Rodi

Lezers schrijven

In deze rubriek plaatsen wij ingezonden brieven. De inzendingen zijn voor verantwoordelijkheid van de schrijver (-ster). Anonieme inzendingen of brieven zonder volledige adresopgave worden niet geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor de bijdragen te weigeren, in te korten of aan te passen.
"Goede zaak dat u deze onderwerpen ter voorbereiding op de lokale verkeringen aandacht geeft en ook de partijen hun mening laten geven. Ik wil daar graag mijn kritische kijk op geven. Want het is heel veel gespin en weinig wol. Daar zou wat verandering in mogen komen. Politici draaien ook met dit onderwerp erg wollig om de feiten heen. Vandaar dat ik per partij een advies geef om hun standpunt beter te verwoorden. Dat maakt het voor de kiezer in ieder geval duidelijker."
Groen links
Verdraaiing van de realiteit: “elke bewoner krijgt een vrije parkeerkaart”. Zeg dan even nadrukkelijk dat je bedoelt: “ alleen voor de eigen oprit. “ Maar in feite betekent dit dat als je als inwoner van Groet naar Schoorl of Bergen gaat om netjes lokaal je boodschappen te doen, je gewoon betaald parkeren hebt. Feiten: Zeg dat dan. Groen links is dus gewoon met verdraaiing van feiten bezig en wil iedereen gewoon met de boodschappen op de fiets. Leuk idee, maar leg dat iemand van 70 jaar maar uit.....Partij programma: Kom wel met de feiten = de waarheid = tegen vrij parkeren.
BBB
Vrij parkeren dus maar dat kost wel € 130 per jaar. Zo kan ik het ook. Het lijkt een beetje op een exclusieve gelegenheid: het entree is gratis maar een drankje kost € 130,00. Dan blijf ik liever thuis. En voor de rest zullen die 10 vrije blauwe kaart parkeerplekken het probleem van betaald parkeren niet oplossen. Partij programma: Veel beloven maar de praktijk is gewoon betaald parkeren. Ter plekke of per jaar.
PvdA
Ondanks dat deze partij duidelijk GEEN vrij parkeren wil, gebruikt men daar ook zeer oneigenlijke argumenten voor. De mening is duidelijk, maar gebaseerd op onjuiste feiten:
· Wie maak uit dat ik op de fiets moet ? Ik ben 70 jaar en ben blij dat nog kan autorijden. Volledig verantwoord. Hou op met die gereformeerde betutteling. En er zijn al genoeg mooie fietspaden.
Dit is gewoon “jaren 60 autootje haten”.
· Dat gat in de begroting wat hij als argument aanhaalt is het gat in zijn eigen hand: de PvdA is een partij die altijd alles oplost met andermans portemonnee.
· Die hoge kosten voor vergunning is een leugen. Dat zijn gewoon ambtenaren tegen een normaal salaris. Als de kosten dan te hoog zijn, zijn er teveel ambtenaren.
· De angst voor minder onderhoud bij minder uitgaven is demagogie. En het zegt alles over zijn bestuurlijke kwaliteiten. Je kunt prima behoorlijk besturen zonder die parkeerinkomsten.
Meer dan de helft van de Nederlandse gemeentes hebben een systeem met blauwe parkeerzones zonder betaald parkeren. Kijk o.a. naar Heiloo. Partij programma: TEGEN vrij parkeren, maar slechte argumenten, gebaseerd op onjuistheden.
CDA
Met de invoering van de groene kaart voor een uurtje vrij parkeren voor de inwoners zitten we erg in de sfeer van ”wij bepalen wel hoe u moet leven”. Waarom dat uurtje ? Waar is dit op gebaseerd ? Doorstroming ? En wat daarna ? Gewoon betaald parkeren ? De suggestie voor ondergrondse parkeerplaatsen zou leuk zijn voor een grote stad. Maar in deze regio zijn er genoeg terreinen waar je tegen minimale aanlegkosten normale parkeer faciliteiten voor auto’s kunt maken. Maak het niet ingewikkelder dan nodig. Partij programma: We zijn wel voor (voor een uurtje) maar daarna gewoon betalen.
D66
De ware aard van ambtenaren partij. Heerlijk wollig en altijd om de feiten heen draaien. Met hun “ja en nee” zijn ze wel eerlijk, alhoewel je er geen duidelijkheid mee hebt. In ieder geval vrij parkeren in de ochtend. CDA light 2.0. Partij programma: We houden het zoals het is, alleen hier en daar een paar blauwe zones. Maar in de kern gewoon betaald parkeren.
Kies lokaal
Wat is kort parkeren ? Welke problemen komen er in de drukke gebieden ? Kies lokaal formuleert wel de juiste open vragen, maar geeft geen concrete oplossingen. Onduidelijk dus. Hun gesloten vraag zal iedereen met “ja” willen beantwoorden, maar hoe men dat gaat doen laat men volledig in het midden. Ze negeren de mogelijkheid van een blauwe parkeerzone in de gemeente volledig. Partij programma: “kort” vrij parkeren, maar weten nog niet precies hoe en we sluiten "hier en daar” betaald parkeren niet uit.
BES
Dit lijkt met meest concreet is toch op één punt vaag. Zijn “drukke plekken” de plekken waar nu betaald parkeren is ingesteld ?
Partij programma: Alleen voor 2e auto betalen; de rest voor iedereen vrij parkeren met parkeerschijf ? (het vraagteken of ik dit wel goed interpreteer) Zo ja, dan is dit de enge partij die echt vrij parkeren wenst.
VVD
De feiten zijn dat de partij van de vrijheid vrij parkeren voor een uurtje per dag gedoogt. Dat is wel erg sjofel en weinig liberaal als het om mobiliteit gaat. Maar wel een duidelijk standpunt: Partij programma: alleen vrij parkeren voor een uurtje. De rest gewoon betalen. Alle partijen draaien min of meer om de waarheid heen en verpakken de werkelijke boodschap: Vrij parkeren NEE, want anders is de begroting niet sluitend. Jammer dat men daar gewoon niet voor uit komt. (behalve de PvdA) Want dat argument is kul. Kijk naar honderden gemeentes in Nederland die dit wel kunnen. Wie het argument sluitende begroting gebruikt is ongeschikt als bestuurder.
Het is frappant dat alle partijen proberen de bevolking te paaien met een verdekte vorm van vrij parkeren. Waarom heeft men dan allemaal nog geen twee maanden geleden de begroting en de meerjarenbegroting goedgekeurd waar deze parkeergelden met boetes vol in de begroting zijn opgenomen ? Waarom toen niet de rug recht gehouden ?
De gemeente Bergen worstelt blijkbaar nog steeds met de naweeën van een artikel 12 gemeente. Toen was het echt fout met de begroting. Nu is hij sluitend, maar vraag niet met wel kunstgrepen (precariorechten naar nutsbedrijven / parkeerheffingen van miljoenen) Welke partij houdt zijn rug nu eens recht voor werkelijk behoorlijk bestuur ? Feit is dat de gemeente gewoon op te grote voet leeft, structureel. En “jan de met auto" kan daarvoor bloeden.
Ruud de Bree, Groet

