Rodi

'Mijn nachtmerrie is eindelijk voorbij'
Alkmaarse notaris Bert Broekkamp vecht voor eerherstel

Bert Broekkamp vecht voor eerherstel. (Foto: JV / RM)

ALKMAAR - Bert Broekkamp maakt een montere indruk. Na een juridische strijd die maar liefst 5,5 jaar in beslag neemt, wordt de Alkmaarder in maart vrijgesproken van alle verdenkingen waarvan het Openbaar Ministerie (OM) hem verdenkt. Sinds woensdag 12 april mag Broekkamp ook weer het ambt van notaris uitoefenen en dus lijkt alles goed gekomen te zijn. Van genoegdoening is echter nog lang geen sprake, vindt de 60-jarige Alkmaarder. "Na 5,5 jaar is mijn nachtmerrie eindelijk voorbij. Ik ben inderdaad vrijgesproken, maar ben wel een heleboel vrienden kwijt geraakt."


De gerechtelijke strijd begint voor Broekkamp als er in 2011 's nachts dertien man van een arrestatieteam in zijn villa in Bergen staan. In het huis waar zijn kinderen en ex-vrouw wonen, wordt hij ten overstaan van hen onder zachte dwang uit zijn huis gehaald. Wat volgt is een periode van drie weken waarin hij zes dagen in een politiecel vertoeft in Lelystad en twaalf dagen doorbrengt in totale afzondering in een cel in de penitentiaire inrichting Zwolle. "Op verdenking van hypotheekfraude, witwassen, deelname aan een criminele organisatie, geweldsdelicten, valsheid in geschrifte, vrouwenhandel en drugshandel dacht het OM een goede zaak (hypotheekfraudezaak Peseta, red.) tegen mij te hebben", zo somt Broekkamp de aanklachten tegen hem op. "Ik was volstrekt verbouwereerd en wist niet waar ze het over hadden. Die verbazing overheerst zoveel jaar later nog bij mij."

Aangifte


Wat ten grondslag ligt aan de verdachtmakingen tegen Broekkamp zijn de transacties op de Amsterdamse woningmarkt, waarin hij tussen 2004 en 2006 een dienstverlenende rol vervulde als notaris. "Een huizenhandelaar, Ramon B., schakelde mijn notariskantoor in bij de doorverkoop van een aantal woningen in Amsterdam. Geen woningen in het topsegment hoor, maar woningen die voorheen eigendom waren van woningcorporatie Stadsgenoot. En die laatste partij besluit in 2011 om aangifte van oplichting te doen, omdat ze de gang van zaken zoveel jaren later onverkwikkelijk vinden. Onder het mom van woningspeculatie dachten zij en het OM een zaak te hebben. Echter, aan elke transactie ging een bepaalde periode vooraf en daarnaast werden de woningen met beperkte winst doorverkocht. B. maakte gebruik van tussenpersonen bij deze transacties, maar het OM noemde hen stromannen."

Betrokken


Hoewel Broekkamp en de huizenhandelaar dus al lang geen zaken meer doen, wordt de Alkmaarder verweten dat hij evengoed verantwoordelijk is voor de strafbare feiten die in de panden van B. gepleegd worden. "Er blijkt een hennepplantage te zijn gevonden in een van zijn panden. Ook was er sprake van prostitutie. Let wel; die feiten vonden plaats na 2006 en het ging ook nog eens om panden die werden doorverkocht met behulp van andere notarissen. Ik was namelijk niet de enige notaris die hij inschakelde, daar B. in die jaren meerdere panden doorverkocht nadat hij ze had aangekocht van Stadsgenoot. Ondanks het feit dat ik geen zaken meer met de huizenhandelaar deed, redeneerde het OM dat ik deel uit maakte van een criminele organisatie. Immers, ik was er in het begin bij en dus stond mijn betrokkenheid onomstotelijk vast voor hen. Zie je maar eens te verweren tegen een dergelijke denkwijze."

