Rodi

The Sister Brothers te zien in Cinebergen

The Sister Brothers.
(Foto: aangeleverd).

De Dirigent
do 22 - 20.00 | ma 26 - 20.00 | di 27 - 14.30
Maria by Callas
vr 23 - 14.30
A Star is Born
vr 23 - 20.00
The King
za 24 - 16.30
The Sister Brothers   
za 24 - 20.30 | zo 25 - 20.00 | di 27 - 20.00 | wo 28 - 20.00
The Ancient Woods (incl. voorvertoning A Day in June)   
zo 25 - 11.00
Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht
zo 25 - 15.30 | wo 28 - 14.30
Deze week bij Cinebergen vertelt de fenomenale zwartkomische western van Jacques Audiard The Sisters Brothers over een bijzondere broerrelatie in het Amerika van de 19e eeuw. De Dirigent toont het waargebeurde verhaal van de Nederlandse Antonia Brico die talloze barrières moest overwinnen om de eerste vrouwelijke dirigent van een groot orkest te worden. The King is een heerlijke, muzikale roadmovie die je meeneemt in de Rolls Royce van Elvis Presley en op onderzoek gaat naar het land dat hij meer dan 40 jaar geleden achterliet. In The Ancient Woods (incl. voorvertoning A Day in June), een magistrale hommage aan de natuur, zien we de verschillende bewoners van een oerbos in Litouwen. 5 December nadert met rasse schreden en dus hoog tijd voor een spiksplinternieuwe Sinterklaasfilm: Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht. En wederom het zowel wervelende als fijngevoelige muzikale romantische A Star is Born met Bradley Cooper en Lady Gaga en een fascinerend beeld van Maria Callas’ complexe, vaak ongelukkige leven in Maria by Callas.

De Dirigent (do 22 - 20.00 | ma 26 - 20.00 | di 27 - 14.30)
Vrouwen als dirigent, ze zijn ook nu nog uiterst zeldzaam. Zo’n leidende functie zou immers alleen voor mannen weggelegd zijn. Anno 1926 was dat vooroordeel nog erger. Dat laat De Dirigent, de nieuwe film van Maria Peters, op overtuigende wijze zien. Haar film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Antonia Brico die talloze barrières moest zien te overwinnen om de eerste vrouwelijke dirigent van een groot orkest te worden.
Maria by Callas (vr 23 - 14.30)

Fascinerend beeld van Callas’ complexe, vaak ongelukkige leven aan de hand van haar homemovies, brieven en dagboeken.
A Star is Born (vr 23 - 20.00)

Bradley Cooper heeft zich voor zijn regiedebuut gewaagd aan een authentieke versie van het bekende Hollywood verhaal. Als acteur krijgt hij daarbij sterk gezelschap van Lady Gaga.
The King (za 24 - 16.30)

