Rodi

‘Flink wat stukkies kwijt in het sufferdje’
Correspondent Guus Hartendorf blikt terug op Huis aan Huis

Aris en Kathleen Schutte arriveren op 27 november 2009 bij een bruidspaar voor een van hun laatste fotoreportages van een huwelijk. Kort daarna gaat Aris met pensioen. (Foto: Guus Hartendorf)

VELSEN - Na 1 maart stopt Huis aan Huis bij eigenaar Rodi Media. Rodi Media betrekt het huis-aan-huisblad in een ruil met andere weekbladen in Heemskerk en Beverwijk. Huis aan Huis fuseert met De Jutter/De Hofgeester van Kennemerland Pers. Hartendorf, geboren en getogen Santpoorter,schrijft sinds 1988 voor Huis aan Huis, dat in 2019 negentig jaar zou bestaan.


De band tussen Huis aan Huis en Hartendorf is echter veel langer. In zijn laatste jaar op de lagere school helpt hij bezorger Schaap met het rondbrengen van de ‘krantjes’. Als Schaap kort daarna stopt, mag hij de wijk van hem overnemen.
Hartendorf: “Dat was een flinke wijk, met zo’n negenhonderd krantjes. Zo rond een uur of vier gingen de bezorgers op donderdag naar de drukkerij aan de Terrasweg. Meestal ging ik wel naar binnen en zag ik hoe de verse exemplaren door de vouwmachine naar binnen werden geslurpt om ze een handzaam formaat te geven. En dan die lucht, ik weet nu nog hoe het rook, lekker. Net zoals de lucht in archieven. De bezorgers kregen redelijk betaald, maar het allerleukste was natuurlijk de periode rond kerst, als we met onze nieuwjaarskaartjes langs de deuren gingen. Dat leverde me bijna vierhonderd gulden op! Maar oh wee, als je de krant niet op tijd bezorgde, dan werd er bij Cornegge geklaagd. Ik deed zo’n vijf jaar de bezorging. Later herhaalde de geschiedenis zich, toen onze kinderen ook het Huis aan Huis bezorgden.”

Jubileum
Als de Santpoortse Juliana van Stolbergschool in oktober 1988 zestig jaar bestaat, viert de school dat met een reünie voor alle leerlingen en leerkrachten vanaf 1928 en verschijnt het jubileumboek ‘Uit de School geklapt’ van de hand van Hartendorf. Hij vertelt: “Henk Cornegge maakte net als ik deel uit van de jubileumcommissie en dat kwam goed uit. Hij was immers de uitgever van Huis aan Huis en zodoende kon de commissie flink wat ‘stukkies’ kwijt in het sufferdje.”
Na het jubileum vraagt Henk Cornegge aan Hartendorf of hij niet wekelijks een artikel kan schrijven over gebeurtenissen in Santpoort en omgeving, net zoals hij dat doet als correspondent voor de IJmuider Courant/Haarlems Dagblad. Hij hapt toe en zijn eerste bijdrage is het gouden jubileum van Hermien de Vries. Die is in januari 1989 een halve eeuw een van de leidsters van de Zondagsschool van de Dorpskerk en geniet ook ruime bekendheid geniet als verkoopster bij boekhandel Erasmus. Hij doet het correspondentschap als hobby, buiten zijn dagelijkse werk om.
Niet lang daarna schrijft Hartendorf vrijwel wekelijks zijn column ‘Te Hooi en Te Gras’, waarin hij aan allerhande zaken aandacht besteedt, die niet persé aan de actualiteit gebonden hoeven te zijn.
Pappenheim
In die dertig jaar passeert van alles de revue: jubilea, lintjesregens, (sport)wedstrijden, verenigingsnieuws, sterfgevallen, herdenkingen en wat dies meer zij. Vaak veel van hetzelfde, zoals de Blijde Intochten van Sint-Nicolaas en de Canadese veteranen, Koninginnedagen, Dorpsfeesten, Kerstmarkten, kerkelijke en schoolse activiteiten, nieuwtjes rond De Zandhaas en de Ruïne van Brederode en van de Winkeliersverenigingen.
Hartendorf: “Bij die jaarlijks terugkerende gebeurtenissen probeerde ik steeds een nieuwe invalshoek te vinden, want op een gegeven moment ken je het verhaal en je pappenheimers wel. Wist je trouwens dat er een familie Pappenheim op Westerveld begraven ligt? Als je tussen het kantoor en de ontvangstkamer door loopt en daarna linksaf slaat, passeer je aan je rechterhand de grafsteen van die familie. Over Westerveld heb ik trouwens ook veel geschreven, zoals met Dodenherdenking, Allerzielen, de begrafenis van Pim Fortuyn, maar ook de herinneringen van Jan en zijn zus Nel Velde die op de begraafplaats geboren zijn. Ik sprak met ze over de onderduikers die tijdens de Tweede Wereldoorlog daar een schuilplaats vonden en hoe ‘vader’ Velde in zijn functie als opzichter van de dodenakker eigenhandig het ’Torentje van Blaauw’ sloopte om te voorkomen dat de Duitsers het konden gebruiken als uitzichtpost naar zee.”
Dankwoord
Een andere rubriek van Hartendorf is Zoekplaatje, dat gretig gelezen wordt. Van Jan Suurmond van het Noord-Hollands Archief (NHA) krijgt hij onbekende foto’s uit de gemeente Velsen, waar niets of nauwelijks iets van bekend is. Lezers hebben een week de tijd om hun reactie te sturen, waarna Hartendorf een week later de ’oplossing’ geeft.
Guus Hartendorf dankt al zijn gesprekpartners voor hun medewerking aan zijn schrijverij; of dat nu tips zijn, achtergrondinformatie of het beschikbaar stellen van foto’s. Eén naam mag daar volgens hem beslist niet bij ontbreken: fotograaf Aris Schutte. Die stelde, net zoals zijn vader, zijn fotoarchief meermalen aan Hartendorf beschikbaar.
Hartendorf: “Als je eenmaal met je gesprekspartner aan de praat bent, is er ook vaak sprake van ‘bijvangst’. Mensen willen graag hun verhaal kwijt en vertellen dan in goed vertrouwen dingen die niet voor publicatie bestemd zijn. Dat moet je dan natuurlijk niet publiceren.” Zijn toetsenbord zal niet lang ongebruikt blijven; er staat nog een boek op stapel.

