Rodi

Cinebergen presenteert de Publiekslievelingen

BERGEN - Deze week bij Cinebergen gaan de Publiekslievelingen 2018 van start. Want als de kerstspullen zijn opgeruimd en de oliebollen verteerd, komt er ruimte vrij voor bezinning en een terugblik op het voorbij gegane jaar. De jaarlijstjes zijn dan niet meer aan te slepen. Niet alleen gebaseerd op kwaliteit en smaak, maar vooral op bezoekersaantallen.

Cinebergen heeft er een zevental voor u uitgekozen, die het meer dan uitstekend in de Zwarte Schuur hebben gedaan. Daarnaast presenteert Hemingway’s voorafgaand aan het sprookjesachtige The Extraordinary Journey of the Fakir een bijzonder 2-gangenmenu. In de ontroerende, confronterende documentaire Kabul, City in the Wind wordt het dagelijks leven van de Afghaanse hoofdstad Kabul gezien door de ogen van twee kinderen en een buschauffeur. Het veelbekroonde I Dream in Another Language vertelt een ontroerend verhaal over verdwijnende talen en culturen, ouderdom, communicatie en vooral menselijke relaties. En tenslotte nogmaals het absolute meesterwerk Roma en het bruisende, weelderig vormgegeven Colette.

The Extraordinary Journey of the Fakir (Food & Film) (do 31 - 19.00 uur)
Donderdag 31 januari presenteert chefkok Jeroen Klepper van Hemingway’s Beach Restaurant voorafgaand aan de film wederom een bijzonder 2-gangen menu.
Speelse mengeling van klucht en maatschappijkritiek kenmerkt de wonderbaarlijke reis, ondermeer in een IKEA-kast, die de jonge Indiër Aja door Europa maakt in The Extraordinary Journey of the Fakir.
De Dirigent (vr 01 - 14.30 uur)
Het waargebeurde verhaal van de Nederlandse Antonia Brico die talloze barrières moest zien te overwinnen om de eerste vrouwelijke dirigent van een groot orkest te worden.
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (vr 01 - 20.00 uur)
In deze sterke tragikomedie plaatst een fenomenale Frances McDormand als de ongenaakbare Mildred drie billboards waarop ze zich afvraagt waarom de moord op haar dochter nog niet is opgelost. Dat leidt tot de nodige beroering in het dorp.
The Wife (za 02 - 16.30 uur)
Glenn Close is magistraal als de sterke vrouw die zich 40 jaar lang heeft weggecijferd voor haar succesvolle man, die op het punt staat de Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst te nemen, maar plotseling breekt…
A Star is Born (za 02 - 20.30 uur)
Bradley Cooper heeft zich voor zijn regiedebuut gewaagd aan een authentieke versie van het bekende Hollywood verhaal. Als acteur krijgt hij daarbij sterk gezelschap van Lady Gaga.
Call Me by Your Name (zo 03 - 11.00 uur)
Zeldzaam sensuele film over een ontluikende romance in het zonovergoten Italië van 1983. In lyrische beelden vangt regisseur Luca Guadagino de tegenkrachten van de zomer, tegelijk loom en rusteloos.
Kabul, City in the Wind (zo 03 - 15.30 uur | di 05 - 20.00 uur)
Voor zijn eerste lange documentaire Kabul, City in the Wind keerde de Afghaans-Nederlandse filmmaker Aboozar Amini terug naar zijn geboorteplaats Kabul. Hoewel de terroristische aanslagen er onverminderd doorgaan en de dood overal op de loer ligt, wilde hij in zijn documentaire met opzet het geweld niet tonen. In plaats daarvan schetst hij een ontroerend en mooi gemaakt portret van het dagelijks leven dat ondanks alles gewoon doorgaat. Afwisselend volgt Amini de buschauffeur Abas en de jonge tiener Afshin en zijn kleine broertje Benjamin. Ontroerend en confronterend tegelijk.
Roma (zo 03 - 20.00 uur)
Meesterwerk van Alfonso Cuarón (Gouden Leeuw Venetië) schetst een sfeervol portret van een Mexicaans gezin en hun kindermeisje Cleo in de politiek woelige jaren ‘70/’71.
I Dream in Another Language (ma 04 - 20.00 uur | wo 06 - 20.00 uur)
Het Zikril? Bijna niemand spreekt die taal meer. Ja, nog twee mannen in Mexico, ooit dikke vrienden, nu bittere vijanden. Met hen zou de taal kunnen uitsterven. Martin, een universitair onderzoeker, reist naar een tropisch dorpje om een gesprek in Zikril op te nemen voor het nageslacht, maar de voormalig bloedbroeders Isauro en Evaristo hebben al in geen vijftig jaar een woord met elkaar gewisseld. Een ruzie om een vrouw dreef ze uit elkaar. In warm gefilmde terugblikken zien we hoe de fatale driehoeksverhouding zich ontwikkelde. Zo warmbloedig en vol begrip ontrollen zich de ontwikkelingen dat het uiteindelijk niet eens uitmaakt of we nog een woord Zikril horen.
Colette (di 05 - 14.30 uur)