Artikel geplaatst op maandag 05 maart 2018 - 12:03Bergen
Topstuk van Leo Gestel naar Kranenburgh BERGEN - Jarenlang was een van de topwerken van schilder Leo Gestel (1881-1941) slechts voor een enkeling te zien, maar vanaf deze zomer mag iedereen in Kranenburgh komen genieten van zijn Portret van een vrouw uit 1913. Het schilderij is een genereuze meerjarige bruikleen uit de bedrijfscollectie van NN Group,... ALV Oranjevereniging BERGEN - In De Nieuwe Beuk - achter de Petrus Paulus Kerk - is woensdag 28 maart de ledenvergadering van Oranjevereniging Bergen. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Aanvang is 20.00 uur. De Nieuwe Beuk ligt aan Dorpsstraat 20 in Bergen. De agenda van de vergadering is te vinden op www.oranjeverenigingbergen.nl.... Dorpsgebeurtenissen in beeld bij Video Journaal Schoorl SCHOORL - Video Journaal Schoorl (VJS) vertoont 22 en 23 maart weer sfeervolle videobeelden uit de leefomgeving van Schoorl en omgeving. Het team van Stichting Video Journaal Schoorl is er weer in geslaagd om sfeervolle beelden uit Schoorl en directe leefomgeving samen te stellen. Iedereen is welkom om te komen... Voorjaarsinspectie waterkeringen REGIO - De gebiedsbeheerders van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zijn in januari 2018 gestart met de jaarlijkse voorjaarsinspectie. Van alle primaire en regionale waterkeringen, inclusief de inliggende waterkerende kunstwerken zoals gemalen en sluizen, wordt vóór 1 mei 2018 de onderhoudstoestand in kaart gebracht. De voorjaarsinspectie vindt plaats vanuit HHNK's zorg... Rabo AZ Foodtour REGIO - Negen basisscholen in Noord-Holland doen de aankomende weken mee aan de pilot van het online lesprogramma Rabo AZ Foodtour. De AZ-selectie verzorgde op deze scholen afgelopen maandag de aftrap. De Foodtour is een online lesprogramma van twee weken waarin spelers en trainers van AZ samen met voedingsdeskundigen lesgeven... Ugur Pekdemir verlaat Rabobank Noord-Kennemerland
Directievoorzitter zet volgende stap bij Rabobank Amstel en Vecht
REGIO - Ugur Pekdemir gaat Rabobank Noord-Kennemerland binnenkort verlaten. Vanaf 1 april wordt hij directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht. Jan Klaver zal zijn taken waarnemen. “Ik kijk uit naar mijn volgende stap als directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht. Tegelijkertijd vind ik het niet makkelijk om afscheid te nemen...

