Rodi

René Visser wint gewestelijke kampioenschap in Sarto

ANDIJK – Bij biljartvereniging De Carambole is 2, 3 en 4 februari het gewestelijk kampioenschap libre 1e klas verspeeld. En waar de organisatie vooraf al een beetje bang voor was, gebeurde daadwerkelijk. Er kwam een speler (Dhr. Le Van uit Rijnsburg) te laat binnen. Het zijn altijd vervelende zaken om een speler die zich heeft geplaatst voor een finale te moeten diskwalificeren doordat hij/zij zich te laat meldt. Dhr. Le Van kwam ongeveer 15 minuten te laat binnen in de veronderstelling dat de finale pas om 19.30 uur zou beginnen. Toch stond er op de uitnodiging duidelijk vet gedrukt dat de finale om 19.00 uur begon en dat de spelers zich vóór 18.30 uur moeten melden bij de wedstrijdleiding.


De reservespeler (Nico Roet) had zich al bij de official van het district, Harry Scheerman, gemeld met de vraag of hij mee mocht doen. De overige spelers, Gerard Kuilman, Joep Duits, René Visser, Frank Bregman, Gerard Kraaijvanger, Sven de Bruin en Marco Hink, hadden zich keurig netjes bij de wedstrijdleiding gemeld. Dhr. Le Van accepteerde de uitleg van Harry Scheerman en maakte rechtsomkeert en wenste de spelers en met name de reservespeler Nico Roet, veel succes bij het spelen van de Gewestelijke finale.
De finale werd geopend en de eerste partijen werden bekend gemaakt door de wedstrijdleider Gerard Stavenuiter. De spelers begonnen gespannen aan de eerste partijen, waarbij de ze de indruk gaven dat ze het kaas niet van het brood lieten eten. Met twee winst- en twee remisepartijen werd de eerste ronde afgesloten. De eerste uitslagen stonden genoteerd waarbij men kon zien dat de spelers aan elkaar gewaagd waren en waarbij Gerard Kuilman misschien de beste indruk achterliet door zijn partij in twaalf beurten met een hoogste serie van 76 uit te maken tegen Marco Hink.
In de tweede ronde kwam Frank Bregman tegen Nico Roet ook op stoom, waarbij Frank Bregman een serie van 66 op het bord liet noteren. Frank kon de serie van Gerard Kuilman niet overtreffen, maar gaf hiermee wel zijn visitekaartje af en werd ook tot een redelijke kanshebber gezien voor de eindzege. De ogen waren na de tweede ronde fan ook hoofdzakelijk gericht op Gerard Kuilman en Frank Bregman.
Alle spelers konden er een nachtje over nadenken om hun tactiek te gaan veranderen om zo een hogere positie op de ranglijst te veroveren.
De spelers stonden zaterdag 3 februari om 11.00 uur weer paraat om hun nieuwe tactiek uit te proberen. In de derde ronde deed Gerard Kuilman waar hij voor gekomen was en won zijn partij tegen Gerard Kraaijvanger. Ook Frank Bregman won zijn partij tegen Joep Duits met een geweldige slotserie van 58. Met de overwinningen van René Visser op Sven de Bruin en Nico Roet op Marco Hink, hadden zich inmiddels twee nieuwe kanshebbers gemeld voor de eindstrijd.
In de vierde ronde stonden de nummer 1 en 2, Gerard Kuilman en Frank Bregman, tegenover elkaar. Het werd een titanenstrijd, waarbij Gerard Kuilman uiteindelijk aan het langste eind trok. René Visser en Nico Roet deden goede zaken door hun partij respectievelijk tegen Marco Hink en Sven de Bruin te winnen.
In de vijfde ronde herstelde Frank Bregman zich weer en won zijn partij tegen Gerard Kraaijvanger. Ook Gerard Kuilman wist zijn partij tegen Joep Duits te winnen. Nico Roet moest het onderspit delven tegen René Visser, waardoor de nummers 2, 3 en 4 stuivertje aan het wisselen waren. Het werd langzamerhand zichtbaar wie er uiteindelijk voor de titel aan het strijden waren.
Aangezien er op drie biljarts werd gespeeld, is de gewestelijke finale met het zogenaamde De Bruinsysteem gespeeld. En toen gebeurde er iets heel merkwaardigs. Om een tot nu toe compleet duistere reden zijn er partijen aangemaakt die totaal niet aan de beurt waren en de wedstrijdleiding had het niet in de gaten. Het systeem had alles in de war gegooid en de overige partijen moesten handmatig worden ingedeeld. Al met al kwam alles goed, maar de resultaten konden niet worden ingevoerd en de stand moest handmatig in elkaar worden gezet om de spelers en toeschouwers te informeren over de stand van zaken.Resultaat voor de wedstrijdleider: Gefrustreerd naar huis, slecht slapen, bijna geen oog dicht doen in de hoop dat het allemaal goed zou komen.
