niet gebruiken bij onze post. Daar is het water te ondiep voor. Dus mocht er een sponsor zijn die ons wil helpen om een rescueboard aan te schaffen, dan houden we ons aanbevolen", lacht Cor. "Maar sowieso zijn we blij met hoe we er nu voor staan en gaan we voor prachtige zomers aan het Enkhuizerzand!" Meer weten of aanmelden als vrijwilliger? Mail dan naar info@reddingsbrigade-enkhuizen.nl. Ook is meer informatie te vinden op de Facebook-pagina 'Vrijwillige Reddingsbrigade Enkhuizen'.

Artikel geplaatst op maandag 17 juli 2017 - 10:55

Foto's
Reacties (0)


Reageer

Enkhuizen
Dagje Walibi voor Enkhuizer tieners ENKHUIZEN - Het tiener- en jongerenwerk van Welwonen verzorgt woensdag 24 augustus een dagtrip naar Walibi. Tachtig tieners van twaalf tot en met vijftien jaar die in Enkhuizen wonen, kunnen mee. De kosten zijn twintig euro per persoon. Dit is voor de bus en een entreekaartje. Het inschrijfformulier komt 24... Eindejaarsfoto's REGIO - Het schooljaar zit erop en dus kan de vakantie beginnen! Maar natuurlijk niet voordat er op school op leuke wijze afscheid is genomen. Heb jij leuke foto's gemaakt van een eindejaarsactiviteit op school? Stuur ze op naar redactie.drom@rodi.nl (uiterlijk maandag 24 juli 11.00 uur) en wie weet staan... Maak kans op filmkaartjes ENKHUIZEN - In samenwerking met Cinema Enkhuizen biedt Weekblad de Drom deze week twee kaarten aan voor de film Une Vie. Normandië, 1819. Jeanne Le Perthuis des Vauds is een over-beschermde jonge vrouw vol kinderdromen. Ze heeft nog maar net de nonnenschool en haar studies achter zich gelaten als ze... Evenementenkalender MuziekEnkhuizen- Evenementen in The Dubliner (Dijk 80): 21 juli Johan Kruizinga, 22 juli Blue Flame.MarktBovenkarspel- Zat 7 okt - In het Vereenigingsgbouw in Bovenkarspel is een tweedehands kinderkleding- en speelgoedmarkt, van 9.30 tot 12.00 uur. De entree is gratis. Meer informatie: Rina Klein, 06-54208763 of tweedehandsmarkten@gmail.com.ExpositieAndijkt/m 9 september - Marius... Steiger bij speeltuin Oosterweed GROOTEBROEK - Het duurde even, maar het resultaat mag er zijn: een duurzame, robuuste steiger naast de speeltuin. Op deze wijze kan een rondje varen gecombineerd worden met een bezoekje aan de prachtige speeltuin in de wijk Oosterweed in Grootebroek. En hij is uitgevoerd met een heuse visplaats die natuurlijk... Londens koor zingt in Westerkerk ENKHUIZEN - De Harrow Choral Society uit Londen komt zondag 30 juli met ongeveer vijftig zangers en zangeressen naar de Westerkerk in Enkhuizen. Zij laten bezoekers genieten van 'koormuziek voor bezinning'. Het repertoire bevat werken van de 15e tot de 21e eeuw. Het koor staat onder leiding van Simon Williams....

