Rodi

Coolpleinfestival blijft vernieuwen
Nieuw dit jaar: comedy, Rabo Kids Area en Waarderingsprijs

Het Coolpleinfestival, een bruisende culturele manifestatie waarbij professionele en amateurkunst hand in hand gaan. (foto Richard Rood/ Cool)

HEERHUGOWAARD - Amateurgezelschappen, professionele theatermakers, lokale en nationale artiesten op hetzelfde podium – dát is het Coolpleinfestival. Heerhugowaard viert zaterdag 23 en zondag 24 september voor de zesde keer op spetterende wijze de opening van het culturele seizoen met een bruisende manifestatie waarbij professionals en amateurs ‘hand-in-hand’ gaan. Bezoekers worden getrakteerd op uiteenlopende acts; van muziekverenigingen en dansgroepen tot straattheater en stand-up comedy. De zaterdag wordt traditioneel afgesloten door een muzikale act van naam; die eer is dit jaar weggelegd voor de Utrechtse band Rondé, bekend van de hits ‘Run’ en de nieuwe single ‘City Lights’.
,,Na zes jaar is de organisatie een geoliede machine, maar elk jaar proberen we toch een beetje te vernieuwen”, aldus Marit Beers van Cool kunst en cultuur. ,,Dat doen we dit jaar onder meer met het Cool Comedy Café, zaterdagavond na het optreden van Rondé en zondagmiddag na het Accordeonensemble in de Rodi Media-zaal.” Programmeur John Snoek heeft onder meer stand-uppers Roel C. Verburg en Harry Glonsbach weten te strikken. ,,Ook leuk is Fabian Franciscus, een aan de weg timmerende comedian die afkomstig is uit ons eigen Heerhugowaard”, licht hij toe. De stand-up comedians worden door een MC geïntroduceerd en op zaterdag staan andere namen op het affiche dan op zondag. Cool kunst en cultuur geeft zoals vanouds voorproefjes van wat komend seizoen in het theater te zien en te doen is. De nadruk ligt dit jaar op muziek, met behalve Rondé ook optredens van bands als The Cosmic Carnival (die naast eigen werk ook covers spelen van Fleetwood Mac) en Skotwal (die countryliedjes vertalen naar het West-Fries). Beide staan later dit seizoen met een theatershow in Cool.

