Politiek Platform Landsmeer
‘Gebaseerd op échte feiten’
In deze politieke rubriek brengen we je achtergrondinformatie en beschouwingen over politieke onderwerpen die voor jou van belang zijn. Of gewoon leuk om te weten. Altijd met een verrassende kijk op de zaak, eerlijk, kritisch en gebaseerd op echte feiten.
De gemeente Landsmeer heeft het jaar 2017 afgesloten met een aanzienlijke winst. In totaal bleef er een bedrag van 1.855.000,00 euro over. Dit werd voor een deel veroorzaakt door plannen die simpelweg niet op tijd uitgevoerd waren. Maar het kwam vooral doordat er winst gemaakt lijkt te gaan worden op de bouw van de wijk Luijendijk-Zuid. Dat is opvallend, want lange tijd leek het erop dat de gemeente verlies zou lijden met dit grote bouwproject.
Het bouwbedrijf Heijmans kreeg in de eerste helft van 2008 het project Luijendijk-Zuid toegewezen, na een Europese aanbesteding. Het project met bijna 350 woningen zou binnen 4 jaar kunnen worden afgerond, was toen het idee. En de gemeente zou er het mooie bedrag van ongeveer 8,5 miljoen aan overhouden. In datzelfde jaar begon de crisis en werden de voorspellingen steeds somberder. Er moest flink worden ingegrepen in de verdeling tussen de hoeveelheden grondgebonden woningen en appartementen. Vervolgens werden de woningen aangepast, werd geknepen in de kwaliteit van de woningen en werd als pure noodmaatregel een deel van de woningen aan een vastgoedbelegger verkocht.
De einddatum van het project werd steeds verder opgeschoven toen de verkoopcijfers maar slechter werden. De gemeente verlaagde de prijs van de losse kavels, maar ook daarvan viel de verkoop tegen. Op een goed moment werd er zelfs een flink verlies verwacht aan het eind van de bouw. Toch kreeg de gemeente het aan het eind van de crisis samen met Heijmans voor elkaar om alweer flink te bouwen. Landsmeer was in 2015 zelfs plotseling de ‘actiefste bouwgemeente’ van het land, met 186 woningen. Toen werd trouwens nog verwacht dat in 2016 de laatste woningen opgeleverd zouden worden.
De wijk is nu pas beland in de laatste bouwfase en naar verwachting zal uiterlijk 2019 de boel wel afgerond zijn. Het laatste project, De Burgemeester, staat nu in de verkoop. Dit project zou in eerste instantie uit 14 appartementen bestaan, maar vanwege de crisis is dit uiteindelijk aangepast naar een rijtje van 2 notariswoningen en 5 herenhuizen. Zoals gezegd werd een ander deel van het overschot veroorzaakt door niet op tijd uitgevoerde projecten. Niet voor niks zoekt de gemeente Landsmeer aansluiting bij andere gemeenten; de gemeentelijke organisatie is erg kwetsbaar en daardoor is de kans op vertragingen, maar ook fouten, groot geworden. Het is te hopen dat er snel een partnergemeente gevonden wordt waarmee de organisatie in Landsmeer minder kwetsbaar gemaakt kan maken. Vooralsnog lijkt dit nog een paar jaar te kunnen gaan duren.