Rodi

Lezers schrijven

In deze rubriek plaatsen wij ingezonden brieven. De inzendingen zijn voor verantwoordelijkheid van de schrijver (-ster). Anonieme inzendingen of brieven zonder volledige adresopgave worden niet geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor de bijdragen te weigeren, in te korten of aan te passen.
"Goede zaak dat u deze onderwerpen ter voorbereiding op de lokale verkeringen aandacht geeft en ook de partijen hun mening laten geven. Ik wil daar graag mijn kritische kijk op geven. Want het is heel veel gespin en weinig wol. Daar zou wat verandering in mogen komen. Politici draaien ook met dit onderwerp erg wollig om de feiten heen. Vandaar dat ik per partij een advies geef om hun standpunt beter te verwoorden. Dat maakt het voor de kiezer in ieder geval duidelijker."
Groen links
Verdraaiing van de realiteit: “elke bewoner krijgt een vrije parkeerkaart”. Zeg dan even nadrukkelijk dat je bedoelt: “ alleen voor de eigen oprit. “ Maar in feite betekent dit dat als je als inwoner van Groet naar Schoorl of Bergen gaat om netjes lokaal je boodschappen te doen, je gewoon betaald parkeren hebt. Feiten: Zeg dat dan. Groen links is dus gewoon met verdraaiing van feiten bezig en wil iedereen gewoon met de boodschappen op de fiets. Leuk idee, maar leg dat iemand van 70 jaar maar uit.....Partij programma: Kom wel met de feiten = de waarheid = tegen vrij parkeren.
BBB
Vrij parkeren dus maar dat kost wel € 130 per jaar. Zo kan ik het ook. Het lijkt een beetje op een exclusieve gelegenheid: het entree is gratis maar een drankje kost € 130,00. Dan blijf ik liever thuis. En voor de rest zullen die 10 vrije blauwe kaart parkeerplekken het probleem van betaald parkeren niet oplossen. Partij programma: Veel beloven maar de praktijk is gewoon betaald parkeren. Ter plekke of per jaar.
PvdA
Ondanks dat deze partij duidelijk GEEN vrij parkeren wil, gebruikt men daar ook zeer oneigenlijke argumenten voor. De mening is duidelijk, maar gebaseerd op onjuiste feiten:
· Wie maak uit dat ik op de fiets moet ? Ik ben 70 jaar en ben blij dat nog kan autorijden. Volledig verantwoord. Hou op met die gereformeerde betutteling. En er zijn al genoeg mooie fietspaden.
Dit is gewoon “jaren 60 autootje haten”.
· Dat gat in de begroting wat hij als argument aanhaalt is het gat in zijn eigen hand: de PvdA is een partij die altijd alles oplost met andermans portemonnee.
· Die hoge kosten voor vergunning is een leugen. Dat zijn gewoon ambtenaren tegen een normaal salaris. Als de kosten dan te hoog zijn, zijn er teveel ambtenaren.
· De angst voor minder onderhoud bij minder uitgaven is demagogie. En het zegt alles over zijn bestuurlijke kwaliteiten. Je kunt prima behoorlijk besturen zonder die parkeerinkomsten.
Meer dan de helft van de Nederlandse gemeentes hebben een systeem met blauwe parkeerzones zonder betaald parkeren. Kijk o.a. naar Heiloo. Partij programma: TEGEN vrij parkeren, maar slechte argumenten, gebaseerd op onjuistheden.
CDA
Met de invoering van de groene kaart voor een uurtje vrij parkeren voor de inwoners zitten we erg in de sfeer van ”wij bepalen wel hoe u moet leven”. Waarom dat uurtje ? Waar is dit op gebaseerd ? Doorstroming ? En wat daarna ? Gewoon betaald parkeren ? De suggestie voor ondergrondse parkeerplaatsen zou leuk zijn voor een grote stad. Maar in deze regio zijn er genoeg terreinen waar je tegen minimale aanlegkosten normale parkeer faciliteiten voor auto’s kunt maken. Maak het niet ingewikkelder dan nodig. Partij programma: We zijn wel voor (voor een uurtje) maar daarna gewoon betalen.
D66
De ware aard van ambtenaren partij. Heerlijk wollig en altijd om de feiten heen draaien. Met hun “ja en nee” zijn ze wel eerlijk, alhoewel je er geen duidelijkheid mee hebt. In ieder geval vrij parkeren in de ochtend. CDA light 2.0. Partij programma: We houden het zoals het is, alleen hier en daar een paar blauwe zones. Maar in de kern gewoon betaald parkeren.
