Rodi

Lezers schrijven

In deze rubriek plaatsen wij ingezonden brieven. De inzendingen zijn voor verantwoordelijkheid van de schrijver (-ster). Anonieme inzendingen of brieven zonder volledige adresopgave worden niet geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor de bijdragen te weigeren, in te korten of aan te passen.
"Goede zaak dat u deze onderwerpen ter voorbereiding op de lokale verkeringen aandacht geeft en ook de partijen hun mening laten geven. Ik wil daar graag mijn kritische kijk op geven. Want het is heel veel gespin en weinig wol. Daar zou wat verandering in mogen komen. Politici draaien ook met dit onderwerp erg wollig om de feiten heen. Vandaar dat ik per partij een advies geef om hun standpunt beter te verwoorden. Dat maakt het voor de kiezer in ieder geval duidelijker."
Groen links
Verdraaiing van de realiteit: “elke bewoner krijgt een vrije parkeerkaart”. Zeg dan even nadrukkelijk dat je bedoelt: “ alleen voor de eigen oprit. “ Maar in feite betekent dit dat als je als inwoner van Groet naar Schoorl of Bergen gaat om netjes lokaal je boodschappen te doen, je gewoon betaald parkeren hebt. Feiten: Zeg dat dan. Groen links is dus gewoon met verdraaiing van feiten bezig en wil iedereen gewoon met de boodschappen op de fiets. Leuk idee, maar leg dat iemand van 70 jaar maar uit.....Partij programma: Kom wel met de feiten = de waarheid = tegen vrij parkeren.
BBB
Vrij parkeren dus maar dat kost wel € 130 per jaar. Zo kan ik het ook. Het lijkt een beetje op een exclusieve gelegenheid: het entree is gratis maar een drankje kost € 130,00. Dan blijf ik liever thuis. En voor de rest zullen die 10 vrije blauwe kaart parkeerplekken het probleem van betaald parkeren niet oplossen. Partij programma: Veel beloven maar de praktijk is gewoon betaald parkeren. Ter plekke of per jaar.
PvdA
Ondanks dat deze partij duidelijk GEEN vrij parkeren wil, gebruikt men daar ook zeer oneigenlijke argumenten voor. De mening is duidelijk, maar gebaseerd op onjuiste feiten:
· Wie maak uit dat ik op de fiets moet ? Ik ben 70 jaar en ben blij dat nog kan autorijden. Volledig verantwoord. Hou op met die gereformeerde betutteling. En er zijn al genoeg mooie fietspaden.
Dit is gewoon “jaren 60 autootje haten”.
· Dat gat in de begroting wat hij als argument aanhaalt is het gat in zijn eigen hand: de PvdA is een partij die altijd alles oplost met andermans portemonnee.
· Die hoge kosten voor vergunning is een leugen. Dat zijn gewoon ambtenaren tegen een normaal salaris. Als de kosten dan te hoog zijn, zijn er teveel ambtenaren.
· De angst voor minder onderhoud bij minder uitgaven is demagogie. En het zegt alles over zijn bestuurlijke kwaliteiten. Je kunt prima behoorlijk besturen zonder die parkeerinkomsten.
Meer dan de helft van de Nederlandse gemeentes hebben een systeem met blauwe parkeerzones zonder betaald parkeren. Kijk o.a. naar Heiloo. Partij programma: TEGEN vrij parkeren, maar slechte argumenten, gebaseerd op onjuistheden.
CDA
Met de invoering van de groene kaart voor een uurtje vrij parkeren voor de inwoners zitten we erg in de sfeer van ”wij bepalen wel hoe u moet leven”. Waarom dat uurtje ? Waar is dit op gebaseerd ? Doorstroming ? En wat daarna ? Gewoon betaald parkeren ? De suggestie voor ondergrondse parkeerplaatsen zou leuk zijn voor een grote stad. Maar in deze regio zijn er genoeg terreinen waar je tegen minimale aanlegkosten normale parkeer faciliteiten voor auto’s kunt maken. Maak het niet ingewikkelder dan nodig. Partij programma: We zijn wel voor (voor een uurtje) maar daarna gewoon betalen.
D66
De ware aard van ambtenaren partij. Heerlijk wollig en altijd om de feiten heen draaien. Met hun “ja en nee” zijn ze wel eerlijk, alhoewel je er geen duidelijkheid mee hebt. In ieder geval vrij parkeren in de ochtend. CDA light 2.0. Partij programma: We houden het zoals het is, alleen hier en daar een paar blauwe zones. Maar in de kern gewoon betaald parkeren.
Kies lokaal
Wat is kort parkeren ? Welke problemen komen er in de drukke gebieden ? Kies lokaal formuleert wel de juiste open vragen, maar geeft geen concrete oplossingen. Onduidelijk dus. Hun gesloten vraag zal iedereen met “ja” willen beantwoorden, maar hoe men dat gaat doen laat men volledig in het midden. Ze negeren de mogelijkheid van een blauwe parkeerzone in de gemeente volledig. Partij programma: “kort” vrij parkeren, maar weten nog niet precies hoe en we sluiten "hier en daar” betaald parkeren niet uit.
BES
Dit lijkt met meest concreet is toch op één punt vaag. Zijn “drukke plekken” de plekken waar nu betaald parkeren is ingesteld ?
Partij programma: Alleen voor 2e auto betalen; de rest voor iedereen vrij parkeren met parkeerschijf ? (het vraagteken of ik dit wel goed interpreteer) Zo ja, dan is dit de enge partij die echt vrij parkeren wenst.
VVD
De feiten zijn dat de partij van de vrijheid vrij parkeren voor een uurtje per dag gedoogt. Dat is wel erg sjofel en weinig liberaal als het om mobiliteit gaat. Maar wel een duidelijk standpunt: Partij programma: alleen vrij parkeren voor een uurtje. De rest gewoon betalen. Alle partijen draaien min of meer om de waarheid heen en verpakken de werkelijke boodschap: Vrij parkeren NEE, want anders is de begroting niet sluitend. Jammer dat men daar gewoon niet voor uit komt. (behalve de PvdA) Want dat argument is kul. Kijk naar honderden gemeentes in Nederland die dit wel kunnen. Wie het argument sluitende begroting gebruikt is ongeschikt als bestuurder.
Het is frappant dat alle partijen proberen de bevolking te paaien met een verdekte vorm van vrij parkeren. Waarom heeft men dan allemaal nog geen twee maanden geleden de begroting en de meerjarenbegroting goedgekeurd waar deze parkeergelden met boetes vol in de begroting zijn opgenomen ? Waarom toen niet de rug recht gehouden ?
De gemeente Bergen worstelt blijkbaar nog steeds met de naweeën van een artikel 12 gemeente. Toen was het echt fout met de begroting. Nu is hij sluitend, maar vraag niet met wel kunstgrepen (precariorechten naar nutsbedrijven / parkeerheffingen van miljoenen) Welke partij houdt zijn rug nu eens recht voor werkelijk behoorlijk bestuur ? Feit is dat de gemeente gewoon op te grote voet leeft, structureel. En “jan de met auto" kan daarvoor bloeden.
Ruud de Bree, Groet

