Rodi

Lezers schrijven

Gemeente laat kans op extra woningbouw liggen!

Geachte leden van de gemeenteraad,
In al onze benaderingen van de nieuwbouwplannen voor de Egmondse sporthal hebben we continue aangegeven dat we ontzettend blij zijn met het feit dat er een nieuw te bouwen sporthal komt en geen sportzaal. Waarvoor dank bestuurders. Een prachtige sporthal waar, volgens onze bestuurders, sporten voorop staat en de bijbehorende horeca een ondergeschikte functie heeft. Logisch, want waar is een sporthal anders voor ?
De sporthal staat straks in een nieuwe wijk, waar architect, opdrachtgevers en bouwer super trots op zijn. Zoiets moois hebben zij, volgens eigen zeggen, nog niet eerder ontworpen en gebouwd. Maximaal resultaat; een mooie sporthal en veel extra woningen. De sporthal staat wel wat ingebouwd tussen de huizen, maar is mooi verwerkt in de omgeving. Inwoners van Egmond denken graag mee. Een nieuwe sporthal waar gesport wordt en waar de horeca een ondergeschikte functie dient te hebben. Goed idee ! Of… toch niet?
De inwoners vragen zich af hoe de exploitatie gaat verlopen. Is er een boterham te verdienen voor een exploitant? Wat als het blijkt dat dit niet zo is staat er dan over vijf jaar een lege sporthal ? En staat er dan enkel een sporthal om te sporten ? En hoe zit het nu eigenlijk met de sociale en maatschappelijke functies, die de huidige sporthal wel heeft? De initiatiefgroep Sporthal heeft van begin af aan aangedrongen op het integreren van een scala aan sociale- en maatschappelijke functies en mogelijkheden bij de sporthal.
Gezien de beschikbare ruimte in plan Sportlaan is er op die plaats niet veel mogelijk. Dat is dan ook een van de redenen dat een initiatiefgroep nagedacht heeft over een alternatieve locatie. Niet om dwars te zitten, maar om te kijken of we de plannen kunnen optimaliseren. We hebben vanaf september gepleit voor een onderzoek, dat alle voor- en nadelen van een eventuele verplaatsing op een rijtje zou moeten zetten.
Vervolgens werden we geconfronteerd met een gemeentebestuur, die is gaan inventariseren, waarom een verplaatsing niet kan. Alle externe en interne partners, zoals de provincie, de BAM, de PWN en Egmondia werden door of namens het college gemobiliseerd, om vooral aan te geven waarom een verplaatsing niet kan. Feitelijk heeft het gemeentebestuur daarmee een 'gekleurd' onderzoek uitgevoerd, om slechts de eigen agenda uitgevoerd te krijgen. “Mag niet van de Provincie” zeiden de bestuurders . Toen dat niet meer werkte werd het argument: “Te laat” en “Het kost extra geld”.
In plaats van met elkaar een goed plan opstellen lijkt het er op dat de coalitie vooral wil scoren. In plaats van overleg, geven de bestuurders vooral blijk van een regenteske kijk op de zaken; wij weten wat goed voor jullie is en jullie moeten niet zo lastig zijn. Wat heel normaal is bij gemeentelijk besturen is dat het college van burgemeester en wethouders veel haar besluiten of voorstellen op adviezen van de ambtenaren baseert . De ambtenaren of medewerkers doen meestal het onderzoek, toetsen aan wetten en komen met voorstellen of stellen het college voor om iets af te wijzen. Best veel macht toegedicht aan deze ambtenaren waarbij we maar hopen dat deze 'macht' voor iedereen ten goede uitpakt. Als ambtenaren informatie achterhouden of het anders doen voorkomen nemen college van burgemeester en wethouders en ook de gemeenteraad soms beslissingen die eigenlijk niet zo hadden gemoeten. Wij als initiatiefgroep wijzen zowel het college als de raad op hun taak om voortdurend op te letten.
