Rodi

'Samen verder bouwen aan de stad'
Burgemeester Bert Blase blikt vooruit op 2018

Burgemeester Bert Blase wenst alle inwoners van de gemeente Heerhugowaard de allerbeste wensen voor 2018. (foto Vincent de Vries/ Rodi Media)

HEERHUGOWAARD – Nu het jaar op zijn einde loopt, is het een traditie om terug te kijken op wat er allemaal gebeurd is. Waarnemend burgemeester Bert Blase, die in februari het stokje overnam van Han ter Heegde, blikt terug op zijn eerste tien maanden in Heerhugowaard. ,,Ook al heb ik gemerkt dat mijn voorganger erg geliefd was, ik heb me hier meteen welkom gevoeld.” Vergeleken met de vorige gemeenten waar hij werkzaam was, in de regio Rijnmond, is Heerhugowaard gemoedelijk. ,,Natuurlijk gebeurt hier ook wel eens wat, maar over het algemeen is de Heerhugowaarder een tevreden mens. Dat biedt ruimte voor ambities en vernieuwing en dat is precies waar we in 2017 mee aan de slag mee zijn gegaan en waar we in 2018 op verder gaan borduren."
Blase is snel ingeburgerd in Heerhugowaard. Hij voelt zich hier thuis. ,,Heerhugowaard is een prettige stad om in te wonen, dat is me in de korte tijd dat ik hier ben wel duidelijk geworden. In de Rijnmond had ik te maken met veel meer onrust, onvrede en spanningen, hier gaat het er meer ontspannen aan toe. Heerhugowaard is een plek waar West-Friezen en ‘import’ vreedzaam naast elkaar leven. De werkgelegenheid in deze regio is goed, er is relatief weinig criminaliteit en de incidenten die er zijn worden door het uitstekende politiekorps adequaat aangepakt. Dat mogen we koesteren.” Die relatieve rust betekent overigens niet dat Blase achterover kan leunen. ,,Heerhugowaard is een heel ambitieuze gemeente, waar ruimte is voor vernieuwing en waar de bevolking actief bij de besluitvorming betrokken kan worden. Daar maken we ons sterk voor: steeds de verbinding zoeken tussen burger en gemeentebestuur."

Samenspel


Volgens Blase is Heerhugowaard op diverse vlakken al goed op weg met het creëren van een stevige verbinding. ,,Met de verkiezingscampagne bijvoorbeeld, waarbij we de inwoners nadrukkelijk vragen mee te denken over de thema’s die aangekaart moeten worden. De verkiezingen bieden een kans om nieuwe doelgroepen aan te spreken – met name jongeren - en een gezamenlijke ambitie te formuleren. Maar bijvoorbeeld ook de burgertop H300 en de wijkaanpak zijn prachtige voorbeelden van het niveau van het samenspel tussen bestuur en inwoners dat we nastreven. De stad maken we met z’n allen, dat gevoel moet gaan leven. Ook jonge mensen willen we laten inzien dat je mee kunt helpen sturing te geven aan jouw stad als je stemt en je actief en open opstelt. We hebben het recent nog gezien, bij de besluitvorming rond de spoortunnel. De Heerhugowaarders hebben zich hierin – onder meer via een klankbordgroep - luid en duidelijk laten horen, waardoor er veel draagvlak is voor de oplossing die uiteindelijk gekozen is."

Fusie met Langedijk


Blase kijkt bovendien over gemeentegrenzen heen. ,,Regionale samenwerking is een belangrijk vraagstuk. De op handen zijnde ambtelijke fusie met Langedijk – die, als de raad ermee instemt, gepland staat voor uiterlijk 1 januari 2020, maar wat Heerhugowaard betreft beter eerder bewerkstelligd kan worden - is een belangrijk vliegwiel voor ons bij het vormgeven van veranderingen. Niet alleen voor de stad Heerhugowaard, maar ook voor het gemeentelijk apparaat. De stad is de afgelopen jaren snel gegroeid. De organisatie is daar in zekere zin achteraan gehold, en heeft een forse bezuiniging voor de kiezen gekregen. De ambities zijn soms groter dan dat de organisatie aankan. Nu willen we een inhaalslag maken. Dat we nu samengaan met Langedijk biedt de kans om de ambtelijke organisatie nét iets robuuster, gestructureerder en samenhangender te maken. Daarvoor is het noodzakelijk dat we de basis op orde hebben, want dat mogen inwoners van ons verwachten. De winkel moet openblijven."