Kies lokaal
Wat is kort parkeren ? Welke problemen komen er in de drukke gebieden ? Kies lokaal formuleert wel de juiste open vragen, maar geeft geen concrete oplossingen. Onduidelijk dus. Hun gesloten vraag zal iedereen met “ja” willen beantwoorden, maar hoe men dat gaat doen laat men volledig in het midden. Ze negeren de mogelijkheid van een blauwe parkeerzone in de gemeente volledig. Partij programma: “kort” vrij parkeren, maar weten nog niet precies hoe en we sluiten "hier en daar” betaald parkeren niet uit.
BES
Dit lijkt met meest concreet is toch op één punt vaag. Zijn “drukke plekken” de plekken waar nu betaald parkeren is ingesteld ?
Partij programma: Alleen voor 2e auto betalen; de rest voor iedereen vrij parkeren met parkeerschijf ? (het vraagteken of ik dit wel goed interpreteer) Zo ja, dan is dit de enge partij die echt vrij parkeren wenst.
VVD
De feiten zijn dat de partij van de vrijheid vrij parkeren voor een uurtje per dag gedoogt. Dat is wel erg sjofel en weinig liberaal als het om mobiliteit gaat. Maar wel een duidelijk standpunt: Partij programma: alleen vrij parkeren voor een uurtje. De rest gewoon betalen. Alle partijen draaien min of meer om de waarheid heen en verpakken de werkelijke boodschap: Vrij parkeren NEE, want anders is de begroting niet sluitend. Jammer dat men daar gewoon niet voor uit komt. (behalve de PvdA) Want dat argument is kul. Kijk naar honderden gemeentes in Nederland die dit wel kunnen. Wie het argument sluitende begroting gebruikt is ongeschikt als bestuurder.
Het is frappant dat alle partijen proberen de bevolking te paaien met een verdekte vorm van vrij parkeren. Waarom heeft men dan allemaal nog geen twee maanden geleden de begroting en de meerjarenbegroting goedgekeurd waar deze parkeergelden met boetes vol in de begroting zijn opgenomen ? Waarom toen niet de rug recht gehouden ?
De gemeente Bergen worstelt blijkbaar nog steeds met de naweeën van een artikel 12 gemeente. Toen was het echt fout met de begroting. Nu is hij sluitend, maar vraag niet met wel kunstgrepen (precariorechten naar nutsbedrijven / parkeerheffingen van miljoenen) Welke partij houdt zijn rug nu eens recht voor werkelijk behoorlijk bestuur ? Feit is dat de gemeente gewoon op te grote voet leeft, structureel. En “jan de met auto" kan daarvoor bloeden.
Ruud de Bree, Groet

Artikel geplaatst op maandag 05 maart 2018 - 12:03


Bergen
Kerstklanken op het carillon van Ruïnekerk Bergen BERGEN - Op vrijdag 14 december speelt beiaardier Klaas de Haan op verzoek van Koorvereniging Bergen diverse koralen uit het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach op het carillon van de Ruïnekerk. Tussen 11.00 en 12.00 uur klinken van Bach onder meer Wie soll ich dich empfangen, Ach mein herzliebes Jesulein en... Kerst inn voor de dorpskerk van Schoorl SCHOORL - Bestaan ze nog, die ouderwetse kerst inns zonder kerstmannen en commercie? In Schoorl nog wel. Al jarenlang verzamelt het dorp zich bij de kerk aan de Duinweg. Binnen kan er op 16 december samen worden gezongen en geluisterd naar kerstliederen van de koren Chantous en Orfeo, en naar... Beleef de duisternis, de stilte en de sterrenhemel
Avon(d)tuur in de Schoorlse Duinen met de Nachtwaker
SCHOORL - In deze donkere dagen is het de tijd om met de Nachtwaker van de Schoorlse Duinen mee te gaan om de nacht in de duinen te beleven. Alle zintuigen worden aan het werk gezet om de duisternis, de stilte en de sterrenhemel te ervaren. Deze belevingstocht is voor...