Artikel geplaatst op woensdag 28 februari 2018 - 23:27

Foto'sIJmuiden
‘Flink wat stukkies kwijt in het sufferdje’
Correspondent Guus Hartendorf blikt terug op Huis aan Huis
VELSEN - Na 1 maart stopt Huis aan Huis bij eigenaar Rodi Media. Rodi Media betrekt het huis-aan-huisblad in een ruil met andere weekbladen in Heemskerk en Beverwijk. Huis aan Huis fuseert met De Jutter/De Hofgeester van Kennemerland Pers. Hartendorf, geboren en getogen Santpoorter,schrijft sinds 1988 voor Huis aan Huis,...
Cornegge staakt Huis aan Huis op last van Duitsers IJMUIDEN - Op last van de Duitsers moet Cornegge in 1941 de uitgave staken omdat de bezetter onmogelijk alle kranten kan censureren en de papierschaarste toeslaat. Na de bevrijding krijgt Cornegge mede door toedoen van het Bureau Papiertoewijzing geen toestemming het Huis aan Huis voort te zetten. Intussen zijn verschillende... Laatste nummer Huis aan Huis bij Rodi Media
Na bijna negentig jaar wordt blad geïntegreerd in de Jutter/de Hofgeest
VELSEN - Vandaag leest u de allerlaatste editie van het weekblad Huis aan Huis bij Rodi Media. Na bijna negentig jaar wordt het blad geïntegreerd in weekblad de Jutter/de Hofgeest van Kennemerland Pers. Het eerste nummer verscheen in 1929 met in de titel: ‘Huis aan Huis, weekblad voor Santpoort-Dorp, Santpoort-Station,...
Rondleiding op Beeckestijn VELSEN - Zondag 4 maart, de eerste zondag van de meteorologische lente, is het weer tijd om onder begeleiding van een gids, iets mee te krijgen over de historie van het huis Beeckestijn in Velsen-Zuid en haar bewoners in de 18de-eeuw en te ervaren waarom de historische tuinen van Beeckestijn... Afscheidsconcert Dirigent Felison Brass VELSEN - Na ruim zeven jaar neemt dirigent Patricia Geertse afscheid van muziekvereniging Felison Brass. Onder leiding van Patricia heeft de band deze afgelopen zeven jaar een enorme muzikale groei doorgemaakt. De band kan terugkijken op een periode met daarin mooie behaalde resultaten op concoursen, festivals en vele concerten binnen... WVIJ zwemt twee keer af IJMUIDEN - Zaterdag 10 februari hebben 33 kinderen succesvol afgezwommen voor hun A-, B- of C-diploma. Het was het tweede afzwemmoment deze maand, want op 1 februari haalden vier volwassen leszwemsters probleemloos hun A-diploma. Het afzwemmen vond deze keer nog plaats volgens de oude eisen, maar omdat vanaf 1 januari... Huis en Huis geïntegreerd in de Jutter IJMUIDEN - Weekblad Huis aan Huis wordt met ingang van 2 maart geïntegreerd bij de Jutter/de Hofgeest. Ellen Gouda, jarenlang het gezicht van Huis aan Huis, zal samen met Jeroen van Duijn van de Jutter/de Hofgeest de verkoop op zich nemen. Zij zijn de media-adviseurs. Ducky op de ijsbaan IJMUIDEN - Ducky is op de ijsbaan op Plein 1945 in IJmuiden gadegeslagen. Het vreemde 'eendje in de bijt' hoopt nog steeds dat er deze week op het gezellig baantje geschaatst kan worden. Gaat het lukken dat de ijsbaan - dankzij al het geweldig werk van de supervrijwilligers - deze... De tribute show van The Cavern Beatles IJMUIDEN - Ze zijn bijna niet te onderscheiden van de echte Beatles: The Cavern Beatles uit Liverpool! Kenners en fans zijn het er dan ook over eens: de gelijkenissen zijn al opvallend, maar die sound…dit zouden inderdaad The Beatles kunnen zijn. Het viertal geeft vrijdag 16 maart (21.00 uur!) een... Eric Corton brengt liefdevol portret van ‘Ma’ IJMUIDEN - Het toneelstuk ‘Ma’ is gebaseerd op het boek dat (sport)journalist Hugo Borst schreef over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleegtehuis. Het is een liefdevol portret van een moeder in de woorden van haar zoon, dat te zien is op donderdag 15... Muziek van het allerhoogste niveau