Plaatselijke helden
Lokaal talent is er ook genoeg. Plaatselijke muzikale helden als Octave Species, Cirque de Juliette, Inbetween Colours en natuurlijk de vaste afsluiter Jacky Roofer’s Big Band zijn van de partij. Nieuwe amateurverenigingen die zich zullen presenteren zijn onder meer Het Woelige Nootje, Dansschool ReBounce, gemengd koor Simpel-Hollands en The Dutch Strolling Bones. ,,Het is voor amateurverenigingen natuurlijk een prachtige gelegenheid om jezelf te laten zien”, aldus Petra Bunte, voorzitter van medeorganisator CAM. ,,Het resultaat is een bomvol programma met een heel divers aanbod aan professioneel en amateurtalent.”
Rabo Kids Area
Dankzij een prachtige bijdrage van de Rabobank Alkmaar en omstreken is er dit jaar speciale aandacht voor de jongste bezoekers. Marit: ,,Dit jaar hebben we een uitgebreide Rabo Kids Area. Er zijn muziek- en kunstworkshops voor kinderen. Zo kunnen ze zaterdag onder meer leren saxofoon of trompet te spelen en in het atelier is de Kunstklas. Op zondag komen de allerkleinsten aan de beurt, met workshops Muziek op Schoot en Koffer vol Muziek. Zaterdag hebben we ook een escape room, voor kinderen vanaf zes jaar. Op het plein hebben we straattheater in de vorm van ‘De Luie Wip & Bellenblaasfiets’.”
Rabobank is blij een bijdrage te kunnen leveren aan het Coolpleinfestival. ,,Wij willen graag iets betekenen voor de lokale samenleving”, aldus Melanie Mellema. ,,Nu wij als personeelsleden zelf invloed kunnen uitoefenen waar de sponsorgelden naartoe gaan, heb ik meteen het Coolpleinfestival naar voren geschoven. Als vrijwilliger bij gymnastiekvereniging SiU weet ik wat het voor verenigingen betekent om je te kunnen laten zien op zo’n groot podium, tijdens zo’n uitstekend georganiseerd festival. Hele families komen kijken naar kinderen die schitteren op het podium, geweldig!”
Waarderingsprijs
Voor het eerst dit jaar wordt een speciale Waarderingsprijs uitgereikt aan de amateuract die zich het beste weet te presenteren. Marit: ,,Deze prijs – een bedrag van 500 euro - is in het leven geroepen om de amateurkunst in Heerhugowaard extra in het zonnetje te zetten en aan te moedigen in wat ze doen. Een anonieme jury beoordeelt de acts en kijkt onder meer naar inzet en enthousiasme, originaliteit en aankleding. Omdat genres en niveaus van de deelnemers sterk wisselen en omdat we vooral het plezier in optreden willen stimuleren, wordt niet gekeken naar artistieke of speltechnische criteria.”
De Waarderingsprijs wordt mogelijk gemaakt door Univé, al jarenlang een trouwe partner van Cool. ,, Elkaar helpen en mensen met elkaar verbinden, zit in onze genen”, vertelt Frank Bil, accountmanager bij Univé. ,,Onze wortels liggen in de regio en wij vinden het belangrijk lokale verbindende initiatieven te ondersteunen. Amateurverenigingen verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Verenigingen worden gedragen door vrijwilligers die zich belangeloos vol passie en enthousiasme inzetten om een ander te helpen in zijn ontwikkeling. Bovendien levert het heel veel plezier op om samen bezig te zijn en iets moois en creatiefs neer te zetten. Het Coolpleinfestival is een prachtig platform waarop mensen uit alle lagen van de samenleving zich met elkaar kunnen verbinden. Daar haken wij graag bij aan. De amateurkunst in Heerhugowaard verdient deze aandacht.”
Het Coolpleinfestival kan niet zonder de steun van vrijwilligers en sponsors. De organisatie is vooral veel dank verschuldigd aan Univé, Rabobank Alkmaar en omstreken, Stichting Evenementen Coolplein, stichting NUT, het Johannes Bosco College en de gemeente Heerhugowaard.
Kijk voor het volledige programma in de bijlage in het hart van het Heerhugowaards Nieuwsblad van volgende week of op www.coolpleinfestival.nl.

Artikel geplaatst op zondag 10 september 2017 - 08:48

Foto'sHeerhugowaard
Kom kijken en luisteren naar de zon HEERHUGOWAARD - Maak deze zomer bij Sterrenwacht Saturnus aan de Van Veenweg 98 op bijzondere wijze kennis met de zon. Bijvoorbeeld door met de speciale zonnetelescopen van de sterrenwacht naar de zon te kijken en prachtige zonnevlammen en zonnevlekken waar te nemen, of door met een speciale radiotelescoop naar de... Praat mee over Bibliotheek De Noord HEERHUGOWAARD-De NOORD - Marjan Oosterhof, teamleider van de bibliotheek in De Noord, gaat vrijdagmiddag 29 juni met Noordenders in gesprek over het belang van de bibliotheek. Mensen kunnen aangeven waarom de bibliotheek in De Noord belangrijk voor hen is, wat ze missen of wat ze juist erg waarderen. Oosterhof zal... Senioren Samen HEERHUGOWAARD - In Heerhugowaard is een groeiend aantal senioren die behoefte hebben aan meer persoonlijk en onderling contact. Er worden al verschillende activiteiten georganiseerd, maar Bibliotheek Kennemerland wil graag nog een stapje verder gaan. Ze roept senioren op die het leuk vinden om een groep te starten, om met elkaar...

Gezamenlijke aanpak adres- en woonfraude
Gemeenten, politie, sociale dienst en woningcorporaties slaan handen ineen

