Rodi

Sanne Veen haalt goed cijfer met onderzoek scheiding van wonen en zorg
'Belangrijk om senioren de juiste informatie te geven, om langer met plezier thuis te blijven wonen'

Sanne Veen poseert op het bruggetje naast Huize Sint Martinus (rijp voor de sloop) in Medemblik. Op de achtergrond Valbrug, waar Sanne haar afstudeeronderzoek afrondde. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Sanne Veen (24) studeerde Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. Recent rondde zij een onderzoek af voor Omring over de scheiding van wonen en zorg. Michiel Wassenaar, manager van Omring locatie Valbrug in Medemblik, waar ze haar afstudeerproject deed, gaf haar de opdracht om een onderzoek te houden. Dit had ook invloed op haar schoolprestaties in het kader afstuderen. Voor haar research haalde de Medemblikse een 7,9 en voor de verdediging een 9. Sanne is momenteel afgestudeerd en klaar voor haar volgende uitdaging.
De titel van haar onderzoek is: Onbekendheid over de scheiding van wonen en zorg onder de 65-plussers in de stad Medemblik. Uit haar veldonderzoek bleek dat slechts 14,5% van hen daarvan op de hoogte is. "Na een oproep in deze krant om met ouderen in gesprek te gaan, begon ik aan mijn missie", vertelt Sanne. "Ik onderzocht in hoeverre de senioren bekend zijn met de scheiding van wonen en zorg. Hierbij nam ik de aspecten verhuisbereidheid, kennis en informatiebehoefte onder de loep. In totaal heb ik 498 enquêtes verstuurd, waarvan 178 via de e-mail en 320 per post. Vijf ouderen waren bereid voor een interview. Ik kreeg 203 enquêtes retour, een totale respons van 40,8%."

Verhuisbereidheid

Van de 65-plussers geeft 51,8% aan tevreden te zijn met de huidige woning. De belangrijkste reden om te verhuizen is volgens 23,1% als de gezondheid minder wordt. Tevens geeft 77% aan dat wanneer er meer zorg nodig is, zij graag thuis willen blijven wonen. Ook wil 62% van de senioren in Medemblik blijven wonen. De gemiddelde leeftijd dat zij in een aangepaste woning gaan wonen is 73 jaar.
Kennis

Slechts 14,5% van de 65-plussers geeft aan bekend te zijn met de scheiding van wonen en zorg. De vraag over wat het precies inhoudt, weten slechts vier mensen te beantwoorden. De kennis over dit onderwerp vernamen de ouderen via familie of vrienden, een nieuwsartikel of via Omring.
Informatiebehoefte

De senioren in de Radboudveste willen graag meer informatie ontvangen over de scheiding van wonen en zorg, dit geeft 67% aan. Die gegevens willen 103 ouderen ontvangen middels een folder of brochure, 29 via de e-mail en 34 personen geven aan de informatie zelf op internet te zoeken.
Scheiding van wonen en zorg

"De scheiding van wonen en zorg is sinds 2013 stapsgewijs ingevoerd. Dit komt voort uit het Lenteakkoord 2012 ‘verantwoordelijkheid nemen in crisistijd’", zegt Sanne. "Personen met een lage zorgindicatie (zorgzwaartepakket 1, 2, 3 en deels 4) krijgen de kosten voor de huisvestiging niet meer vergoedt vanuit overheidsmiddelen. De desbetreffende persoon is zelf verantwoordelijk voor de kosten van het verblijf. Wanneer de zorg niet langer thuis ontvangen kan worden en verhuizing noodzakelijk is, zijn er een aantal belangrijke aspecten waar rekening mee wordt gehouden. Denk aan: of iemand ingeschreven staat bij de woningbouwcorporatie of woonzorglocatie? Zijn er punten opgebouwd door het aantal jaren dat zij ingeschreven staat? De oudere kan niet standaard in alle huurwoningen wonen. Een passend huis wordt dan toegewezen. Gekeken wordt naar het inkomen en vermogen en aan de hand daarvan wordt de minimale en maximale huurprijs bepaald."
Hoe nu verder

