Rodi

'Mijn nachtmerrie is eindelijk voorbij'
Alkmaarse notaris Bert Broekkamp vecht voor eerherstel

Bert Broekkamp vecht voor eerherstel. (Foto: JV / RM)

ALKMAAR - Bert Broekkamp maakt een montere indruk. Na een juridische strijd die maar liefst 5,5 jaar in beslag neemt, wordt de Alkmaarder in maart vrijgesproken van alle verdenkingen waarvan het Openbaar Ministerie (OM) hem verdenkt. Sinds woensdag 12 april mag Broekkamp ook weer het ambt van notaris uitoefenen en dus lijkt alles goed gekomen te zijn. Van genoegdoening is echter nog lang geen sprake, vindt de 60-jarige Alkmaarder. "Na 5,5 jaar is mijn nachtmerrie eindelijk voorbij. Ik ben inderdaad vrijgesproken, maar ben wel een heleboel vrienden kwijt geraakt."


De gerechtelijke strijd begint voor Broekkamp als er in 2011 's nachts dertien man van een arrestatieteam in zijn villa in Bergen staan. In het huis waar zijn kinderen en ex-vrouw wonen, wordt hij ten overstaan van hen onder zachte dwang uit zijn huis gehaald. Wat volgt is een periode van drie weken waarin hij zes dagen in een politiecel vertoeft in Lelystad en twaalf dagen doorbrengt in totale afzondering in een cel in de penitentiaire inrichting Zwolle. "Op verdenking van hypotheekfraude, witwassen, deelname aan een criminele organisatie, geweldsdelicten, valsheid in geschrifte, vrouwenhandel en drugshandel dacht het OM een goede zaak (hypotheekfraudezaak Peseta, red.) tegen mij te hebben", zo somt Broekkamp de aanklachten tegen hem op. "Ik was volstrekt verbouwereerd en wist niet waar ze het over hadden. Die verbazing overheerst zoveel jaar later nog bij mij."

Aangifte


Wat ten grondslag ligt aan de verdachtmakingen tegen Broekkamp zijn de transacties op de Amsterdamse woningmarkt, waarin hij tussen 2004 en 2006 een dienstverlenende rol vervulde als notaris. "Een huizenhandelaar, Ramon B., schakelde mijn notariskantoor in bij de doorverkoop van een aantal woningen in Amsterdam. Geen woningen in het topsegment hoor, maar woningen die voorheen eigendom waren van woningcorporatie Stadsgenoot. En die laatste partij besluit in 2011 om aangifte van oplichting te doen, omdat ze de gang van zaken zoveel jaren later onverkwikkelijk vinden. Onder het mom van woningspeculatie dachten zij en het OM een zaak te hebben. Echter, aan elke transactie ging een bepaalde periode vooraf en daarnaast werden de woningen met beperkte winst doorverkocht. B. maakte gebruik van tussenpersonen bij deze transacties, maar het OM noemde hen stromannen."

Betrokken


Hoewel Broekkamp en de huizenhandelaar dus al lang geen zaken meer doen, wordt de Alkmaarder verweten dat hij evengoed verantwoordelijk is voor de strafbare feiten die in de panden van B. gepleegd worden. "Er blijkt een hennepplantage te zijn gevonden in een van zijn panden. Ook was er sprake van prostitutie. Let wel; die feiten vonden plaats na 2006 en het ging ook nog eens om panden die werden doorverkocht met behulp van andere notarissen. Ik was namelijk niet de enige notaris die hij inschakelde, daar B. in die jaren meerdere panden doorverkocht nadat hij ze had aangekocht van Stadsgenoot. Ondanks het feit dat ik geen zaken meer met de huizenhandelaar deed, redeneerde het OM dat ik deel uit maakte van een criminele organisatie. Immers, ik was er in het begin bij en dus stond mijn betrokkenheid onomstotelijk vast voor hen. Zie je maar eens te verweren tegen een dergelijke denkwijze."

Begrip


Naast de strijd die Broekkamp voert tegen het OM, blijkt ook de opinie binnen zijn sociale leven lastig te keren. "Vrienden keerden zich na zoveel jaar tegen mij toen ik in 2015 uiteindelijk alsnog veroordeeld werd tot twintig maanden. Terugkijkend heb ik daar nog begrip voor ook, want ik had toch gezegd dat ik het niet gedaan had? Met een veroordeling op zak was de emmer voor sommigen overgelopen. Hoewel ik nu in hoger beroep ben vrijgesproken, wil dat nog niet zeggen dat de maatschappij datzelfde doet. Dat is jammer, maar het heeft me wel leren relativeren. Mijn kinderen hebben zich gelukkig nooit tegen mij gekeerd. Ook voor hen is het een zware periode geweest en daar is nu gelukkig een einde aan gekomen."
Dat Broekkamp niet alles is kwijtgeraakt door het juridische gevecht is achteraf gezien een wonder. "Mijn kantoor is er gelukkig niet aan ten gronde gegaan. Dat heb ik vooral te danken aan trouwe klanten die niet alles wilden geloven wat er over me geschreven is. Daar ben ik hen enorm dankbaar voor. In de toekomst wil ik mij gaan richten op het erfrecht. Van het notariaat heb ik door deze vervelende periode mijn buik vol. Dat is jammer, maar door schade en schande ben ik er achter gekomen waartoe tunnelvisie kan leiden. Wat rest is een schadeprocedure tegen de staat. Mijn vrijspraak en titel heb ik immers al terug gekregen. Nu mijn goede naam nog."

