Rodi

The Sister Brothers te zien in Cinebergen

The Sister Brothers.
(Foto: aangeleverd).

De Dirigent
do 22 - 20.00 | ma 26 - 20.00 | di 27 - 14.30
Maria by Callas
vr 23 - 14.30
A Star is Born
vr 23 - 20.00
The King
za 24 - 16.30
The Sister Brothers   
za 24 - 20.30 | zo 25 - 20.00 | di 27 - 20.00 | wo 28 - 20.00
The Ancient Woods (incl. voorvertoning A Day in June)   
zo 25 - 11.00
Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht
zo 25 - 15.30 | wo 28 - 14.30
Deze week bij Cinebergen vertelt de fenomenale zwartkomische western van Jacques Audiard The Sisters Brothers over een bijzondere broerrelatie in het Amerika van de 19e eeuw. De Dirigent toont het waargebeurde verhaal van de Nederlandse Antonia Brico die talloze barrières moest overwinnen om de eerste vrouwelijke dirigent van een groot orkest te worden. The King is een heerlijke, muzikale roadmovie die je meeneemt in de Rolls Royce van Elvis Presley en op onderzoek gaat naar het land dat hij meer dan 40 jaar geleden achterliet. In The Ancient Woods (incl. voorvertoning A Day in June), een magistrale hommage aan de natuur, zien we de verschillende bewoners van een oerbos in Litouwen. 5 December nadert met rasse schreden en dus hoog tijd voor een spiksplinternieuwe Sinterklaasfilm: Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht. En wederom het zowel wervelende als fijngevoelige muzikale romantische A Star is Born met Bradley Cooper en Lady Gaga en een fascinerend beeld van Maria Callas’ complexe, vaak ongelukkige leven in Maria by Callas.

De Dirigent (do 22 - 20.00 | ma 26 - 20.00 | di 27 - 14.30)
Vrouwen als dirigent, ze zijn ook nu nog uiterst zeldzaam. Zo’n leidende functie zou immers alleen voor mannen weggelegd zijn. Anno 1926 was dat vooroordeel nog erger. Dat laat De Dirigent, de nieuwe film van Maria Peters, op overtuigende wijze zien. Haar film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Antonia Brico die talloze barrières moest zien te overwinnen om de eerste vrouwelijke dirigent van een groot orkest te worden.
Maria by Callas (vr 23 - 14.30)

Fascinerend beeld van Callas’ complexe, vaak ongelukkige leven aan de hand van haar homemovies, brieven en dagboeken.
A Star is Born (vr 23 - 20.00)

Bradley Cooper heeft zich voor zijn regiedebuut gewaagd aan een authentieke versie van het bekende Hollywood verhaal. Als acteur krijgt hij daarbij sterk gezelschap van Lady Gaga.
The King (za 24 - 16.30)

