Rodi

'Met één euro kunnen we al 15 kilometer rijden'
Tanja en Paul Noppers steunen Gambia met sponsorautotocht

Tanja en Paul met de wagen die hen naar het West-Afrikaanse Gambia moet brengen. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

REGIO - 'Wat zullen we met die Ford Maverick doen'. Dat dacht Paul Noppers dit jaar op een winterdag, zittend op de bank van zijn woning in het Tsjechische Skalná. Al internettend kwam hij het sociale project 'Antwerp-Banjul The Challenge' tegen. Oftewel, met een auto of motor overland vanuit Antwerpen naar Banjul, hoofdstad van Gambia, rijden. Het doel: via veiling van de auto en sponsoring geld ophalen om dit Afrikaanse land te steunen. Dat zijn drie vliegen in één klap: ze kunnen wat doen voor Gambia, de auto heeft weer een functie en kan eenmaal op bestemming via de veiling ook nog geld opleveren. Zo start zaterdag 6 oktober het avontuur voor Paul en zijn vrouw Tanja, die elke twee weken een column in Schermer Beemster op Zondag schrijft.


De reis begint niet in België, maar in Skalná, het Tsjechische stadje waar Tanja en Paul zich jaren geleden vestigden. Paul werkte als grondwerktuigkundige bij KLM op Schiphol en vervolgens als MOO'er (Maintanance Operation Officer), een leidinggevende functie. Hij haalde er echter meer voldoening uit om in zijn vrije tijd mooie dingen te creëren. Het duo ontdekte tijdens een vakantie een bouwval in Skalná en Paul wist het: die ga ik opknappen. Tanja zegde haar baan als wiskundedocent op, Paul stopte bij Schiphol. Het huis in Beets werd verkocht, maar het koppel moest nog vier jaar op een camping in Ursem, Noord-Holland, overbruggen voor ze echt aan de slag konden. Dit was nodig om te besparen voor de verbouwingen. Jarenlang werkten ze daarna hard aan hun woning, die nu steeds meer 'af' begint te worden. "Nu onze verbouwingen zo ver zijn dat we meer tijd hebben", legt Tanja uit, "kunnen we wat anders doen."

Voorbereidingen

Paul knapte de Maverick helemaal op, beplakte hem met stickers en logo's en maakte hem zo klaar voor 'The Challenge'. Zodra Tanja en Paul de 800 kilometer van Skalná naar Antwerpen hebben afgelegd, begint het allemaal echt. Via Frankrijk en Spanje steken ze over naar Marokko en gaat het verder via Mauritanië en Senegal naar eindbestemming Gambia. Het is een reis van een slordige 8.000 kilometer en die wordt best spannend. Tanja: "We rijden 800 kilometer langs de kust van Senegal in militair konvooi. Dit omdat Al Qaeda hier nog actief is. Bovendien zijn er mijnen. We voelen ons echter veilig en er is in 21 jaar Challenge nog nooit wat gebeurd." Een andere uitdaging vormen de landsgrenzen in Afrika. Het passeren daarvan kan best moeizaam gaan.
Tanja en Paul betalen hun reis helemaal zelf. Van de brandstof, het opknappen van de wagen, de inentingen tot alle benodigdheden. Bovendien hebben ze een tentje, kussens en matrassen mee om te besparen op de overnachtingen en zo meer voor het goede doel over te houden. Het project dat zij steunen, is het realiseren van een waterpomp in Genieri. Dit dorp ligt in de regio Lower River in Gambia, op ongeveer 160 kilometer van hoofdstad Banjul. "We hebben gekozen voor de waterpomp, omdat water een eerste levensbehoefte is. Veel mensen in Gambia beschikken niet over schoon drinkwater", zegt Tanja. "Gambia is een politiek stabiel land, maar het contrast tussen het binnenland en de toeristische gebieden aan de kust en de grote steden is groot. We gaan zelf naar het land, omdat we zeker willen weten dat elke euro goed terechtkomt", vult Paul aan. Als Tanja en Paul in Banjul zijn aangekomen, laten ze hun Maverick veilen, waarna ze na controle of alles goed is gegaan, huiswaarts keren. De opbrengst van de veiling is uiteraard voor het project.
Sponsoren