Artikel geplaatst op vrijdag 21 april 2017 - 09:04Reacties (0)


Reageer

Bergen
Gemeenten regio Alkmaar vernieuwen jeugdhulp ALKMAAR - Binnen de regio Alkmaar – bestaande uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest – wijzigen per 1 januari 2018 een aantal zaken op het gebied van jeugdhulp. De gemeenten willen meer hulp op maat, meer keuzevrijheid en kortere wachttijden. Goede, passende jeugdhulp heeft de... Sponsors gezocht BERGEN - Een groep basisschoolleerlingen van de Bosschool zoekt sponsors voor het LEGO League-project. "Wij zijn bezig met een project waarbij we drie groepen hebben, namelijk de robot bouwers en de sponsor- en projectgroep. De robotbouwers bouwen en programmeren twee LEGO robots. Deze moeten missies uitvoeren die met het thema... Koorvereniging Bergen presenteert zich in bibliotheek BERGEN - Koorvereniging Bergen presenteert zich zaterdag 28 oktober in de bibliotheek. Tussen 14.00 en 15.30 uur is publiek welkom om informatie in te winnen over de koorvereniging. Het koor gaat ook zingen, meezingen mag. Nieuwe leden zijn welkom. Het koor is in het bijzonder op zoek naar jongeren en... 'Gouden Jaren' door Annegreet van Bergen HEERHUGOWAARD - Het leven in Nederland zag er een halve eeuw geleden anders uit. Annegreet van Bergen vertelt donderdagavond 26 oktober over de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham... Zwaai de kudde uit BERGEN - De schaapskudde vertrekt zondag 22 oktober om 10.00 van Bergen richting Schoorl. Het is dan de laatste dag in het duingebied van Bergen. Iedereen is welkom om de kudde uit te zwaaien en alle vragen aan de herder te stellen. Een stukje meewandelen mag. De schaapskudde maakt een... Wethouder Mesu opent kinderopvang De Molen SCHOORL - Wethouder Jan Mesu opende maandag 16 oktober kinderopvang De Molen aan de Molenweg. Op de voormalige plek van kinderdagverblijf Het Berenbos is een nieuw onderkomen gebouwd waarin zowel een peuteropvang als kinderdagverblijfgroepen is gehuisvest. De peuteropvanggroep biedt plek aan zestien kinderen. Daar wordt ook voorschoolse educatie aangeboden voor...

'Brand heeft enorme impact op de omgeving’
Gemeente Bergen doet aangifte van brandstichting

BERGEN - De Beeck is na de brand van vrijdag volledig ontoegankelijk. De gemeente heeft extra maatregelen getroffen om het gebouw te beveiligen. Daarnaast wordt er aangifte gedaan omdat er sporen zijn aangetroffen die duiden op de mogelijkheid van brandstichting. Om het gebouw zijn hekken geplaatst, er is een beveiliger...