De commissie bestemmingsplannen vergadert met enige regelmaat in de Schoorlse Blinkerd. Het motto van de Blinkerd is: 'De Blinkerd - daar gebeurt wat!' De Blinkerd is na een grote verbouwing in 2014 een prachtig multifunctioneel gebouw geworden waar mensen elkaar ontmoeten en waar het bruist van de activiteiten: er worden cursussen georganiseerd, er wordt gesport in de sporthal, vergaderingen zijn mogelijk. Kijk eens rond op onze website of kom een keer op bezoek. Wees welkom!
Kijk, daar gebeurt wat. Cursussen, vergaderingen, catering, theater en sport. Kijk eens op de website van De Blinkerd. Daar is een groot deel van de week leven in de brouwerij. Daar kan iemand een boterham verdienen. Kijken de commissieleden weleens om zich heen ? Over de door de initiatiefgroep aangegeven plaats voor de nieuwe sporthal moet nog veel nagedacht worden voor wat betreft inpassing in de natuur en het uitruilen van bouwgrond en natuurgronden. In ieder geval kun je hier De Wal integreren en hopelijk nog een aantal andere functionaliteiten. Daar ligt een uitdaging voor politiek en burgers. Samen.
Eén van de belangrijkste taken van de gemeente is het zorgen voor voldoende woningen voor alle inwoners. Bovendien moeten er verschillende soorten woningen zijn. Er moeten woningen zijn voor gezinnen, bejaarden en alleenstaanden, er moeten dure en goedkope woningen zijn, grote en kleine. Laten we vooral niet vergeten dat de verplaatsing van de Sporthal naar de andere locatie ook ruimte biedt om op de achterblijvende locatie meer woningbouw te plegen. Uitgaande van een neutrale balans voor de natuur, blijft er ruimte over om sociale, toewijsbare woningen voor starters te bouwen. Of dat kan? Dat weten we niet, daar is onderzoek voor nodig. Grof gezegd zou je enkele tientallen kleine gestapelde woningen kunnen bouwen. Voor starters, die ook in Egmond aan Zee moeilijk op de woningmarkt kunnen komen. Kijk bijvoorbeeld naar al het gedoe rond de zomerhuizen. Ook hier geldt: kijk er naar samen met de belanghebbenden.
We constateren wel dat alle politieke partijen graag extra woningen willen bouwen, terwijl de ruimte schaars is. Hier ligt ruimte…..!!! Meer woningen betekent ook extra inkomsten en laten we zeker niet over het hoofd zien dat er géén kosten gemaakt hoeft te worden om een tijdelijke horeca te creëren in de huidige sporthal. Zoals jullie zien zo maar wat punten aan de andere kant van de balans. Oftewel als er gekeken zou worden volgens de SWOT methode kom je toch een degelijker besluit De SWOT-analyse wordt niet voor niets als basis gebruikt om de marketingstrategie zo duidelijk mogelijk in een ondernemingsplan te verwoorden. een veelgebruikte tool voor het maken van een interne en externe analyse van zowel sterke als zwakke punten. Dit is dan de basis waarmee je duidelijk kan vaststellen of nieuwe voortschrijdende inzichten zoals die door ons voorgesteld, voldoende potentie heeft.
Nog even de leden van het CPO woningen project. Ook zij dringen herhaaldelijk aan om vooral samen in overleg te gaan en worden zo langzamerhand ook meer ontevreden. Als bijlage heb ik hun brief die is gebruikt tijdens het inspreken en abrupt werd afgebroken vanwege tijdsoverschrijding ,toegestuurd aan de leden van de gemeenteraad.
Beste Peter van Huissteden, Marcel Halff, Jan Snijder, Klaas Valkering, Ron Karels en andere betrokken politici, zoek naar de beste oplossing voor een sporthal die weer 30 tot 40 jaar dient te functioneren. Laat de scoringsdrift over aan de sportverenigingen. Bedenk dat het meer stemmen oplevert om iets goeds te doen, dan iets snel te doen.
Met vriendelijke groet,
Namens de Initiatiefgroep Sporthal,
Dieter Broek