The Five Great Guitars is de top van de Nederland
IJMUIDEN - Een spetterend gitaarfeest, laat dat maar aan de mannen van The Five Great Guitars over. In de oorspronkelijke bezetting van vijftien jaar geleden laten Harry Sacksioni, Eric Vaarzon Morel, Jan Kuiper, Digmon Roovers en Zou Diarra het publiek op woensdag 14 maart (20.15 uur) alle hoeken van de...
Ursul de Geer brengt ‘Vele hemels boven de zevende' VELSEN - In één klap vestigde Griet Op de Beeck haar naam als schrijfster toen zij debuteerde met ‘Vele hemels boven de zevende’. Een familiekroniek, verteld vanuit vijf personages die allemaal met elkaar verbonden zijn. Op een bepaalde manier worstelen zij zich door het leven, met vallen en opstaan. Wat... Thijs Kevenaar speelt sterren van de hemel
Zondag in het Santpoortse Mosterdzaadje
SANTPOORT - Nog niet eerder in ‘t Mosterdzaadje in Santpoort was de gitarist Thijs Kevenaar. Op zondag 4 maart om 15.00 uur komt hij uit het hoge noorden van Nederland naar het kleine cultuurtempel gereden om een gitaarsolo-programma te presenteren. Kevenaar zal werken spelen van Heitor Villa-Lobos, Sylvius Leopold Weiss,...
MirAnDa Trio treedt op in Mosterdzaadje SANTPOORT - Mirjam Rietberg (harp), Anna Azernikova (zang) en Dasha Beltiukova (fluit) ontmoetten elkaar op het Conservatorium in Amsterdam. Hun samenwerking al bijna 15 jaar, is er een van muzikale ontdekkingen, vriendschap en succes. Het betoverend mooi samengaan van harp, fluit en stem blijft verrassen. Op vrijdag 2 maart om... Noord-Hollandse stranden beter beschermd IJMOND - Een groot aantal partijen heeft donderdag 22 februari met het convenant Noord-Hollandse Kust nieuwe afspraken gemaakt over die kust. De volgende stap betreft het maken van afspraken over de binnenduinrand. Het convenant is opgesteld onder leiding van provincie Noord-Holland en ondertekend door de kustgemeenten, waterschappen, recreatiesector en natuur-... Rommelmarkt IJMUIDEN - In sporthal IJmuiden-Oost is er op zondag 4 maart een grote rommelmarkt. Men kan er dan terecht voor leuke en oude spullen zoals lp's, boeken, kleding, etc. Toegang is twee euro, kinderen gratis entree. Er is een kantine voor eten en drinken. Meer weten: 06-14161274. Dales opent zaterdag Ruïne van Brederode
Optreden LEMKSO een dag later
SANTPOORT - Ruïne van Brederode, sinds 1862 een Rijksmonument en in de 19e eeuw gedeeltelijk gerestaureerd door architect Cuypers, krijgt een 'lintje' opgespeld. De Ruïne van Brederode, is eeuwenlang het bezit geweest van 18 heren van de familie van Brederode, is één van de eerste vierkante kastelen in Nederland en...
Eerste publieksdag Forteiland op zondag 4 maart IJMUIDEN - De eerste publieksdag op Forteiland IJmuiden is op zondag 4 maart. Fort IJmuiden is gebouwd tussen 1881 en 1888, nu dus al 130 jaar geleden. Met drie verdiepingen, 72 zalen en kamers en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter is het gebouw het grootste fort van de... Provincie verleent vergunning voor 'Spuisluis' IJMUIDEN - De provincie Noord-Holland heeft de vergunning verleend voor windpark Spuisluis in IJmuiden. Initiatiefnemers Eneco en Windpark IJmond bv kunnen nu verdere voorbereidingen treffen voor de bouw van het park. De provincie Noord-Holland is een van de eerste provincies die de taakstelling voor wind op land realiseert. Gedeputeerde Duurzaamheid... Velsen: Twee miljoen voor innovatiefonds VELSEN - De gemeente Velsen stelt € 2.000.000, - beschikbaar voor innovatie in de maak- en onderhoudsindustrie. Donderdag 1 maart treedt het fonds in werking. Vanaf dat moment kan het Velsens midden- en kleinbedrijf (MKB) verbonden aan de maak- en onderhoudsindustrie subsidie aanvragen voor product- en procesinnovatie. De subsidie kan...