Rodi

Nieuwe vorm van dagbesteding in Leekerweide
Speciaal gericht op jonge cliënten met een ernstige of meervoudige beperking (emb)

Leekerweide breidt haar activiteitenpakket nog meer uit. (Foto: archief Rodi Media)

WOGNUM – Leekerweide realiseert dit najaar een nieuwe vorm van dagbesteding, speciaal voor jonge cliënten met een ernstige verstandelijke beperking. Sommigen van hen hebben ook een fysieke beperking en zijn niet of minder mobiel. Voor deze jonge mensen wordt een deel van De Gortlaad op de locatie aan de Verlengde Kerkweg in Wognum aangepast.


Het magazijn maakt plaats voor een ruim lokaal, grenzend aan het grasveld. Hierdoor ontstaat een lichte en open ruimte met afgesloten grote tuin, waarin dagbesteding geboden wordt aan negen kinderen en jongeren. De verbouwing gaat binnenkort beginnen.
Deze vorm van dagbesteding is een goede aanvulling op het aanbod van Leekerweide. De vraag hiervoor is afkomstig van ouders. Zij wilden graag dat de verschillende vormen van ondersteuning die hun kinderen krijgen of in de toekomst mogelijk krijgen, onder één dak worden georganiseerd. Een aantal kinderen is al gast bij de (logeer-) opvang of worden begeleid vanuit de medische of paramedische dienst. Nu kunnen zij ook dagbesteding, speciaal gericht op hun behoeftes en interesses volgen.

Samenstelling

In deze nieuwe groep werken dagelijks twee begeleiders met een wisselend dagprogramma. Veel tijd wordt genomen voor visuele ondersteuning van de activiteiten. De thema’s sluiten aan bij de wereld van de jonge deelnemers. Er wordt als groep gewerkt, in kleine groepjes en individueel tussen begeleider en deelnemer. Deze cliënten zijn jong en de activiteiten zijn gericht op hun persoonlijke groei en ontwikkelingsmogelijkheden. Tegelijkertijd wordt aandacht geschonken voor hun behoefte aan rust en overzicht en vertrouwdheid.
Eigen leerlijnen

Ieder kind heeft een eigen ontwikkelingsprogramma. Sommige kinderen komen uit het speciaal onderwijs en zijn daar 'uitgeleerd'. Maar zij willen wel verder 'groeien', in hun eigen tempo en met een aanbod aan activiteiten. De medewerkers zijn hierin kundig en gespecialiseerd. Samen met het kind zelf en de ouders komen zij tot persoonlijke leerdoelen.
Overstappen

Deze vorm van dagbesteding is bedoeld voor kinderen en jongvolwassenen tot 21 jaar. Daarna stappen zij over naar de dagbesteding in de bestaande groepen, met leeftijdgenoten met gedeelde interesses. Ook doorstroom naar woonbegeleiding of overbruggingszorg via Leekerweide is mogelijk.
Niveauzorg

LeekerweideGroep is blij en trots op deze nieuwe begeleidingsvorm. De ontwikkeling van deze vorm van dagbesteding en zorg voor deze groep kinderen en jongeren is vrij uniek. Kinderen en volwassen met een ernstige en/of meervoudige beperking hebben intensieve en gespecialiseerde zorg en begeleiding nodig. Zij willen net als ieder ander, zo lang als mogelijk thuis bij hun naasten in het gezin wonen en de juiste begeleiding krijgen bij hun ontwikkeling, ontspanning en verzorging. Maar ook deze krijgen en behouden wanneer zij uit huis gaan en begeleiding bij het wonen krijgen. Deze zorg is kostbaar.
Sterke lijn

Leekerweide en LeekerweideGroep heeft een sterke lijn aan verzorging en begeleidingsmogelijkheden voor mensen met een ernstige beperking. Zij bieden volledig pakket thuis, gezinsbegeleiding, vakantieopvang, logeren en naschoolse opvang, woonbegeleiding en dagbesteding gericht op hun specifieke behoeften. De instanties zijn blij met deze vorm van dagbesteding voor jonge ernstig beperkte mensen en dat zij een extra bijdrage kunnen leveren aan de zorg voor deze groep kwetsbare, maar ook heel bijzondere en speciale mensen en hun naasten.