Prachtig verfilmd is het fascinerende levensverhaal van de vermaarde schrijfster Colette die het preutse Frankrijk op zijn kop zette met haar sexy novelles. Glansrol van Keira Knightley.
Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen (NH); www.cinebergen.nl, reserveerlijn, 072-5896310, infolijn: 072-5815914.

Artikel geplaatst op zaterdag 19 januari 2019 - 21:56


Bergen
Schetsontwerpen nieuwe inrichting Schoorl centrum gereed
Inloopavond op 13 februari in De Blinkerd in Schoorl
SCHOORL - De schetsontwerpen voor het nieuwe Klimduinplein, de Paardenmarkt en de Heereweg zijn klaar. Samen met een meetekengroep van ondernemers, bewoners en partijen als de Fietsersbond, is vanaf vorig jaar gewerkt aan een nieuwe inrichting van de openbare ruimte van het centrum van Schoorl. De ontwerpen worden gepresenteerd tijdens...
Galeriehoudster Cécile Kuijten overleden GROET - Vorige week werd verteld dat Cécile Kuijten, dochter van schilder Harrie Kuijten (1883-1942) en eigenares van galerie Harrie Kuijten in Groet, ziek was en opgenomen in hospitium De Bregthoeve. Zaterdag kwam het bericht van het overlijden van Cécile op 6 februari toch geheel onverwacht, ze werd 79 jaar.... Galeriehoudster Cécile Kuijten overleden GROET - Vorige week werd verteld dat Cécile Kuijten, dochter van schilder Harrie Kuijten (1883-1942) en eigenares van galerie Harrie Kuijten in Groet, ziek was en opgenomen in hospitium De Bregthoeve. Zaterdag kwam het bericht van het overlijden van Cécile op 6 februari toch geheel onverwacht, ze werd 79 jaar.... Expositie Atelier Scorlewald SCHOORL - In Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is tot 30 maart in de Zeedennenzaal een schilderijenexpositie te zien van Atelier Scorlewald. De kunstwerken zijn met acrylverf en waterverf geschilderd. Elke deelnemer heeft zijn eigen stijl ontwikkeld en is dan ook trots om het werk te laten zien. Atelier Scorlewald... Klassiek concert NHB Blazers Kwintet SCHOORL - Het NHB Blazers Kwintet verzorgt zondagochtend 24 februari vanaf 10.00 uur een koffieconcert in De Blinkerd in Schoorl. Dit optreden is het derde in een reeks van vijf koffieconcerten. Het kwintet bestaat uit leden van het Noord-Hollands Blazers Ensemble (NHBE). Deze vijf professionele musici hebben een breed repertoire.... Herderin vraagt hulp BERGEN - Werken tussen de schapen als hulp van de herderin bij de Schaapskooi in Bergen? Een leuke uitdaging! De Schaapskooi wil vanaf de voorjaarsvakantie in februari meerdere middagen open gaan voor bezoekers. Om die bezoekers te kunnen ontvangen zoekt de herderin 'gastvrije' vrijwilligers. Een gastheer of gastvrouw geeft informatie... Filmhuis Schoorl Bij Filmhuis Schoorl draaien vrijdag 15 februari twee films.Om 15.00 uur is 'Les petits mouchoirs' te zien. Wat er gebeurt als jarenlange vriendschappen onder druk komen te staan. Frankrijk, 2010, 154 minuten, regie Guillaume Canet. Met Francois Cluzet, Marion Cotillard en Benoit Magimel. Genre: drama, komedie(Foto van film 'Les petits... Bezield Verhaal SCHOORL - Lettie Oosterhof interviewt zondag 17 februari in de Dorpskerk aan de Duinweg 5 in Schoorl dichter Pim te Bokkel. Aan de hand van woord en beeld (schilderijen van Pieter Knorr) leest hij voor uit en vertelt hij over zijn werk. Pim debuteerde in 2007 met de bundel 'Wie... Butter en Krumins winnen NK