De finalisten waren de volgende morgen om 11.00 uur weer present. Er is tekst en uitleg gegeven aan de spelers en het aanwezige publiek over de perikelen rondom het wedstrijdverloop en het verwerken en publiceren van de uitslagen. Dit werd gelukkig sportief opgevat en de spelers wensten de wedstrijdleider veel wijsheid en succes. Ze hadden er alle vertrouwen in dat het goed zou komen.
Het venijn zit in de staart. Dat was ook zo met deze gewestelijke finale. Gerard Kuilman kon zijn superieure vorm van de voorgaande partijen niet vasthouden en moest bij aanvang van de laatste ronde genoegen nemen met een tweede plaats op de ranglijst. René Visser bleef redelijk constant doorspelen. Hij liet van tijd tot tijd prachtig spel zien afgewisseld door een op het oog redelijk nonchalante stoot.
De laatste partijen van het toernooi gingen tussen Gerard Kuilman en Nico Roet op het ene biljart en René Visser tegen Joep Duits op het andere biljart. Bij beide wedstrijden ging het niet goed voor de titelkandidaten. Beide titelkandidaten stonden op achterstand en keken regelmatig naar elkaars partijen. De achterstand voor beide spelers werd groter en groter. Dit zou weer gunstig zijn voor Frank Bregman die als toeschouwer naar de partijen zat te kijken. Hij stond tenslotte derde in de ranglijst en bij verlies van beide spelers zou hij er met de titel er vandoor kunnen gaan.
Het liep slecht af voor Gerard Kuilman. Hij verloor de partij tegen Nico Roet die uitstekend stond te spelen en waarbij Gerard misschien te veel concentratie verloor door naar de partij tussen René Visser en Joep Duits te kijken. Hij verloor de partij in negentien beurten en 97 caramboles tegen 120 caramboles voor Nico Roet. René Visser moest nog wel even wat goed gaan maken tegen Joep Duits. Hij stond meer dan 40 caramboles achter en om het toernooi als winnaar af te sluiten moest hij alle moed en concentratie verzamelen om die achterstand goed te maken.
En het lukte! Hij wist de partij naar zich toe te trekken en wist uiteindelijk in 24 beurten te winnen.
Eindstand      punten   moyenne   hoogste score
1. René Visser       13       5,79         27
2. Frank Bergman    11      6,66         66
3. Gerard Kuilman    10      6,81         76
4. Nico Roet       10      5,70         48
5. Gerard Kraayvanger    4      4,57         28
6. Marco Hink       4      3,95         21
7. Sven de Bruin    3      4,61         24
8. Joep Duits       1      3,97         40
Al met al kunnen we als organisatie terugkijken op een geweldig toernooi, met uitstekend spel en wat creativiteit van de wedstrijdleider.

Artikel geplaatst op woensdag 07 februari 2018 - 13:53


Medemblik
'Je hoeft niet veel te hebben om te genieten'
Henk en Tiny latten en vinden dat heerlijk
MEDEMBLIK – 'All you need is love', de titel van dit Beatlesliedje slaat de spijker op zijn kop. Dat komt tijdens Valentijnsdag tot uiting, maar dat kan iedereen zien aan Henk Frantzen (76) en Tiny Manshanden (87). Dit koppel uit Medemblik straalt van geluk, warmte en liefde. Ondanks dat zij...
Avond met Tim Knol in Hemels TWISK - Theaterkerk Hemels aan de Dorpsweg 121 in Twisk presenteert vrijdag 1 maart een avond met Tim Knol. In de zeven jaar na zijn doorbraak in 2010 werden veel jongensdromen werkelijkheid voor Tim: spelen op grote podia en ontmoetingen met grote helden. Inmiddels heeft hij drie albums geproduceerd. Aanvang... 'De tranen van onze voorouders' ONDERDIJK - Veel mensen zijn onbewust belast met de pijnlijke en onafgeronde ervaringen van hun (voor)ouders. Er wordt energetisch veel overgedragen van generatie op generatie. Met het fysiek sterven van onze (voor)ouders blijft de verbinding met hen nog van kracht. Veel van die gebeurtenissen werden weggezet onder ‘daar praten we... Bands gezocht voor muzikale wandeling ZWAAGDIJK-OOST - Stichting Nexus verzorgt zondag 2 juni voor de vierde keer de jaarlijkse muzikale wandeling in Zwaagdijk-Oost. In acht tuinen kunnen bezoekers genieten van kunst en muziek. De organisatie is op zoek naar diverse bandjes die deze dag willen optreden in de tuinen. Pop, klassiek, folklore, jazz, hiphop, rap;... Racen voor het goede doel
Inschrijven voor de Westfriesland autorally 2019
OPMEER/MEDEMBLIK - Lions Club Opmeer-Medemblik organiseert zaterdag 6 april de Westfriesland autorally. De rally start om 09.00 uur BIJ garage Wester in Wognum. Er wordt in twee klassen gereden: de historische autorally voor klassieke auto’s van vóór 1980 en de autorally voor auto’s van na 1979. De opbrengst gaat naar...
