Rodi

Kort nieuws

Bingo en rommelmarkt

ENKHUIZEN - Bij buurthuis IJsselzand aan Anjerstraat 1 in Enkhuizen vindt dinsdag 24 oktober van 14.00 tot 16.00 uur een bingomiddag voor volwassenen plaats. Er zijn mooie prijzen te winnen. Een bingoboekje kost 3,50 euro. Ook is er een loterij. Een lootje kost 1 euro. Kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar kunnen meedoen met de bingo in tienerhonk IJsselzand op hetzelfde adres. De tienerbingo kost 2 euro. IJsselzand maakt zich bovendien op voor de wintereditie van de rommelmarkt, 4 november van 10.00 tot 14.00 uur. Compleet met warme chocolademelk, speculaas en kruidnoten. Inschrijven voor een tafel of grondplaats kan vanaf 14 oktober door tussen 19.00 en 21.00 uur te bellen met Afra Schuitemaker via 06-18705863. Er zijn twintig tafels (150 x 70 cm) en vier kindergrondplaatsen (200 x 70 cm) beschikbaar. Een tafel huren kost 3 euro en een grondplaats 1,50 euro. Daarnaast betaalt men 5 euro borg. Kijk voor alle activiteiten op de Facebook-pagina ‘Bruisend buurthuis Plan Noord' en op www.welwonen.nu/welzijnswerk/activiteitenagenda.
Security seminar
ENKHUIZEN - In het kader van de Week van de Veiligheid staat het OFE Ondernemerscafé van donderdag 12 oktober volledig in het teken van cybercriminaliteit. Voor de ondernemers uit de SED-gemeenten wordt er een security seminar gehouden. Speciale gast van de avond is digital security-specialist en ethisch hacker Stan Hegt. Hij komt praten over het risico dat een ondernemer loopt om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit en hoe zich daartegen te bewapenen. Het OFE Ondernemerscafé vindt plaats in De Nieuwe Doelen, Spoorstraat 2 in Enkhuizen. De bijeenkomst start om 19.00 uur en eindigt om 21.00 uur. De avond wordt afgesloten met een netwerkborrel. Aanmelden via Westfriesebedrijvengroep.nl/securityseminar.

'De verborgen stadstuin'
ENKHUIZEN - Groei & Bloei afdeling Enkhuizen verzorgt donderdag 19 oktober om 20.00 uur een lezing over 'De verborgen stadstuin'. De gastspreker is Harry Pierik uit Zwolle. De lezing wordt ondersteund door een mooie visuele presentatie, waarbij alle seizoenen aan bod komen. De lezing wordt gehouden in De Nieuwe Doelen, Spoorstraat 2 in Enkhuizen. Zaal open om 19.30 uur. Bij aanvang is er een gratis kopje koffie. Niet-leden betalen 3,50 euro.


Lezing roofvogels
HOOGKARSPEL - Fred Koning houdt 12 oktober van 20.00 tot 22.00 uur een lezing over roofvogels in Het Streekpunt, Streekweg 220 in Hoogkarspel. Hij houdt zich ruim 55 jaar lang bezig met veldonderzoek van uilen en roofvogels in de Amsterdamse waterleidingduinen. Deze avond vertelt de onderzoeker van de laatste ontwikkeling op dat gebied. Roofvogels en uilen zijn afhankelijk van hun prooien, die vaak in sterk wisselende aantallen uiteindelijk bepalend zijn voor het aantal broedparen. Beschikbaarheid van nestplaatsen is voor soorten als ransuil en bosuil van belang, omdat deze soorten zelf geen nesten bouwen. In de zestiger jaren bestond de populatie vooral uit kleine soorten, zoals boomvalk, torenvalk, steenuil en ransuil. In de loop van een 55 jaar lange studie vonden een groot aantal revoluties plaats. Meer weten? Kom dan een kijkje nemen. Meer informatie via w.de.boone@quicknet.nl of tel. 06 23540201.
Schrijfcafé
ENKHUIZEN - In grand-café Van Bleiswijk aan de Westerstraat 84-86 in Enkhuizen is vrijdag 20 oktober van 10.00 tot 12.00 uur weer een open Schrijfcafé. Voor wie zin heeft om samen te schrijven bij een heerlijk kopje thee of koffie, de gedachten de vrije loop te laten op papier, herinneringen op te halen en te spelen met woorden aan de hand van inspirerende schrijfopdrachten. Het gaat om plezier in het schrijven, niet om een foutloze tekst. Het Schrijfcafé is ook geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met schrijven en het graag eens willen proberen. De Schrijfcafés op de derde vrijdag van de maand zijn afzonderlijk van elkaar te volgen. Kosten per ochtend twaalf euro (inclusief twee koffie/thee). Reserveren hoeft niet. Neem zelf pen en papier mee. Inlichtingen: c.vandenhombergh@quicknet.nl.
Nierstichting
ENKHUIZEN - Collectanten gingen tussen 17 en 23 september op pad voor de Nierstichting. In Enkhuizen leverde dat zo’n 3391,46 euro op. De inkomsten zijn hard nodig om nierpatiënten hun leven terug te geven, want dialyseren is geen leven, maar overleven. Daarom zet de Nierstichting alles op alles voor de draagbare kunstnier. Donaties zijn de enige bron van inkomsten van deze stichting, die geen subsidie ontvangt van de overheid. Maar de Nierstichting blijft zich inzetten voor onder meer het financieren van wetenschappelijk onderzoek, ondersteuning van nierpatiënten in het dagelijks leven en het voorkomen van meer nierziekten. Steun van collectanten en donateurs is daarbij onmisbaar. Wie de collectant is misgelopen, kan alsnog een donatie doen. Ga naar www.nierstichting.nl of sms NIER naar 4333 voor een eenmalige donatie van 2 euro.
Collecte Spierfonds
STEDE BROEC - Vrijwilligers van het Prinses Beatrix Spierfonds collecteerden van 10 tot en met 16 september in Stede Broec. Samen haalden zij een opbrengst van 3381 euro op voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Wie de collectant heeft gemist, maar toch een bijdrage wil overmaken, gaat naar www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/collectebus en doneert een bedrag naar keuze.

