Rodi

Bergenaar kwetsbaar eerlijk over zijn zoektocht naar de ideale vrouw
'Eerlijkheid is ver te zoeken op online datingsites'

Bergenaar Hesron Bon schreef een akelig eerlijk boek over zijn zoektocht naar liefde op het werelwijde web. (foto: Vincent de Vries/RM)

BERGEN – Bergenaar Hesron Bon schreef het boek 'Ik kan er een boek over schrijven'. Het boek is inmiddels een groot succes. Vooral omdat het zó eerlijk is, dat het bijna pijnlijk wordt. want Hesron stelt zich kwetsbaar op en vertelt het zoals het is. "Wat ik vooral heb geleerd van al dat online daten, is dat iedereen zich beter voordoet dan ie is en dat eerlijkheid ver te zoeken is. Ikzelf voorop hoor. Maar op die manier vind je natuurlijk nooit echte liefde."


Nadat zijn toenmalige vriendin hun relatie verbrak, terwijl hij zich nog van geen gevaar bewust was, viel Hesron in een flink gat. “Eenzaam vind ik een te groot woord, maar ik was wel even flink de weg kwijt. Al die avonden alleen op de bank, alleen thuiskomen, alleen slapen; ik wist niet wat ik met mezelf aan moest. Ik ben iemand die graag in de aandacht staat, ik werk niet voor niets al jaren in de horeca. En nu was het stil… Een vriendin wees me op het fenomeen Tinder, een soort online snoepwinkel voor vrijgezellen. Door middel van naar rechts swipen kun je de mooiste dames selecteren en hopen dat zij dat ook met jou doen zodat er een match is. En de minder mooie varianten swipe je gewoon de ander kant op.”

Therapie

Het online datingavontuur barst los nadat Hesron ook een opgepoetst en ietwat rooskleurig profiel van zichzelf aanmaakt. Vervolgens maakt hij de meest bizarre dingen mee. Van vrouwen die totaal anders blijken te zijn dan hun Tinder profiel doet voorkomen, die dezelfde avond nog een andere date hebben ingepland, tot dames die al na een paar minuten besluiten dat Hesron niet de moeite van hun tijd waard is en voortijdig de date afkappen. ‘Ik kan er een boek over schrijven", verzucht hij tegen zijn vrienden. Wat hij later ook doet. Als hij op vakantie gaat naar Tel Aviv, waar zijn zusje woont, maakt hij korte verslagjes op zijn telefoon van de dates die hij tot dan toe heeft gehad. ‘Liggend op het strand kwamen al die dates nog een keer in mijn hoofd voorbij. Het schrijven erover was voor mij een soort therapie. Ik had nooit eerder geschreven, en ik kan het ook eigenlijk helemaal niet. Mijn grammatica rammelt aan alle kanten en ik maak de gekste spelfouten. Maar het was voor mij een dagboek, het gaf me houvast en overzicht in mijn zoektocht naar de liefde.”
54 dates

Weer thuis vindt hij iemand die van al zijn hersenspinsels een logisch verhaal maakt, en alles naleest op fouten. Zij stuurt het manuscript vervolgens naar diverse uitgevers en tot zijn grote verbazing tonen er drie interesse in het verhaal! Hesron gaat uiteindelijk in zee met Paul Brandt van Uitgeverij Brandt die hem een botte maar zeer eerlijke mail stuurt over wat er leuk, maar vooral allemaal níet goed is aan het verhaal. ”Die eerlijkheid waardeerde ik.” Het boek komt in juni uit en wordt steeds beter verkocht. In het boek passeren maar liefst 54 dates de revue. "En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want op een gegeven moment had ik álle datingapps op mijn telefoon. Ik had er een dagtaak aan om alles te verwerken. Dat werd wel een dingetje, ja. Je zou het een bijna verslaving kunnen noemen." Gelukkig vindt Hesron uiteindelijk wel waar hij naar zoekt. Alhoewel dat ook weer anders verloopt dan verwacht... “De mensen die mij goed kennen lachen om mijn avonturen en vinden het typisch Hesron. Terwijl mensen die me niet kennen het meer een pathetische zoektocht vinden. Maar ook die hebben een punt. Ik bén ook met Tinder begonnen omdat ik wanhopig op zoek was naar liefde. Maar het boek is wel degelijk humoristisch bedoeld, en niet als therapeutisch handboek.”
Rust