Het Zwembad zoekt bestuurslid MIDWOUD – Het Zwembad in Midwoud zoekt een bestuurslid. Het bestuur vergadert één keer per maand op dinsdag-avond van 20.00 tot 22.00 uur. Belangstellenden kunnen contact opnemen met R. van Meulem, Pletering 59, Oostwoud, O6-12177381 of rvanmeulem@quicknet.nl. Sophie en René klaar voor World Games HOOGWOUD/ZWAAGDIJK – Sophie Oud uit Zwaagdijk en René van Diepen uit Hoogwoud van Radboud inlineskating Medemblik, presenteerden zich afgelopen zaterdag, samen met de rest van Special Olympics Team NL, officieel aan het publiek. Zij zijn klaar om van 14 tot en met 21 maart te strijden voor de ereplaatsen tijdens... Promobus Gabberweek REGIO – De Promobus staat maandag 18 februari om 10.00 uur op de parkeerplaats bij de bibliotheek, Breestraat 15 in Opmeer. Iedereen die langskomt krijgt een kopje koffie, thee of limonade. Wie goed idee, of voor zijn klas, heeft voor 2020 voor het programma, dan wordt dat genoteerd. Als dat... MirandaMania Spinning Marathon MEDEMBLIK – Stichting MirandaMania verzorgt zaterdag 9 maart van 11.30 tot 17.00 uur voor de negende keer een vier uur durende spinningmarathon in De Muiter, aan de Admiraliteitsweg in Medemblik. De instructeurs worden ondersteund door opzwepende muziek en fenomenale licht en videoshow. Het motto is sporten voor goede doelen. Iedereen... Sociaal eetcafé MEDEMBLIK – Senioren, chronisch zieken, gehandicapten en mantelzorgers eten woensdag 20 februari gezamenlijk bij Herman Tiben in de Tritonbar, Walesteeg 2 in Medemblik. Het menu bestaat uit groentesoep, spruitjes met puree, schnitzel of gehaktbal, sla, patat, zelfgemaakte appelmoes en een toetje. Het sociaal eetcafé is om 16.30 uur open. De... Hans Mes wint met topscore WERVERSHOOF – Hans en Ronald Mes maakten afgelopen vrijdag de dienst uit in de A-groep met een score van respectievelijk 8,5 en 10 strafpunten en Lars Mes pakte met 13 strafpunten de winst bij de junioren. Maurits Koeman was met 14,5 strafpunten de winnaar van de B-groep en bij de... Wijnand Baerken stopt bij Stadshavens MEDEMBLIK – Wijnand Baerken, directeur/bestuurder van Stadshavens Medemblik BV verlaat de organisatie per 1 mei van dit jaar. Onder zijn bezielende leiding ging in april 2015 ging de nieuwe BV Stadshavens Medemblik van start. De afgelopen vier jaar heeft de BV zich ontwikkeld tot een zeer succesvolle én toonaangevende haven... Film in dorpshuis ONDERDIJK – FilmToen houdt zondag 24 februari om 14.00 uur een filmmiddag in het dorpshuis, aan de Sportlaan in Onderdijk. Stichting Oud Onderdijk, het dorpshuis en FilmToen sloegen de handen ineen voor een gezellige zondagmiddag met een agrarisch thema. Een bijzondere film van Daan Pool uit Oude Sluis wordt getoond,... Dorcas start hulp in Jemen ANDIJK – De internationale hulporganisatie Dorcas start met het geven van voedselhulp aan families in het door hongersnood en oorlog getroffen Jemen. Veel mensen zijn vanwege het conflict afgesneden van voedselvoorziening en zeer moeilijk bereikbaar. Daarom werkt Dorcas samen met International Training and Development Center (ITDC), een lokale organisatie die... Te paard naar middeleeuwen MEDEMBLIK/HOORN – Ridder Jacoba komt zondag 17 februari om 14.00 uur naar het kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, in Medemblik en zondag 24 februari om 15.00 uur naar Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn. Een muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar. Jacoba kan alles! In bomen klimmen, paardrijden,... Stoomtram ontwaakt uit winterslaap WOGNUM/HOORN – Na een korte winterslaap wordt het vuur in stoomlocomotief 30 weer opgestookt. De 111-jaar oude locomotief neemt bezoekers van de Museumstoomtram deze voorjaarsvakantie mee Op Stoomtramavontuur. Jong en oud beginnen de ontdekkingsreis op het