HEERHUGOWAARD - Gemeente Heerhugowaard en gemeente Langedijk, politie, Halte Werk en woningcorporaties Langedijk en Woonwaard ondertekenden donderdag 21 juni een convenant om adres- en woonfraude tegen te gaan. Fraudebestrijding, zoals het onrechtmatig aanvragen van uitkeringen, toeslagen, kinderbijslag, studiefinanciering, krijgt hiermee hoge prioriteit. Inwoners worden opgeroepen vermoedens van fraude te melden.De...
Wolter Kroes en Frans Duijts op RADIONL Zomertoer HEERHUGOWAARD - De zevende editie van de RADIONL Zomertoer in Heerhugowaard wordt een grote happening. Zaterdagavond 14 juli trapt de band Popgunn het evenement om 20.00 uur af met een spetterende show vol dance-, rock- en hiphoptracks. Dj Jerome luidt de avond uit, tot 01.00 uur. Zondag 15 juli barst... Theetuin voor Bake for Life Oeganda HENSBROEK - De BVG organiseert zondag 1 juli voor de vierde keer een gezellige theetuin bij de Hensbroeker brug, ter hoogte van Dorpsweg 178. Net als voorgaande jaren komt de opbrengst geheel ten goede aan de stichting Bake for Life in Oeganda.De BVG is een groep van vriendinnen, allen oorspronkelijk... 'Doe-teams maken Koggenland nóg mooier' KOGGENLAND - Doe-teams uit heel Koggenland kwamen donderdagavond 14 juni tijdens de doe-teamavond bij elkaar in café Het Wapen van Wogmeer. Deze avond was speciaal georganiseerd door de gemeente om ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en te netwerken. Sinds de start van de dorpsgesprekken in april 2016... 'Kunst verkast' BERKHOUT - Westerkogge Kunstkring organiseert zaterdag 30 juni en zondag 1 juli van 13.00 tot 17.00 uur de expositie 'Kunst verkast' in de bloemenkas van familie Van de Peet aan het Westeinde 310a in Berkhout. Westerkogge Kunstkring is een kunstenaarsvereniging in Koggenland. De leden zijn beeldend kunstenaar in verschillende disciplines.... Alsnog eerbetoon aan redder DE GOORN - De heer Hensbergen uit Grootebroek overleefde in 1986 een ongeluk op de A7 dankzij snel handelen van zijn redders. Op 12 oktober vorig jaar heeft burgemeester Rob Posthumus van de gemeente Koggenland een tweetal redders geëerd met een eremedaille van de stichting Carnegie Heldenfonds. Met dit eerbetoon... Waardse Astrid Lammers schrijft tweede boek HEERHUGOWAARD - ',,Vandaag is een dag met een gouden randje", zeg ik intens tevreden. Noahs vader kijkt me stralend aan en zegt: ,,Het is een dag met een diamanten randje." Het is tijd om een balletje te trappen, zoals we van tevoren hadden doorgesproken. Al ballend lopen we naar het... Openluchtconcert met Tikkie Terug OBDAM - Muzieklust verzorgt zondag 1 juli een gratis toegankelijk openluchtconcert, met dit jaar een optreden van de gezelligste coverband van Noord-Holland, Tikkie Terug. Een middag Tikkie Terug staat garant voor gezelligheid, want behalve goede muzikanten zijn de bandleden ook geweldige entertainers. Met nummers van De Dijk, Doe Maar, The... Toekomst Heerhugowaard en Langedijk ligt bij elkaar HEERHUGOWAARD/ LANGEDIJK - De toekomst van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk is samen. Beide colleges hebben dinsdag 19 juni het haalbaarheidsonderzoek van adviesbureau Berenschot vastgesteld. Volgens dit onderzoek hebben beide gemeenten elkaar nodig en is een ambtelijke fusie haalbaar. ,,Heerhugowaard kan niet zonder Langedijk", zegt wethouder Gido Oude Kotte van... - Column -
Geleuter in de Hugohopper (5)
'Iedereen wil tegenwoordig maar verbinden. Ik moet dan elke keer denken aan bloederige, open wonden. Nu hebben ze al een Broekervaart bedacht, een veerdienst tussen Heerhugowaard en Broek.''Tja, leuk voor toeristen. Levert centjes op. Wat denk je, Arie, zal die tunnelverbinding er ooit komen?''Dat schijnt 25 miljoen te kosten. Voor...
Magische belevenis langste dag Komende donderdag is zo’n moment dat ik liever ontken. De langste dag… Het is bijna niet te geloven dat nu al dagen korter gaan worden. Het voorjaar gaat op slot. De zomer begint. Dit kruispunt wordt deze avond in de tuin op een bijzondere wijze gevierd. U stapt in een...

