Rodi

Cornegge staakt Huis aan Huis op last van Duitsers

Drukkerij Cornegge aan de Terrasweg 31 in Santpoort-Noord, omstreeks 1930. Voordien was de Electrische Drukkerij De Hoop er gevestigd. (Kaart: Willem Metselaar)

IJMUIDEN - Op last van de Duitsers moet Cornegge in 1941 de uitgave staken omdat de bezetter onmogelijk alle kranten kan censureren en de papierschaarste toeslaat. Na de bevrijding krijgt Cornegge mede door toedoen van het Bureau Papiertoewijzing geen toestemming het Huis aan Huis voort te zetten.


Intussen zijn verschillende dorpelingen bezig met pogingen een soortgelijk weekblad van de grond te krijgen. Op 25 januari 1946 houdt een aantal Santpoorters de eerste vergadering en zij besluiten een vervangend nieuwsblad op te richten: de stichting Santpoort’s Weekblad ziet het licht. De nieuwe stichting krijgt een papiertoewijzing. De keuze valt op de drukkerij van de gebroeders Bot uit Santpoort-Zuid. Het abonnement kost dertig cent per maand, per kwartaal negentig cent en een los exemplaar krijgt men voor een duppie. Het eerste exemplaar van Santpoort’s Weekblad verschijnt op vrijdag 5 april 1946. Het blad komt redelijk van de grond, maar kost heel wat werk. Vooral het binnenhalen van advertenties is tijdrovend. Veel geld brengt het niet op, want de winkeliers hebben in die naoorlogse jaren weinig te verkopen en als de klant wat nodig heeft, koopt die dat toch wel.