Begrip


Naast de strijd die Broekkamp voert tegen het OM, blijkt ook de opinie binnen zijn sociale leven lastig te keren. "Vrienden keerden zich na zoveel jaar tegen mij toen ik in 2015 uiteindelijk alsnog veroordeeld werd tot twintig maanden. Terugkijkend heb ik daar nog begrip voor ook, want ik had toch gezegd dat ik het niet gedaan had? Met een veroordeling op zak was de emmer voor sommigen overgelopen. Hoewel ik nu in hoger beroep ben vrijgesproken, wil dat nog niet zeggen dat de maatschappij datzelfde doet. Dat is jammer, maar het heeft me wel leren relativeren. Mijn kinderen hebben zich gelukkig nooit tegen mij gekeerd. Ook voor hen is het een zware periode geweest en daar is nu gelukkig een einde aan gekomen."
Dat Broekkamp niet alles is kwijtgeraakt door het juridische gevecht is achteraf gezien een wonder. "Mijn kantoor is er gelukkig niet aan ten gronde gegaan. Dat heb ik vooral te danken aan trouwe klanten die niet alles wilden geloven wat er over me geschreven is. Daar ben ik hen enorm dankbaar voor. In de toekomst wil ik mij gaan richten op het erfrecht. Van het notariaat heb ik door deze vervelende periode mijn buik vol. Dat is jammer, maar door schade en schande ben ik er achter gekomen waartoe tunnelvisie kan leiden. Wat rest is een schadeprocedure tegen de staat. Mijn vrijspraak en titel heb ik immers al terug gekregen. Nu mijn goede naam nog."

Artikel geplaatst op vrijdag 21 april 2017 - 09:04Reacties (0)


Reageer

Bergen
Inloopavond voetbalfusie Egmonden DE EGMONDEN - De gemeente houdt op woensdag 5 juli van 19.30 tot 21.00 uur een inloopavond over het ontwerpbestemmingsplan voor het nieuwe voetbalcomplex aan de Egmonderstraatweg in Egmond aan den Hoef. De inloop is van 19.30 tot 21.00 uur in de voetbalkantine van voetbalvereniging Egmondia, Sportlaan 5 in Egmond... Victoriefonds nieuwe sponsor regionale Cultuurprijs ALKMAAR - De Rabobank Cultuurprijs gaat verder onder de naam Victoriefonds Cultuurprijs. Iedere twee jaar worden in de regio Alkmaar cultuurprijzen uitgereikt aan (podium)kunstenaars, schrijvers en jong talenten. De afgelopen 10 jaar gebeurde dat onder de vlag van de Rabobank Cultuurprijs. Daar komt nu verandering in. Met stevige roots in... Victoriefonds nieuwe sponsor regionale Cultuurprijs REGIO - De Rabobank Cultuurprijs gaat vanaf nu verder onder de naam Victoriefonds Cultuurprijs. Hetty Hafkamp wordt de juryvoorzitter. Iedere twee jaar worden in de regio Alkmaar cultuurprijzen uitgereikt aan (podium)kunstenaars, schrijvers en jong talenten. De afgelopen tien jaar gebeurde dat onder de vlag van de Rabobank Cultuurprijs. Daar komt... Alle wateractiviteiten op mobiel REGIO - De zon schijnt en het water lonkt. Je hebt zin om met familie of vrienden naar buiten te gaan en iets leuks te doen. Maar wat en waar? Sinds 23 juni is op de mobiele telefoon of tablet te vinden wat er allemaal te doen is op, aan... Mystieke sfeer in duinen SCHOORL - Volle maan blijft een bijzonder natuurverschijnsel. Staatsbosbeheer maakt het mogelijk om die in de Schoorlse Duinen te beleven. Ga met de gids mee op pad voor een nachtelijke wandeling bij volle maan. Samen dwaal je door de in stilte gehulde bossen en over door de maan verlichte duinen.... Speuren naar de nachtzwaluw SCHOORL - Stap op de fiets en speur samen met de gids van Staatsbosbeheer naar de nachtzwaluwen van de Schoorlse Duinen. Als het schemer over de duinen valt verandert het landschap in een paradijs voor deze bijzondere vogel, ook wel geitenmelker genoemd. Op zomeravonden hoor je het snorrende geluid van... Controlebericht NL-Alert REGIO - Nederlanders met een mobiele telefoon ontvangen maandag 3 juli om 12.00 uur een controlebericht van NL-Alert. Veel Noord-Hollanders ontvangen informatie bij een noodsituatie. Zij hebben NL-Alert ingesteld op hun telefoon. De overheid kan via NL-Alert mensen gericht alarmeren en informeren bij noodsituaties, zoals bij explosiegevaar of een terroristische...