Gymmen in Bergen BERGEN - Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) organiseert gymnastieklessen in Bergen. Onder deskundige leiding kunnen ouderen zo verantwoord in beweging blijven. Speciaal voor 65, en gericht op beweeglijkheid, zelfstandigheid, ontspanning, coördinatie, uithoudingsvermogen en natuurlijk: plezier! Iedereen kan meedoen, deelnemers bepalen zelf het tempo. Een gratis proefles bijwonen is ook mogelijk....

'We hopen zo de jongelui in Bergen te houden'
Toezichthouders horeca voortaan bereikbaar via Whatsapp

BERGEN - In de nieuwe beleidsregels Gastvrij Bergen 2 wordt de uiterste toegangstijd van 01.00 uur voor horeca losgelaten. Horeca die op vrijdag- en zaterdagavond langer open is, kunnen gasten tot de sluitingstijd van 03.00 uur verwelkomen. Gemeente Bergen heeft samen met haar inwoners, (horeca)ondernemers en strandexploitanten gewerkt aan een...
'Hopelijk houden we uitgaanspubliek zo in Bergen'
Voortaan verruimde openingstijden voor horeca
BERGEN - In de nieuwe beleidsregels Gastvrij Bergen 2 wordt de uiterste toegangstijd van 01.00 uur voor horeca losgelaten. Horeca die op vrijdag- en zaterdagavond langer open is, kunnen gasten tot de sluitingstijd van 03.00 uur verwelkomen. Voorwaarde is wel dat de horeca twee toezichthouders inzet, die bereikbaar zijn via...
Beeld van Bergen in Historische atlas REGIO — De nieuwe Historische atlas van Alkmaar in de boekwinkels. Het boek is een uitgave van Vantilt in samenwerking met het Regionaal Archief, en is geschreven door Paul Post en Harry de Raad. De historische atlas vertelt in 35 hoofdstukken aan de hand van historische en moderne kaarten het... Oud papier Be Quick BERGEN – De papiercontainer van gymvereniging Be Quick staat zaterdag 15 december bij Wasserij Dubbel Blank aan de Lijtweg. Leden van de vereniging nemen het oud papier en karton aan, tussen 09.00 en 12.00 uur. Botman en Van Vleuten in Ruïnekerk met 'Love Letters Special' BERGEN – Zangeres Helen Botman en zanger/gitarist Peter van Vleuten spelen op zaterdag 29 december in de Ruïnekerk een 'Love Letters Special'. Het wordt een romantische versie van hun nieuwe programma 'Love Letters': met songs uit hun totale repertoire, ontroerende verhalen en beroemde liefdesbrieven. Voor dit eindejaarsconcert kunnen bezoekers vooraf... VR Bioscoop bij Post aan Zee BERGEN - Heb je zin in een ritje in een achtbaan, een wandeling door een prachtig natuurgebied of wil je net als Max Verstappen racen op het circuit? Kom dan naar de bibliotheek in Bergen of Ontmoetingscentrum Post aan Zee in Egmond aan Zee. Daar kun je spectaculaire korte filmpjes... Door de duinen, via de kerf en over het strand
Winterse jutwandeling met de IVN gidsen in kerstsfeer
BERGEN AAN ZEE - De IVN gidsen houden een winterse jutwandeltocht in kerstsfeer. Op zondag 16 december gaat deze wandeling vanuit het Parnassiagebouw in Bergen aan Zee door de duinen, via de kerf en over het strand. De tocht gaat langs een aantal historische plekken in Bergen aan Zee, door...