Brief aan de minister
Gemeenten Castricum, Heiloo, Bergen en Uitgeest verlangen compensatie sluiting oostelijke nachtelijke aanvliegroute

REGIO - De colleges van B&W van Castricum, Heiloo, Bergen en Uitgeest verlangen in een gezamenlijke brief aan de minister van Infrastructuur en Water dat zij gecompenseerd worden voor de extra nachtelijke vlieghinder. Sinds mei 2015 maakt al het nachtelijk vliegverkeer alleen gebruik van de westelijke aanvliegroute om vervolgens op...
Lentefeest bij Schaapskooi Bergen BERGEN - Schaapskooi Bergen viert zondag 25 maart van 10.00 tot 16.00 uur het jaarlijkse Lentefeest. De herders, Marijke Dirkson en Martin Orij, presenteren de nieuwe lammetjes met hun troste moeders (ooien) aan de bezoekers; het kleine grut springt en holt de lente tegemoet in de speciaal voor hen ingerichte... Oud papier BERGEN - De papiercontainer van gymvereniging Be Quick staat zaterdag 24 maart bij Wasserij Dubbel Blank aan de Lijtweg. Leden van de vereniging nemen het oud papier en karton graag van 9.00 tot 12.00 uur. De container staat er elke veertien dagen in de week, waarin de grijze rolemmer geleegd... Unaniem advies over aansluiting windpark met hoogspanningsnet REGIO - Dertien Noord-Hollandse gemeenten - waaronder Bergen - en de provincie en waterschappen adviseren unaniem voor een ondergrondse verbinding van het toekomstige windpark Hollandse Kust (noord) via Heemskerk naar twee transformatorstations op het terrein van TATA-Steel. In Beverwijk wordt de duurzame opgewekte energie vervolgens aangesloten op het landelijke hoogspanningsnet.... Horecabeleid gemeente Bergen in de maak GEMEENTE BERGEN - Gemeente Bergen werkt samen met haar inwoners, (horeca)ondernemers, strandexploitanten aan een nieuw horecabeleid. Gemeente Bergen wil een aantrekkelijke gemeente zijn en blijven met een divers aanbod van voorzieningen voor haar bewoners, voor en met ondernemers en voor bezoekers. Een gevarieerd horeca-aanbod is hierin van essentieel belang. Burgemeester... College in principe vóór uitbreiding zonneweide Bergerweg BERGEN - Coöperatie Bergen Energie heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd in te stemmen met een uitbreiding van de bestaande zonneweide aan de Bergerweg in Bergen. Het verzoek past niet in het huidige bestemmingsplan. Het college heeft nu besloten in principe mee te werken aan de uitbreiding. Wethouder...

Bergen heeft Beste Kleine Markt van Nederland

BERGEN - Voor de 26ste keer is dit jaar de verkiezing ‘Beste Markt van Nederland' gehouden. In de categorie 'Kleine Markt' is Bergen de grote winnaar. De markt van Bergen moest het opnemen tegen die van Broek op Langedijk en Vaals. Sinds 1992 organiseert de Centrale Vereniging voor de Ambulante...