The King kent een geweldig uitgangspunt: de weergaloze film neemt je mee in de Rolls Royce van Elvis Presley op onderzoek naar het land dat hij meer dan 40 jaar geleden achterliet. Een land dat net als Elvis jong, mooi en veelbelovend begon, maar in de loop der jaren bezweek aan de gevolgen van verslaving, geld en macht. Een scala aan bekende muzikanten en Hollywoodacteurs reizen mee op de achterbank, al spelend, verhalen vertellend en commentariërend.
The Sister Brothers (za 24 - 20.30 | zo 25 - 20.00 | di 27 - 20.00 | wo 28 - 20.00)
De eerste Engelstalige film van Frankrijks beste filmmaker Jacques Audiard, The Sisters Brothers - Zilveren Leeuw voor Beste Regie in Venetië - is een formidabele zwartkomische western. Anno 1850. Het Wilde Westen is volledig in de ban van de goudkoorts. De beruchte huurmoordenaars en broers Eli en Charly Sisters krijgen van hun mysterieuze baas de opdracht de chemicus en goudzoeker Hermann Kermit Warm op te zoeken en te vermoorden. Ook de slimme detective Morris is hem op het spoor. Warm blijkt echter een beminnelijke idealist die een formule heeft uitgevonden om goud op de rivierbodem op te sporen. Als de broers hem uiteindelijk gevonden hebben, sluiten ze zich, net als Morris, maar al te gretig bij hem aan. John C. Reilly en Joaquin Phoenix als de naïeve broers zijn verbluffend goed.
The Ancient Woods (zo 25 - 11.00) incl. voorvertoning A Day in June
Liefst tien jaar werkte filmmaker Mindagaus Survila aan The Ancient Woods. Die toewijding straalt af van zijn magistrale hommage aan de natuur van zijn vaderland Litouwen. Zijn veelvuldig bekroonde film werd een hit in eigen land, maar vanzelfsprekend is zijn reportage over het leven in de lucht, op de grond en in het water voor elke natuurliefhebber een film om met volle teugen van te genieten.
Voorafgaand aan de documentaire vindt een preview plaats van de korte in Noord-Holland vervaardigde operafilm A Day in June. In deze 20 minuten durende productie geinspireerd door een gedicht van Fernando Pessoa staat de veerkracht van de mens en de zoektocht naar identiteit centraal.
Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht (zo 25 - 15.30 | wo 28 - 14:30)
De verwende Floor vraagt aan haar steenrijke vader een zwembad vol chocolademunten. Als zelfs de Sint hem niet kan helpen, ontvoert hij hem met zijn luchtballon. Gaat het de Pieten lukken om op tijd alle munten te maken en de Sint te bevrijden, zodat pakjesavond toch door kan gaan?
Wad, overleven op de grens van water en land (ma 26 - 14.30)
Nieuwe film van Ruben - De Nieuwe Wildernis - Smit is een oogstrelende documentaire over het kwetsbare en unieke Waddengebied. Niet voor niets is het Waddengebied het enige Nederlandse natuurgebied met de status Unesco Werelderfgoed.
Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen (NH); www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072-5896310, infolijn: 072-5815914.