Artikel geplaatst op maandag 05 maart 2018 - 12:03Bergen
Zomeropenstelling Vredeskerkje BERGEN AAN ZEE - Het Vredeskerkje is net als voorgaande jaren in juli en augustus op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur open voor bezoekers. Tijdens de openstelling wordt doorlopend een video gedraaid over de geschiedenis van Bergen aan Zee en het Vredeskerkje. Bijzonderheid is dat het Vredeskerkje dit jaar... 'Dorpse knusheid en toch helemaal van nu'
Gemeente komt met eerste schetsen Schoorl-centrum
SCHOORL - Na vier avonden met de meetekengroep en reacties van inwoners op het digitale platform kon de gemeente aan de slag met het maken van een eerste ontwerp voor de nieuwe inrichting van het centrum van Schoorl. Vorige week presenteerden zij het schetsontwerp aan de meetekengroep. Vanaf vandaag staan...
Nieuw: Rondwandeling Bergen aan Zee BERGEN AAN ZEE - In Bergen aan Zee is het heerlijk wonen en vakantie vieren. De meeste gasten bezoeken het liefst het strand en de winkels en restaurants aan de boulevard. Het viel de heer Henk Dijkema, een betrokken inwoner van Bergen aan Zee, echter op dat maar weinig mensen...