Post voor juf

SCHOORL - Drie juffen nemen aan het einde van het schooljaar afscheid van de Teun de Jager. Juf Els gaat met pensioen, juf Lisanne gaat zich richten op haar stichting, Stichting Techniek Toppers en juf Monique wil meer tijd besteden aan haar gezin. Oud-leerlingen van deze juffen, of iedereen met...
Kofferbakmarkten Camperduin CAMPERDUIN - In Camperduin zijn er vanaf zaterdag 1 juli wekelijks weer de kofferbakmarkten. De laatste van de tien markten is 2 september. Iedereen kan zijn overtollige spullen aanbieden tussen 10.00 en 16.00 uur. Aanmelden is niet noodzakelijk, er is plaats genoeg. De locatie van de markt, naast de strandopgang,... Lezers schrijven BermonderhoudSinds bijna een week is helaas onze kat Gusto vermist. We hebben gezocht en geflyerd in zijn leefomgeving betreffende het Slot 2 in Egmond aan den Hoef. Als je dan zo dit gebied eens anders verkent is het opvallend en verbijsterend in welke staat het onderhoud verkeert van bermen, stoepen,... Hommage aan het dierentuinechtpaar in Cinebergen BERGEN - Deze week bij Cinebergen The Zookeeper’s Wife, een hommage aan het dierentuinechtpaar Jan en Antonina (een prachtige Jessica Chastain) Zabinski, dat in de oorlog meer dan 300 Joden redde. De knappe debuutfilm Broers van Bram Schouw volgt twee broers die in alles elkaars tegenpolen zijn op hun trip... Ila van der Pouw genomineerd voor ZAPP Theaterprijs 2017 SCHOORL - De Schoorlse theatermaker Ila van der Pouw is met haar voorstelling 'De GVR', naar het klassieke kinderboek van Roald Dahl, genomineerd voor de ZAPP Theaterprijs 2017. Bij terugkeer op Schiphol van een toernee in Nanchong in China, met twee awards op zak voor 'Performance' en 'Visual Arts', overviel... (Ingezonden)
Opzij, opzij, opzij
Aan meneer de wielrenner in het groen,Waar was uw fatsoen?Wat een onvolwassen gedrag aan het einde van deze zonnige dag.Zomaar een groep schoolkinderen de berm in duwen,ze vielen bij bosjes neer en wat ging u tekeer!De klas totaal verdrietig, geschrokken en dus van slag,was het uw midlifecrisis waar het aan...
Krijgsmachtpredikant bij RTV80 REGIO - De kerkradio van RTV80 zendt in de zomer herhalingen uit van eerder uitgezonden programma’s. Zo is zondag 2 juli van 9.00 tot 10.00 uur te luisteren naar de uitzending waar Rudolf Scheltinga in gesprek is met hoofd krijgsmachtpredikant Klaas Henk Ubels. In het gesprek wordt duidelijk dat de... Meer bewegen EGMOND AAN DEN HOEF - Meer Bewegen voor Ouderen (MBVO) voor 70 plussers, loopoefeningen en oefeningen op en rond de stoel met een gezellig muziekje, rollator geen probleem. Het doel is om beweeglijkheid, kracht en coördinatie te onderhouden maar ook om samenwerking, speelse vormen te trainen en plezier met elkaar... Sponsorloop van Lara en Piet levert fiks bedrag op ALKMAAR - Lara en Piet Wijnker uit Alkmaar hebben zaterdag 10 juni een bedrag van maar liefst € 3500,- opgehaald met hun sponsorloop in Bergen. De 22-jarige Lara is