Rodi

Coolpleinfestival blijft vernieuwen
Nieuw dit jaar: comedy, Rabo Kids Area en Waarderingsprijs

Het Coolpleinfestival, een bruisende culturele manifestatie waarbij professionele en amateurkunst hand in hand gaan. (foto Richard Rood/ Cool)

HEERHUGOWAARD - Amateurgezelschappen, professionele theatermakers, lokale en nationale artiesten op hetzelfde podium – dát is het Coolpleinfestival. Heerhugowaard viert zaterdag 23 en zondag 24 september voor de zesde keer op spetterende wijze de opening van het culturele seizoen met een bruisende manifestatie waarbij professionals en amateurs ‘hand-in-hand’ gaan. Bezoekers worden getrakteerd op uiteenlopende acts; van muziekverenigingen en dansgroepen tot straattheater en stand-up comedy. De zaterdag wordt traditioneel afgesloten door een muzikale act van naam; die eer is dit jaar weggelegd voor de Utrechtse band Rondé, bekend van de hits ‘Run’ en de nieuwe single ‘City Lights’.
,,Na zes jaar is de organisatie een geoliede machine, maar elk jaar proberen we toch een beetje te vernieuwen”, aldus Marit Beers van Cool kunst en cultuur. ,,Dat doen we dit jaar onder meer met het Cool Comedy Café, zaterdagavond na het optreden van Rondé en zondagmiddag na het Accordeonensemble in de Rodi Media-zaal.” Programmeur John Snoek heeft onder meer stand-uppers Roel C. Verburg en Harry Glonsbach weten te strikken. ,,Ook leuk is Fabian Franciscus, een aan de weg timmerende comedian die afkomstig is uit ons eigen Heerhugowaard”, licht hij toe. De stand-up comedians worden door een MC geïntroduceerd en op zaterdag staan andere namen op het affiche dan op zondag. Cool kunst en cultuur geeft zoals vanouds voorproefjes van wat komend seizoen in het theater te zien en te doen is. De nadruk ligt dit jaar op muziek, met behalve Rondé ook optredens van bands als The Cosmic Carnival (die naast eigen werk ook covers spelen van Fleetwood Mac) en Skotwal (die countryliedjes vertalen naar het West-Fries). Beide staan later dit seizoen met een theatershow in Cool.