Sporten op het strand van Egmond aan Zee en Camperduin

CAMPERDUIN / EGMOND AAN ZEE - In de zomervakantie verzorgt de Buurtsportcoach van de gemeente Bergen, Egmond en Schoorl in samenwerking met Jongerenwerk Bergen het populaire sportevenement voor de jeugd: Beachfun op het strand. Speciaal voor alle kinderen van 6 t/m 12 jaar worden op twee verschillende middagen in de...
Beachfun in Camperduin en Egmond aan Zee CAMPERDUIN / EGMOND AAN ZEE - Kinderen van zes tot en met twaalf jaar zijn in de zomervakantie welkom tijdens de Beachfun-middagen op het strand van Camperduin en Egmond aan Zee. De eerste Beachfun-middag vindt op maandag 23 juli plaats in Egmond aan Zee bij afgang Zuid, naast strandpaviljoen De... Business Club vvBergen deelt prijzen uit BERGEN - De Business Club van vvBergen reikt jaarlijks prijzen uit aan spelers en teams die een bijzondere sportieve prestatie hebben geleverd. Tijdens de afgelopen seizoenafsluiting werd de wisselbokaal Bal van het Jaar uitgereikt aan Jop van Vlaanderen. De doelman uit JO15-2 die als invaller bij de JO15-1 in de... Prijswinnaars Denk mee voor jubileum-expo HVB BERGEN - Na de oproep ‘heeft u interessante foto’s, films of ander historisch materiaal?’ kreeg de HVB van alle kanten veel materiaal toegezonden. Een eervolle vermelding ging naar Piet Bogtman voor zijn foto’s uit een familiealbum, van het bloemcorso en unieke plaatjes van de oude Breelaan. En tweede eervolle vermelding... Lezers schrijven
In deze rubriek plaatsen wij ingezonden brieven. De inzendingen zijn voor verantwoordelijkheid van de schrijver (-ster). Anonieme inzendingen of brieven zonder volledige adresopgave worden niet geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor de bijdragen te weigeren, in te korten of aan te passen.SchaamlapDe eerste raadsvergadering met het nieuwe college...
Magic by Image BERGEN - Peter van Straten exposeert vanaf zondag 24 juni bij The Obsession of Art. Hij verzorgt die dag met songwriter en entertainer Stef Bos van 15.00 tot 18.00 uur de opening. De expositie Magic by Image duurt tot en met 22 juli. Soms doet het denken aan surrealisten als... Kerkdiensten BergenRuïnekerkzo. 24 juni 10.00 uur, voorganger: ds. Engele WijnsmaPetrus & Pauluskerk Elke zondag 10.00 uur eucharistieviering. Elke vrijdag 19.00 uur eucharistieviering (dagkapel).Elke eerste donderdag van de maand 10.45 uur eucharistieviering in verzorginghuis De Marke, Saenehof. Oase Bergen, Evangelische Gemeente (PCC Bergen)Elke zondag 15.00 tot 16.00 uur samenkomst. Zie ook www.oasebergen.nlSchoorlJoannes... Mindful wandelen BERGEN - Christine van de Craats begeleidt woensdag 20 en 27 juni, woensdag 4 en 11 juli en dinsdag 17 juli een stiltewandeling. Aanvang is 19.30 uur op de parkeerplaats bij Duinvermaak aan Breelaan 132. De wandeling duurt circa anderhalf uur en wordt gedaan in stilte. Daarnaast worden korte oefeningen...