Samen sterker


Behalve met Langedijk moeten ook met Alkmaar de banden nauwer aangespannen worden, vindt Blase. ,,De afgelopen jaren is er het een en ander gebeurd rond de nieuwbouw van het ziekenhuis, maar daar moeten we nu overheen stappen. We hebben elkaar heel hard nodig. Neem alleen al een cruciaal thema als bereikbaarheid, dat kun je als Heerhugowaard niet in je eentje regelen. Daar heb je Alkmaar, Langedijk en ook de BUCH-gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, red.) en bijvoorbeeld de verenigde ondernemers bij nodig. Dat geldt ook voor thema’s als werkgelegenheid en de woningbouw. Dat moet goed op elkaar worden afgestemd, zodat we ons kunnen focussen op zaken waar we allemaal belang bij hebben."

Ambities waarmaken


In 2018 staan, behalve de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart en ambtelijke veranderingen, nóg drie ambitieuze projecten op de agenda: de Middenweg-Zuid gaat op de schop, er wordt hoogstwaarschijnlijk een start gemaakt met de aanleg van de spoortunnel en het Huygens College krijgt een gloednieuw pand. Projecten die op koers liggen en de betrokkenheid van de burgers onderstrepen, vindt de burgemeester. Blase: ,,Wij werken allemaal heel hard om al onze ambities waar te maken. We hebben het geluk dat verreweg de meeste neuzen in Heerhugowaard dezelfde kant opstaan; het belang van de stad staat voor iedereen voorop. Samen bouwen we aan de stad."