Cultureel Bergens Platform maakt werk van jong, creatief talent

BERGEN - Het Cultureel Bergens Platform wil de komende jaren de kunst en cultuur in de gemeente Bergen flink verjongen en verlevendigen. Dat is de uitkomst van een inspirerende brainstormsessie van het platform van afgelopen week. De culturele partijen uit Egmond, Schoorl en Bergen willen bestaande activiteiten een frisse boost...
Diploma’s Zwemschool De Beeck Bergen ALKMAAR - Bij Zwemschool De Beeck Bergen hebben veel kinderen 10 maart afgezwommen. Zij behaalden hun A, B of C-diploma in het 25-meterbad van zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar. Diploma A Sanne Bals, Sharvish Doekhi, Alexander Zardini, Kimi Rozendaal, August Ramaekers, Tijmen Schoonbergen, Bennie de Graaf, Siyabonga Tromp, Mare Bes,... Kerkdiensten BergenRuïnekerkzo. 18 mrt. 5e 40dagentijd, 10.00 uur ds. Engele Wijnsma, collecte: diaconie, kindernevendienst, koffie drinken.Petrus & Pauluskerk Elke zondag 10.00 uur eucharistieviering. Elke vrijdag 19.00 uur eucharistieviering (dagkapel).Elke eerste donderdag van de maand 10.45 uur eucharistieviering in verzorginghuis De Marke, Saenehof. Oase Bergen, Evangelische Gemeente (PCC Bergen)Elke zondag 15.00 tot... Steuntje in de rug voor Kunst voor Kids SCHOORL - Kunst voor Kids, het jaarlijkse, gratis toegankelijke knutselfestijn voor kinderen uit Schoorl en omgeving, is van de regio Alkmaar tweede geworden in de ING-wedstrijd Help Nederland Vooruit. Hiermee veroverde de vrijwilligersorganisatie Kunst voor Kids zaterdag 10 maart een bedrag van drieduizend euro. Het bedrag wordt besteed aan materialen... The Post in Cinebergen BERGEN - Deze week bij Cinebergen blikt Spielberg in The Post, met een fenomenale Meryl Streep en Tom Hanks, terug op de strijd tussen de Amerikaanse president Nixon en de pers die de beerput van de Vietnamoorlog opentrok. In het authentieke meesterwerkje Ma’ Rosa van de prominente Filipijnse filmmaker Brillante... Bergen gaat voor aardgasvrije nieuwbouw BERGEN - Bergen en 16 andere gemeenten in Noord-Holland Noord hebben vorige week een statement aardgasvrije nieuwbouw getekend. Daarin spreken zij de ambitie uit om alle nieuwbouwprojecten aardgasvrij te realiseren en alle wettelijke mogelijkheden daarvoor in te zetten. De ondertekening vond plaats tijdens het symposium Aardgasvrij Bouwen in Heerhugowaard. Hiermee...

Bergen gaat voor aardgasvrije nieuwbouw

BERGEN - Bergen en 16 andere gemeenten in Noord-Holland Noord hebben vorige week een statement aardgasvrije nieuwbouw getekend. Daarin spreken zij de ambitie uit om alle nieuwbouwprojecten aardgasvrij te realiseren en alle wettelijke mogelijkheden daarvoor in te zetten. De ondertekening vond plaats tijdens het symposium Aardgasvrij Bouwen in Heerhugowaard. Hiermee...

Bergen en Laren meeste 50-pluskiezers

BERGEN - De gemeenten Bergen (NH) en Laren hebben met ruim 66,5 procent het hoogste aandeel vijftig-plus kiesgerechtigden van Nederland. Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 335 Gemeenten in Nederland houden 21 maart een gemeenteraadsverkiezing. Net iets meer dan de helft van de kiesgerechtigde bevolking is ouder...
Dorpsgebeurtenissen in beeld bij Video Journaal Schoorl SCHOORL - Video Journaal Schoorl (VJS) vertoont 22 en 23 maart weer sfeervolle videobeelden uit de leefomgeving van Schoorl en omgeving. Het team van Stichting Video Journaal Schoorl is er weer in geslaagd om sfeervolle beelden uit Schoorl en directe leefomgeving samen te stellen. Iedereen is welkom om te komen... Jos en Ellen Te Wapen! BERGEN - Jos Min en zijn vrouw Ellen treden 17 maart vanaf 16.00 uur op in galerie Het Wapen van Bergen aan Vijverlaan 13-15. De toegang is gratis. Jos Min is op verschillende fronten actief in de kunst in Bergen. Na jaren in Frankrijk te hebben gewoond, heeft Jos zich... Wethouder Odile Rasch blij met certificering Bibliotheek Kennemerwaard BERGEN - Bibliotheek Kennemerwaard heeft het kwaliteitscertificaat van de Stichting Certificering Openbare Bibliotheken voor de derde keer in de wacht gesleept. Dit betekent dat de bibliotheek opnieuw voldoet aan de door de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) en Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vastgestelde normen. Tijdens het bestuurlijke overleg van de gemeenten...