Artikel geplaatst op maandag 05 maart 2018 - 11:46


Egmond
Workshop Omgaan met Geld BERGEN / EGMOND AAN DEN HOEF - MEE & de Wering verzorgt dinsdag 16 oktober de gratis workshop over Omgaan met Geld in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan de Hoef, tussen 15.00 en 17.00 uur. Twee weken later, op dinsdag 30 oktober, volgt er nog een workshop in de Bibliotheek...

De herfst nadert snel

De herfst nadert snel, met dit weer schieten de zwammen als paddestoelen uit de grond (Foto: Sjef Kenniphaas).

Motregen

Motregen in Egmond aan Zee, het deert de mussen niet om wat voer op te halen (Foto's: Sjef Kenniphaas).
Nieuws over Buslijn 408 Heiloo-Egmond aan Zee vv. EGMOND AAN ZEE - Met ingang van maandag 11 september zijn de problemen rond in- en uitchecken met de ov-chipkaart uit de weggeruimd. Passagiers worden nu weer bediend zoals het hoort. Er is een kleine wijziging in de route opgenomen: In de rijrichting Heiloo-Egmond aan Zee doet de bus na... Ledenfonds van Univé Regio ondersteunt lokale initiatieven EGMOND AAN ZEE - Kent u een maatschappelijke organisatie die wel een (financieel) steuntje in de rug kan gebruiken? Of weet u een project dat zich bezighoudt met het verbeteren van de gezondheid of veiligheid? Dan is het wellicht een idee om eens aan te kloppen bij het Ledenfonds van... KralenaanZee EGMOND AAN ZEE - KralenaanZee is een creatieve activiteit met kralen. Voor KralenaanZee was er in de afgelopen maanden een zomerstop. Er wordt weer gestart op maandag 24 september. Radmila Zwart is vorig jaar gestart met deze succesvolle creatieve activiteit Gezellig samen aan de slag met verschillende technieken. Kraaltjes weven,... Vuurtoren van de week EGMOND – Vuurtorens, lichtopstanden, kapen en bakens, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks wordt er één in de schijnwerper geplaatst. Deze week de IJslandse vuurtoren Súgandisey. Stykkishólmur is een stad die te vinden is in het westen van IJsland, gelegen op het noordelijke deel van het... Repair café in Dorpshuis de Schulp EGMOND-BINNEN - Samen kapotte spullen repareren, deskundig advies,ontmoeten en inspiratie opdoen. Dat kan op vrijdag 28 september, van 09.30 tot 12.00 uur, bij het Repair cafe in Dorpshuis De Schulp. ''Belangstellenden kunnen weer bij ons terecht met kleding, fietsen, elektrische apparaten, speelgoed, computers en vele andere spullen die het waard... Hoge opbrengst KWF collecte
Organisatie zoekt nieuwe vrijwilligers
EGMOND AAN ZEE - KWF collecte heeft weer mede door uw hulp een hoge score Egmond: bedankt! Egmond aan de Hoef: 1644,30, Egmond-Binnen 1870,00 en Egmond aan Zee 3159,73. Totaal collectes 6674,03 Daarbij komt nog de opbrengst van de winkelbusjes en dat is dit jaar geëindigd met een schitterend bedrag...

Eind 2019 geen kerk meer in Egmond-Binnen?

EGMOND-BINNEN - Ongetwijfeld heeft U het gehoord , het kerkgebouw in Egmond- Binnen gaat dicht. Los van de vraag wat er overblijft voor het nog kleine groepje gelovigen is de grote vraag, wat gaat er met het gebouw en de opstallen gebeuren? Een vraag waar tot op heden nog geen...

Half bewolkt

Half bewolkt, de zon liet zich regelmatig zien, maar ook de bewolking had vaak de overhand (Foto: Sjef Kenniphaas).

Stralende zonsondergang

Stralende zonsondergang in Egmond aan Zee (Foto: Sjef Kenniphaas)

Genieten van het uitzicht

De trap naar het strand is niet alleen een geliefde zitplaats tijdens zonsondergang, ook overdag met het mooie weer zit je er heerlijk en kun je genieten van het uitzicht en de frissen zeewind (Foto: Sjef Kenniphaas).

Veel spinnen in de tuin

Veel spinnen in de tuin (Foto: Sjef Kenniphaas).
Tweede kwartaalrapportage handhaving aan raad aangeboden GEMEENTE BERGEN - Provincie Noord-Holland heeft gemeente Bergen vorig jaar nadrukkelijk verzocht om actief op te treden tegen de permanente bewoning van recreatiewoningen. Binnen twee jaar moet de gemeente alle permanente bewoning van recreatiewoningen hebben beëindigd. Ieder kwartaal rapporteert het college van burgemeester en wethouders de voortgang aan de provincie... Beter Nederlands spreken door Taalcafé EGMOND AAN ZEE - Elke vrijdagochtend wordt er een Taalcafé gehouden in Post aan Zee aan de Voorstraat. Vrijwilligers helpen daar anderstaligen met het beter leren spreken van Nederlands. Kent u iemand bij u in de buurt die moeite heeft met het spreken van de Nederlandse taal? Ga samen eens...

