Rodi

Nieuwe vorm van dagbesteding in Leekerweide
Speciaal gericht op jonge cliënten met een ernstige of meervoudige beperking (emb)

Leekerweide breidt haar activiteitenpakket nog meer uit. (Foto: archief Rodi Media)

WOGNUM – Leekerweide realiseert dit najaar een nieuwe vorm van dagbesteding, speciaal voor jonge cliënten met een ernstige verstandelijke beperking. Sommigen van hen hebben ook een fysieke beperking en zijn niet of minder mobiel. Voor deze jonge mensen wordt een deel van De Gortlaad op de locatie aan de Verlengde Kerkweg in Wognum aangepast.


Het magazijn maakt plaats voor een ruim lokaal, grenzend aan het grasveld. Hierdoor ontstaat een lichte en open ruimte met afgesloten grote tuin, waarin dagbesteding geboden wordt aan negen kinderen en jongeren. De verbouwing gaat binnenkort beginnen.
Deze vorm van dagbesteding is een goede aanvulling op het aanbod van Leekerweide. De vraag hiervoor is afkomstig van ouders. Zij wilden graag dat de verschillende vormen van ondersteuning die hun kinderen krijgen of in de toekomst mogelijk krijgen, onder één dak worden georganiseerd. Een aantal kinderen is al gast bij de (logeer-) opvang of worden begeleid vanuit de medische of paramedische dienst. Nu kunnen zij ook dagbesteding, speciaal gericht op hun behoeftes en interesses volgen.

Samenstelling

In deze nieuwe groep werken dagelijks twee begeleiders met een wisselend dagprogramma. Veel tijd wordt genomen voor visuele ondersteuning van de activiteiten. De thema’s sluiten aan bij de wereld van de jonge deelnemers. Er wordt als groep gewerkt, in kleine groepjes en individueel tussen begeleider en deelnemer. Deze cliënten zijn jong en de activiteiten zijn gericht op hun persoonlijke groei en ontwikkelingsmogelijkheden. Tegelijkertijd wordt aandacht geschonken voor hun behoefte aan rust en overzicht en vertrouwdheid.
Eigen leerlijnen

Ieder kind heeft een eigen ontwikkelingsprogramma. Sommige kinderen komen uit het speciaal onderwijs en zijn daar 'uitgeleerd'. Maar zij willen wel verder 'groeien', in hun eigen tempo en met een aanbod aan activiteiten. De medewerkers zijn hierin kundig en gespecialiseerd. Samen met het kind zelf en de ouders komen zij tot persoonlijke leerdoelen.
Overstappen

Deze vorm van dagbesteding is bedoeld voor kinderen en jongvolwassenen tot 21 jaar. Daarna stappen zij over naar de dagbesteding in de bestaande groepen, met leeftijdgenoten met gedeelde interesses. Ook doorstroom naar woonbegeleiding of overbruggingszorg via Leekerweide is mogelijk.
Niveauzorg

LeekerweideGroep is blij en trots op deze nieuwe begeleidingsvorm. De ontwikkeling van deze vorm van dagbesteding en zorg voor deze groep kinderen en jongeren is vrij uniek. Kinderen en volwassen met een ernstige en/of meervoudige beperking hebben intensieve en gespecialiseerde zorg en begeleiding nodig. Zij willen net als ieder ander, zo lang als mogelijk thuis bij hun naasten in het gezin wonen en de juiste begeleiding krijgen bij hun ontwikkeling, ontspanning en verzorging. Maar ook deze krijgen en behouden wanneer zij uit huis gaan en begeleiding bij het wonen krijgen. Deze zorg is kostbaar.
Sterke lijn

Leekerweide en LeekerweideGroep heeft een sterke lijn aan verzorging en begeleidingsmogelijkheden voor mensen met een ernstige beperking. Zij bieden volledig pakket thuis, gezinsbegeleiding, vakantieopvang, logeren en naschoolse opvang, woonbegeleiding en dagbesteding gericht op hun specifieke behoeften. De instanties zijn blij met deze vorm van dagbesteding voor jonge ernstig beperkte mensen en dat zij een extra bijdrage kunnen leveren aan de zorg voor deze groep kwetsbare, maar ook heel bijzondere en speciale mensen en hun naasten.

