Rodi

Lezers schrijven

Gemeente laat kans op extra woningbouw liggen!

Geachte leden van de gemeenteraad,
In al onze benaderingen van de nieuwbouwplannen voor de Egmondse sporthal hebben we continue aangegeven dat we ontzettend blij zijn met het feit dat er een nieuw te bouwen sporthal komt en geen sportzaal. Waarvoor dank bestuurders. Een prachtige sporthal waar, volgens onze bestuurders, sporten voorop staat en de bijbehorende horeca een ondergeschikte functie heeft. Logisch, want waar is een sporthal anders voor ?
De sporthal staat straks in een nieuwe wijk, waar architect, opdrachtgevers en bouwer super trots op zijn. Zoiets moois hebben zij, volgens eigen zeggen, nog niet eerder ontworpen en gebouwd. Maximaal resultaat; een mooie sporthal en veel extra woningen. De sporthal staat wel wat ingebouwd tussen de huizen, maar is mooi verwerkt in de omgeving. Inwoners van Egmond denken graag mee. Een nieuwe sporthal waar gesport wordt en waar de horeca een ondergeschikte functie dient te hebben. Goed idee ! Of… toch niet?
De inwoners vragen zich af hoe de exploitatie gaat verlopen. Is er een boterham te verdienen voor een exploitant? Wat als het blijkt dat dit niet zo is staat er dan over vijf jaar een lege sporthal ? En staat er dan enkel een sporthal om te sporten ? En hoe zit het nu eigenlijk met de sociale en maatschappelijke functies, die de huidige sporthal wel heeft? De initiatiefgroep Sporthal heeft van begin af aan aangedrongen op het integreren van een scala aan sociale- en maatschappelijke functies en mogelijkheden bij de sporthal.
Gezien de beschikbare ruimte in plan Sportlaan is er op die plaats niet veel mogelijk. Dat is dan ook een van de redenen dat een initiatiefgroep nagedacht heeft over een alternatieve locatie. Niet om dwars te zitten, maar om te kijken of we de plannen kunnen optimaliseren. We hebben vanaf september gepleit voor een onderzoek, dat alle voor- en nadelen van een eventuele verplaatsing op een rijtje zou moeten zetten.
Vervolgens werden we geconfronteerd met een gemeentebestuur, die is gaan inventariseren, waarom een verplaatsing niet kan. Alle externe en interne partners, zoals de provincie, de BAM, de PWN en Egmondia werden door of namens het college gemobiliseerd, om vooral aan te geven waarom een verplaatsing niet kan. Feitelijk heeft het gemeentebestuur daarmee een 'gekleurd' onderzoek uitgevoerd, om slechts de eigen agenda uitgevoerd te krijgen. “Mag niet van de Provincie” zeiden de bestuurders . Toen dat niet meer werkte werd het argument: “Te laat” en “Het kost extra geld”.
In plaats van met elkaar een goed plan opstellen lijkt het er op dat de coalitie vooral wil scoren. In plaats van overleg, geven de bestuurders vooral blijk van een regenteske kijk op de zaken; wij weten wat goed voor jullie is en jullie moeten niet zo lastig zijn. Wat heel normaal is bij gemeentelijk besturen is dat het college van burgemeester en wethouders veel haar besluiten of voorstellen op adviezen van de ambtenaren baseert . De ambtenaren of medewerkers doen meestal het onderzoek, toetsen aan wetten en komen met voorstellen of stellen het college voor om iets af te wijzen. Best veel macht toegedicht aan deze ambtenaren waarbij we maar hopen dat deze 'macht' voor iedereen ten goede uitpakt. Als ambtenaren informatie achterhouden of het anders doen voorkomen nemen college van burgemeester en wethouders en ook de gemeenteraad soms beslissingen die eigenlijk niet zo hadden gemoeten. Wij als initiatiefgroep wijzen zowel het college als de raad op hun taak om voortdurend op te letten.
De commissie bestemmingsplannen vergadert met enige regelmaat in de Schoorlse Blinkerd. Het motto van de Blinkerd is: 'De Blinkerd - daar gebeurt wat!' De Blinkerd is na een grote verbouwing in 2014 een prachtig multifunctioneel gebouw geworden waar mensen elkaar ontmoeten en waar het bruist van de activiteiten: er worden cursussen georganiseerd, er wordt gesport in de sporthal, vergaderingen zijn mogelijk. Kijk eens rond op onze website of kom een keer op bezoek. Wees welkom!
Kijk, daar gebeurt wat. Cursussen, vergaderingen, catering, theater en sport. Kijk eens op de website van De Blinkerd. Daar is een groot deel van de week leven in de brouwerij. Daar kan iemand een boterham verdienen. Kijken de commissieleden weleens om zich heen ? Over de door de initiatiefgroep aangegeven plaats voor de nieuwe sporthal moet nog veel nagedacht worden voor wat betreft inpassing in de natuur en het uitruilen van bouwgrond en natuurgronden. In ieder geval kun je hier De Wal integreren en hopelijk nog een aantal andere functionaliteiten. Daar ligt een uitdaging voor politiek en burgers. Samen.
Eén van de belangrijkste taken van de gemeente is het zorgen voor voldoende woningen voor alle inwoners. Bovendien moeten er verschillende soorten woningen zijn. Er moeten woningen zijn voor gezinnen, bejaarden en alleenstaanden, er moeten dure en goedkope woningen zijn, grote en kleine. Laten we vooral niet vergeten dat de verplaatsing van de Sporthal naar de andere locatie ook ruimte biedt om op de achterblijvende locatie meer woningbouw te plegen. Uitgaande van een neutrale balans voor de natuur, blijft er ruimte over om sociale, toewijsbare woningen voor starters te bouwen. Of dat kan? Dat weten we niet, daar is onderzoek voor nodig. Grof gezegd zou je enkele tientallen kleine gestapelde woningen kunnen bouwen. Voor starters, die ook in Egmond aan Zee moeilijk op de woningmarkt kunnen komen. Kijk bijvoorbeeld naar al het gedoe rond de zomerhuizen. Ook hier geldt: kijk er naar samen met de belanghebbenden.
We constateren wel dat alle politieke partijen graag extra woningen willen bouwen, terwijl de ruimte schaars is. Hier ligt ruimte…..!!! Meer woningen betekent ook extra inkomsten en laten we zeker niet over het hoofd zien dat er géén kosten gemaakt hoeft te worden om een tijdelijke horeca te creëren in de huidige sporthal. Zoals jullie zien zo maar wat punten aan de andere kant van de balans. Oftewel als er gekeken zou worden volgens de SWOT methode kom je toch een degelijker besluit De SWOT-analyse wordt niet voor niets als basis gebruikt om de marketingstrategie zo duidelijk mogelijk in een ondernemingsplan te verwoorden. een veelgebruikte tool voor het maken van een interne en externe analyse van zowel sterke als zwakke punten. Dit is dan de basis waarmee je duidelijk kan vaststellen of nieuwe voortschrijdende inzichten zoals die door ons voorgesteld, voldoende potentie heeft.
Nog even de leden van het CPO woningen project. Ook zij dringen herhaaldelijk aan om vooral samen in overleg te gaan en worden zo langzamerhand ook meer ontevreden. Als bijlage heb ik hun brief die is gebruikt tijdens het inspreken en abrupt werd afgebroken vanwege tijdsoverschrijding ,toegestuurd aan de leden van de gemeenteraad.
Beste Peter van Huissteden, Marcel Halff, Jan Snijder, Klaas Valkering, Ron Karels en andere betrokken politici, zoek naar de beste oplossing voor een sporthal die weer 30 tot 40 jaar dient te functioneren. Laat de scoringsdrift over aan de sportverenigingen. Bedenk dat het meer stemmen oplevert om iets goeds te doen, dan iets snel te doen.
Met vriendelijke groet,
Namens de Initiatiefgroep Sporthal,
Dieter Broek