Artikel geplaatst op maandag 25 december 2017 - 10:54


Heerhugowaard
Erwin Nyhoff in 't Kerkhuys SPANBROEK - Van Pinkpopartiest tot afwasser, en weer terug als finalist bij 'The Voice of Holland': geen enkele Nederlandse artiest heeft zo’n grillige carrière achter de rug als Erwin Nyhoff. De singer-songwriter staat zondagmiddag 28 oktober vanaf 14.30 uur in 't Kerkhuys in Spanbroek. Begin jaren negentig is Nyhoff frontman... Platenbeurs OBDAM - Muziekliefhebbers kunnen zondag 28 oktober van 10.00 tot 15.30 uur naar hartenlust rondsnuffelen op een van de grootste cd- en platenbeurzen van Noord-Holland. In dorpshuis De Brink aan de Dorpsstraat 155 in Obdam kunnen verzamelaars op zoek naar uitbreiding van hun collectie, contact leggen met medeverzamelaars of overtollige... Cabaret met Kirsten van Teijn WADWAY - Kirsten van Teijn speelt zaterdag 27 oktober haar nieuwe cabaretprogramma 'Nobel' in Theaterkerk Wadway, aanvang 20.30 uur. Als het plaatje maar klopt. Als het gazon maar strak gemaaid is, de ramen blinken en de nieuwe auto precies past bij de kleur van de voordeur. In 'Nobel' vertelt Kirsten... Taizé HEERHUGOWAARD - Stilte lijkt een schaars goed te zijn geworden. De televisie, de radio, elektrische apparaten in de keuken, een rinkelend mobieltje: alleen al in huis is de stilte ver te zoeken. Buiten is het niet veel anders. Toch zijn steeds meer mensen op zoek naar stilte. Waarom? Wat doet... Klik & Tik HEERHUGOWAARD - Voor iedereen die graag meer met de computer en het internet wil doen, maar niet weet hoe het werkt organiseert Bibliotheek Heerhugowaard de cursus 'Klik & Tik - de basis'. Vanaf 1 november kan men acht weken lang elke donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur stap voor stap... Vita Accordeonistica HEERHUGOWAARD - De Heerhugowaardse accordeonvereniging Vita Accordeonistica '83 verzorgt zaterdag 17 november haar jaarlijkse concert in de Ontmoetingskerk aan de Middenweg 168 in Heerhugowaard, aanvang 20.00 uur. Het accordeonorkest brengt onder leiding van dirigent Leo van Lierop een gevarieerd muziekprogramma ten gehore. Het duo 'Donna Musica' geeft een gastoptreden. In... Gratis open les kinderkoren bij Cool HEERHUGOWAARD - Cool kunst en cultuur organiseert dinsdag 30 oktober van 16.15 tot 17.05 uur een open les van de kinderkoren Little Voices en Junior Voices. Kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar kunnen dan gratis meezingen met de leukste 'hits voor kids' en kijken of het wat... Nationale dag van de Kunstuitleen HEERHUGOWAARD - In de Waardse Kunstkerk wordt zaterdag 3 november de Dag van de Kunstuitleen gevierd met speciale acties. Kunst alleen voor de elite? Welnee! De Kunstuitleen is er juist om kunst voor iedereen toegankelijk te maken. Mensen kunnen zich laten inspireren door de honderden schilderijen of beelden in de... 'Nooit meer aanlopen vanuit kleedkamer'
Gymnastiekvereniging SiU heeft eindelijk eigen turnhal
HEERHUGOWAARD - Voor gymnastiekvereniging SiU is een langgekoesterde wens uitgekomen. Eindelijk beschikt de club over een eigen turnhal, die ze deelt met TV Heerhugowaard, aan de Van Veenweg 100. Na maanden van intensieve voorbereiding en weken van verhuizen en klussen konden begin september de eerste trainingen in de nieuwe eigen...
Slechtzienden blijven meedoen dankzij iOS 12 HEERHUGOWAARD - Koninklijke Visio en de Oogvereniging houden vrijdag 26 oktober van 11.30 tot 12.30 uur een themabijeenkomst over de mogelijkheden van iOS 12 voor slechtziende en blinde iPhone en iPad-gebruikers in Heerhugowaard. Met de komst van het nieuwe besturingssysteem van Apple zijn weer nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan de iPhone... Meer vogels in tuin dankzij Mijnvogeltuin.nl REGIO - Vetbollen vol met bungelende koolmezen, zingende merels, kwetterende roodborstjes; een groene tuin is een toevluchtsoord voor vogels. Maar hoe krijg je ze nu eigenlijk naar jóuw tuin? Mijnvogeltuin.nl van Vogelbescherming Nederland geeft daarop antwoord. Doe de postcodevogelcheck, ontdek welke vogels bij jou in de buurt leven en wat... Danilo Joanovic exposeert in Kunstkerk HEERHUGOWAARD - Kunstliefhebbers kunnen van vrijdag 26 oktober tot en met zaterdag 3 november de schilderijen bekijken van Danilo Joanovic da Rudna. Hij werd in 1975 geboren in Belgrado in