Artikel geplaatst op dinsdag 01 augustus 2017 - 11:50

Foto'sMedemblik
Muziek tijdens zomer- en vrijmarkt MEDEMBLIK – De tweede Zomermarkt wordt zaterdag 21 juli gehouden in de binnenstad van Medemblik. Op deze gezellige braderie met een grote verscheidenheid aan koopwaar, maken bezoekers op het plein voor het voormalige postkantoor kennis met het werk van verschillende kunstenaars uit de omgeving. Bovendien zorgen diverse artiesten voor een... Disco-zwemmen Het Zwembad MIDWOUD – Plonzend het schooljaar uit Of de vakantie in... het is maar net hoe de kinderen dat bekijken. De vrijwilligers van Het Zwembad, aan de Tripkouw in Midwoud, willen in geval knallen, want de beats zijn goed hoorbaar tijdens het disco-zwemmen. En... er ligt een leuke verrassing op het... Uitjes in de buurt REGIO – De zomervakantie staat op het punt van beginnen! Een mooie tijd om niet alleen te genieten van het mooie weer, maar ook om leuke activiteiten te ondernemen in de regio. En om het vakantiegevoel te krijgen, hoeft men heus niet ver te rijden. Denk eens aan het strandje... Gastgezinnen en schippers gevraagd zwemmarathon MEDEMBLIK –De zwemmarathon Stavoren-Medemblik vindt zaterdag 11 augustus voor de 49e keer plaats, dit is tevens een Nederlands kampioenschap. Door het hoge aantal inschrijvingen is de organisatie op zoek naar adressen waar zwemmeren coach kunnen overnachten op vrijdag 10 augustus, alsmede naar schippers met zeilboot voor de begeleiding van de... Opgave damesvoetbal ONDERDIJK – Strandvogels heeft al vele jaren een damesteam, Vrouwen 1, zoals dat tegenwoordig heet. Een gezellig team dat elke zondag met veel plezier en enthousiasme wedstrijden in competitie- en/of bekerverband speelt. Strandvogels is voor komend seizoen op zoek naar enkele meiden/vrouwen om dit team te versterken. Wie wil voetballen... Gezocht MEDEMBLIK -– Creatieve inwoners uit de gemeente Medemblik kunnen zich weer aanmelden om mee te doen aan de jaarlijkse grote expositie op 7, 8 en 9 september in de noordbeuk van de Bonifaciuskerk, aan het Kerkplein in Medemblik. Een overzichtstentoonstelling, die laat zien dat lokale kunstenaars verrassende en prachtige kunstwerken... Iddo van der Giessen bespeelt Pieter Backerorgel MEDEMBLIK – Iddo van der Giessen (1995) verzorgt zaterdag 21 juli om 16.00 uur het derde marktconcert in de Bonifaciuskerk, aan het Kerkplein in Medemblik. Hij studeert orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en kerkmuziek aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Iddo voerde in 2017 alle triosonates van... Prachtige 'oldies' tijdens Oldtimerdag MEDEMBLIK – Bezoekers genieten zondag 22 juli van de alweer 24e Oldtimerdag in het historische centrum van Medemblik. De eerste deelnemers arriveren vanaf 09.30 uur en omstreeks 10.30 uur begint de opstelling voor de Oldtimers die deelnemen aan de traditionele rondrit. De aankomst na de rondrit is een ware happening.... Oogstfeest opening Opperdoezer Ronde-seizoen
Aardappeltje verwerkt in overheerlijke streekrecepten
TWISK – Nog nooit een Opperdoezer Ronde geproefd? Dat is een groot gemis! Deze ovaalronde, diepogige knol is een vrij vaste aardappel, die alleen in Opperdoes verbouwd mag worden. Met het oogstfeest werd vrijdag 6 juli het Opperdoezer Ronde seizoen geopend. Ondernemers die lid zijn van de West-Friese Tafel verwerkten...
Mike van Vugt domineert, maximaal aantal punten NK WOGNUM – Op karter Mike van Vugt lijkt dit seizoen geen maat te staan. Hij won al zeven van de negen raceweekeinden waar hij aan meedeed. Tijdens het afgelopen weekeinde stond hij op het circuit van Spa-Francorchamps aan de start voor de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max.... Verkiezing Uniek Sporttalent REGIO - Uniek Sporten is voor de vijfde keer op rij op zoek naar gehandicapte breedtesporters met een talent in de breedste zin van het woord. Iemand die persoonlijke records heeft weten te verbreken. Iemand die een grote persoonlijke of sportieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. Of iemand die een inspiratie en... Valkenier op Kasteel Radboud MEDEMBLIK - Valkenier Martin van Birdlife is vanaf woensdag 11 juli de hele zomer lang elke woensdagmiddag op het kasteelplein van Kasteel Radboud in Medemblik te vinden. Van 13.00 tot 15.00 uur geeft hij demonstraties met zijn roofvogels. Kaartverkoop aan de poort. Entree is inclusief bezoek aan het museum. Marktconcert met fluit en orgel MEDEMBLIK – Organist Dennis van der Heijden en de fluitist Frank Bakker verzorgen zaterdag 14 juli om 16.00 uur het tweede concert van een serie van vier marktconcerten in de Bonifaciuskerk, aan