Artikel geplaatst op maandag 05 maart 2018 - 11:46


Egmond
Maandagochtendcafé EGMOND-BINNEN - In het maandagochtendcafé van 17 december verzorgt Eva Boon een klein concert. Haar klankkunsten en 'soul sounds', met stem, tanpura, schalen en drum hebben een openend en verruimend effect, zijn meditatief en verrassend. Na afloop is er tijd om ervaringen te delen met elkaar. Ook vertelt zij graag... Vuurtoren van de week EGMOND – Vuurtorens, lichtopstanden, kapen en bakens, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks wordt er één in de schijnwerper geplaatst. Deze week de Deense vuurtoren Kjelds Nor Het Deense eiland Langeland ligt tussen de Grote Belt en de baai van Kiel. Aan de oostkant is een... Kerstbrunch bij Postaanzee EGMOND AAN ZEE - Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om met de kerstdagen bij familie of vrienden aan te kunnen schuiven. Daarom organiseert Postaanzee op dinsdag 25 december vanaf 11.30 uur Kerstaanzee. De inloop start vanaf 11.30 uur met chocolademelk en iets lekkers. Aansluitend is er een kerstlunch buffet.... Deelnemerslimiet halve marathon nadert
Belangstelling voor NN Egmond Halve Marathon is groot
EGMOND AAN ZEE - Voor hardloopliefhebbers begint het nieuwe jaar in Egmond, tijdens de NN Egmond Halve Marathon op zondag 13 januari. Jaarlijks trekt dit spektakel aan het begin van het nieuwe jaar een grote stroom hardlopers naar de Noord-Hollandse badplaats. De belangstelling voor dé winterklassieker is ook dit jaar...
Kelvinators en Das Kapital! In JOEB EGMOND-BINNEN - Op tweede kerstdag spelen er in JOEB twee bands. Om 21.00 uur trappen The Kelvinators af met hun vrolijke punkrock en om 22.30 uur speelt de sauerkrautrockband Das Kapital! De avond wordt opgevuld met Dj Kees die zijn vetste platen gaat draaien.De deuren gaan open om 20.00 uur....