"Ik heb mijn bevindingen neergelegd bij Omring en adviseerde de stichting een folder en webpagina te ontwikkelen met alle relevante informatie over de scheiding van wonen en zorg. Het is belangrijk om senioren de juiste informatie te geven, zodat men weet wat de stappen zijn die moeten worden ondernomen. De komende maand ben ik nog bezig met de implementatie van het onderzoek binnen de gemeente en woningbouw. Ook is het persoonlijk contact een belangrijk aandachtspunt voor de 65-plussers. Alleen zo kunnen de ouderen langer met plezier thuis blijven wonen", besluit Sanne.
Wie nog vragen heeft over de scheiding van wonen en zorg, kan contact opnemen met Michiel Wassenaar via Michiel.Wassenaar@Omring.nl of bel 088-2068910.

Artikel geplaatst op donderdag 13 juli 2017 - 08:00

Foto's
Reacties (0)


Reageer

Medemblik
Sfeervolle lichtjesintocht Sinterklaas MEDEMBLIK – Nog een paar dagen, dan komt de Sint naar de Radboudveste. De feestelijk verlichte pakjesboot stoomt aanstaande zaterdag rond 17.00 uur de Oosterhaven binnen met Sinterklaas en een flink aantal Pieten. Aan alle kinderen de oproep om met een lampion of een ander lichtje naar de haven te... Lezing in De Nuwe Skoôl TWISK - Drs. M. Blokhuis houdt 25 november om 14.30 uur, bij stichting Twisca, een lezing met als titel Raadsels in de kerk van Twisk. Erfgoedspecialist drs. M. Blokhuis van Museum Catharijneconvent brengt de resultaten van een inventarisatie van het kerkelijk erfgoed van de Protestantse Gemeente Thomas aan de orde.... Coniferengroen voor Bonifaciuskerk MEDEMBLIK – De Stichting Bonifaciuskerk in Medemblik heeft veel coniferengroen nodig voor de aankleding van haar sfeervolle Dickens Kunst- en kerstfair op 8 en 9 december. Wie aan het snoeien is of gaat en van het groen af wil, het wordt opgehaald. Bel Marianne via 0227-542615. Bridgeclub Zwaagdijk ZWAAGDIJK – Bridgeclub Zwaagdijk heette afgelopen maandag zestig bridgers welkom. De prijzen gingen naar de nummers 3 en 11. Tevens bloemen voor de paren die het dichtst bij de 50% scoorden.A-lijn: 1. Elly Neuvel en Piet Roozendaal - 63%, 2. Henk Roose en Ruud Olivier - 62% en 3. Ria... Prins De Zotte III en adjudant Thomie regeren in Krielenland NIBBIXWOUD – Jacques van Neyenhof en Thijs Bakker zijn tijdens een geanimeerde zitting in De Dres, afgelopen zaterdag 11 november gekozen als respectievelijk Prins De Zotte III en Adjudant Thomie. De prins zwaaide de afgelopen twee jaar ook al de scepter in Krielenland en was in de jaren tachtig van... Cadeau-inspiratie op winterfair BENNINGBROEK – De organisatie van de winterfair verzorgt zondag 26 november van 11.00 tot 17.00 uur een gezellig evenement in en rond Café de Roode Leeuw en Hertenhouderij ’t Keerpunt aan de Oosterstraat in Benningbroek. Bezoekers kunnen cadeau-inspiraties opdoen voor Sinterklaas en Kerstmis. Kom een kijkje nemen, de diversiteit aan... West-Friezen protesteren tegen uitbreiding Lelystad Airport REGIO / LELYSTAD - Gewapend met spandoeken en luid getoeter voerden enkele honderden mensen afgelopen zaterdag actie bij Lelystad Airport tegen de plannen om de luchthaven uit te breiden. Zo ook een groep bezorgde West-Friezen, die bang is voor de laagvliegroute boven de regio. Als de plannen voor het vliegveld...