Strandhuisjes naar de winterstalling

De strandhuisjes worden naar hun winterstalling gebracht, het badseizoen in Egmond aan Zee is nu echt voorbij (Foto: Sjef Kenniphaas).
Blues en Beeldende Kunst in museumhoeve Overslot EGMOND AAN DEN HOEF - In september krijgen we de nazomerblues in de oeroude hoeve met de fabelachtige akoestiek. Op zondag 16 september speelt Sweet Mary Jane met topgitarist Fred van Willigen en een week later worden we blij van de blues van de doorgewinterde muzikanten van The Blouzz. Museumhoeve... ‘Wij zijn’ van Stichting Welzijn Bergen BERGEN/EGMOND-BINNEN - Stichting Welzijn Bergen heeft zich zaterdag 8 september gepresenteerd aan de nieuwe gemeenteraad. De stichting deed dit met onder meer het uitreiken van de eerste exemplaren van een speciaal magazine, ‘Wij zijn Welzijn Bergen’. Dit magazine is vandaag bijgevoegd bij uw weekblad. De presentatie was in jongerencentrum JOEB... Inloop herbouw De Beeck BERGEN - De gemeente houdt op dinsdag 11 september een inloopbijeenkomst over de herbouw van De Beeck. Omwonenden en andere geïnteresseerden die meer willen weten over dit onderwerp, zijn van harte welkom tussen 19.00 en 20.30 uur in het restaurant van de woonzorglocatie Oudtbugh, Molenweidtje 1 in Bergen. Medewerkers van... Medewerkers Hoeverveiling komen langs de deur EGMOND AAN DEN HOEF - Dit jaar zal de Hoeverveiling op 3 november plaats gaan vinden in Egmond aan den Hoef. Ter voorbereiding komen medewerkers van de veiling de komende periode bij u aan de deur. Inmiddels is de verspreiding van de folder met invulstrook in volle gang. In de... Fitheidstest SCHOORL - Stichting Welzijn Bergen houdt dinsdagmiddag 25 september een fitheidstest. Cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker worden gemeten. De BMI (Body Mass Index), oftewel de verhouding lengte en gewicht, wordt vastgesteld en de arm- en beenkracht gemeten. In een eindgesprek wordt een persoonlijk advies gegeven. De locatie van de test is... Vereningingsnieuws Egmondia Woensdag 12 septemberZeevogels JO13-2-Egmondia JO13-2 aanvang 19:00Reiger Boys MO17-1-Egmondia MO17-1 aanvang 18:30Zaterdag 15 septemberEgmondia JO11-1-HSV JO11-3   aanvang   9:30Egmondia JO10-2-HSV JO10-3   aanvang   9:30Egmondia JO9-1-Vitesse 22 JO9-5   aanvang   9:30Egmondia JO8-1-Vitesse 22 JO8-4   aanvang   9:30Egmondia JO13-1-FC Den Helder JO13-2   aanvang   11:00Egmondia MO13-1-Alcmaria Victrix MO13-1   aanvang   11:00            Egmondia JO13-2-Limmen JO13-3   aanvang   12:30                  Foresters de JO15-3-Egmondia JO15-1   aanvang   10:00                  Foresters de JO10-4-Egmondia JO10-1   aanvang   10:00                  HSV JO17-1-Egmondia JO17-1 aanvang 12:30                     SV Spartanen MO17-1-Egmondia MO17-1 aanvang 14:00               Castricum JO16-1-Egmondia... Verenigingen uit Egmond aan Den Hoef
gaan loten verkopen van Grote Clubactie
EGMOND AAN DEN HOEF - Vanaf 15 september gaan er weer 225.000 enthousiaste clubleden op pad om loten van de Grote Clubactie te verkopen. Leden van verenigingen uit Egmond Aan Den Hoef doen mee aan de jaarlijkse actie om hun clubkas een financiële injectie te geven. Verenigingen in Nederland rekenen...
Zingen bij PostaanZee EGMOND AAN ZEE - Zingen gezond is! Zingen goed voor je longen, hart en je humeur is. Kom naar PostaanZee en zing met ons mee. Iedere tweede donderdag van de maand. De eerstvolgende keer is donderdag 13 september. Iedereen is welkom mee te komen zingen onder leiding van Gerda Dekker... Nieuw seizoen Taichi en Qigong in Torenduin EGMOND AAN DEN HOEF - Weleens gehoord van Tai chi Chuan en Qigong? Het zijn Chinese gezondheidsoefeningen om lichamelijk, geestelijk en emotioneel in balans te komen. Het nieuwe seizoen gaat van start in het Torenduin en iedereen is welkom om deel te nemen. Docente mevrouw Custers zegt: ''Door de rustige...