Tweede generatie
Eind jaren veertig wordt het Santpoort’s Weekblad overgedragen aan de broers Jan en Bep Cornegge. Hun vader Bert is in april 1938 overleden. Afgesproken wordt dat de naam van het opgeheven blad in de kop wordt opgenomen. Sindsdien heet het gratis weekblad ‘Santpoorts Weekblad Huis aan Huis’. In de loop der tijd begint de volgende jaargang niet meer in mei, maar in januari.
Een belangrijke leverancier van informatie, maar dan op beeld, is fotograaf Aris Schutte. Die in 1937 in Santpoort-Noord komt wonen, waar hij aan de Hoofdstraat het filiaal Foto Hamburg uit Santpoort-Zuid overneemt. Zijn dochter Elly en zoon Aris gaan op den duur in de zaak meehelpen. Eind jaren tachtig neemt junior de zaak over. Foto Schutte heeft een flink fotoarchief van oud Santpoort, waar Huis aan Huis dankbaar gebruik van maakt.
Ko Timmers komt in 1949 bij Drukkerij Cornegge in dienst en is naast zijn werk als zetter voor bijvoorbeeld geboortekaartjes, vrijwel al die tijd voor Huis aan Huis in de weer. Er werken dan vier personen: Jan en Bep Cornegge, Piet Tervoort en Ko Timmers. Omdat de deur ‘s zomers vaak open staat, komen veel kinderen om snippers of oud papier vragen om op te tekenen. Een van de vaste bezoekers is de in het dorpsbeeld bekende Joop Godthelp, die dikwijls langs de weg zwerft.
De krant
Een groot deel van zijn tijd besteedt Timmers aan de productie van Huis aan Huis. Sinds de jaren tachtig wordt het opnieuw buiten Santpoort verspreid. In 1949 heeft het blad slechts twee bezorgers: de heren Schaap en De Graaf. Beiden zorgen er voor dat Huis aan Huis op de dan nog 2000 adressen wordt bezorgd. Eind jaren zestig komt er een aantal scholieren als bezorger in hun plaats. Op donderdagmiddag is het in de drukkerij een komen en gaan van bezorgers. Het zetten en drukken is dan al achter de rug, maar de vouwmachine draait dan vaak nog op volle toeren. Lang niet altijd is de krant op het afgesproken tijdstip gereed, maar desondanks is het de bedoeling dat, in weer en wind, de lezers nog op donderdag kond te doen van het plaatselijke nieuws. Aan het eind van het jaar wacht de bezorgers de traditionele fooi; in die jaren een kwartjeskwestie.
Dan is er ook nog de jaarlijkse kerstpuzzel. Naast de hoofdprijs van Cornegge zijn er de vele prijzen die ‘baas’ Bep ophaalt bij de plaatselijke middenstand. Meestal worden de prijzen in Zaal Zomerlust op humoristische wijze uitgereikt.
Derde generatie
In 1973 doet Henk Cornegge, een zoon van Bep, zijn intrede in het bedrijf. Het aantal personeelsleden is inmiddels uitgebreid en de zaken worden langzamerhand anders aangepakt. Al snel wordt een zetmachine gekocht. Een voordeel van de zetmachine is voor Timmers dat hij niet meer tijdens zijn werk hoeft te staan. Een verbouwing volgt; Cornegge wordt een allround drukkerij.
Door modernisering van de apparatuur en uitbreiding van de productiecapaciteit is het noodzakelijk op zoek te gaan naar een grotere ruimte. Op 16 maart 1990 metselen Marisa en Stephanie Cornegge, achterkleindochters van de oprichter, de gedenksteen in de zijgevel van het in aanbouw zijnde pand aan de Zadelmakerstraat in Velserbroek. Op 18 juni 1990 verhuist het bedrijf naar dat dorp. De burgemeester van Velsen, Anneke van Dok-van Weele, verricht de openingshandeling. Het bedrijf staat klaar voor de toekomst, die in de grafische wereld door technologische vernieuwing altijd in opmars is, waardoor ook Huis aan Huis actueler kan zijn dan ooit.
Huis aan Huis wordt dan echter niet meer bij Cornegge gedrukt. Daar is een ander drukprocedé voor nodig en dat doet een gespecialiseerde krantendrukkerij. Het verspreiden van het blad in Santpoort, Bloemendaal, Spaarndam, Velserbroek, Driehuis en Velsen-Zuid gebeurt dan nog door achttien bezorgers. De bezorging is dan nog in handen van de uitgeverij zelf. Een aantal edities van Huis aan Huis vindt de weg naar andere continenten, waar oud-Santpoorters zich hebben gevestigd.
Ko Timmers zwaait op 1 februari 1994 af. De Boerenkapel van Soli luistert zijn laatste werkdag op. Henk Cornegge verkoopt zijn bedrijf in 1999 aan twee van zijn werknemers: Robert Strookman en Jeroen Bakker. Het Huis aan Huis gaat over in handen van Ellen Gouda. Zij vertrekt met haar redactie in 2004 naar de Velserduinweg in IJmuiden. In 2013 neemt Rodi Media de uitgave van Huis aan Huis over.