Plaatselijke helden
Lokaal talent is er ook genoeg. Plaatselijke muzikale helden als Octave Species, Cirque de Juliette, Inbetween Colours en natuurlijk de vaste afsluiter Jacky Roofer’s Big Band zijn van de partij. Nieuwe amateurverenigingen die zich zullen presenteren zijn onder meer Het Woelige Nootje, Dansschool ReBounce, gemengd koor Simpel-Hollands en The Dutch Strolling Bones. ,,Het is voor amateurverenigingen natuurlijk een prachtige gelegenheid om jezelf te laten zien”, aldus Petra Bunte, voorzitter van medeorganisator CAM. ,,Het resultaat is een bomvol programma met een heel divers aanbod aan professioneel en amateurtalent.”
Rabo Kids Area
Dankzij een prachtige bijdrage van de Rabobank Alkmaar en omstreken is er dit jaar speciale aandacht voor de jongste bezoekers. Marit: ,,Dit jaar hebben we een uitgebreide Rabo Kids Area. Er zijn muziek- en kunstworkshops voor kinderen. Zo kunnen ze zaterdag onder meer leren saxofoon of trompet te spelen en in het atelier is de Kunstklas. Op zondag komen de allerkleinsten aan de beurt, met workshops Muziek op Schoot en Koffer vol Muziek. Zaterdag hebben we ook een escape room, voor kinderen vanaf zes jaar. Op het plein hebben we straattheater in de vorm van ‘De Luie Wip & Bellenblaasfiets’.”
Rabobank is blij een bijdrage te kunnen leveren aan het Coolpleinfestival. ,,Wij willen graag iets betekenen voor de lokale samenleving”, aldus Melanie Mellema. ,,Nu wij als personeelsleden zelf invloed kunnen uitoefenen waar de sponsorgelden naartoe gaan, heb ik meteen het Coolpleinfestival naar voren geschoven. Als vrijwilliger bij gymnastiekvereniging SiU weet ik wat het voor verenigingen betekent om je te kunnen laten zien op zo’n groot podium, tijdens zo’n uitstekend georganiseerd festival. Hele families komen kijken naar kinderen die schitteren op het podium, geweldig!”
Waarderingsprijs
Voor het eerst dit jaar wordt een speciale Waarderingsprijs uitgereikt aan de amateuract die zich het beste weet te presenteren. Marit: ,,Deze prijs – een bedrag van 500 euro - is in het leven geroepen om de amateurkunst in Heerhugowaard extra in het zonnetje te zetten en aan te moedigen in wat ze doen. Een anonieme jury beoordeelt de acts en kijkt onder meer naar inzet en enthousiasme, originaliteit en aankleding. Omdat genres en niveaus van de deelnemers sterk wisselen en omdat we vooral het plezier in optreden willen stimuleren, wordt niet gekeken naar artistieke of speltechnische criteria.”
De Waarderingsprijs wordt mogelijk gemaakt door Univé, al jarenlang een trouwe partner van Cool. ,, Elkaar helpen en mensen met elkaar verbinden, zit in onze genen”, vertelt Frank Bil, accountmanager bij Univé. ,,Onze wortels liggen in de regio en wij vinden het belangrijk lokale verbindende initiatieven te ondersteunen. Amateurverenigingen verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Verenigingen worden gedragen door vrijwilligers die zich belangeloos vol passie en enthousiasme inzetten om een ander te helpen in zijn ontwikkeling. Bovendien levert het heel veel plezier op om samen bezig te zijn en iets moois en creatiefs neer te zetten. Het Coolpleinfestival is een prachtig platform waarop mensen uit alle lagen van de samenleving zich met elkaar kunnen verbinden. Daar haken wij graag bij aan. De amateurkunst in Heerhugowaard verdient deze aandacht.”
Het Coolpleinfestival kan niet zonder de steun van vrijwilligers en sponsors. De organisatie is vooral veel dank verschuldigd aan Univé, Rabobank Alkmaar en omstreken, Stichting Evenementen Coolplein, stichting NUT, het Johannes Bosco College en de gemeente Heerhugowaard.
Kijk voor het volledige programma in de bijlage in het hart van het Heerhugowaards Nieuwsblad van volgende week of op www.coolpleinfestival.nl.

Artikel geplaatst op zondag 10 september 2017 - 08:48

Foto's
Reacties (0)


Reageer

Heerhugowaard
Kattenliefhebster in actie
Waardse Jacoline zamelt spullen in voor dierenasiel in nood
HEERHUGOWAARD – Jacoline van Baten-Barleeus Garrelfs uit Heerhugowaard is dol op katten. Haar opa en oma hadden vroeger maar liefst 21 (!) katten in huis en in haar eigen huis lopen ook altijd van die spinnende viervoeters rond. Toen ze eind oktober op de website van NH Nieuws een bericht...
Column
Sint
Zou die goede Sint wel komen? Ik had zo mijn twijfels. 'Should I stay or should I go' (The Clash, 1981) zal toch wel door zijn hoofd geschoten zijn. Ik had het best wel begrepen als hij thuis was gebleven nu het weer zo lelijk is in Spanje. Bovendien is...

Skills-kampioenen horeca op het Horizon College

REGIO - Bij het ROC Horizon College in Heerhugowaard zijn van 14 tot en met 17 november de Skills-kwalificatiewedstrijden horeca gehouden. Dit zijn vakwedstrijden voor mbo'ers. Maar liefst dertig ROC's streden om de titel 'Beste kok' en 'Beste gastheer/gastvrouw'. Uit elke categorie zijn acht finalisten gekomen. Zij gaan door naar...
Hazen doodschieten Doffe schoten. Ik kijk vanuit mijn tuin over de weilanden. Zie mannen in het groen over het veld lopen. Geweren in de aanslag, opgewonden hond. Klaar om de haas te doden. Mijn maag keert zich bijna om. Ik ken mijn overgevoeligheid voor alles wat de natuur wordt aangedaan. Vernieling, gif...

Hij komt, hij komt...