Raads- en commissievergaderingen verplaatst naar Blinkerd

SCHOORL - In verband met de brand in de Beeck worden de vergaderingen van de gemeenteraad en de raadscommissies van Bergen voorlopig gehouden in de Blinkerd aan Heereweg 150 te Schoorl. Ook de commissie bestemmingsplannen van dinsdag 17 oktober 2017 en de Algemene Raadscommissie van donderdag 19 oktober 2017 worden...
Karavaan verzorgt spectaculaire opening Kunst10daagse BERGEN - Kunst10daagse Bergen bestaat 25 jaar. Karavaan, die buitengewoon theater op locatie verzorgt, is gevraagd om invulling te geven aan de opening. Karavaan werkt hierin samen met beeldend kunstenaar Robbert van der Horst en video- en lichtkunstenaar Hendrik Walther. Het resultaat is 20 oktober te zien in 'Call Response... Geen Deen meer SCHOORL - De Deen in het centrum sloot zaterdag na circa vier jaar haar deuren. "We verliezen gelukkig niet onze baan", vertelt een van de medewerkers. "We komen goed terecht. Het pand wordt voorlopig als opslag van Deen gebruikt. Wat er daarna komt, weet ik niet." Kunst in Ecodorp Bergen BERGEN - Ecodorp Bergen is zoals bewoners het omschrijven 'een plek die volop in transitie is van oorlog naar vrede'. Twaalf kunstenaars gaven uitdrukking aan hun verwondering, veelal met gebruikmaking van wat is op het ecodorp terrein. Hoe dat eruitziet is tijdens de Kunst10daagse dagelijks te aanschouwen tussen 11.00 tot... Kinderkunstmuseum BERGEN - Kinderen van Forte Kinderopvang, de Lucebert en Matthieu Wiegmanschool stelden een tentoonstelling samen in het kader van de Kunst10daagse. Op deze manier doen de kinderen op eigen wijze mee aan de Kunst10daagse. Woensdag 18, donderdag 19 en vrijdag 20 oktober is het museum geopend voor ouders en andere... (Kunst)boekenmarkt BERGEN - Op het Plein is zondag 22 en 29 oktober van 11.00 tot 17.00 uur een (kunst)boekenmarkt. Boekenverkopers uit heel Nederland stellen hun mooiste boeken tentoon en verkopen ze eventueel. Het aanbod varieert van strips, romans, kinderboeken en detectives tot kunst- en kookboeken, boeken over (tuin)architectuur, gedichtenbundels en literatuur.... Kerkdiensten BergenRuïnekerkZo. 22 okt. 10.00 uur voorganger: ds. Engele Wijnsma. Petrus & Pauluskerk Zo. 22 okt. 9.30 uur, eucharistieviering m.m.v Amivocalis.SchoorlJoannes de Doper Wo. 18 okt. 10.00 uur eucharistieviering m.m.v. Cantor. Zat 21 okt 19.00 uur 29ste zondag door het jaar, eucharistieviering, koor: Chantous, voorganger: pater Ruben. Wo. 25 okt. 10.00... Vissen van verwondering BERGEN - Vis, vis, en nog meer vis. Kunstenaar Katinka Krijgsman is haar hele leven gefascineerd door vis en dit legt zij vast in haar schilderijen en wandobjecten. Glibberig, glimmend, ongrijpbaar, met of zonder schubben of zilvergekleurd; de Egmondse kunstenaar blijft zich verwonderen over het fenomeen vissen. De nieuwsgierige kijker... Nieuwe, actieve leden welkom
Bewonersvereniging Schoorl Centrum toont betrokkenheid
SCHOORL - De directe woonomgeving is medebepalend voor de kwaliteit van leven. Bereid om u in te zetten voor de leefbaarheid in uw buurt en daarover te adviseren en mee te beslissen? Geen betere keus dan lid te worden van een bewonersvereniging. Op die manier kunt u direct invloed uitoefenen...
Kranenburgh tijdens Kunst10daagse BERGEN - Museum Kranenburgh bruist van de energie tijdens Kunst10daagse. Zaterdag 21 oktober opent het museum The Best Of, een tentoonstelling van het beste van editie 2016, met werk van kunstenaars Ad Groot, Dirck Nab en Charlotte Caspers. De tentoonstelling, die zaterdag 21 oktober om 16.00 uur officieel wordt geopend,... Gaafste strandrace van Europa EGMOND AAN ZEE - Het strandseizoen wordt zaterdag 21 oktober geopend met de gaafste strandrace van West-Europa. De start voor zowel de dames en heren is om 12.30 uur, 300 meter op het strand ten zuiden van de hoofdafgang, Westeinde 1 in Egmond aan Zee. De strijd speelt zich dit... Wapen van Bergen BERGEN - In het Wapen van Bergen aan Vijverlaan 15 is tijdens de Kunst10daagse in samenwerking met de Historische Vereniging Bergen een expositie met werken van Rick Akkerman, Anke Dijkstra Wijnia, Heijn Folgers, Mirjam Geelen, Lex Goes, David Granaat, Peter Homan, Renier Keijer, Saskia van der Poel, Jolanda Prinsen, Ieke... Lekker griezelen met Samba Salad BERGEN - Wie niet bang is voor heksen, spoken, vreemde schepsels en andere duistere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, kan lekker genieten van deze griezelige en hilarische voorstelling voor iedereen vanaf vier jaar. Het Griezelkabinet is elke middag om 14.30 uur te zien tijdens de Kunst10daagse, van dinsdag... Oh, oh, ooievaar BERGEN - Ooievaar wil graag zelf een eigen ei uitbroeden, maar hoe moet dat nou als je een mannetjesooievaar bent? Mol en Kleine Beer helpen dit probleem op te lossen. Kinderen van drie tot zeven jaar die willen weten hoe het verder gaat, is welkom bij de voorstelling Oh, oh,... Foto's in Van Reenenschool BERGEN - Fotogroep Bergen is sinds het begin van dit jaar dagelijks 's nachts te zien op TV80. Deze samenwerking biedt de mogelijkheid om bredere bekendheid te geven aan het fotograferen van de leden en kijkers te inspireren bij hun fotograferen. Maar uitzenden op TV is geen vervanging van direct... Laat fietsverlichting repareren BERGEN - Repaircafé Bergen doet 20 oktober mee aan de ANWB-fietsverlichtingsactie. Iedereen kan met zijn of haar fiets langskomen om de verlichting te laten contoleren en repareren. Ook andere reparaties aan de fiets kunnen in het algemeen door het team van deskundigen verholpen worden. Het Repair cafe is gevestigd in... Beelden van Bergen BERGEN - De Bergense kunstenares Moniqué Bruin toont tijdens de Kunst10daagse bij Hotel 1900 poëtische foto's van haar woonplaats. Verder valt er ook te genieten van schilderijen van Chris Duinmeijer en de dichtkunst van Arij van der Vliet. Hotel 1900 is gevestigd aan Russenweg 3-5.