het Kerkplein in Medemblik. Vooraf kan men vanaf 13.00 uur de expositie van Nora van Klingeren bezichtigen. Dennis... Bridgeclub Zwaagdijk WERVERSHOOF – De negende editie van de fietsdrive van bridgeclub Zwaagdijk werd zondag 8 juli gehouden. Een mooie dag met een temperatuur van 25 graden en veel zon. Deelnemers startten in het MFA gebouw in Zwaagdijk-Oost met koffie en iets lekkers. Daarna vier spellen bridge gespeeld en op de fiets... Paalzitten, een waar dorpsfeest LAMBERTSCHAAG – De organisatie van het traditionele paalzitten zorgt ervoor dat deze festiviteit voor de 47e keer plaatsvindt in het kleine dorpje Lambertschaag. Marcel Smit, medeorganisator: "De kracht van dit evenement is omdat het dorps is. Ons kent ons en we proberen er samen een feestje van te maken". Iedereen... Open tuin van Neefjes WERVERSHOOF – Piet en Joanna Neefjes hebben zondag 15 juli van 11.00 tot 17.00 uur open tuin aan de Vok Koomenweg 5 in Wervershoof. Zelf gaan zij graag op bezoek in andermans tuinen en vinden het leuk om hun tuin open te stellen en met mensen te delen. Zij doen... Zomermarkten met diverse thema's MEDEMBLIK – Het Bagijnhof in de Radboudveste is aanstaande zaterdag het toneel van de Zomermarkt, met als thema nostalgie. Dit is een evenement van de STEM (Stichting Evenementen Medemblik). Naast een gezellige braderie met een grote verscheidenheid aan kramen, worden op het themaplein diverse ambachtenten gedemonstreerd. Ook de kramen met... Topprogramma Westfriese Waterweek MEDEMBLIK – In de Oosterhaven van Medemblik worden van 10 tot en met 12 augustus een groot aantal bezienswaardigheden en activiteiten aangeboden. Bezoekers kunnen vrijdag genieten van Culinair aan de Kade. Kaarten zijn reeds beschikbaar. De Kamper Kogge, diverse marineschepen en het lichtschip Texel zijn zaterdag in de haven te... Semper Fit doet mee aan dodentocht MEDEMBLIK – Om ervoor te zorgen dat er niemand meer overlijdt aan de gevolgen van kanker is geld nodig voor onderzoek, veel geld. Een sportieve groep van zestien personen, van Semperfit in Medemblik, loopt 10 augustus de Dodentocht in Bornem (België): 100 kilometer wandelen binnen 24 uur. Het doel is... Uitjes Zonnebloem REGIO – De Zonnebloem, afdelingen Wervershoof/Onderdijk/Medemblik, organiseert diverse uitjes. Belangstellenden kunnen zich opgeven voor een bezoek aan dierentuin Blanckendaell op 30 augustus. Vertrek om 09.30 uur vanaf de Overtoom. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Kosten voor bus, entree, koffie met gebak en een lunch: 15 euro.Wie interesse heeft om... Afscheid juf Tiny HAUWERT – Juf Tiny neemt woensdag 18 juli afscheid van de leerlingen van de Vijzel in Hauwert. Eind september 1989 begon zij op deze basisschool. Van oorsprong is juf Tiny kleuterjuf, maar ze heeft ook voor de andere groepen voor de klas gestaan. Haar hart ligt toch wel bij de... Tehuis gezocht MIDWOUD – Het konijntje van bijna tien weken oud, die logeert in de opvang, heeft nog geen naam. Haar moeder werd drachtig gevonden in de buurt van Zwaag. Een forse Franse Hangoor van ruim zes kilo. Ze bleek drachtig te zijn en kreeg in de opvang drie kleintjes. Één daarvan... Bingo Doreen levert veel geld op MEDEMBLIK – Vrienden en familie van oud Medemblikker Doreen van Bale-Bouwman verzorgde eind juni een bingo-avond om geld op te halen voor een stamceltherapie in Duitsland. Doreen lijdt aan de ziekte van Lyme en is door de extreme vermoeidheid en gewrichtspijn, die deze ziekte veroorzaakt, niet in staat om voor... Sociaal eetcafé MEDEMBLIK – Senioren, chronisch zieken, gehandicapten en mantelzorgers eten woensdag 18 juli gezamenlijk bij Herman in de Tritonbar, Walesteeg 2 in Medemblik. Het menu bestaat uit aspergesoep, boontjes met komkommer, aardappelpuree met spekjes, schnitzel of gehaktbal, sla, patat en zelfgemaakte appelmoes. Het toetje is een verrassing. De deuren van het... Huttendorp Sijbelbroek groot succes BENNINGBROEK/SIJBEKARSPEL – Huttendorp Sijbelbroek vond afgelopen weekend voor de 27e keer plaats. Ruim 125 kinderen en 50 vrijwilligers waren van de partij om van het jaarlijkse timmerspektakel, naast zwembad ’t Ploetertje, een succes te maken. Het thema was dit keer: Wie is jouw Held?! Daar werd goed op ingespeeld door... 'Voor de kinderen heel bijzonder'
Bezoek Koninklijk Paar aan ISC Medemblik
MEDEMBLIK – Wat een prachtige dag! De Koning en Koningin waren vorige week donderdag op bezoek in Medemblik. Een zonovergoten dag met veel belangstellenden op de been langs de route. Voor menigeen de eerste keer dat ze Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima in levende lijve zagen....