Gezocht: vrijwilligers voor hulp bij thuisadministratie BERGEN - Stichting Welzijn Bergen is voor het project WonenPlus in Bergen op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om mensen te helpen hun administratie weer op orde te brengen. Carla Meliefste van Welzijn Bergen vertelt: “WonenPlus biedt ondersteuning aan ouderen, mensen met een beperking en chronisch zieken. Veel... Filmopera A Day in June bij Filmhuis Alkmaar REGIO - De nieuwe, korte filmopera A Day in June is in 2018 in Noord-Holland opgenomen. De makers combineren opera (monodrama), beeldende kunst, poëzie en film voor een verhaal over menselijke veerkracht en identiteit. Op 9, 14 en 26 december vindt een speciale preview van A Day in June plaats... Sterrenkijkwandeling in de Schoorlse duinen SCHOORL - Kom naar de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer, waar het ’s nachts zo donker is, dat je bij helder weer de sterrenhemel heel goed kunt zien! Op zaterdag 15 december laten de Schoorlse Duinengids en de Alkmaarse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Metius de deelnemers kennismaken met de duinen... Kinderkerstviering in de Joannes de Doper SCHOORL - De H. Joannes de Doper kerk aan de Heereweg 171 te Schoorl houdt maandag 24 december om 17.00 uur een kinderkerstviering. Deze viering is voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Er wordt geluisterd naar een kerstverhaal en er worden bekende kerstliedjes gezongen. Bij deze viering zijn natuurlijk ook ouders,... Fotografiecursus Winterlicht in de Schoorlse Duinen SCHOORL - Staatsbosbeheer biedt in samenwerking met fotograaf Frank Nieuwenhuizen een serie workshops natuurfotografie aan . In elk seizoen is het licht weer anders. Op zaterdag 8 december staat het winterlicht centraal. Om aan de workshop deel te nemen, hoeft u niet te beschikken over een dure camera (zelfs met... 'Optreden tegen permanente bewoning recreatiewoningen'
Kwartaalrapportage handhaving aan raad aangeboden
BERGEN - Provincie Noord-Holland heeft gemeente Bergen vorig jaar nadrukkelijk verzocht om actief op te treden tegen de permanente bewoning van recreatiewoningen. Binnen twee jaar moet de gemeente alle permanente bewoning van recreatiewoningen hebben beëindigd. Ieder kwartaal rapporteert het college van burgemeester en wethouders over de voortgang. De derde kwartaalrapportage...
Gedichten en foto expositie van Rita van Loon SCHOORL - Tot 1 februari 2019 exposeert Rita van Loon prachtige foto’s met gedichten op canvasdoeken. "Sinds ik in 2012 ben begonnen met dichten schrijf ik over alles dat groeit, boeit en bloeit. Mijn eerste bundel 'Recht uit het hart' is in 2013 uitgekomen en in september is mijn tweede... Kerstconcert Alkmaars Senioren Symfonie Orkest ALKMAAR - Het Alkmaars Senioren Symfonie Orkest geeft zondag 16 december om 15.00 uur een gevarieerd kerstconcert in de Vrijheidskerk, Hobbemalaan 2 te Alkmaar. Op het programma staan onder andere delen van de Notenkraker Suite van Tchaikovsky, het Gloria van Charpentier, een deel uit de Messiah van Händel, en de... ‘Kerstsfeer van weleer’, verkoop oude kerstversiering BERGEN – Annelies Lakeman organiseert verkoop van oude, nostalgische kerstversiering. Op Hoflaan 16 in Bergen is zij vanaf nu tot en met 24 december elke middag van 13.00 tot 17.00 uur te vinden in haar Kersthuis. Annelies wil haar verzamelhobby delen met iedereen die daar belangstelling voor heeft. Er is... Stiltewandeling in de Schoorlse Duinen SCHOORL - Echte stilte is zeldzaam geworden en daarom waardevol. Kom tot rust tijdens een wandeling door de Schoorlse Duinen en stel je zintuigen open voor de natuur. Deze ontspannende wandeling is zaterdag 8 december, start om 10.00 uur vanaf het Buitencentrum. De wandeling duurt ruim drie uur. De kosten... Galerie Ineke Aronds alleen nog open op internet BERGEN - Kunst toegankelijk maken voor iedereen - dat is al jaren dé grote drijfveer van Ineke Aronds. En daarom sluit de galerie van haar kunsthandel aan de Ruïnelaan 3b in Bergen op 31 december 2018 de deuren. Tegelijkertijd zet ze die deuren de dag erna online juist wagenwijd open:... Op zoek naar de winter in de Bergense duinen BERGEN - IVN-gids Willem Babyn gaat een wandeling maken door het duingebied vanaf de parkeerplaats Uilenvangerweg in Bergen. Met de deelnemers kijkt hij zondag 9 december hoe de natuur zich voorbereidt op de winter. Een wandeling voor het hele gezin door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen. Er is... Weihnachtsoratorium in de Petrus en Pauluskerk BERGEN - Onder leiding van Pieter-Jan Olthof voert Koorvereniging Bergen samen met het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastian Bach uit op vrijdag 14 december. Als solist treden op Heleen Koele, sopraan, Lien Haegeman, alt, Jan van Elsacker, tenor en Pieter Hendriks, bas. Het Weihnachtsoratorium is ontstaan in...