Artikel geplaatst op woensdag 21 november 2018 - 09:10


Bergen
Schetsontwerpen nieuwe inrichting Schoorl centrum gereed
Inloopavond op 13 februari in De Blinkerd in Schoorl
SCHOORL - De schetsontwerpen voor het nieuwe Klimduinplein, de Paardenmarkt en de Heereweg zijn klaar. Samen met een meetekengroep van ondernemers, bewoners en partijen als de Fietsersbond, is vanaf vorig jaar gewerkt aan een nieuwe inrichting van de openbare ruimte van het centrum van Schoorl. De ontwerpen worden gepresenteerd tijdens...
Galeriehoudster Cécile Kuijten overleden GROET - Vorige week werd verteld dat Cécile Kuijten, dochter van schilder Harrie Kuijten (1883-1942) en eigenares van galerie Harrie Kuijten in Groet, ziek was en opgenomen in hospitium De Bregthoeve. Zaterdag kwam het bericht van het overlijden van Cécile op 6 februari toch geheel onverwacht, ze werd 79 jaar.... Galeriehoudster Cécile Kuijten overleden GROET - Vorige week werd verteld dat Cécile Kuijten, dochter van schilder Harrie Kuijten (1883-1942) en eigenares van galerie Harrie Kuijten in Groet, ziek was en opgenomen in hospitium De Bregthoeve. Zaterdag kwam het bericht van het overlijden van Cécile op 6 februari toch geheel onverwacht, ze werd 79 jaar.... Expositie Atelier Scorlewald SCHOORL - In Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is tot 30 maart in de Zeedennenzaal een schilderijenexpositie te zien van Atelier Scorlewald. De kunstwerken zijn met acrylverf en waterverf geschilderd. Elke deelnemer heeft zijn eigen stijl ontwikkeld en is dan ook trots om het werk te laten zien. Atelier Scorlewald... Klassiek concert NHB Blazers Kwintet SCHOORL - Het NHB Blazers Kwintet verzorgt zondagochtend 24 februari vanaf 10.00 uur een koffieconcert in De Blinkerd in Schoorl. Dit optreden is het derde in een reeks van vijf koffieconcerten. Het kwintet bestaat uit leden van het Noord-Hollands Blazers Ensemble (NHBE). Deze vijf professionele musici hebben een breed repertoire.... Herderin vraagt hulp BERGEN - Werken tussen de schapen als hulp van de herderin bij de Schaapskooi in Bergen? Een leuke uitdaging! De Schaapskooi wil vanaf de voorjaarsvakantie in februari meerdere middagen open gaan voor bezoekers. Om die bezoekers te kunnen ontvangen zoekt de herderin 'gastvrije' vrijwilligers. Een gastheer of gastvrouw geeft informatie... Filmhuis Schoorl Bij Filmhuis Schoorl draaien vrijdag 15 februari twee films.Om 15.00 uur is 'Les petits mouchoirs' te zien. Wat er gebeurt als jarenlange vriendschappen onder druk komen te staan. Frankrijk, 2010, 154 minuten, regie Guillaume Canet. Met Francois Cluzet, Marion Cotillard en Benoit Magimel. Genre: drama, komedie(Foto van film 'Les petits... Bezield Verhaal SCHOORL - Lettie Oosterhof interviewt zondag 17 februari in de Dorpskerk aan de Duinweg 5 in Schoorl dichter Pim te Bokkel. Aan de hand van woord en beeld (schilderijen van Pieter Knorr) leest hij voor uit en vertelt hij over zijn werk. Pim debuteerde in 2007 met de bundel 'Wie... Butter en Krumins winnen NK
Belg Bashir Abdi verbreekt parcoursrecord
SCHOORL - Een regenachtig Schoorl was zondag 10 februari het decor voor het Nederlands kampioenschap tien kilometer. Het was de tiende keer dat het NK gehouden werd tijdens de Groet uit Schoorl Run. Bij de mannen ging de nationale titel naar Michel Butter. Hij klokte een tijd van 28.54 en...
Poppentheater BERGEN - In het poppentheater van Mevrouw Hoedjes aan het Kapelweidtje 5 in Bergen wordt in de voorjaarsvakantie een nieuwe voorstelling opgevoerd: 'Ontbijt op bed'. Johannes en Josefien wonen in een gezellig huisje. Buurvrouw Grietje komt op bezoek, ze wil zo graag de zolderkamer opknappen. Zou Johannes haar daar bij... Onweerstaanbare 'Stan & Ollie' bij Cinebergen BERGEN - Deze week bij Cinebergen de onweerstaanbare, hartverwarmende komedie 'Stan & Ollie', over de nadagen van Laurel & Hardy, perfect vertolkt door Steve Coogan en John C. Reilly. De verrukkelijke satirische komedie 'Doubles Vies' van Olivier Assayas gaat over de Parijse uitgeverswereld. Met sterrollen van Juliette Binoche en Guillaume... Foto-expositie 'Women of the World' in Merlet SCHOORL - Met haar fototentoonstelling 'Women of the World' laat Annelies Damen de symfonie tussen de vrouwelijke vorm in een pure en natuurlijke omgeving zien. Hiermee creëert zij in haar werken een samenspel van schaduw, vormen en