“Ik ben nu absoluut anders dan de Hesron in het boek, maar blijf wel altijd die rusteloze gast. Ik heb een prachtige vriendin', Liz die ik overigens 'gewoon' op een feestje ben tegengekomen, met wie ik in Bergen een huis heb gekocht. Ik heb een baan, fijne familie en een handjevol goede vrienden. Wat dat betreft heeft dit verhaal een happy end. Eén kant van mij is daar heel tevreden mee, de andere kant blijft onrustig en zoeken naar de waarheid, naar verhalen die echt zijn. Misschien gaat daar mijn volgende boek wel over. Dat veel nep is, niet alleen op de datingsites, maar ook op social media als Instagram en Facebook. Iedereen doet zich anders voor, waardoor mensen bijna niet meer eerlijk durven zijn. Dat is toch jammer? Ik heb alweer het een en ander in mijn telefoon ‘opgeschreven’, wie weet…"
Het boek ‘Ik kan er een boek over schrijven’ is in Bergen voor € 15,- verkrijgbaar bij Boekhandel Thomas, de Eerste Bergensche boekhandel, boekhandel Vermeulen in Alkmaar, en natuurlijk online.

Artikel geplaatst op woensdag 05 december 2018 - 11:59

Foto'sBergen
Schetsontwerpen nieuwe inrichting Schoorl centrum gereed
Inloopavond op 13 februari in De Blinkerd in Schoorl
SCHOORL - De schetsontwerpen voor het nieuwe Klimduinplein, de Paardenmarkt en de Heereweg zijn klaar. Samen met een meetekengroep van ondernemers, bewoners en partijen als de Fietsersbond, is vanaf vorig jaar gewerkt aan een nieuwe inrichting van de openbare ruimte van het centrum van Schoorl. De ontwerpen worden gepresenteerd tijdens...
Galeriehoudster Cécile Kuijten overleden GROET - Vorige week werd verteld dat Cécile Kuijten, dochter van schilder Harrie Kuijten (1883-1942) en eigenares van galerie Harrie Kuijten in Groet, ziek was en opgenomen in hospitium De Bregthoeve. Zaterdag kwam het bericht van het overlijden van Cécile op 6 februari toch geheel onverwacht, ze werd 79 jaar.... Galeriehoudster Cécile Kuijten overleden GROET - Vorige week werd verteld dat Cécile Kuijten, dochter van schilder Harrie Kuijten (1883-1942) en eigenares van galerie Harrie Kuijten in Groet, ziek was en opgenomen in hospitium De Bregthoeve. Zaterdag kwam het bericht van het overlijden van Cécile op 6 februari toch geheel onverwacht, ze werd 79 jaar.... Expositie Atelier Scorlewald SCHOORL - In Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is tot 30 maart in de Zeedennenzaal een schilderijenexpositie te zien van Atelier Scorlewald. De kunstwerken zijn met acrylverf en waterverf geschilderd. Elke deelnemer heeft zijn eigen stijl ontwikkeld en is dan ook trots om het werk te laten zien. Atelier Scorlewald... Klassiek concert NHB Blazers Kwintet SCHOORL - Het NHB Blazers Kwintet verzorgt zondagochtend 24 februari vanaf 10.00 uur een koffieconcert in De Blinkerd in Schoorl. Dit optreden is het derde in een reeks van vijf koffieconcerten. Het kwintet bestaat uit leden van het Noord-Hollands Blazers Ensemble (NHBE). Deze vijf professionele musici hebben een breed repertoire.... Herderin vraagt hulp BERGEN - Werken tussen de schapen als hulp van de herderin bij de Schaapskooi in Bergen? Een leuke uitdaging! De Schaapskooi wil vanaf de voorjaarsvakantie in februari meerdere middagen open gaan voor bezoekers. Om die bezoekers te kunnen ontvangen