Rodi

Kort nieuws

Vergeetachtig?

BOVENKARSPEL - Vrouwen van Nu Stede Broec houdt maandag 12 november een voorlichtingsavond met als thema 'Vergeetachtig... of is het iets anders?'. Er leven veel vragen rondom geheugenproblemen en dementie. De voorlichting gaat dan ook onder meer in op: 'cijfers en feiten over dementie', 'wanneer wordt vergeetachtigheid dementie?', 'wat kun je doen?' en 'tips voor omgang'. De voorlichting wordt gegeven door Addy de Mooij, dementieconsulent bij Geriant Scholing & Advies. Locatie: Vereenigingsgebouw De Tuf aan Hoofdstraat 206 in Bovenkarspel. Aanvang: 19.45 uur. Geen lid maar wel nieuwsgierig naar de vereniging? Kom dan vrijblijvend eens langs op de avondbijeenkomst; belangstellenden zijn van harte welkom!
Boek over bloemzaadvak

ENKHUIZEN - Nederland speelt van oudsher een grote rol in het bloemzaadvak. Cees Kruk uit Enkhuizen laat dat in zijn boek 'Een bloemrijke geschiedenis - Deel 1 - 1800-2000' duidelijk zien. Hij belicht het bloemzaadvak van alle kanten en weet het weer te geven met al zijn kleurrijke facetten. Tot stand gebracht mede dankzij de inzet en inspanning van generaties toegewijde mensen, soms van vader op zoon. Dit boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout. ISBN: 9789402248524.
Rommelmarkt

BOVENKARSPEL - Sociaal-cultureel centrum ’t Stadsplein houdt zaterdag 10 november een rommelmarkt. Een mooie gelegenheid om te komen struinen en snuffelen; van speelgoed tot vintage, van hebbedingetjes tot bijzondere koopjes. Van 10.00 tot 13.00 uur is iedereen van harte welkom. De entree is gratis. Adres: Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel. Meer informatie: 0228-515576, info@tstadsplein.nl en www.tstadsplein.nl.
Gregoriaanse vespers

WERVERSHOOF - De vrouwen van de Schola Cantorum uit Purmerend verzorgen vrijdagavond 16 november de Gregoriaanse Mariavespers in de Sint Werenfriduskerk in Wervershoof. Deze schola werd twintig jaar geleden opgericht door Tjeerd van der Ploeg (als organist en dirigent werkzaam aan de St. Christoforuskerk in Schagen) en is deze avond voor het eerst te gast in deze kerk. De vespers maken deel uit van het reeds eeuwenoude getijdengebed. Vaste onderdelen zijn het openingsgebed, de hymne, psalmen, antifonen, een lezing en de gebeden. Het hoogtepunt is het Magnificat, waarbij wierook wordt ontbrand. Na de zegenbede worden nog het 'Salve Regina' en het 'Tota pulchra es, o Maria' gezongen. De duur van de vespers is ruim een half uur. Voor wie houdt van de verstilling van het Gregoriaans, is dit een mooi moment van bezinning in een hectische wereld. De aanvang is 19.00 uur en na afloop wordt een collecte gehouden.
Creatief schrijven

ENKHUIZEN - In grand-café Van Bleiswijk in Enkhuizen vindt vrijdag 16 november van 10.00 tot 12.00 uur weer een Schrijfcafé plaats; voor wie zin heeft om samen te schrijven bij een kopje thee of koffie, de gedachten de vrije loop te laten op papier, herinneringen op te halen en te spelen met woorden. Deelnemers laten zich leiden door korte, inspirerende schrijfopdrachten. Zo schrijven ze kleine teksten, lijstjes, gedichten en associaties. Schrijfervaring is niet nodig. Het gaat om plezier in het schrijven en laten meevoeren door de pen. De schrijfcafés, op de derde vrijdag van de maand, zijn afzonderlijk van elkaar te volgen. Kosten per ochtend: 12 euro (inclusief twee kopjes koffie/thee). Reserveren hoeft niet. Neem zelf pen en papier mee. Inlichtingen: c.vandenhombergh@quicknet.nl.
Planeet Mars