Artikel geplaatst op woensdag 11 oktober 2017 - 10:00Reacties (0)


Reageer

Enkhuizen
Een nieuwe uitgave van 'Kronieken van Enkhuizen' ENKHUIZEN - Na het succes van de vorige drie Kronieken van Enkhuizen kwamen er de laatste jaren talloze verzoeken binnen om weer een nieuwe Kroniek uit te geven. Na het daverende succes van het theaterstuk ‘De Thuishaaldertjes’, met een mooi stukje Enkhuizer geschiedenis, werd de roep om een nieuwe Kroniek... Kunstuitleen De Enkhuizer Waag ruimt kunstcollectie op ENKHUIZEN - Twee jaar na de opheffing van Kunstuitleen De Enkhuizer Waag is het tijd om schoon schip te maken. Reden voor eigenaar Hugo van Lelyveld om de deuren te openen en afstand te doen van de opgeslagen kunstwerken tegen aantrekkelijke tarieven. Kunstuitleen de Enkhuizer Waag is van 1994 tot... Dramaworkshops in Cayen ENKHUIZEN - Stagiaire dramatherapeut Alicia Klein organiseert voor haar studie een aantal dramaworkshops voor jongeren (zestienplussers) in Cayen aan Peperstraat 2 in Enkhuizen. De eerste twee workshops van ‘Maak het mee’ vinden vrijdag 15 en 22 december plaats; de laatste wordt vrijdag 5 januari gehouden. De avonden in het jongerencentrum... Kerstbomenverkoop voor Flosbeugel ENKHUIZEN - Na een vernietigende brand, die 14 oktober de gehele Driespan-school 'De Flosbeugel' in Enkhuizen tot de grond toe afbrandde, is er een hoeveelheid aan acties door de gemeenschap georganiseerd en zijn spullen ingezameld. Ook nu, in deze kerstperiode, kwamen via sponsors kerstbomen en versieringen binnen om de tijdelijke... 'Voor het eerst in 'winterjas' Ricciotti maakt er een beestenbende van
Familieconcert in kerstvakantie
ENKHUIZEN - In de Drommedaris in Enkhuizen is maandag 1 januari om 16.00 uur een familieconcert te zien: Ricciotti’s Beestenbende. In de muzikale dierentuin van dit kwaakmakende symfonieorkest maakt jong en oud kennis met dieren in muziek. Schaapachtig luisteren is er niet bij: kinderen zitten tussen de muzikanten en doen...