Servië. Sinds 1992 woont en werkt hij in Amsterdam. Naast zijn kunstenaarspraktijk doceert Danilo Kunst en Cultuur aan het middelbaar... Instrumentenproeverij voor volwassenen bij Cool HEERHUGOWAARD - Altijd al een instrument willen leren spelen maar geen idee welk instrument? Donderdag 1 november start Cool kunst en cultuur met de Instrumentenproeverij voor volwassenen: een muzikale cursus van twintig lessen waarin kennis wordt gemaakt met allerlei instrumenten.In de Instrumentenproeverij voor volwassenen krijgen de cursisten een muzikaal menu... Zo'n heerlijke herfstdag… Mooier kan een herfstdag niet worden. Windstil en zon. De zon speelt een spelletje met het vocht dat in de grassen hangt. Het voelt heerlijk om nu nog zonder jas naar buiten te gaan, om alleen maar rond te kijken. De opkomende zon staat laag en werpt strepen licht door... Leerlingen Huygens College tonen hun skills HEERHUGOWAARD - Op het Huygens College staat het ontwikkelen van talenten centraal. Als onderdeel van deze talentontwikkeling hebben alle examenleerlingen vmbo-bb en vmbo-kb afgelopen week meegedaan met de teamvakwedstrijden van SKILLS Talents. Leerlingen laten tijdens deze wedstrijd in groepen van drie hun skills zien binnen hun eigen vakgebied door het... Hora HEERHUGOWAARD - De internationale dansvereniging Hora houdt woensdag 24 oktober een Halloweeninstuif. Er wordt gedanst op muziek uit verschillende landen en de avond staat onder leiding van Huub de Jong. De instuif begint om 20.00 uur en de entree bedraagt € 7,50. Het wordt gewaardeerd als bezoekers in passende kleding... Legomiddag in bibliotheek HEERHUGOWAARD - In de bibliotheek van Heerhugowaard wordt dinsdag 23 oktober van 13.00 tot 16.00 uur een Legomiddag gehouden. Met de kleine gekleurde blokjes kun je meer dan alleen bouwen; je kunt er robots mee aansturen, gitaar spelen of zelfs een kat te eten geven. Er wordt deze Legomiddag een... Verhalen van toen REGIO - De tweede bijeenkomst in de serie 'Verhalen van toen voor mensen van nu' heeft als titel 'Bevrijder tegen wil en dank?', woensdag 31 oktober vanaf 20.00 uur in 't Abbehuisje naast het Witte Kerkje aan de Dorpsstraat in Abbekerk. De toegang is gratis. Leidraad op de bijeenkomst is... 'BiG Time' OBDAM - Onder de naam 'BiG Time' verzorgen BiG GiG en Back in Time zaterdag 20 oktober vanaf 20.00 uur gezamenlijk een wervelende muzikale avond voor de liefhebbers van bigbandmuziek en popkoren in sociaal-cultureel centrum De Brink in Obdam. Het repertoire is uiterst gevarieerd, met nummers van Amy Winehouse en... Preek HOOGWOUD - Uitvaartleidster Angita Waal-Pijper uit Hensbroek verzorgt zondag 21 oktober een zogeheten preek van de leek in de protestantse kerk aan de Burgemeester Hoogenboomlaan in Hoogwoud. Waalt vertelt over hoe zij tot haar werk is gekomen, wat er in de loop der jaren veranderd is in haar vak en... Hoogovenbus HEERHUGOWAARD - In de Week van de Industriecultuur, van 20 tot en met 28 oktober, staat een speciale Hoogovenbus op verschillende plekken in Noord Holland, waaronder in Heerhugowaard. De bus komt verhalen ophalen over werken bij De Hoogovens. De inrichting van de bus, met veel tastbare herinneringen, zal het geheugen... Voetbaldag HEERHUGOWAARD - Na het grote succes van de vorige keren organiseert Reiger Boys dinsdag 23 oktober opnieuw een voetbaldag in de herfstvakantie. Deze dag is voor voetbalfans van O8 tot en met O12 en staat bol van voetbal. Tussen 08.30 en 16.30 uur kan de jeugd zich op het Reiger... Nieuwkomer De Praktijk verrast in bekercompetitie HEERHUGOWAARD - De Heertjes 4/ Sunrise zonwering heeft in de Vakantiehuis Thandiwe-Cup, de bekercompetitie van Stichting Recreatievoetbal Heerhugowaard, een mooie overwinning behaald tegen het een klasse hoger spelende Poulino Media: 5-2. Tips Thailand en DNR-Energy maakten er een boeiend duel van dat uiteindelijk via strafschoppen in het voordeel van Tips... Derby van Noord-Holland
Reiger Boys/Woest ontvangt vrouwen Hovocubo
HEERHUGOWAARD - Heerhugowaard en Hoorn zijn al jarenlang misschien wel de twee grootste zaalvoetbalsteden van Nederland. Waar bij de mannen FC Marlène tegen Hovocubo te boek staat als dé Noord-Hollandse derby, is dat bij de vrouwen de wedstrijd tussen Reiger Boys/Woest en Hovocubo.Beide ploegen zijn prima onderweg in de competitie....