HEERHUGOWAARD - Het zal niemand ontgaan zijn; Sint Nicolaas is weer in het land. Zaterdag 25 november doet de goedheiligman Heerhugowaard aan. Na een voorprogramma met een dj, dansers en klimpieten op het Stadsplein, arriveert Sinterklaas om 12.00 uur. Onder begeleiding van een groot pietenorkest trekt de stoet door winkelcentrum...
Tweede overwinning voor FC Marlène HEERHUGOWAARD – FC Marlène pakte vrijdagavond 17 november in sporthal Waardergolf de drie punten door het iets lager geklasseerde WSV met 3-1 te verslaan. Een leuk presentje voor de jarige coach Anand Jagdewsing. De wedstrijd stond ook in het teken van het debuut van Colin Kamp, die enkele weken geleden... Agenda Cool kunst en cultuur HEERHUGOWAARD - De komende tijd zijn er diverse voorstellingen te zien in Cool kunst en cultuur. Hierbij een overzicht voor de periode van 20 november tot en met 3 december.O'G3NEO'G3NE tourt langs de theaters met hun succesvolle theatershow 'Three Times A Lady'. Samen met een live band neemt het trio... Winterfair De Noord HEERHUGOWAARD - Voor de negende keer wordt zaterdag 25 en zondag 26 november in Heerhugowaard Noord de Winterfair gehouden. Gezelligheid en warmte in De Noord! Op fietsafstand zijn maar liefst drieëntwintig locaties waar de 'Noordenders' hun kunst en creativiteit laten zien en verkopen. Ideaal voor mensen die een dierbare iets... Hugo Boys op valreep langs Con Zelo HEERHUGOWAARD - Op een gure zondagmiddag speelde Hugo Boys de derby tegen Con Zelo. Als warming up kwamen de meeste voetballers vanuit Waarland op de fiets naar De Noord. Dit zou niet het gewenste resultaat opleveren, want de drie punten bleven in De Noord.Al in de zevende minuut kwam Hugo... Reiger Boys-vrouwen winnen zaalderby van Hovocubo HOORN - De Noord-Hollandse derby in de eredivisie zaalvoetbal voor vrouwen tussen Hovocubo en Reiger Boys is gewonnen door de ploeg uit Heerhugowaard. Het jonge, talentvolle team van trainster Niña George-Koek pakte hiermee de eerste zege van het seizoen, en die was zeker verdiend te noemen. Ondanks een 2-1 achterstand... SVW verliest van KFC HEERHUGOWAARD – In een rommelige wedstrijd zag SVW geen kans om te winnen van het laaggeplaatste KFC. De groen-zwarten begonnen goed en hadden de eerste twintig minuten een behoorlijk overwicht. De eerste de beste uitval van KFC leverde echter meteen een doel-punt op en, naar later bleek, de beslissende. Zo... Podiumplaatsen voor Hera GROOTEBROEK - Atletiekvereniging SAV uit Grootebroek organiseerde zondag 19 november de derde cross van het wintercircuit op sportpark de Rozenboom. Als eerste startgroep vertrokken om 10:30 uur de jongens en meisjes in de leeftijdscategorie tot en met negen jaar. Voor atletiekvereniging Hera leverde dit direct twee podium plaatsen op. Rosalie... Veul helpt Café Muizenvreugd met hattrick aan belangrijke zege HEERHUGOWAARD - In de L'Arcade Administratie-Cup heeft VHC Jongens bv ternauwernood de koppositie weten vast te houden. Tegen Latinos kwam de ploeg in de slotfase terug van een 4-6 achterstand en wist het in de laatste minuut een punt uit het vuur te slepen: 6-6. FC Multiculti/Joma Sports wist in... Regionaal Omgevingsbeeld vastgesteld ALKMAAR - De zeven gemeenten in de Regio Alkmaar hebben het Regionaal Omgevingsbeeld vastgesteld. Regio Alkmaar is een veelzijdige regio; van duinen tot verkaveling, zee, kanalen en cultureel landschap, steden en dorpen. Van deze diversiteit wil de Regio gebruik maken. Het Omgevingsbeeld heeft dan ook de toepasselijke naam ‘Diversiteit als... 'Wonder boven wonder goed afgelopen'
Paard galoppeert op eigen houtje door Heerhugowaard