Gezond ontbijten is geen kunst!
Ook Idenburgschool doet mee aan Nationaal Schoolontbijt

ANDIJK - Een gezond ontbijt is belangrijk, zeker voor kinderen. Om dat te onderstrepen is er jaarlijks het Nationaal Schoolontbijt. Dit jaar gingen ruim 550.000 kinderen op 3.000 basisscholen in het hele land samen ontbijten. De leerlingen kregen via hun bakker of supermarkt uit de buurt een gezond en gevarieerd...
Hersens kraken bij schaken WERVERSHOOF – Jongeren schaken elke dinsdag van 19.00 tot 20.00 uur in café de Hoek, aan De Hoek in Wervershoof. De senioren beginnen om 20.00 uur. Schaaklessen worden gegeven op elk niveau en een partijtje schaak is voor beginnelingen soms moeilijk, maar vooral een uitdaging. De hersens zijn flink bezig... Watersnood in West-Friesland BENNINGBROEK – Hyperion houdt donderdag 23 november van 20.00 tot 22.00 uur een bijeenkomst met als thema Watersnood in West-Friesland? in het Witte Kerkje, Kerkelaan 10 in Benningbroek. Rob Veenman, hoogheemraad en loco-dijkgraaf van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Robert Hössen, Expert Crisisbeheersing bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zijn deze avond de... Ingezonden
Fietsenstalling op Kerkplein
MEDEMBLIK – Op Medemblik actueel is te lezen dat er politieke partijen zijn, die zich ergeren aan hoe de burgers hun fiets parkeren in de kern Medemblik en daarover vragen stelde in de raadsvergadering. De betreffende politieke partijen hebben inderdaad goed opgelet. Op het busstation aan de Oude Haven is...
Ambachtelijk meel malen in de Herder MEDEMBLIK – Bezoekers kunnen vrijdag 17 november van 19.00 tot 21.00 uur meekijken als de molenaar zijn meel ambachtelijk maalt. Een unieke kans voor jong en oud om deze activiteit te aanschouwen. De molen is feestelijk verlicht. Kinderen malen zelf graan om daar thuis hun pannenkoeken van te bakken.Het pittoreske... Informatieavond alcohol en drugsgebruik ABBEKERK – In samenwerking met dorpshuis Abbekerk en jongerencentrum De Bunker wordt dinsdag 21 november van 19.30 tot 21.00 uur een voorlichtingsbijeenkomst, voor ouders, verzorgers en buurtbewoners van Abbekerk en Lambertschaag, gehouden in het dorpshuis, Burgemeester P. Kromplein 6 in Abbekerk.Ronald Hein, jongerenwerker van stichting L!NK, praat samen met een... Uur van Jaantje SPANBROEK – Het Uur van Jaantje wordt zaterdag 18 november om 19.00 uur en zondag 19 november om 11.00 uur gehouden in het Kerckhuys, Spanbroekerweg 37 in Spanbroek. Een uurtje met muziek, zang en gesproken woord. Marianne Koelemeijer, Miranda Dekker en Peter Molenaar vormen samen Amuze-muziek en brengen het thema... Winnaars Egboetsloop HAUWERT – De Egoetsloop werd 5 november gelopen. In alle vroegte gingen de deelnemers van start in de kou en sommigen hadden last van de buien. Circa 170 lopers in vele leeftijdscategorieën namen deel aan de 45e editie in Hauwert. De nummers 1 tot en met 3 in de diverse... Tehuis gezocht MIDWOUD – Ed en Fred zijn gedumpt aangetroffen bij een kinderboerderijtje in Andijk. Via tussenstation de Bonte Piet in Midwoud kwamen ze in de opvang in Tuitjenhorn terecht. Daar zijn de cavia's verder medisch behandeld. Fred had wat beschadigingen op zijn huid, mist een teen en een stuk van zijn... Fototentoonstelling Oud Onderdijk in dorpshuis
De oude Zeedijk gaf het dorp een uniek karakter en een identiteit