Hemmeromloop in aantocht

HEM - In Hem wordt traditioneel op de laatste zondag van augustus de Hemmeromloop georganiseerd. De 31e editie vindt dan ook zondag 27 augustus plaats. Dit sportieve evenement kenmerkt zich door het snelle en gezellige parcours door het dorpslint en over polderweggetjes en werd door voormalig directeur van Le Champion...
Stadswandeling in teken van ‘Drommedaris’ ENKHUIZEN - De gidsen van Oud Enkhuizen verzorgen woensdag 26 juli een van de populairste wandelingen van het seizoen: 'Drommedaris'. Zij verwelkomen graag weer alle boeren, burgers en buitenlui voor een boeiende, gratis stadswandeling. Er wordt verzameld om 19.30 uur op het Landje van Top. De Drommedaris, de robuuste verdedigingstoren... Bestuur Inloophuis Pisa weer op volle sterkte HOORN - Na een kortstondige wervingscampagne is Inloophuis Pisa uit Hoorn er in geslaagd om een tweetal uiterst bekwame vrouwen aan haar bestuur toe te voegen. Deze wervingscampagne was nodig aangezien een tweetal bestuursleden hun functie neerleggen. Algemeen bestuurslid Cor van Vliet kan zijn bestuursfunctie niet langer combineren met andere... Holland Music Sessions in de Drom ENKHUIZEN - Publiek kan zondag 30 juli om 11.00 uur genieten van het zondagochtendconcert 'Holland Music Sessions' in de Drommedaris, Paktuinen 1 in Enkhuizen. Met trots presenteert de Drommedaris ook deze zomer weer een serie van vijf zondagochtendconcerten in samenwerking met The International Holland Music Sessions. Maar liefst 111 gepassioneerde... Londens koor in Westerkerk ENKHUIZEN - De Harrow Choral Society uit Londen komt zondagmiddag 30 juli naar de Westerkerk in Enkhuizen om een concert te geven. Het koor bestaat uit circa veertig leden, staat onder leiding van Simon Williams en geeft het concert als titel mee: ‘Music for Contemplation’ (muziek voor bezinning). De vaste... Zomervakantie in De Witte Schuur ENKHUIZEN - De hele zomervakantie is er van alles te doen in MEC De Witte Schuur in Enkhuizen! Leuke activiteiten om te onthaasten voor het hele gezin en natuurlijk ook voor opa’s en oma’s met de kleinkinderen. Gezellig picknicken? Iedereen kan een picknickmand bestellen, in het natuurspeelplein spelen en in... Orgelconcert in hervormde kerk VENHUIZEN - Organist Arjan Wouters verzorgt vrijdag 4 augustus een orgelconcert in de hervormde kerk in Venhuizen. Aanvang 20.00 uur. Kaarten zijn vanaf een half uur voor aanvang in de kerk verkrijgbaar voor tien euro. Meer informatie: orgel.venhuizen@gmail.com en www.zingenenzo.com.

'We kijken weer vooruit!'
Reddingsbrigade terug op Enkhuizerzand

ENKHUIZEN - Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost, maar het is gelukt; de post van Vrijwillige Reddingsbrigade Enkhuizen - die in juni 2012 door brandstichting eindigde in een hoopje smeulend as en verwrongen staal - is zo goed als klaar! "We zijn ontzettend blij met het resultaat...
Mantelzorger Stede Broec ervaart minder druk STEDE BROEC - De gemeente Stede Broec startte in 2015 een aanbesteding voor een nieuw project 'tijd voor respijt': vervangende zorg ter ondersteuning van de mantelzorger. Dit om bestaande voorzieningen in kaart te brengen binnen de gemeente Stede Broec en bij tekorten dit te stimuleren. Door de kennis, professionaliteit en... Nieuwe burgemeester geïnstalleerd STEDE BROEC - In de openbare raadsvergadering van donderdag 13 juli is Ronald Wortelboer geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Stede Broec. Na de beëdiging door de heer Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, droeg loco-burgemeester Nico Slagter de ambtsketen aan over aan Ronald Wortelboer. Zomerexpositie in Bessie LUTJEBROEK - In het oude kerkje ‘Bessie’ aan de P.J.Jongstraat 85 in Lutjebroek is tot zondag 20 augustus een expositie te zien onder de titel 'Kunst uit Noord-Holland'. Zo divers als waar de kunstenaars vandaan komen, zo divers is ook de kunst die wordt aangeboden. De deelnemende elf kunstenaars zijn:... Enigmahuis op reis naar Visafslag ENKHUIZEN - In het Wilhelminaplantsoen in Enkhuizen is er eind juli een huttendorpweek. Daarom gaan de vrijwilligers van het Enigmahuis woensdag 26 en vrijdag 28 juli op reis naar de Visafslag aan de Havenweg. Ook daar krijgen bezoekers koffie of thee en is de gezelligheid van het Enigmahuis te vinden....

'Die dankbaarheid geeft me positieve energie'
Weggeefhoek Westfriesland viert met dertienduizend leden vijfjarig bestaan

ENKHUIZEN - Het is bijna een fulltimebaan, maar ze doet het met liefde. Francisca Jansen uit Enkhuizen richtte vijf jaar geleden de Weggeefhoek Westfriesland op en beheert op dit moment de Facebookpagina in haar eentje. "Een hele klus, die me zo'n acht uur per dag kost, maar ik vind het...
Orgelconcert met Everhard Zwart VENHUIZEN - Everhard Zwart verzorgt vrijdag 21 juli het orgelconcert in de Hervormde kerk in Venhuizen, zoon van de vermaarde organist Willem-Hendrik Zwart en kleinzoon van ‘het instituut op orgelgebied’, Jan Zwart. De aanvang is 20.00 uur. Zijn eerste orgelconcert gaf Everhard Zwart in de zomer van 1979 in de...