'Peter Pan' triomf voor Kids with Attitude

HEILOO - De Heerhugowaardse kindertheaterschool Kids with Attitude bracht zaterdagavond 16 en zondagmiddag 17 juni in Theater De Beun in Heiloo de musical 'Peter Pan' op de planken. Het werd een grote triomf voor de jonge talentjes, die allemaal hun beste beentje voorzetten en de zaal inpakten met hun charmante...
Route 65 – Het Festival in teken van Nederland HEERHUGOWAARD - Cool kunst en cultuur komt zaterdag 21 juli met Route 65 – Het Festival, een ééndaags evenement voor 65-plussers, waarbij onder meer voorstellingen, lezingen en workshops worden georganiseerd. Deze keer staan de activiteiten in het teken van Nederland. De kaartverkoop voor Route 65 – Het Festival start woensdag... Kremlin-concert WINKEL - Fanfare Crescendo uit De Weere verzorgt zondagmiddag 24 juni vanaf 13.30 uur een concert in het Nederlands Kremlin, het openluchtmuseum aan de Limmerschouw 51 in Winkel. De toegang is € 3,50 per persoon; kinderen tot en met twaalf hebben gratis entree. Uiteraard is er in de pauze tijd... Workshop kabouters tekenen HOOGWOUD - Linda Holla verzorgt vrijdag 29 juni een workshop kabouters tekenen met kleurpotlood in haar atelier in Hoogwoud. Diverse technieken komen aan bod. Er is volop gelegenheid verschillende soorten kleurpotloden uit te proberen. De workshop is ook geschikt voor beginners en duurt van 09.00 tot ongeveer 14.15 uur. Gebruik... Maaien van waterplanten van start
Rekening houden met kleine vissen en dieren
REGIO - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is medio juni gestart met het maaien van de waterplanten uit 5.700 kilometer sloten. Dat doen we om wateroverlast te voorkomen. Door te maaien kan het water beter doorstromen en via gemalen uiteindelijk in zee terechtkomen. Zo blijft Noord-Holland droog én wordt er rekening gehouden...
Magische sferen op de langste dag
Zintuigentuin vol sprookjesachtige, kleurrijke creaties
HEERHUGOWAARD - De langste dag van het jaar wordt altijd gevierd in de Zintuigentuin van Cees en Els Verkerke, maar dit jaar wordt de 21e juni een wel héél bijzondere dag. De tuin aan de Beukenlaan 17 wordt voor de gelegenheid namelijk omgetoverd in magische sferen. Ria Zuidema organiseert al...
Waar vind je dat gevoel? (Advertorial)LANGEDIJK Je voelt je God in Frankrijk als je door de wijngaard loopt van Langedijker wijndomein De Koen. Naast het gemeentehuis, verscholen in het groen, ligt hier een prachtige wijngaard, waar je niet alleen kunt wandelen, maar ook wijn kan proeven en kopen. Een mooie plek voor een excursie of... WPW HEERHUGOWAARD - WPW Heerhugowaard is dringend op zoek naar tuinmannen en tuinvrouwen die kleine klusjes willen doen, zoals schoffelen, gras maaien en af en toe een struikje snoeien. De klus duurt maximaal één uur. Interesse? Aanmelden kan bij het Servicepunt van Wonen Plus Welzijn Heerhugowaard via 072-5717170 of heerhugowaard@wonenpluswelzijn.nl Gastgezinnen gezocht REGIO - Voor buitenlandse scholieren uit onder meer Latijns Amerika en diverse Europese landen die dolgraag naar Nederland willen komen, zoekt uitwisselingsorganisatie Youth for Understanding (YFU) gastgezinnen voor het aankomende schooljaar.Jaarlijks verwelkomt YFU ongeveer vijftig uitwisselingsstudenten van uit de hele wereld. Deze 'exchange students' zijn tussen de vijftien en achttien... Gastgezinnen gezocht REGIO - Voor buitenlandse scholieren uit onder meer Latijns Amerika en diverse Europese landen die dolgraag naar Nederland willen komen, zoekt uitwisselingsorganisatie Youth for Understanding (YFU) gastgezinnen voor het aankomende schooljaar.Jaarlijks verwelkomt YFU ongeveer vijftig uitwisselingsstudenten van uit de hele wereld. Deze 'exchange students' zijn tussen de vijftien en achttien...