KNRM Rederskring Enkhuizen is een feit

ENKHUIZEN - De officiële start van de KNRM Rederskring Enkhuizen vond vorige week plaats met een eerste informatieavond. Een rederskring is een club van lokale en regionale ondernemers die het reddingstation bij hen in de buurt voor een periode van meerdere jaren financieel ondersteunt. Het sponsoren van het lokale reddingstation...
Gezinswoning verbouwd voor drie jongeren ENKHUIZEN - Welwonen heeft voor Parlan Jeugdhulp een eengezinswoning op het Kerkeland in Enkhuizen verbouwd tot drie appartementen met een gemeenschappelijke badkamer. Deze zogenaamde clusterwoning biedt jongeren van 17 tot circa 22 jaar tijdelijke woonruimte met ambulante begeleiding. Parlan huurt de clusterwoning van Welwonen. Ze selecteren jongeren die al een... Bridgecursus voor beginners ENKHUIZEN - De Enkhuizer Bridgeclub houdt een bridgecursus voor beginnende bridgers. De cursus wordt gehouden op donderdagavond. De start is donderdag 11 januari om 19.30 uur. Het kaartspel bridgen kan op alle niveaus gespeeld worden. De cursus bestaat uit twaalf lessen en wordt gehouden in De Nieuwe Doelen, Spoorstraat 1... D’r op uit MuziekBerkhout- Zon 10 dec - Kerstconcert door pianist Jan Vayne en zangeres Petra Berger in de Berkhouter kerk, Kerkebuurt 172. Aanvang 15.00 uur. Reserveren: www.petraberger.nl/agenda . Oosterleek- Zon 10 dec - Back to the sixties-middag in Herbergh 't IJsselmeer, met een optreden van rock-'n-rollband The Blue Bandits. Aanvang 14.30 uur,... KSM en Reaching Hand verzorgen gezamenlijk kerstconcert ENKHUIZEN - Het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps (KSM) verzorgt zondagmiddag 17 december in samenwerking met Jongerenkoor Reaching Hand een kerstconcert met twee uitvoeringen in de Westerkerk in Enkhuizen. Reaching Hand zingt enkele nummers met begeleiding van het eigen combo en het KSM brengt ook nummers zonder zang ten gehore. Uiteraard bevat... Sprookjeswinterland: beleef de betovering ENKHUIZEN - Tijdens de winteropenstelling van Sprookjeswonderland in Enkhuizen wordt het hele park omgetoverd in winterse sferen. Overal is de gezelligheid van de decembermaand terug te vinden. Gluur binnen bij de huisjes van het kabouterdorp en ontdek hoe de kabouters hun kerstfeest vieren. Zing mee met de bewoners van Berenwinterland... Lichtjesavond met Voice Over in Drommedaris ENKHUIZEN - De drie mannen van Voice Over spelen zaterdag 23 december om 19.00 uur op het podium van de Drommedaris in Enkhuizen. Als stralend baken van Enkhuizen is de Drom natuurlijk ook geopend tijdens Lichtjesavond. En Lichtjesavond is geen Lichtjesavond zonder de 'local heroes' van Voice Over! De drie... Vrouwtje van Stavoren komt tot leven in Zuiderzeelicht
Van 23 december tot en met 7 januari in het Zuiderzeemuseum
ENKHUIZEN - Arthur Japin herschreef voor het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het volksverhaal ‘Het vrouwtje van Stavoren’. In het buitenmuseum komt deze eeuwenoude legende tot leven via licht, beeld en geluid. Wandel deze kerstvakantie door de sfeervolle donkere straatjes en beleef het verhaal! ‘Van goud, die ring,’ sprak Atte trots. ‘En...

Treinen op bezoek bij de Zwaluw

OOSTERBLOKKER - De leden van de modelspoorclub Alkmaar en oma Els en opa Bert Dubbelman kwamen een jaar geleden naar Enkhuizen om kinderen met een beperking een unieke ervaring te geven. Dit jaar kwamen ze opnieuw en nu op de nieuwe groep: de Zwaluw in Oosterblokker. De Zwaluw is een...
Kort nieuws Creatief schrijvenENKHUIZEN - In grand-café Van Bleiswijk in Enkhuizen vindt vrijdag 15 december van 10.00 tot 12.00 uur weer het Schrijfcafé Enkhuizen plaats. Het schrijfcafé is een inspirerende ochtend voor beginnende en ervaren (dagboek)schrijvers. Men werkt aan de hand van korte oefeningen. Het gaat hierbij om wat er zoal naar...

'Wat maakt ons menselijk?'
Enkhuizen zet Dag van de Mensenrechten in schijnwerpers

ENKHUIZEN - Ter gelegenheid van de internationale Dag van de Mensenrechten vertoont Cinema Enkhuizen in samenwerking met het '4 en 5 mei anti-discriminatiecomité Enkhuizen' zondag 10 december om 14.00 uur de film Human. Deze documentaire heeft als uitgangspunt de vraag: 'wat maakt ons menselijk?' Regisseur Yann Arthus-Bertrand - bekend van...
Maak kans op filmkaartjes ENKHUIZEN - In samenwerking met Cinema Enkhuizen biedt Weekblad de Drom deze week twee kaarten aan voor de film 'Human'. Wat maakt ons menselijk? Dat is de hoofdvraag van filmmaker Yann Arthus-Bertrand in de film Human. Om het antwoord hier op te vinden besteedde hij drie jaar aan het verzamelen... Kerstexpositie schilderskring Bessie LUTJEBROEK - Schilderskring Bessie houdt traditiegetrouw met de kerstdagen haar jaarlijkse tentoonstelling. Dit jaar is de expositie op drie dagen te bezoeken: zondag 24, maandag 25 en dinsdag 26 december. De expositie vindt plaats in het monumentale kerkje Bessie aan de P.J. Jongstraat 85 in Lutjebroek. De expositie laat een... Roon Staal presenteert kerstalbum OOSTERLEEK - Zanger en pianist Roon Staal (37) geeft vrijdag 22 december een kerstconcert in de Oosterlekerkerk in Oosterleek. Staal, die zichzelf vanachter de piano begeleidt, brengt zowel kerstsongs als zijn bekendere werken ten gehore en presenteert zijn nieuwe kerstalbum. Bekende songs als 'Oh Holy Night', 'Silent Night', 'Mary's Boy...