Wie Tanja en Paul wil sponsoren, kan dat doen via rekeningnummer NL37 RABO 0332 5019 06. Bedrijven krijgen voor minimaal 250 euro een mooie sticker op de auto. Tanja: "Elke euro is er één! Met één euro kunnen we bijvoorbeeld al 15 kilometer rijden." Tanja en Paul zijn te bereiken via tel.: 00420776012756 en per e-mail, via: paulnoppers@gmail.com. Meer informatie op: www.antwerpenbanjul.com.

Artikel geplaatst op dinsdag 11 september 2018 - 10:59


Beemster
Creatief Café SCHERMERHORN - In Schermerhorn vindt vrijdag 1 februari het Creatief Café plaats in de Horn aan het Hornplein 8. Heeft u een creatief hart en wilt u dit delen met andere dorpsbewoners onder het genot van een kopje koffie of thee? Vrijdag 1 februari van 14.00 tot 16.00 uur is... Wie maakt de lekkerste snert van Nederland?
NK Snert-koken met streekproductenmarkt in de Schermer
ZUIDSCHERMER - Voor de achtste keer wordt 26 januari in Zuidschermer het NK Snert-koken gehouden - in de schuur bij Ted en Nicoline Vaalburg. Dezelfde dag is er ook een streekproductenmarkt met diverse kraampjes. De geur van pruttelende pannen met snert; erwten, uien, aardappel, prei, wortelen en natuurlijk knolselderij -...
Rollatorkeuring SCHERMERHORN - Loopt uw rollator nog op rolletjes? Dinsdag 22 januari kunt u van 14.00 tot 15.00 uur in De Horn uw rollator laten controleren door een van de technische vrijwilligers van WonenPlus. Kleine reparaties kunnen direct worden uitgevoerd. Fysiotherapeut Rik Janssen is aanwezig om u te voorzien van praktische... Accordeonverening Vita-Nova bij de Rijpereilanden DE RIJP - Voor het twaalfd jaar treedt de Accordeonverening Vita-Nova uit Alkmaar op in de fraaie theaterzaal van Hotel de Rijpereilanden. De dirigent André Elders heeft voor vrijdagavond 25 januari het A- en B- orkest een mooi programma samengesteld. Het B- orkest opent het concert met Yellow Mountains in... Repair Café Buurthuis Zuidoostbeemster ZUIDOOSTBEEMSTER - Bij Buurthuis Zuidoostbeemster wordt dinsdag 15 januari van 9.30 uur tot 11.30 uur weer een Repair Café gehouden. Bezoekers kunnen huishoudelijke apparaten met mankementen meenemen voor reparatie, variërend van naaimachines tot koffiezetapparaten enzovoorts. Heeft u een stoel waar een poot van los zit, dan kunnen de vrijwilligers deze... Vrijdagavonddarten ZUIDOOSTBEEMSTER - Bij Buurthuis Zuidoostbeemster wordt vrijdagavond 25 januari dart gespeeld. De toegang is voor elke leeftijd en start om 20.00 uur (inloop 19.30 uur). De toegang is gratis. De volgende dartavonden zijn: 22 februari, 29 maart, 26 april, 31 mei en 28 juni. Zie www.buurthuiszuidoostbeemster.nl/Evenementen. Buurthuis Zuidoostbeemster is gelegen... Stille pijn “Hoi Tan, hoe is het weer bij jullie? Blijft de sneeuw een beetje liggen?” Dat is het begin van een appje van 1 van onze schoondochters. Ik heb veel aan haar gedacht afgelopen kerst periode. 2 Jaar geleden is haar vader veel te vroeg en te abrupt gestorven na een... Fluisterend langs smienten en wuivend riet DRIEHUIZEN - Altijd al eens in de winter op het water willen zijn? Vaar dan zondag 13 januari van 11.00 tot 13.00 uur mee met een gids door de Eilandspolder en geniet van dit prachtige stuk natuur. De weidevogels zijn verdwenen, maar duizenden wintergasten zijn gearriveerd. De fluisterboot vertrekt vanaf... Vijf voor twaalf voor Onder de Linden
Theatermakers en ondernemers in de bres voor behoud van theater in Beemster