BOVENKARSPEL - Rob van den Berg geeft maandag 12 november in Volkssterrenwacht Orion de lezing 'zoektocht naar leven op de planeet Mars'. Mars, de rode planeet, is na de aarde de best onderzochte planeet. Hoewel Mars er nu heel anders uitziet dan de aarde, leken de planeten ooit veel op elkaar. Er waren zeeën, meren en rivieren. Er is nog steeds water op Mars aanwezig, dus als er zich ooit leven in de oceanen van Mars heeft ontwikkeld, is dat misschien nog steeds aanwezig. Er zijn zelfs sterke aanwijzingen voor biologische activiteit op Mars! Over een paar jaar weten we dit misschien zeker, want dan landen er weer nieuwe robotwagens op Mars op zoek naar sporen van leven. En binnen twee decennia lopen misschien de eerste mensen rond op Mars. Rob van den Berg, directeur van Space Expo, vertelt in deze presentatie over de nieuwste marsmissies en over de zoektocht naar leven op de rode planeet. Locatie: Veilingweg 21B in Bovenkarspel. Aanvang van deze lezing: 20.00 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur). Van tevoren aanmelden via: info@volkssterrenwachtorion.nl of 06-48850445. Toegangsprijs voor leden 3 euro en niet-leden 6 euro (inclusief een kopje koffie in de pauze).
Nieuwe editie Enkhuizer Almanak

ENKHUIZEN - Wat voorspelt de Enkhuizer Almanak over het weer in 2019? Wat zijn de metingen van het KNMI en hoe wordt dit vergeleken met de voorspellingen van de Enkhuizer Almanak? In hoeverre verandert het klimaat? Lees er alles over in de 424e editie (versie 2019) van de Enkhuizer Almanak. De nieuwe Enkhuizer Almanak is onder meer verkrijgbaar bij VVV Enkhuizen e.o., de boekwinkel en de webwinkel van de Enkhuizer Almanak.
EHBO aan kinderen

ENKHUIZEN - Het Rode Kruis, afdeling West-Friesland, biedt zaterdag 10 en 17 november van 9.00 tot 13.00 uur de cursus 'EHBO aan baby’s en kinderen'. Tijdens de acht uur durende cursus worden alle EHBO-vaardigheden geoefend die nodig zijn om een kind in veiligheid te brengen. De cursus wordt afgesloten met een geregistreerd certificaat 'Eerste hulp aan kinderen' dat is goedgekeurd door de rijksoverheid. De cursus wordt gegeven in het Rode-Kruisgebouw, Plataanstraat 22 in Enkhuizen. EHBO-cursussen worden vaak door zorgverzekeraars vergoed. Aanmelden kan via opleidingen@rodekruis-westfriesland.nl.
Prehistorisch

HOOGKARSPEL - Judith Maas houdt donderdag 8 november van 20.00 tot 22.00 uur in Het Streekpunt aan de Streekweg 220 in Hoogkarspel een lezing, waarbij ze het publiek meeneemt op haar archeologische reizen. Ontmoet de prehistorische mens en zijn (of haar) kunstzinnige uitingen. Judith gaat dieper in op het ontstaan van deze kunstuitingen. Aan de hand van beeldmateriaal worden beeldhouwwerken en rotsschilderingen besproken die duizenden jaren geleden zijn gemaakt door onze verre voorouders. Wat werd er zoal afgebeeld door deze mensen en welke materialen werden gebruikt? De zaal is open om 19.30 uur, de entree is drie euro, inclusief koffie/thee.
Miniconcerten

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum presenteert ook dit jaar weer miniconcerten in het atrium van het binnenmuseum. Deze kleine, intieme concerten vinden plaats op verschillende zondagen in de periode tot en met 25 maart 2019. De miniconcerten starten om 12.00 uur, duren anderhalf uur en zijn vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het Zuiderzeemuseum. Deze nieuwe serie bestaat ook weer uit een heel afwisselend muziekaanbod, dat tot stand kwam in samenwerking met de GitaarSalon en producent Zeegers Postma. Bijzonder: alle optredens zijn akoestisch en worden uitgevoerd zonder versterker. Zondag 11 november brengt Frédéric Dorfmann verschillende chansons. Meer informatie: www.zuiderzeemuseum.nl.
Pels-orgel

VENHUIZEN - Organist Minne Veldman speelt vrijdag 16 november op het Pels-orgel in de hervormde kerk aan de Kerkweg 113 in Venhuizen. Hij verzorgt een gevarieerd programma met werken van diverse componisten. Aanvang 20.00 uur. Entree tien euro (kinderen tot en met elf jaar vijf euro). Meer informatie: www.zingenenzo.com.

Voorlezen

HOOGKARSPEL - Wie heeft affiniteit met kinderen tussen de nul en vier jaar oud en vindt het leuk om voorleesochtenden te begeleiden op een muzikale en interactieve manier? De Westfriese Bibliotheken is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de voorleesochtenden. Middels een professionele workshop krijgen de vrijwilligers allerlei handvatten aangereikt. De bieb start met deze voorleesochtenden op twee locaties, namelijk in Medemblik en Enkhuizen. De vrijwilligers ontvangen een groepje ouders met kleine kinderen. Het doel van de ochtenden is om ouders enthousiast te maken om thuis meer te gaan voorlezen. Dinsdag 20 november vindt in de bieb van Hoogkarspel een workshop plaats, van 9.30 tot 12.00 uur. Belangstelling? Aanmelden kan bij Marian Blom via mblom@westfriesebibliotheken.nl of 0228-743943.