HEERHUGOWAARD - Een opmerkelijk gezicht op de Krusemanlaan in Heerhugowaard, vrijdagmiddag 17 november. Een paard galoppeerde zonder zijn eigenaar een flink stuk achter een nietsvermoedende fietser aan. ,,Wonder boven wonder goed afgelopen", reageert een vrouw onder de video op Facebook. Op de beelden, die Richard Rood vanuit zijn auto maakte,...
Speculaaspop maken HEERHUGOWAARD - Tijdens de sinterklaasochtend in het Trefpunt van Wonen Plus Welzijn aan de Rozenlaan 2, maandag 4 december vanaf 13.00 uur, kunnen belangstellenden zelf speculaaspoppen komen maken en versieren. Terwijl de poppen in de oven liggen, kan men meedoen aan het pepernoten sjoelen of gezellig een kopje koffie en... Vita Accordeonistica HEERHUGOWAARD - De Heerhugowaardse accordeonvereniging Vita Accordeonistica '83 onder leiding van dirigente Christa Groeneveld, verzorgt zaterdag 9 december een decemberconcert in de Ontmoetingskerk aan de Middenweg 168. Aanvang 20.00 uur. De vereniging krijgt daarbij vocale ondersteuning van het ritmisch koor 'Heilig Hart' uit Heerhugowaard- De Noord, onder leiding van Trudi... VOHM vergadert HEERHUGOWAARD - Het bestuur van de Vereniging Oud-Hoogovens Medewerkers (VOHM) nodigt alle haar leden uit om dinsdag 28 november de vergadering in Event Center Jules aan de Gildestraat 2 in Heerhugowaard bij te wonen. De zaal is om 13.30 uur al open voor koffie, thee en een praatje met oud-collega's,... Langedijk: voorkeur voor Heerhugowaard als fusiepartner LANGEDIJK/ HEERHUGOWAARD - Na maandenlang praten en debatteren over en met mogelijke fusiepartners van de gemeente Langedijk, is het college er uit. Zij willen voorstellen om een ambtelijke fusie met Heerhugowaard aan te gaan, want die zou het kansrijkst zijn. De op handen zijnde fusie komt niet als een verrassing:... Rocking Angels in De Engelenburgh NIEUWE NIEDORP - Rocking Angels is de nieuwste muzikale voorstelling, waarbij liedjes gezongen worden door de zangers en zangeressen van Hoeve Engelenburgh. De muzikanten zijn allemaal verbonden aan de zorgboerderij als begeleider, stagiair, vrijwilliger of werknemer (cliënt).De gastmuzikanten zijn Koos Slippens op gitaar, Frank Stuurman op drums en zangeres Rose... Herfstwandeling Franciscanen HEERHUGOWAARD - De ongeveer twaalf kilometer lange herfstwandeling van de Franciscaanse Beweging, zaterdag 25 november, leidt dwars door Heerhugowaard. Tot 1960 was Heerhugowaard een agrarisch dorp met niet veel meer dan enkele langgerekte wegen met wat lintbebouwing en de kernen Heerhugowaard-Zuid (oude centrum), de Noord en het Kruis. Na 1960... Schoen zetten HEERHUGOWAARD - Alle kinderen tussen de nul en tien jaar die in Heerhugowaard wonen, mogen van Sinterklaas en de gemeenteraad dit jaar hun schoen zetten in het gemeentehuis. Bij de receptie liggen kleurplaten klaar waarvan een schoen geknutseld kan worden. Kleur, knip en plak deze in elkaar en lever de... Stichting Kerstactie West-Friesland van start REGIO - Het einde van het jaar, met de bijbehorende feestdagen, is in zicht! Er wordt al nagedacht over de invulling van het kerstfeest, dat in vele families uitgebreid wordt gevierd. Hierop zijn helaas ook uitzonderingen. Want hoewel we tot de rijkste landen van Europa behoren, leven veel Nederlandse gezinnen... Kerstconcert Wogmeers Vocaal Ensemble HENSBROEK - Het Wogmeers Vocaal Ensemble onder leiding van Didy Coljée zingt zaterdag 16 december vanaf 20.00 uur haar kerstconcert in de Hensbroekerkerk aan de Kerkweg 2 in Hensbroek. Na het feestelijke jubileumconcert in juni dit jaar, pakt het 25 jaar bestaande koor nu uit met bekende en minder bekende...