Artikel geplaatst op woensdag 28 februari 2018 - 23:03

Foto'sIJmuiden
‘Flink wat stukkies kwijt in het sufferdje’
Correspondent Guus Hartendorf blikt terug op Huis aan Huis
VELSEN - Na 1 maart stopt Huis aan Huis bij eigenaar Rodi Media. Rodi Media betrekt het huis-aan-huisblad in een ruil met andere weekbladen in Heemskerk en Beverwijk. Huis aan Huis fuseert met De Jutter/De Hofgeester van Kennemerland Pers. Hartendorf, geboren en getogen Santpoorter,schrijft sinds 1988 voor Huis aan Huis,...
Cornegge staakt Huis aan Huis op last van Duitsers IJMUIDEN - Op last van de Duitsers moet Cornegge in 1941 de uitgave staken omdat de bezetter onmogelijk alle kranten kan censureren en de papierschaarste toeslaat. Na de bevrijding krijgt Cornegge mede door toedoen van het Bureau Papiertoewijzing geen toestemming het Huis aan Huis voort te zetten. Intussen zijn verschillende... Laatste nummer Huis aan Huis bij Rodi Media
Na bijna negentig jaar wordt blad geïntegreerd in de Jutter/de Hofgeest
VELSEN - Vandaag leest u de allerlaatste editie van het weekblad Huis aan Huis bij Rodi Media. Na bijna negentig jaar wordt het blad geïntegreerd in weekblad de Jutter/de Hofgeest van Kennemerland Pers. Het eerste nummer verscheen in 1929 met in de titel: ‘Huis aan Huis, weekblad voor Santpoort-Dorp, Santpoort-Station,...
Rondleiding op Beeckestijn VELSEN - Zondag 4 maart, de eerste zondag van de meteorologische lente, is het weer tijd om onder begeleiding van een gids, iets mee te krijgen over de historie van het huis Beeckestijn in Velsen-Zuid en haar bewoners in de 18de-eeuw en te ervaren waarom de historische tuinen van Beeckestijn... Afscheidsconcert Dirigent Felison Brass VELSEN - Na ruim zeven jaar neemt dirigent Patricia Geertse afscheid van muziekvereniging Felison Brass. Onder leiding van Patricia heeft de band deze afgelopen zeven jaar een enorme muzikale groei doorgemaakt. De band kan terugkijken op een periode met daarin mooie behaalde resultaten op concoursen, festivals en vele concerten binnen... WVIJ zwemt twee keer af IJMUIDEN - Zaterdag 10 februari hebben 33 kinderen succesvol afgezwommen voor hun A-, B- of C-diploma. Het was het tweede afzwemmoment deze maand, want op 1 februari haalden vier volwassen leszwemsters probleemloos hun A-diploma. Het afzwemmen vond deze keer nog plaats volgens de oude eisen, maar omdat vanaf 1 januari... Huis en Huis geïntegreerd in de Jutter IJMUIDEN - Weekblad Huis aan Huis wordt met ingang van 2 maart geïntegreerd bij de Jutter/de Hofgeest. Ellen Gouda, jarenlang het gezicht van Huis aan Huis, zal samen met Jeroen van Duijn van de Jutter/de Hofgeest de verkoop op zich nemen. Zij zijn de media-adviseurs. Ducky op de ijsbaan IJMUIDEN - Ducky is op de ijsbaan op Plein 1945 in IJmuiden gadegeslagen. Het vreemde 'eendje in de bijt' hoopt nog steeds dat er deze week op het gezellig baantje geschaatst kan worden. Gaat het lukken dat de ijsbaan - dankzij al het geweldig werk van de supervrijwilligers - deze... De tribute show van The Cavern Beatles IJMUIDEN - Ze zijn bijna niet te onderscheiden van de echte Beatles: The Cavern Beatles uit Liverpool! Kenners en fans zijn het er dan ook over eens: de gelijkenissen zijn al opvallend, maar die sound…dit zouden inderdaad The Beatles kunnen zijn. Het viertal geeft vrijdag 16 maart (21.00 uur!) een... Eric Corton brengt liefdevol portret van ‘Ma’ IJMUIDEN - Het toneelstuk ‘Ma’ is gebaseerd op het boek dat (sport)journalist Hugo Borst schreef over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleegtehuis. Het is een liefdevol portret van een moeder in de woorden van haar zoon, dat te zien is op donderdag 15... Muziek van het allerhoogste niveau