lijnen, vol schoonheid en diepere betekenis. De werken zijn tot 29 april te... Senior in Traffic BERGEN - Welzijn Bergen organiseert vrijdag 1 maart van 10.00 tot 12.00 uur een opfriscursus verkeerstheorie getiteld 'Senior in Traffic'. Iedereen van 65 jaar en ouder die autorijdt kan in samenwerking met rij-instructeur Arjen de Groot zijn/haar kennis van de verkeerstheorie opfrissen. Er is namelijk veel veranderd in autorijdend Nederland.... Paul Tang BERGEN AAN ZEE - PvdA-Europarlementariër Paul Tang komt zaterdagmiddag 16 februari naar Huize Glory in Bergen aan Zee. Hij spreekt over marktwerking en over de verhouding tussen lokale gemeenschappen en Europa. De gratis toegankelijke middag is vrij te bezoeken en wordt georganiseerd door de PvdA-afdeling van de gemeente Bergen. Ook... Lezing natuurgids SCHOORL - Natuurgids Pim Weeda uit Hargen heeft zich tijdens en na zijn eindwerkstuk van de gidsencursus bij het IVN, steeds meer verdiept in het ontstaan van de Schoorlse Duinen. Waar komt het zand vandaan, waarom zijn deze duinen zo hoog en breed? Het zijn enkele van de onderwerpen die... De Vrijheid BERGEN - Schietvereniging De Vrijheid organiseerde dinsdagavond 5 februari een koppelwedstrijd met de Tropenvrienden uit Alkmaar. De gasten werden gekoppeld aan een schutter van De Vrijheid, die uiteindelijk bepalend was voor het wedstrijdresultaat. Totaal te schieten voor elk koppel: zeven kaarten knielend geweer kaliber "22", maximum te behalen score 350... CSI Schoorlse Duinen tijdens Buitendag SCHOORL - Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer verzorgt elke derde zondag van de maand een Buitendag; een heerlijke dag vol (gezins-) activiteiten in en om het buitencentrum met telkens een ander seizoenthema. Zondag 17 februari wordt speciaal voor 'speurders' CSI Schoorlse Duinen georganiseerd. Ontdek welke dieren welke sporen achter laten.... Helen Botman en Jazz Quintet in Vredeskerkje BERGEN - Zangeres Helen Botman neemt het Wouter Bekkering Jazz Quintet mee naar het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Op zondagmiddag 17 februari, aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur. Zangeres Helen Botman is vaker, en van harte, te gast in het Vredeskerkje. De Alkmaarse toont iedere keer weer de... Namibië onder de loep BERGEN - Chris Stenger komt zaterdag 16 februari SCABEO vertellen over Namibië. Aan de hand van een digitale presentatie neemt hij het publiek mee naar dit fascinerende land. Namibië, is dat niet die desolate zandbak in het zuiden van Afrika waar een verzengende zon al het leven verschroeit? Dit beeld... Duin- en strandwandeling BERGEN AAN ZEE - De gidsen van IVN Noord-Kennemerland nemen belangstellenden zondagochtend 17 februari mee naar mooie plekjes in de duinen en op het strand. De route gaat door de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen aan Zee, waar ook in deze tijd van het jaar erg veel is te... Vlaamse expressionisten in Museum Kranenburgh BERGEN - Museum Kranenburgh presenteert vanaf 17 februari een omvangrijke tentoonstelling van Vlaamse expressionisten. De tentoonstelling is een internationale samenwerking van mudel (Museum van Deinze en de Leienstreek) in België, The Phoebus Foundation in Antwerpen en Museum Kranenburgh. Meer dan zestig werken zijn bijeengebracht rondom topstukken van de drie voormannen... Elly de Waard brengt nieuwe dichtbundel uit BERGEN - Elly de Waard heeft woensdag 6 februari haar nieuwe poëziebundel 'Het heterogeen' gepresenteerd in de Eerste Bergensche Boekhandel aan de Oude Prinsweg 11 in Bergen. Auteur, recensent, popcriticus en vertaler Elly de Waard is reeds veertig jaar actief als dichter. In 1978 debuteerde zij met de bundel 'Afstand',... Expositie Schilderclub Jan van Scorel SCHOORL - Het is een kille natte maandagmiddag als om 12.30 uur de eerste leden van de middagclub van Jan van Scorel komen binnendruppelen. Men zoekt een plekje in het ruime atelier van de Blinkerd, pakt de schilderspullen uit en maakt een praatje. Na een korte uitleg over de opdracht... 'Fado ao Centro' in Ruïnekerk BERGEN - Q.Art Events organiseert zaterdagavond 23 februari vanaf 20.15 uur het concert 'Fado ao Centro - De Coimbra com Amor' in de Ruïnekerk aan de Raadhuisstraat 1 in Bergen. Zanger João Farinha en zijn band bestaande uit Luis Barroso en Hugo Gamboias op Portuguese gitaar van Coimbra en Luis...