Artikel geplaatst op woensdag 07 november 2018 - 10:00


Reacties (0)


Reageer

Enkhuizen
Ondernemerscafé Enkhuizen ENKHUIZEN - Rabobank West-Friesland organiseerde vorige week donderdag het Ondernemerscafé in Enkhuizen om met ondernemers te toasten op het nieuwe jaar. Als locatie was gekozen voor restaurant MeerEnkhuizen. Bij binnenkomst werden de aanwezigen door Eva Haring (startende onderneemster en eigenares van Winehorst & Plop-Up) voorzien van een heerlijke Cava Brut... BalancLeren uniek vernieuwend boek
Bestemd voor leerkrachten in het onderwijs
GROOTEBROEK - BalancLeren daagt de kinderen uit zichzelf te ervaren. De ruimte om zichzelf te ervaren gebeurt in de basisschool vaak nog veel te kort. Het ervaren via sport, spel, creativiteit komt niet zoveel meer aanbod als we zouden willen. De wil is er bij de leerkrachten zeker om hierin...
Cheque voor de Voedselbank GROOTEBROEK - Leerlingen uit havo 1, 2, en 3 van het Martinuscollege uit Grootebroek hebben tijdens hun kerstviering geld ingezameld voor de Voedselbank West-Friesland. Onlangs werd de cheque van €511,45 overhandigd. Naast dat de kerstviering op de ochtend voor de kerstvakantie een moment van gezellig samenzijn is, staat deze veelal... Nieuwe wijkagent voor Drechterland REGIO - Drechterland heeft een nieuwe wijkagent voor de dorpen Venhuizen, Hem, Oosterleek, Wijdenes en Schellinkhout. Frans Schraal houdt per 1 januari van dit jaar toezicht op dit gebied en werkt eraan om deze wijk veilig en leefbaar te houden. Frans Schraal heeft er zin in om te beginnen aan... Temperamentvolle Spaanse Klanken in Venhuizen VENHUIZEN - Mónica Coronado & Manito spelen en zingen met hartstocht, passie en vuur: Melodías del Corazón. De uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado heeft samen met gipsy flamencogitarist Manito een gepassioneerd concertprogramma met liederen uit Spanje en Zuid-Amerika. Zij stonden 2 augustus 2015 voor het eerst samen op de... Wie wordt de nieuwe Ciske? ENKHUIZEN - Wie wordt de nieuwe Ciske? Hou jij van zingen? Heb je ritmegevoel? Kruip je graag in de huid van een ander? En sta je graag in de schijnwerpers? Kom dan dinsdag 15 januari om 20.00 uur naar de open avond van AZOV musicals. AZOV musicals is een musicalvereniging... Fado in De Drom ENKHUIZEN - Over Argentina Freire valt heel veel te vertellen. Zo komt ze uit Portugal, is ze al vanaf haar 19e professioneel zangeres, behaalde ze continu hoge plaatsen bij verschillende Portugese fado-wedstrijden en werd ze na verloop van tijd de meest gevraagde fadista van haar regio. Momenteel is ze bezig... De Haringhoppers organiseert Carnavalsoptocht
ENKHUIZEN - Carnavalsvereniging de Haringhoppers organiseert op zaterdag 2 maart haar jaarlijkse Carnavalsoptocht. De vereniging heeft dan weliswaar geen eigen loods meer, maar de Haringhoppers zouden de Haringhoppers niet zijn als ze niet op zoek gaan naar creatieve oplossingen. Verschillende groepen die jaarlijks meedoen aan de optocht hebben hun eigen...
Grote boekenmarkt in Cultureel Centrum Pancratius OOSTERBLOKKER - In Cultureel Centrum Pancratius in Oosterblokker wordt zaterdag 9 en zondag 10 februari voor de 28e keer de bekende boekenmarkt gehouden. Afgelopen jaar zijn er weer heel veel boeken binnengekomen. Al deze boeken (literatuur, (streek)romans, thrillers, kinderboeken, geschiedenis, sport, koken, reizen, koningshuis, boekenweekgeschenk, etc.) liggen te wachten op... Jacht en bescherming BOVENKARSPEL - Volwassenen die meer willen weten over jagen in het algemeen en het wildbeheer in Nederland kunnen op zondag 27 januari een gratis informatiemiddag over de jacht bijwonen. Om 14.00 uur vertellen lokale jagers bij IVN West-Friesland