Artikel geplaatst op dinsdag 01 augustus 2017 - 11:50

Foto's
Reacties (0)


Reageer

Medemblik
Sociaal eetcafé OPPERDOES – Voor jonge senioren, zestigplussers, chronisch zieken en mantelzorgers maakt Jos Klaver een gezonde maaltijd. Het eten wordt dinsdag 23 januari om 17.30 uur geserveerd in de Torenschouw, Torenstraat 17 in Opperdoes. Het menu bestaat uit Elzasser zuurkool met uitjes, spekjes, ananas en rundersaucijs en het toetje Peche Melba.... Stoommachinemuseum-lezing over grote doorbraak in scheepvaart MEDEMBLIK - Dick Vries (64) geeft zondag 28 januari een lezing in het Stoommachinemuseum in Medemblik over de grote doorbraak in de scheepvaart: stoommachines. Stoommachines in de scheepvaart betekenden een grote doorbraak. Nu konden de kapiteins nauwkeurig aangeven wanneer ze in een haven zouden aankomen. Dick Vries weet alles over... Bridgeclub Zwaagdijk WERVERSHOOF – Tijdens Blue Monday, derde maandag in januari, waren bij bridgeclub Zwaagdijk in De Oude Dame aan de Wilskracht in Wervershoof, alle tafels bezet. De prijzen gingen naar de nummers 4 en 10. A-lijn: 1. Elly Neeuvel en Piet Roozendaal - 61 %, 2. Mieke Smit en Piet Steltenpool... Afscheid vrijwilligers MEDEMBLIK – In een speciale algemene ledenvergadering van de Zonnebloem, afdeling Medemblik, is begin januari afscheid genomen van drie vrijwilligers. Mart van der Lee, een enthousiast vrijwilliger en voorzitter van deze afdeling. Ze zette zich sinds 2004 vele jaren in, menig uitje is door haar begeleid. Haar enthousiasme heeft velen... Het Zwembad nieuws MIDWOUD – Bij Het Zwembad aan de Tripkouw in Midwoud kunnen zwemliefhebbers alvast een gezinsabonnement of een persoonlijke kaart bestellen. Of misschien wekelijks baantjes trekken of meedoen met de bootcamp voor een strakke buik en brede schouders. Regelmatig chillen aan de rand van het bad kan natuurlijk ook, genieten van... Poëzieavond Leonard Cohen BENNINGBROEK – Stichting Hyperion verzorgt in de Week van Poëzie -vrijdag 26 januari om 20.00 uur- een avond over de teksten van Leonard Cohen. Hij was een Canadese folksinger-songwriter, dichter en schrijver (1934-2016). Leonard had hits met onder andere Suzanne, Hallelujah en So long, Marianne. In het Witte Kerkje Kerkelaantje...

Turnwedstrijden bij O.S.S.