The Five Great Guitars is de top van de Nederland
IJMUIDEN - Een spetterend gitaarfeest, laat dat maar aan de mannen van The Five Great Guitars over. In de oorspronkelijke bezetting van vijftien jaar geleden laten Harry Sacksioni, Eric Vaarzon Morel, Jan Kuiper, Digmon Roovers en Zou Diarra het publiek op woensdag 14 maart (20.15 uur) alle hoeken van de...
Ursul de Geer brengt ‘Vele hemels boven de zevende' VELSEN - In één klap vestigde Griet Op de Beeck haar naam als schrijfster toen zij debuteerde met ‘Vele hemels boven de zevende’. Een familiekroniek, verteld vanuit vijf personages die allemaal met elkaar verbonden zijn. Op een bepaalde manier worstelen zij zich door het leven, met vallen en opstaan. Wat... Thijs Kevenaar speelt sterren van de hemel
Zondag in het Santpoortse Mosterdzaadje
SANTPOORT - Nog niet eerder in ‘t Mosterdzaadje in Santpoort was de gitarist Thijs Kevenaar. Op zondag 4 maart om 15.00 uur komt hij uit het hoge noorden van Nederland naar het kleine cultuurtempel gereden om een gitaarsolo-programma te presenteren. Kevenaar zal werken spelen van Heitor Villa-Lobos, Sylvius Leopold Weiss,...
MirAnDa Trio treedt op in Mosterdzaadje SANTPOORT - Mirjam Rietberg (harp), Anna Azernikova (zang) en Dasha Beltiukova (fluit) ontmoetten elkaar op het Conservatorium in Amsterdam. Hun samenwerking al bijna 15 jaar, is er een van muzikale ontdekkingen, vriendschap en succes. Het betoverend mooi samengaan van harp, fluit en stem blijft verrassen. Op vrijdag 2 maart om... Noord-Hollandse stranden beter beschermd IJMOND - Een groot aantal partijen heeft donderdag 22 februari met het convenant Noord-Hollandse Kust nieuwe afspraken gemaakt over die kust. De volgende stap betreft het maken van afspraken over de binnenduinrand. Het convenant is opgesteld onder leiding van provincie Noord-Holland en ondertekend door de kustgemeenten, waterschappen, recreatiesector en natuur-... Rommelmarkt IJMUIDEN - In sporthal IJmuiden-Oost is er op zondag 4 maart een grote rommelmarkt. Men kan er dan terecht voor leuke en oude spullen zoals lp's, boeken, kleding, etc. Toegang is twee euro, kinderen gratis entree. Er is een kantine voor eten en drinken. Meer weten: 06-14161274. Dales opent zaterdag Ruïne van Brederode
Optreden LEMKSO een dag later
SANTPOORT - Ruïne van Brederode, sinds 1862 een Rijksmonument en in de 19e eeuw gedeeltelijk gerestaureerd door architect Cuypers, krijgt een 'lintje' opgespeld. De Ruïne van Brederode, is eeuwenlang het bezit geweest van 18 heren van de familie van Brederode, is één van de eerste vierkante kastelen in Nederland en...
Eerste publieksdag Forteiland op zondag 4 maart IJMUIDEN - De eerste publieksdag op Forteiland IJmuiden is op zondag 4 maart. Fort IJmuiden is gebouwd tussen 1881 en 1888, nu dus al 130 jaar geleden. Met drie verdiepingen, 72 zalen en kamers en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter is het gebouw het grootste fort van de... Provincie verleent vergunning voor 'Spuisluis' IJMUIDEN - De provincie Noord-Holland heeft de vergunning verleend voor windpark Spuisluis in IJmuiden. Initiatiefnemers Eneco en Windpark IJmond bv kunnen nu verdere voorbereidingen treffen voor de bouw van het park. De provincie Noord-Holland is een van de eerste provincies die de taakstelling voor wind op land realiseert. Gedeputeerde Duurzaamheid... Velsen: Twee miljoen voor innovatiefonds VELSEN - De gemeente Velsen stelt € 2.000.000, - beschikbaar voor innovatie in de maak- en onderhoudsindustrie. Donderdag 1 maart treedt het fonds in werking. Vanaf dat moment kan het Velsens midden- en kleinbedrijf (MKB) verbonden aan de maak- en onderhoudsindustrie subsidie aanvragen voor product- en procesinnovatie. De subsidie kan...