in de bovenzaal van het Streekbos Paviljoen over hun passie. De jagers... Lezing 'De Hessenhof' van Hans Kramer ENKHUIZEN - Groei & Bloei afd. Enkhuizen organiseert een lezing “De Hessenhof” van Hans Kramer op donderdag 24 januari. De gastspreker is dus Hans Kramer uit Ede. Aan de hand van beelden wordt dieper ingegaan op wat zoal achter de schermen van een liefhebberskwekerij, zoals 'De Hessenhof' zeker is, moet... Lezing 'De Hessenhof' van Hans Kramer ENKHUIZEN - Groei & Bloei afdeling Enkhuizen organiseert een lezing 'De Hessenhof' van Hans Kramer op donderdag 24 januari. Aan de hand van beelden wordt dieper ingegaan op wat zoal achter de schermen van een liefhebberskwekerij, zoals 'De Hessenhof' zeker is, moet gebeuren om een goed assortiment planten aan te... (Advertorial )
Open les Dansexpressie in Enkhuizen
ENKHUIZEN - Een nieuw jaar. Met nieuwe voornemens. Misschien heb je zin om te dansen? Kom dan naar de open les dansexpressie op maandag 21 januari in de Nutszaal, Patershof 4, (op het parkeerterrein achter de Hema) in Enkhuizen. We dansen van 19.30 tot 21.00 uur. Deze les is gratis...
'B & A Express' in Folk-Club Enkhuizen ENKHUIZEN - 'B & A Express' speelt op woensdag 23 januari in het voorprogramma van de Folk-Club Enkhuizen. Bart en Anneke de Graaf vormen de 'B & A Express'. Ze spelen Ierse, Schotse, Friese en Nederlandse muziek, vocaal en instrumentaal sinds 46 jaar. Bart en Anneke hebben met diverse groepen... Bijzonder duo in De Drommedaris ENKHUIZEN - Gitarist Enno Voorhorst en hoboïste Pauline Oostenrijk spelen zondagmiddag 20 januari hun programma 'De Voordracht; muziek en poëzie' in de Gitaarsalon serie van de Drommedaris in Enkhuizen. Met muziek van Coste, Cordero, Piazolla, Villa Lobos, Gismonti en Eastwood en verbindende teksten, een heerlijke middag waarin we dan eindelijk... Enkhuizen got talent ENKHUIZEN - Carnavalsvereniging De Haringhoppers roept alle kinderen tot veertien jaar in Enkhuizen en omstreken op om zich op te geven voor 'Enkhuizen got talent'. De voorrondes voor deze talentenjacht vinden 2 februari plaats in Buurthuis IJsselzand in de Anjerstraat 1 in Enkhuizen. De grote finale vindt plaats op 2... Negentig jaar Zonnebloem ENKHUIZEN - Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van vereniging de Zonnebloem, afdeling Enkhuizen, waren er zes jubilarissen die de zilveren Zonnebloemspeld ontvingen voor tien jaar vrijwilligerswerk. Drie anderen, die verhinderd waren, worden op een ander tijdstip gehuldigd. Bij elkaar negentig jaar Zonnebloemwerk: huisbezoeken, activiteiten, uitjes, hand- en spandiensten, de loterij en het... Stuurloos in Protestantse kerk HOOGKARSPEL - Het Wognumse koor ‘Stuurloos’ geeft zondag 3 februari vanaf 14.00 uur een concert in de Protestantse kerk in Hoogkarspel. Het mannenkoor Stuurloos begon vijftien jaar geleden als shantykoor. Het repertoire is in de loop der tijd compleet veranderd. De zeemansliederen van weleer hebben plaats gemaakt voor nummers van... Verrassende middag in De Paus LUTJEBROEK - In De Paus in Lutjebroek is iedereen zondag 27 januari van harte welkom bij het jaarlijkse concert van het Amazingkoor. Vanaf 14.15 uur valt te genieten van een verrassende muzikale middag met zang van het Amazingkoor zelf en hun speciale gasten van Swaegh Zingt. De entree is gratis.... A tribute to the Max Collie Rhythm Aces in jazzclub ENKHUIZEN - Sgt. Peppers Jazzclub start zondag 20 januari de concertreeks 2019 in Enkhuizen weer. Dan, een jaar na het overlijden van bandleider en trombonist Max Collie op 86-jarige leeftijd, een ruim verdiend muzikaal eerbetoon aan zijn band: de Max Collie Rhythm Aces. De meest succesvolle periode van de band...