MEDEMBLIK – Gymvereniging Oefening Staalt Spieren (O.S.S.) uit Medemblik verzorgt zaterdag 20 en zondag 21 januari voorwedstrijden voor turnsters in de vierde, vijfde en zesde divisie. Ongeveer 250 turnsters uit West-Friesland turnen op de diverse onderdelen: de balk, brug, sprong en vloer. De beste turnsters stromen vervolgens door naar de...
Klaverjassen MEDEMBLIK – Buurtvereniging Parkwijk verzorgt maandag 22 januari om 20.00 uur een klaverjasavond in De Driemaster, aan de Pekelharinghaven in Medemblik. Iedereen is van harte welkom, graag op tijd komen, dan kan de organisatie bijtijds starten. Inschrijfgeld 2 euro. Uitdagend parcours MTB Vooroevertocht WERVERSHOOF - De Stichting Wielerevenementen West-Friesland verzorgt zondag 21 januari de MTB Vooroevertocht. De organisatie stelde een afwisselend en uitdagend parcours samen. Het veelzijdige parcours bestaat uit veengrond, West-Friese klei, asfalt, schelpenpaden en zand. De start vindt tussen 9.00 en 9.30 uur plaats bij de kantine van VVW aan de... Open repetitie bij EQuality MEDEMBLIK – Popkoor EQuality wil van 2018 een geweldig muzikaal jaar maken. Dirigent Margreet bruist van de energie en is zeer motiverend. Pianist Jorim en drummer Adriaan zijn heel talentvol en gaan geen enkele muzikale uitdaging uit de weg. Het koor is leergierig en werkt in een prima sfeer aan... Informatiemiddag senioren ABBEKERK – JonkersZorg geeft 23 januari om 14.00 uur informatie over hoe verzorgers in een fraaie, huiselijke omgeving de zorg op zich nemen voor demente bewoners. Omringd door het karakteristieke West-Friese landschap en met een vertrouwd en deskundig zorgteam. En dat op een unieke weidse locatie. Een woonboerderij en authentieke... Ierse muziek sessie in Triton MEDEMBLIK – Iedereen die een instrument bespeelt of zingt, is 27 januari om 20.00 uur welkom in de Tritonbar, Walesteeg 2 in Medemblik, ongeacht niveau of traditie. Bij een Ierse sessie zit iedereen gezellig om de stamtafel of in een kring om samen traditionele Ierse muziek te spelen. Ook worden... Gebedsviering in Werenfriduskerk WERVERSHOOF – Zanggroep ALOM (voorheen Schakels) verzorgt zaterdag 20 januari om 19.00 uur een gebedsviering in de kerk, aan de Dorpsstraat in Wervershoof. Toen oud dirigent van Schakels, Arnould Lansdaal, aangaf te willen stoppen, bleef het enige tijd stil rond de groep. Een aantal leden miste de zang en verzorgen... IJsclub De Noord organiseert Kaagloop WERVERSHOOF - IJsclub De Noord in Wervershoof verzorgt zondag 28 januari - in samenwerking met atletiekvereniging SAV - de 31e editie van de HUBO Kaagloop. Onder hardlopers is de loop geliefd vanwege het snelle en mooie parcours die de afstanden van vijf en tien kilometer kent. Voorzitter Sjaak Bakker is... 'Iedereen is welkom; van jong tot oud, van vakgenoot tot leek'
Veel deelnemers tulpenkeuren in de Schoof
WERVERSHOOF – De organisatie van tulpenkeuren in de Schoof, Kerkelaantje 1 in Wervershoof, bestaat uit Colinda Korver, Piet Schouten en Robert Koeman. Zij verzorgen de start van het nieuwe seizoen op vrijdag 19 januari om 19.00 uur. Deelnemers proberen in vijf vrijdagavonden om de beste tulpenkeurder van Wervershoof te worden....