The King kent een geweldig uitgangspunt: de weergaloze film neemt je mee in de Rolls Royce van Elvis Presley op onderzoek naar het land dat hij meer dan 40 jaar geleden achterliet. Een land dat net als Elvis jong, mooi en veelbelovend begon, maar in de loop der jaren bezweek aan de gevolgen van verslaving, geld en macht. Een scala aan bekende muzikanten en Hollywoodacteurs reizen mee op de achterbank, al spelend, verhalen vertellend en commentariërend.
The Sister Brothers (za 24 - 20.30 | zo 25 - 20.00 | di 27 - 20.00 | wo 28 - 20.00)
De eerste Engelstalige film van Frankrijks beste filmmaker Jacques Audiard, The Sisters Brothers - Zilveren Leeuw voor Beste Regie in Venetië - is een formidabele zwartkomische western. Anno 1850. Het Wilde Westen is volledig in de ban van de goudkoorts. De beruchte huurmoordenaars en broers Eli en Charly Sisters krijgen van hun mysterieuze baas de opdracht de chemicus en goudzoeker Hermann Kermit Warm op te zoeken en te vermoorden. Ook de slimme detective Morris is hem op het spoor. Warm blijkt echter een beminnelijke idealist die een formule heeft uitgevonden om goud op de rivierbodem op te sporen. Als de broers hem uiteindelijk gevonden hebben, sluiten ze zich, net als Morris, maar al te gretig bij hem aan. John C. Reilly en Joaquin Phoenix als de naïeve broers zijn verbluffend goed.
The Ancient Woods (zo 25 - 11.00) incl. voorvertoning A Day in June
Liefst tien jaar werkte filmmaker Mindagaus Survila aan The Ancient Woods. Die toewijding straalt af van zijn magistrale hommage aan de natuur van zijn vaderland Litouwen. Zijn veelvuldig bekroonde film werd een hit in eigen land, maar vanzelfsprekend is zijn reportage over het leven in de lucht, op de grond en in het water voor elke natuurliefhebber een film om met volle teugen van te genieten.
Voorafgaand aan de documentaire vindt een preview plaats van de korte in Noord-Holland vervaardigde operafilm A Day in June. In deze 20 minuten durende productie geinspireerd door een gedicht van Fernando Pessoa staat de veerkracht van de mens en de zoektocht naar identiteit centraal.
Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht (zo 25 - 15.30 | wo 28 - 14:30)
De verwende Floor vraagt aan haar steenrijke vader een zwembad vol chocolademunten. Als zelfs de Sint hem niet kan helpen, ontvoert hij hem met zijn luchtballon. Gaat het de Pieten lukken om op tijd alle munten te maken en de Sint te bevrijden, zodat pakjesavond toch door kan gaan?
Wad, overleven op de grens van water en land (ma 26 - 14.30)
Nieuwe film van Ruben - De Nieuwe Wildernis - Smit is een oogstrelende documentaire over het kwetsbare en unieke Waddengebied. Niet voor niets is het Waddengebied het enige Nederlandse natuurgebied met de status Unesco Werelderfgoed.
Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen (NH); www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072-5896310, infolijn: 072-5815914.