Genomineerden Victoriefonds Cultuurprijs bekend
Ozan Aydogan Jong Talent 2018

BERGEN - juryvoorzitter en burgemeester van Bergen Hetty Hafkamp maakte 15 juni de negen genomineerden voor de Victoriefonds Cultuurprijs 2018 bekend. Het zijn: drummer Han Bennink, luitist en gitarist Mike Fentross, zanger Paul de Munnik, kunstenaars Martijn Engelbrecht, Gerben Hermanus en Catinka Kersten en schrijvers Gerda Blees, Barry Smit en...
Mierenwereld BERGEN - Natuurgids Frits Mooijaart geeft zondag 24 juni om 14.00 uur een lezing over de mierenwereld. De ene mier pakt een zandkorrel en legt hem ergens neer. Een andere legt daar nog een bovenop. Een derde mier komt met een broodkruimel. Iedere mier in de kolonie heeft zijn eigen,... Op drempel van promotie naar derde klasse BERGEN - Bergen 1 van vvBergen staat op de drempel van een historische promotie naar de derde klasse. Dat zou voor Bergen een unicum zijn, nog nooit is er op dat niveau gevoetbald. Na een zeer geslaagde reeks in de nacompetitie met overtuigende zeges op Zeevogels (0-4 winst) en De... Spullenmarkt BERGEN - Op het grote veld voor het gebouw van Zorgcentrum de Marke is zondag 22 juli van 13.30 tot 16.30 uur een rommelmarkt. Een kraam huren kost 15 euro. Opgeven kan via 06-12482661 of a.wokke@vivazorggroep.nl. Hollandse nieuwe party SCHOORL - In Zorgcentrum Hoog Duinen kunnen de bewoners, familieleden en bezoekers genieten van 'Hollandse nieuwe'. Deze sfeervolle middag - vrijdag 22 juni van 14.30 tot 16.00 uur - wordt aangeboden door Stichting Gouden Dagen in samenwerking met de AH in Bergen. Stichting Gouden Dagen zet zich in voor ouderen... Politie en gemeente komen buurten in de wijken EGMOND AAN ZEE - De politie wordt steeds zichtbaarder in de wijken. De wijkagent heeft een centrale rol gekregen. De wijkagent en politiecollega’s komen niet alleen als er iets aan de hand is; ze proberen regelmatig hun gezicht te laten zien. Zo kunnen ze zich een beeld vormen van wat... Proef de rijkdom van de zomer REGIO - De Groene Route timmert al enige jaren aan de weg met privé-tuinen en kwekerijen in Noord-Holland die gezamenlijk meerdere weekends en een avond open zijn. Duurzaamheid en milieubewust werken staat bij alle deelnemers hoog in het vaandel. Op de langste dag, donderdag 21 juni, openen diverse tuinen en... Dorpscentrum De Blinkerd Schoorl: daar gebeurt wát! SCHOORL - Het rumoer over het opzeggen van de huur voor de zaalvoetbalvereniging DGAC in de Blinkerd is het bestuur niet in de koude kleren gaan zitten. Er zijn bij het bestuur veel boze reacties gekomen. We zijn geschrokken van deze negatieve reacties, hoewel er ook mensen waren die juist... Bridge in het Oude Raethuijs BERGEN - De open bridgedrives op de woensdagavonden in het Oude Raethuijs zijn van start gegaan. Op 30 mei werden Bob Crouse met Steve Mulder winnaar in de A groep met 62,50% en Jan en Wieneke Brandt tweede met 56,25%. De 50% scoreprijs ging naar Jacques Gorter en Fried van... Echtpaar Neuybach is dol op zee en strand BERGEN - Jan Baas: ''Kortgeleden kwam ik toevallig in gesprek met Bernd en Marianne Neuybach, een bijzonder aardig stel uit het Beierse plaatsje Pappenheim. Zij verblijven met hun caravan op camping Alkmaar en komen al meer dan 25 jaar naar Bergen. Zij zijn dol op de zee en het strand... Staatsbosbeheer lanceert website over natuurherstel Schoorlse Duinen SCHOORL - Staatsbosbeheer heeft alle informatie over natuurherstel in de Schoorlse Duinen bij elkaar gebracht op een nieuwe website: schoorlseduinen.staatsbosbeheer.nl. Op de website staat uitleg over het hoe en waarom van de werkzaamheden en kunnen bezoekers onder andere reageren op nieuwsberichten. "Ik ben blij dat er nu één centrale plek... Maaien van waterplanten van start REGIO - Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is vorige week begonnen met het maaien van de waterplanten uit 5.700 km sloten. Dat doen we om wateroverlast te voorkomen. Door te maaien kan het water beter doorstromen en via gemalen uiteindelijk in zee terechtkomen. Zo houden we Noord-Holland droog. Daarbij houden we... Oud papier Be Quick BERGEN – De papiercontainer van gymvereniging Be Quick staat zaterdag 16 juni bij Wasserij Dubbel Blank aan de Lijtweg. Leden van de vereniging nemen het oud papier en karton graag in ontvangst tussen 9 en 12 uur. De container staat er elke veertien dagen in de week, waarin de grijze...