halfzijdig verlamd, maar wist evengoed de 10 kilometer lange wandeltocht te voltooien gesteund door haar vader Piet. De cheque hebben zij... Alles over vlinders, libellen en andere insecten BERGEN - IVN Noord-Kennemerland verzorgt met PWN voor jong en oud een speciale vlinder-, libellen- en insectendag bij de Schaapskooi in Bergen. Zondag 2 juli is van 10.00 tot 16.00 uur van alles te zien, te doen en te leren over het leven van deze dieren. Deskundigen geven voorlichting over... Keramiek en collages GROET - Johan en Sietske Gouman exposeren in galerie Commer-in. Oud-chemicus Johan Gouman (80) begon vijf jaar geleden met keramiek bij Beatrix Smit in Warmenhuizen. Dit groeide uit tot een grote passie. Hij experimenteert met allerlei soorten klei, engobes en glazuren. Alles is handgevormd, hij werkt niet met een draaischijf.... Plus Wandel4daagse Alkmaar zonnig van start REGIO - Vanochtend is vanaf de ijsbaan in Sportcomplex De Meent de Plus Wandel4daagse Alkmaar van start gegaan. Maar liefst 6.000 sportieve wandelaars gaan de komende dagen de prachtige omgeving rondom Alkmaar onder zonnige omstandigheden verkennen. Vandaag begonnen zij met de Strand- en Duinenroute richting Egmond en Bergen. De wandelaars... Oud papier BERGEN – De papiercontainer van gymvereniging Be Quick staat zaterdag 1 juli bij Wasserij Dubbel Blank aan de Lijtweg. Leden van de vereniging nemen oud papier en karton aan van 9.00 tot 13.00 uur. De container staat er elke veertien dagen in de week, waarin de grijze rolemmer geleegd wordt.... Ruïnekerk open voor bezoek BERGEN - Altijd al eens willen rondkijken in de Ruïnekerk? Dat kan de komende zes weken op een aantal middagen en avonden. Van dinsdag 4 juli tot en met donderdag 27 juli is de kerk op dinsdag, woensdag en donderdag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. En wie meer wil... Zomerse schaatssprongen SCHOORL - IJsbaan De Meent is momenteel gesloten maar de schaatsers van Sportclub Chronos werken aan hun schaatstechniek in het duin tijdens een droogtraining. Geoefend worden schaatssprongen en looptechniek. Ook wordt er met de racefiets gewerkt aan de conditie. Bij Chronos is het mogelijk om deel te nemen aan hardlopen,... Zon, strand, muziek én beachtennis HARGEN - Beachtennis is een vorm van tennis welke inmiddels heel populair is geworden in Nederland. Vorige jaar was beachtennis tijdens Hargen Sail een groot succes. Het evenement is uniek door de combinatie van zon, strand, muziek, gezelligheid én beachtennis. Niet alleen tennissers maar iedereen die van strand en sporten... Nikitov in Vredeskerkje BERGEN AAN ZEE - In de serie woensdagavondconcerten in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee geeft zangeres Niki Jacobs en de vijf man sterke band, samen Nikitov, 5 juli een bruisend optreden. Door de internationale pers werd dit programma bestempeld als ‘klein meesterwerk’, wonderschoon en vernieuwend. Met haar stem, interpretatie...