Artikel geplaatst op woensdag 21 november 2018 - 09:10


Bergen
Door de duinen, via de kerf en over het strand
Winterse jutwandeling met de IVN gidsen in kerstsfeer
BERGEN AAN ZEE - De IVN gidsen houden een winterse jutwandeltocht in kerstsfeer. Op zondag 16 december gaat deze wandeling vanuit het Parnassiagebouw in Bergen aan Zee door de duinen, via de kerf en over het strand. De tocht gaat langs een aantal historische plekken in Bergen aan Zee, door...
Gezocht: vrijwilligers voor hulp bij thuisadministratie BERGEN - Stichting Welzijn Bergen is voor het project WonenPlus in Bergen op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om mensen te helpen hun administratie weer op orde te brengen. Carla Meliefste van Welzijn Bergen vertelt: “WonenPlus biedt ondersteuning aan ouderen, mensen met een beperking en chronisch zieken. Veel... Filmopera A Day in June bij Filmhuis Alkmaar REGIO - De nieuwe, korte filmopera A Day in June is in 2018 in Noord-Holland opgenomen. De makers combineren opera (monodrama), beeldende kunst, poëzie en film voor een verhaal over menselijke veerkracht en identiteit. Op 9, 14 en 26 december vindt een speciale preview van A Day in June plaats... Sterrenkijkwandeling in de Schoorlse duinen SCHOORL - Kom naar de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer, waar het ’s nachts zo donker is, dat je bij helder weer de sterrenhemel heel goed kunt zien! Op zaterdag 15 december laten de Schoorlse Duinengids en de Alkmaarse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Metius de deelnemers kennismaken met de duinen... Kinderkerstviering in de Joannes de Doper SCHOORL - De H. Joannes de Doper kerk aan de Heereweg 171 te Schoorl houdt maandag 24 december om 17.00 uur een kinderkerstviering. Deze viering is voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Er wordt geluisterd naar een kerstverhaal en er worden bekende kerstliedjes gezongen. Bij deze viering zijn natuurlijk ook ouders,... Fotografiecursus Winterlicht in de Schoorlse Duinen SCHOORL - Staatsbosbeheer biedt in samenwerking met fotograaf Frank Nieuwenhuizen een serie workshops natuurfotografie aan . In elk seizoen is het licht weer anders. Op zaterdag 8 december staat het winterlicht centraal. Om aan de workshop deel te nemen, hoeft u niet te beschikken over een dure camera (zelfs met... 'Optreden tegen permanente bewoning recreatiewoningen'
Kwartaalrapportage handhaving aan raad aangeboden
BERGEN - Provincie Noord-Holland heeft gemeente Bergen vorig jaar nadrukkelijk verzocht om actief op te treden tegen de permanente bewoning van recreatiewoningen. Binnen twee jaar moet de gemeente alle permanente bewoning van recreatiewoningen hebben beëindigd. Ieder kwartaal rapporteert het college van burgemeester en wethouders over de voortgang. De derde kwartaalrapportage...
Gedichten en foto expositie van Rita van Loon SCHOORL - Tot 1 februari 2019 exposeert Rita van Loon prachtige foto’s met gedichten op canvasdoeken. "Sinds ik in 2012 ben begonnen met dichten schrijf ik over alles dat groeit, boeit en bloeit. Mijn eerste bundel 'Recht uit het hart' is in 2013 uitgekomen en in september is mijn tweede... Kerstconcert Alkmaars Senioren Symfonie Orkest ALKMAAR - Het Alkmaars Senioren Symfonie Orkest geeft zondag 16 december om 15.00 uur een gevarieerd kerstconcert in de Vrijheidskerk, Hobbemalaan 2 te Alkmaar. Op het programma staan onder andere delen van de Notenkraker Suite van Tchaikovsky, het Gloria van Charpentier, een deel uit de Messiah van Händel, en de... ‘Kerstsfeer van weleer’, verkoop oude kerstversiering BERGEN – Annelies Lakeman organiseert verkoop van oude, nostalgische kerstversiering. Op Hoflaan 16 in Bergen is zij vanaf nu tot en met 24 december elke middag van 13.00 tot 17.00 uur te vinden in haar Kersthuis. Annelies wil haar verzamelhobby delen met iedereen die daar belangstelling voor heeft. Er is... Stiltewandeling in de Schoorlse Duinen SCHOORL - Echte stilte is zeldzaam geworden en daarom waardevol. Kom tot rust tijdens een wandeling door de Schoorlse Duinen en stel je zintuigen open voor de natuur. Deze ontspannende wandeling is zaterdag 8 december, start om 10.00 uur vanaf het Buitencentrum. De wandeling duurt ruim drie uur. De kosten... Galerie Ineke Aronds alleen nog open op internet BERGEN - Kunst toegankelijk maken voor iedereen - dat is al jaren dé grote drijfveer van Ineke Aronds. En daarom sluit de galerie van haar kunsthandel aan de