Belg Bashir Abdi verbreekt parcoursrecord
SCHOORL - Een regenachtig Schoorl was zondag 10 februari het decor voor het Nederlands kampioenschap tien kilometer. Het was de tiende keer dat het NK gehouden werd tijdens de Groet uit Schoorl Run. Bij de mannen ging de nationale titel naar Michel Butter. Hij klokte een tijd van 28.54 en...
Poppentheater BERGEN - In het poppentheater van Mevrouw Hoedjes aan het Kapelweidtje 5 in Bergen wordt in de voorjaarsvakantie een nieuwe voorstelling opgevoerd: 'Ontbijt op bed'. Johannes en Josefien wonen in een gezellig huisje. Buurvrouw Grietje komt op bezoek, ze wil zo graag de zolderkamer opknappen. Zou Johannes haar daar bij... Onweerstaanbare 'Stan & Ollie' bij Cinebergen BERGEN - Deze week bij Cinebergen de onweerstaanbare, hartverwarmende komedie 'Stan & Ollie', over de nadagen van Laurel & Hardy, perfect vertolkt door Steve Coogan en John C. Reilly. De verrukkelijke satirische komedie 'Doubles Vies' van Olivier Assayas gaat over de Parijse uitgeverswereld. Met sterrollen van Juliette Binoche en Guillaume... Foto-expositie 'Women of the World' in Merlet SCHOORL - Met haar fototentoonstelling 'Women of the World' laat Annelies Damen de symfonie tussen de vrouwelijke vorm in een pure en natuurlijke omgeving zien. Hiermee creëert zij in haar werken een samenspel van schaduw, vormen en lijnen, vol schoonheid en diepere betekenis. De werken zijn tot 29 april te... Senior in Traffic BERGEN - Welzijn Bergen organiseert vrijdag 1 maart van 10.00 tot 12.00 uur een opfriscursus verkeerstheorie getiteld 'Senior in Traffic'. Iedereen van 65 jaar en ouder die autorijdt kan in samenwerking met rij-instructeur Arjen de Groot zijn/haar kennis van de verkeerstheorie opfrissen. Er is namelijk veel veranderd in autorijdend Nederland.... Paul Tang BERGEN AAN ZEE - PvdA-Europarlementariër Paul Tang komt zaterdagmiddag 16 februari naar Huize Glory in Bergen aan Zee. Hij spreekt over marktwerking en over de verhouding tussen lokale gemeenschappen en Europa. De gratis toegankelijke middag is vrij te bezoeken en wordt georganiseerd door de PvdA-afdeling van de gemeente Bergen. Ook... Lezing natuurgids SCHOORL - Natuurgids Pim Weeda uit Hargen heeft zich tijdens en na zijn eindwerkstuk van de gidsencursus bij het IVN, steeds meer verdiept in het ontstaan van de Schoorlse Duinen. Waar komt het zand vandaan, waarom zijn deze duinen zo hoog en breed? Het zijn enkele van de onderwerpen die... De Vrijheid BERGEN - Schietvereniging De Vrijheid organiseerde dinsdagavond 5 februari een koppelwedstrijd met de Tropenvrienden uit Alkmaar. De gasten werden gekoppeld aan een schutter van De Vrijheid, die uiteindelijk bepalend was voor het