museumterrein en de werkplaats van de stoomtram in Hoorn. Daarna volgt een rit met... Uilenworkshop in Kasteel Radboud MEDEMBLIK - De valkenier van Birdlive geeft dinsdag 19 en donderdag 21 februari - in de voorjaarsvakantie - in Kasteel Radboud in Medemblik een uilenworkshop voor kinderen vanaf zes jaar. Onder deskundige begeleiding komen kinderen in contact met de uilen en leren zij van alles over deze prachtige vogels. De... Stoommachinemuseum in voorjaarsvakantie onder stoom MEDEMBLIK - Het nieuwe stoomseizoen in het Stoommachinemuseum in Medemblik start zaterdag 16 februari. Het museum is de hele voorjaarsvakantie (zestien dagen) onder stoom. De afgelopen wintermaanden is onderhoud gepleegd, de ketel geïnspecteerd, de machines gepoetst en dwaalde de geest van James Watt in januari door het museum. Dit jaar... Versieren voor Valentijnsdag MEDEMBLIK – Vroeger was een Vrijer, in het West-Fries, een versierde speculaaspop, waarmee verkering werd gevraagd. Vrijsters waren er ook, want zowel jongens als meisjes konden verkering vragen. Het gebruik van het versieren van een vrijer vond traditioneel plaats op de avond voor Sinterklaas of tijdens de kermis, voorafgaand aan... 'Als ik de eerste pianonoten hoor, valt alles van mij af'
Nieuwe projecten, nieuwe leden
OOSTWOUD – Four Winds begon het nieuwe jaar met de opstart van twee projecten, namelijk een winterconcert voor dit jaar en een groter project in 2021. Het winterconcert gaat over het neerhalen van barrières, liefde en verbondenheid en is ingegeven door het dertigjarig jubileum van de val van de Berlijnse...
Vlooienmarkt in Bloesem WOGNUM – In sportcentrum De Bloesem wordt zondag 24 februari een vlooienmarkt . Deze dag staan vele kramen in de sportaccommodatie, aan de Conferencelaan 19 in Wognum boordevol leuke hebbedingen. Vele gebruikte goederen wisselen, na het loven en bieden, van eigenaar. De vlooienmarkt duurt van 09.30 tot 16.00 uur en... Technocabaretduo Matroesjka in BON-theater MEDEMBLIK – Drion Dushi’s. Een gemeenteraadslid met dictatoriale trekjes. Een supportgroep voor Anonieme Extremisten. In Brainwash fileert Matroesjka de actualiteit en maakt het duo korte metten met deze krankzinnige tijden. Met hun knotsgekke personages, vlijmscherpe sketches en elektronische beats zetten ze ieders brein op stelten. Hun prachtige stemmen zijn hypnotiserend... Kaartverkoop Dijkpop binnenkort start ANDIJK – De kaartverkoop voor de 36e editie van Dijkpop begint zaterdag 9 februari om 10.00 uur. Traditioneel begint het Dijkpop festival met de Dijkpop-blinddate-ticket-actie. Verliefden kunnen de zaterdag voor Valentijnsdag, voor een aantrekkelijke prijs, hun geliefde verrassen met een ticket om samen op 6 juli te genieten van zon,... De Nootzaak in Groene kerkje LAMBERTSCHAAG – De leden van Ensemble De Nootzaak zijn Notenkrakers van de eerste Orde. Hun programma 'Koning, Keizer, Admiraal' getuigt daarvan. Het publiek ziet ze voor zich marcheren met de trompetter in het Leger van de Prins voorop. Hobo, hoorn, klarinet en fagot laten afwisselend, of samen, met en zonder... Klezmer en klassiek in Bonifaciuskerk MEDEMBLIK - Trio C³, Strijkorkest Lundi Bleu en Eline Welle treden zondag 17 februari om 15.00 uur op in de Bonifaciuskerk aan het Kerkplein in Medemblik. In West-Friesland zijn ze niet zo bekend, maar daar gaat verandering in komen. Ze spelen flitsende klezmer-, mooie klassieke muziek en Bach-nummers. Trio C³... Voor wie fiets jij? MEDEMBLIK – Stichting MirandaMania verzorgt vrijdag 8 maart een mini spinning marathon voor de jeugd van groep 8 van de basisscholen en leerlingen van de Sg de Dijk in Medemblik en het SG Wiringherlant in Wieringerwerf. Ook wordt voorlichting gegeven door het Anthony van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam over hoe men...