Ruïnelaan 3b in Bergen op 31 december 2018 de deuren. Tegelijkertijd zet ze die deuren de dag erna online juist wagenwijd open:... Op zoek naar de winter in de Bergense duinen BERGEN - IVN-gids Willem Babyn gaat een wandeling maken door het duingebied vanaf de parkeerplaats Uilenvangerweg in Bergen. Met de deelnemers kijkt hij zondag 9 december hoe de natuur zich voorbereidt op de winter. Een wandeling voor het hele gezin door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen. Er is... Weihnachtsoratorium in de Petrus en Pauluskerk BERGEN - Onder leiding van Pieter-Jan Olthof voert Koorvereniging Bergen samen met het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastian Bach uit op vrijdag 14 december. Als solist treden op Heleen Koele, sopraan, Lien Haegeman, alt, Jan van Elsacker, tenor en Pieter Hendriks, bas. Het Weihnachtsoratorium is ontstaan in... Bergenaar kwetsbaar eerlijk over zijn zoektocht naar de ideale vrouw
'Eerlijkheid is ver te zoeken op online datingsites'
BERGEN – Bergenaar Hesron Bon schreef het boek 'Ik kan er een boek over schrijven'. Het boek is inmiddels een groot succes. Vooral omdat het zó eerlijk is, dat het bijna pijnlijk wordt. want Hesron stelt zich kwetsbaar op en vertelt het zoals het is. "Wat ik vooral heb geleerd...
Liedjes met een verhaal in De Blinkerd SCHOORL - Liedjes met een verhaal spelen ze. Verwarmend, vrolijk, dan weer treurig, maar altijd meeslepend. Chansonnière Marit Verwer en accordeonist Cees Oud zijn inmiddels bekende en graag geziene gasten in Noord-Holland met hun programma 'Chanson d’Accordeon. In dit programma brengen zij Franse chansons en Nederlandstalige liederen van onder anderen... Kerkdiensten BergenRuïnekerkZondag 9 dec 10.00 uur: Zondagochtendviering (2e Advent)Woensdag 12 dec 20.00 uur: Leerhuis Bijbelboek Samuel (3e sessie)Petrus & Pauluskerk Vrijdag 7 dec 19.00 uur: Eucharistieviering (vanaf 18.00 uur aanbidding, 18.30 uur: Rozenkrans bidden).Zondag 9 dec 9.30 uur: 2e zondag van Advent, Eucharistieviering m.m.v. Cantor, voorganger: pater Tristán Pérez.Reguliere vieringen zijn... Omvang ‘vergeten post’ is in beeld van de gemeente
chapeau
BERGEN - Vorige week meldde wethouder Koster tijdens de vergadering van de algemene raadscommissie dat een gemeentelijke postbus bij de supermarkt Deen in Bergen al enige tijd niet geleegd is. Het college heeft laten uitzoeken hoe dit kon gebeuren en of er gevolgen zijn .De post is voor het overgrote...
Oud papier EGMOND-BINNEN - Oud papier en karton kan op zaterdag 8 december van 10.00 tot 12.00 uur worden ingeleverd bij dorphuis de Schulp. De opbrengst is voor de jeugd van voetbalvereniging St Adelbert. Poppentheater in de Kerstvakantie BERGEN - Bij Poppentheater Bergen wordt ieder jaar traditioneel 'Het Kerstengeltje' opgevoerd. Deze keer is het de vijfde keer dat het in het knusse theatertje van mevrouw Hoedjes aan Kapelweidtje 5 in Bergen wordtgedaan. Tom en zijn moeder zijn in de keuken en maken een lijstje met boodschappen die ze... Oproep kerken solidair BERGEN - Het afgelopen jaar konden de gezamenlijke kerken in Bergen aan 230 gezinnen in de bijstand een eindejaarsgift van 60 euro verstrekken. Daarnaast werd aan een aantal kinderen uit deze gezinnen een giftcard cadeau gedaan. elk jaar wordt dit mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gezamenlijke kerken, particulieren... KunstenaarsCentrumBergen presenteert: Woordbeeld BERGEN - In de tentoonstelling Woordbeeld laten veertien leden van het KunstenaarsCentrumBergen (KCB) werk zien waarin beeld en tekst een verbinding aangaan. Letters en woorden zijn verwerkt om hun meerwaarde: als tekens of symbolen met eigen vormen, als klanken en als grafische aanwezigheid. De taal die we gebruiken in ons... Bosloop door de mooiste en hoogste duinen SCHOORL - De laatste van drie hardloopwedstrijden door de Schoorlse Duinen start op zondag 9 december. Er kan worden gekozen uit twee afstanden: de 4 kilometer of de 10,5 kilometer. De wedstrijd gaat over onverharde paden door de hoogste en mooiste duinen van Nederland. De start is om 10.30 uur...

Sint heeft het druk op Dopersduin

BERGEN - Sinterklaas en alle Pieten hebben nog een week om alles voor elkaar te krijgen voor de grote dag: 5 december. Op Dopersduin, waar het hele gezelschap logeert, gonst het van alle drukte: er worden pepernoten gebakken, pakjes ingepakt, tekeningen bekeken en verlanglijstjes bestudeerd. Gelukkig hoeven Sint en de...