Een bijzondere hulppiet op basisschool De Branding

EGMOND AAN ZEE - Dinsdag 4 december werd het sinterklaasfeest op basisschool De Branding gevierd. Echter, twee van de drie pieten waren ziek! Juf Lenneke, directeur van De Branding bedacht zich geen moment en deed haar nette pak uit en een prachtig pietenpak aan. Wat roetvegen op de wangen, en...
Egmondia komt te kort tegen SVA EGMOND AAN ZEE - Afgezien van de eerste twintig minuten van de wedstrijd heeft Egmondia in de wedstrijd tegen S.V.A. uit Assendelft geen moment aanspraak mogen maken op een overwinning. Zelfs bij een gelijkspel had de thuisclub tekort gekregen. Dat het spel van de Egmonders dit keer minder was dan... Ontmoetingsmiddag van de Zonnebloem EGMONDEN - Met het afsluiten van het seizoen, heeft de Zonnebloem de Egmonden op 22 november haar gasten en genodigden een muzikale middag bezorgd, in een bomvolle zaal van de Prins Hendrikstichting. Met het optreden van panfluitster Esther Meulmeester met begeleiding van Dub de Vries, werden mooie liederen ten gehore... TC Hogedijk gaat voor nieuwe banen EGMOND-BINNEN - Tennisvereniging TC Hogedijk kreeg van veel eigen leden, maar ook van buiten de vereniging, te horen dat men erg tevreden is over de banen 1 en 2, die begin 2016 zijn aangelegd. Het bestuur van tennisvereniging TC Hogedijk heeft daarom het plan opgevat om nog twee banen te... Filmmiddag in de Schulp EGMOND - In Dorpshuis De Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen, wordt zondag 9 december een filmmiddag gehouden, waarop de film A Rose for Christmas wordt getoond.De film: Andy is een gepassioneerd kunstenares. Al generaties lang bouwt haar familie fleurige wagens, waarmee men deelneemt aan rijdende bloemenparades. Wanneer haar vader ziek... Inzameling voedselpakketten voor mensen die minder hebben EGMONDEN - Voor de zevende keer wordt vanuit de gezamenlijke kerken opnieuw een inzameling van voedselpakketten georganiseerd. Vorig jaar was het een groot succes en zijn er honderd tassen gevuld voor die mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. EGMONDEN - Op zaterdag 15 en zondag 16...

Toch Nieuwjaarsduik Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE - De nieuwjaarsduik in Egmond aan Zee gaat toch door. De organisatie was er na dertien jaar mee gestopt en opvolgers waren er niet. Tot nu. Tom Valkering en Hidde van der Pol nemen het evenement over en redden zo een traditie. De gemeente Bergen moet nog...
Vuurtoren van de week EGMOND – Vuurtorens, lichtopstanden, kapen en bakens, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks wordt er één in de schijnwerper geplaatst. Deze week de Deense vuurtorens bij Sædding Strand. Sædding, een badplaats ten noordwesten van Esbjerg. De vertaling van Sædding is Waddenzee. Een toepasselijke naam voor het... Carla Kager ontvangt Koninklijke onderscheiding
Derper in hart en nieren geëmotioneerd onder alle loftuitingen
EGMOND AAN ZEE- Tot haar grote verrassing werd Carla Kager zaterdagmiddag naar voren geroepen, terwijl zij nietsvermoedend aanwezig was bij het samen zingen van Egmondse liedjes in de Oud-Katholieke Kerk ‘Sint Agnes’ in Egmond aan Zee. De heer Houtenbos, loco-burgemeester van de gemeente Bergen, had een wel heel bijzondere boodschap...
Dit jaar geen Nieuwjaarsduik in Egmond aan Zee? EGMOND AAN ZEE - De Nieuwjaarsduik in Egmond aan Zee op 1 januari 2019 gaat hoogstwaarschijnlijk niet door. Het evenement werd door Ondernemersvereniging De Eendracht georganiseerd, maar zij stoppen er na veertien jaar mee. Omdat het hen niet is gelukt om een andere organisatie te vinden, is de kans dat... Onvergetelijke middag Historisch Egmond EGMOND AAN ZEE - In een stampvolle oud-katholieke kerk met 450 bezoekers werd zaterdagmiddag Egmond besproken en bezongen met muzikale medewerking van Keetje & Co en de Zâalnêelden. Pastoor Rudolf Scheltinga begon ver voor de aanvangstijd, toen iedereen al lang binnen was, sfeer te maken en Martijn Mulder, voorzitter van... Egmondia doet goede zaken in eigen huis
Jos Mouwes drukt steeds grotere stempel op spel van de derpers
EGMOND AAN ZEE - Egmondia heeft in de onderste regionen van de derde klasse een zeer nuttige overwinning behaald op Alkmaarse Boys. De basis voor deze zege werd in de eerste helft gelegd. Met soms zeer verzorgd veldspel werd geprobeerd om de bezoekers onder druk te zetten. Gezien de positieve...
Kerstmarkt Brouwerij EGMOND AAN DEN HOEF- De Brouwerij Egmond wordt zondag 9 december omgetoverd tot een sfeervolle kerstmarkt. Wie in de kerststemming wil komen, kan hier inkopen doen en zich laten inspireren met toepasselijke livemuziek. Er is entertainment voor de kinderen en gelegenheid om de Sancti Adalberti abdijbieren te drinken. De brouwerij... Inschrijving Midwinterduinloop geopend EGMOND-BINNEN - Op zaterdag 8 december organiseert Le Champion de Midwinterduinloop in Egmond-Binnen, met afstanden van 7,6 en 16,8 kilometer. Het parcours door het prachtige duingebied gaat over verharde en onverharde wegen en over een deel van het Egmond Halve Marathon parcours.De winnaars per afstand bij zowel de vrouwen als...