wedstrijdresultaat. Totaal te schieten voor elk koppel: zeven kaarten knielend geweer kaliber "22", maximum te behalen score 350... CSI Schoorlse Duinen tijdens Buitendag SCHOORL - Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer verzorgt elke derde zondag van de maand een Buitendag; een heerlijke dag vol (gezins-) activiteiten in en om het buitencentrum met telkens een ander seizoenthema. Zondag 17 februari wordt speciaal voor 'speurders' CSI Schoorlse Duinen georganiseerd. Ontdek welke dieren welke sporen achter laten.... Helen Botman en Jazz Quintet in Vredeskerkje BERGEN - Zangeres Helen Botman neemt het Wouter Bekkering Jazz Quintet mee naar het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Op zondagmiddag 17 februari, aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur. Zangeres Helen Botman is vaker, en van harte, te gast in het Vredeskerkje. De Alkmaarse toont iedere keer weer de... Namibië onder de loep BERGEN - Chris Stenger komt zaterdag 16 februari SCABEO vertellen over Namibië. Aan de hand van een digitale presentatie neemt hij het publiek mee naar dit fascinerende land. Namibië, is dat niet die desolate zandbak in het zuiden van Afrika waar een verzengende zon al het leven verschroeit? Dit beeld... Duin- en strandwandeling BERGEN AAN ZEE - De gidsen van IVN Noord-Kennemerland nemen belangstellenden zondagochtend 17 februari mee naar mooie plekjes in de duinen en op het strand. De route gaat door de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen aan Zee, waar ook in deze tijd van het jaar erg veel is te... Vlaamse expressionisten in Museum Kranenburgh BERGEN - Museum Kranenburgh presenteert vanaf 17 februari een omvangrijke tentoonstelling van Vlaamse expressionisten. De tentoonstelling is een internationale samenwerking van mudel (Museum van Deinze en de Leienstreek) in België, The Phoebus Foundation in Antwerpen en Museum Kranenburgh. Meer dan zestig werken zijn bijeengebracht rondom topstukken van de drie voormannen... Elly de Waard brengt nieuwe dichtbundel uit BERGEN - Elly de Waard heeft woensdag 6 februari haar nieuwe poëziebundel 'Het heterogeen' gepresenteerd in de Eerste Bergensche Boekhandel aan de Oude Prinsweg 11 in Bergen. Auteur, recensent, popcriticus en vertaler Elly de Waard is reeds veertig jaar actief als dichter. In 1978 debuteerde zij met de bundel 'Afstand',... Expositie Schilderclub Jan van Scorel SCHOORL - Het is een kille natte maandagmiddag als om 12.30 uur de eerste leden van de middagclub van Jan van Scorel komen binnendruppelen. Men zoekt een plekje in het ruime atelier van de Blinkerd, pakt de schilderspullen uit en maakt een praatje. Na een korte uitleg over de opdracht... 'Fado ao Centro' in Ruïnekerk BERGEN - Q.Art Events organiseert zaterdagavond 23 februari vanaf 20.15 uur het concert 'Fado ao Centro - De Coimbra com Amor' in de Ruïnekerk aan de Raadhuisstraat 1 in Bergen. Zanger João Farinha en zijn band bestaande uit Luis Barroso en Hugo Gamboias op Portuguese gitaar van Coimbra en Luis...