MIDDENBEEMSTER - De subsidiekraan voor cultureel centrum Onder de Linden is dichtgedraaid en dat heeft vergaande gevolgen voor het bestaande aanbod van cultuur in gemeente Beemster. Wat ooit de brandweerkazerne was is nu ruim dertig jaar dé ontmoetingsplaats voor cultuurminnende Beemsterlingen. Het is ook de plek waar beroemde cabaretiers zoals...
Intiem concert in de huiskamer ZUIDOOSTBEEMSTER - Marcel Kapteijn & The Raindogs zijn altijd op zoek naar akoestisch briljante plekjes. Deze keer hebben ze gekozen voor een huiskamer in de Zuidoostbeemster. Een uitgelezen locatie om het publiek te verwennen met eigen liedjes die het gevoel geven ze te kennen. Dinsdag 15 januari spelen ze om... Projectkoor ZUIDOOSTBEEMSTER - Het Projectkoor Beemster zingt onder leiding van Hilda Wiarda 'een project' met muziek van Karl Jenkins, Ola Gjeilo en verder enkele stukken van Mendelssohn en Duruflé. Gezongen wordt wekelijks vanaf woensdag 16 januari vanaf 19.45 uur in de Z-INN Kapel in Zuidoostbeemster. Nieuwe zangers zijn van harte welkom.... Zing mee met B-Star Gospel en Soul ZUIDOOSTBEEMSTER - De B-Star Gospel en Soul Singers starten een nieuw project dat zij in de tijd van Pasen gaan uitvoeren. Voor veel gospels is dit de basis en tal van krachtige gospels komen uit die traditie. Daarnaast staan er enkele zinderende soulsongs op het program. Gerepeteerd wordt er met... Drie feestelijke winterdiensten BEEMSTER - De Beemsterkerk maakt zondag 27 januari een begin met drie feestelijke winterdiensten. De eerste dienst krijgt een Russisch tintje met zang van het Byzantijnse koor Indrik en met een Russchisch sprookje. Het thema, Zoals in de hemel, wordt ook bezongen door solozang van Femke Leek met Gabriela ’s... Heel Schermerhorn samen aan de maaltijd SCHERMERHORN - "Dat moeten we voortaan elk jaar doen!", waren de enthousiaste reacties van de deelnemers aan de dorpsmaaltijd in 2017 in de Grote Kerk Schermerhorn. Het was inderdaad een vrolijk, gezellig en lekker feest en nu gaat het zaterdag 26 januari weer gebeuren; de Schermerhorners kunnen weer samen aanschuiven... Heel Schermerhorn samen aan de maaltijd SCHERMERHORN - "Dat moeten we voortaan elk jaar doen!", waren de enthousiaste reacties van de deelnemers aan de dorpsmaaltijd in 2017 in de Grote Kerk Schermerhorn. Het was inderdaad een vrolijk, gezellig en lekker feest en nu gaat het zaterdag 26 januari weer gebeuren; de Schermerhorners kunnen weer samen aanschuiven... Moestuincursus voor beginners bij Z-INN Kapel ZUIDOOSTBEEMSTER - Zin in verse groenten en fruit uit eigen tuin? Kom dan naar de Beginnerscursus Moestuin die gegeven wordt door cursusleider Stef Koopman in Z-INN Kapel. Iedereen die geïnteresseerd is in moestuinieren kan zich inschrijven voor deze driedelige cursus op de woensdagavond. In een drietal bijeenkomsten wordt uitgelegd hoe... 'Hakim op z'n best' bij Het Plein WEST-GRAFTDIJK - Hakim zal bij menigeen bekend zijn van Sesamstraat, maar hij toert ook door het land met familievoorstellingen voor iedereen vanaf twee jaar. Zondagmiddag 20 januari om 15.30 uur is hij met zijn programma 'Hakim op z’n best' bij Het Plein in het kerkje van West-Graftdijk. Er zijn nog... Intiem concert Marcel Kapteijn & The Raindogs
Op dinsdagavond 15 januari in een huiskamer in Zuidoostbeemster