’Ik schrijf iedere dag gedichten’
Bundel ‘Bij benadering misschien dit’ goed ontvangen

EGMOND AAN DEN HOEF – Bij binnenkomst valt direct op dat zelfs op een kastdeur een van de gedichten van Elbert Gonggrijp staat geschreven. De 53 jarige geboren Alkmaarder, wonend in Egmond aan den Hoef, heeft veel steun van zijn vriendin Conny. Zij heeft Elbert vertrouwen gegeven. Zij zingt zijn...
Fotogroep Egmond in de prijzen met 'Mijn held' EGMOND - Door twee leden van Fotogroep Egmond/ Egmond aan zee is deelgenomen aan de Afdelingsfotowedstrijd 2018 van de afdeling Noord-Holland Noord van de Fotobond. Dit jaar was het thema 'Mijn held'. De bespreking van de ingezonden foto’s vond vrijdag 23 november plaats in Heerhugowaard. Dit is een fotowedstrijd voor... Kerkdiensten Oud-katholieke kerk van de H. Agnes Egmond aan ZeeZon 2 dec. 10.00 uur EucharistievieringWoe 5 dec. 09.00 uur EucharistievieringProtestantse gemeente EgmondZon 9 dec. 10.00 uur: Slotkapel in Egmond a.d. Hoef, voorganger ds.J.S. Dijkhuizen, marinepredikant.Abdij Egmond-BinnenDagelijks, 9.30 uur, eucharistieviering. Gebedsdiensten om 6.00, 7.30 uur, 12.30 uur, 17.00 uur en 20.00 uur.... Hoog water do   06   dec.     02:55   15:15   vr   07   dec.     03:38   15.56   za   08   dec.     04:18   16:36   zo   09   dec.     04:59   17:08   ma   10   dec.     5:38   17:47   di   11   dec.     06:15   18.30   wo   12   dec.     06:55   19:05   

Repetities in volle gang voor ‘Laag bij de duinen en de zee’
Opbrengst voor restauratie van de oud-katholieke kerk

EGMOND AAN ZEE - Samen liedjes zingen over de drie Egmonden en luisteren naar muziek, voordrachten en stukjes historie. Gezien de belangstelling voor de openbare repetitie belooft het zaterdagmiddag heel druk te worden in de oud-katholieke kerk. St. Historisch Egmond sluit hier haar jubileumjaar af met muzikale medewerking van de...
Meer dan 10.000 wandelaars genoten van spectaculaire Fjoertoer
Perfect wandelweer, recordaantal deelnemers en zestig unieke bezienswaardigheden
EGMOND - Dit jaar stonden ruim 10.000 deelnemers aan de start van de zesde editie van de Fjoertoer Egmond. Wandelaars konden kiezen uit vier verschillende routes: 14, 19 Noord, 19 Zuid en 26 kilometer. Daarnaast was ook dit jaar wegens groot succes de ‘Family Fjoertoer’ weer onderdeel van het evenement....
Groot Compliment voor Egmondia ondanks nederlaag EGMOND AAN ZEE - Egmondia heeft in Limmen een onterechte nederlaag geleden. Na de overwinning op Volendam reisden de Egmonders met het nodige vertrouwen af naar Limmen. Maar ook Limmen zat na de 6-0 winst van die week er voor in een goede flow. De thuisclub startte voortvarend en probeerde...