ONDERDIJK – In het najaar verzorgt de stichting Oud Onderdijk een fototentoonstelling met als thema: de oude Zeedijk. Deze dijk liep tot ongeveer 1970 midden door het fraaie dorp en waar veel ouderen herinneringen aan hebben, goede en soms ook minder leuke. De oude Zeedijk gaf Onderdijk een uniek karakter...
Sandra van der Meer in Bonifaciuskerk MEDEMBLIK – Zangeres Sandra van der Meer treedt zaterdag 18 november om 20.00 uur op met het programma Life is like a song in de Bonifaciuskerk, aan het Kerkplein, in Medemblik. Ze neemt een driekoppige band mee. Het repertoire is een mengelmoes aan stijlen in een eigen jasje gestoken, van... Kienavond TSV TWISK – Twisker Sport Vereniging (TSV), afdelingen veld- en zaalvoetbal, darts en gymnastiek, houdt zaterdag 18 november haar jaarlijkse kienavond in het dorpshuis, aan de Dorpsstraat in Twisk. Iedereen uit de wijde omgeving is van harte welkom. Lid of geen lid, iedereen mag komen en wees op tijd om 20.00... De verboden vrucht in ’t Abbehuisje ABBEKERK – De verboden vrucht is 22 november om 20.00 uur het onderwerp in de serie ‘Verhalen van toen voor mensen van nu’ in ’t Abbehuisje aan de Dorpsstraat in Abbekerk. Uitgangspunt is het verhaal uit het begin van de bijbel, waarover nogal eens lacherig wordt gedaan. ‘O ja, die... De verboden vrucht in ’t Abbehuisje ABBEKERK – De verboden vrucht is 22 november om 20.00 uur het onderwerp in de serie ‘Verhalen van toen voor mensen van nu’ in ’t Abbehuisje aan de Dorpsstraat in Abbekerk. Uitgangspunt is het verhaal uit het begin van de bijbel, waarover nogal eens lacherig wordt gedaan. ‘O ja, die... Vierde verwendag inloophuis Medemblik MEDEMBLIK - Het inloophuis Medemblik houdt zaterdag 18 november voor de vierde keer de jaarlijkse verwendag. Na het grote succes van voorgaande jaren worden de gasten ook dit jaar weer extra verwend. Diverse therapeuten, gastvrouwen en heren zijn aanwezig om de gasten een leuke dag te bezorgen met ontspanning en... Geen stank meer MEDEMBLIK – Het comité Weg met de stank is helemaal klaar met de stankoverlast van de vuilstort (HVC) in de Wieringermeer. Onder dat motto start er aanstaande vrijdag een handtekeningenactie. Iedereen wordt opgeroepen mee te doen met het ophalen van handtekeningen. De lijsten zijn vanaf 10 november vanaf 19.30 uur... Installatie prins Carnaval NIBBIXWOUD – Hoewel het geen echt carnavalsjubileum is (nog geen 55 jaar), vindt carnavalsvereniging De Krielkokers de vijftigste installatie van Prins Carnaval op zaterdag 11 november een mijlpaal. De vereniging is opgericht in 1968. Uit alle geledingen van de Nibbixwouder gemeenschap zijn er in die vijftig jaar prinsen en adjudanten... Sintintochten in de regio Gemeente Opmeer19 novemberWadway - Volksvermaak Wadway heeft Sint uitgenodigd. Iedereen is welkom van 14.00 tot 16.30 uur in de zaal. Entree 2 euro 50.Zandwerven - van 12.00 tot 14.00 in zorgcafé 't Koetje.Gemeente Medemblik18 novemberTwisk - Kinderen vermaken zich van 12.30 tot 14.30 uur in het centrum. Andijk - van... Bridgeclub Zwaagdijk WERVERSHOOF – Tijdens de bridgemiddag van Bridgeclub Zwaagdijk waren afgelopen maandag 48 bridgers aanwezig. De prijzen gingen naar de nummers 2 en 9. A-lijn: 1. Tim Kuip en Kees Neefjes - 64%, 2. Gerda en Dick Grooteman - 60% en 3. Tiny Aker en Marian Venema - 60%.B-lijn: 1. Ria...