REGIO - Marcel Kapteijn & The Raindogs spelen op dinsdag 15 januari nieuw en bekend materiaal in een huiskamer in Zuidoostbeemster. Aanvang 20.30 uur. Plaats van handeling wordt alleen bekend na het reserveren van kaarten. De drie muzikanten zijn altijd op zoek naar akoestisch briljante plekjes. De huiskamer in de...
Heropening De Groene Zwaan met diverse optredens DE RIJP - De Groene Zwaan wordt zaterdag 12 januari officieel heropend tussen 18.00 en 20.00 uur. Na zes maanden restaureren is De Groene Zwaan zo goed als klaar. Er zijn nog wat laatste schilderklussen, die in het voorjaar zullen worden uitgevoerd. Het culturele centrum is tijdens de restauratie gewoon... Zevenmansformatie Maria Adriana naar dorpskerk Grootschermer GROOTSCHERMER - De mooiste muziek uit alle streken van Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Dat brengt de zevenmansformatie Maria Adriana Collective zaterdag 12 januari bij Podium onder de Toren in Grootschermer. Voor de voorstelling is nog slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar. De muziek van het Maria Adriana Collective bestrijkt drie... Nieuwjaars-snert-winterwandeling OUDENDIJK - Eetcafé Les Deux Ponts in Oudendijk verzorgt zondag 6 januari een oud-Hollandse nieuwjaars-snert-winterwandeling. Struinend door het winterlandschap en genietend van de oostenwind laat de gids de mooiste plekjes van de oude veenpolder Mijzen en Werelderfgoed Beemster zien. Onderweg lopen de wandelaars langs Het Troontje, een veeneilandje in de... Nieuwjaarsreceptie bij Het Plein WEST-GRAFTDIJK - Iedereen uit de Graftdijken en omgeving is zondag 6 januari welkom in het Kerkje van West-Graftdijk om elkaar een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Zoals altijd is de kerk nog prachtig versierd, worden de glazen graag gevuld en is het een ideale gelegenheid om alle voornemens met elkaar te... Fout Rood met Oud en Nieuw in De Groene Zwaan DE RIJP - Hoe ziet de bijzondere, authentieke De Groene Zwaan eruit als deze Fout Rood kleurt? Ook na het spectaculaire Seventies Style feest van 2017 doen ze het weer: Oud en Nieuw vieren in De Groene Zwaan. Maandag 31 december is De Groene Zwaan van 21.00 uur tot 03.00... HHNH en gemeente Beemster ondertekenen gefaseerde overname
Overeenkomst Overname Stedelijk Water voor duidelijke afspraken onderhoud
BEEMSTER - Wethouder Aagje Zeeman (gemeente Beemster) en hoogheemraad Rob Veenman (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) ondertekenden dinsdag 18 december de overeenkomst Overname Stedelijk Water Beemster. Met deze overeenkomst spreken de gemeente en het hoogheemraadschap af om het onderhoud van sloten binnen de dorpskernen Zuidoostbeemster, Middenbeemster, Westbeemster en Noordbeemster aan het hoogheemraadschap...
Snowboarder Chris Vos pakt twee keer zilver BEEMSTER - In het post-Paralympische jaar, in een wedstrijd voor de World Cup in het Finse Pyha, behaalde snowboarder Chris Vos twee keer zilver. Aanvankelijk waren de condities slecht. De pistes waren groen. Daardoor kon Vos de eerste dagen van zijn verblijf in Finland alleen de startsectie oefenen. "Dat liep... IJskoude maar gezellige editie Midwinterfeest Graft-De Rijp GRAFT/DE RIJP - Het was een koud weekend maar ondanks het gure weer - niet zo gek, het is tenslotte hartje winter - werd het Midwinterfeest weer druk bezocht. Met de negende editie dreigt het feest wel uit zijn jasje te scheuren in een klein dorp als De Rijp. Het...