Wethouder leest voor in kinderdagverblijf MIDWOUD – De Nationale Voorleesdagen worden gehouden van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari. In deze week wordt ook het Nationale Voorleesontbijt gehouden. Op de kinderdagverblijven en peuterspeelgroepen van Berend Botje wordt deze week meer aandacht besteed aan het voorlezen dan tijdens andere weken in het jaar.... Helen Botman met I-Sing in Witte kerk HAUWERT – Helen Botman zingt vrijdag 26 januari om 20.15 uur in de Witte kerk Hauwert 95 in Hauwert. Ze heeft een stem die haar nooit meer vergeet. Hartstochtelijk, verleidelijk, dromerig en expressief. Helen laat een prachtige verzameling songs horen van eigen hand, die ondubbelzinnig bewijzen wat ze in de... Kwartet West-Frisianen naar NK ANDIJK – Vier West-Frisianen melden zich komend weekend aan de start van de Nationale kampioenschap veldrijden. Traditiegetrouw is Noord-Holland matig vertegenwoordigd in de nationale veldrijden. Met vier deelnemers in het Friese Surhuisterveen is de Mabo-Enra-formatie samen met het Amstelveense de Amstel één van de Noord-Hollandse hofleveranciers. Veteraan Tino Haakman komt... Woestijn als symbool van reflectie ABBEKERK – De bijeenkomst in de serie 'Verhalen van toen voor mensen van nu’ heeft als titel De woestijn als symbool van reflectie. Iedereen is op 24 januari om 20.00 uur welkom in ’t Abbehuisje aan de Dorpsstraat in Abbekerk. De toegang is gratis. In kranten en op televisie wordt... Charissa haalt vele kersbomen op MIDWOUD – Om de fijne kerstsfeer te herbeleven, deed Charissa de Vries dit jaar mee aan de kersbomenrace in Midwoud. Ze leverde een mooie prestatie en haalde 127 kerstbomen op. "Dit zou mij nooit gelukt zijn zonder mijn familie. Samen hebben we er een gezellige tijd van gemaakt, met als... Cabaret met Arie Vuijk TWISK - 'Bij de horizon linksaf'; zo heet de voorstelling waarmee cabaretier Arie Vuijk naar Twisk komt. Zaterdag 27 januari is hij vanaf 20.30 uur te zien in het Dorpshuis met een avondvullende show. Arie gaat op zoek naar de grenzen van zijn kunnen waarbij hij stuit op levensvragen als:... Doreen van Bale-Bouwman zoekt hulp HOORN – Oud Medemblikker Doreen van Bale-Bouwman heeft de ziekte van Lyme. Jaarlijks worden in Nederland veel mensen gebeten door een teek. Omdat ruim 20% van de teken besmet zijn met de Borrelia-bacterie, worden meer dan 250.000 mensen per jaar blootgesteld aan de ziekte van Lyme. De patiënten voelen zich... Ramon van Engelenhoven in Sint Petersburg MEDEMBLIK – Stadgenoot en concertpianist Ramon van Engelenhoven gaf 26 december jl. een grandioze uitvoering van het vijfde pianoconcert van Prokofjev. Samen met het Mariinsky Orkest onder leiding van een tevreden dirigent Valeri Gergiev. Ramon kreeg deze eer eind december 2015. Hij won toen het prestigieuze YPF-pianoconcours, en kreeg als... Open NK poker in De Pyramide OPMEER – Een van de voorrondes van het open Nederlands kampioenschap poker vindt 21 januari om 15.00 uur plaats in De Pyramide, Dreef 1 in Opmeer. Verspreid over heel Nederland worden 125 voorrondes gespeeld, met als doel het halen van de landelijke finale. Dit toernooi maakt het mogelijk voor alle... Uitreiking cheque Nieuwjaarsduik MEDEMBLIK – Progressief West-Friesland organiseerde 1 januari de Nieuwjaarsduik in Medemblik. Met hulp van de duikers en sponsoren werd 800 euro ingezameld voor stichting Leergeld West-Friesland. De stichting biedt kinderen van 4 tot 18 jaar, die door armoede buiten de boot dreigen te vallen, de mogelijkheid mee te doen aan... Ierse avond in theaterkerk Hemels TWISK – In Theaterkerk Hemels, Dorpsweg 121 in Twisk, wordt 2 februari van 20.15 tot 23.15 uur een Ierse avond gehouden. André van der Hoff en Aisling Urwin spelen Ierse muziek, begeleidt door gitarist Andy Yelen, afgewisseld met anekdotes en verhalen van Dolf Jansen. Urwin en Van der Hoff ontmoetten...