zoekt de herderin 'gastvrije' vrijwilligers. Een gastheer of gastvrouw geeft informatie... Filmhuis Schoorl Bij Filmhuis Schoorl draaien vrijdag 15 februari twee films.Om 15.00 uur is 'Les petits mouchoirs' te zien. Wat er gebeurt als jarenlange vriendschappen onder druk komen te staan. Frankrijk, 2010, 154 minuten, regie Guillaume Canet. Met Francois Cluzet, Marion Cotillard en Benoit Magimel. Genre: drama, komedie(Foto van film 'Les petits... Bezield Verhaal SCHOORL - Lettie Oosterhof interviewt zondag 17 februari in de Dorpskerk aan de Duinweg 5 in Schoorl dichter Pim te Bokkel. Aan de hand van woord en beeld (schilderijen van Pieter Knorr) leest hij voor uit en vertelt hij over zijn werk. Pim debuteerde in 2007 met de bundel 'Wie... Butter en Krumins winnen NK
Belg Bashir Abdi verbreekt parcoursrecord
SCHOORL - Een regenachtig Schoorl was zondag 10 februari het decor voor het Nederlands kampioenschap tien kilometer. Het was de tiende keer dat het NK gehouden werd tijdens de Groet uit Schoorl Run. Bij de mannen ging de nationale titel naar Michel Butter. Hij klokte een tijd van 28.54 en...
Poppentheater BERGEN - In het poppentheater van Mevrouw Hoedjes aan het Kapelweidtje 5 in Bergen wordt in de voorjaarsvakantie een nieuwe voorstelling opgevoerd: 'Ontbijt op bed'. Johannes en Josefien wonen in een gezellig huisje. Buurvrouw Grietje komt op bezoek, ze wil zo graag de zolderkamer opknappen. Zou Johannes haar daar bij... Onweerstaanbare 'Stan & Ollie' bij Cinebergen BERGEN - Deze week bij Cinebergen de onweerstaanbare, hartverwarmende komedie 'Stan & Ollie', over de nadagen van Laurel & Hardy, perfect vertolkt door Steve Coogan en John C. Reilly. De verrukkelijke satirische komedie 'Doubles Vies' van Olivier Assayas gaat over de Parijse uitgeverswereld. Met sterrollen van Juliette Binoche en Guillaume... Foto-expositie 'Women of the World' in Merlet SCHOORL - Met haar fototentoonstelling 'Women of the World' laat Annelies Damen de symfonie tussen de vrouwelijke vorm in een pure en natuurlijke omgeving zien. Hiermee creëert zij in haar werken een samenspel van schaduw, vormen en lijnen, vol schoonheid en diepere betekenis. De werken zijn tot 29 april te... Senior in Traffic BERGEN - Welzijn Bergen organiseert vrijdag 1 maart van 10.00 tot 12.00 uur een opfriscursus verkeerstheorie getiteld 'Senior in Traffic'. Iedereen van 65 jaar en ouder die autorijdt kan in samenwerking met rij-instructeur Arjen de Groot zijn/haar kennis van de verkeerstheorie opfrissen. Er is namelijk veel veranderd in autorijdend Nederland.... Paul Tang BERGEN AAN ZEE - PvdA-Europarlementariër Paul Tang komt zaterdagmiddag 16 februari naar Huize Glory in Bergen aan Zee. Hij spreekt over marktwerking en over de verhouding tussen lokale gemeenschappen en Europa. De gratis toegankelijke middag is vrij te bezoeken en wordt georganiseerd door de PvdA-afdeling van de gemeente Bergen. Ook... Lezing natuurgids SCHOORL - Natuurgids Pim Weeda uit Hargen heeft zich tijdens en na zijn eindwerkstuk van de gidsencursus bij het IVN, steeds meer verdiept in het ontstaan van de Schoorlse Duinen. Waar komt het zand vandaan, waarom zijn deze duinen zo hoog en breed? Het zijn enkele van de onderwerpen die... De Vrijheid BERGEN - Schietvereniging De Vrijheid organiseerde dinsdagavond 5 februari een koppelwedstrijd met de Tropenvrienden uit Alkmaar. De gasten werden gekoppeld aan een schutter van De Vrijheid, die uiteindelijk bepalend was voor het wedstrijdresultaat. Totaal te schieten voor elk koppel: zeven kaarten knielend geweer kaliber "22", maximum te behalen score 350... CSI Schoorlse Duinen tijdens Buitendag SCHOORL - Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer verzorgt elke derde zondag van de maand een Buitendag; een heerlijke dag vol (gezins-) activiteiten in en om het buitencentrum met telkens een ander seizoenthema. Zondag 17 februari wordt speciaal voor 'speurders' CSI Schoorlse Duinen georganiseerd. Ontdek welke dieren welke sporen achter laten.... Helen Botman en Jazz Quintet in Vredeskerkje BERGEN - Zangeres Helen Botman neemt het Wouter Bekkering Jazz Quintet mee naar het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Op zondagmiddag 17 februari, aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur. Zangeres Helen Botman is vaker, en van harte, te gast in het Vredeskerkje. De Alkmaarse toont iedere keer weer de... Namibië onder de loep BERGEN - Chris Stenger komt zaterdag 16 februari SCABEO vertellen over Namibië. Aan de hand van een digitale presentatie neemt hij het publiek mee naar dit fascinerende land. Namibië, is dat niet die desolate zandbak in het zuiden van Afrika waar een verzengende zon al het leven verschroeit? Dit beeld... Duin- en strandwandeling BERGEN AAN ZEE - De gidsen van IVN Noord-Kennemerland nemen belangstellenden zondagochtend 17 februari mee naar mooie plekjes in de duinen en op het strand. De route gaat door de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen aan Zee, waar ook in deze tijd van het jaar erg veel is te... Vlaamse expressionisten in Museum Kranenburgh BERGEN - Museum Kranenburgh presenteert vanaf 17 februari een omvangrijke tentoonstelling van Vlaamse expressionisten. De tentoonstelling is een internationale samenwerking van mudel (Museum van Deinze en de Leienstreek) in België, The Phoebus Foundation in Antwerpen en Museum Kranenburgh. Meer dan zestig werken zijn bijeengebracht rondom topstukken van de drie voormannen... Elly de Waard brengt nieuwe dichtbundel uit BERGEN - Elly de Waard heeft woensdag 6 februari haar nieuwe poëziebundel 'Het heterogeen' gepresenteerd in de Eerste Bergensche Boekhandel aan de Oude Prinsweg 11 in Bergen. Auteur, recensent, popcriticus en vertaler Elly de Waard is reeds veertig jaar actief als dichter. In 1978 debuteerde zij met de bundel 'Afstand',... Expositie Schilderclub Jan van Scorel SCHOORL - Het is een kille natte maandagmiddag als om 12.30 uur de eerste leden van de middagclub van Jan van Scorel komen binnendruppelen. Men zoekt een plekje in het ruime atelier van de Blinkerd, pakt de schilderspullen uit en maakt een praatje. Na een korte uitleg over de opdracht... 'Fado ao Centro' in Ruïnekerk BERGEN - Q.Art Events organiseert zaterdagavond 23 februari vanaf 20.15 uur het concert 'Fado ao Centro - De Coimbra com Amor' in de Ruïnekerk aan de Raadhuisstraat 1 in Bergen. Zanger João Farinha en zijn band bestaande uit Luis Barroso en Hugo Gamboias op Portuguese gitaar van Coimbra en Luis...